فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدمهدی یوسفی، امیرمسعود امیرمظاهری*، علیرضا کلدی صفحات 7-36

    در این مقاله، ضمن بررسی ابعاد متعدد طرد اجتماعی در محله غربت های[1] شهر مصیری مرکز شهرستان رستم استان فارس، تغییرات ایجاد شده براثر اجرای برنامه نوسازی مورد مطالعه قرار گرفته است. در این پژوهش، از روش نظریه مبنایی و تکنیک های ارزیابی مشارکتی روستایی، مصاحبه نیمه ساخت یافته، مشاهده و قدم زدن در میدان و بحث گروهی استفاده شده و با روش گلوله برفی نسبت به انتخاب نمونه های آماری تا مرحله اشباع نظری در داده ها پرداخته و پس از تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده در میدان از طریق کدگذاری (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) با انتخاب طبقه مرکزی «طرد قومی»، اقدام به استخراج نظریه «طرد قومی، به مثابه عامل طرد اجتماعی» براساس داده های گردآوری شده از میدان نموده است.  گروهی از مردم در منطقه مورد مطالعه که از نظر ساختار قشربندی اجتماعی سنتی روستایی منطقه، جز خوش نشین ها به حساب آمده و فاقد حق نسق زراعی بودند. پس از اصلاحات ارضی  به این گروه از مردم زمینی تعلق نگرفت... به این مردم، در این منطقه «غربت» می گویند.

    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، طرد قومی، طرد اقتصادی، طرد فرهنگی، طرد از روابط اجتماعی
  • بهرام کیامنی، فرشیده ضامنی * صفحات 37-61

    هدف از این تحقیق بررسی جو اخلاقی و عدالت و رفتار شهروندی سازمان در اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران به منظور ارایه مدل ساختاری در سال تحصیلی (96-1395) می باشد. روش پژوهش، پیمایش از نوع توصیفی است. این پژوهش از حیث هدف در زمره تحقیقات کاربردی قلمداد می شود. جامعه آماری کلیه کارکنان ادارات آموزش و پرورش 32 منطقه و شهرستان استان مازندران به انضمام تمامی کارکنان اداری و ستادی اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران به تعداد 1929 نفر و حجم نمونه به تعداد 320 نفر با استفاده از جدول کرجسی مورگان تعیین شده است. روش جمع آوری داده ها  بر اساس روش میدانی و پیمایش و ابزار، مصاحبه سازمان یافته و پرسشنامه های استاندارد بود. روش آماری همبستگی پیرسون تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل مسیر استفاده گردیده است. کلیه ابعاد سازه ها جو اخلاقی (مراقبت و توجه، قوانین و مقررات، ضوابط ، کارایی، مستقل) عدالت سازمانی (تعاملی، رویه ای، توزیعی) رفتار شهروندی سازمان (نوعدوستی، وجدان، جوانمردی، رفتار مدنی و ادب و ملاحظه) بر اساس تحلیل عاملی تاییدی مورد پذیرش واقع شد. بخش ساختاری مدل نیز حاکی از آن است که متغیر جو اخلاقی با اثر مستقیم (622/0) بیشترین مقدار واریانس رفتار شهروندی را تبیین کرده است و متغیر عدالت سازمانی با اثر مستقیم (156/0) رفتار شهروندی را تبیین نموده است. این مدل مطابق با کلیه شاخص های برازش اعم از شاخص برازش تطبیقی یا CFI که مقدار 928/ شاخص ریشه دوم میانگین مربعات خطای برآورد یا RMSEA این شاخص برای مدل مقدار آن 074/0 شاخص کای اسکویر (CMIN) مقدارآن 728/2 می باشد که مقادیر این شاخص ها نیز نشان از برازش نسبتا خوب مدل توسط داده ها دارد. نتایج آزمون نشان داد مدل اریه شده مناسب بوده و تاثیر متغیر مکنون برون زا بر متغیر درون زا مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: جو اخلاقی، عدالت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • صمد عابدینی*، جعفر ابراهیمی، رامین اصفهانی هشجین صفحات 63-76

    این پژوهش با هدف مقایسه میزان گرایش به ورزش های همگانی در شهرهای خلخال و هشجین بر حسب وضعیت اقتصادی- اجتماعی، در سال های 1396-1395 انجام شده است. روش پژوهش؛ پیمایش و ابزار گردآوری داده ها؛ پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری پژوهش شامل؛ کلیه شهروندان شهرهای خلخال و هشجین می باشند که طبق آمار ارایه شده توسط اداره ثبت احوال شهرستان خلخال؛ 47848 نفر در قالب 13156 خانوار در شهر خلخال و 7315 نفر در قالب 1984 خانوار در شهر هشجین، ساکن هستند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که تعداد نمونه آماری مطابق فرمول کوکران 384 نفر به دست آمد. یافته های پژوهش نشان می دهد میزان گرایش به ورزش های همگانی در شهرهای خلخال و هشجین بر حسب وضعیت اقتصادی- اجتماعی، متفاوت هست. و در هر دو شهر، میزان گرایش افراد به ورزش های همگانی بر اساس شاخص های وضعیت اقتصادی- اجتماعی (درآمد، نوع شغل، سطح تحصیلات، مشارکت اجتماعی، نوع غذاهای مصرفی و استفاده از کالاهای فرهنگی) متفاوت است.

    کلیدواژگان: ورزش های همگانی، وضعیت اقتصادی- اجتماعی، مشارکت اجتماعی، نوع غذاهای مصرفی، استفاده از کالا های فرهنگی
  • رزیتا امیدی، فیروز راد * صفحات 77-94

    هدف از این پژوهش بررسی رابطه سلامت اجتماعی با سازگاری زناشویی در بین بانوان متاهل ساکن شهر آستارا می باشد. جامعه آماری کلیه زنان متاهل شهر آستارا به تعداد 11900 نفر بود که با توجه به فرمول کوکران نمونه آماری 373 نفر برآورد گردید. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد سلامت اجتماعی کییز و پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین سلامت اجتماعی و مولفه های آن اعم از انسجام اجتماعی، پذیرش، مشارکت، انطباق و شکوفایی اجتماعی با سازگاری زناشویی دربین بانوان متاهل ساکن شهر آستارا وجود دارد. با توجه به یافته ها می توان بیان کرد که ابعاد سلامت اجتماعی از متغیرهای اثرگذار مهم بر سازگاری زناشویی می باشد و ضرورت برنامه ریزی دقیق جهت تقویت ابعاد سلامت اجتماعی را آشکار می کند. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. یافته ها نشان می دهد بین ابعاد سلامت اجتماعی و سازگاری زناشویی در بین زنان متاهل ساکن شهر آستارا رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. از بین متغیرهای زمینه ای بین سن و فاصله سنی زوجین و بین سال های مشترک زندگی زناشویی رابطه معنی داری وجود ندارد، ولی بین سازگاری زناشویی برحسب پایگاه اقتصادی- اجتماعی زوجین تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سازگاری زناشویی، خانواده، ازدواج، زنان متاهل
  • جواد آهنگری، صفر حیاتی * صفحات 95-109

    مهارت های ارتباطی عبارت است از توانایی انتقال و اشتراک موثر ایده ها و احساس. تعهد سازمانی به میزان نسبی همانندسازی با سازمانی خاص و یا دلبستگی به آن سازمان گفته می شود که می تواند حداقل به وسیله سه عامل مشخص شود: اعتقاد راسخ به ارزش ها. مطالعه حاضر، تعیین رابطه میان میزان سرمایه اجتماعی با میزان تعهد سازمانی و میزان مهارت های ارتباطی میان کارکنان روابط عمومی سازمان های دولتی تبریز بود. روش تحقیق به لحاظ ماهیت، توصیفی و از نوع پیمایشی، از نظر هدف، کاربردی و  از نظر زمان نیز، از نوع مقطعی بود. جامعه آماری و حجم نمونهکلیه کارکنان شاغل در روابط عمومی های سازمان های دولتی تبریز که تعداد آن ها 388 نفر بودند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه مهارت های ارتباطی بارتون، پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و مایر و پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهپیت و گوشال استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان دادکه سرمایه اجتماعی با مهارت های ارتباطی و تعهد سازمانی کارکنان روابط عمومی سازمان های دولتی تبریز رابطه مثبت و معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تعهد سازمانی، مهارت های ارتباطی، کارکنان روابط عمومی سازمان های دولتی تبریز
  • ربابه پورجبلی*، سکینه قنبری صفحات 111-124

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل خانوادگی- اجتماعی مرتبط با نگرش دختران به فرار از منزل انجام شده است. چارچوب نظری مورد استفاده در این مطالعه، پای بندی به باورهای دینی (گلاک و استارک)، فشار عمومی (اگینر)، احساس از خود بیگانگی (ملوین سیمن) است. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- همبستگی اجرا شده است. جامعه آماری شامل دختران نوجوان 19-12 ساله شهر زنجان در سال 1397 با تعداد 21769 دختر نوجوان می باشد. داده ها با استفاده از پرسشنامه در بین 377 دختر نوجوان که با روش تعیین حجم نمونه کوکران محاسبه و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند، جمع آوری گردید. با توجه به تحلیل فرضیه ها مشخص گردید: فشار عمومی (471/.)، احساس از خود بیگانگی (488/.)، رابطه مستقیم و معناداری بر نگرش دختران به فرار از منزل دارند. در حالی که متغیر پای بندی به باورهای دینی (147/.-)، درآمد خانواده (283/.-)، تعداد اعضای خانواده (234/.-) رابطه معکوس و معناداری با نگرش دختران به فرار از منزل دارند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان دهنده این است که متغیرهای مستقل حدود 43 درصد از متغیر وابسته را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: نگرش به فرار از منزل، پای بندی به باورهای دینی، فشار عمومی، از خود بیگانگی
  • محسن اشرفی کیا، محمدتقی گهرنیا * صفحات 125-150

    دراین تحقیق به بررسی نقش داده های جرم شناسی در مسیولیت کیفری پرداخته شده است. مسیولیت کیفری بزرگسالان، صغار و نوجوانان، اشخاص حقوقی در پرتو داده های جرم شناسی و نقش مطالعات و یافته های جرم شناسی در تحولات حقوق کیفری بیان گردیده است. حقوق کیفری نمی تواند با همان معیار احراز مسیولیت اشخاص حقیقی، مسیولیت اشخاص حقوقی را توجیه کند. از تحولات اخیر مسیولیت کیفری به رسمیت شناختن مسیولیت کیفری اشخاص حقوقی بود. درباره سن مسیولیت کیفری نوجوانان، در تعزیرات تا پایان 18 سالگی مسیولیت کیفری فرد کامل نمی گردد اما در حدود و قصاص دختر بعد از سن 9 سال و پسر بعد از 15 سال تمام قمری مسیولیت کیفری کامل پیدا می کند. این ناهماهنگی محل ایراد است. مناسب آن است که سن بلوغ کیفری درحدود و قصاص بالاتر از جرایم تعزیری باشد. عملکرد سنجیده در اعمال واکنش کیفری ایجاب می کند که میزان شدت عمل در برابر جرایم ارتکابی اطفال و نوجوانان، همسو با افزایش سن و میزان ادراک و مسیولیت پذیری آن ها افزایش یابد. با حقوقی سازی یافته های جرم شناسانه، قانون متناسب با شرایط و اقتضایات و نیازهای جامعه به روز شده و نوشته می شود.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، داده های جرم شناسی، حقوق کیفری، جامعه شناسی کیفری
  • شبنم رحمان پور، محمدابراهیم رمضانی * صفحات 151-169

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش محیط زیست جوامع محلی در عملکرد زیست محیطی شهروندان محدوده منطقه 5 شهرداری تبریز انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه تجربی می باشد و به صورت میدانی به گردآوری داده های پژوهش پرداخته است. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری مورد بررسی در این تحقیق شهروندان محدوده منطقه 5 می باشد. به لحاظ در دسترس بودن اطلاعات و منابع و نیز به خاطر سهل الوصول بودن، این منطقه جهت بررسی انتخاب گردید. جمعیت مورد مطالعه شامل 60 نفر از شهروندان محدوده منطقه 5 تبریز است که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده است که به صورت تصادفی 30 نفر در گروه آزمایش و 30 نفر در گروه کنترل قرار گرفته است. در پژوهش حاضر، داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است که روایی آن توسط استاتید و متخصصان رشته تایید شده است و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده است که 81/0 به دست آمده و از پایایی قابل قبولی برخوردار می باشد. نتایج تحقیق نشان داد که آموزش زیست محیطی شهروندان منطقه 5 تبریز بر مدیریت پسماند، مصرف بهینه آب، کاهش آلودگی، فضای سبز، مصرف بهینه انرژی و حفاظت از محیط زیست تاثیر مثبت داشته است.

    کلیدواژگان: محیط زیست، پسماند، مصرف آب، آلودگی، مصرف انرژی و حفاظت ازمحیط زیست، فضای سبز
|
  • Mohammad Mahdi Youssefi, Amir Masoudi Amir Mazaher *, Alireza Kaldi Pages 7-36

    This article discusses the multiple dimensions of social exclusion ofGhorbat neighborhood in the Masiri city center of Rostam eparchy in Farsprovince and also review the changes made as a result of governmentprogram of Pseudo-modernism. In this paper the method of GroundedTheory and participatory Rural Appraisal techniques, semi-structuredinterviews, observation and walking in the field and group discussionhave been used. The method of snowball sampling used to comment onthe statistical data to measure the saturation stage. After the analysis ofdata collected in the field through coding (Open, axial and selective), bychoosing the central issue” Ethnic– exclusion” attempting to derive atheory is based on data collected from the field, then, according to dataanalysis based on the principles of grounded theory, theory of "ethnicexclusion - race as factor of social exclusion" obtained.

    Keywords: Social exclusion, Ethnic exclusion, Economic exclusion, cultural exclusion, exclusion from social relations
  • Bahram I Kiaman, Farshideh Zameni * Pages 37-61

    The purpose of this research is to study the ethical atmosphere, justiceand organizational citizenship behavior in Education organization inMazandaran province in order to provide a structural model in the schoolyear (1395-1959). This study is a survey and is applied research in purpose.The statistical population is all staff of the educational departments of 32districts of province and city of Mazandaran, including all administrativestaff of the General Directorate of Education in Mazandaran Provincewho are 1929 and the sample size is 320 people using Morgan's Table.The method of data collection is based on fieldwork, organized interviewsand standard questionnaires. Pearson correlation and modeling analysisof structural equations for path analysis has been used. All dimensions ofall variables including organizational justice (Interactive, Procedural,Distributed) organizational citizenship behavior (Friendship, Conscience,Chivalry, Behavioral, Literary, and Contemplative) and ethical atmosphere(care and attention, rules and regulations, criteria, efficiency, independence)were accepted on the basis of verifiable factor analysis. The structuralcomponent of the model also indicates that the moral variable with directeffect (0.662) explained the highest amount of variance of citizenshipbehavior and organizational justice variable with direct effect (0.156)explained citizenship behavior. The results of the test showed that, theproposed model is suitable and the effect of exogenous variable on theendogenous variable is positive and appropriate.

    Keywords: ethical climate, Organizational Justice, Organizational Citizenship Behavior (OCB)
  • Samad Abedini *, Jafar Ebrahimi, Ramin Esfahani Hashjin Pages 63-76

    This research was conducted with the aim of comparing the tendencytoward public sport in Khalkhal and Hashejin cities in terms of economicand social status in 1395-1399. The research method is a survey and atool for collecting data is a researcher-made questionnaire. The statisticalpopulation of the study included all citizens of Khalkhal and Hashjincities. According to statistics provided by the Khalkhal County CivilRegistry Office, 47,848 people live in 13,156 households in Khalkhal,and 7315 as 1984 households in Hashjin City. The Cochran formula wasused to determine the sample size which was 384. The research findingsindicate that,the level of tendency toward public sport in Khalkhal andHashjin is different in terms of socioeconomic status. And in both cities,the rate of people's tendency to public sports varies according tosocioeconomic status (income, type of occupation, level of education,social participation, and type of consumed food and the use of culturalgoods).

    Keywords: general sport, socioeconomic status, social participation, type of food, use of cultural goods
  • Rozita Omidi, Firuz Rad * Pages 77-94

    The main purpose of this research is studying the relationship betweensocial health and marital adjustment among married women in Astara.Statistic population of all married women in Astara was 11900 thataccording to Cochran, sample was estimated 373 subjects. Sampling methodis random cluster. Data gathering tool has been Keyes social healthstandard questionnaire and Spinier marital adjustment questionnaire. Toanalyze data, Pearson correlation coefficient has been used. Results ofPearson correlation coefficient showed that, there is a positive andsignificant correlation among social health and its components like socialsolidarity, acceptance, participation, social florescence and maritaladjustment for married women in Astara. According to findings, it can besaid that, dimensions of social health are among effective variables inmarital adjustment and show necessity of exact planning for enhancingdimensions of marital adjustment. Descriptive and inferential statisticwas used to analyze data. There is no significant relationship among ageand married couples' age difference and common life. But there is asignificant relationship between marital adjustments based on marriedcouples' social– economic base.

    Keywords: social health, marital adjustment, Family, married women
  • Javad Ahangari, Safar Hayati * Pages 95-109

    Communication skills are the ability to transfer and share effectiveideas and feelings. Organizational commitment is relative to the degree ofreplicating with a particular organization or attachment to that organization,which can be identified at least by three factors: firm belief in the valuesand goals of the organization, the desire to do more to achieve the goalsof the organization and the strong desire to stay in and join theorganization. The purpose of this study was to determine the relationshipbetween the amount of social capital with the amount of organizationalcommitment and the amount of communication skills among publicrelations staff of Tabriz State Organizations. The research method wasdescriptive in nature, and survey type, in terms of purpose was appliedand in terms of time was of a cross-sectional nature. The statisticalpopulation and sample size were all employees of public relationsagencies of Tabriz, which were 388 people. Barton Communication SkillsQuestionnaire, Allen & Meyer Organizational Commitment Questionnaire,and Social Capital Nahopit and Auschall Questionnaire were used tocollect data. The research findings showed that, there is a positive andsignificant relationship between social capital and communication skillsand organizational commitment of public relations staff of publicorganizations of Tabriz.

    Keywords: Study of the Relationship between Social Capital, Organizational Commitment, Communication Skills of Public Relations Officers of Tabriz Public Organizations
  • Mohsen Ashrafi Kiya, Mohammad Tagi Ghoharniya * Pages 125-150

    This study examined the impact of criminological data on criminalresponsibility. The criminal responsibility of adults, minors and teenagers,legal persons in the light of criminological data and the role ofcriminological studies and findings are expressed in the evolution ofcriminal law. Criminal law can’t justify the liability of legal personsunder the same standard of legal responsibility for individuals. Recentdevelopments in criminal responsibility were the recognition of criminalliability of legal persons. About the age of criminal responsibility foradolescents, at the end of the age of 18, the criminal liability of theperson is not complete in sanctions, but in the case of the retaliation andlimitation of a girl after the age of 9 years and the boy after 15 years offull lunar criminal liability is complete. This is an inconsistency. It ismore appropriate that the age of criminal maturity in the limitation andretaliation is higher than sanctions. Measurable performance in criminalproceedings requires that, the degree of action against crimes committedby children and adolescents be increased in line with age and theirunderstanding and accountability. With the legalization of criminologicalfindings, the law is updated in accordance with the conditions andrequirements of the community.

    Keywords: Criminal Responsibility, Criminological Data, criminal law, Criminal Sociology
  • Shabnam Rahmanpour, Mohammad Ebrahim Ramezani * Pages 151-169

    This study intended to investigate the effect of environmental educationof local communities on bioenvironmental performance of citizens’ ofdistrict 5 of Tabriz municipality. This study was a semi-experimentalsurvey research. Research method was a semi-experimental through pretest,post-test with control group. The Population of the study is citizensof district 5 of Tabriz city. This city was selected because of availabilityof related information and references. Sample size was 60 people ofcitizens of district 5 of Tabriz, from whom 30 people were grouped inexperiment group and 30 people in control group. In this study, data wasgathered through a researcher-made questionnaire which its validity wasconfirmed by supervisor and related experts, and its reliability wascalculated through Cronbach Alpha (0.81) which is acceptable. Resultsshowed that, environmental education of citizens of region 5 of Tabrizhas positive effect on waste, water consumption, pollution, energyconsumption and maintenance of environment.

    Keywords: Waste, water consumption, pollution, energy consumption, maintainenance of environment, green space