فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 46، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین قصاب مظفری* صفحات 7-26
    با توجه به شیوع بالای پوکی استخوان و شکستگیهای استخوانی در زنان و با در نظر گرفتن اینکه بالا بودن کیفیت زندگی با سلامتی افراد ارتباط مستقیم داشته و از طرفی حمایت اجتماعی نیز سبب افزایش کیفیت زندگی می گردد؛ این مطالعه با هدف کلی تعیین ارتباط بین کیفیت زندگی و حمایت اجتماعی در زنان دارای شکستگیهای استخوانی انجام پذیرفت، و یک پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد که بطور مقطعی انجام گرفت. تعداد نمونه ها 138 نفر و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه حمایت اجتماعی فیلیپس - پرسشنامه کیفیت زندگی SF36 و مشخصات دموگرافیکی بود .بر اساس یافته ها میانگین سنی نمونه ها 69.9 بود ، اکثریت افراد متاهل بوده و2 فرزند داشتند و خانه دار و بی سواد بودند و بیماری زمینه ای خاصی نداشتند و دلیل بستری شان شکستگی فمور بود. میانگین نمره کل کیفیت زندگی زنان 63.28 بود طبق یافته ها بین حمایت اجتماعی و کیفیت زندگی رابطه معنی داری وجود داشتp = 0.000 ؛p
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، حمایت اجتماعی، شکستگیهای استخوانی، زنان
  • زینب کوچکیان*، علیرضا محسنی تبریزی، زهرا اصلانی صفحات 27-47

    خودکشی از جمله رفتارهای انسانی است که تحت تاثیر درون مایه های زیستی متنوعی قرار دارد. در شرایط کنونی با توجه به مسایلی هم چون افزایش میزان خودکشی، تغییر سبک های زندگی افراد و کاهش سن اقدام به خودکشی مطالعه خودکشی امری ضروری به نظر می رسد. این پژوهش در صدد است با روش کیفی پدیدارشناسانه با تمرکز بر داده های حاصل از مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته با 30 فرد خودکش (23 زن و 7 مرد) به فهم و شناسایی ریسک فاکتورهایی بپردازد که در توضیح چرایی و چگونگی شکل گیری پدیده ی خودکشی موثرند. نتایج نشان می دهد که در فهم خودکشی باید به تعاقب رفتارهای ضداجتماعی و ریسک فاکتورهایی که در سطح فردی، خانوادگی، اجتماعی و همچنین اختلالات روحی- روانی در طول زمان بر سبک زندگی اثر گذاشته اند، توجه کرد مصاحبه های عمیق حاکی از آن است که عمده پاسخگویان در دوران کودکی خود به نوعی درگیر موضوعاتی همچون اعتیاد، سنت گریزی، پنهان کاری های متعدد، روابط آزاد با جنس مخالف، رفتارهای غیرقانونی، ازدواج زودهنگام، فرار از خانه و ترک تحصیل بوده اند. لذا شناسایی ریسک فاکتورها و کنش و واکنش میان آن ها از اهمیت خاصی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی، ریسک فاکتورها، روش کیفی، پدیدارشناسی، شهر تهران
  • سیف الله سیف اللهی*، جواد شیخی، علیرضا کلدی صفحات 49-70

    تحقیق حاضر به دنبال آن است تا با توسل به برقراری رابطه نظری بین گروه های قومی و حکمرانی خوب، نگرش گروه قومی آذری (مطالعه موردی: شهروندان آذری شهر تبریز) در ارتباط با میزان تحقق-پذیری حکمرانی خوب در بعد سیاسی را مورد تحلیل و تبیین جامعه شناختی قرار دهد. پس از مرور پیشینه و ادبیات نظری، چارچوب نظری تدوین و شاخصه های شش گانه حکمرانی خوب طی نظرخواهی از نخبگان احصاء گردیدند. جامعه آماری تحقیق، شهروندان آذری بین 18 تا 65 سال ساکن تبریز هستند که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 448 نفر از آنان به تناسب جمعیت مناطق ده گانه شهرداری تبریز و به روش نمونه گیری احتمالی چند مرحله ای در نمونه آماری قرار گرفتند و داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه در قالب روش پیمایشی جمع آوری گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نشان داد در میان شش شاخصه برگزیده، شاخصه «مسیولیت پذیری و پاسخ گویی سیاسی» از وضعیت مطلوبی برخوردار بوده ولیکن تحقق پذیری حکمرانی خوب در بخش مهمی از آن به ویژه «حاکمیت قانون» و «تضمین و تکریم حقوق و آزادی های سیاسی» با مشکل جدی روبروست؛ به طوریکه تنها 5/26 درصد از پاسخ گویان معتقد به تحقق پذیری کامل آن هستند. علاوه بر این بین متغیر مستقل هویت قومی و متغیر زمینه ای پایگاه اقتصادی- اجتماعی با میزان تحقق پذیری حکمرانی خوب همبستگی معنی دار و معکوس وجود دارد. ولیکن هیچ رابطه/تفاوت معنی داری بین سن، جنسیت و میزان تحقق پذیری حکمرانی خوب به دست نیامد.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، گروه های قومی، هویت قومی، گروه قومی آذری
  • درنا سلامتیان، مسعود خلیلی* صفحات 71-91

    انزوای اجتماعی مانع از مشارکت سازنده افراد در جامعه می شود و از آنجا که احساس امنیت اجتماعی، یکی از متغیرهای اثرگذار بر انزوای اجتماعی است، تحقیق حاضر با هدف مطالعه ی رابطه ی احساس امنیت اجتماعی و انزوای اجتماعی بین دانشجویان دانشگاه شیراز انجام شده است. جامعه ی آماری، کلیه ی دانشجویان دانشگاه شیراز بوده اند که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 411 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه ی ساختمند بود که با بکارگیری از مقیاس های احساس امنیت اجتماعی و انزوای اجتماعی تدوین گردید. یافته ها، حاکی از رابطه ی معکوس و معنادار بین انزوای اجتماعی با متغیرهای سن و ابعاد احساس امنیت اجتماعی (احساس امنیت اقتصادی، احساس امنیت سیاسی، احساس امنیت قضایی، احساس امنیت روانی و احساس امنیت عمومی) دارد؛ همچنین متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، طبقه ی اجتماعی و محل سکونت تفاوت معناداری با انزوای اجتماعی داشتند؛ اما رشته ی تحصیلی، تفاوت معناداری با انزوای اجتماعی دانشجویان نشان نداد.

    کلیدواژگان: انزوای اجتماعی، احساس امنیت، دانشجویان، دانشگاه شیراز
  • پرنیا رضی پور*، فرح ترکمان، علی رحمانی فیروزجاه صفحات 93-110

    مقاله پیش روی باهدف بررسی جامعه شناختی جوکهای جنسیتی رد و بدل شده در شبکه اجتماعی تلگرام (با تاکید بر جوکهای تلگرامی سال 97) انجامشده است و درصدد پاسخگویی به سوالات زیر است: جوکهای جنسیتی چه مسایلی را در مورد زنان و مردان بیان میکند؟ این جوکها حاوی چه پیامهای اجتماعی و قدرتی هستند؟ برای پاسخ به این سوالات با بهره گیری از رویکرد ترکیبی و مروری بر پژوهشهای پیشین، مقولات مناسب انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفت. این پژوهش به دلیل بررسی در محتوای جوکها از روش تحلیل محتوی بهره گرفته و جامعه آماری آن جوکهای رد و بدل شده در شبکه اجتماعی تلگرام است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که انتظار جامعه از نقشهای جنسیتی تصویری آرمانی و سنتی را بازنمایی میکند که با ویژگیهای مشاهدهشده در محتوای جوکها فاصله بسیاری دارد. همچنین با توجه به یافته های این تحقیق میتوان استدلال نمود که رد و پای از نابرابری قدرتی و جایگاهی در دنیای واقعی حتی به فضای مجازی و محتوای جوکها نیز کشیده شده است؛ بهگونهای که مردان حتی در درونمایه جوکها نیز دارای قدرت مضاعفتری نسبت به زنان هستند.

    کلیدواژگان: جامعه شناختی، جنسیت، جوک، تحلیل محتوا، تلگرام
  • پریسا رشیدی*، داود ابراهیم پور صفحات 111-125

     تحقیق حاضر با هدف مطالعه اخلاق کار و عوامل اجتماعی مرتبط باآن درمیان ادارات تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان آذربایجان شرقی صورت گرفته است. روش تحقیق حاضر پیمایشی و روش نمونه گیری طبقه ای می باشد جامعه آمار ی این پژوهش359 نفر از کارکنان ادارات تعاون ،کار ورفاه اجتماعی استان آذربایجان شرقی می باشد که تعداد 92 نفر از آنها با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده و داده ها از طریق نرم افزارهای spss و minitab مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین میزان سرمایه اجتماعی -سرمایه فرهنگی و دینداری با میزان بهره مندی از اخلاق کار رابطه مستقیم معناداری وجود دارد یعنی با افزایش میزان سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی و دینداری میزان بهره مندی از اخلاق کار در میان کارکنان افزایش پیدا می کند. همچنین نتایج بدست آمده از جدول ضرایب رگرسیون نشان می دهد مولفه های بها دادن به زندگی ،تعاملات با دوستان،مشارکت ،سرمایه فرهنگی تجسم یافته ،اعتقاد ،عواطف ،آثار دینی و دانش دینی در مدل مورد تایید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اخلاق کار، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، دینداری
  • نیر محمدپور*، محمد عباس زاده صفحات 127-149

    امروزه هر کشوری به انحاء مختلف در معرض تهدیدات داخلی و خارجی است. به منظور مقابله با این شرایط، هر کشور یک سری راهکارهایی متناسب با ساختار حاکم بر می گزیند. درکشور ایران نیز در سال 1392 مفهوم اقتصاد مقاومتی معرفی گردید. با توجه به گذشت چند سال از معرفی این مفهوم و وجود یک سری ابهامات در اجرای آن، در این مقاله تلاش شد تا برداشت دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز از این مفهوم، علل مطرح شدن، پیامدهای حاصل از عدم رعایت آن در جامعه و همچنین راهکارهای رسیدن به اهداف مورد بررسی قرار بگیرد. این تحقیق به روش کیفی و با ابزار مصاحبه انجام شد. یافته ها نشان می دهد مقابله با آموزه های سرمایه داری، جهانی شدن و ضرورت تعامل با جهان، ضرورت نیاز به اقتصاد اسلامی، نبود افق معنایی مشترک و تحریم های بین المللی علیه ایران از علل مطرح شدن مفهوم اقتصاد مقاومتی است. هسته مرکزی این تحقیق "اقتصاد مقاومتی در سایه" به این مساله تاکید دارد که عدم لینک به اقتصاد جهانی، عدم آموزش مردم و مسیولین، فرسایش اعتماد نهادی و ناآگاهی می تواند پیامدهای روانشناختی، اجتماعی، اقتصادی و بین المللی داشته و صرفا در حد یک گفتمان باقی بماند و کاربردی نشود.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تعاملات بین المللی، آموزه های دینی، درون زا بودن، برون گرایی
  • سید یزدان هاشمی اصل*، محمدعلی توانا، جواد جریده صفحات 151-175

    نافرمانی مدنی، کنش سیاسی است که مطالبات فراقانونی شهروندان را به صورت مسالمت آمیز به تصمیم گیرندگان سیاسی منتقل می کند بدون آن که کلیت یک نظام سیاسی را به چالش بکشد. به نظر می رسد نافرمانی مدنی مستلزم، پیش شرط های فرهنگی - سیاسی و اجتماعی است تا وجه سازنده یابد. فرهنگ سیاسی و شهروندی از جمله مهمترین پیش شرط های اثرگذاری نافرمانی مدنی است؛ بدین معناکه فرهنگ سیاسی منعطف و مشارکتی و همین گونه نهادینه شدن موقعیت شهروند، می تواند نافرمانی مدنی را هم از سرکوب و هم از بدل شدن به کنش های ساختارشکنانه بازدارد. در عین حال به نظر می رسد نظریه های رایج نافرمانی مدنی (از جمله نظریه دورکین، راولز، هابرماس، آرنت) نمی توانند به صورت کامل اعتراضات مدنی در جامعه ایران پس از انقلاب اسلامی را تحلیل کنند. بر همین اساس مقاله پیش رو، یک مدل سه وجهی مبتنی بر فرهنگ سیاسی آلموند، تعامل ساختار-کارگزار گیدنز و نافرمانی مدنی مثبت مبتنی بر خوانش دورکین طراحی نموده که می تواند پیش شرط نافرمانی به مثابه یک حق یا مسیولیت باشد. نتایج این مقاله نشان می دهد فرهنگی سیاسی مختلط (تبعی صرف و محدود-مشارکتی)، جامعه مدنی ناهمبسته و چندپاره، شهروندی منفعل و مسیولیت گریز از یک سو و نگرش ایدیولوژیک حاکمیت به هر گونه کنش اعتراضی از سوی دیگر سبب شده است نافرمانی مدنی به مثابه حق مسیولیت از جانب حاکمیت ج.ا.ا مورد شناسایی قرار نگیرد. مقاله حاضر از روش اصل موضوعی برای تدوین نظریه ای درباره نافرمانی مدنی در جامعه ایران بهره می برد.

    کلیدواژگان: مدل سه وجهی، نافرمانی مدنی، ایران پس از انقلاب اسلامی، فرهنگ سیاسی، شهروندی
|
  • Nasrin Ghassab Mozaffari * Pages 7-26
    Considering high rate of Osteoporosis and bone fracture among women, and in light of the arguments presented an direct relationship between one person’s health and life quality, and given that having social support increase life quality; the study was conducted to determine the relationship between life quality and social support among women with bone fractures. This is a Descriptive – Analytical study which performed in cross- sectional manner. There were 138 samples which assessed by some demographic characteristics, Filip’s social support questionnaire and SF36 quality of life questionnaire. Overall finding indicate that average age of sample was 69.9, the majority of them were married and had 2 children and were household and illiterate and suffer from Hip fracture. Average score of quality of life was 63.28 and there was significant relation between quality of life and social support (p=0.000, p
    Keywords: quality of life, social support, Bone fracture, Women
  • Zeinab Kouchakian *, Alireza Mohseni Tabrizi, Zahra Aslani Pages 27-47

    Suicide is among the human behaviors influenced by different biological motives. In the current conditions, given some issues such as increased suicide attempts, lifestyle change, and decreased age of suicide attempts, it seems vital to deeply investigate suicide. Using qualitative phenomenological approach, the present study tries to focus on the data obtained from in-depth semi-structured interviews with 30 individuals who attempted suicide (23 women and 7 men) to understand and identify risk factors that are effective in explaining how the suicide occurs. The results indicate that to understand suicide, the psychological disorders, the consequences of antisocial behaviors, and the risk factors that over time have influenced the lifestyle on the individual, family, and social levels should be taken into account. In-depth interviews demonstrate that most of the respondents were involved with issues including addiction, nonconformity, multiple secrecy, free relations with the opposite sex, illegal behaviors, early marriage, running away from home, and dropping out of school. Thus, identifying the risk factors and the interactions among them is of crucial importance in this regard.

    Keywords: Suicideattempt, Risk Factors, qualitative method, phenomenology, Tehran
  • Seyfollah Seyfollahi *, JAVAD Sheikhi, Alireza Kaldi Pages 49-70

    This study aims theoretical relationships between Good Governance and ethnic groups to analyze and explain sociologically the possibility of Good Governance model from the perspective of Azari ethnic group (Case Study: Azari Dwellers in Tabriz). In doing so, after reviewing of theoretical and experimental literature, Good Governance Indicators through interviewing with 30 ethnic-social elites were made. Then servey method was applied and data was gathered through delivering questionnaires among 448 members of probability sample which had been elected via Multi-Stage Sampling. Process of data analysis was performed by SPSS software. The results show that the possibility (satisfaction) of Good Governance has been involved with serious problems specially in these two indicators:“Rule of law” and “Guaranty and Respect of Political Freedom”. So that just 26/5 percentage of respondents believe that the possibility of Good Governance has been completely formed; 42/6 percentage of respondents could not respond absolutely. Also there is a direct statistical significance correlation relationship between ethnic identity and possibility of Good Governance.

    Keywords: Good governance, ethnic groups, Ethnic identity, Azari Ethnic Group
  • Dorna Salamatian, Masoud Khalili * Pages 71-91

    Social isolation prevents constructive partnership of people in society. Since the perception of social safety is one of the critical variables affecting social isolation, this study was conducted to investigate the relationship between the perception of social safety and social isolation among students of Shiraz University. The statistical population was all students of Shiraz University. Using Cochran formula, 411 people were determined as sample size and selected using cluster sampling. The research instrument was a structured questionnaire that was compiled by using the scales of perception of social safety and social isolation. The findings indicate a reverse and significant relationship between social isolation and the variables of age and dimensions of perception of social safety (perception of economical security, Perception of Political Security, perception of judicial security, perception of psychological security and Perception of Public Security); also, the variables of gender, marital status, educational level, social class and place of residence had significant differences with social isolation; but the field of study did not show a significant difference between students' social isolation.

    Keywords: Perception of Safety, Social Isolation, Students, Shiraz University
  • Parniya Razipur *, Farah Torkaman, Ali Rahmani Pages 93-110

    This article aims to examine the sociology of gender jokes exchanged on the social network of telegram (with emphasis on telegram jokes in 97) and aims to answer the following questions: What issues does gender jokes address for men and women? What social and power messages do these jokes contain? Appropriate categories were selected and analyzed to answer these questions using a combined approach and a review of previous research. This study uses content analysis method to study the content of jokes and its statistical population is jokes exchanged on the social network of telegram. The results of this study show that society's expectation of gender roles represents an ideal and traditional image that is far from the characteristics observed in the content of jokes. It can also be argued from the findings of this study that the traces of power and status inequality in the real world have been extended even to the jokes and content of jokes, so that men have even more power than women in jokes..

    Keywords: Sociology, gender, Jokes, Content Analysis, Telegram
  • Parisa Rashidi *, Davood Ebrahimpoor Pages 111-125

    The purpose of this study was to study the relationship between work ethic and related social factors Among the offices of the cooperative of the social labor of the East Azarbaijan. The present research is a descriptive correlation type Which will be in sectional form in 2017Among the employees of the agencies of the cooperative of social labor in the East Azarbaijan. The method of this research is a survey and a stratified sampling method The statistical population of this research is 359 employees of the social cooperatives and social welfare agencies of the East Azarbaijan92 of them were selected using the Cochran formula as sample size. A questionnaire was used for collecting data on social work ethics and social welfare. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data was analyzed using spss and minitab software.The findings of the research show that there is a significant direct relationship between the amount of social capital and cultural capital and religiosity with the rate of enjoyment of work ethics among employees of social cooperatives and social work agencies of East Azarbaijan By increasing the amount of social capital and cultural capital and religiosity, the amount of benefit from work ethic increases among individuals. The results of the regression coefficients are also shown Components of costing life Interactions with friends , taking part , Cultural capital embodied , Belief , Emotions , Actorardini , Religious knowledge The model is approved.

    Keywords: work ethic, Social capital, Cultural, religiosity
  • Nayyer Mohammadpour *, Mohammad Abbaszadeh Pages 127-149

    Today, each country is subjected to both domestic and foreign threats. In order to cope with these conditions, the countries choose a set of solutions that are appropriate to the governing structure. In 2013, the concept of resistance economy was introduced in Iran. After a few years since the introduction of this concept and the existence of a series of ambiguities in its implementation, this paper attempted to assess the views of the Graduate studies of Tabriz University on the concept, the causes, the consequences of its failure as well as the solutions. This research was a qualitatively one and the were collected through the interview. The findings show that the opposition to the teachings of capitalism, globalization and the necessity of interaction with the world, the need for the Islamic economy, the lack of a common sense horizon and international sanctions against Iran are among the causes of offering the concept of resistance economy. The core concept of this research, " Economy in Shadow " emphasizes that the lack of links to the global economy, the lack of education of people and authorities, the erosion of institutional trust and ignorance can have psychological, social, economic, and international consequences, and it will be only a discourse and will not be operationalized.

    Keywords: resistance economy, international interactions, Religious Doctrines, Endogenous, Extroversion
  • Yazdan Hashemi *, MohammadAli Tavana, Javad Jarideh Pages 151-175

    Civil disobedience is political action that transfers citizens' extrajudicial demands peacefully to political decision-makers without challenging the generality of a political system. Civil disobedience seems to require cultural, political and social preconditions to make a difference. Political culture and citizenship are among the most important preconditions for effective civil disobedience; that is, a flexible and participatory political culture, as well as the institutionalization of the citizen's position, can prevent civil disobedience from being suppressed and transformative. At the same time, it seems that popular theories of civil disobedience (including Durkin, Rawls, Habermas, Arendt) cannot fully analyze the civil protests in post-Islamic Iran society. On the basis of this paper, the following paper has designed a three-dimensional model based on Almond political culture, Giddens-agent-structure interaction, and Durkin reading positive civil disobedience, which can be a precondition for disobedience as a right or responsibility. The results of this paper show that mixed political culture (mere subordinate and restricted-participatory), interdependent and fragmented civil society, passive citizenship and evasion of responsibility and the ideological attitude of the sovereign to any protest action on the other have led to civil disobedience. It should not be recognized as a right of responsibility by the GOA. The present paper uses a thematic principle to formulate a theory of civil disobedience in Iranian society.

    Keywords: Trilogy Model, Civil Disobedience, Post-Islamic Iran, Political Culture, citizenship