فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 40 (زمستان 1400)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 40 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/26
  • تعداد عناوین: 25
|
  • فریدون رهنمای رودپشتی*، زهره فهیم نژاد، یاسمن پزشک صفحات 1-12

    طبق تیوری چرخه عمر، موسسه ها در مراحل مختلف چرخه عمر، از نظر مالی و اقتصادی دارای رفتارهای خاصی هستند؛ بدین معنی که ویژگی های مالی و اقتصادی یک موسسه تحت تاثیر مرحله ای از چرخه عمر است که موسسه در آن قرار دارد و در مراحل مختلف عمر خود، مانند چرخه عمر محصول، منابع مصرف می کنند لذا ضرورت دارد، هزینه یابی و مدیریت هزینه صورت پذیرد. مقاله حاضر با هدف معرفی نگرش جدید در این حوزه، از ویژگی نوآورانه برخوردار بوده و در حوزه ایده پردازی قابل تامل است. چرخه عمر موسسه ها عامل موثر اساسی مدیریت است، زیرا که همه موسسه ها شبیه اندام های زنده، چرخه عمر دارند، و در تمام مراحل توسعه موسسه با چالش های بی همتایی روبه رو است. رویکرد علمی این پژوهش، فلسفی و مبانی آن تیوریک از نوع پژوهش های ترویجی است که به روش شناخت تاریخی اجرا گردید. شیوه گردآوری منابع علمی آن، کتابخانه ای مبتنی بر ادبیات نظری و پیشینه تحقیقات است که در تحلیل آن، از مدل تحلیل محتوا استفاده گردید. نتایج و یافته های پژوهش نشان می دهد. که اولا، مدل نظری تحت عنوان آمیخته بازاریابی مالی (4I) در چارچوب چرخه عمر موسسه(ILC) مشابه آمیخته بازاریابی (4P) که برای درک چرخه عمر کالا(PLC) به کار می رود، برای هزینه یابی چرخه عمر ضروری و مباحث آمیخته بازاریابی در مدیریت هزینه، بسیار با اهمیت و برای مدیریت و مهندسی هزینه (مصرف منابع)، امری اجتناب ناپذیر است و ثانیا، در چارچوب مدل پیشنهادی، استراتژی های مناسب در فرآیند هزینه یابی قابل شناسایی و ارایه است.

    کلیدواژگان: هزینه یابی، زنجیره تامین، چرخه عمر کالا (PLC)، چرخه عمر موسسه (ILC)، هزینه یابی چرخه عمر
  • علی مسیبی بهروز، فرزانه حاجی حسنی*، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 13-26

    در پژوهش حاضر به بررسی اثر استقرار نظام یارانه مستقیم بر مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی در چارچوب نظریه اقتصاد سیاسی پرداخته شده است. جامعه آماری در تحقیق حاضر بورس اوراق بهادار تهران می باشد که تعداد 173 شرکت از این جامعه در دوره زمانی 1385 الی 1396 بعنوان نمونه تحقیق انتخاب شده است. به منظور انجام تحلیل های آماری در پژوهش حاضر از روش رگرسیون خطی چندگانه به روش پانل-اثرات ثابت استفاده شده است. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان می دهد که مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی در دوره بعد از استقرار نظام یارانه مستقیم افزایش یافته است. با توجه به یافته های تحقیق حاضر می توان چنین نتیجه گیری نمود که طرح هدفمندسازی یارانه ها از طریق اعمال فشار هزینه بر تولیدکنندگان موجب کاهش سودآوری شرکتها و افزایش مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی شده است. 

    کلیدواژگان: نظام یارانه مستقیم، هدفمندسازی یارانه ها، مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی
  • محمدحسین رنجبر*، امید حسین زاده شهری، حسین بدیعی صفحات 27-38
    در مطالعات گذشته وجود حقوق صاحبان سهام منفی در شرکت ها، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. زیرا این شرکت ها در شرایط بازار سرمایه در دسته ی نسبتا کوچکی قرار می گیرند. از این رو پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی نقش ارزش وثیقه ای داراییها و ویژگیهای داراییهای نامشهود در ایجاد ارزش منفی حقوق صاحبان سهام انجام شده است. روش این پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی مبتنی بر داده های ترکیبی و جامعه ی آماری شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه ی زمانی سال 1388 تا 1397 است که با استفاده از روش نمونه گیری غربالگری حذفی تعداد 108 شرکت به عنوان نمونه انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون داده های ترکیبی با اثرات ثابت (پتل) و با بهره گیری از نرم افزار Eviews 9 انجام گرفت و یافته ها نشان داد که کم ارزیابی ارزش وثیقه ای دارایی ها و ارزش دارایی های نامشهود نقش معنادرای در احتمال تبدیل شدن به یک شرکت با حقوق صاحبان سهام منفی ندارند. همچنین نقدشوندگی و کیفیت دارایی های نامشهود نیز احتمال تبدیل شدن به شرکت با حقوق صاحبان سهام منفی را تقویت نمی کند ولی مدیریت سرمایه در گردش و جریان های نقدی عملیاتی بین شرکت ها با حقوق سهام منفی با شرکت ها با حقوق سهام مثبت تفاوت معناداری دارند.
    کلیدواژگان: حقوق صاحبان سهام منفی، ارزش وثیقه ای دارائیها، کیفیت دارایی های نامشهود، نقدشوندگی دارایی های نامشهود
  • مهدی فیضی، عباسعلی پورآقاجان*، سید حسین نسل موسوی صفحات 39-57
    برخی از شرکت ها علاوه بر افشای حداقل اطلاعات براساس استانداردهای مربوط و سایر قوانین و مقررات، به افشای اضافی اطلاعات به صورت اختیاری نیز می پردازند. افشای اختیاری یا افشای اخلاقی، افشایی است که شرکت ها علاوه بر الزامات افشای اجباری انجام می دهند. افشای اطلاعات همواره از مهمترین عوامل کاهش مشکلات نمایندگی و عدم تقارن اطلاعاتی می گردد . علاوه بر این، اتخاذ سیاست های مبتنی بر شفافیت و افشای اطلاعات یکی از عوامل بسیار مهم در فرآیند حاکمیت شرکتی مطلوب و بهینه می باشد. یکی از مهمترین معیارهای شفافیت شرکت ها در عصر حاضر، توجه به مسایل اجتماعی، توسعه پایدار و پایندگی است در این راستا، در مطالعه حاضر به بررسی چگونگی ارتباط ابعاد قدرت شرکت در افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی و عملکرد پایداری شرکت ها پرداخته شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی شرکت‎های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1387 لغایت سال 1396 بوده و نمونه مورد بررسی، از طریق روش حذف سیستماتیک از جامعه آماری، انتخاب شد. با توجه به شرایط معین، تعداد 112 شرکت به عنوان نمونه آماری این پژوهش، انتخاب شدند. گفتنی است با طراحی مدل های رگرسیونی چندمتغیره به آزمون فرضیه های تدوین شده پرداخته شد. نتایج بررسی ها نشان داد که قدرت شرکت به عنوان یک متغیر تعدیلگر موجب تقویت عملکرد پایدار شرکت می گردد .
    کلیدواژگان: عملکرد پایدار، افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی، قدرت شرکت
  • فاطمه عزلتی، یدالله نوری فرد، قدرت الله امام وردی*، رویا دارابی، زهره حاجیها صفحات 59-70

    یکی از الزامات رشد و توسعه اقتصادی، دسترسی همه ذینفعان به اطلاعات شفاف است. شرکت هایی که گزارشگری مالی شفاف و قابل قبولی ندارند، با ریسک اعتبار مواجه شده و اطمینان سهامداران را از دست می دهند. شفافیت و افشای اطلاعات، عدم اطمینان را کاهش می دهد و از این طریق به کاهش بازده مورد انتظار و در نتیجه هزینه سرمایه منجر خواهد شد که می تواند شرکت ها را برای رشد، توسعه و بهبود مداوم یاری کند. یکی از ابزارهای مهم برای سازمان ها در ایفای مسئولیت پاسخ گویی، افشای اطلاعات مالی و غیرمالی است. علاوه بر این، مدیران شرکت ها با افشای کامل اطلاعات شامل افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی می توانند عدم تقارن اطلاعاتی که یکی از عوامل اصلی تیوری نمایندگی است را کاهش دهند. در این رابطه، در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر سازوکارهای نظارتی بر افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی پرداخته شد. به این منظور از داده های 102 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی ده ساله 1387 تا 1396 استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد که تقویت سازوکارهای نظارتی موجب افزایش افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی می گردد.

    کلیدواژگان: اطلاعات غیرمالی، افشای داوطلبانه، سازوکارهای نظارتی
  • سیده آمنه میرباقری رودباری*، غلامرضا کردستانی صفحات 71-87

    هدف این مقاله توصیف و تبیین وضعیت حسابداری مدیریت استراتژیک براساس رویکرد تکنیکی- مدیریتی در سطوح مختلف استراتژی های کسب و کار و براساس نوع فعالیت در صنعت است. پژوهش دارای ماهیت کاربردی-توسعه ای و در دسته پژوهش های پیمایشی- اکتشافی است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و طراحی و توزیع پرسشنامه بین حسابداران مدیریت/صنعتی و مدیران مالی 75 شرکت جمع آوری و به روش میانگین و تحلیل واریانس، تحلیل شد. یافته ها نشان داد که، ارتباط بین استراتژی های کسب وکار و حسابداری مدیریت استراتژیک قوی و مثبت است. شرکت ها از رویه های حسابداری مدیریت استراتژیک بیشتر برای پیاده سازی استراتژی بازار استفاده می کنند. در استراتژی سطح عملیات تکنیک های تحقیق وتوسعه، مدیریت ریسک و بهایابی هدف، استراتژی سطح بازار تکنیک های تجزیه وتحلیل سودآوری ترکیب محصولات، تجزیه وتحلیل امکانات و منابع، و تجزیه وتحلیل رقبا، و استراتژی سطح شرکت تکنیک های تحلیل چشم انداز صنعت، و تجزیه وتحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید بالاترین میانگین استفاده را دارند. همچنین، تکنیک تجزیه وتحلیل زنجیره ارزش در همه سطوح استراتژی های کسب وکار استفاده می شود. بیش از 90 درصد تکنیک های استفاده شده در همه سطوح استراتژی، اهمیت زیاد دارند. همچنین، میزان استفاده از برخی رویه های حسابداری مدیریت استراتژیک در صنایع مختلف، متفاوت است.

    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت استراتژیک، استراتژی های کسب وکار، تکنیک های حسابداری مدیریت، رویکرد تکنیکی-مدیریتی
  • مصطفی قنبری قلعه رودخانی، محمدرضا وطن پرست**، کیهان آزادی صفحات 89-105

    این پژوهش براساس نظریه توسعه پایدار عملکرد مسئولیت اجتماعی و افشای اطلاعات زیست محیطی مورد بررسی قرار می دهد. این پژوهش از طریق تجزیه و تحلیل داده های 80 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در یک دوره زمانی شش ساله (1392-1397) پرداخته است. 207 شاخص برای دو متغیر مسئولیت اجتماعی و افشاء اطلاعات زیست محیطی بر مبنای ابعاد (اقتصادی، اجتماعی و محیطی) برای مسئولیت اجتماعی و ابعاد (موجودی مواد، مصرف انرژی، آب، تنوع زیست محیطی، انتشار گازها، فاضلاب و پسماند، محصولات و خدمات، مطابقت، کلی، تامین کنندگان مواد اولیه و شکایت زیست محیطی) برای متغیر افشاء زیست محیطی شناسایی و سپس در قالب پرسشنامه جهت تایید این شاخص ها از خبرگان و کارشناسان مربوطه نظرسنجی گردید. جهت دستیابی به شاخص های نهایی، از تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید و تعداد 24 شاخص حذف و 183 شاخص جهت استخراج از صورت های مالی شرکت ها تایید گردید. سپس داده های مورد نیاز از طریق مراجعه به اطلاعات بورس اوراق بهادار، اطلاعات سایت کدال و گزارش های هییت مدیره جمع آوری، و از طریق مدلسازی فازی به وسیله نرم افزار Expert choice تجزیه و تحلیل گردید. یافته های حاصل نشان داد که تنها 23 درصد شرکت-های مورد بررسی درخصوص مسیولت اجتماعی و افشاء زیست محیطی عملکردی بالاتر ازحد متوسط داشته اند و در بین آن ها ایران خودرو از صنعت خودرو و ساخت قطعات برترین عملکرد از آن خود نموده است.

    کلیدواژگان: افشای اطلاعات زیست محیطی، مسئولیت اجتماعی، مدل فازی، توسعه پایدار
  • غلامرضا مرادی رودپشتی، فریدون رهنمای رودپشتی*، زهره حاجیها صفحات 121-134
    زمینه و هدف

    در الگوی جامع مدیریت سود، هدف اولیه حسابداری مالی فراهم آوردن اطلاعات مفید برای سرمایه‌گذاران جهت پیش بینی عملکرد واحد اقتصادی است. شناخت مدیریت سود برای کاربران صورتهای مالی به دلیل ارزیابی عملکرد اقتصادی کنونی، پیش بینی سودآوری آینده و تعیین ارزش شرکت مهم است. تفکر انتقادی در حسابداری را می‌توان در ظهور ویژگی‌های کیفی اطلاعات حسابداری مانند بی‌طرفی، عینیت، و بیان صادقانه که در چارچوب مفهومی گزارش‌گری مالی اکثر کشورها وجود دارد، بیان نمود. در نهایت تفکر انتقادی عبارت است از استدلال خردمندانه درباره آن‌چه که افراد به آن باور دارند و آن چه که انجام می‌دهند.

     

    کلیدواژگان: مدیریت سود، حاکمیت شرکتی، خصوصیات شرکت، گزارشگری مالی، بازار سرمایه
  • مهدی رضایی، مهدی ناظمی اردکانی*، علیرضا ناصر صدرآبادی صفحات 135-150

    هدف اصلی این مقاله پیش بینی تقلب صورت های مالی با استفاده از رویکردکریسپ است. داده های اولیه مورد بررسی در این پژوهش، مربوط به نمونه آماری با حجم 164 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی مقطع زمانی 1396 -1393 می باشد، که به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب شده اند. متغیرهای مستقل تاثیر گذار بر تقلب در این پژوهش در برگیرنده 40 متغیر مالی و غیر مالی می باشد که بر اساس پیشینه پژوهش انتخاب شده اند. در نهایت داده های مربوط به متغیرها براساس رویکرد کریسپ، جهت تعیین وزن و ویژگی متغیرهای بااهمیت به مدل آنتروپی شانون و به منظور پیش بینی تقلب به 4تکنیک برتر از بین تکنیکهای هوش مصنوعی داده شد، که این تکنیکها شامل؛ درخت تصمیم، شبکه های عصبی، ماشین بردار پشتیبان و روش ترکیبی آدابوست ماشین بردار پشتیبان می باشد. با استفاده از آنتروپی شانون از بین 40 متغیر پژوهش، 27 متغیر برتر براساس ویژگی سود اطلاعاتی، مشخص گردید، که متغیر نسبت سود انباشته به فروش به عنوان با اهمیت ترین متغیر در زمینه پیش بینی تقلب صورت های مالی شناسایی شده است. پس از بکارگیری رویکرد کریسپ، نتایج نشان داد تمامی تکنیک ها قابلیت کشف تقلب صورت های مالی را در سطح نسبتا بالایی دارند و تکنیک پیشنهادی آدابوست ماشین بردار پشتیبان در مرحله آموزش با نرخ دقت 81.69% دارای دقت و توان ارزیابی بالاتری نسبت به سایر تکنیک ها بوده و این تکنیک در مرحله آزمایش 82% صورتهای مالی متقلبانه و غیرمتقلبانه سال 1396 را بدرستی تشخیص داد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: تقلب صورت های مالی، رویکرد کریسپ، هوش مصنوعی. آنتروپی شانون
  • داود روحی شاهعلی بگلو، رضوان حجازی، رسول عبدی*، یعقوب اقدم مزرعه صفحات 151-165
    پیشرفت های اخیر روانشناسی مثبت نگر برای سازمان ها، مدیران و کارکنان سودمند بوده و نگرشی جدید، متفاوت و کاربردی در جهت توسعه ظرفیت های فردی، گروهی و سازمانی ایجاد کرده است. از طرفی افزایش مهارت در قضاوت برای حسابرسان امری اساسی است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مثبت نگری بر قضاوت حرفه ای حسابرسان می باشد. پژوهش حاضر بر حسب هدف، از نوع کاربردی و از نظر روش اجرای تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است و ابزار سنجش و گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری شامل 91 نفر از خبرگان عضو جامعه حسابداران رسمی می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. جهت تجزیه تحلیل فرضیات پژوهش از نرم افزار Smart-PLS استفاده شده است. یافته ها نشان داد که عوامل فردی بر مثبت نگری حسابرسان و مثبت نگری حسابرسان بر عوامل حرفه ای و عوامل حرفه ای بر پیشرفت و توسعه حرفه ای حسابرسان تاثیر دارد. همچنین نتایج حاکی از این است که مثبت نگری در جهت تقویت تردید منطقی و مکملی برای تریدگرایی و قضاوت حرفه ای حسابرسان است.
    کلیدواژگان: مثبت نگری، قضاوت حرفه ای، توسعه حرفه ای حسابرسان، معادلات ساختاری
  • سعید امیری، رسول عبدی، عسگر پاک مرام*، یعقوب اقدم مزرعه صفحات 167-177
    پول شویی یک فعالیت غیرقانونی است که در طی آن درآمد و عایدات ناشی از اعمال خلاف وارد اقتصاد جهانی شده و مشروعیت قانونی می یابد. اثرات پدیده پول شویی بر اقتصاد را می توان با طرح برنامه ها و راهکاریهایی کمرنگ تر نمود. این پدیده در بلندمدت آسیب جدی بر اقتصاد یک کشور وارد می کند و وجود پول شویی در اقتصاد یک کشور نشان دهنده ضعف ساختاری در اقتصاد آن کشور است. از این رو، هدف پژوهش حاضر به پیش بینی روابط علی میان سازه های واحد حسابرسی (وضعیت واحد حسابرسی، ریسک کشف تقلب، توانمندی و انگیزه حسابرس و قوانین حاکم بر گزارشگری مالی) و ریسک پولشویی سازمان ها است. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران شرکت ها، حسابرسان و اعضای هیات علمی دانشگاه ها بوده و جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد شده استفاده شده است. پس از انجام آزمون های پایایی و روایی داده های نمونه، تحلیل های مربوط بر اساس رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که ریسک پولشویی سازمان ها تحت تاثیر سازه های هییت مدیره و واحد حسابرسی(وضعیت واحد حسابرسی و ریسک کشف تقلب) قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: هیئت مدیره، واحد حسابرسی، ریسک پولشویی، بازار پول، بازار سرمایه
  • مهدی گوهری، محسن حمیدیان*، قدرت الله طالب نیا، محمدحسن جنانی صفحات 179-199
    هدف
    این پژوهش عوامل موثر تمرکز بازار حسابرس بر سبک تصمیم گیری حسابرس انجام داده است .
    روش
    فرضیه پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS تجزیه و تحلیل شد یافته ها: نتایج بررسی ها نشان داد که بازار حسابرسی نقش با اهمیتی در حفظ شفافیت و بهبود عملکرد بازارهای سرمایه ایفا می کند. ساختار بازار ایجاد گرایش های مختلفی همچون تمرکز در بازار حسابرسی نیز نشان دهنده ی میزان توزیع قدرت شرکت ها در بازار بوده و اثرگذار رقابت را تحت تاثیر قرار می دهد. رتبه موسسه حسابرسی عامل دیگری در تمرکز بازار حسابرسی است که می تواند حداقل عاملی اثربخش در این بازار به حساب آید و باعث شود تا تعادل بازار اگرچه به سمت موسسه های دارای رتبه بالاتر حرکت کند اما در عین حال به دلیل وجود کیفیت ها می تواند به اثربخشی تصمیم گیری ها به دلیل گردش اطلاعات واقعی تر کمک نماید. نتیجه گیری: سهم بازار موسسه حسابرسی که از طرق مختلف با صاحبکاران در ارتباط است و از ویژگی های بازرگانی و برندسازی توانسته است به خوبی در سطح بازار حسابرسی عمل کند، می تواند عامل دیگری باشد که باعث افزایش سطح تمرکز بازار حسابرسی می گردد
    کلیدواژگان: تمرکز بازار حسابرس، سبک تصمیم گیری، اطلاعات مدار، مفهوم مدار
  • حسینعلی جلالی مولود، زهرا لشگری*، حسین ایزدی صفحات 201-215

    اقلام تعهدی حسابداری قلب اغلب سیستمهای حسابداری و عنصری اساسی در دستیابی به اهداف اصلی گزارشگری مالی محسوب میشود. با این وجود بسیاری از پژوهشگران معتقدند که درک و شناخت کافی از فرآیند پدید آمدن اقلام تعهدی وجود ندارد. هدف از پژوهش حاضر یافتن پاسخی بر این سوال است که ویژگی های زمانبندی جریانهای نقدی و تطابق تا چه گستره ای میتوانند اقلام تعهدی را توضیح دهند؛ موضوعی که در تمامی مدل های اقلام تعهدی مورد غفلت واقع شده است. به منظور پاسخ به پرسش پژوهش با اضافه نمودن متغیرهای زمانبندی و تطابق به مدل هایی که اقلام تعهدی سرمایه در گردش را پیش بینی می کنند (مدل های جونز (1991)، مک نیکولز (2002) و بال و شیواکومار (2006)) ارتباط آنها و بهبود قدرت توضیحی این مدل ها بررسی گردید. در راستای این هدف، 121 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 تا 1397 انتخاب و مورد آزمون قرار گرفت. نتایج آزمون ها نشان داد که اقلام تعهدی و تغییرات جریان نقدی دارای رابطه منفی و معناداری هستند و زمانی که همبستگی سریالی تغییر جریان وجوه نقد مقادیر منفی بیشتری را اختیار می کند، میزان این رابطه معکوس افزایش می یابد. نتایج پژوهش همچنین وجود رابطه ای مثبت بین اقلام تعهدی با تغییرات درآمد و چرخه نقد عملیاتی را تایید می کند. یافته های فوق بیانگر این موضوع است که، اضافه نمودن ویژگی های زمانبندی و تطابق جریان های نقدی به مدل های جونز (1991)، مک نیکولز (2002) و بال و شیواکومار (2006) قدرت توضیح دهندگی این مدل ها را می تواند بهبود بخشد که فرضیه پژوهش را تایید می کند.

    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، جریان های نقدی، ویژگی های زمان بندی و تطابق
  • شهرزاد احمدی، علی خوزین* صفحات 217-231
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تصمیم گیری اخلاقی، افشاگری و نیم رخ شخصیت آیسنک در شدت اخلاقی ادراک شده توسط حسابداران بخش عمومی است. این پژوهش، از نوع پژوهش های کمی و گردآوری داده های آن از طریق پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان حسابداری بخش عمومی ساری در سال 1389 تشکیل می دهند. بدین منظور 250 عدد پرسشنامه به حسابداران بخش عمومی ارسال شد تا تثیر عوامل تصمیم گیری اخلاقی، افشاگری، برون گرایی و نورزگرایی مورد بررسی قرار گیرد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها با استفاده از الگوی معادلات ساختاری بیانگر تاثیر مثبت و معناداری برون گرایی و همچنین تاثیر منفی و غیرمعناداری تصمیم گیری اخلاقی، افشاگری و نورزگرایی بر شدت اخلاقی ادراک شده می باشد. نتایج حاصل از الویت بندی این عوامل نیز بیانگر این است که متغیرهای برون گرایی و نورزگرایی دارای بیشترین تاثیر بر شدت اخلاقی ادراک شده هستند. از این رو، به منظور افزایش ادراک حسابداران از شدت اخلاقی، توجه به راهکارهایی مانند اجرای برنامه های آموزشی اخلاقی و برنامه های آموزشی روانشناسی شخصیت در دانشگاه ها و سازمان ها می تواند تاثیر مثیتی بر شدت اخلاقی بگذارند، حایز اهمیت است. همچنین بسترسازی افراد و جامعه نسبت به افشاگری امری ضروری است.
    کلیدواژگان: ‏شدت اخلاقی، تصمیم گیری اخلاقی، افشاگری، شخصیت آیسنک، سوت زنی
  • عباس جهانی، شهره یزدانی* صفحات 233-265
    اساسی ترین چالش نظام حاکمیت شرکتی بانک ها، ضرورت وجود سامانه حسابرسی سرآمد برای انجام حسابرسی یکپارچه مورد انتظار کلیه ذی نفعان و ناظران با رعایت قابلیت بلوغ ،ریسک، کوزو و کمیته بازل که دراین پژوهش به نام حسابرسی مرکب معرفی شده، می باشد. هدف از این پژوهش، تبیین عوامل موثرکلیدی موفقیت حسابرسی داخلی بانک ها بارویکرد به حسابرسی-مرکب (MRCB) می باشد. این پژوهش از نظر نوع، توصیفی - پیمایشی و هدف کاربردی - توسعه ای و از نظر روش زمینه ای - اکتشافی است. روش گردآوری داده های پژوهش شامل، روش کتابخانه ای، مصاحبه و میدانی و جامعه آماری شامل بانک ها و موسسات مالی و اعتباری و جامعه نمونه مشتمل بر، جامعه خبرگان به تعداد 16 نفر و جامعه نمونه به تعداد 62 نفر از طریق نمونه گیری آماری طبقه بندی - تصادفی از بین صاحب نظران، ناظران، مدیران، حسابرسان و بازرسان قانونی بانک ها بوده است. مراحل پژوهش شامل؛ یک تحقیق نظری (یافتن عوامل موثر) طی روش دلفی در سه دور و یک تحقیق کمی (دستیابی به رابطه بین این عوامل با حسابرسی مرکب) با آزمون توزیع برنولی، کای دو، تحلیل عاملی و فریدمن می باشد. یافته های پژوهش منجر به تبیین عوامل موثر کلیدی موفقیت حسابرسی داخلی بانک ها در ابعاد درون و برون سازمانی، در چهار بخش عوامل محیطی شامل؛ قوت ها 17 ، ضعف ها 16 ، فرصت ها 21 و تهدیدها 17 عامل،گردیدکه توجه به این عوامل با ویژگی منحصر بفرد ابعاد سازمانی می تواند انتظارات کلیه ذی نفعان و ناظران بانکی را تامین نماید و باعث سرآمدی حسابرسی داخلی بانک ها گردد. و برای تحقیقات آتی در زمینه تعالی حرفه حسابرسی داخلی در ایران و جهان مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: عوامل موثر کلیدی موفقیت حسابرسی داخلی، حسابرسی مرکب، عوامل محیطی، سرآمدی
  • بابک پوربهرامی، احمد یعقوب نژاد*، افسانه توانگر، علی روحی صفحات 267-279
    ارایه اطلاعات سودمند جهت اخذ تصمیمات اقتصادی هدف حسابداری است. ازاین رو حسابداران دارای مسئولیت خطیری در برابر جامعه هستند. برجستگی متمایز حرفه حسابداری پذیرش وظیفه نسبت به جامعه و داشتن درجه بالایی از وظیفهشناسی و صداقت است. سبک تفکر و ویژگی های شخصیتی فرآیند پردازش اطلاعات و قضاوت و تصمیم گیری را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی و سبک تفکر حسابداران رسمی بر رعایت آیین اخلاق و رفتار حرفه ای حسابداران رسمی می باشد. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت و روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را 101 نفر از حسابداران رسمی با سابقه بیش از 5 سال تشکیل می دهد که دارای پرونده انتظامی هستند. نمونه گیری از طریق روش تصادفی ساده انجام و 80 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه استاندارد بوده که پایایی و روایی آن بررسی و تایید شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که افراد دارای ویژگی های شخصیتی انعطاف پذیرو افرادی که دارای سبک تفکر کلی نگر و آزاداندیش هستند قادر به رعایت آیین اخلاق و رفتار حرفه ای حسابداران رسمی نمی باشند این در حالی است که افراد جزیی نگر، توافق پذیر و محافظه کار می توانند بیشترین تاثیر مثبت و معنادار بر رعایت آیین اخلاق و رفتار حرفه ای حسابداران رسمی داشته باشند.
    کلیدواژگان: سبک تفکر، ویژگی های شخصیتی، آئین اخلاق و رفتار حرفه ای، حسابداران رسمی
  • حامد فلامرزی، زاداله فتحی*، حسین شفیعی صفحات 281-292
    اهمیت شناخت عوامل فرهنگی به اندازه ای است که امروزه رمز و راز موفقیت در عرصه رقابت محسوب گردیده و پیش زمینه ای برای جهانی عمل کردن می باشد. لذا بایستی در یک سیستم جهانی تفاوت فرهنگ ها را درک نموده و متناسب با آن فرهنگ تصمیم گیری نمود.پژوهشگر در این تحقیق به دنبال پاسخی برای چگونگی تاثیر فرهنگ بر سبک های تصمیم گیری و تصمیمات برنامه ریزی نشده می باشد که در این راستا ارتباط بین عوامل فرهنگی (فردگرایی و جمع گرایی،زن گرایی و مرد گرایی) با استفاده از تحقیقات و مطالعات موجود مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. در این تحقیق پس از گرد اوری پرسشنامه های تکمیل شده مربوط به ابعاد فرهنگی اقدام به خوشه بندی با استفاده از الگوریتم شبکه خود سازمانده نقشه های امتیاز دهی فرهنگی خوشه بندی شده ابتدا با استفاده از شاخص های پرسشنامه ابعاد فرهنگی هافستد شامل: مردگرایی در مقابل زن گرایی؛فردگرایی در مقابل جمع گرایی و سپس چهار نوع سبک تصمیم گیری شامل:سبک تصمیم گیری هدایتی؛سبک تصمیم گیری تحلیلی؛سبک تصمیم گیری ادراکی و سبک تصمیم گیری رفتاری با نقشه ارتباط داده می شوند. به عبارت دیگر، ابتدا ما انواع فرهنگ های سرمایه گذاران فعال در بورس را خوشه بندی کردیم و سپس چهار سبک تصمیم گیری با خوشه های اثرات بررسی شد. شواهد تجربی این مطالعه نشان می دهد که سبک های تصمیم گیری با دو بعد فرهنگی روابط متفاوتی دارند. هنگام بررسی جزییات خوشه ها ،رابطه بین مولفه ها و اثربخشی پیچیده تر می شود.
    کلیدواژگان: سبک تصمیم گیری سرمایه گذاران، چارچوب فرهنگی هافستد، فردگرایی در مقابل جمع گرایی
  • یعقوب غلامی، فردین منصوری*، حسن یزدیفر صفحات 293-308

    تجارب حرفه ای و هویت های اجتماعی پیشین اعضای کمیته حسابرسی می تواند بر عملکرد این کمیته و به سبب آن بر مولفه های مهمی همچون کیفیت گزارشگری مالی و کنترل های داخلی تاثیرگذار باشد. از این رو، هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین هویت های اجتماعی اعضای کمیته حسابرسی شرکت ها و تجدید ارایه صورت های مالی و ضعف کنترل های داخلی است. برای نیل به هدف پژوهش، داده های ترکیبی 114 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1391-1398 با استفاده از رگرسیون خطی چندمتغیره لجستیک بررسی و تجزیه وتحلیل شد. یافته ها نشان داد که هویت اجتماعی اعضای کمیته حسابرسی، تاثیر منفی و معناداری بر کیفیت گزارشگری مالی با بدیل تجدید ارایه صورت های مالی دارد. همچنین، هویت اجتماعی اعضای کمیته حسابرسی، تاثیر منفی و معناداری بر کیفیت گزارشگری مالی با بدیل ضعف کنترل های داخلی دارد. بر اساس این یافته ها می توان گفت که استفاده از کمیته حسابرسی قوی با هویت اجتماعی بالا در شرکت ها تا حدود زیادی امکان ارایه صورت های مالی نادرست و تحریف شده را کاهش داده و موجب ارتقا سطح کیفی اطلاعات ارایه شده و کاهش دفعات تجدید ارایه صورت های مالی خواهد شد و از طریق نظارت موثرتر بر اثربخشی سیستم های کنترل داخلی، از نقاط ضعف کنترل های داخلی می کاهد.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، کمیته حسابرسی، کیفیت گزارشگری مالی، شبکه عصبی مصنوعی
  • محسن شجاع وشوشاد، غلامرضا زمردیان*، محمدابراهیم پور زرندی، مهرزاد مینویی صفحات 309-321

    رابطه بین ریسک های مختلف در صنعت بانکداری با توجه به ماهیت کارکرد آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است و تاثیر ریسک درماندگی شرکت ها بر ریسک اعتباری بانک ها و احتمال بروز بحران در آن ها از مهم ترین عناوینی است که در طی بحران های مالی در دنیا موردتوجه صنعت بانکداری قرارگرفته است. در واکنش به بحران مالی جهانی در سال 2008، بانک ها و شرکت های نظارتی تلاش خود را برای ساده سازی فرآیندها و افزایش کارایی در پیش بینی و مدیریت پیشگیرانه ریسک اعتباری ، پریشانی مالی و ورشکستگی شرکت ها افزایش داده اند. شواهد تجربی نشان می دهد بحران بانکی یکی از دلایل عمده بروز بحران های اقتصادی به شمار می رود. لذا بر پایه این استدلال، پژوهش حاضر به بررسی سرایت پذیری ریسک درماندگی مالی شرکت ها بر ریسک اعتباری بانک ها می پردازد. بدین منظور، برای اندازه گیری مدل سرایت پذیری ریسک درماندگی مالی از نظریه مقدار کرانی (حدی) پژوهش آختر و دالی (2017) مورداستفاده قرار گرفت. آزمون فرضیه ها با استفاده از روش آماری تحلیل رگرسیون با داده های ترکیبی با استفاده از اطلاعات 106 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1398 انجام شده است. یافته های فرضیه پژوهش حاکی از آن است که ریسک درماندگی مالی شرکت به نظام بانکی ایران در قالب ریسک اعتباری سرایت می پذیرد.

    کلیدواژگان: ریسک درماندگی مالی، ریسک اعتباری، سرایت پذیری
  • مهدی شریفی، رسول عبدی*، سعید جبارزاده کنگرلویی، نادر رضایی صفحات 323-334

    قضاوت فرایندی است که در آن افراد درباره جنبه های مربوط به مساله مورد تصمیم‏گیری فکر و اظهار نظر می کنند. تصمیم‏گیری های اشتباه، اغلب ناشی از اشتباه در قضاوتهاست. حسابرسی یکی از حرفه هایی است که در فرایندهای تصمیم سازی از قضاوت بهره می برد. این در حالی است که خطای هاله ای بر ادراک حسابرس به عنوان تصمیم گیرنده تاثیر گذاشته،که این موضوع باعث کاهش قدرت استدلال و تحلیل در تصمیم گیری می شود. در همین راستا هدف این پژوهش، بررسی اثر هاله‏ای بر قضاوت حسابرسان می-باشد. دوره زمانی پژوهش، سال 1398بوده و داده های مورد نیاز برای پاسخ به پرسش پژوهش با توزیع پرسشنامه در بین جامعه حسابداران رسمی جمع آوری گردید. بر همین اساس داده های بدست آمده از 122 پرسشنامه تکمیلی و با استفاده از معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار smartPLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که اثر هاله ‏ای بر قضاوت حسابرسی تاثیر دارد و همچنین آیین رفتار حرفه ای و ویژگی های فردی نقش میانجی بر ارتباط بین اثر هاله‏ای و قضاوت حسابرسی دارد.

    کلیدواژگان: قضاوت حسابرسی، اثر هاله ای، آیین رفتار حرفه ای و ویژگی های فردی
  • طاهره خسروآبادی، بهمن بنی مهد*، زهرا پورزمانی صفحات 335-353
    سبک رهبری شیوه نگرش مدیر نسبت به نقش خود و کارکنان است. اثر بخشی فردی نیز بر عملکرد فرد در سازمان، نحوه انجام دادن وظایف فردو میزان رسیدن به اهداف سازمان توسط فرد دلالت دارد. هویت سازمانی براساس نهادینه کردن ویژگی ها، اهداف و موفقیت های سازمان توسط کارکنان و داشتن احساس تعلق نسبت به آن نمود پیدا می کند. از این رو، این تحقیق رابطه میان سبک های رهبری (آزاد منشانه، تلفیقی و آمرانه) با هویت سازمانی و اثربخشی فردی موسسات حسابرسی را در سال 1398 مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق توصیفی پیمایشی و جامعه آماری، مدیران موسسات حسابرسی دولتی و خصوصی می باشند. از پرسشنامه سالزمن و اندرکولک برای سنجش سبک رهبری، پرسشنامه های شرر،گری و همکاران برای سنجش اثربخشی فردی و از پرسشنامه وان برای سنجش هویت سازمانی استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهایSPSS و PLS می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که در هر دو بخش دولتی و خصوصی بکار گیری سبک رهبری آمرانه و آزاد منشانه منجر به بهبود و ارتقای هویت سازمانی می شود ولیکن سبک رهبری آمرانه تاثیر بیشتری نسبت به سبک های دیگر بر بهبود هویت در سازمان حسابرسی و تاثیر کمتری در موسسات حسابرسی بخش خصوصی دارد و در مقابل سبک رهبری آزاد منشانه در موسسات حسابرسی بخش خصوصی نسبت به دولتی بیشتر مشهود است. همچنین بین دو متغیر هویت سازمانی و اثربخشی فردی در موسسات حسابرسی به ویژه بخش خصوصی رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک های رهبری، هویت سازمانی، اثربخشی فردی
  • محمدحسین حسینقلی نژاد، هاشم نیکومرام*، بهمن بنی مهد صفحات 355-369

    حسابرسی به عنوان دانش تجربه و مهارت که در مسیر بالندگی از دو منظر دانش و حرفه گرایی همواره در ابعاد گوناگون با محیط پیرامون و جامعه سازمان و شرکت درهم تنیده و در مسیر تکامل پیشرفت سازندگی و تعامل با کنشگران و بازیگران و شبکه های بسیاری در ارتباط و تعامل است نظریه کنشگران به رابطه متغیرها و ارتباط بین آنها توجه دارد. حسابرسی مدیریت، در واقع نقش تعیین کننده ای در سرنوشت یک کسب و کار خواهد داشت. نظریه شبکه کنشگران که توسعه جریان گسترده تر مکتب فکری ساخت گرایی اجتماعی فناوری برشمرده می شود با بررسی ابعاد اجتماعی و فنی به طور همزمان، ایجاد، بقاء و ثبات شبکه های مشتمل بر مولفه های انسانی و غیر انسانی (افراد، سازمانها، نرم افزار و سخت افزارهای ارتباطی و استانداردهای زیر ساختی) را مد نظر دارد. بر این اساس، پژوهش حاضر درصدد است تا به تبیین نقش اطلاعات حسابرسی مدیریت در فرایند تدوین استراتژی مبتنی بر رویکرد ساختارشبکه کنشگران بپردازد. به همین جهت، از طریق توزیع پرسشنامه بین 250 حسابرس به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان داد که اطلاعات حسابرسی مدیریت و فرآیند تدوین استراتژی با پیوندهای میان کنشگران در زمینه ساختار شبکه گسترده تر ارتباط معنادار دارند. همچنین یافته ها بیانگر این بوده است اطلاعات حسابرسی مدیریت و فرآیند تدوین استراتژی با ساختار انواع شبکه های غیراتفاقی ارتباط معنادار دارد.

    کلیدواژگان: اطلاعات حسابرسی، تدوین استراتژی، شبکه کنشگران، ساختار شبکه کنشگران
  • علیرضا بادکوبه هزاوه، علی اسماعیل زاده مقری* صفحات 371-378
    تحلیل گفتمان انتقادی رویکردی نوین در تحلیل گفتمان است که در دهه های اخیر، در طیف وسیعی از پژوهشها در رشته های ادبیات و روانشناسی به کار گرفته شده است. نکته محوری در این نوع تحلیل این است که گفتمان گونه مهمی از عملکرد اجتماعی است که دانش، هویتها و روابط اجتماعی، ازجمله مناسبات قدرت، را بازتولید کرده و تغییر می دهد و هم زمان، سایر ساختارهای اجتماعی به آن شکل می بخشند. در این راستا تحقیق حاضر با استفاده از تحلیل پوششی داده ها، صندوق های سرمایه گداری مشترک کارا و ناکارا را مشخص کرده و به مقایسه بازنمایی ایدیولوژیک گزارشگری مالی صندوق های سرمایه گداری مشترک با نگاه تحلیل گفتمان انتقادی در صندوقهای با کارایی بالا و پایین پرداخته است. دوره زمانی تحقیق از ابتدای سال 1397 تا پایان فصل بهار سال 1399 می باشد و جامعه آماری آن را کلیه صندوق های سرمایه گذاری مشترک در سهام تشکیل می‏دهد. همچنین نمونه آماری تحقیق شامل 35 صندوق سرمایه گذاری می‏باشد. نتایج آزمونها حاکی از تفاوت معنادار میانگین تعداد کلمات مثبت و منفی بین دو گروه صندوقهای با کارایی بالا و صندوقهای با کارایی پایین می باشد.
    کلیدواژگان: صندوق های سرمایه گذاری مشترک، کارایی، تحلیل گفتمان انتقادی
  • مهدی قلی پور*، هومن جعفرپور، مهسا صارمی نیا صفحات 379-390

    ارتباط کیفیت حسابرسی و مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هدف تحقیق بررسی ارتباط بین کیفیت حسابرسی و مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران است. در این تحقیق جهت سنجش کیفیت حسابرسی از معیارهای دوره تصدی، اندازه، تخصص و استقلال حسابرس استفاده شد. صورت های مالی،گزارش حسابرسان مستقل و یادداشت های همراه صورت های مالی120شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1392 تا 1396 در طی دوره مالی 5 ساله با بهره گیری از روش تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغیره به کمک نرم افزار Eviews استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که رابطه معناداری بین دوره تصدی و تخصص حسابرس با مدیریت سود وجود ندارد، درصورتیکه اگر از اندازه و استقلال حسابرس به عنوان معیارهای کیفیت حسابرسی استفاده شود نتایج نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین اندازه واستقلال حسابرس با مدیریت سود وجود دارد. 

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، مدیریت سود، کیفیت حسابرسی و کیفیت گزارشگری مالی
  • محسن روحانی، محسن حمیدیان*، رویا دارابی صفحات 391-405

    ارایه الگو بهینه کنترل داخلی با تاکید بر نقش معیارهاینظام راهبری: رویکرد هوش مصنوعیچکیدهکنترل های داخلی فرآیندی است که به منظور کسب اطمینان معقول از تحقق هدف های سازمانی صورت می گیرد، با توجه به نقش راهبری شرکتی در استفاده بهینه از منابع، ایفای مسئولیت پاسخگویی، رعایت حقوق ذینفعان و شفافیت مالی، افزایش اعتماد به کنترل داخلی موردتوجه قرار می گیرد. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر کنترل داخلی مطلوب در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور از اطلاعات 166 شرکت طی سال های 1390 الی 1397 جهت آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شد. آزمون متغیر گزینی که با استفاده از الگوریتم هوش مصنوعی تجزیه وتحلیل مولفه های همسایه انجام شد نشان داده است که از بین معیارهای نظام راهبری نسبت مدیران غیرموظف، نسبت مالکان نهادی، تخصص کمیته حسابرسی جهت تبیین کنترل داخلی مطلوب شرکت ها، بالاترین تاثیر را دارد و همچنین جهت پیش بینی میزان نقاط ضعف در کنترل داخلی شرکت در سال آتی از روش الگوریتم قانون گرا چاید استفاده شد که نتایج پیش بینی حاکی از قدرت بالای الگوریتم هوش مصنوعی قانون گرای چاید (باقدرت بیش از 85 درصد) جهت پیش بینی مطلوبیت کنترل داخلی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

    کلیدواژگان: نظام راهبری، مطلوبیت کنترل داخلی، رویکرد هوش مصنوعی قانون گرا
|
  • Fraydoon Rahnamay Roodposhty *, Zohreh Fahimnejad, Yasaman Pezeshk Pages 1-12

    According to lifecycle theory, institutions behave financially and economically at different stages of the lifecycle;This means that the financial and economic characteristics of an institution are affected by a stage of the life cycle in which the institution is located and at different stages of its life, such as product lifecycle, resources are consumed, so it is necessary to cost and manage costs.The present article aims to introduce a new approach in this field, has an innovative feature and can be considered in the field of idea generation.The life cycle of institutions is an essential factor in management, because all institutions, like living organs, have a life cycle, and face unique challenges at all stages of the development of the institution.The scientific approach of this research is philosophical and its theoretical foundations are of the type of extension research which was carried out by the method of historical cognition.The method of collecting its scientific resources is a library based on theoretical literature and research background, in the analysis of which the content analysis model was used.The results and findings of the study show.First, a theoretical model called the Financial Marketing Blend in the context of the Enterprise Life Cycle, similar to the Marketing Blend used to understand the product life cycle is essential for life cycle costing and marketing blending issues.Cost management is very important and inevitable for cost management and engineering and secondly, within the framework of the proposed model, appropriate strategies in the costing process can be identified.

    Keywords: Costing, Supply chain, commodity life cycle (PLC), enterprise life cycle (ILC), life cycle costing
  • Ali Mosayyebi Behrooz, Farzaneh Hajihassani *, Hamidreza Vakilifard Pages 13-26

    Implementation of Direct Subsidy System and Earnings-Based Accrual Management in Political Economy Theory (Empirical Evidence: Tehran Stock Exchange) The present study investigates the effect of establishing a direct subsidy system on accrual-based earnings management within the framework of political economy theory. The statistical population of the present study is Tehran Stock Exchange, which 173 companies were selected as the sample of the study from 2006 to 2019 period. In order to perform statistical analysis in the present study multiple linear regression method with panel-effects method was used. Findings from the analysis of research data show that accruals based earnings management has increased in the period after the establishment of direct subsidy system. Based on the findings of the present study, it can be concluded that subsidizing targeting plan has reduced the profitability of companies and increased accrual-based earnings management through cost pressures on producers. 

    Keywords: Direct subsidy system, Targeting Subsidies, accrual based earnings management
  • Mohammad Hossein Ranjbar *, Omid Hosseinzadeh Sharee, Hossein Badiei Pages 27-38
    In previous studies, the existence of negative equity in companies has received less attention. because these companies are in a relatively small category in terms of capital markets. Therefore, the present study aimed to study the role of collateral value of assets and the characteristics of intangible assets in creating a negative value of equity. The method of this research is descriptive and correlational based on composite data and the statistical population includes companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period of 2009 to 2018. Using the elimination screening sampling method, 108 companies were selected as a sample. Data analysis was performed using fixed effects hybrid data regression (Panel) and Eviews 9 software and the results showed that underestimation of collateral value of assets and intangible assets play a significant role in the probability of becoming Companies with negative equity do not have. Also, the liquidity and quality of intangible assets do not increase the likelihood of becoming a company with negative equity, but working capital management and operating cash flows between companies with negative equity and companies with positive equity are significantly different.
    Keywords: negative equity, asset collateral value, intangible assets quality, intangible assets liquidity
  • Mehdi Feizi, Abbas Ali Pour Agha Jan *, Seyed Hossein Nasl Mosavi Pages 39-57
    Some companies voluntarily disclose additional information in addition to disclosing minimum information in accordance with relevant standards and other laws and regulations. Voluntary disclosure or ethical disclosure is the disclosure that companies make in addition to the mandatory disclosure requirements. Information disclosure is always one of the most important factors in reducing agency problems and information asymmetry. In addition, adopting policies based on transparency and information disclosure is one of the most important factors in the process of optimal and desirable corporate governance. One of the most important benchmarks of corporate transparency in the present era is attention to social issues, sustainable development and sustainability. In this regard, the present study examined the relationship between dimensions of corporate power in voluntary disclosure of non-financial information and corporate sustainability performance. The statistical population of this study included all companies listed in Tehran Stock Exchange from 2008 to 1986 and the sample was selected through systematic elimination from the statistical population. According to the specified conditions, 112 companies were selected as the statistical sample of this study. It is worth noting that the hypotheses were tested by designing multivariate regression models. The results showed that firm strength as a moderating variable enhances firm performance.
    Keywords: corporate power, voluntary disclosure of non-financial information, Sustainability performance
  • Fatemeh Ozlati, Yadoallah Noori Fard, Ghodratoallah Emam Verdi *, Roya Darabi, Zohreh Hajiha Pages 59-70

    One of the requirements for economic growth and development is access to transparent information for all stakeholders. Companies that do not have transparent and acceptable financial reporting are exposed to credit risk and lose shareholder confidence. Transparency and disclosure of information reduces uncertainty, thereby reducing expected returns and thus cost of capital that can help companies to grow, develop and improve continuously.Disclosure of financial and non-financial information is one of the most important tools for organizations to be held accountable. In addition, corporate executives by fully disclosing information, including voluntary disclosure of non-financial information, can reduce information asymmetry, which is one of the key elements of agency theory. In this regard, the present study examined the impact of regulatory mechanisms on voluntary disclosure of non-financial information. For this purpose, the data of 102 companies listed in Tehran Stock Exchange during the ten-year period from 2008 to 2016 were used. The results showed that reinforcing regulatory mechanisms increased the voluntary disclosure of non-financial information.

    Keywords: Non-financial Information, Voluntary Disclosure, regulatory mechanisms
  • Seyedeh Ameneh Mirbagheri Roodbari *, Gholamreza Kordestani Pages 71-87

    The main objective of this article is to describe and explain the status of strategic management accounting from a technical-managerial view at different levels of business strategies and based on the various industries. This study has an applied-developmental nature and is in the survey-exploratory research. The research data were collected from semi-structured interviews and questionnaires were designed and distributed among Chief Executive Officers of 75 firms and research data analyzed by mean and variance analysis. Results show the relationship between business strategies and strategic management accounting is strong and positive. Firms use more strategic management accounting practices to implement market-level strategy. In operational-level strategy, techniques including research and development, risk management and target costing, in market-level strategy, techniques including profitability analysis of product portfolio, resource and capability analysis, and competitor analysis, and in corporate-level strategy, techniques including industry foresight analysis, and SWOT have the highest average usage. Also, managers use the value chain analysis at all levels of business strategy. In the importance test, more than ninety percent of the techniques used are important at all levels of the business strategy. Also, the use of some strategic management accounting practices is different in the various industries.

    Keywords: Strategic Management Accounting, Business Strategies, Management Accounting Techniques, Tools, Technical- Managerial View
  • Mostafa Ghanbari Ghalerodkhani, Mohammadreza Vatanparast *, Keyhan Azadi Pages 89-105

    This study According to Theory Sustainable Development investigated the performance level of companies from the perspective of environmental disclosure and social responsibility by analyzing the data of 80 companies listed in Tehran Stock Exchange during (2013-2018). 207 Indicators were identified and then in the form of of a questionnaire were surveyed for the two variables of social responsibility and environmental disclosure based on their dimensions (economic, social and environmental for social responsibility and material inventory, energy consumption, water, environmental diversity, emissions, wastewater and waste, products and services, Compliance, Overall, Suppliers of Raw Materials and Environmental Complaints for Environmental Disclosure). The opinions of relevant experts were used to confirm these indicators. Confirmatory factor analysis was used to achieve the final indices, and 24 indices were eliminated and 183 indices were extracted from corporate financial statements. Required data were then collected by referring to stock exchange information, Codal site information and board reports and then analyzed by fuzzy modeling using Expert choice software. The results showed that only 23% of the surveyed companies had higher than average performance on social responsibility and environmental disclosure, among them, Iran Khodro has achieved the highest performance in the automotive industry and in the manufacture of automotive pieces.

    Keywords: Environmental Disclosure, Social responsibility, fuzzy model, Sustainable development
  • Gholamreza Moradi Roodposhti, Fraydoon Rahnamay Roodposhty *, Zohreh Hajiha Pages 121-134

    In the comprehensive profit management model, the primary purpose of financial accounting is to provide useful information for investors to predict the performance of the economic unit. Understanding earnings management is important for users of financial statements because it assesses current economic performance, predicts future profitability, and determines company value. Critical thinking in accounting can be expressed in the emergence of qualitative features of accounting information such as impartiality, objectivity, and honest expression that exist within the conceptual framework of financial reporting in most countries. Finally, critical thinking is the rational reasoning of what people believe and what they do. In the comprehensive profit management model, the primary purpose of financial accounting is to provide useful information for investors to predict the performance of the economic unit. Understanding earnings management is important for users of financial statements because it assesses current economic performance, predicts future profitability, and determines company value. Critical thinking in accounting can be expressed in the emergence of qualitative features of accounting information such as impartiality, objectivity, and honest expression that exist within the conceptual framework of financial reporting in most countries. Finally, critical thinking is the rational reasoning of what people believe and what they do.

    Keywords: earnings management, Corporate Governance, Company Characteristics, Financial Reporting, capital market
  • Mehdi Razaie, Mahdi Nazemi Ardakani *, Alireza Naser Sadrabadi Pages 135-150

     The main purpose of this article is to predict fraudulent financial statements using the CRISP approach. The preliminary data analyzed in this study are from the statistical sample of 164 companies admitted to Tehran Stock Exchange during the period of 2015-2018, which were selected by systematic elimination sampling. The independent variables affecting fraud in this study included 40 financial and non-financial variables that were selected based on antecedent research. Finally, data on variables collected by the library method, based on Crisp approach, to determine the weight and specificity of important variables to the Shannon entropy model and to predict cheating in the top four techniques among intelligence techniques. These techniques include 2 decision trees, neural networks, support vector machines, and the adiabatic hybrid backup vector machine. Using the Shannon entropy out of the 40 research variables, the top 27 variables were identified based on the information profit attribute, which identified the variable cumulative earnings-to-sales ratio as the most important variable in predicting financial statement fraud. After applying the Crisp approach, the results showed that all techniques were capable of detecting financial statements at a relatively high level, and the proposed technique of Adaptive Backup Vector Machine in the training phase with an accuracy rate of 81.69% had higher accuracy and evaluation ability than the other techniques. And this technique correctly identified 82% of fraudulent and non-fraudulent financial statements in the year 2018.

    Keywords: Financial Statement Fraud, CRISP Approach, Artificial Intelligence, Shannon Entropy
  • Davood Ruhi Shahalibaglou, Rezvan Hejazi, Rasoul ABDI *, Yagoob Aghdam Mazrae Pages 151-165
    Recent advances in positive psychology have been beneficial to organizations, managers, and employees, and have created a new, different, and practical approach to developing individual, group, and organizational capacities. On the other hand, it is essential for auditors to increase their judgment skills. The aim of this study is to investigate the effect of positive thinking on the professional judgment of auditors. According to the purpose, the present study is of applied type and in terms of research implementation method, it is a description of correlation type and the data measurement and collection tool has made a researcher-made questionnaire. The statistical population consisted of 91 experts in the community of official accountants and were selected using convenience sampling method.Smart-PLS software was used to analyze the hypotheses. The results showed that individual factors affect the positive thinking of auditors and positive thinking of auditors on professional factors and professional factors on the progress and development of auditors.The results also show that positive
    Keywords: Positiveness, Professional judgment, professional development of auditors, structural equation
  • SAEED AMIRI, Rasoul ABDI, Asgar Pakmaram *, Yagoob Aghdam Mazraeh Pages 167-177
    Money laundering is an illegal activity in which the proceeds of wrongdoing enter the global economy and gain legal legitimacy. The effects of money laundering on the economy can be mitigated by planning programs and solutions. This phenomenon causes serious damage to a country's economy in the long run, and the existence of money laundering in a country's economy indicates a structural weakness in that country's economy. Therefore, the purpose of this study is to predict the causal relationship between the structures of the board and the audit unit (status of the audit unit, risk of fraud detection, auditor ability and motivation and the rules governing financial reporting) and money laundering risk of organizations. The statistical population of this study includes company managers, auditors and university faculty members (experts in the field of capital market, banking and auditing) and a standard questionnaire was used to collect data. After performing the reliability and validity tests of the sample data, the relevant analyzes were performed based on the structural equation modeling approach. The results showed that the money laundering risk of organizations is affected by the structures of the board and the audit unit (the status of the audit unit and the risk of fraud detection).
    Keywords: board of directors, Audit Unit, Money Laundering Risk, money market, capital market
  • Mahdi Gohari, Mohsen Hamidian *, Ghodratallah Talebnia, Mohammad Hasan Janani Pages 179-199
    Objective
    This effective research has been done in focusing the auditing market based on accounting decision making style.
    Method
    The hypothesis research was experimentally analyzed by structural equivalence modeling method using Smart PLS software
    Findings
    The results showed that the audit market plays an important role in maintaining the transparency and proper functioning of capital markets. The structure of the market creates a diverse tendency to focus on the auditing market that also reflects the extent to which companies in the market have been proven to be affected. The audit firm rating is another factor in the focus of the auditing market that provides the least effective factor in this market to your account and makes the market suitable if you are ranked to the right of the firm, but if you want to have this feature, because the right quality for your effectiveness is the flow of real information help.
    Conclusion
    The market shares of the auditing firm, which is related to the employers in various ways and acts as a good level in the accounting level of your business characteristics and capacity, if there is another factor that increase the level of control over the control market.
    Keywords: Auditor Market Focus, Decision making, Information Oriented, Concept Oriented
  • Hossin Ali Jalali Moloud, Zahra Lashgari *, Hossin Izadi Pages 201-215

    In accounting systems, accrual accounting items are considered as an essential element in achieving the main objectives of financial reporting. However, many researchers believe that there is not enough understanding of the process of emerging accruals. The aim of this study is to understand whether cash-flow changes, serial correlation in cash-flow changes, and operating cash cycle, which capture the timing and matching properties of cash flows add any incremental explanatory power to various accrual models, this issue has been neglected in all models of accruals. In order to answer to the research question by adding timing and matching properties of cash flows as serial correlation indicators to the models for predicting accruals such as: The Jones (1991) model, the McNichols (2002) model that combines the Jones (1991) model with the Ball and Shivakumar (2006) model that considers the asymmetric loss recognition in accruals. In this regard, 121 companies listed on the Tehran Stock Exchange were selected and tested between 1388 and 1397(Iranian calendar). The test results showed that accruals and cash flow changes have a negative and significant relationship, and when the serial correlation of cash flow changes are more negative, this inverse relationship increases. The research results also confirm the existence of a positive relationship between accrual items with revenue changes and the operational cash cycle.The above findings indicate that adding timing and matching properties of cash flows to the Jones (1991), McNichols (2002) and Wing and Shivakomar (2006) models can improves the explanatory power of these models.

    Keywords: accruals, Cash flows, Timing, Matching Properties
  • Shahrzad Ahmadi, Ali Khizain * Pages 217-231
    The purpose of this study is to investigate the effect of moral decision making, disclosure and profile of Eysenck personality on the moral intensity perceived by public sector accountants. This research is a quantitative research and its data collection is through survey. The statistical population of the research consists of accounting staff of Sari public sector in2019. For this purpose, 250 questionnaires were sent to public sector accountants to examine the impact of ethical decision-making factors, disclosure, extraversion and neuroticism. The results of testing the hypotheses using the structural equation model show the positive and significant effect of extraversion as well as the negative and non-semantic effect of moral decision, disclosure and neuroticism on perceived moral intensity. The results of prioritizing these factors also indicate that the variables of extraversion and neuroticism have the greatest impact on perceived moral intensity. Therefore, in order to increase accountants' perception of moral severity, it is important to pay attention to strategies such as implementing ethical training programs and personality psychology training programs in universities and organizations can have a positive effect on moral severity. It is also necessary for individuals and society to be exposed to disclosure.
    Keywords: : Moral Intensity, Moral Decision Making, disclosure, Eisenhower Character, Whistling
  • Abbas Jahani, Shohre Yazdani * Pages 233-265
    The main challenge of the corporate governance system of banks is the need for a superior auditing system to perform the integrated auditing expected of all stakeholders and supervisors, considering the maturity, risk, Coso and Basel Committee in this study, called composite auditing. From this research, the explanation of the Critical effective factors of audit success, internal banking and audit approach (MRCB). This research is descriptive-survey in terms of type and applied-developmental goal and in terms of contextual-exploratory method. Research data collection method includes library, interview and field method and statistical population including banks and financial and credit institutions and sample population including, community of experts 16 people and sample population 62 people through Classification-random statistical sampling between experts, supervisors, managers, auditors and statutory auditors of banks. Research stages include; A theoretical study with Delphi method in three rounds and a quantitative research with Bernoulli distribution test, Chi-square, factor analysis and Friedman. The research findings lead to the explanation of the critical effective factors for the success of internal audit of banks in the internal and external dimensions of the organization, in four sections: environmental factors, including; Strength 17, weakness 16, opportunity 21 and threat 17 factors, which according to these factors with unique characteristics of organizational dimensions can meet the expectations of all stakeholders and banking supervisors and lead to the internal audit of banks and for future research in the field. The excellence of the internal audit profession will be useful in Iran and the world
    Keywords: Critical Success Factors of Internal Audit, Composite Audit, Environmental Factors, Excellence
  • Babak Pourbahrami, Ahmad Yaghobnejad *, Afsaneh Tavangar, Ali Rohy Pages 267-279
    The purpose of accounting is to provide useful information for making economic decisions. Therefore, accountants have a serious responsibility to society. A distinctive feature of the accounting profession is the acceptance of duty to society and having a high degree of conscientiousness and honesty. Thinking style and personality traits influence the information processing process and judgment. The purpose of this study is to investigate the effect of personality traits and thinking style of certified public accountants on the observance of ethics and professional behavior of certified public accountants. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and method. The statistical population of the present study consists of 101 certified public accountants with a history of more than 5 years who have a disciplinary record. Sampling was done by simple random method and 80 people were determined. The data collection tool was a standard questionnaire whose reliability and validity were checked and confirmed. Structural equation modeling and Smart PLS software were used to test the research hypotheses. The results show that people with flexible personality traits and people with holistic and open-minded thinking are not able to observe the ethics and professional behavior of certified public accountants, while partisan, agreeable and conservative people can have the most positive effect on the observer. Have the ethics and professional conduct of certified public accountants.
    Keywords: Thinking style, Personality Traits, ethics, professional behavior, Certified Public Accountants
  • Hamed Falamarzi, Zadallah Fathi *, Hoseyn Shafiae Pages 281-292
    The importance of recognizing cultural factors is as much a mystery of competition today as it is a precursor to globalization. Therefore, in a global system, one must understand the differences between cultures and make decisions according to that culture. The relationship between cultural factors (individualism and collectivism, feminism and masculinity, power gap and uncertainty) is examined and analyzed using existing research and studies. In this research, after collecting completed cultural questionnaires, they attempted to cluster using self-organized network algorithm clustered cultural scoring maps first (1) using Hofstede cultural dimension questionnaires. Includes: masculinity versus feminism; 1) individualism vs. collectivism; avoiding uncertainty; and trained power distance and then (2) four types of decision making including: decision making style Guiding Analytical decision making style; Perceptual decision making style; and ) Behavioral decision making style are associated with the map. In other words, we first clustered all types of stock investor cultures, and then four decision styles with clusters of effects were examined. In this way, we were able to freely examine our organizing network to identify different shapes or combinations of effectiveness, and then examine internal control structures individually, thus creating a culture of a certain level of We base the decision, we identified. The empirical evidence from this study suggests that decision styles have different relationships with the four cultural dimensions. When examining cluster details, the relationship between components and effectiveness becomes more complex.
    Keywords: The decision - making style of investors, Hofstede's cultural framework, individualism versus collectivism
  • Yaghoub Gholami, Fardin Mansouri *, Hassan Yazdifar Pages 293-308

    Previous professional experiences and social identities of members of the audit committee can influence the performance of the committee and therefore affect important components such as the quality of financial reporting and internal controls. Therefore, the aim of the present study is to investigate the relationship between the social identities of the members of the audit committee of companies and the restatements of financial statements and internal control weaknesses. To achieve the purpose of the study, the composite data of 114 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2012-2020 were analyzed using multivariate logistic linear regression. Findings showed that the social identity of the members of the audit committee has a negative and significant effect on the quality of financial reporting with the alternative of financial statements restatements. Also, the social identity of the members of the audit committee has a negative and significant effect on the quality of financial reporting with the alternative of internal control weaknesses. Based on these findings, it can be said that the use of a strong audit committee with a high social identity in companies will greatly reduce the possibility of presenting inaccurate and distorted financial statements and improve the quality of the information provided and reduce the number of times financial statements are presented, and reduce the internal controls weaknesses through more effective monitoring of the effectiveness of internal control systems.

    Keywords: social identity, Audit Committee, financial reporting quality, Artificial Neural Network
  • Mohsen Shoja, Gholamreza Zomordian *, Mohammad Ebrahim Pourzarandi, Mehrzad Minouie Pages 309-321

    The relationship between different risks in the banking industry is very important due to the nature of their operation and the effect of companies' risk of helplessness on credit risk of banks and the possibility of crisis in them is one of the most important topics considered by the banking industry during financial crises. Therefore, based on this argument, the present study investigates the contagiousness of companies 'financial distress risk on banks' credit risk. For this purpose, to measure the contagiousness model of financial distress risk, Akhtar and Dali (2017) theory of limit value was used. The hypotheses were tested using the statistical method of regression analysis with composite data using the information of 106 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 1393 to 1398. The findings of the research hypothesis indicate that the risk of financial helplessness of the Iranian banking system is transmitted in the form of credit risk.

    Keywords: Financial distress risk, credit risk, contagion
  • Mehdi Sharifi, Rasoul ABDI *, Saeed Jabarzadeh, Nader Rezaei Pages 323-334

    Judgment is a process in which people think and comment on aspects of issue to be decided. Wrong decisions are often result of wrong judgments. Auditing is one of the professions that use judgment in decision-making processes. However, halo effect affects the auditor's perception as a decision maker, which reduces power of reasoning and analysis in decision making. In this regard, purpose of this study is to investigate halo effect on auditor’s judgment. The research period was 1398 and data needed to research were collected by distributing questionnaire among community of certified public accountants. Accordingly, data obtained from 122 supplementary questionnaires were analyzed using structural equations and smart PLS software. Findings show that halo effect has an effect on audit judgment and also code of professional conduct and personal characteristics play a mediating role in relationship between halo effect and audit judgment.However, halo effect affects the auditor's perception as a decision maker,

    Keywords: Audit Judgment, Halo effect, Code of professional conduct, Individual Characteristics
  • Tahereh Khosroabadi, Bahman Banimahd *, Zahra Pourzamani Pages 335-353
    Leadership style is the manager's attitude toward his or her role and employees. Individual effectiveness also indicates the individual's performance in the organization, how the individual performs his duties, and the extent to which the individual's goals are achieved. Organizational identity is based on the institutionalization of features, goals and the success of the organization is demonstrated by the employees and the feeling of belonging to it.Therefore, this study examined the relationship between leadership styles (liberal, integrative and command) with organizational identity and individual effectiveness of audit firms in 1398.The research method is descriptive survey. The statistical population of this study is Managers of audit firms in governmental and private sectors. Questionnaire (Salzman & Enderkulk,) is used to measure leadership style, Sherer et al. and Gary et al questionnaires are used to measure individual effectiveness, and Van's questionnaire to measure organizational identity. Structural equation method was used for data analysis by SPSS and PLS software. Research findings show that in both the governmental and private sectors, the use of command and liberal leadership style improves and promotes identity. but command leadership style is more influential than others styles in improving the identity of the audit institutions and less command leadership style in audit institutions of private sector and in contrast, the liberal leadership style is more evident in the private sector of audit institutions rather than in the governmental part. Also, there is a significant relationship between organizational identity variables and individual effectiveness in audit institutions, specially private sector.
    Keywords: Leadership Styles, organizational identity, Individual effectiveness
  • Mohammadhossein Hosseingholinezhad, Hashem Nikoomaram *, Bahman Banimahd Pages 355-369

    Auditing as a knowledge of experience and skill that in the path of growth from two perspectives of knowledge and professionalism is always intertwined in various dimensions with the environment and society of the organization and the company and in the path of constructive development and interaction with many actors and networks and networks. And interaction is the theory of actors pays attention to the relationship of variables and the relationship between them. Management auditing will, in fact, play a decisive role in the fate of a business. The theory of the network of actors, which is the development of a broader current of the school of social constructivism and technology, examines the social and technical dimensions simultaneously, creating, surviving and stabilizing networks consisting of human and non-human components (individuals, organizations, software and Considers communication hardware and infrastructure standards). Accordingly, the present study seeks to explain the role of management audit information in the strategy formulation process based on the actors' network structure approach. Therefore, data were analyzed by distributing a questionnaire among 250 auditors. The results showed that management audit information and strategy formulation process have a significant relationship with links between actors in the field of wider network structure. The findings also indicate that management audit information and strategy formulation process have a significant relationship with the structure of non-random networks.

    Keywords: Audit information, Strategy Formulation, actors 'network, actors' network structure
  • Alireza Badkoobeh Hezaveh, Ali Esmaeelzadeh Mogharri * Pages 371-378
    Critical discourse analysis is a new approach in discourse analysis that in recent decades, it has been used in a wide range of research in the fields of literature and psychology. Central to this type of analysis is that discourse is an important form of social functioning; discourse is an important form of social function that reproduces and changes knowledge, identities, and social relationships, including power relations. This research aims to evaluate efficiency of mutual funds by the method of data envelopment analysis and to evaluate Ideological representation of financial reporting in mutual funds by critical discourse analysis.. The interval is begun from 2018 until the end of the spring of 2020 and all stock mutual funds form the statistical society. Also 35 mutual funds is a statistical sample. The results show that the average number of positive and negative words is significantly different between the two groups of high efficiency mutual funds and low efficiency mutual funds.
    Keywords: Mutual Funds, Efficiency, critical discourse analysis
  • Mehdi Gholipour *, Hooman Jafarpoor, Mahsa Saremi Nia Pages 379-390

    The purpose of this study is to investigate the relationship between audit quality and earnings management in the listed companies of Tehran Stock Exchange. In this study, we used criteria such as tenure, size, expertise, and independence of the auditor. Financial Statements, Independent Auditors' Reports and accompanying financial statements of 120 companies listed in Tehran Stock Exchange from 2013 to 2016 during the 5 year financial period using regression analysis method Multivariate analysis was performed using Eviews software. The results of each of the research hypotheses showed that there is no significant and positive relationship between tenure and auditor's expertise with earnings management in the listed companies of Tehran Stock Exchange, if the size and independence of auditor as quality measurement criteria. Applying Audit The results showed that there is a significant positive relationship between the size of the auditor's independence and earnings management in the listed companies in Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Corporate Governance, earnings management, Audit Quality, Financial Reporting Quality
  • Mohsen Rouhani, Mohsen Hamidian *, Roya Darabi Pages 391-405

    Provide an optimal model of internalcontrol with emphasis on the role of criteria Guidance system: artificial intelligence approachAbstractInternal controls are a process that is performed in order to achieve reasonable assurance of the achievement of organizational goals. Considering the role of corporate leadership in the optimal use of resources, accountability, respect for stakeholder rights and financial transparency, increasing trust in internal control is considered. The purpose of this study is to identify the factors affecting the desired internal control in companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, the data of 166 companies during the years 1390 to 1397 were used to test the research hypotheses. Variable selection test performed using artificial intelligence algorithm to analyze neighboring components has shown that among the criteria of the management system, the ratio of non-executive managers, the ratio of institutional owners, the expertise of the audit committee to explain the desired internal control of companies, and also for forecasting. Weaknesses in the internal control of the company in the next year, the Chad legalistic algorithm method was used.

    Keywords: leadership system, desirability of internal control, artificial intelligence approach