فهرست مطالب

Modern Psychology - Volume:1 Issue: 1, Winter 2021

Journal of Modern Psychology
Volume:1 Issue: 1, Winter 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عاطفه زراست وند*، راحله فیروزی، مریم عاقل مسجدی صفحات 1-14

    کم توانی ذهنی کودک می تواند اثرات منفی بر سلامت روانی والدین بگذارد. یکی از متغیرهایی که می تواند در مادران کودکان کم توان ذهنی متاثر از وضعیت کودک به وجود آید، دیدگاه گیری اجتماعی است. هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی آموزش زوج درمانی کوتاه مدت به شیوه خودتنظیمی و معنویت درمانی بر دیدگاه گیری اجتماعی مادران با کودکان کم توان ذهنی بود. این پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای دانش آموز کم توان ذهنی در منطقه 14 تهران بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در سه گروه زوج درمانی کوتاه مدت به شیوه خودتنظیمی (10 نفر)، گروه معنویت درمانی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه دیدگاه گیری اجتماعی محققی و همکاران (1395) بود و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل کواریانس چندمتغیره و با استفاده از نرم افزار آماریSPSS-24  تجزیه و تحلیل گردید. تحلیل داده ها نشان داد هر دو روش آموزش زوج درمانی کوتاه مدت به شیوه خودتنظیمی و همچنین آموزش معنویت درمانی بر دیدگاه گیری اجتماعی مادران با کودکان کم توان ذهنی موثر است. همچنین نتیجه مقایسه دو روش بیانگر آن بود که معنویت درمانی اثربخشی بیشتری نسبت به زوج درمانی کوتاه مدت بر دیدگاه گیری اجتماعی مادران با کودکان کم توان ذهنی دارد. با توجه به اثربخشی زوج درمانی کوتاه مدت و معنویت درمانی در دیدگاه گیری مادران دارای فرزند کم توان ذهنی، می توان از این دو شیوه برای بهبود مهارت دیدگاه گیری مادران دارای فرزند کم توان ذهنی و یا سایر اختلالات استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، زوج درمانی به شیوه خودتنظیمی، دیدگاه گیری اجتماعی، معنویت درمانی
  • آذر کیامرثی*، زهرا سهرابی صفحات 15-24

    سندرم پیش از قاعدگی یکی از رایج ترین اختلالات در دوره باوروری زنان است. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین خشم و خستگی با کارکردهای خانوادگی در میان زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی بود. نمونه مطالعه شامل 120 نفر بود که از میان زنان دارای سندرم پیش از قاعدگی در شهر اردبیل انتخاب شده بودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ابراز خشم صفت - حالت 2، مقیاس خستگی، ارزیابی خانواده و فرم رتبه بندی علایم روزانه جمع آوری شدند. نتایج نشان دادند که خشم و خستگی با کارکردهای خانوادگی در زنان رابطه معنادارای دارند. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که خشم و خستگی 42 درصد از واریانس کارکردهای خانوادگی زنان را تبیین می کنند. همچنین نتایج از نقش خشم و خستگی در کارکردهای خانوادگی حمایت کردند. یافته ها دارای تلویحات مهمی در پیشگیری و مشاوره در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی بودند. نتایج نشان دادند که درمانگران جهت مقابله با پیامدها و علایم سندرم پیش از قاعدگی، باید از آموزش های روانشناختی بهره گیرند.

    کلیدواژگان: خشم، کارکرد خانواده، خستگی، سندرم پیش از قاعدگی
  • سمیه میرزائیان* صفحات 25-36

    الگوی تغییر AIDS/HIV از یک بیماری کشنده به یک بیماری مزمن در نتیجه پیشرفت درمانها چالش جدیدی را برای تشخیص و توجه به نیازهای افرادی که به مدت طولانی با AIDS/HIV زندگی می کنند، بوجود آورد. در این راستا هدف پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سرسختی سلامت و اضطراب بر سیستم ایمنی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به HIV انجام گرفت. 125 مرد مبتلا به HIV که از طریق تزریق مشترک آلوده شده بودند در این پژوهش شرکت کردند. از آنها خواسته شد که پرسشنامه های سرسختی سلامت، اضطراب صفت-حالت اسپیلبرگر و فرم خلاصه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی را تکمیل کنند. اطلاعات مربوط به چهار بار آزمایش CD4 در فاصله های زمانی سه ماهه از پروندهی بیماران بدست آمد. داده های پژوهش با استفاده از همبستگی پیرسون، آزمون تی وابسته، رگرسیون لوجستیک و رگرسیون چند متغیره مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش این فرضیه را که بین متغیرهای پیش بین و سیستم ایمنی ارتباط وجود دارد، تایید نمی کند. نتایج این پژوهش نشان داد رگرسیون نمره ی کلی کیفیت زندگی بر سرسختی سلامت و اضطراب از لحاظ آماری معنادار است (0/0001). زیر مقیاس های سلامت ادراک شده (0/302=β)، اضطراب حالت(0/305-=β) و اضطراب صفت 0/449-=β) در معادله مربوط به پیش بینی کیفیت زندگی معنادار بودند (0/0001). سرسختی سلامت و اضطراب با پایین آمدن سیستم ایمنی ارتباط ندارد. بیماران با اضطراب بالاتر کیفیت زندگی پایین تر دارند و بیماران با سرسختی سلامت بالاتر کیفیت زندگی بالاتری دارند.

    کلیدواژگان: اضطراب، سرسختی سلامت، HIV، سیستم ایمنی، کیفیت زندگی
  • معصومه ملکی پیربازاری*، محمد نریمانی، نیلوفر میکائیلی، عباس ابوالقاسمی صفحات 37-50

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد در کاهش علایم و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به وسواس در تعامل با سابقه خانوادگی وسواس انجام شد. این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری می باشد. جامعه پژوهش شامل همه بیماران مبتلا به وسواس بالای 18 سال بودند که در سال 1393 به مراکز مشاوره خصوصی و مراکز بهداشتی و درمانی شهری و روستایی شهرستان رشت مراجعه کردند. نمونه شامل 60 بیمار مبتلا به وسواس بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (درمان پذیرش و تعهد با سابقه خانوادگی وسواس و درمان پذیرش و تعهد بدون سابقه خانوادگی وسواس) و دو گروه کنترل (کنترل با سابقه خانوادگی وسواس و کنترل بدون سابقه خانوادگی وسواس) قرار گرفتند. گروه های آزمایشی هشت جلسه 45 دقیقه ای درمان پذیرش و تعهد دریافت نمودند. از مقیاس وسواس فکری- عملی ییل-بروان برای تعیین شدت وسواس و از فرم کوتاه مقیاس کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی به منظور سنجش میزان کیفیت زندگی و از مصاحبه بالینی برای بررسی سابقه خانوادگی وسواس استفاده شد. آزمون تحلیل واریانس چند متغیره با اندازه گیری  مکرر برای بررسی تفاوت نمرات پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. نتایج نشان داد که این درمان باعث کاهش قابل توجه علایم وسواس و افزایش قابل توجه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به وسواس می شود.  بنابراین، همه بیماران مبتلا به وسواس می توانند از این روش درمانی بدون توجه به سابقه خانوادگی وسواس، بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، سابقه خانوادگی، اختلال وسواسی-اجباری، کیفیت زندگی
  • مریم سلطان زاده رضامحله* صفحات 51-64
    هدف اصلی این پژوهش پیش بینی نگرش به خیانت زناشویی بر اساس سبک های دلبستگی و کمال گرایی بود. روش پژوهش همبستگی- توصیفی و جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان بوده است. نمونه ای به حجم 369 نفر از این دانشجویان به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. از پرسشنامه های سبک های دلبستگی (هازن و شو،1987)، کمال گرایی(تری شورت و همکاران،1995)، نگرش به خیانت زناشویی(واتلی،2006) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه فرضیه های پژوهش بررسی شد و نتایج نشان داد بین خیانت زناشویی با سبک دلبستگی دوسوگرا (0/450)، سبک دلبستگی اجتنابی (0/348)، سبک ایمن (0/519-)، کمال گرایی مثبت (0/403-) و کمال گرایی منفی (0/433) همبستگی معناداری وجود دارد. همچنین مدل رگرسیون چندگانه حاکی از آن بود که سبک های دلبستگی و کمال گرایی قادرند به ترتیب، 34 و 25 درصد از واریانس خیانت زناشویی را به درستی پیش بینی نماید. از یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که ایجاد سبک دلبستگی ایمن و کمال گرایی مثبت در افراد با کاهش خیانت زناشویی و به تبعه آن افزایش ثبات و پایداری خانواده ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، خیانت زناشویی، کمالگرایی
  • ندا نژادحمدی* صفحات 65-78
    این مطالعه با هدف پیش بینی اعتیاد به اینترنت بر اساس مدل هفت عاملی کلونینجر بر روی دانشجویان دختر دانشگاه علامه طباطبایی انجام شد. جامعه آماری تحقیق کلیه دانشجویان دختر دانشگاه علامه طباطبایی بودند و 150 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمون اعتیاد به اینترنت یانگ (1998) و پرسشنامه خلق و خوی و شخصیت کلونینجر (TCI-125) بر روی جمعیت نمونه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه انجام شد. نتایج رگرسیون روش همزمان نشان داد که بعد پشتکار (0/355- =β) می تواند 18/6 درصد از واریانس  اعتیاد به اینترنت را توضیح دهد. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که بعد پشتکار (0/349- =β) می تواند در مرحله اول 12/2 درصد از واریانس اعتیاد به اینترنت را پیش بینی کند. سپس خودراهبری در مرحله دوم به مدل پیش بینی اضافه شد و این باعث افزایش واریانس اعتیاد به اینترنت تا 15/4 درصد شد که 3/2 درصد سهم انحصاری بعد خودراهبری است. این مطالعه در راستای ارزیابی عوامل موثر در اعتیاد به اینترنت ، می تواند به شناسایی دقیق عوامل درگیر در این پدیده و رویکرد مناسب برای پیشگیری و درمان کمک کند.
    کلیدواژگان: منش، اعتیاد به اینترنت، سرشت
|
  • Atefeh Zarastvand *, Raheleh Firouzi, Maryam Aghel Masjedi Pages 1-14

    An intellectually disabled child has some negative effects on parents' mental health. Social Perspective-taking is one of the variables that affects mothers of intellectually disabled children. The present study aims to compare the effectiveness of Brief Self-Regulation Couple Therapy and spiritual therapy on the social perspective-taking of mothers with the intellectually disabled children. This was an experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population consisted of all mothers with intellectually disabled students in Tehran 14th district, selected by simple random sampling and w divided into three Brief Self-Regulation Couple Therapy (n = 10), spirituality therapy (n = 10) and control (n = 10) groups.The data collection tool was Mohagheghi et al.’s Social Perspective-Taking Scale (2016). The data were analyzed through descriptive statistics, multivariate analysis of covariance and SPSS-24 statistical software. Analyzing the data showed that both methods of Brief Self-Regulation Couple Therapy and spiritual therapy, affect the social Perspective-taking of mothers with intellectually disabled children. In addition, the results of comparing the two methods showeded that spirituality therapy is more effective than Brief Self-Regulation Couple Therapy on the social Perspective-taking of mothers with intellectually disabled children. Regarding the effectiveness of Brief Self-Regulation Couple Therapy, both methods can be used to improve Mothers' social Perspective-taking with intellectually disabled children.

    Keywords: intellectual disability, self-regulation couple therapy, social perspective-taking, spirituality therapy
  • Azar Kiamarsi *, Zahra Sohrabi Pages 15-24

    Premenstrual syndrome is one of the commonest disorders among women with premenstrual period. The aim of the present study was to determine the relationship of anger and fatigue with family functions among women with premenstrual syndrome. The research sample consisted of 120 women who were selected among women with premenstrual syndrome in Ardabil, Iran. To collect the data, State-Trait Anger Expression Inventory-2, Fatigue Scale, Family Assessment Scale, and Daily Symptom Rating Form were used. The results showed that anger and fatigue are significantly related to family functions in women. The results of multiple regression showed that anger and fatigue explained 42 percent of variance family functions of women. Also results support the role of anger and fatigue on family functions. The results have important implications about prevention and counseling in women with premenstrual syndrome. The findings indicate that clinicians should use psychological trainings to cope with the consequences and symptoms of premenstrual syndrome.

    Keywords: Anger, Family Function, fatigue, Premenstrual syndrome
  • Somayeh Mirzaian * Pages 25-36

    The pattern of change in HIV from fatal diseases to chronic diseases due to improvement of treatment made a new challenge for diagnosis and care for the needs of people who live with HIV. This study reviews the role of health hardiness and anxiety on the immune system and quality of life in HIV patients. 125 men with HIV infected through injection participated in this study. They were asked to complete the revised health hardiness inventory, Spielberg state-trait anxiety inventory, and WHOQOL-brief. Data from four times of cd4 experiment with three-month intervals was obtained from the dossier. Data analysis was conducted using Pearson correlation, dependent t-test, multiple regression, and logistic regression. Results of this study show no statistically significant relationship between health hardiness, anxiety, and the immune system. The regression analysis indicates that the total score of quality of life with health hardiness and anxiety was statistically significant (0.0001). Subscales of perceived health (β=0.302), state anxiety (β=-0.305) and trait anxiety (β=-0.449) in equation relative to prediction quality of life were statistically significant (0.0001). Health hardiness and anxiety are not associated with a lowered immune system. The patients with higher anxiety had lower quality of life and those with higher health hardiness had higher quality of life.

    Keywords: anxiety, health hardiness, HIV, immune system, Quality of Life
  • Masoume Maleki Pirbazari *, Mohammad Narimani, Niloofar Mikaeili, Abbas Abolghasemi Pages 37-50

    The present study aimed to investigate the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on improving symptoms and increasing quality of life among the patients with obsessive-compulsive disorder (OCD) in interacting with OCD Family History: This is a quasi-experimental and pretest-posttest study with control and follow-up groups. The study population entirely consisted of over-18-years of age OCD patients referred to private consultation centers, and rural and urban healthcare centers in Rasht city during2014. The sample selected through purposive sampling consisted of 60 OCD patients who were randomly included in two experimental(ACT with and without OCD Family History) and two control (control with and without OCD Family History) groups. The experimental groups received eight ACT 45-minute sessions of Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale was used to determine the severity of OCD. In addition, the brief version of WHO Quality of Life Scale was used to measure life quality and the clinical interview was used to investigate OCD family history. Multivariate analysis of variance test with repeated measures was used to examine the differences in pretest-posttest and follow-up scores. The results show that ACT caused a significant decrease in OCD symptoms and a significant increase in patients' quality of life while OCD family history had no impact on the effectiveness of ACT. Therefore, all patients can benefit from this therapy regardless of their OCD Family History.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, family history, Obsessive-compulsive disorder, Quality of Life
  • Maryam Soltanzadeh Rezamahalleh * Pages 51-64
    The present study aims to predict the attitude towards marital infidelity based on attachment and perfectionism styles. The research method was correlational-descriptive and the statistical population was all married students of Islamic Azad University, Lahijan Branch. A sample of 369 students was selected by convenience sampling method. Attachment Styles (Hazen & Shaw, 1987), Perfectionism (Terry Short et al., 1995), and Attitude to Marital Infidelity (Watley, 2006) Questionnaires were used to collect data. The research hypotheses were examined through Pearson correlation test and multiple regression and found that a significant correlation exists between marital infidelity with ambivalent attachment style (0.450), avoidant attachment style (0.348), safe style (-0.519), positive perfectionism (-0.403) and negative perfectionism (0.433). In addition, the multiple regression model indicated that attachment and perfectionism styles could accurately predict 34% and 25% of the variance of marital infidelity, respectively. The results indicated that creating a secure attachment style and positive perfectionism in individuals is related to reducing marital infidelity and consequently increasing family stability
    Keywords: Attachment Styles, marital infidelity, perfectionism
  • Neda Nejadhamdy * Pages 65-78
    The present study was conducted on female students of Allameh Tabataba'i University to predict Internet addiction through a seven-factor Cloninger model. The statistical population of the study consisted of all female students of Allameh Tabataba'i University studying in the academic year 2019-2020. Moreover, a sample population of 150 people was selected through the convenience sampling method. Young's Internet Addiction Test and Cloninger’s Temperament (1998) and Character Inventory (TCI-125) were administered to the sample population. The data were analyzed by Pearson’s correlation test, multiple regression. Results of Enter regression indicated that persistence dimension (b=-0.355) could account for 18.6% of variances of Internet addiction. The results of stepwise regression showed that persistence (b=-0.349) could predict 12.2% of variances of Internet addiction. Then, self-directedness was added to the prediction model which increased the explained variances of Internet addiction up to 15.4% of which 3.2% accounts particularly for self-directedness. This study may contribute to more accurate identification of involved factors in this phenomenon and provide a proper approach for prevention and treatment in line with those focused on evaluating the effective factors on Internet addiction.
    Keywords: character, Internet addiction, Temperament