فهرست مطالب

پژوهشنامه حج و زیارت - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 11، زمستان 1399)

پژوهشنامه حج و زیارت
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 11، زمستان 1399)

  • ویژه همایش «مغرب اسلامی حج و حرمین شریفین»
  • تاریخ انتشار: 1399/12/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی چلونگر * صفحات 7-27

    افرادی از اهل بیت(ع) بعد از فتح مغرب وارد آنجا شدند و به علت انتساب به رسول الله(ص) مورد توجه اهالی مغرب که عمدتا قبایل بربر بودند ،قرار گرفتند. دوستی ومحبت نسبت به اهل بیت(ع) در میان همه ساکنان مغرب از آغازین سالهای ورود مسلمانان وجود داشت. انتساب به اهل بیت(ع) در نزد قبایل مغرب ، شرف و افتخار محسوب می شد. ورود نوادگان رسول الله(ص)، تاثیر عمیقی در اوضاع سیاسی ، دینی، فرهنگی واجتماعی مغرب نهاد. این مقاله با روش تحقیق کتابخانه ای در پی بررسی تاثیرات حضور علویان و پیروان اهل بیت(ع) در تحولات مغرب وپاسخ به این سوال که نتایج سیاسی، دینی، فرهنگی واجتماعی این حضور چیست. دستاورد مقاله آن است که علویان و پیروان اهل بیت(ع) یکی از عوامل مهم تاثیر گذار در تحولات آنجا بودند.نتایج حضور اهل بیت(ع) را می توان در گسترش تشیع بویژه در بعد محبتی آن ، گرایش قبایل بربر به اهل بیت(ع)، بیداری قبایل بربر نسبت به عملکرد دولت های امویان و عباسیان ، گسترش آرمان های عدالت محور و ازیاد نسل سادات و باقیماندن فرزندان شجره نبوت نام برد.

    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، علویان، مغرب اسلامی، قبائل بربر، ادریسیان
  • نورالدین بولحیه، محمدسعید نجاتی* صفحات 29-47

    «جمعیت علمای مسلمان الجزایر» یکی از مشهورترین تشکل های مذهبی فرهنگی الجزایر است که شهرتی فراتر از تاریخ اصلاحات و فرهنگ الجزایر دارد و بسیاری از کشورهای جهان را دربر می گیرد.  مواضع دوگانه ای در روابط بین این جمعیت و جنبش سلفی گری وجود داشته که منجر به تردید در انتساب این جمعیت به جنبش سلفی گردیده است. بررسی دلایل این رابطه بر اساس گفتار و عملکرد اعضای شاخص و موسس جمعیت علمای مسلمان الجزایر موضوع اصلی این مقاله است که بر اساس روش «نقلی» و «تحلیل تاریخی» اثبات شده است. تصریحات و اعترافات صریح بسیاری از اعضای شاخص جمعیت به این رابطه و تکیه جمعیت بر جریان سلفی گری؛ حمایت از جریان وهابیت در الجزایر با تبریه و تطهیر آن در آثار و مقالات متعدد این اعضا؛ اعتراف به نزدیکی و یکسانی مبانی فکری و عقیدتی در ریشه ای ترین مسایل (مانند توحید و شرک) و ارتباط و حمایت دوطرفه میان حکام وهابی و اعضای جمعیت از جمله این دلایل است.  بر اساس تحلیل ارایه شده در این مقاله، استنکار ابتدایی اعضای جمعیت از انتساب به وهابیت و فراخوان عمومی و دعوت از گروه های مخالف وهابیت در آغاز شکل گیری این جمعیت، برای کسب فرصت به منظور تاسیس و تثبیت جایگاه جمعیت در جامعه سنتی الجزایر بود که به شدت تحت تاثیر طریقت های تصوف قرار داشت.

    کلیدواژگان: جمعیت علمای مسلمان الجزایر، سلفی گری در الجزایر، عبدالحمید بن بادیس، البشیر الإبراهیمی
  • حمید موذنی بیستگانی صفحات 49-70

    کشورهای حوزه مغرب اسلامی، از دیرباز، از فرهنگ غنی اسلامی برخودار بوده اند. امام مالک بن انس و بسیاری از شاگردان برجسته وی، مورد اقبال مردمان این دیار بوده اند تا آنجا که از مالک به عنوان امام اهل مغرب یاد می شود. موج افراطی گری که در سده های اخیر گریبانگیر جهان اسلام شده این خطه را نیز، که از فرهنگ شناخته شده ای برخوردار بوده، تا حد زیادی درگیر ساخته است. تحقیق پیرامون کیفیت و چرایی نفوذ آموزه های وهابیت و تاثیرگذاری آن بر فرهنگ مردمان این جغرافیا می تواند به بیدارسازی آنان و متوجه ساختن ایشان به پیشینه فرهنگی خودشان کمک شایانی کند. اما آنچه اخیرا مورد اهتمام شبکه های گسترده وهابیت قرار گرفته، تلاش جهت عادی سازی این آموزه های افراطی و حتی القای همگرایی آنها با آرای فقهای مغرب اسلامی نظیر مالک است. یکی از این محققین، ابوسفیان مصطفی باحو سلاوی مغربی است که کوشیده تا اثبات کند فقهای مغرب، از آراء افراطی و همگرا با باورهای وهابیت پیرامون تعظیم قبور انبیا و اولیا برخوردار بوده اند. بر پایه یافته های این پژوهش؛ که به روش توصیفی تحلیلی به نگارش در آمده، ادعاهای وی همگی محصول تقطیع کلمات فقهای مغرب و برداشت ناصواب از کلمات ایشان است. در نتیجه هیچ گونه همگرایی میان اندیشه های وهابیت و آرای فقهای مغرب اسلامی در این زمینه وجود ندارد.

    کلیدواژگان: عقاید وهابیت، تعظیم قبور اولیا، فقهای مغرب اسلامی، ابوسفیان باحو سلاوی مغربی
  • حمیدرضا مطهری * صفحات 71-88

    سفرنامه نویسان غرب جهان اسلام در کنار مطالبی مانند شرح حال عالمان و دانشمندان شهرها و تبیین وضعیت جغرافیایی و آب و هوایی نواحی مختلف و نیز فرهنگ و آداب و رسوم سرزمین هایی که از آن گذر کرده اند، توجه خاصی به مشاهد حرمین، به ویژه بقیع، داشته اند. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که نوع نگاه سفرنامه نویسان مغرب اسلامی به بقیع و مشاهد آن چگونه بوده و این مهم چه سان در آثار آنان ثبت شده است؟ در پاسخ باید گفت: یکی از مهم ترین مسایل فرهنگی مورد توجه، مشاهد و نمادهای اسلامی بقیع بوده که به اشکال گوناگون در آثار آنان منعکس شده است. توصیف مقابر بزرگان اسلام در مناطق مختلف، به ویژه بقیع؛ و تبرک مردم به آنها و نیز چگونگی تزیین آنها از نکاتی هستند که این آثار بدان ها پرداخته اند. در این نوشتار ضمن اشاره به جایگاه و اهمیت سفرنامه ها نوع نگاه آنها به بقیع و مشاهد و مقابر را بررسی و تبیین خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: اهل بیت (ع)، بقیع، مشاهد، سفرنامه، نماد، مغرب اسلامی
  • محمدسعید موذنی*، حمید موذنی بیستگانی صفحات 89-109

    پس از فتح سرزمین های غربی توسط مسلمانان و به دنبال سقوط امویان و عباسیان و روی کار آمدن مرابطان، که به گسترش و نشر مذهب مالکی پرداختند، اهالی مغرب اسلامی مذهب فقهی مالکی را برگزیدند. نفوذ فقه مالکی مانع نفوذ مذاهب فقهی دیگر به این دیار گردید. لکن اسناد تاریخی حکایت از نفوذ فقه جعفری و آیین تشیع در میان گروه هایی از اهالی مغرب دارد. در دهه های اخیر فعالیت های گسترده ای جهت اثبات همگرایی فقهای مغرب اسلامی با آموزه های وهابیت صورت گرفته است. از آنجا که یکی از مهم ترین بخش های تلاش های وهابیت، معطوف به اثبات مشرکانه بودن پاره ای از مصادیق تعظیم شعایر است، لازم است به بررسی کیفیت تعظیم شعایر و عناصر دخیل در مشروعیت آن از منظر فقهای مغرب پرداخته شود تا بطلان دیدگاه همگرایی ایشان با فقهای وهابی نتیجه گرفته شود. بر پایه یافته های این پژوهش که به روش تحلیلی انجام شده است فقهای مغرب نه تنها همگرایی با وهابیت ندارند؛ بلکه در همگرایی نسبتا کامل با فقهای امامیه قرار دارند. سه عنصر "قصد، عنوان و شکل تعظیم شعایر" عناصر سه گانه دخیل در مشروعیت مصداق تعظیم شعایر از منظر فقهای مغرب اسلامی و فقهای امامیه هستند.

    کلیدواژگان: تعظیم شعائر، وهابیت، بدعت، شرک، فقه و کلام امامیه، فقه و کلام فقهای مغرب
  • حامد قرائتی* صفحات 111-145

    حج و حرمین از دیرباز کانون تحولات فکری، اجتماعی و سیاسی در جهان اسلام بوده و با وجود انتقال پایتخت های خلافت اسلامی به قلمروهای جغرافیایی دیگر یا شکل گیری حوزه های سیاسی، اجتماعی و مذهبی در جهان اسلام، باز حرمین به عنوان ام القرای جهان اسلام و حج به عنوان یکی از مناسک دینی مشترک در میان پیروان اکثر فرق اسلامی نقش بی بدیلی را بر عهده داشته است. حج و حرمین پس از قرآن کریم و اهل بیت: توانسته از طرفی محور انسجام و اتحاد امم و فرق اسلامی و از طرف دیگر کانونی در مشروعیت زایی یا مشروعیت زدایی از حرکت ها و نهضت های اسلامی باشد. این تحقیق تلاش دارد با تکیه بر منابع تاریخی و مبتنی بر توصیف و تحلیل نقش حج و حرمین به بررسی انتقادی باورها و عملکردهای محمد احمد سودانی، به عنوان یکی از مشهورترین متمهدیان مغرب اسلامی، بپردازد. چه اینکه متمهدی سودانی در دو مسیر متفاوت تلاش دارد در کنار بهره مندی از جایگاه حج و حرمین در اثبات حقانیت دعوت خود، از چالش هایی که این کانون فکری و اعتقادی برای دعوت وی ایجاد کرده با توجیهاتی عبور کند.

    کلیدواژگان: حج، حرمین، مهدویت، محمد احمد سودانی، مغرب اسلامی
  • سید محمود سامانی * صفحات 147-179

    مغرب اسلامی به کشورهای حد فاصل مصر تا اقیانوس اطلس، شامل لیبی، تونس، الجزایر، مراکش، موریتانی و اندلس گفته می شود. این سرزمین وسیع از جهات متعدد دارای اهمیت است و حدود صد میلیون مسلمان در آن ساکنند. حجگزاری آنان در ادوار مختلف با چالش هایی اعم از طبیعی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، و نیز چالش های خارجی، به ویژه استعمار، مواجه بوده است. این مقاله، که به روش توصیفی تحلیلی است، در پی پاسخ به این پرسش است که حجگزاری مردم مغرب در کشورهای مبدا، طول مسیر و در موسم حج با چه چالش هایی مواجه است. برآیند مقاله حاکی از آن است که به رغم وجود چالش هایی برای زایران بیت الله الحرام، آنان جز در برهه هایی فریضه الهی خود را انجام می دادند. البته سختگیری استعمارگران بر مسلمانان در برخی از کشورهای مغرب اسلامی، مانند الجزایر و لیبی، حجگزاری آنان را با مشکل اساسی مواجه می ساخت. رقابت و درگیری میان امیران مکه و رقابت دولت های قدرتمند برای سیادت بر حرمین شریفین نیز از چالش های حج مغرب اسلامی بوده است.

    کلیدواژگان: مغرب اسلامی، چالش سیاسی، چالش اجتماعی، مسیر حج، چالش اقتصادی، کاروان مغرب
  • محمدسعید نجاتی*، محمدمهدی فقیه جلالی صفحات 181-204

    آیین حج مسکین، آیینی پر سابقه در مغرب اسلامی است. معرفی این آیین بر پایه اطلاعات میدانی و تبیین خاستگاه آن بر پایه عوامل مختلف اقلیمی، فرهنگی و دینی و اجتماعی وظیفه ای است که این مقاله درصدد انجام آن، بر پایه روش تحقیق نقلی و تحلیلی کتابخانه ای است. در این مقاله ضمن ارایه فهرستی از برخی نقاط مغرب اسلامی، که آیین حج مسکین در آن برگزار می شود، سه منطقه آسفی (مزار سیدی شاشکال)، منطقه مزار سیدی بوخیار و مزار ادریس اول در ولیله مغرب، و زیارت خواجه احمد یسوی در ترکمنستان و شیخ بمبا در آفریقا، معرفی شده و ضمن گزارش انتقاد مخالفان این آیین، با رویکردی تحلیلی دینی، فهم نادرست از متون دینی، موضع گیری همنوای فقیهان منطقه در جهت تعطیلی موقت حج، دشواری های خاص سفر حج از مغرب به عنوان مهم ترین زمینه های دینی پدید آمدن این آیین در مغرب اسلامی بررسی شده است.روش این پژوهش بینارشته ای و در حوزه دین شناسی و مطالعات حج قابل رده بندی است که بر اساس ادبیات دینی و داده های حدیثی فقهی و گزارش های اینترنتی با رویکرد تقریبی فراهم آمده است. برآیند این مقاله بازشناسی پدیدارشناسانه این آیین و امثال آن و زمینه های آنها در ادبیات دینی است که در نوع خود در ادبیات حج بی سابقه و جدید است.

    کلیدواژگان: حج فقرا، حج مسکین، سیدی بوخیار، سیدی شاشکال، آسفی، استطاعت در حج، حج گزاری مغرب
|
  • Mohammadali Chelongar * Pages 7-27

    Some members of the Ahl al-Bayt (AS) entered the Maghreb after the conquest of the land; and due to their attribution to the Messenger of God (S), they came to the attention of the Maghreb people, mainly Berber tribes. Friendship and affection towards the Ahl al-Bayt (AS) existed among all inhabitants of the Maghreb from the first years of the Muslims entering. Attribution to the Ahl al-Bayt (AS) was considered an honor for the Maghreb tribes. The arrival of the descendants of the Messenger of God (S) had a profound effect on the political, religious, cultural, and social situations of the Maghreb. This library-based research aims to study the effects of the presence of the Alawites and the followers of the Ahl al-Bayt (AS) in the developments of the Maghreb and answers the question of what the political, religious, cultural and social consequences of this presence were. It concluded that the Alawites and the followers of the Ahl al-Bayt (AS) were one of the influential factors in the developments in that area. The results of the presence of the Ahl al-Bayt (AS) can be mentioned in the spread of Shiism, especially in its affection dimension, the tendency of the Berber tribes to the Ahl al-Bayt (AS), the awakening of the Berber tribes towards the performance of the Umayyad and Abbasid governments, the expansion of the justice-oriented ideals, the increase of the Sadat generation, and the survival of the children of the lineage of prophecy.

    Keywords: Ahl al-Bayt (AS), Alawites, the Islamic Maghreb, Berber tribes, Idrisid dynasty
  • Nur Al-Din Abulehyeh, Mohammad Saeed Nejati * Pages 29-47

    The Association of Algerian Muslim ʿUlamā is one of the most famous religious-cultural organizations in Algeria. The reputation of this Association, in the history of the reforms and culture, goes beyond Algeria and covers many countries around the world. There are dual perspectives about the relationship between this Association and the Salafi movement which has led to doubts about the subject. The discussion of the reasons for this relationship, based on the words and deeds of the prominent members and the founders of this Association, is the main topic of this article proven by a narrative-historical analysis. The explicit expressions of many prominent members of this Association with regard to the reliance of the Association on the Salafi movement, supporting the Wahhabi movement in Algeria through vindicating and legitimating it in many works and articles of these members, acknowledging the closeness and equality of the intellectual and ideological foundations at the roots of the most fundamental issues like monotheism and polytheism, and the mutual support and relationship between Wahhabi rulers and the members of the Association are among these reasons. Based on this analysis, an initial denial of the attribution to Wahhabism by the members of the Association and a public call for anti-Wahhabi groups at the beginning of the formation of this Association are based on the public hatred of the traditional Algerian society towards Wahhabism as an extremist sect which is beyond the framework of Islamic religions and getting an opportunity to set up and stabilize the place of the Association in the traditional Algerian society which is strongly influenced by Sufism.

    Keywords: Association of Algerian Muslim ʿUlamā, Salafism in Algeria, ʿAbd al- Ḥamīd Ibn Bādīs, ‘Al- Bashīr al-Ibrāhīmī
  • Hamid Moazzenibistgani * Pages 49-70

    The states of the Islamic Maghreb have always enjoyed a rich Islamic culture. Imam Malik ibn Anas and many of his prominent disciples were so popular among the people of this land that Malik is referred to as the Imam of the Maghreb. The wave of extremism, engaging the Muslim world in recent centuries, has affected this region- with a well-known culture- to a large extent. Research on the quality and reason for the influence of the Wahhabi teachings and their impacts on the culture of the people of this geographical area can help to awaken them and make them aware of their own cultural background. But what has recently been the focus of the widespread Wahhabi networks is the attempt to introduce these extremist teachings as normal and even induce their convergence with the views of the Islamic Maghreb jurists such as Malik. One of these scholars is Abu Sufyan Mustafa Bahhu Salavi Maghrebi who tried to prove that the jurists of the Maghreb had extremist views in line with Wahhabi beliefs about respecting the graves of the Prophets and saints. Based on the findings of this descriptive-analytical study, all his claims are the product of the scanning of the Maghreb jurists’ words and incorrect interpretation of their views. As a result, there is no convergence between the ideas of Wahhabism and the views of the jurists of the Islamic Maghreb in this regard.

    Keywords: Wahhabi beliefs, respecting the graves of the saints, jurists of the Islamic Maghreb, Abu Sufyan Bahhu Salavi Maghrebi
  • Hamidreza Motahhari * Pages 71-88

    The travelogue writers of the western part of the Muslim world, along with the topics such as the biographies of the scholars and scientists of the cities and explaining the geographical and climatic conditions of different regions, as well as the culture and customs of the lands they passed through, paid special attention to the tombs, especially Baqī'. This study answers the question of what the views of the travelogue writers of the Islamic Maghreb were about Baqī' and its tombs and how they recorded this important issue in their works. To answer these questions, one should note that one of the most important cultural issues has been the tombs and the Islamic symbols of Baqī' reflected in various forms in their works. The description of the tombs of the great figures of Islam in different regions, especially in Baqī', blessing them by people, as well as their decoration are some of the points that these works deal with. Pointing to the status and importance of travelogues, this article will explain the writers’ views on Baqī', the graves and tombs.

    Keywords: Ahl al-Bayt (AS), Baqī', tombs, travelogue, symbol, the Islamic Maghreb
  • Mohammadsaeid Moazzeni *, Hamid Moazzenibistgani Pages 89-109

    After the conquest of the western lands by the Muslims and following the fall of the Umayyad and the Abbasids and the coming to power of the Moravids who spread the Maliki religion, the people of the Islamic Maghreb chose the Maliki jurisprudential religion. The influence of Maliki jurisprudence prevented the influence of other jurisprudential religions in this country, but historical documents indicate the influence of the Jafari jurisprudence and Shiism among groups of people in the Maghreb. What is unfortunate is the extensive activities carried out by the extremist sect of Wahhabism to propagate the teachings of Wahhabism in this land. Surprisingly, Wahhabi scholars have made extensive efforts to prove the convergence of the jurists of the Islamic Maghreb with the teachings of Wahhabism. Since one of the most important parts of Wahhabism’s efforts is aimed at proving the polytheism of some examples of respecting rituals, it is necessary to investigate the quality of respecting rituals and the elements involved in its legitimacy from the perspective of the Maghreb jurists to conclude the invalidity of the convergence of their views with those of the Wahhabism. Based on the analytical findings of this study, the Maghreb jurists not only do not converge with Wahhabism, but also are in relatively complete convergence with the jurists of Imamiyyah. Here, intention, embedded title, and the form of respecting the rituals are the three elements involved in the legitimacy of their examples from the perspective of the Islamic Maghreb jurists and the Imamiyyah jurists.

    Keywords: respecting rituals, Wahhabism, heresy, polytheism, jurisprudence, theology of Imamiyyah, theology of the Maghreb jurists
  • Hamed Gharaati * Pages 111-145

    Hajj and al-Haramayn al-Sharifayn have long been the cores of the intellectual, social, and political developments in the Muslim world. Despite the transfer of the capitals of the Islamic Caliphate to other geographical territories or the formation of political, social and religious spheres in the Muslim world, al-Haramayn al-Sharifayn as the Umm al-Qura in the Muslim world and Hajj as one of the common religious rites among the followers of the most Islamic sects have played irreplaceable roles. Following the Holy Qur’an and Ahl al-Bayt (AS), Hajj and al-Haramayn al-Sharifayn have been the reasons for the cohesion and unity of the Muslim nations and sects on the one hand, and the focus of legitimizing or delegitimizing the Islamic movements on the other. Relying on the historical sources and the description and analysis of the roles of the Hajj and al-Haramayn al-Sharifayn, this study tries to investigates critically the beliefs and practices of Mohammad Ahmad Sudani as one of the most famous claimants of Mahdism in the Islamic Maghreb; because in two different ways, along with benefiting from the place of the Hajj and al-Haramayn al-Sharifayn in proving the legitimacy of his invitation, Sudani tries to pass through the challenges, created by this belief on his invitation, with some justifications.

    Keywords: hajj, al-Haramayn al-Sharifayn, Mahdawiyyat, Mohammad Ahmad Sudani, the Islamic Maghreb
  • Seyyed Mahmud Samani * Pages 147-179

    The Islamic Maghreb refers to the countries bordering from Egypt to the Atlantic Ocean, including Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania, and Andalusia. This vast land is important in many aspects and about one hundred million Muslims live there. Their pilgrimage in different periods faced natural, social, economic, and political as well as external challenges especially colonialism. This descriptive-analytical article responds to the question of what challenges the Hajj pilgrimage of the Maghreb people faced in the countries of origin, during the journey, and during the Hajj season including the political, internal and external in different Islamic periods, besides the Hajj pilgrimage challenges of Muslims of Andalusia. The findings of the article indicates that despite the challenges for the pilgrims of the Sacred House of God, they performed their divine duty except at certain times. Of course, the restrictions imposed on the Muslims by the colonialists in some Islamic Maghreb countries, like Algeria and Libya, led to major problems for their pilgrimage. The contacts among the emirs of Mecca and the rivalry of the powerful governments for sovereignty over the two holy shrines were also other challenges of the Islamic Maghreb Hajj.

    Keywords: the Islamic Maghreb, political challenge, social challenge, the Hajj path, economic challenge, the Maghreb caravan
  • Mohammad Saeed Nejati *, Mohammadali Faqih Mohammadi Jalali Pages 181-204

    The Hajj of the poor is a long-standing ritual in the Islamic Maghreb.Introducing this ritual based on field data and explaining its origin based onvarious continental, cultural, religious, and social factors is a task that thislibrary-based narrative and analytical research intends to do. Providing alist of different parts of the Islamic Maghreb where the ritual of the Hajj ofthe poor is held, the article introduces three areas of Asfi area (SidiShashkal shrine), the tombs of Sidi Bo Khiyar and Idris I in Walili in theMaghreb, and the pilgrimage of Khajeh Ahmad Yasvi in Turkmenistan andSheikh Bomba in Africa based on the reports. While reporting the criticismof the opponents of this ritual, with a religious analytical approach, thisarticle investigates the misunderstanding of religious texts, the agreementof the jurists of the region for the temporary closure of the Hajj, and thespecial difficulties of the Hajj travel from the Maghreb as the mostimportant religious grounds for the emergence of this ritual in the IslamicMaghreb. This research is interdisciplinary and can be classified in thegroup of the theology and Hajj studies, based on religious literature, hadith jurisprudential data, and Internet reports with an approximate approach.The result of this article is a phenomenological recognition of this ritualand the like and their contexts in religious literature, unprecedented andnew in its kind in the Hajj literature.

    Keywords: Hajj of the poor, pilgrimage of the poor, Idris al-Akbar, Sidi Bo Khiyar, Sidi Shashkal, Asfi, affordability in the Hajj, the Maghreb Hajj pilgrimage