فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1400)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمانه ابریشمی*، محمدحسن رستمی، حسن نقی زاده، صاحبعلی اکبری صفحات 1-40

    معناشناسی قرآن، تفسیر موضوعی روشمندی است که اگر منطبق بر ‏مبانی قرآنی صورت بگیرد، قادر است معنای الفاظ را در جهان بینی ‏خالق هستی به بشر عرضه دارد و فرهنگ الهی را تبیین نماید. اما پیش ‏از هر اقدامی باید مراد از «معنی» در معناشناسی قرآن معلوم گردد. در ‏این پژوهش، به منظور دست یافتن به تعریفی پدیدارشناسی از «معنی» ‏در معناشناسی قرآن، به بررسی تعریف معنی، مفهوم، مصداق، ‏معناشناسی و کاربردشناسی پرداخته شده است. همچنین با توجه به ‏تاثیر کاربردشناسی در تعریف «معنی» مدنظر، ویژگی های موثر متکلم ‏و مخاطب قرآن در تعریف «معنی»، مشخص گردیده است. علاوه بر ‏این، تحلیلی از پاره ای نظریات اندیشمندان مسلمان در باب معنایی که ‏لفظ بر آن تعلق می گیرد، و در تعیین معنای «معنی» و در نهایت ‏گزینش روش مناسب، اثرگذار است، ارایه گشته و با بهره گیری از ‏‏«اصل بدن مندی» در نقد نظریه «روح معنا»، مجازی بودن تعلق لفظ بر ‏معانی عوالم علوی، اثبات و قابلیت مکاتب معناشناسی در بررسی ‏معانی قرآنی نشان داده شده است. در پایان، با ارایه خصوصیاتی که ‏‏«معنی» در معناشناسی قرآن باید دارا باشد، برتری مکتب شناختی در ‏تحلیل مفردات قرآنی به اثبات رسیده و با توجه به تعریف «معنی» در ‏این مکتب، برخی ویژگی های دیگر معنی قرآنی، بیان گردیده است.‏

    کلیدواژگان: معناشناسی، قرآن، مکتب شناختی، بدن مندی، روح معنا
  • بی بی زینب حسینی*، مرتضی ایروانی نجفی، ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی، راضیه خورشیدی صفحات 41-84

    قرایت معتبر قرآن کریم، به معنای مصطلح یعنی کیفیت اداء حروف و کلمات قرآن کریم یکی از مهم-ترین و بنیادی ترین پرسش ها در مورد خوانش متن قرآن کریم است. راه کارهای متفاوتی برای پاسخ به این پرسش، از جانب علماء شیعه داده شده است. قرایت مشهور، به عنوان قرایت معتبر راه کار فقهاء و اصولیون متاخر در انتخاب قرایت صحیح است، مفهوم شناسی قرایت مشهور و ارتباط آن با روایت حفص از عاصم یکی از پرسش های این مقاله است. این پژوهش با روش مطالعه تاریخی اسناد و شواهد، تلاش در جهت دستیابی به قرایت معتبر در نزد اهل بیت (ع) دارد و از روایات به عنوان شاهد تاریخی، برای شناخت قرایت معتبر، نزد اهل بیت (ع) استفاده می کند. بررسی شواهد روایی نشان می-دهد، قرایتی که اهل بیت (ع)، در تفسیر ملاک قرار داده اند، با قرایتی که با عنوان روایت حفص از عاصم شناخته شده و قرایت مشهور در جهان اسلام است انطباق دارد.در تفسیر ملاک قرار داده اند، با قرایتی که با عنوان روایت حفص از عاصم شناخته شده و قرایت مشهور در جهان اسلام است انطباق دارد.در تفسیر ملاک قرار داده اند، با قرایتی که با عنوان روایت حفص از عاصم شناخته شده و قرایت مشهور در جهان اسلام است انطباق دارد.در تفسیر ملاک قرار داده اند، با قرایتی که با عنوان روایت حفص از عاصم شناخته شده و قرایت مشهور در جهان اسلام است انطباق دارد.

    کلیدواژگان: شواهد روایی، اختلاف قراءات، قرائت العامه، نسبت مقلوب، روایت حفص از عاصم
  • حسن خرقانی* صفحات 85-121

     آنچه از اهل بیت وحی با شیوه بیانی آنان به یادگار مانده، پس از قرآن، شیواترین، رساترین و زیباترین کلام شمرده می شود. در این میان ادعیه جایگاهی بلند دارد و عالی ترین معارف در قالب زیباترین عبارت ها با نظمی آراسته و استوار تجسم یافته است. دعای جوشن در میان متون مذهبی نمونه ای فاخر از ادب دینی است که چگونگی ارتباط با خدا و خواندن او را به ما می آموزد و بلندای معارف دینی را در قله زیبایی به تصویر کشیده است. در این مقاله در پی پاسخ به این پرسش هستیم که دعای جوشن کبیر داری چه سطح ادبی و زیبایی شناختی است و اصالت آن چه مقدار است و با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی زیبایی های بدیعی در دعای جوشن، در محورهای تکرار، جناس، سجع، توازن، مراعات نظیر، تضاد و ترتیب پرداخته ایم و این نتیجه حاصل شد که دعای جوشن کبیر از نظر ادبی برون ساختی زیبا و درون ساختی استوار دارد و صفات الهی سامان یافته در آن، از جهات آوایی و معنایی کاملا با یکدیگر انسجام دارند. این ادب والا مویدی بر اصالت این دعا و صدور آن از منبع وحی است و ارتباط نزدیکی با قرآن دارد.

    کلیدواژگان: حدیث، دعای جوشن کبیر، زیبایی شناسی، آرایه های ادبی
  • نرگس قاسمی فیروز آبادی*، سیده وحیده رحیمی، محمدکاظم رحمان ستایش صفحات 123-155

    چگونگی تغییر عمیق مشرکان عصر نزول از باور مشرکانه بت پرستی به عقیده توحیدی، سوالی درخور توجه است. چینش آیات محوری پیرامون توحید بر اساس ترتیب نزول آن ها، سبب دست یابی به فرایند تحول آفرینی در باور به خدا و کشف روش خاص قرآنی در تعمیق و نهادینه سازی باور توحیدی است. براین اساس، این پژوهش با استخراج آیات محوری پیرامون توحید و مشخص نمودن نقاط اساسی سیر دعوت توحیدی ، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، فرایند تحول آفرینی قرآن کریم را در بعد خداباوری بررسی نموده است. حاصل پژوهش، دست یابی به فرایند قرآنی تحول بخشی در بعد خداباوری در سه مرحله است. در اولین مرحله، قرآن کریم در نخستین سور مکی، با معرفی اجمالی خداوند با برخی از صفات الهی و طرح مراتب اصلی توحید، از بعد انگیزشی عموم جامعه را پذیرای باور جدید توحیدی و گروه اندکی را خدا باور کرده است و در مرحله دوم بعد از تشکیل نخستین جامعه ایمانی و مقاومت مشرکان در برابر توحید، با ارایه استدلالات روشن و براهین توحیدی، به تخریب پایه های شرک و تبیین پایه های توحید از بعد شناختی پرداخته است و در مرحله سوم مقارن با دوران مدنی و تشکیل حکومت اسلامی با بیان مشخصه های ایمان حقیقی و درجات ایمان و با تمرکز بر روی عوامل رفتاری از طریق وضع احکام در جهت عملیاتی کردن و تعمیق باور توحیدی گام برداشته است.

    کلیدواژگان: تحول آفرینی، باور توحید، تبیین توحید، تثبیت توحید، تعمیق توحید
  • احمد کریمی*، فاطمه دانشی صفحات 157-179
    فهم منطق حاکم بر اعتبارسنجی حدیث منوط به شناخت پیش فرض ها و مبانی هر رویکرد است. گزینش روایات مهدوی در کتاب منتخب الاثر که بر اساس خوانشی کل نگر و فراسندی صورت پذیرفته نه تنها روایات شیعه بلکه عامه را نیز در فرآیند قرینه یابی و به گزینی شرکت می دهد. از آنجا که درک صحیح از دستگاه فکر حدیثی کتاب، امکان ارزیابی های بعدی را فراهم می نماید، این پژوهش با عطف نظر به خلاء وجود طرحی از سازه و شبکه حاکم بر گزینش روایات در کتاب منتخب الاثر تالیف آیهالله العظمی صافی تلاش کرده تا با روش تحلیل مضمون، پیش فرض ها و مبانی حدیث شناختی کتاب را مشخص نماید. نتایج این پژوهش نشان داد اعتبارسنجی فراسندی روایات مهدوی در منتخب الاثر از پیش فرض های مهمی همچون اصل اولی در عدم حجیت خبر واحد در اعتقادات و توجه به روش شناسی قدما در طرق تحمل حدیث برخوردار است و به مبناهایی مانند قاعده امکان و طرح احتمالات تکیه دارد. نیز بازخوانی و فهم دقیق معیارهای جرح و تعدیل قدما  و همچنین توجه به مبنای اثر محور متقدمان در ارزیابی و اخذ به حدیث، منجر به جریان اصاله البرایه در راویان مجهول منابع متقدم است. چارچوب ها و بستر فکری رویکرد قرینه گرای حدیثی منتخب الاثر، موجب گردیده تا چینش و اعتبارسنجی روایات مهدوی در این کتاب، از منطقی نظام مند بهره مند باشد که به رغم برخی تلقی ها نسبتی با ظاهرگرایی حدیثی ندارد؛ زیرا به وضوح از استانداردهای تعریف شده ای تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: قرینه گرایی حدیثی، روش فراسندی، منتخب الاثر، لطف الله صافی گلپایگانی، اعتبارسنجی روایات مهدوی
  • رسول محمدجعفری* صفحات 181-211

    نظر به اهمیت حادثه کربلا و گستره اثرگذاری آن، دقت در گزارش های مربوط به این واقعه اهمیتی دو چندان دارد، به علاوه با توجه به تحریف های صورت گرفته به نقد کشاندن گزارش های ناسازگار با سیره امام حسین (ع) و حوادث مربوط به کربلا ضروری به نظر می آید. از جمله گزاره های منسوب به امام حسین (ع) در جریان حادثه عاشورا، منقولاتی است که بر اساس آن ها امام (ع) اعلام می دارد کسانی که دین بر ذمه شان است از همراهی ایشان در پیکار با دشمنان کناره گیرد. در پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی، اسناد و محتوای این روایات مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های تحقیق حکایت از آن داشتند که این روایات از هر دو جهت سند و متن در معرض نقدهای جدی قرار دارند. از نظر سندی، اسناد تمام روایات ضعیف هستند و از نظر محتوایی، مضمون روایات با قرآن کریم و سنت در تعارض هستند. تعارض آن ها با دو دسته از آیات: 1) آیات وصیت، 2) آیات جهاد روشن گردید و تعارض آن ها با چهار دسته از روایات اهل بیت (ع): 1) شهادت اهل بیت (ع) با دین بر ذمه، 2) تصدی اهل بیت (ع) در پرداخت دین اصحاب، 3) دعوت امام حسین (ع) از مدیونان برای پیکار با یزدیان، 4) جواز ضمانت یا وصایت زنان، آشکار گردید.

    کلیدواژگان: امام حسین (ع)، کربلا، روایات نهی مدیونان، نقد سندی، نقد محتوایی
  • محمدعلی همتی*، محمدکاظم شاکر صفحات 213-239

    حضور واژه ی «نفس» و مشتقاتش در شاخه های زبان سامی و کاربرد متعددش در قرآن و عهدین، نشان از قدمت و اهمیت آن دارد که پژوهش درباره آن بایسته است. ساختار واژه در شاخه های شمال شرقی و شمال غربی «ن پ ش» و در شاخه های جنوبی «ن ف س» است که نشان از تحول آن در فرایند انتقال از شاخه ای به شاخه ی دیگر دارد. پژوهش حاضر با روش تاریخی تطبیقی به تبار شناسی این واژه در زبان های سامی و بررسی کاربرد مصادیق و معانی آن در قرآن و عهدین و ارایه موارد اشتراک و افتراق آن ، پرداخته است. شواهد نشان می دهد که وجوه اشتراک در ساختار و معنا به مراتب بیشتر از افتراق است. واژه در برخی از شاخه ها توسعه ی معنایی بیشتری داشته که این گسترش در قرآن و عهدین نیز مشهود است. «استراحت کردن» و «حیات» دو معنای مشترک واژه در تمامی شاخه ها است و معانی متعدد دیگر از این دو معنا  گسترش یافته اند.  معانی واژه بعد از توسعه ی معنایی در تمامی شاخه ها بیشتر ناظر بر مسایل ماورایی، چون خداوند، روح و جان است. برخی از واژه پژوهان زبان عربی به ارتباط این واژه با واژه ی «نفس» پرداخته اند در حالی که این موضوع در شاخه های دیگر زبان سامی وجود ندارد

    کلیدواژگان: نفس، نفس کشیدن، حیات، روح، قرآن کریم، عهدین، زبان های سامی ‏‏.‏
|
  • Samaneh Abrishami *, MohammadHasan Rostami, Hasan Naghizadeh, Sahebali Akbari Pages 1-40

    The semantics of the Qur’an is a methodical thematic interpretation that is able to present the meaning of words in the worldview of the Creator of the Universe to human beings and explain the Divine culture, provided that it is performed in accordance with Qur’anic principles. First of all, “the meaning” should be determined in the semantics of the Qur’an. This research studies the definition of meaning, concept, applicability, semantics and pragmatics to show a phenomenological definition of “meaning” in the Qur’anic semantics. Also, according to the effect of pragmatics in defining the proper “meaning”, the effective characteristics of the Speaker and the addressee of the Qur’an in defining “meaning” have been specified. In addition, some of the theories of Muslim scholars regarding the meaning on which the word is assigned, and affect in determining the “meaning” and finally selecting the appropriate method, is analyzed. Accordingly, based on the “principle of embodying” in the critique of the theory of “the spirit of meaning”, it is approved that the word using for meanings of the transcendent worlds is metaphorical. Additionally, the capability of semantics schools for studying the Qur’anic concepts is shown. Finally, through illustrating the characteristics that “meaning” should have in the Qur’anic semantics, the superiority of the cognitive school in analyzing Qur’anic vocabulary is proven. Based on the definition of “meaning” in such a school, some other features of the Qur’anic meaning are expressed as well.

    Keywords: ‎ Semantics, Qur’an, cognitive school, embodied, Spirit of Meaning.‎
  • Bibi Zeinab Hosseini *, Morteza Iravani Nagafi, Abolfazl Slishihi Ghaleh Joughi, Razeeyeh Khorshidi Pages 41-84

    Authentic recitation of the Holy Quran, in the literal sense, the quality of the letters and words of the Holy Quran is one of the most important and fundamental questions about reading the text of the Holy Quran. Different solutions to answer this question have been given by Shiite scholars. The famous recitation, as a valid recitation, is the solution of the jurists and the late fundamentalists in choosing the correct recitation. This research tries to achieve a valid reading in the eyes of the Ahl al-Bayt (AS) by using the method of historical study of documents and evidences and uses narrations as a historical evidence to recognize the authentic reading in the eyes of the Ahl al-Bayt (AS). Examination of the narrative evidence shows that the reading that the Ahl al-Bayt (AS) have used as a criterion in interpretation is consistent with the reading known as the narration of Hafs from Asim and which is famous in the Islamic worldevidence to recognize the authentic reading in the eyes of the Ahl al-Bayt (AS). Examination of the narrative evidence shows that the reading that the Ahl al-Bayt (AS) have used as a criterion in interpretation is consistent with the reading known as the narration of Hafs from Asim and which is famous in the Islamic world

    Keywords: Narrative evidences, differences in readings, public recitation, inverted ratio, Hafs narration from Asim
  • Hasan Kharaghani * Pages 85-121

    What is left of the Ahl al-Bayt of revelation with their expression is considered to be the most eloquent, the most eloquent and the most beautiful word after the Qur'an. Among these, prayer has a high status and the highest knowledge is embodied in the form of the most beautiful phrases with a well-groomed and stable order. The Joshan prayer is a glorious example of religious literature that teaches us how to communicate with God and recite him, and depicts the height of religious knowledge in the peak of beauty. In this article, we seek to answer the question of what is the literary and aesthetic level of the prayer of Joshan Kabir Dari and how original it is And with a descriptive-analytical method, we have studied the novel beauties in Jooshan's prayer, in the axes of repetition, punctuation, prostration, balance, observance of peer, contradiction and order And it was concluded that the prayer of Joshan Kabir is literary and beautifully extrinsic in terms of literature, and the divine attributes organized in it are phonetically and semantically completely integrated with each other. This sublime literature confirms the authenticity of this prayer and its issuance from the source of revelation and is closely related to the Qur'an.

    Keywords: Hadith, Jooshan Kabir prayer, Aesthetics, literary arrays
  • Narges Ghasemi Firooz Abadi *, Syyedeh Vahideh Rahimi, MohammadKazem Rahman Setayesh Pages 123-155

    How the polytheists of the age of revelation changed profoundly from the ‎polytheistic belief to the monotheism is a remarkable issue. The arrangement of the ‎central verses about monotheism according to the order of their revelation leads to ‎know the process of transformation of the belief in God and discover the special ‎Qur’anic method for repairing and institutionalizing the monotheistic belief. ‎Accordingly, extracting the central verses about monotheism and identifying the ‎basic points of the course of monotheistic invitation, based on a descriptive-‎analytical method, this article examined the holy Qur’an’s process of making ‎change in belief (in God). In conclusion, the Qur’anic process of transformation in ‎the dimension of theism has been extracted in three main stages: in the first stage, ‎the Holy Qur’an in the first Meccan surahs, with a brief introduction of God with ‎some Divine features and the design of the main pillars of monotheism, motivated ‎the community to accept the new monotheistic belief, leading to few new converts. ‎In the second stage, after the formation of the faith community and the resistance ‎of the polytheists against monotheism, the foundations of polytheism were ‎destroyed and rather the foundations of monotheism were explained in terms of ‎cognition with clear arguments. The third stage was establishing and deepening ‎Monotheism in the community of the day, coincide with the establishment of ‎Islamic State, through explaining true faith and levels of faith with a focus on ‎vulnerable factors and the clarity of the precepts, which was done by issuing Ahkām ‎‎(religious verdicts)

    Keywords: Transformation, polytheism .Belief in monotheism, Description of monotheism, Consolidation of monotheism, Deepening the monotheis
  • Ahmad Karimi *, Fateme Daneshi Pages 157-179
    Understanding the logic governing the validation of a hadith depends on knowing the presuppositions and principles of each approach. The selection of Mahdavi narrations in the book of Muntakhab al-‘Athar fī Imam Al-Thānī ‘Ashar by Grand Ayatollah Sāfī, which is based on a holistic reading, involves not only Shiite but also Sunni narrations in the process of finding evidence and selecting the appropriate narrations. Since a correct understanding of the hadith thought system of the book allows for further evaluations, this study, concerning the lack of a design of the structure and network governing the selection of narrations in the book, tried through a thematic analysis to identify its presuppositions and theological foundations. Findings show that meta transmissonal validation of Mahdavi narrations in the book has important presuppositions such as the first principle of the invalidity of wāhid hadith (hadith with a single transmitter) in the theological doctrines, as well as the attention to the methodology of the early hadith scholars in the acquisition of hadiths (tahammul). Also, it relies on principles such as the Possibility Rule (Qā’ida Imkān). Accurate rereading and understanding of the criteria used by early scholars for jarh wa ta'dīl (endorsing or discarding transmitters), as well as paying attention to the book-oriented basis of the early Shiite scholars in evaluating hadith, lead to applying the innocence principle for the unknown narrators of early hadith sources. The frameworks and intellectual context of the hadith evidentialist approach of Muntakhab al-‘Athar have made the arrangement and validation of Mahdavi narrations to benefit from a systematic logic that, despite some considerations, has nothing to do with the hadith literalism, for it follows the defined standards.
    Keywords: Hadith Evidentialism, Meta transmissonal Method, Muntakhab al Asar fi Imam Al-Thani Ashar, ., Lotfollah Safi Golpayegani, assesing Mahdavi Narrations
  • Rasul Mohammadjafari * Pages 181-211

    Because of the importance of the Karbala event and its vast impact, the reports related to this historical event is doubly important. In addition, the phenomenon of distorting these reports made us to criticize those which are inconsistent with the life of Imam Hussein (AS) and Karbala. Among the reports attributed to Imam Hussein (AS) during the Ashura Day are the words according to which Imam (AS) announced that those who had an owe (dayn) on themselves should not accompany him in the fight against the enemies. This research has evaluated the sandas (chain of transmitters) and the content of these narrations, based on a descriptive-analytical method. The findings show that these narrations are subject to serious criticism from both the sanad and the text; The sanads of all narrations are weak and their content are in contradiction with the Holy Qur’an and the Sunnah. They contradict with two groups of verses: 1) verses of last will, 2) verses of jihad. They contradict also with four groups of narrations of Ahl al-Bayt (AS): 1) martyrdom of Ahl al-Bayt (AS) with dayn, 2) Ahl al-Bayt’s acceptance to pay Companions’ dayn, 3) Imam Hussein (AS)’s invitation from the debtors to fight the Yazidis, and 4) the allowance of accepting the guarantee or last will of women.

    Keywords: ‎Imam Hussein (AS), Karbala, Narrations Forbidding Debtors, Sanad ‎Critique, Content Critique.‎
  • Mohammadali Hemati *, MohammadKazem Shaker Pages 213-239

    The application of the word "nafs" and its derivatives in the branches of the Semitic language and its numerous uses in the Qur’an and the Testaments indicate its ancientness and importance. The structure of the word in the northeastern and northwestern branches is “n-p-sh” and in the southern branches is “n-f-s” that indicate its evolution in the process of transition from one branch to another. The present study deals with the genealogy of the word "nafs" in Semitic languages, based on the comparative historical method. In the research process, the commonalities and differences are identified and its uses and examples in the Qur’an and the Testaments are shown. Evidence shows that the commonalities in structure and meaning are far greater than the differences. The word has more semantic development in some branches, the fact that is evident in the Qur’an and the Testments. "Rest" and "life" are two common meanings of the word in all branches, and then other numerous meanings have been extended from these two meanings. Its central meanings in these books mostly refer to transcendental issues such as God, soul and spirit. Some Arabic lexicographers have associated the word with the word "nafas", while this is not the case in other branches of the Semitic language.

    Keywords: Nafs, breathing, life, soul, Quran, covenants, Semitic languages