فهرست مطالب

Journal of adolescent and youth psychological studies
Volume:1 Issue: 1, 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 29
|
  • مهدی رستمی*، سید علی دربانی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

     خودکارآمدی همان قضاوت فرد نسبت به توانایی های خود و اطمینان از دارا بودن قابلیت های فردی است. افرادی که دارای خودکارآمدی بالاتری هستند، از بهوشیاری و خودشناسی بهتری برخوردار بوده و اهداف بالاتری را در نظر گرفته و با تنظیم هیجانی رفتار مطلوب تری را در پیش می گیرند و به موفقیت های بیشتری در زمینه های مختلف از جمله تحصیل دست می یابند.

    روش پژوهش

     این پژوهش توصیفی- تحلیلی و با هدف کلی تعیین و مقایسه میزان بهوشیاری و خودشناسی با خودنظم دهی هیجانی و خودکارآمدی در دانشجویان ترم اول و ترم آخر مقطع کارشناسی که در سال تحصیل 94-95 در دانشگاه شهید بهشتی حال تحصیل بودند و با این فرض که بین نظم دهی هیجانی و خودکارآمدی آنان تفاوت وجود دارد، طراحی شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی ورودی جدید سال 94 (1420 نفر) و دانشجویان سال آخر مقطع کارشناسی (1660 نفر) را در بر می گیرد. به همین منظور نمونه ی آماری پژوهش شامل 302 نفر دانشجویان ورودی جدید و 312 نفر دانشجویان ترم آخر با میانگین سنی 45/20 (انحراف معیار 92/1) و بر اساس فرمول کوکران محاسبه و به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس بهوشیاری، خودشناسی انسجامی، نظم دهی هیجانی و خودکارآمدی شرر بوده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره بوده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین خودشناسی، نظم دهی هیجانی و خودکارآمدی در دانشجویان ترم اول و آخر تفاوت معناداری دیده می شود (01/0=P)؛ اما در متغیر بهوشیاری بین دانشجویان تفاوتی دیده نشد (0/05P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که با افزایش نظم دهی هیجانی و همچنین خودشناسی بهتر، فرد از خودکارآمدی بالاتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: بهوشیاری، خودشناسی، نظم دهی هیجانی، خودکارآمدی
  • پریسا باقری، حسن حیدری*، حسین داوودی صفحات 13-24
    زمینه و هدف

     ذهن آگاهی فرایندی درمانی است که بر توجه هدفمند، غیر قضاوتی، همراه با پذیرش تجارب و اعتراف به آن و زیستن در لحظه اشاره دارد؛ پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش علایم و نشانه های فوبی اجتماعی در دختران نوجوان اجرا شد.

    روش پژوهش

     روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر منطقه یک تهران که در سال تحصیلی 95-94 در مقطع متوسطه در حال تحصیل می باشند را در بر می گرفت که پس از بررسی جامعه مورد پژوهش، ابتدا با تهیه فهرستی از مدارس مقطع متوسطه دختران منطقه یک تهران به صورت تصادفی خوشه ای 3 مدرسه انتخاب و پس از آن پرسشنامه فوبی اجتماعی بین دانش آموزان آن اجرا و دانش آموزانی که نمره بالاتری (طبق معیار نقطه برش بالینی) را در این آزمون کسب کردند به عنوان نمونه پژوهشی به حجم 30 نفر و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل که تعداد هر گروه 15 نفر بود جایگزین شدند. پس از اجرای پرسشنامه فوبی اجتماعیروی هر دو گروه کنترل و آزمایش، اعضای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه و هر جلسه به مدت 90 دقیقه در جلسات آموزش ذهن آگاهی شرکت کردند، هیچ یک از اعضای گروه کنترل در جلسات آموزش ذهن آگاهی شرکت نداشتند. پس از اتمام دوره آموزش، پرسشنامه فوبی اجتماعی مجددا در مورد هر دو گروه اجرا شد. داده های حاصل از پیش آزمون - پس آزمون از طریق تحلیل واریانس چند متغیره و با استفاده از نرم افزار Spss تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش ذهن آگاهی، منجر به کاهش مولفه ترس (80/25=F، 001/0=P)، و اجتناب (27/18=F، 001/0=P) و مولفه ناراحتی فیزیولوژیکی (96/21=F، 001/0=P)، شد.

    نتیجه گیری

    از آنجا که آموزش ذهن آگاهی بر کاهش علایم و نشانه های فوبی شده موثر است؛ می توان از این نوع آموزش برای کاهش علایم و نشانه های فوبی اجتماعی در نوجوانان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، فوبی اجتماعی، نوجوان
  • هانیه پورجبار*، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحات 25-35
    زمینه و هدف

     پژوهش حاضر به بررسی رابطه طرحواره های ناسازگار، کمال گرایی و خودابرازی با گرایش به سوءمصرف مواد در دانشجویان پرداخته است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه ی آماری را کلیه ی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه در سال 1394 که تعداد آن ها 8754 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر اساس جدول مورگان تعداد 360 نفر انتخاب و سپس از طریق پرسشنامه های طرحواره های ناسازگار یانگ (1990)، کمال گرایی فراست (1990)، خود ابرازی گی (1975) و پرسشنامه تمایل به اعتیاد فرجاد و همکاران (1385) مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین طرحواره های ناسازگار اولیه با گرایش به سوءمصرف مواد و بین کمال گرایی با گرایش به سوءمصرف مواد رابطه مثبت و بین خود ابرازی با گرایش به سوءمصرف مواد در دانشجویان رابطه منفی معنی داری وجود دارد. همچنین ضرایب رگرسیون نشان داد که متغیر کمال گرایی با ضریب بتای 34/0، متغیر طرح واره های ناسازگار اولیه در زمینه محدودیت مختل با ضریب بتای 29/0 و متغیر طرح واره های ناسازگار اولیه در زمینه قطع ارتباط و طرد با ضریب بتای 24/0 می توانند به طور مثبت و متغیر خود ابرازی با ضریب بتای 19/0، به طور منفی و معنی داری گرایش به سوءمصرف مواد دانشجویان را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده مبین این است که متغیرهای کمال گرایی، طرح واره های ناسازگار اولیه در زمینه محدودیت مختل، طرح واره های ناسازگار اولیه در زمینه قطع ارتباط و طرد قادر هستند که گرایش به سوءمصرف مواد مخدر را پیش بینی نموده است.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار، کمال گرایی، خودابزاری، سوء مصرف مواد
  • عطیه کارخانه، هما رضایی* صفحات 36-47
    زمینه و هدف

     هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مشاوره گروهی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش مصرف سیگار و افزایش شادکامی در دانشجویان بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود که از جامعه آماری دانشجویان دانشکده هنر دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز نمونه ای به حجم 24 نفر به روش تصادفی انتخاب و به دو گروه 12 نفری و با گمارش تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش ذهن آگاهی قرار گرفته و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. افراد دو گروه پرسشنامه های شادکامی آکسفورد (1989) و مصرف سیگار فاگرشتروم (1989) را در مراحل قبل و بعد از مداخله اجرا و داده های جمع آوری شده با آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    این پژوهش نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل از نظر کاهش مصرف سیگار (02/0=P) و افزایش شادکامی (03/0=P) تفاوت معناداری به دست آمده است؛ اما نتایج در مورد تفاوت در دانشجویان دختر و پسر در کاهش مصرف سیگار و افزایش شادکامی تفاوت معناداری نشان نداد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد آموزش مشاوره گروهی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش مصرف سیگار و افزایش شادکامی دانشجویان موثر بوده است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن اگاهی، مصرف سیگار، شادکامی
  • زهرا موسوی حصاری، رحیم سلگی* صفحات 48-59
    زمینه و هدف

     هدف پژوهش بررسی نقش اضطراب پیشرفت تحصیلی و اهمال کاری تحصیلی در پیش بینی فرسودگی تحصیلی دانش آموزان بود.

    روش پژوهش

    جامعه آماری این پژوهش شامل 2990 دانش آموز دختر و پسر پایه ششم و هفتم شهرستان ورامین در سال تحصیلی 96-95 بود که به صورت تصادفی خوشه ای 8 مدرسه انتخاب به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین پایه های ششم و هفتم با توجه به تعداد دانش آموزان پایه ی ششم (1510 دانش آموز) و پایه هفتم (1480 دانش آموز) نمونه ای به تعداد 306 نفر برای هر پایه تحصیلی و در مجموع 612 دانش آموز از هر دو پایه به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. سپس از آن ها خواسته شد به پرسشنامه های اضطراب پیشرفت تحصیلی آلپورت و هابر (1960)، اهمالکاری تحصیلی سواری (1390) و فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (1997) پاسخ دهند. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضرایب همبستگی، رگرسیون و جهت تفاوت میانگین های دو گروه دختر و پسر و پایه های ششم و هفتم از تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    در تحلیل رگرسیون اضطراب پیشرفت تحصیلی با ضریب استاندارد بتا 16/0 و اهمالکاری تحصیلی با ضریب بتا 11/0 توان پیش بینی معناداری برای فرسودگی تحصیلی داشته اند (01/0> P). در ادامه یافته ها تحلیل واریانش چند متغیره نشان داد که اضطراب پیشرفت تحصیلی، اهمالکاری تحصیلی و فرسودگی تحصیلی (01/0<P) در بین دو گروه دانش آموزان پایه ششم و دانش آموزان پایه هفتم تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین مولفه های اضطراب پیشرفت تحصیلی و اهمالکاری تحصیلی (01/0<P) در بین دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود دارد؛ اما بین فرسودگی تحصیلی (01/0<p) در بین دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد بین فرسودگی تحصیلی با اضطراب پیشرفت تحصیلی و اهمالکاری رابطه مثبت و بین اهمالکاری و اضطراب پیشرفت تحصیلی رابطه ی منفی معناداری در بین دانش آموزان وجود دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب پیشرفت تحصیلی، اهمالکاری تحصیلی، فرسودگی تحصیلی
  • نادره سعادتی*، علی آقازیارتی صفحات 61-69
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش سبک های فرزند پروری در پیش بینی مشکلات رفتاری نوجوانان شهر اصفهان بود.

    روش پژوهش

     این مطالعه که از نوع مطالعات توصیفی - تحلیلی است؛ از بین مادران دارای فرزند نوجوان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در بازه زمانی آبان تا بهمن 1398، 120 مادر به شیوه هدفمند انتخاب و به پرسشنامه های شیوه های فرزندپروری بامریند (1973) و مشکلات رفتاری آخنباخ (فرم والدین) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضرایب همبستگی و رگرسیون چندگانه تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گوشه گیری/افسردگی و رفتار پرخاشگرانه با شیوه فرزندپروری سهل گیرانه و بین مشکلات اجتماعی، رفتار قانون شکنی با شیوه فرزندپروری مستبدانه رابطه منفی معناداری دارد؛ همچنین شیوه فرزندپروری سهل گیرانه توانست گوشه گیری/افسردگی (05/0=P) و رفتار پرخاشگرانه (01/0=P) را پیش بینی کند؛ شیوه فرزند پروری مستبدانه نیز مشکلات اجتماعی (01/0=P) و رفتار قانون شکنی (01/0=P) و شیوه فرزند پروری مقتدرانه رفتار پرخاشگرانه (05/0=P) را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که شیوه های فرزندپروری سهیل گیرانه و مستبدانه بر روی بازخورد فردی روان شناختی نوجوانان با مشکلات گوشه گیری/افسردگی، مشکلات اجتماعی، رفتار قانون شکنی و رفتار پرخاشگرانه بیشتری همراه است.

    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری- مشکلات رفتاری، رفتار قانون شکنی، رفتار پرخاشگرانه
  • ملیحه شیری، هوشنگ جدیدی* صفحات 71-80
    زمینه و هدف

     پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین هوش معنوی و خلاقیت با کمرویی نوجوانان دختر مقطع متوسطه بود.

    روش پژوهش

     این پژوهش توصیفی - همبستگی و طرح پژوهش از نوع همبستگی بوده که از بین دختران نوجوان مقطع متوسطه شهرستان ساوه که در سال تحصیلی 95-1394 مشغول به تحصیل بودند نمونه آماری 150 دانش آموز و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش پرسشنامه هوش معنوی کینگ، پرسشنامه خلاقیت عابدی و پرسشنامه کمرویی سموعی بودند. داده ها با روش همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون خطی ساده تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین هوش معنوی با خلاقیت با ضریب همبستگی به دست آمده (207/0 =r و 05/0= P) رابطه مثبت و بین هوش معنوی با کمرویی با ضریب همبستگی (181/0- =r و 05/0= P) و بین کمرویی و خلاقیت با ضریب همبستگی به دست آمده (164/0- =r و 05/0= P) رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد که هوش معنوی و خلاقیت، کمرویی را در دانش آموزان پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که مولفه ی آگاهی متعالی بر پیش بینی کمرویی در دانش آموزان موثر بودند.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، خلاقیت، کمرویی
  • ساسان ضرابی، آنیتا باغداساریانس*، فاطمه گلشنی، سوزان امامی پور صفحات 81-92
    زمینه و هدف

     پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی اصلاح سوگیری توجه بر تنظیم هیجانی دانشجویان انجام شد.

    روش پژوهش

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی در قالب یک طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه اجرا شد. جامعه آماری، شامل کلیه دانشجویان دانشکده علوم توان بخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال تحصیلی 96-97 بود که 75 نفر از آنان به صورت هدفمند (براساس ملاک های ورود و خروج) انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه آزمایشی، هر کدام شامل 15 آزمودنی و یک گروه کنترل جاگماری شدند. گروه های آزمایشی، شامل 1- گروه بازی انتخاب چهره مثبت میان سایر هیجانات چهره. 2- گروه بازی انتخاب تصاویر مثبت از میان سایر تصاویر در زمینه طبیعت بی جان و جاندار 3- گروه بازی انتخاب کلمه با بار معنایی مثبت از میان کلمات بدون معنا بود و 4-گروه چهارم بازی ترکیبی از تمام سه گروه بالا را انجام داد. با استفاده از پرسشنامه تنظیم هیجان گراس و جان (2003) داده ها جمع آوری و سپس با روش تحلیل واریانس آمیخته و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نرم افزار طراحی شده از اعتبار محتوایی و افتراقی کافی برخوردار است و همچنین نتایج حاکی از این است که استفاده از تصاویر جلوه های هیجانی صورت، کلمات، ترکیب تصاویر و تصاویر طبیعت بر تنظیم هیجانی، بیشتر از گروه گواه بوده است (001/0=p)؛ این تفاوت در مرحله ی پیگیری هم معنادار بود؛

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بیشترین افزایش در تنظیم هیجان مربوط به گروه استفاده از تصاویر جلوه های هیجانی صورت بود.

    کلیدواژگان: نرم افزار اصلاح سوگیری توجه، سوگیری توجه، تنظیم هیجانی
  • جعفر اکبری، اصغر جعفری* صفحات 93-105
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر آموزش شیوه های فرزندپروری به مادران در بهبود مسئولیت پذیری فرزندان دختر نوجوان بود.

    روش پژوهش

     این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود که از بین مادران دانش آموزان دختر مقطع اول متوسطه مراجعه کننده به مرکز مشاوره آموزش وپرورش منطقه 4 تهران نمونه ای به حجم 40 نفر از مادران این دانش آموزان به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره آزمایش و گواه جایگزین و گروه آزمایش در معرض متغیر مستقل آموزش شیوه های فرزندپروری قرار گرفت. پیش از انجام مداخلات درمانی روی مادران، دختران هر دو گروه این مادران به پرسشنامه مسئولیت پذیری کرمی و نعمتی (1386) را اجرا و پس از گذشت هفت جلسه 90 دقیقه ای مجددا از دختران هر دو گروه به صورت هم زمان به پرسشنامه مسئولیت پذیری پاسخ دادند که داده ها با استفاده از Spss-19 و با آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش شیوه های فرزندپروری به مادران در خرده مقیاس های خود مدیریتی، نظم دهی، قانون مندی، امانت داری و وظیفه شناسی در گروه آزمایش افزایش یافته است (001/0<P) و در خرده مقیاس های سازمان یافتگی و پیشرفت گرایی تاثیر چندانی نداشت (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش شیوه های فرزندپروری به مادران در گروه آزمایش باعث بهبود مسئولیت پذیری در نمونه مورد پژوهش شده است.

    کلیدواژگان: شیوه های فرزندپروری، مسئولیت پذیری، دختران نوجوان
  • فریدون نفیسی، اعظم فتاحی اندبیل* صفحات 106-119
    زمینه و هدف

     پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مشاوره گروهی به شیوه عقلانی-عاطفی- رفتاری بر خودپنداره و سازگاری اجتماعی دانش آموزان دبیرستانی انجام شده است.

    روش پژوهش

    مطالعه حاضر از نوع شبه آزمایشی، با گروه آزمایش و کنترل و پیش آزمون و پس آزمون بود و جامعه آماری 201 دانش آموز دبیرستان پسرانه شهدا هسته ای در سال تحصیلی 94-93 بود. دانش آموزانی که در خودپنداره ساراسوت (1981) و آزمون سازگاری بل (191) نمره پایین تر از نقطه برش کسب کرد بودند شناسایی شده؛ سپس به روش تصادفی ساده 30 دانش آموز انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 دانش آموز) و گواه (15 دانش آموز) به طور تصادفی تقسیم بندی شدند. گروه آزمایشی به مدت 10 جلسه، 90 دقیقه ای و یک بار در هفته برنامه مشاوره گروهی به شیوه عقلانی- عاطفی- رفتاری را دریافت کردند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات مشاوره گروهی هر دو گروه، مورد آزمایش مجددا قرار گرفتند؛ داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مشاوره گروهی به شیوه عقلانی- عاطفی- رفتاری، موجب بهبود خودپنداره (02/22=F، 001/0=P) و سازگاری اجتماعی (02/92=F، 001/0=P) دانش آموزان شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از مطالعه حاضر، پیشنهاد می شود جهت بهبود خودپنداره و سازگاری اجتماعی دانش آموزان نوجوان، توسط مشاوران و روانشناسان در مدارس و دانشگاه ها، مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، شیوه عقلانی- عاطفی- رفتاری آلبرت الیس، خودپنداره، سازگاری اجتماع
  • سید علی اصغر سید ابراهیمی صفحات 120-132
    زمینه و هدف

    آزمون سراسری به عنوان بزرگترین و فراگیرترین آزمون در نظام آموزشی کشور و فضای رقابتی که بین  دانش آموزان ایجاد می کند می تواند زمینه ساز یکی از  بزرگترین اضطراب هایی باشد که در دانش آموز در دوران تحصیل خود تجربه می کند در این میان متغیرهایی چون سبک های شناختی تفکر و کمال گرایی در رابطه با اضطراب کنکور در دانش آموزان قابل بررسی است؛ لذا هدف پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب بر مبنای کمال گرایی و سبک های شناختی تفکر در داوطلبان کنکور در شهرستان کاشان بود.

     

    روش پژوهش

     پژوهش از نوع توصیفی – همبستگی است. جامعه ی آماری در این پژوهش شامل کلیه داوطلبان کنکور در سال تحصیلی 97-98 در شهرستان آران و بیدگل می باشد. حجم نمونه پژوهش حاضر شامل120 نفر از داوطلبان کنکور شهرستان آران و بیدگل می باشد که بین مدارس متوسطه و با  روش در دسترس انتخاب شده اند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه کمال گرایی فراست، مقیاس سبک‌های یادگیری گراشا ریچمن و پرسشنامه اضطراب امتحان ساراسون است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد همبستگی بین کمال گرایی کل و اضطراب آزمون به میزان 46/0=r، همبستگی بین نگرانی درباره اشتباهات و اضطراب آزمون به میزان 54/0=r، همبستگی بین شک و تردید در مورد اعمال و اضطراب آزمون به میزان 44/0=r همبستگی بین انتظارات والدین و اضطراب آزمون به  میزان 20/0=r ، منفی و معنادار است.  همبستگی بین نمره کل سبک های یادگیری و اضطراب آزمون 74/0=r ، همبستگی بین یادگیری مستقل و اضطراب آزمون 59/0=r  و همبستگی بین یادگیری رقابت طلب و اضطراب آزمون 52/0 r= معنادار نمی باشد.  

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده کمال گرایی در خرده مقیاس های نگرانی درباره اشتباهات، شک و تردید  درمورد اعمال و انتظارات والدین، اضطراب آزمون را پیش بینی می کند. افراد با کمال گرایی بالاتر اضطراب آزمون بیشتری را تجربه می کنند. همچنین سبک های یادگیری در خرده مقیاس های یادگیری رقابت طلب و یادگیری مستقل، اضطراب آزمون را پیش بینی  نمی کند. یدین معنا که سبک های یادگیری تاثیری بر میزان اضطراب آزمون در جامعه آماری پژوهش حاضر را ندارد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، سبک های شناختی تفکر، اضطراب آزمون، داوطلبان کنکور
  • راضیه مرشدزاده، فیروز کیومرثی *، رزیتا ذبیحی صفحات 133-143
    زمینه و هدف

    اختلال نقص توجه/بیش‌فعالی یکی از شایع‌ترین مشکلات کودکان و نوجوانان و علت مراجعه به روان‌پزشک و روانشناس است و یک الگوی رفتاری است که علاوه بر دوره کودکی، در بزرگ‌سالی هم ظاهر می‌شود و از نظر تکاملی با میزان نامتناسبی از عدم توجه، تکانشگری و پرتحرکی بروز می‌کند؛ لذا هدف این پژوهش مقایسه سبک‌های تربیتی والدین با و بدون کاستی توجه / بیش فعالی در کودکان 6 تا 12 سال شهرستان اسلامشهر بود.

    روش پژوهش:

    روش تحقیق علی- مقایسه‌ای بوده و جامعه آماری کلیه والدین مادر اسلامشهر بودند که حجم نمونه 200 نفر و از هر گروه 100 نفر در نظر گرفته شدند که تعداد 91 نفر از مادران کودکان عادی از دو مدرسه به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای و تعداد 88 نفر کودکان با نقص توجه از دو مرکز مشاوره وابسته به آموزش‌وپرورش به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و توسط پرسشنامه‌های سبک‌های فرزندپروری بامریند (1973) و فهرست نشانگان مرضی اسپیرافکین و گادو (1994) مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته‌ها:

    نتایج حاصل از تحلیل داده‌ها به روش تحلیل واریانس نشان داد که تفاوت معنی‌داری بین سبک تربیتی «سهل‌انگارانه» و «سخت‌گیرانه» والدین دارای کودکان با و بدون نقص‌توجه/بیش فعالی وجود دارد (05/0=P)؛ همچنین نتایج نشان داد تفاوت معنی‌داری بین سبک تربیتی «مقتدرانه» والدین دارای کودکان با و بدون نقص‌توجه/بیش فعالی وجود نداشت (05/0=P).

    نتیجه‌گیری:

    بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش می‌توان نتیجه‌گیری کرد که شیوه‌های فرزندپروری از مهم‌ترین مولفه‌های تحول فرزند است و نقشی موثر در سلامت رفتار فرزندان دارد.

    کلیدواژگان: سبک های تربیتی، فرزند پروری والدین، نقص توجه، بیش فعالی
  • لیدا جاویدان*، جواد جهان صفحات 144-151

    زمینه و هدف :

     هدف از پژوهش حاضر ارزشیابی اثربخشی دوره های برخط در وبینارهای تخصصی گروه های آموزشی در آموزش و پرورش خراسان شمالی است.

    روش پژوهش: 

    راین پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است و جامعه آماری این تحقیق، 180 معلم فراگیر دوره برخط است. نمونه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان 118 نفر انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح (آمار توصیفی و آمار استنباطی) آزمون t تک نمونه ای صورت گرفت.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که عناصر محتوا، طراحی صفحات، سازماندهی مواد آموزشی، انعطاف پذیری، حجم کاری و روش های ارزشیابی، بر اثربخشی آموزش برخط در وبینارهای تخصصی گروه های آموزشی در آموزش و پرورش خراسان شمالی تاثیر معنادار دارد؛ همچنین در عناصر فعالیت های یاددهی-یادگیری، بازخورد ارایه شده، کمک رسانی به شرکت کنندگان و توانایی ایجاد انگیزه در شرکت کنندگان معنادار نیست می توان چنین استنباط کرد که این عناصر در حد متوسطی از اثربخشی قرار دارند.

    نتیجه گیری

      اولویت بندی با TOPSIS  نشان داد که به ترتیب محتوای آموزشی، سازماندهی مواد آموزشی، کمک رسانی، انعطاف پذیری، انگیزه، حجم مناسب، روش های ارزشیابی، فعالیت های یاددهی-یادگیری، طراحی مناسب صفحات و بازخورد عوامل موثر بر اثربخشی آموزش برخط می باشند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، آموزش برخط، TOPSIS، وبینار تخصصی
  • مهرداد شمس، سارا هاشمی* صفحات 152-160

    زمینه و هدف:

       نظر به اهمیت تصمیم گیری و حساسیت این مسیله در معامله گری بورس، این پژوهش با هدف پیش بینی سبک های تصمیم گیری بر اساس سیستم های مغزی رفتاری؛ نقش واسطه ای تمایزیافتگی خود در معامله گران بورس اوراق بهادار تهران انجام شد.

    روش پژوهش: 

     در این پژوهش توصیفی- همبستگی، جامعه آماری شامل تمامی معامله گران اوراق بهادار بورس شهر تهران در بازه زمانی سه ماهه آخر سال 98 بود. شرکت کنندگان با روش دردسترس انتخاب شدند که بعد از حذف پرسشنامه های مخدوش، نمونه نهایی به 165 نفر تقلیل یافت. شرکت کنندگان پرسشنامه های سبک های تصمیم گیری (اسکات و بروس، 1995)، سیستم های مغزی رفتاری (کارور و وایت، 1994) و تمایزیافتگی خود (اسکورن و فریلندر، 2003) را تکمیل کردند.

    یافته ها

      تحلیل داده ها در این پژوهش با روش تحلیل رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر انجام شد. نتایج نشان داد اثر بازداری رفتاری و فعال سازی رفتاری بر تمایزیافتگی خود معنادار بوده است و فعال سازی رفتاری اثر مثبت و قوی تری داشته است (92/0). همچنین تمایزیافتگی خود بر سبک های تصمیم گیری شهوی، منطقی و وابسته به ترتیب40/0، 70/0 و 92/0- اثر معنادار داشته است.

    نتیجه گیری

    قوی ترین اثر در سبک تصمیم گیری وابسته دیده شد که به صورت منفی معنادار بود؛ بنابراین نقش واسطه ای تمایزیافتگی خود بین سبک های تصمیم گیری و سیستم های مغزی رفتاری تایید شد.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی خود، سبک های تصمیم گیری، بورس، سیستم های مغزی رفتاری
  • زهرا شیخ*، کامیان خزایی صفحات 161-176

    زمینه و هدف:

     این مطالعه با هدف اثربخشی روش آموزشی درمانی پکس بر کاهش نشانه های نقص توجه و کاهش مشکلات رفتاری نوجوانان مبتلا به اوتیسم بود.

    روش پژوهش:

       این پژوهش به روش نیمه آزمایشی صورت گرفت وجامعه آماری این پژوهش شامل نوجوانان مبتلا به اوتیسم مراکز اوتیسم مناطق 2 و 5 تهران تشکیل دادند. به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی، ابتدا لیستی از مراکز اوتیسم تهیه و به صورت تصادفی ساده 2 مرکز انتخاب و مقیاس درجه بندی اتیسم گیلیام (گارز) بر روی آن ها اجرا و از بین آن ها که نمره بین 121 تا 130 کسب کنند و همچنین نمرات بالاتری در پرسشنامه های نقص توجه و مشکلات رفتاری کسب کنند تعداد 40 نفر انتخاب و در 2 گروه 20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. پرسشنامه تشخیصی کوتاه اختلال بیش فعالی - نقص توجه کانرز و سیاهه رفتاری آخنباخ برای اندازه گیری متغیرها و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شده است.

    یافته ها

     یافته ها حاکی از آن بوده است که به طور کلی روش آموزشی درمانی پکس به ترتیب بر نشانه های نقص توجه و مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به اوتیسم با ضرایب 45/0 و 54/0 اثربخش بوده است، همچنین، این مداخله از میان مولفه های مشکلات رفتاری به ترتیب بر انزوا/ افسردگی، مشکلات اجتماعی، مشکلات توجه، رفتار پرخاشگرانه با ضرایب اتای 40/0، 22/0، 32/0 و 22/0 تاثیر گذار بوده اند، همچنین، این مداخله درمانی از میان مولفه های نشانه های نقص توجه به ترتیب بر کم توجهی/ مشکل حافظه و بی قراری/ بیش فعالی با ضرایب اتای 60/0 و 59/0 اثربخش بوده است.

    نتیجه گیری

     بنابراین نتیجه گرفته می شود که روش آموزشی درمانی پکس بر کاهش نشانه های نقص توجه و مشکلات رفتاری  نوجوانان مبتلا به اوتیسم موثر است.

    کلیدواژگان: آموزشی درمانی پکس، نشانه های نقص توجه، مشکلات رفتاری، اوتیسم
  • سعید فرهادی ناورودی، نیلوفر طهمورسی*، مستوره صداقت صفحات 177-189

    زمینه و هدف:

     کنکور به عنوان یک پدیده اجتماعی بر شرایط روانی و اقتصادی خانواده ها تاثیر می گذارد. هدف از پژوهش حاضر اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر افکار خودآیند منفی و راهبردهای مقابله ای اجتنابی و استرس ادراک شده داوطلبان کنکور دارای علایم جسمانی بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی داوطلبان کنکور دختر تحت نظارت و پیگیری مشاوران تحصیلی مراکز مشاوره شهرستان تالش تشکیل داد که از این بین با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب شدند. این تعداد در بین گروه مداخله درمان مبتنی بر ذهن آگاهی (15 نفر) براساس پروتکل درمانی کالاپیران و همکاران (2015) و گروه گواه (15 نفر) تقسیم شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های افکار خودآیند منفی هولون و کندال (1980)، راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن (1984) و استرس ادراک شده کوهن، کمارک و مرملستین (1983) جمع آوری گردید. همچنین مداخله درمان مبتنی بر ذهن آگاهی در 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یک بار براساس پروتکل درمانی ولف و سرپا  (2019) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند راهه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتیجه حاصل از تحلیل داده ها نشان داد مداخله درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر افکار خودآیند منفی (70/34=F، 001/0>P)، ادراک منفی از تنیدگی (10/20=F، 001/0>P)، ادراک مثبت از تنیدگی (30/13=F، 001/0>P)، راهبرد مقابله ای هیجان مدار (72/6=F، 016/0=P) و راهبرد مقابله ای مسیله مدار (86/4=F، 038/0=P) موثر است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که مداخله های درمان مبتنی بر ذهن آگاهی در افکار خودآیند منفی، راهبردهای مقابله ای و استرس ادراک شده در داوطلبان کنکور دارای علایم جسمانی موثر است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، افکار خودآیند منفی، راهبردهای مقابله ای اجتنابی، استرس ادراک شده
  • کیانا کاروان بروجردی*، سعیده زمردی، طهمورث آقاجانی هشچین صفحات 190-200

    مقدمه  :

    هدف این مقاله بررسی اثربخشی آموزش مدیریت خشم بر هوش هیجانی و هویت یابی در نوجوانان بود.

    روش

    طرح پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه اجرا نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل بود. به این منظور 30 نفر از جامعه آماری دانش آموزان در مقطع متوسطه اول به روش نمونه گیری در دسترس با جایگزینی تصادفی انتخاب شدند و 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل جایگزین شدند ابزار گردآوری شامل پرسشنامه هوش هیجانی بار-آن(EQi) و پرسشنامه هویت یابی بنیون و آدامز بود. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه هر هفته دو جلسه تحت آموزش مدیریت خشم قرار گرفتند و بر روی گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. تحلیل داده های به وسیله ی آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله ی پس آزمون در مولفه ی هوش هیجانی تفاوت معناداری وجود ندارد (06/0=F و 80/0<P) ولی بین دو گروه آزمایش و کنترل در متغیر هویت یابی تفاوت معناداری دیده شد. (88/4=F و 03/0<P).  

    نتیجه گیری

    نتیجه تحقیق نشان داد آموزش مدیریت خشم بر هوش هیجانی تاثیر معناداری نداشت و همچنین آموزش مدیریت خشم بر هویت یابی تاثیر معناداری داشته است. ازاین رو پیشنهاد می شود برنامه های آموزش مدیریت خشم در مدارس برگزار شود تا دانش آموزان بتوانند به هویت مطلوب دست پیدا کنند.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت خشم، هوش هیجانی، هویت یابی، نوجوان
  • الهام زارع نژاد اشکذری، فریبرز باقری*، جواد خلعتبری صفحات 201-215
    زمینه و هدف

    دوره نوجوانی و جوانی که با تغییرات سریع جسمی، عاطفی، شناختی و رفتاری همراه است، در گستره زندگی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل وضعیت هویت، مبتنی بر رابطه والد-فرزند (مادر-فرزند)، مکان کنترل و کمال گرایی بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود.  جامعه آماری را دانشجویان 18 تا 35 ساله در حال تحصیل در مقاطع مختلف رشته های پزشکی، فنی مهندسی، و علوم پایه در دانشگاه های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات، و فناوری واقع در شهر تهران تشکیل می دادند. از این جامعه،  با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای، یک نمونه متشکل از 365 دانشجوی دختر و پسر انتخاب گردید. داده های تحقیق با استفاده  از پرسشنامه گسترش یافته ی سنجش عینی پایگاه هویت من بنیون و آدامز (1998)، پرسشنامه الگوی رابطه والد-فرزند، مقیاس کنترل درونی-بیرونی راتر (1966)، و پرسشنامه کمال گرایی هیل و دیگران (2004) جمع آوری گردید. داده های بدست آمده از پرسشنامه ها با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بعد کنترل مداری تنها کمال گرایی غیر انطباقی را توضیح می دهد (15/0=β، 001/0>P) و تاثیر آن بر سایر متغیرهای درون زای مدل معنادار نمی باشد. در مقابل، بعد آزاد مداری بر مکان کنترل (32/0=β، 001/0>P)، هویت ناموفق (21/0=β، 001/0>P)، و کمال گرایی غیرانطباقی(34/0=β، 001/0>P) مستقیم و معنادار و روی سایر متغیرهای درون زا معکوس بود. نتایج همچنین نشان داد که مکان کنترل روی کمال گرایی انطباقی تاثیر معکوس و معنادار (71/0-=β، 001/0>P)، و روی کمال گرایی غیرانطباقی تاثیر مستقیم و معنا داشت (28/0=β، 001/0>P). به علاوه، طبق نتایج، تاثیر کمال گرایی غیرانطباقی روی هویت ناموفق مستقیم و معنادار (26/0=β، 001/0>P)، و تاثیر کمال گرایی انطباقی روی هویت موفق غیرمستقیم و معنادار بود (52/0-=β، 001/0>P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت مدل وضعیت هویت، مبتنی بر رابطه والد-فرزند (مادر-فرزند)، مکان کنترل و کمال گرایی از برازش برخوردار بود.

    کلیدواژگان: وضعیت هویت، رابطه والد-فرزند، مکان کنترل، کمال گرایی
  • لیلا جعفری، علی صادقی سیاح* صفحات 216-230
    زمینه و هدف

    اشتیاق تحصیلی، عاملی مهم در تعیین رشد شخصی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان در دانشگاه هاست، بنابراین هدف از این پژوهش پیش بینی اشتیاق تحصیلی بر اساس سازگاری تحصیلی و فرسودگی تحصیلی در دانشجویان دانشگاه اسلامی آزاد همدان است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد همدان در سال تحصیلی 01-1400 که برابر با 14750 نفر می باشند؛ روش نمونه گیری به صورت خوشه ای چند مرحله ای و حجم نمونه با استفاده از فرمول تاباچنیک و فیدل (2007) برابر با 106 نفر که به خاطر افت آزمودنی ها و احتیاط برابر با 110 نفر انتخاب شد. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (2004)، پرسشنامه سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1984) وپرسشنامه فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (1997) بود.

    یافته ها:

     نتایج یافته ها نشان داد بین سازگاری تحصیلی و اشتیاق تحصیلی با ضریب همبستگی (0.362= r) رابطه معنی دار  و مستقیم در سطح معناداری 99 درصد وجود دارد؛ بین فرسودگی تحصیلی و اشتیاق تحصیلی با ضریب همبستگی (0.284-= r) رابطه معنی دار  و معکوس در سطح معناداری 99 درصد وجود دارد و همچنین سازگاری تحصیلی و فرسودگی تحصیلی قادر به پیش بینی اشتیاق تحصیلی دانشجویان می باشد به طوری که  17.9 درصد واریانس متغیر اشتیاق تحصیلی دانشجویان توسط دو متغیر سازگاری تحصیلی و فرسودگی تحصیلی تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به یافته ها میتوان گفت که سازگاری تحصیلی و فرسودگی تحصیلی پیش بینی کننده اشتیاق تحصیلی دانشجویان دانشگاه اسلامی آزاد همدان هستند..

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، سازگاری تحصیلی، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان
  • لیلا بیات* صفحات 231-242

    زمینه و هدف :

    یکی از روش های درمانی برگرفته از موج سوم روان درمانی که درباره آن پژوهش های اندکی انجام شده شفقت درمانی است؛ از این رو، هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت درمانی بر سلامت روان و انسجام درونی اعضای جوان تیم های سفیران حمایت روانی سازمان جوانان جمعیت هلال احمر شهر تهران در سال 1398 بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای جوان تیم های سفیران حمایت روانی سازمان جوانان جمعیت هلال احمر شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه تحت آموزش مبتنی بر شفقت قرار گرفتند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه استاندارد سلامت روان (گلدبرگ، 1972) و پرسشنامه استاندارد حس انسجام (آنتونسکی، 1987) انجام گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای  پرسشنامه سلامت روانی 81/0 و پرسش نامه حس انسجام بالای 72/0 به دست آمد. همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد، که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS19 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شفقت درمانی بر "اضطراب و بی خوابی"، "نارساکنش وری اجتماعی" و "افسردگی" جوانان موثر است، در حالی که از نظر "نشانه های جسمی" تفاوتی بین گروه ها وجود نداشت. همچنین نتایج نشان داد درمان مبتنی بر شفقت انسجام درونی جوانان را افزایش داده است.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر شفقت به عنوان شیوه درمانی جدید، احتمالا گزینه مداخله ای مناسبی در جهت افزایش انسجام درونی و سلامت روان محسوب می شود.

    کلیدواژگان: سلامت روان، انسجام درونی، شفقت درمانی
  • بهنام نظام زاده، صدرالله طیبی، مرجان مالکی رستم آبادی، حمیدرضا اکبری، فرهاد نامجو* صفحات 243-253

    زمینه و هدف:

     شیوع کووید-19 آثار روان شناختی گوناگونی بر روی مردم جهان داشته است. با وجود رونق فضای مجازی در این دوره، بررسی پست های روان شناختی مردم در این فضا اهمیت خاصی دارد. این تحقیق با هدف تبیین و طبقه بندی پست های روان شناختی در دوران شیوع کووید-19 انجام شد.

    روش پژوهش: 

    روش این مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوای متن قراردادی و جهت دار بود که به روش آنتروپی شانون در بازه زمانی خرداد 1399 تا اسفند 1399 انجام شد. جامعه این مطالعه شامل کلیه پست های روان شناختی در شبکه های اجتماعی درباره کووید-19 در دوران شیوع این ویروس بود. به دلیل ماهیت کیفی این مطالعه بر اساس قاعده اشباع نظری و با توجه به نظر متخصصان این حوزه، 223 پست با مضمون روان شناختی به صورت هدفمند انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. سپس به صورت دستی طبقات و زیرطبقات تحلیل شدند.

    یافته ها

    پست های روان شناختی در دوران شیوع کووید-19، در دو طبقه اصلی بهزیستی روان شناختی و آسیب شناسی روانی قابل تقسیم هستند. بهزیستی روان شناختی دارای زیرطبقه های مهارت های زندگی، مثبت نگری، معنا و هدف مندی، حمایت اجتماعی و شکرگزاری و قدردانی است. آسیب شناسی روانی نیز دارای سه زیرطبقه برون سازی و درون سازی مشکلات روانی- رفتاری و مکانیسم های دفاعی است. همچنین هرکدام از زیرطبقه ها دارای زیرطبقه های ردیف دوم می باشند که زیرطبقه ها به واسطه آنها مشخص و متمایز می شوند.

    نتیجه گیری

    پست های گوناگون روان شناختی و غیر روان شناختی ارایه شده در دوران شیوع کووید-19 نیاز به مطالعه بیشتری دارند. بر این اساس پیشنهاد می شود در مطالعات آتی پست های روان شناختی با توجه به بیماری های روانی بررسی شوند.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، تحمل پریشانی، درماندگی روانشناختی، نوجوانان بزهکار
  • فاطمه پورنصیر*، شیوا کریمخانی صفحات 254-263

    زمینه و هدف :

    یکی از فنون روان درمانی نسبتا نو ظهور حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد است که طی آن، بیمار در حین این که تصویری از تجربه آسیب زا را در ذهن خود نگاه داشته است، بر روی حرکات جانبی انگشت بالینگر تمرکز می کند؛ لذا این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد بر اختلال اضطراب فراگیر در دانش آموزان انجام شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مشغول به تحصیل در سال 1398 شهر تهران در مقطع متوسطه دوم بود. با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای نمونه ای به حجم 24 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه متغیرهای جمعیت شناختی و اختلال اضطراب فراگیر-فرم کوتاه استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با 22-SPSS و روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA) تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معنی داری بین گروه های آزمایش و کنترل در کاهش اختلال اضطراب فراگیر و مولفه های آن وجود دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد در بهبود اختلال اضطراب فراگیر در دانش آموزان موثر است؛ بنابراین نتیجه می گیریم درمان حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد برای بهبود این دسته از اختلالات موثر است.

    کلیدواژگان: حساسیت زدایی، حرکت چشم و پردازش مجدد، اختلال اضطراب فراگیر
  • زهرا سادات گلی*، لیلا سادات میرصفی فرد، فهیمه اخباری صفحات 264-276

    زمینه و هدف:

     اضطراب اجتماعی با متغیرهای مختلفی مانند ذهن آگاهی ارتباط دارد. با توجه به اثر بخشی کاهش استرس مبتنی بر برنامه ذهن آگاهی در گستره مشکلات بالینی و بهبود علایم روانشناختی و کیفیت زندگی افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی، و اهمیت پرداختن به متغیر یاد شده در زندگی این افراد، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود ذهن آگاهی و ابراز وجود در دانشجویان مبتلا به اضطراب اجتماعی انجام گردید.

    روش پژوهش:

     این پژوهش یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه آزاد کاشان بودند و تعداد 30  نفر از آن هایی که با توجه به اجرای پرسشنامه هراس اجتماعی کانور (2000) مبتلا به اضطراب اجتماعی بودند به روش نمونه گیری دردسترس هدفمند انتخاب و با گزینش تصادفی 15 نفر به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر به عنوان گروه کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش تحت اجرای 8 جلسه آموزش برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش  پرسشنامه ی ذهن آگاهی  فرایبورگ (2006)،پرسشنامه ابراز وجود گمبریل و ریجی (1975) بود که در دو مرحله قبل از اجرای پژوهش و بعد از اتمام جلسات اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس و نرم افزار spss22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل های آماری نشان داد که میزان ذهن آگاهی (0/05P<. و 7/40F=)  و ابراز وجود (0/05P<. و 12/558F=) دانشجویان افزایش قابل قبولی از نظر آماری داشته است. 

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به افزایش و بهبود ذهن آگاهی و ابراز وجود دانشجویان مبتلا به اضطراب  اجتماعی می شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، ابراز وجود، اضطراب اجتماعی
  • سید مهدی طباطبایی فر* صفحات 277-286

    زمینه و هدف:

     امروزه ازدواج جوانان به یکی از چالش های اصلی جامعه ایرانی مبدل شده است؛ جوانان به دلایل مختلفی از مبادرت به ازدواج دوری می کنند و پدیده تاخیر در سن ازدواج به عنوان یک مسیله نمود پیدا کرده است؛ لذا هدف این پژوهش تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر ترس از ازدواج در پسران مجرد بود. 

    روش پژوهش:

     مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود؛ انتخاب نمونه  به صورت هدفمند از بین پسران مجرد بالای 35 سال شهر تهران بود که با فراخوان عمومی جهت شرکت در پژوهش، 28 پسر مجرد به پرسشنامه ترس از ازدواج سمیعی، یوسفی و نشاط دوست (1392) پاسخ دادند که از بین  آن ها 24 پسر انتخاب و در دو گروه آزمایشی طرحواره درمانی (12 پسر) و گروه گواه (12 پسر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله طرحواره درمانی یانگ، کلوسکو و ویشار (2003) قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تاثیر مداخله طرحواره درمانی بر ترس از ازدواج (10/11 =F، 003/0 =P) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که آموزش طرحواره درمانی برای کاهش ترس از ازدواج نگرش روش مناسبی است.

    کلیدواژگان: ترس از ازدواج، طرحواره درمان، مجردی
  • سمیرا کرمانشاهی، محمدرضا اسمعیلی*، سید حمید سجادی هزاوه صفحات 287-296

    زمینه و هدف:

     مسیله مشارکت ورزشی مدت هاست که یکی از دغدغه های اساسی برنامه ریزان حوزه تربیت بدنی محسوب می شود. با گسترش مشاغل پشت میزنشین و رسانه های جمعی و شبکه های اجتماعی مجازی که افراد را به کم تحرکی ترغیب می کند، این نیاز بیش از هر زمانی احساس می شود؛ لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تسهیل سازی کار-اوقات فراغت ورزشی بر رضایت شغلی و رضایت از اوقات فراغت ورزشی است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی و مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری است و از لحاظ هدف نیز جزء تحقیقات کاربردی محسوب می شود. داده های این تحقیق به صورت میدانی و با استفاده از پرسش نامه گردآوری شد. جامعه آماری این تحقیق را تمام کارکنان شرکت مخابرات استان تهران تشکیل دادند که تعداد آن ها برابر با 2610 هست که نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران تعداد 335 نفر و به صورت در دسترس انتخاب شد. در این تحقیق از پرسشنامه های تسهیل سازی کار -اوقات فراغت لیانگ و همکاران (2018)، رضایت شغلی کامان و همکاران (1990) و رضایت از اوقات فراغت بیرد و راغب (1983) استفاده شد. علاوه بر شاخص های آمار توصیفی، آزمون کلموگروف اسمیرنف و مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شد. ابزار تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزارهای SPSS و SmartPLS است.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که تسهیل سازی کار-اوقات فراغت بر رضایت شغلی و رضایت از اوقات فراغت در سطح 05/0 تاثیر مثبت معنادار دارد. تسهیل سازی اوقات فراغت- کار بر رضایت شغلی تاثیر معنادار ندارد.

    نتیجه گیری

     با توجه به تاثیر مثبت معنادار تسهیل سازی کار-اوقات فراغت بر رضایت شغلی پیشنهاد می شود مدیران مخابرات استان تهران پیشنهاد می شود برنامه های اوقات فراغت در ساعات کاری به صورت یک دستورالعمل برای تمامی ادارات استان ابلاغ شود.

    کلیدواژگان: کار-اوقات فراغت، فعالیت بدنی، رضایت شغلی، فراغت ورزشی
  • سعید زارع، علی زارعی*، فرشاد تجاری صفحات 297-308
    زمینه و هدف

     تحقیقات اخیر، عوامل گوناگونی را برای درک رفتار طرفداران ورزش که شامل انگیزش، رضایت مندی و وفاداری هستند را برمی شمارند. لذا هدف تحقیق بررسی نوستالژی توریسم ورزشی با رویکرد مدلسازی در سطح فردی نوستالژی از طریق نگرش ها و نیات رفتاری تماشاگران لیگ برتر فوتبال بود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی -تحلیلی است و جامعه آماری آن کلیه تماشاگران حاضر در بازی های خانگی تیم های فوتبال لیگ برتر ایران بود (500000=N). نمونه آماری برای مدل سطح فردی به صورت تصادفی طبقه ای از بین تمام تماشاگران حاضر در بازی های خانگی تیم های فوتبال لیگ برتر فوتبال ایران انتخاب گردیدند که 518 پرسشنامه کامل عودت گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه تجدید نظر شده چو (2014) بود. روایی پرسشنامه ها به تایید 5 تن از متخصصین در حوزه مدیریت ورزشی رسید. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه نوستالژی 93/0= α، نگرش 91/0= α، نیات رفتاری 89/0= α به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از بسته نرم افزاری 20 SPSS برای انجام آمار توصیفی و لیزرل نسخه 9/0 برای انجام آمار استنباطی (CFA، SEM) استفاده شد. نتایج CFA نشان داد که تمامی مولفه ها در مدل تایید شدند.

    یافته ها

    نتایج SEM نشان داد که نوستالژی و مولفه های آن تاثیر معناداری بر نگرش و نیات رفتاری تماشاگران در مدل سطح فردی دارد (05/0 Sig<). نوستالژی و مولفه های آن ارتباط معناداری با نگرش و نیات رفتاری تماشاگران در مدل سطح فردی دارد (05/0 Sig<). نگرش نقش میانجی معناداری در ارتباط بین نوستالژی و نیات رفتاری تماشاگران در سطح مدل فردی نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان به بازاریابان ورزشی پیشنهاد کرد که با دعوت بازیکنان قدیمی و اسطوره به مسابقات و استفاده از آن ها در تبلیغات باعث تداعی حس نوستالژی و تقویت نگرش افراد شوند. با این رویکرد می توان پیش بینی نمود که نگرش و نیات رفتاری تماشاگران افزایش یابد.

    کلیدواژگان: نوستالژی، نگرش، نیات رفتاری، تماشاگران
  • مجید بشکوه*، صدیقه شهاب زاده صفحات 309-316

    زمینه و هدف :

    در وضیعت پرمخاطره فعلی، شناسایی کودکان و نوجوانان مستعد اختلالات روان شناختی در سطوح مختلف جامعه که سلامت روان آن ها به خاطر سوگ والدین به خطر افتاده امری ضروری بوده تا با راهکارها و تکنیک های مناسب روان شناختی بتوان سلامت روان آنان را حفظ نمود؛ لذا هدف این پژوهش تاثیر سوگ والدین متاثر از کووید 19 بر سلامت روان کودکان و نوجوانان شهر تهران (مطالعه موردی) بود.

    روش پژوهش:

     نوع این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری پژوهش حاضر والدین و کودکان و نوجوانان شهر تهران در شش ماهه اول سال 1399 بودند. حجم نمونه پژوهش 50 نفر که به روش داوطلبانه انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه های سوگ هوگان (2001) و سلامت روانی هیل و گلدبرگ (1972) بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل رگرسیون و با استفاده از نرم افزار 23 SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سوگ والدین متاثر از کووید 19 و هر یک از مولفه های آن یعنی ناامیدی، رفتار وحشت زدگی، سرزنش و خشم، کناره گیری، درهم ریختگی و رشد شخصی کودکان و نوجوانان تاثیر معنی داری دارد بنابراین، می توان گفت که هر یک از ابعاد سوگ والدین یعنی درهم ریختگی، رشد شخصی، سرزنش و خشم، رفتار وحشت زدگی، کناره گیری و ناامیدی به ترتیب بهترین پیش بینی کننده متغیر وابسته (ملاک) یعنی سلامت روان کودکان و نوجوانان محسوب می شوند.

    نتیجه گیری

    در وضیعت پرمخاطره فعلی، شناسایی کودکان و نوجوانان مستعد اختلالات روان شناختی در سطوح مختلف جامعه که سلامت روان آن ها به خاطر سوگ والدین به خطر افتاده امری ضروری بوده تا با راهکارها و تکنیک های مناسب روان شناختی بتوان سلامت روان آنان را حفظ نمود

    کلیدواژگان: سوگ والدین، کووید 19، سلامت روان، کودکان و نوجوانان
  • فاطمه حدادیان*، مریم طهرانی زاده، مهسان پاکدل صفحات 317-327

    زمینه و هدف:

     مطالعات نشان می دهند بین ویژگی های خانوادگی و روانی افراد با نوع استفاده از اینترنت رابطه وجود دارد. به همین منظور هدف از این پژوهش بررسی نقش ویژگی های خانوادگی، سلامت روان و راهبردهای تنظیم هیجان در پیش بینی اعتیاد به  اینترنت است.

     روش پژوهش:

     پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی بود که 375 دانشجو (195 زن و 180 مرد) به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. متغیرهای مذکور به ترتیب توسط ابزارهای زیر مورد بررسی قرار گرفتند: مقیاس ساختار خانواده (FACES-III)، آزمون سلامت عمومی (12-GHQ)، پرسشنامه تنظیم هیجان شناختی (CERQ) و مقیاس کاربرد مشکل زا از اینترنت (GPIUS). کاربرد مشکل زا از اینترنت شامل زیر مقیاس های تنظیم خلق، بهره وری اجتماعی، کاربرد اجباری، وقت مضاعف، نشانگان انزوا، آسودگی بین فردی است.

    یافته ها

    در این تحقیق بررسی نتایج ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه نشان داد که: همبستگی خانواده، خرده مقیاس های تنظیم خلق، بهره وری اجتماعی، کاربرد اجباری، وقت مضاعف و نشانگان انزوا را پیش بینی نمود. اضطراب/ افسردگی، خرده مقیاس های تنظیم خلق، بهره وری اجتماعی، وقت مضاعف، کاربرد اجباری، نشانگان انزوا را پیش بینی نمود. بعلاوه ناکنش وری اجتماعی خرده مقیاس کارکرد اجتماعی را پیش بینی نمود. راهبرد فاجعه اندیشی خرده مقیاس های تنظیم خلق، بهره وری اجتماعی، کاربرد اجباری و نشانگان انزوا را پیش بینی نمود. راهبرد سرزنش خود، خرده مقیاس وقت مضاعف را پیش بینی نمودند.

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان نتیجه گرفت که کاربرد مشکل زا از اینترنت به نحو معناداری تحت تاثیر ویژگی های خانوادگی و روان شناختی قرار دارند.

    کلیدواژگان: اینترنت، اعتیاد، ساختار خانواده، روانشناختی
  • مریم خدیر زارع، احمد سهرابی* صفحات 328-335

    زمینه و هدف:

     مفهوم بندی های اولیه از اضطراب بیان می کنند که شناخت های ناسازگار موجب ایجاد و حفظ اختلالات اضطرابی می شوند. به طوری که افراد مضطرب در پردازش اطلاعات سوگیری نشان می دهند آن ها ترجیحا به محرک های تهدید آمیز توجه کرده و ابهام هیجانی را در جهت تهدیدآمیز تفسیر می کنند؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی_ تعدیل سوگیری توجه برکاهش علایم اضطراب انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق فعلی از نوع نیمه آزمایشی- طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دو گروه آزمایش و کنترل از دانشجویان دانشگاه کردستان بود؛ بدین جهت تعداد 31 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس از طریق فراخوان انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. قبل و بعد از اجرای مداخله از آزمودنی ها آزمون اضطراب بک و آزمون اضطراب حالت - صفت اسپیلبرگر گرفته همچنین آزمایه ی پروب دات اجرا گردید.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از تحلیل واریانس تک متغیری اندازه گیری مکرر حاکی از تاثیر معنادار مداخله بوده و نشان داد که درمان ترکیبی اصلاح سوگیری شناختی با آموزش ذهن آگاهی منجر به کاهش نمرات اضطراب (بک،حالت،صفت) و همچنین کاهش سوگیری توجه به سمت تهدید می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که ذهن آگاهی_ تعدیل سوگیری توجه به کار گرفته شده در این مطالعه از کارایی لازم برای کاهش اضطراب اجتماعی برخوردارند؛ بنا براین می توان گفت این درمان موثر است.

    کلیدواژگان: اضطراب، سوگیری توجه، ذهن آگاهی
|
  • M. Rostami*, S.A. Darbani Pages 1-12
    Background and Aim

    Self-efficacy is the person's judgment of one's abilities and ensuring that one has individual abilities. People with higher self-efficacy have better mindfulness and self-awareness and set higher goals and adopt more desirable behavior by emotion regulation and achieve more success in various fields such as education. This study is descriptive-analytical. This study has the general purpose of determining and comparing the level of mindfulness and self-knowledge with emotional self-regulation and self-efficacy in the first semester and last semester undergraduate students studying at Shahid Beheshti University in the academic year of 2015-2016.  

    Methods

    This research is designed based on the hypothesis that there is a difference between emotion regulation and self-efficacy. The statistical population of the present study includes all undergraduate students entering the new academic year 2015 (1420 people) and final year undergraduate students (1660 people). Accordingly, the statistical sample of the study included 302 new students and 312 final year students with a mean age of 20.45 (standard deviation of 1.92). It was calculated based on Cochran's formula and selected by random sampling. The research tools included Awareness Scale, Cohesive Self-Knowledge, Emotion Regulation, and Sherer Self-Efficacy. And data analysis was conducted using multivariate analysis of variance.  

    Results

    The results indicated that there was a significant difference between self-knowledge, emotion regulation, and self-efficacy in the first semester and last semester students (P=0.01), but there was no difference in the variable of mindfulness among students (P>0.05).  

    Conclusion

    The results show that by improving emotion regulation as well as better self-awareness, a person will have higher self-efficacy

    Keywords: mindfulness, self-knowledge, emotional regulation, Self-efficacy
  • P .Bagheri, H .Heidari*, H. Davodi Pages 13-24
    Background and Aim

    This study was aimed to determine the effectiveness of mindfulness-based education on reducing the signs and symptoms of social phobia in adolescent girls.

    Methods

    The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all female students in district 1 of Tehran who are studying in high school in the academic year of 2015-2016. After the examination of the study population, first, by preparing a list of high schools for girls in district one of Tehran, three schools were selected by random cluster sampling. And then, a social phobia questionnaire was administered among the students, and the students who scored higher (according to the clinical cut-off point criterion) in this test were selected as a research sample of 30 people using a random sampling method. And they were placed in two study and control groups with 15 people in each group. After implementing a social phobia questionnaire on both control and study groups, the members of the study group participated in mindfulness training sessions for 8 sessions and 90 minutes each session. None of the members of the control group participated in mindfulness training sessions. At the end of the training course, the social phobia questionnaire was administered again to both groups. The data obtained from pre-test-post-test were analyzed by multivariate analysis of variance using Spss-23 software.

    Results

    The results showed that mindfulness training reduced the  subscales of fear (P=0.001, F=25.80), (P=0.001, F=18.27) avoidance and physiological distress (P=0.001, F=21.96).

    Conclusion

    Because mindfulness training is effective in reducing phobic signs and symptoms; This type of  training can be used to reduce the signs and symptoms of social phobia in adolescents.

    Keywords: Mindfulness, Social Phobia, Adolescent
  • H. Pourjabar*, A.A. Asgharnejad Farid Pages 25-35
    Background and Aim

    The present study investigated the relationship between maladaptive schemas, perfectionism, and self-expression with a tendency to substance abuse in students.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational study, and the statistical population included all students of Islamic Azad University, Saveh Branch, in 2015. The statistical population included 8754 people, in which 360 people were selected using stratified random sampling method and based on the Morgan table. Then, they were examined by the questionnaire of Jung (1990) maladaptive schemas, Frost (1990) perfectionism, Gay self-expression (1975), and Substance abuse trend questionnaire of Farhad et al. (2006).

    Results

    Findings showed that there is a positive relationship between early maladaptive schemas with a tendency to substance abuse and perfectionism, and there is a significant negative relationship between self-expression and a tendency to substance abuse among students. Regression coefficients also showed that the variable of perfectionism with a beta coefficient of 0.34, the variable of early maladaptive schemas in the field of disturbed constraint with a beta coefficient of 0.29, and the variable of early maladaptive schemas in terms of disconnection and exclusion with a beta coefficient of 0.24 can positively predict students' tendency to substance abuse. And the variable of self-expression with a beta coefficient of 0.19 can negatively and significantly predict students' tendency to substance abuse.

    Conclusion

    The results showed that the variables of perfectionism, early maladaptive schemas in the field of disrupted constraints, early maladaptive schemas in the field of disconnection and exclusion can predict the tendency to drug abuse.

    Keywords: Mindfulness, Social Phobia, Adolescent
  • A. Karkhaneh, H .Rezaei* Pages 36-47
    Background and Aim

    This study was aimed to evaluate the effectiveness of mindfulness-based cognitive group therapy on reducing smoking and increasing student happiness.  

    Methods

    The present study was a quasi-experimental design with a pre-test and post-test design and a control group. From the statistical population of students of the Faculty of Arts, Azad University, Tehran Branch, a sample of 24 people was randomly selected and placed into two groups of 12 people. They were placed in the study and control groups with random assignment. The study group received mindfulness training for 8 sessions of 90 minutes, and the control group did not receive any intervention. Individuals in both groups implemented the Oxford (1989) Happiness Questionnaire and the Fagerstrom (1989) Smoking Questionnaire before and after the intervention, and the collected data were analyzed by the analysis of covariance.  

    Results

    This study showed that there was a significant difference between the study and control groups in terms of reducing smoking (P = 0.02) and increasing happiness (P = 0.03). But the results did not show a significant difference in the difference between male and female students in reducing smoking and increasing happiness.  

    Conclusion

    The results of this study showed that the training of mindfulness-based cognitive group therapy has been effective in reducing smoking and increasing students' happiness.

    Keywords: Mindfulness, cognitive Therapy, Smoking, Happiness
  • Z. Mosavi Hesari, R .Solgi* Pages 48-59
    Background and Aim

    The purpose of this study was to investigate the role of academic achievement anxiety, academic burnout and academic procrastination students.  

    Methods

    The statistical population of this study consisted of 2990 male and female students of the sixth and seventh grades of Varamin city in the academic year of 2017 who were randomly selected from cluster of 8 schools and selected by random sampling from the sixth and seventh grades according to the number of sixth grade students 1510 students) and the seventh grade (1480 students) were sampled for 306 students per academic year and a total of 612 students from each of the two bases were selected as sample size. They were then asked to answer the Alert and Haber Academic Achievement Anxiety Inventory (1960), Rudder Educational Injury (1390), and Academic Burnout Questionnaire (Brosu et al., 1997). The data were analyzed using correlation coefficient, regression and the mean difference between the two groups of girls and boys and the sixth and seventh bases, using multivariate analysis of variance.

    Results

    In analyzing the anxiety regression, academic achievement with a standard beta score of 0.16 and academic procrastination with a beta of 0.19 had a significant predictive effect on academic burnout (P <0.01). The results of multivariate analysis of variance indicated that there was a significant difference between the two groups of students in the sixth grade and the seventh grade, with academic achievement anxiety, educational upheaval and academic burnout (p <0.01). Also, there were significant differences between academic achievement anxiety and academic procrastination (p <0.01) between male and female students, but there was no significant difference between students 'and students' educational burnout (p <0.01).  

    Conclusion

    The findings of this study showed that there is a positive correlation between academic burnout and academic achievement anxiety and there is a significant negative relationship between academic achievement anxiety and academic achievement anxiety among students.

    Keywords: academic achievement anxiety, academic failure, academic burnout
  • N. Saadati*, A. Aghaziarati Pages 61-69
    Background and Aim

    The present study aimed to investigate the roles of parenting styles in predicting behavioral problems in adolescents in Isfahan.  

    Methods

    In the present descriptive-analytical study, we selected 120 mothers with adolescent children who visited counseling centers in Isfahan from November to February 2019 using purposive sampling, and they responded to Baumrind Parenting Style Inventory (1973) and the Achenbach's Child Behavior Checklist (CBCL) (parental form). We analyzed data using multiple regression and correlation coefficients.  

    Results

    The results indicated that there were significant negative relationships between isolation/depression and aggressive behavior with a permissive parenting style, and between social problems and rule-breaking behavior with an authoritarian parenting style. The permissive parenting style could predict isolation/depression (P=0.05) and aggressive behavior (P=0.01). The authoritarian parenting style also predicted social problems (P=0.01) and rule-breaking behavior (P=0.01), and the authoritative parenting style predicted aggressive behavior (P=0.05).  

    Conclusion

    The results indicated that permissive and authoritarian parenting styles led to more psychological feedback of adolescents with isolation/depression problems, social problems, rule-breaking behavior, and aggressive behavior.

    Keywords: Parenting styles, Behavioral problems, Rule-breaking behavior, Aggressive behavior
  • M. Shiri, H .Jadidi* Pages 71-80
    Background and Aim

    This study was aimed to determine the relationship between spiritual intelligence and creativity with shyness in high school girls.  

    Methods

     The research method was descriptive-correlational, and the research design was correlational. Among the adolescent high school girls in Saveh city who were studying in the academic year of 2015-2016, a statistical sample of 150 students was selected by cluster random sampling. The tools of this study were King's Spiritual Intelligence Scale, Abedi Creativity Questionnaire, and Samui Shyness Questionnaire. Data were analyzed by Pearson correlation method and simple linear regression model.  

    Results

    The results showed that there was a positive relationship between spiritual intelligence and creativity with a correlation coefficient (r = 0.207 and P = 0.05). And there is a significant negative relationship between spiritual intelligence and shyness with a correlation coefficient (r = -0.181 and 0.05) and between shyness and creativity with the obtained correlation coefficient (r = -0.164 and P = 0.05). Regression analysis also showed that spiritual intelligence and creativity predict shyness in students.  

    Conclusion

    Findings showed that the component of transcendent awareness was effective in predicting shyness among students.

    Keywords: Spiritual intelligencecreativity, shyness
  • S. Zarabi, A .Baghdassariyans*, F. Golshani, S .Emamipur Pages 81-92
    Background and Aim

    This study was aimed to design software for attention bias modification and its effectiveness on students' emotion regulation.  

    Methods

     The method of this research was a quasi-experimental method in the form of a pre-test-post-test design with a control group.  The software was designed and built by the researchers. The statistical population consisted of all students of the Faculty of Rehabilitation Sciences of Iran University of Medical Sciences in the academic year of 1996-97. Randomized to four experimental groups, each consisting of 15 subjects and a control group of 15 individuals. The experimental groups were divided into four groups: the first group played a positive face selection game among other facial emotions. The second group played the game of choosing positive images from other images in the field of animated and inanimate nature. The third group had to choose a word with a positive meaning from neutral words. The fourth group played a combination of all three groups above.  Gross and John's (2003) emotion regulation questionnaire was used for data collection. The data were analyzed by SPSS software using mixed analysis of variance.  

    Results

    The results showed that the designed software had sufficient content and differential validity and the results suggest that the use of facial expressions, words, combined group and animated and inanimate images on emotion regulation was more than the control group. This difference was also significant at the follow-up stage.  

    Conclusion

    the largest increase in emotion regulation was related to the use of facial expression images.

    Keywords: Attention bias correction software, attention bias, emotion regulation
  • Jafar Akbari, A. Jafari* Pages 93-105
    Background and Aim

    The purpose of this study is to teach parenting styles to mothers in improving the responsibility of adolescent girls.  

    Methods

    The present study is quasi-experimental pre-test-post-test with a randomly assigned control group that among the mothers of female high school students referred to the Education Counseling Center of Tehran district 4, a sample of 40 mothers of these students were randomly placed in two study and control groups (20 people). And the study group was exposed to an independent variable parenting styles training. Before performing therapeutic interventions on mothers, the daughters of both groups of these mothers completed the Nemati & Karami (2007) responsibility questionnaire, and after 7 sessions of 90 minutes, the girls of both groups answered the responsibility questionnaire simultaneously. The data were analyzed using Spss-19 and analysis of covariance test.  

    Results

    The results also showed that parenting styles' training to mothers increased the subscales of self-management, orderliness, regularity, trustworthiness, and conscientiousness in the study group (p <0.001). And it had little effect on the subscales of organization and progressiveness (p>0.05).  

    Conclusion

    The results showed that teaching parenting styles to mothers in the study group improved responsibility in the study sample so that the scores of responsibility.

    Keywords: Parenting Practices, Accountability, Teenage Girls
  • F. Nafisi, A.Fatahi Andbil* Pages 106-119
    Background and Aim

    This study was aimed to determine the effectiveness of group counseling in the rational emotive behavior therapy of Albert Ellis on self-concept and social adjustment of high school students.  

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with study and control groups and pre-test and post-test, and the statistical population included 201 students of Shohada Hastei High School in the academic year of 2014-2015. Students who scored lower than the cut-off point on the Sarasota self-concept (1981) and the Bell Adjustment Inventory (1961) were identified. Then 30 students were selected by simple random sampling and were randomly divided into the study (15 students) and control (15 students) groups. The study group received the group counseling program of rational emotive behavior therapy for 10 sessions of 90 minutes once a week and the control group did not receive any training. At the end of the group counseling sessions, both groups were retested. The data were analyzed using the analysis of covariance.  

    Results

    The results showed that group counseling with the rational emotive behavior therapy of Ellis improved students' self-concept (P=0.001, F=22.02) and social adjustment (P=0.001, F=92.02).  

    Conclusion

    According to the results of the present study, it is recommended to counselors and psychologists in schools and universities pay more attention to the improvement of self-concept and social adjustment of adolescent students.

    Keywords: Group Counseling, Albert Ellis Rational-Emotional-Behavioral Method, Self-Concept, Community Adaptation
  • S.A.A Seyed Ebrahimi Pages 120-132
    Background and Objectives

    As the largest and most comprehensive exam in the Iranian educational system, the university entrance exam creates a competitive atmosphere among students. This atmosphere can be the source of one of the greatest anxieties that students experience during their studies. In the meantime, variables such as cognitive thinking styles and perfectionism concerning university entrance exam anxiety in students can be examined. So, this study is conducted to predict anxiety based on perfectionism and cognitive thinking styles in university entrance exam candidates in Kashan.

    Methods

    This is a descriptive - correlational study. The statistical population includes all university entrance exam candidates in the academic year 2018-2019 in Aran va Bidgol. The sample size is 120 university entrance exam candidates in Aran va Bidgol who are selected from high school students by convenient sampling. The study tools include the Frost Multidimensional Perfectionism Scale (FMPS), the Grasha-Reichmann Learning Style Scales (GRLSS), and the Sarason Test Anxiety Scale (TAS).

    Results

    The results indicate that there is a significant negative correlation between total perfectionism and test anxiety (r = 0.46), between worry about mistake and test anxiety (r = 0.54), between doubts about actions and test anxiety (r = 0.44), and between parents' expectations and test anxiety (r = 0.20). Besides, there is no significant correlation between the total score of learning styles and test anxiety (r = 0.74), between independent learning and test anxiety (r = 0.59), and between competitive learning and test anxiety (r = 0.52).

    Conclusion

    According to the results, perfectionism on the subscales of worry about mistakes, doubts about actions, and parents' expectations predict test anxiety. The more perfectionist the person, the more test anxiety he/she experience. Moreover, learning styles on the subscales of competitive learning and independent learning does not predict test anxiety, indicating that learning styles do not affect test anxiety levels.

    Keywords: perfectionism, cognitive thinking styles, test anxiety, university entrance exam candidates
  • R Morshedzadeh, F Qomarsi *, R Zabihi Pages 133-143
    Background and Aim

    This study was aimed to investigate the role of emotional intelligence and positive thoughts of parents in the level of social anxiety in adolescent girls in Tehran.

    Methods

    This study is descriptive correlational. And the statistical population of female high school students in east of Tehran that were studying in the academic year of 2016-2017 was selected in the form of multi-stage cluster random sampling. And four girl's high schools were selected from the girl's high schools of the east, and a sample of 400 people was randomly selected. And the questionnaires of Schutte's Emotional Intelligence (1998), Positive Thinking Green et al (2004), and Liebowitz Social Anxiety Scale (1987) were administered. Data were analyzed using correlation and regression coefficients.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between positive thinking score and total emotional intelligence score and emotional evaluation subscale (P=0.01), Also, there is a significant negative relationship between social anxiety and the total score of emotional intelligence and positive thinking (P=0.01); Also, emotional intelligence and positive thinking have been able to significantly predict social anxiety (P=0.01).

    Conclusion

    The results indicated that high levels of emotional intelligence and mothers' positive thoughts increases social anxiety in adolescent girls.

    Keywords: Parenting Styles, Parents, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Lida Javidan*, Javad Jahan Pages 144-151
    Background and Aim

    This research aims to evaluate the effectiveness of online courses in specialized webinars of educational groups in North Khorasan education.

    Methods

    This research was conducted using a survey method, and the statistical population of this research is 180 online course teachers. A statistical sample of 118 people was selected based on the table of Krejecie and Morgan. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. Data analysis was done on two levels (descriptive and inferential statistics (one-sample t-test).

    Results

    The results of the research showed that content elements, page design, organization of educational materials, flexibility, workload, and evaluation methods affect the effectiveness of online education. It significantly affects the specialized webinars of educational groups in the education and training of North Khorasan. In addition, the elements of teaching-learning activities, providing feedback, helping the participants and the ability to motivate the participants are insignificant. These elements are at an average level of effectiveness.

    Conclusion

      Prioritization with TOPSIS showed that educational content, organization of educational materials, assistance, flexibility, motivation, appropriate volume, evaluation methods, teaching-learning activities, appropriate design of pages, and feedback are influential factors for online education.

    Keywords: Evaluation, online training, TOPSIS, specialized webinar
  • Mehrdad Shams, Sara Hashemi* Pages 152-160
    Background and Aim

    Given the importance of decision making and the sensitivity of this issue in stock exchange trading, this study aimed to predict decision-making styles based on behavioral brain systems; The mediating role of self-differentiation in stock exchange traders.

    Methods

    In this descriptive-correlational study, the statistical population included all stock exchange traders of Tehran city Stock Exchange in the Jan-March2020. Participants were 165 cases after deleting invalid questionnaires. Participants selected by convenience method and completed questionnaires of decision-making styles (Scaht & Borus, 1995), behavioral brain systems (Carver & Whight, 1994), and self-differentiation (Scorn & Freelander, 2003). Data analysis in this study was performed by multivariate regression analysis and path analysis.

    Results

     The results showed that the effect of behavioral inhibition and behavioral activation was significant on self-differentiation and behavioral activation had a positive and stronger effect (0.92). Self-ditermination had a significant effect on intuitive, logical and dependent decision-making styles of 0.40, 0.70 and -0.92, respectively. The strongest effect was seen in the dependent decision-making style, which was negative and significant.

    Conclusion

    Thus, the mediating role of self-differentiation between decision-making styles and behavioral brain systems was confirmed

    Keywords: Self-Differentiation, Decision-Making Styles, Stock Market, Brain Behavioral System
  • Zahra Sheikh*, Kamian Khazaei Pages 161-176
    Background and Aim

    This study aimed to investigate the effectiveness of PEX educational therapy method in reducing attention deficit symptoms and reducing behavioral problems of adolescents with autism.

    Method

    This research was conducted in a quasi-experimental way, and the statistical population of this research included teenagers with autism from autism centers in areas 2 and 5 of Tehran. In the form of random cluster sampling, first, a list of autism centers was prepared, two centers were selected randomly, and the Gilliam (Garz) autism rating scale was implemented. Those who scored between 121 and 130 were among them. Also, 40 people with higher scores in attention deficit and behavioral problems questionnaires were selected and randomly replaced into 2 groups, 20 people in the experimental group and 20 people in the control group. A short diagnostic questionnaire of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and Achenbach's behavioral inventory was used to measure the variables, and multivariate covariance analysis was used to analyze the data.

    Results

    The results indicated that, in general, the PEX educational method was effective on the symptoms of attention deficit and behavioral problems of children with autism with coefficients of 0.45 and 0.54, respectively; also, this intervention is one of the components of behavioral problems have been effective in isolation/depression, social problems, attention problems, and aggressive behavior with coefficients of 0.40, 0.22, 0.32 and 0.22, respectively. Also, this therapeutic intervention, among the components of attention deficit symptoms, respectively, has been effective on attention-deficit/memory problems and restlessness/hyperactivity with coefficients of 0.60 and 0.59.

    Conclusion

    Therefore, it is concluded that PEX educational therapy method effectively reduces attention deficit symptoms and behavioral problems of adolescents with autism.

    Keywords: Picture Exchange Communication System (PECS), symptoms of attention deficit, behavioral problems, autism
  • Saeed Farhadi Navarudi, Niloufar Tahmorsi*, Mastoreh Sedaghat Pages 177-189
    Background and Aim

    entrance exam as a social phenomenon affects the psychological and economic conditions of families. The aim of the present study was the effectiveness of mindfulness-based therapy on negative spontaneous thoughts and avoidance coping strategies and perceived stress of entrance exam candidates with physical symptoms.

    Method

    The present research method was a semi-experimental type with a pre-test and post-test with a control group. The statistical population of the study was made up of all the female entrance exam candidates under the supervision and follow-up of the academic advisors of Talesh counseling centers, and 30 people were selected from among them using available sampling method. This number was divided between the intervention group of mindfulness-based therapy (15 people) based on the therapeutic protocol of Kalapiran et al. (2015) and the control group (15 people). Information was collected using Holon and Kendall's (1980) negative spontaneous thoughts questionnaires, Lazarus and Folkman's (1984) coping strategies, and Cohen, Kamark and Mermelstein's (1983) perceived stress. Also, mindfulness-based treatment intervention was used in 8 90 minutes sessions once a week based on the therapeutic protocol of Wolf & Serpa (2019). The data were analyzed using multi-way analysis of covariance test.

    Results

    The result of data analysis showed that the treatment intervention based on mindfulness on negative spontaneous thoughts (F=34.70, P<0.001), negative perception of tension (F=20.10, P<0.001), positive perception of tension (F= 13.30, P< 0.001), emotion-oriented coping strategy (F=6.72, P=0.016) and problem-oriented coping strategy (F=4.86, P=0.038) was effective.

    Conclusion

    It can be concluded that the treatment interventions based on mindfulness are effective in negative spontaneous thoughts, coping strategies and perceived stress in entrance exam candidates with physical symptoms

    Keywords: mindfulness-based therapy, negative spontaneous thoughts, avoidant coping strategies, perceived stress
  • K Karevan Brojerdi*, S Zomorodi, T Aghajani Hashchin Pages 190-200
    Background and Aim

    Anger is a perfectly normal and usually useful emotion, but it can have adverse effects on interpersonal relationships if it is not properly managed. Rapid anger and loss of control can have devastating effects; hence, the present study aimed to examine the effectiveness of anger management training in improving emotional intelligence and ego-identity in adolescents.

    Methods

    The research design was applied in terms of purpose and semi-experimental in terms of implementation method with a pretest-posttest design and a control group. To this end, 30 members of the first-grade high school students were selected by the convenience sampling method using random assignment, and 15 students were assigned to the experimental group and 15 in the control group. The research tools included the Bar-On Emotional Quotient Inventory (EQ-i), and the Measure of Ego-identity Status by Adams and Bennion (1998). The experimental group underwent anger management training for 12 sessions per week and no intervention was performed for the control group. Data analysis was performed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results indicated that there was not any significant difference between the experimental and control groups at the post-test stage in terms of emotional intelligence (F=0.06 and P>0.80), but there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of ego-identity (F=4.88 and P<0.03).

    Conclusion

    The results indicated that anger management training did not have any significant effect on emotional intelligence, and also the anger management training had a significant effect on ego-identity. Therefore, it is suggested that anger management training programs should be held at schools so that students can achieve the desired identity.

    Keywords: Anger Management Training, Emotional Intelligence, Identification, Adolescence
  • Elham Zarenezhad Ashkezari, Fariborz Bagheri*, Javad Khalatbari Pages 201-215
    Background and Aim

    The period of adolescence and youth, which is associated with rapid physical, emotional, cognitive and behavioral changes, is extremely important in the life span. The aim of the current research was to design an identity status model based on the parent-child (mother-child) relationship, locus of control and perfectionism.

    Methods

    The current research method was correlation and structural equation modeling. The statistical population consisted of students aged 18 to 35 studying in various fields of medicine, technical engineering, and basic sciences in universities affiliated to the Ministry of Science, Research, and Technology located in Tehran. A sample consisting of 365 male and female students was selected from this population using a multi-stage random sampling method. The research data were collected using the extended questionnaire of the objective assessment of the identity base of Bennion and Adams (1998), the parent-child relationship model questionnaire, the internal-external control scale of Rutter (1966), and the perfectionism questionnaire of Hill et al. (2004). The data obtained from the questionnaires were analyzed using the structural equation modeling technique in Lisrel software.

    Results

    The results showed that the control-orbit dimension only explains non-adaptive perfectionism (β=0.15, P<0.001) and its effect on other endogenous variables of the model is not significant. On the contrary, the free-orbit dimension on locus of control (β= 0.32, P< 0.001), unsuccessful identity (β=0.21, P<0.001), and maladaptive perfectionism (β=0.34, P< 0.001) was direct and significant and inverse on other endogenous variables. The results also showed that the locus of control had an inverse and significant effect on adaptive perfectionism (β=-0.71, P<0.001), and a direct and significant effect on maladaptive perfectionism (β=0.28, P<0.001). In addition, according to the results, the effect of non-adaptive perfectionism on unsuccessful identity was direct and significant (β=0.26, P<0.001), and the effect of adaptive perfectionism on successful identity was indirect and significant (β=-0.52, P<0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that the model of identity status, based on parent-child relationship (mother-child), locus of control and perfectionism, was suitable.

    Keywords: identity status, parent-child relationship, locus of control, perfectionism
  • Lila Jafari, Ali Sadeghi* Pages 216-230
    Background and Aim

    Academic motivation is an important factor in determining the personal growth and academic achievement of students in universities, so the purpose of this study is to predict academic motivation based on academic adjustment and burnout in students of Islamic Azad University of Hamadan.

    Method

    This research is descriptive-correlational in terms of applied purpose and in terms of data collection method. The statistical population includes all students of Hamadan Azad University in the academic year 1-1400, which is equal to 14,750 people; Multi-stage cluster sampling method and sample size using Tabachenik and Fidel (2007) formula equal to 106 people who were selected due to drop in subjects and caution equal to 110 people. The instruments of the present study included Frederick et al.'s (2004) Academic Achievement Questionnaire, Baker and Cyriac (1984) Academic Adjustment Questionnaire, and Bresso et al.'s (1997) Academic Burnout Questionnaire.

    Results

    The results showed that there is a significant and direct relationship between academic adjustment and academic motivation with correlation coefficient (r = 0.362) at a significance level of 99%; There is a significant and inverse relationship between burnout and academic achievement with the correlation coefficient (r = -0.284) at a significance level of 99% and also academic adjustment and burnout is able to predict students' academic achievement so that 17.9 The percentage of variance of students' academic motivation variable is explained by two variables: academic adjustment and academic burnout.

    Conclusion

    Therefore, according to the findings, it can be said that academic adjustment and academic burnout predict the academic motivation of students of the Islamic Azad University of Hamadan.

    Keywords: Academic enthusiasm, Academic adjustment, Academic burnout, Students
  • Leila Bayat Pages 231-242
    Background and Purpose

    Compassion therapy is a treatment method derived from the third wave of psychotherapy about which little research has been conducted; hence, the present study aimed to examine the effectiveness of compassion-based therapy in improving mental health and internal coherence of young members of teams of psychological support messengers of the Red Crescent Youth Organization in Tehran in 2019.

    Methods

    The present research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population consisted of all young members of the teams of messengers of psychological support of the Red Crescent Youth Organization of Tehran and they were selected by the convenience sampling method and were classified into experimental (n=15) and control (n=15) groups. The experimental group received 8 sessions of compassion-based training and the control group waited for treatment during this period. The data collection method was based on the standard mental health questionnaire (Goldberg, 1972), and the Sense of Coherence Scale (Antonovsky, 1987). The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha method, and its value was 0.81 for the mental health questionnaire and above 0.72 for the Sense of Coherence Scale. Content validity was also used to test the validity of the questionnaire so that the questionnaires were approved by relevant experts. The analysis of data obtained from the questionnaires was performed via SPSS19 in descriptive and inferential sections (analysis of covariance).

    Results

    The results indicated that compassion therapy was effective on "anxiety and insomnia", "social dysfunction", and "depression" of young people, while there was not any difference between the groups in terms of "physical symptoms". The results also indicated that compassion-based therapy increased the internal coherence of young people.

    Conclusion

    Compassion-based therapy as a new treatment is probably a good intervention option to increase internal coherence and mental health.

    Keywords: Mental health, inner cohesion, compassion therapy
  • B. Nezamzadeh, S .Tayebi, M .Malekirostamabadi, H.R. Akbari, F. Namjoo* Pages 243-253
    Background and Aim

     Adolescent delinquency is a major problem of many societies, causing great concern of various institutions due to damages and losses on the lives of victims and delinquents and society on a larger scale. Therefore, the present study aimed to predict the tendency to high-risk behaviors based on psychological helplessness and distress tolerance in delinquent adolescents.

    Method

    The present study had a descriptive and correlational design, and its statistical population consisted of all delinquent adolescents at the juvenile detention center of Shiraz in 2021. Among the statistical population, 100 delinquent adolescents were studied and selected by purposive sampling. The Adolescent Risk-Taking Questionnaire (ARQ), The Depression, Anxiety and Stress Scale- 21 Items (DASS-21), and Distress Tolerance Scale (DTS) were used to collect data. After collecting and extracting data, participants' scores were analyzed using Pearson correlation coefficient, and multiple regression analysis.

    Results

    The results indicated a significant positive correlation between psychological helplessness and high-risk behaviors in delinquent adolescents (P=0.01). There was a significant negative correlation between distress tolerance and tendency to high-risk behavior in delinquent adolescents (P=0.01). The results also indicated that psychological distress with a beta coefficient of 0.14 and distress tolerance with a beta coefficient of -0.17 could predict high-risk behavior in adolescents (P=0.01).

    Conclusion

    Psychological helplessness and distress tolerance could predict the tendency to high-risk behavior in delinquent adolescents

    Keywords: High-risk behavior, Distress tolerance, Psychological helplessness, Delinquent adolescents
  • F. Pournasir*, Shiva Karimkhani Pages 254-263
    Background and Purpose

    The Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is a relatively emerging psychotherapy technique during which the patient focuses on the lateral movements of the clinician's fingers while keeping an image of the traumatic experience in the mind. Therefore, the present study aimed to evaluate the effectiveness of Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) in improving generalized anxiety disorder in students.

    Methods

    The present quasi-experimental study had a pretest-posttest design with a control group. The statistical population consisted of all students studying in the second-grade secondary school of Tehran in 2019. Using the multi-stage cluster random sampling method, a sample of 24 individuals was selected and they were randomly assigned to experimental and control groups. The demographic variables questionnaire and general anxiety disorder-short form were used to collect data. The data were analyzed by SPSS-22, descriptive statistics, and multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The results indicated that there was a significant difference between experimental and control groups in reducing generalized anxiety disorder and its components (P<0.05).

    Conclusion

    The Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) was effective in improving generalized anxiety disorder in students; hence, it was effective in improving such disorders.

    Keywords: Desensitization, eye movement, reprocessing, generalized anxiety disorder
  • Zahra Sadat Goli*, Leila Al-Sadat Mirseifi Fard, Fahimeh Akhbari Pages 264-276
    Background and  Aim

    Social anxiety is associated with various variables such as mindfulness. Given the effectiveness of the mindfulness-based stress reduction program in improving clinical problems, psychological symptoms, and quality of life of people with social anxiety, and the importance of addressing this variable in their lives, the present study aimed to examine the effectiveness of the mindfulness-based stress reduction program in improving mindfulness and assertiveness in students with social anxiety.

    Methods

    The research was a quasi-experimental pretest-posttest design with a control group. The statistical population consisted of all female students of Islamic Azad University of Kashan and 30 of them, who were suffering from social anxiety according to the social phobia inventory (SPI) by Conveyor (2000), were selected by the purposive sampling method, and 15 individuals were randomly assigned to the experimental group and 15 to the control group. The experimental group underwent 8 sessions of mindfulness-based stress reduction program training. The research tools included the Freiburg Mindfulness Inventory (2006), and the Gambrill and Richey Assertion Inventory (1975) which were implemented at two stages of before the research and after the sessions. The analysis of covariance and SPSS22 were used to analyze data.

    Results

    The results of statistical analyses indicated that the level of mindfulness (P<0.05, and F=7.401) and assertiveness (P<0.05 and F=12.586) of the students had a statistically acceptable increase.

    Conclusion

    According to the results, mindfulness-based stress reduction training increased and improved mindfulness and assertiveness in students with social anxiety.

    Keywords: Mindfulness, Assertiveness, Social Anxiety
  • S.M .Tabatabaeifar* Pages 277-286
    Background and Aim

    Youth marriage has become one of the main challenges of Iranian society nowadays. Young people avoid getting married for various reasons, and the phenomenon of delay in marriage age has become a problem. Accordingly, this study aimed to determine the effectiveness of schema therapy on the fear of marriage among single boys.

    Methods

    The present research was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with the control group. The sample was purposefully selected from single boys over 35 years old in Tehran. According to a public call to participate in the study, 28 single boys answered the questionnaire of fear of marriage Samiei, Yousefi, and Neshat Doost (2013). Among these participants, 24 boys were selected and randomly replaced in two schematic therapy groups, including the study group (12 boys) and the control group (12 boys). The study group received eight 90-minute sessions of Young, Klosko, and Weishaar's (2003) schema therapy intervention, and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed using the analysis of covariance.

    Results

    The findings indicated the effect of schema therapy intervention on fear of marriage (F = 11.10, P = 0.003).

    Conclusion

    The results of this study indicate evidence that schema therapy training is a suitable method to reduce fear of marriage.

    Keywords: Fear of marriage, Schema Therapy, Delay in Marriage
  • Samira Kermanshahi, MohammadReza Esmaeili*, Seyed Hamid Sajjadi Hezaveh Pages 287-296
    Background and Aim

    The issue of sports participation has been one of the main concerns of physical education planners for a long time. With the spread of desk jobs and mass media and virtual social networks that encourage people to be inactive, this need is felt more than ever; Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of facilitating work-leisure sports on job satisfaction and satisfaction with sports leisure time.

    Research method

    The current research is a descriptive research of the correlation type and based on structural equation modeling, and in terms of its purpose, it is considered a part of applied research. The data of this research was collected in the field and using a questionnaire. The statistical population of this research was made up of all the employees of Tehran Province Telecommunication Company, whose number is equal to 2610, and the statistical sample was selected based on Cochran's formula of 335 people and available. In this research, Liang et al.'s (2018) work facilitation-leisure time questionnaires, Kaman et al.'s (1990) job satisfaction, and Baird and Ragheb's (1983) leisure time satisfaction questionnaires were used. In addition to descriptive statistics indicators, Kolmogorov Smirnov test and structural equation modeling with partial least squares approach were used. Data analysis tools are SPSS and SmartPLS software.

    Results

    The results showed that work-leisure facilitation has a significant positive effect on job satisfaction and leisure time satisfaction at the level of 0.05. Facilitating work-leisure time does not have a significant effect on job satisfaction.

    Conclusion

    Considering the significant positive impact of facilitating work-leisure time on job satisfaction, it is suggested that the telecommunication managers of Tehran province should be notified of leisure time programs during working hours as a directive for all provincial offices.

    Keywords: work-leisure, physical activity, job satisfaction, sports leisure
  • Saeed Zareh, Ali Zarei*, Farshad Tojari Pages 297-308
    Background and Aim

     Recent researches list various factors to understand the behavior of sports fans, which include motivation, satisfaction and loyalty. Therefore, the aim of the research was to investigate the nostalgia of sports tourism with the approach of modeling at the individual level of nostalgia through the attitudes and behavioral intentions of the spectators of the premier football league.

    Research method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method, and its statistical population was all the spectators present at the home games of the football teams of the Iranian premier league (N= 500,000). The statistical sample for the individual level model was randomly selected from among all the spectators present at the home games of the football teams of Iran's premier football league, and 518 completed questionnaires were returned. The data collection tool was the revised questionnaire of Chu (2014). The validity of the questionnaires was confirmed by 5 experts in the field of sports management. The reliability of questionnaires was obtained using Cronbach's alpha coefficient for nostalgia questionnaire α=0.93, attitude α=0.91, behavioral intentions α=0.89. For data analysis, SPSS 20 software package was used to perform descriptive statistics and Lisrel version 0.9 to perform inferential statistics (CFA, SEM). CFA results showed that all the components in the model were confirmed.

    Results

    SEM results showed that nostalgia and its components have a significant effect on the audience's attitude and behavioral intentions in the individual level model (Sig<0.05). Nostalgia and its components have a significant relationship with the audience's attitude and behavioral intentions in the individual level model (Sig < 0.05). Attitude did not have a significant mediating role in the relationship between nostalgia and behavioral intentions of the audience at the level of the individual model.

    Conclusion

    According to the results of the research, it can be suggested to sports marketers that by inviting old and legendary players to matches and using them in advertisements, they evoke a sense of nostalgia and strengthen people's attitudes. With this approach, it can be predicted that the attitudes and behavioral intentions of the audience will increase.

    Keywords: nostalgia, attitude, behavioral intentions, audience
  • M .Bashkoh*, S .Shahabzadeh Pages 309-316
    Background and Aim

    In the current high-risk situation, it is essential to identify children and adolescents prone to psychological disorders at different classes of society with mental health endangered by parental grief to maintain their mental health using appropriate psychological strategies and techniques. Therefore, the present study aimed to examine the effect of Parental grief due to COVID-19 on the mental health of children and adolescents in Tehran (case study).

    Methods

    The research was applied in terms of purpose, and descriptive survey in terms of data collection. Its statistical population consisted of parents, children, and adolescents in Tehran in the spring and summer of 2020. The sample size of the study was equal to 50 people who were selected voluntarily. The research tools included the Hogan Grief Reaction Checklist (HGRC) (2001), and Goldberg-Hill Mental Health Questionnaire (1972). Data were analyzed by regression analysis and SPSS23.

    Results

    The results indicated that parental grief due to COVID-19 and each of its components, namely frustration, panic behavior, blame and anger, isolation, confusion, and personal growth of children and adolescents had significant effects. Therefore, each dimension of Parental grief, namely confusion, personal growth, blame and anger, panic behavior, isolation, and frustration were respectively the best predictors of the dependent variable (criterion), namely the mental health of children and adolescents.

    Conclusion

    In the current high-risk situation, it is essential to identify children and adolescents prone to psychological disorders at different classes of society with mental health endangered by Parental grief to maintain their mental health using appropriate psychological strategies and techniques.

    Keywords: Mourning Parents, Covid 19, Mental Health, Children, Adolescents
  • F .Hadadian*, M .Tehranizadeh, M. Pakdel Pages 317-327
    Background and Purpose

    Studies indicate that there is a relationship between family and psychological characteristics of individuals with the type of Internet use. Therefore, the present study aimed to investigate the role of family characteristics, mental health, and emotion regulation strategies in predicting Internet addiction.

    Methods

    The present study was descriptive-correlational and its statistical population consisted of students at Shahid Beheshti University. It selected 375 students (195 females and 180 males) by stratified random sampling. The variables were examined by the following tools respectively: The Family Adaptability and Cohesion Evaluation Scale III (FACES-III), The General Health Questionnaire-12 (GHQ-12), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), and the Generalized Problematic Internet Use Scale (GPIUS). The problematic Internet use includes subscales, namely mood regulation, social productivity, forced use, double time, isolation syndrome, and interpersonal comfort.

    Results

    The results of the Pearson correlation coefficient and multiple regression indicated that family cohesion predicted mood regulation, social productivity, forced use, double time, and isolation syndrome. Anxiety/depression predicted mood regulation, social productivity, double time, forced use, and isolation syndrome. Furthermore, social dysfunction predicted social functioning. The catastrophizing strategy predicted mood regulation, social productivity, forced use, and isolation syndrome. The self-blame strategy predicted double time.

    Conclusion

    The problematic Internet use was significantly affected by family and psychological characteristics.

    Keywords: Internet, Addiction, Family structure, Psychological
  • M .Khadiri Zareh, A. Sohrabi* Pages 328-335
    Background and Purpose

    Early conceptualizations of anxiety indicate that maladaptive cognitions cause and maintain anxiety disorders so that anxious people show bias in processing information, prefer to pay attention to threatening stimuli, and interpret emotional ambiguity in a threatening direction. Therefore, the present study aimed to examine the effectiveness of mindfulness training-attention bias modification in reducing anxiety symptoms.

    Methods

    The current research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design, and a control group. The statistical population consisted of experimental and control groups of students at the University of Kurdistan; hence, 31 students were selected by convenience sampling through recall and randomly assigned to experimental and control groups. Before and after the intervention, the participants responded to the Beck Anxiety Inventory (BAI) and the Spielberger state-trait anxiety inventory, as well as the dot-probe test.

    Results

    The analysis of results using the repeated measures univariate analysis of variance (ANOVA) indicated a significant effect of the intervention and showed that the combined treatment of cognitive bias modification with mindfulness training reduced anxiety scores (beck, state, trait), and also reduced attention bias towards the threat.

    Conclusion

    The results indicated that mindfulness- attention bias modification in the present study had the necessary efficiency to reduce social anxiety; hence, the therapy was effective.

    Keywords: Anxiety, attention bias, mindfulness