فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال نهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه ثنایی اعلم*، سید مهدی الوانی صفحات 1-15
    زمینه

    لایه تحول نظام مالیاتی کشور یکی از اسناد بالادستی مهم مدیریت عمومی به شمار می رود که باید از منظر خط مشی گذاری ارزیابی شود.

    هدف

    هدف این تحقیق، مطالعه آسیب شناسانه تدوین و اجرای لایحه تحول نظام مالیاتی از منظر خط مشی گذاری بوده است.

    روش

    با توجه به رویکرد اتخاذ شده، هفت متغیر اصلی موثر بر توفیق خط مشی تحول نظام مالیاتی در سه عرصه سیاست گذاری، نهادی و عرصه خرد از ادبیات نظری استخراج شد. جهت عملیاتی سازی عوامل مذکور علاوه بر مطالعه ادبیات تحقیق با 5 نفر از متخصصان دانشگاهی حوزه خط مشی گذاری عمومی مصاحبه نیمه ساختارمند به عمل آمد که بر مبنای تحلیل آن ها 69 مولفه برای متغیرهای فوق استخراج شد. جهت ارزیابی مولفه های مذکور در خط مشی تحول نظام مالیاتی، روش پیمایش مبتنی بر پرسش نامه کتبی در بین 15 نفر از کارشناسان امور مالیاتی و سیاست گذاری مالی انجام شد.

    نتایج

    بیش ترین نقاط ضعف لایحه تحول نظام مالیاتی از منظر خط مشی گذاری در عرصه سیاست گذاری بوده است که در آن به اندازه کافی به عوامل مربوط به ویژگی های خط مشی و مولفه های مهم شکل گیری خط مشی توجه نشده است. هم چنین عامل های مربوط به عرصه خرد نیز کمتر مورد توجه تدوینگران و مجریان بوده است. در این لایحه مولفه های مربوط به بازخوردهای جمعیت هدف نیز تا حد زیادی مغفول واقع شده و توجه زیادی به عوامل محیطی کلان مداخله گر نشده است. اما نقاط مثبت لایحه مذکور صرفا در عرصه نهادی یا سازمانی بوده است که به ترتیب عبارت است از: تعیین دقیق روابط بین سازمانی در اجرای خط مشی، توجه به مولفه های لایه ها و سطوح درگیر و مولفه های موثر بر پاسخ های مطلوب مجریان خط مشی.

    کلیدواژگان: نظام مالیاتی، خط مشی گذاری، آسیب شناسی، عرصه نهادی
  • امیر احسانی، رضا نجف بیگی*، احمدعلی یزدان پناه صفحات 17-31
    زمینه

    وجود خط مشی های مشارکت محور در بخش دولتی سبب افزایش مشارکت عمومی و افزایش اطمینان به دولت می گردد یکی از روش های خط مشی های مشارکت محور استفاده از دولت الکترونیک مشارکت محور است که با تکیه بر تعامل و ارتباط دوسویه بین دولت و شهروندان در پی افزایش مشارکت عمومی، پاسخگویی، شفافیت، بهبود کیفیت تصمیم گیری، بطور کلی عرضه خدمات عمومی بهینه است که ارتباط مستقیمی با خط مشی های اصل 44 قاانون اساسی دارد،

    هدف

    پژوهش کاربردی حاضر، با هدف شفاف سازی مفهوم دولت الکترونیک مشارکت محور تعیین تاثیر مولفه های فرهنگی و فناوری بر دولت الکترونیک با مورد کاوی در قوه قضاییه است،

    روش ها

    ابتدا داده ها و گویه های مورد نیاز را با استفاده از ادبیات تحقیق و روش دلفی شناسایی، آنگاه گویه های مرتبط با مولفه های فرهنگی و فناوری را از طریق مصاحبه و پرسشنامه با خبرگان و مجریان صحه گذاری شدند،

    یافته ها

    سپس پرسشنامه نهایی بین جامعه آماری به تعداد صدو دوازده نفر توزیع شد، به منظور سنجش روایی پرسشنامه از تحلیل عامل تاییدی و برای بررسی آزمون فرضیه ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.  

    نتایج

    حاکی از تایید دو فرضیه در خط مشی های مشارکت محور قوه قضاییه است، مولفه های فرهنگی و فناوری بترتیب بیشترین تاثیر را بر دولت الکترونیک مشارکت محور دستگاه قضایی داشتند.

    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، مشارکت محور، خط مشی، مولفه های تاثیرگذار
  • سعید زرندی، جواد معدنی*، مصطفی رنجبر کبوترخانی، نیما خدایی، سعید سروری صفحات 33-52
    زمینه

    موضوع مسئولیت اجتماعی سازمان ها نسبت به شهروندان و عامه مردم ازجمله موضوعات مهمی است که در سال های اخیر موردبررسی قرارگرفته است. این مقوله دارای تاثیرات متفاوتی است به گونه ای که تمامی ابعاد جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از بنیادی ترین اهداف برنامه های مسئولیت اجتماعی، ترغیب سازمان ها به انجام فعالیت های شفاف و ضد فساد است که در راستای تحقق اهداف، اثرات نامطلوب سازمان بر جامعه و محیطی که در آن فعالیت می کنند را به حداقل ممکن می رساند.

    هدف

    از همین رو، هدف این پژوهش بررسی نقش مسئولیت اجتماعی در خط مشی ارتقای سلامت اداری در بخش دولتی می باشد.

    روش

    روش مقاله حاضر توصیفی پیمایشی است. حجم نمونه آماری 106 نفر از پرسنل وزارت صنعت، معدن و تجارت ج.ا.ا (ساختمان شهید کشوری) است که با استفاده از نمونه گیری تصادفی-سیستماتیک مورد آزمون قرار گرفتند. داده های پژوهش حاضر، به وسیله مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار smart pls تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که از میان مولفه های مسئولیت اجتماعی، مولفه های مسئولیت اخلاقی و داوطلبانه، بر ارتقای سلامت اداری تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: مسئولیت، مسئولیت اجتماعی، فساد اداری، خط مشی، وزارت صنعت-معدن و تجارت ج.ا.ا
  • فاطمه کریمی هراتمه*، میر مهرداد پیدایی صفحات 53-63
    زمینه

    رشد و بالندگی هر سازمانی در گرو استفاده از مدیران شایسته و توانمند است و انتساب مدیران توانمند منوط به وجود رویکرد و معیارهای مناسب برای انتخاب و به کارگیری مدیران می باشد.

    هدف

    هدف اصلی این تحقیق طراحی سیستم پشتیبان تصمیم گیری مبتنی بر قاعده جهت ارزیابی عملکرد مدیران آی تی شرکت همراه اول با استفاده از منطق فازی بر اساس مستندات علمی صنعت تله کام، می باشد.

    روش

    روش انجام این پژوهش از نظر هدف، توصیفی - ارزشیابی و روش گرد آوری اطلاعات «مطالعه موردی مستندات» است و از ابزار تعیین متغیرهای مدل تصمیم گیری و مصاحبه استفاده شده است، روش نمونه گیری در این پژوهش ترکیبی از دو روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند (قضاوتی) و نمونه گیری گلوله برفی است. برای دو دسته ویژگی های فردی و ویژگی های شغلی، معیارهای مربوطه با ضرایب مجزای تعیین می شود. معیارهای فردی از طریق مطالعات کتابخانه ای و انتخاب و دسته بندی بخشی از آنها در سه گروه رفتاری، فنی و راهبردی به دست آمده اند. سیستم های پشتیبان تصمیم گیری دارای یک بانک اطلاعاتی متشکل از دانش موجود درباره موضوع ،یک زبان برای فرموله کردن مسایل و پرسش و یک برنامه مدل سازی برای آزمایش تصمیمات ممکن هستند، لذا در تحقیق حاضر، سیستم پشتیبان تصمیم گیری مبتنی بر قاعده جهت ارزیابی عملکرد مدیران آی تی شرکت همراه اول با استفاده از منطق فازی، طراحی خواهد شد. 

    یافته ها

    یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که با بررسی و تحلیل «ویژگی های فردی و شغلی مدیر IT » و  با استفاده از نتیجه گیری های پژوهش حاضر، میتوان به بهبود عملکرد مدیران آی تی شرکت همراه اول کمک کرده و این پژوهش به ارایه مدلی جدید در خصوص ارزیابی مدیران فناوری اطلاعات پرداخته است به گونه ای که مدیران را نه تنها بر اساس ویژگی های فردی، بلکه بر اساس ویژگی های شغلی که در آن مشغول به کار هستند نیز ارزیابی می کند.

    نتیجه گیری

      بر اساس یافته های پژوهش میتوان نتیجه گیری کرد که با بررسی و تحلیل «ویژگی های فردی و شغلی مدیر IT»، می توان عملکرد مدیران IT را به صورت جامعی ارزیابی نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تصمیم گیری چند شاخصه، منطق فازی، سیستم پشتیبان تصمیم گیری
  • امین زارع*، مسیح ابراهیمی، محمدابراهیم سنجقی، مجید رمضان صفحات 65-82
    زمینه و هدف

    در محیط به سرعت در حال تغییر امروز، شناخت و ارزیابی فرهنگ سازمانی، به عنوان بستر مناسب ایجاد تغییرات سازمانی، نقشی کلیدی در اجرای موفقیت آمیز برنامه های بهبود سازمانی، ایفا می کند. هدف پژوهش، ارایه یک رویکرد کمی-کیفی جهت آسیب شناسی فرهنگ سازمانی بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش، آمیخته (کمی و کیفی) و جامعه آماری پژوهش شامل دو جامعه آماری از کارکنان و خبرگان یک موسسه تحقیقاتی فعال در حوزه دفاعی بود. حجم جامعه آماری کارکنان، 175 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه 120 نفر تعیین و درنهایت بر اساس داده های مربوط به 111 پرسشنامه عودت داده شده، تحلیل ها انجام گرفت. روش نمونه گیری نیز تصادفی ساده بود. حجم نمونه آماری خبرگان سازمانی، 12 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی و گلوله برفی انتخاب شدند. به منظور تعیین شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب فرهنگ سازمانی، از ابزار ارزیابی فرهنگ سازمانی (OCAI) (بخش کمی) که روایی و پایایی آن توسط محققان مختلفی که در مطالعات خود از آن استفاده کرده اند، تایید شده است، استفاده شد و از طریق محاسبه میانگین و واریانس، وضعیت موجود و مطلوب و شکاف بین آن ها بررسی شد. به منظور تعیین علل شکاف ها نیز از مصاحبه و تحلیل تم و نرم افزار SQR NVivo10 استفاده شد (بخش کیفی).

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بیشترین شکاف مربوط به دو ربع قبیله ای و سلسله مراتبی بود. از طریق مصاحبه و تحلیل تم، علل وجود شکاف ها و راهکارهای رفع این شکاف ها ارایه گردید. پیشنهاد می شود به منظور بهبود برنامه ریزی جهت ایجاد تغییرات مناسب در فرهنگ سازمانی، ابتدا با استفاده از روش کمی و ابزار ارزیابی فرهنگ سازمانی، شکاف فرهنگی مشخص و سپس به منظور شناسایی علل این شکاف های فرهنگی و یافتن راهکارهای مناسب، از روش های کیفی همچون مصاحبه و تحلیل تم استفاده شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، نمایه فرهنگ سازمانی، تحلیل تم، روش آمیخته
  • حمید عرفانیان خان زاده*، ایمان خاکی صفحات 83-100
    زمینه

    در ایران برنامه های تحول در نظام اداری به ویژه در حوزه ی منابع انسانی کمتر توفیق داشته اند و استقرار EHRM به عنوان یک برنامه تحول در منابع انسانی ازجمله همین برنامه هاست. صاحب نظران معتقدند بی توجهی به عوامل موثر بر استقرار EHRM می تواند مانع استقرار آن شود.

    هدف

    هدف از این مقاله شناسایی موانع استقرار مدیریت منابع انسانی الکترونیک به روش تحلیل کیو و بررسی وضعیت سازمان های دولتی استان خراسان رضوی جهت آمادگی برای استقرار EHRM می باشد.

    روش ها

    تحقیق حاضر از نوع طرح های تحقیق آمیخته اکتشافی می باشد. ذر بخش کیفی جهت شناسایی موانع تحلیل ادبیات، مصاحبه تحلیل تم و دلفی مبنای جمع آوری داده ها قرارگرفته است و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته، آمادگی استقرار مدیریت منابع انسانی الکترونیک در سازمان های دولتی استان سنجش شده است. این پژوهش ازلحاظ ماهیت توصیفی و ازنظر هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مدیران منابع انسانی و کارشناسان مسیول سازمان های دولتی استان خراسان رضوی می باشد که تعداد آن ها درمجموع 1100 نفر می باشد که تعداد 145 نفر از آن به عنوان نمونه تصادفی انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که هر چهار دسته مانع فرهنگی، ساختاری، تکنولوژیک و استراتژیک بر استقرار EHRM تاثیرگذار هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیقات بیانگر این مهم است که ساختار رکن تعیین کننده ی هر تغییری است، به عبارتی هم تغییرات را متاثر می کند و هم از تغییرات متاثر می شود، در این تحقیق نیز موانع ساختاری موردتوجه قرارگرفته است. لذا پیشنهاد می شود که ابتدا مدیریت عالی سازمان در جلسه ای حمایت قاطع خود را از استقرار EHRM اعلام نماید. همچنین با تعریف معاونت منابع انسانی (مصوبه ی دولت نیز می باشد) به جای مدیریت منابع انسانی در سازمان، جایگاه واحد را ارتقاء بخشد و ساختار با کاهش نیروهای مازاد (تعدیل) از حالت بوروکراتیک و خشک خارج شود و ساختاری منعطف را نشان دهد تا زمینه برای رفع سایر موانع نیز مهیا گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، فناوری اطلاعات، مدیریت منابع انسانی الکترونیک. سازمان های دولتی
  • سید امین رضوی نژاد*، جواد رزاقی صفحات 101-118
    زمینه

    تامین امنیت که از وظایف اصلی و عمده دولت هاست نیاز به سیاست گذاری در این حوزه را ضروری می نماید. در این راستا مدل سازی یکی از تکنیک های تسهیل فهم و اجرای فرایند سیاست گذاری امنیتی است که به مدد دولت مردان می آید. طبق تعریف امنیت داخلی، مردم نقشی محوری در مباحث امنیتی دارند و مجذوب کردن و رضایتمندی مردم، شاخصی مهم برای سنجش امنیت داخلی محسوب می شود.

    هدف

    مقاله حاضر باهدف طراحی مدل مطلوب اجرا و ارزیابی در سیاست گذاری حوزه امنیت داخلی در ج.ا.ایران نگارش شده است.

    روش ها

    روش این پژوهش کیفی می باشد که با تکیه بر تحلیل و توصیف محتوای برخی نوشته های مربوط به رخدادهای امنیتی در جمهوری اسلامی ایران تهیه شده است. گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای، از طریق بررسی منابع مکتوب و غیر مکتوب و مراجعه به کتابخانه و پایگاه های الکترونیکی انجام گرفت.

    یافته ها

    مدل تلفیقی از نظریات اتزیونی (L.R.F) و هیرشمن (E.V.L)  به عنوان مدل مطلوب، طراحی و تبیین شده است. در این مدل، روش اجرای سیاست های امنیت داخلی تا حد زیادی مطابق باارزش ها و هنجارهای مردم می باشد و استفاده از زور، اجبار و ترس در حد کمی وجود داشته و حد متوسطی از به کارگیری پاداش نیز مطمح نظر می باشد. درصورتی که اجرای سیاست ها موجب وفادار نمون مردم و یا باعث تبدیل معترضین به وفاداران شود (وضعیت L.L و R.L)، اجرای مطلوبی بوده و منجر به پایان سیاست می شود. در غیر این صورت اگر موجب تقابل مردم با نظام (گزینه خروج) و یا تبدیل معترضین به مخالفان نظام گردد، اجرا نامطلوب بوده و منجر به اتخاذ یکی از گزینه های اصلاح (تغییرات جزیی شامل وضعیت های F.L، L.V و R.V) و یا توقف (تغییرات اساسی شامل وضعیت های F.V ،L.E ،R.E و F.E) در سیاست خواهد شد.

    نتیجه گیری

    تلفیق بیرونی میان دو مثلث، به سیاست گذاران این امکان را می دهد تا با دستیابی به ترکیب هایی متفاوت از تلفیق درونی، یک اجرای مطلوب از سیاست ها را مدنظر قرار داده و در مقابل چنین اجرایی، رفتاری مطلوب و مشابه را انتظار داشته باشند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، امنیت داخلی، مدل، رضایتمندی
|
  • Mehdi Alvani Pages 1-15
    Background

    The tax reform of the country is one of the important high-level documents of public administration that should be evaluated from the perspective of policy making. Purpose The purpose of this study was to study the pathology of drafting and implementing a tax reform from a policy making perspective.

    Method

    With respect to the adopted approach, seven main variables influencing the success of the tax reform policy were extracted from theoretical literature in three areas of policy making, institution, and micro. In order to put these factors into operation, in addition to studying the literature, five semi-structured interviews were conducted with five academic experts from the field of public policy. Based on their analysis, 69 components were extracted for the aforementioned variables. In order to evaluate the components, a survey method was utilized based on a written questionnaire among 15 experts in tax policy and financial policy making.

    Results

    Most of the weaknesses in the tax reform bill in terms of policy were in the field of policy making in which there was not adequate responsiveness toward factors related to policy features and important components of policy formation. Furthermore, the factors related to the micro-field were also less appealing to the drafters and implementers. In this bill, the components of target population feedback were largely neglected, and there was not considerable attention to macro-environmental factors. But the positive points of the bill were merely institutional or organizational terms, which are as follows: determining the exact inter-organizational relationships in policy implementation, attention to the components of the layers and levels involved and effective factors on the policy makers' desired responses.

    Keywords: Tax system, policy making, Pathology, Institutional field
  • Pages 17-31
    Background

    The presence of collaborative policies in public sector will increase public collaboration and increase confidence in the government. One of the methods of collaborative policy-making is the utilization of collaborative e-government. In general, it is pursuing optimal public services, which relies on the interaction and the cooperative communication between the government, and citizens seeking to increase public collaboration, accountability, transparency, improvement in decision-making quality, the provision of public services is generally optimal. This method is directly related to the policies of Article 44 of constitution of the Islamic Republic of Iran.

    Purpose

    This applied research intends to clarify the concept of collaborative e-government to determine the impact of cultural and technological components on e-government via case study in the judicial system.

    Methods

     Initially, identification of the required data and items via literature review and Delphi's research method. Additionally, the questions related to the cultural and technological components were confirmed through interviews and questionnaires with experts and executives. Furthermore, the final questionnaire was distributed among the population 112 people. Validity of the questionnaire was measured via confirmatory factor analysis and structural equations modeling was utilized for hypothesis testing.

    Results

     The confirmatory path analysis with respect to standard coefficients and significant numbers is approved at a significant level of 0.05, which indicates that all of these assumptions are confirmed.  

    Conclusion

    The results confirm the two hypotheses in the collaborative policies of the judicial system, and the cultural and technological components, respectively, had the most impact on the collaborative e-government of the justice system.

    Keywords: E-government, Collaborative, policy, Effective Components
  • Pages 33-52
    Background

    The subject of corporate social responsibility towards citizens and the general public is one of the important issues that has been studied in recent years. This category has different effects that affect all aspects of society. One of the most fundamental objectives of social responsibility programs is to encourage organizations to conduct transparent and anti-corruption activities that minimize the adverse effects of the organization on society and the environment in which they operate.

    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the role of social responsibility in promoting administrative health in the public sector.

    Method

    The present paper is a descriptive-survey method. The statistical sample of 106 employees of the Ministry of Industry, Mine and Trade of the Ministry of Industry (Shahid Keshvary Building) was tested via systematic random sampling. Data were analyzed via structural equations modeling by means of SMART PLS software.

    Results

    The results indicated that among the components of social responsibility, the components of moral and voluntary responsibility, have a positive and significant effect on the promotion of administrative health.

    Keywords: Responsibility, Social responsibility, Corruption, policy, Ministry of Industry-Mine, Trade
  • Pages 53-63
    Background

    The growth and development of any organization depends on the use of competent and capable managers, and the assignment of powerful managers depends on the existence of suitable approach and criteria for the selection and employment of managers.

    Purpose

    The main objective of this research is to design a decision making support system for evaluating the performance of the first-generation IT managers via fuzzy logic based on scientific documentation from the telecom industry's.

    Method

    Purpose-wise this research is a descriptive-evaluative and data collection method is case study of documentation, and tools for determining the variables of decision making model and interview were utilized. The sampling method in this study is a combination of two non-probability sampling methods (judgmental) and snowball sampling. Cronbach's alpha coefficient was utilized to analyze the reliability of the research and analysis of data was done via SPSS software.  For the two categories of individual characteristics and occupational characteristics, the relevant criteria are determined by separate coefficients. Individual criteria were obtained by means of literature reviews and through selection and categorization of some of them into three groups of behavioral, technical and strategic. Decision making support systems have a database of existing knowledge about the subject, a language for formulating questions and a question, and a modeling program for testing possible decisions. Therefore, in the present study, a base-line decision making support system is used to evaluate the performance of corporate IT managers in Hamrah Aval Company via fuzzy logic will be designed.  

    Results

    The results of the analysis of data indicated that by analyzing "personal and occupational characteristics of IT manager" and utilizing the findings of this study, It is possible to improve the performance of the Hamrah Aval IT managers. This research presents a new model for assessing IT managers. It also assesses managers not only on the basis of individual characteristics, but also on the basis of the characteristics of the job they are working on.

    Conclusion

    Based on the findings of the research, it can be concluded that by analyzing "the personal and occupational characteristics of the IT manager", it is possible to evaluate the performance of IT managers comprehensively.

    Keywords: Performance evaluation, multi-factor decision making models, occupational characteristics, Fuzzy Logic, Decision support system
  • Pages 65-82
    Background

    In today's rapidly changing environment, recognition and evaluation of organizational culture, as an appropriate platform for organizational change, plays a key role in the successful implementation of organizational improvement programs. Purpose The purpose of the study was to provide a quantitative and qualitative approach to the pathology of organizational culture.

    Method

    The research method was mixed (quantitative and qualitative) and the population of the study consists of two populations of the staff and experts of an active research institute in the field of defense.  The population of the staff comprised of 175 people, by means of the Cochran formula, the sample size was determined to be 120 individuals. Lastly, based on the data of 111 returned questionnaires, the analysis was performed. Sampling method was chosen to be simple random. The sample size of the organization's experts comprised of 12 people whom were selected through random sampling and snowball sampling. In order to determine the gap between the current and optimum organizational culture, the organizational culture assessment instrument (OCAI) (quantitative section) in which its validity and reliability were confirmed by various researchers who have utilized it in their studies, was used and via the calculation of mean and variance, the existing and optimum status and the gap between them were investigated. Moreover, in order to determine the causes of the gaps, through conducting interviews and thematic analysis and software SQR NVivo10 (qualitative section) were utilized.

    Results

    The results indicate that the highest gap was related to tribal and hierarchical quadrants. Through conducting interviews and thematic analysis, the causes of gaps and solutions to these gaps were presented.

    Conclusions

    It is suggested that, in order to improve planning for construction of appropriate changes in the organizational culture, determination of gaps by means of quantitate methods and OCAI to be performed at first. In addition, identification of causes of gaps, and finding suitable solutions via conducting interviews and thematic analysis.

    Keywords: organizational culture, Organizational Culture Profile, thematic analysis, Mixed Method
  • Pages 83-100
    Background

    In Iran, developments in the administrative system, especially in the field of human resources, have been less successful, and the establishment of the EHRM as a human resource development program is one of those programs. Experts say that neglecting the factors affecting the establishment of EHRM can prevent it from its establishment.

    Purpose

    The purpose of this paper is to identify the barriers to the establishment of electronic human resource management via Q methodology and reviewing the status of Khorasan Razavi government agencies in order for preparation for the establishment of EHRM.

    Methods

    The present study is an exploratory mixed research project. In the qualitative section to identify barriers to literature review, thematic analysis and Delphi technique were the basis for collecting the data. In the quantitative section, by means of researcher-made questionnaire, the readiness of the establishment of electronic human resources management in the was measured. The purpose of this research is descriptive in terms of content and purpose-wise this study is applied research. The statistical population of this research consists of all human resources managers and experts responsible for governmental organizations in Khorasan Razavi province with total number of 1100 people. 145 individuals were selected randomly.

    Results

    The results of the research indicate that all four categories of cultural, structural, technological and strategic barriers affect the establishment of EHRM.

    Conclusion

    The results of the research indicate this matter that the structure is the decisive factor of each change, in other words, it affects both changes and it is affected by the change itself. In this research, structural barriers were considered as well.  Therefore, it is recommended that at first, the senior management of the organization declare their support for establishment of the EHRM in an official meeting. Furthermore, by establishing Human Resources Assistance (correspondingly it is a government decree) instead of managing human resources in the organization, promote the status of the department. The structure can be transformed from a solid and bureaucratic state to an adaptive structure by means of downsizing. Consequently, this will provide the background for eliminating other barriers.

    Keywords: Information Technology, Human Resource Management, Electronics. Government organizations
  • Pages 101-118
    Background

     Security, which is one of the main tasks of governments, necessitates the policy making in this field. In this regard, modeling is one of the techniques being utilized to facilitate the understanding and implementation of the security policy making which comes to help the statesmen. According to the definition of internal security, people play a pivotal role in security issues, and people's intrigue and satisfaction is an important indicator of internal security.

    Purpose

    This study aims to design an optimum model in policy making of internal security of Islamic republic of Iran.

    Method

    This is a qualitative research based on the analysis and description of the contents of some literature related to security events in the Islamic Republic of Iran. Data collection was carried out via literature review by means of reviewing written and unpublished sources and referring to libraries and electronic databases. A synthesis model from theories by Etzioi  (L.R.F) and Hirshman (E.V.Lwas designed and presented as an optimum model. In this model, the implementation of internal security policies is largely in line with the values ​​and norms of the people, and the use of force, coercion and fear is limited to a small extent, and a moderate level of remuneration is also considered. If the implementation of policies results in loyal people or makes protesters loyal to them (L.L and R.L), implementation would be optimum and it would lead to the end of policy. Otherwise, if the people are opposed to the system (exit option) or the protesters are turned into opponents of the system, implementation is undesirable and leads to the adoption of one of the correction options (minor variations including FL, LV and RV states), or discontinue (major changes including FV, LE, RE, and F.E) the policy.

    Conclusion

    External combination of two triangles allows policy makers to achieve different combinations compared to internal combinations which provides an optimum implementation of the policies; they can expect favorable and similar behavior because of such implementations.

    Keywords: policy making, Internal Security, Model, Satisfaction