فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده عاطفه یگانگی، سید مهدی الوانی*، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 1-9

    حکمرانی خوب از جمله مباحث تازه ایست که در دو دهه اخیر توجه محافل علمی و بین المللی جهان را به خود معطوف نموده است.برای تحقق حکمرانی خوب مشخصه هایی عنوان شده اند.بی شک وزن و اهمیت هر یک از مشخصه ها برای دست یافتن به حاکمیت مطلوب با هم تفاوت دارند.سوال اصلی این تحقیق این است که درجه اهمیت هر شاخص برای رسیدن به کارایی واحدها و سازمانها به چه ترتیب بوده و اولویت بندی شاخص ها چگونه است؟ در این مقاله که به دست آمده از تحقیقات میدانی است سعی شده شاخص های حکمرانی خوب، به صورت ریشه ای مطالعه شوند، سپس با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده ها (DEA) واحد های کارا را از بین واحد های دیگر مشخص نموده و در نهایت با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اولویت بندی بین شاخص ها در سازمان های کارا انجام شود.جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کاکنان شعب بانک رفاه استان قزوین (N=41) می باشد.در پایان نتایج مطالعه حاکی از آن است که از میان 6 شاخص مطرح شده حکمرانی خوب، به ترتیب: پاسخگویی، قانون گرایی و ارزش گرایی در اولویت های اول تا سوم قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی خوب، کارایی، تحلیل پوششی داده ها، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • اکبر اعتباریان خوراسگانی، مجتبی چنگیزی محمدی* صفحات 11-25
    زمینه

    بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نهادی است حکومتی که اکثریت مشتریان و ارباب رجوع آن از اقشار محروم و آسیب پذیر روستایی می باشد که عمده فعالیت خود را در روستاها، مناطق آسیب دیده از سوانح طبیعی و مناطق محروم شهری به انجام می رساند. بی شک انتظار این قشر از جامعه را نمی توان در چارچوب خاص مقررات اداری برآورد نمود و نیاز به نهادی است که پرسنل آن از تعهد سازمانی و درک از فضیلت سازمانی بالا و همچنین کمترین اهمال کاری در کار برخوردار باشند. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین متغیرهای تعهد سازمانی، درک از فضیلت سازمانی و تعلل‏ورزی در کار با توجه به نقش متغیرهای جمعیت شناختی بود.

    روش تحقیق

    از نظر نوع تحقیق؛ کاربردی و از نظر ماهیت؛ توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی کارکنان دیپلم به بالای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اصفهان بودند. از ابزار پرسشنامه و آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف وضریب همبستگی پیرسون برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد.

    یافته ها

    بین هر سه متغیر؛ فضیلت سازمانی، تعهد سازمانی و تعلل ورزی در کار کارکنان رابطه معنی داری وجود داشت. با بررسی متغیرهای جمعیت شناختی در میزان و نوع رابطه متغیرهای تحقیق، نتیجه مشابه حاصل گردید و تنها متغیر تحصیلات باعث معنی دار نشدن رابطه بین فضیلت سازمانی و تعلل ورزی در کار گردید. نتایج بررسی رابطه بین ابعاد متغیرها نیز نشان داد که فضیلت سازمانی و بعد خوش بینی- اعتماد- همدردی با تعهد مستمر رابطه معنی داری ندارند و همین نتیجه با اعمال متغیرهای جمعیت شناختی به عنوان متغیر تعدیل کننده مشاهده گردید. در بررسی رابطه تعلل ورزی با ابعاد تعهد سازمانی نیز مشاهده شد که بین تعهد عاطفی و مستمر با تعلل ورزی رابطه معنی داری وجود دارد که این نتیجه با اعمال متغیرهای جمعیت شناختی نیز مشاهده گردید و تنها دو متغیر سن و تحصیلات منجر به از بین رفتن رابطه تعهد عاطفی و تعلل ورزی گردیده اند. درنهایت در رابطه تعلل ورزی در کار و فضیلت سازمانی مشاهده شد که هر دو بعد فضیلت سازمانی با تعلل ورزی رابطه  معنی داری دارند و همانند قبل تنها متغیر تحصیلات باعث معنی دار نشدن رابطه بین ابعاد فضیلت سازمانی و تعلل ورزی در کار گردید.

    نتیجه گیری

    به منظور کاهش تعلل ورزی در کار کارکنان باید اقداماتی را جهت افزایش درک از فضیلت سازمانی و تعهد سازمانی کارکنان اتخاذ نمود که یکی از این اقدامات می تواند روش آموزش از طریق سرایت عملکرد باشد.

    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، تعهد سازمانی، تعلل ورزی در کار، متغیرهای جمعیت شناختی
  • عنایت الله نجیب زاده، حمیدرضا بوستانی*، حامد درخشیده صفحات 27-42

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری اخلاقی بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان از طریق تاثیر ابعاد عدالت سازمانی در بین کارکنان دانشگاه اصفهان می باشد. در این پژوهش رهبری اخلاقی به عنوان متغیر مستقل و توانمندسازی روانشناختی به عنوان متغیر وابسته و ابعاد عدالت سازمانی بعنوان متغیر میانجی می باشد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ، روایی محتوا با استفاده از نظر متخصصان آشنا به موضوع پژوهش و روایی سازه آن نیز با بهره گیری از معادلات ساختاری مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه ی کارکنان دانشگاه اصفهان است. جمع آوری اطلاعات نیز با روش نمونه گیری تصادفی صورت گرفته است. پس از استخراج داده های مربوط به پاسخ های گروه مزبور و پیش برآورد واریانس حجم نمونه آماری پژوهش با استفاده از فرمول کوکران بدست آمد که تعداد 220 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. همچنین برای تعیین همبستگی و تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و PLS استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها منجر به تایید همه ی فرضیه های پژوهش گردید: رهبری اخلاقی بر توانمندسازی روانشناختی تاثیر مثبت و معنادار دارد؛ رهبری اخلاقی بر عدالت توزیعی تاثیر مثبت و معنادار دارد؛ رهبری اخلاقی بر عدالت رویه ای تاثیر مثبت و معنادار دارد؛ رهبری اخلاقی بر عدالت مراوده ای تاثیر مثبت و معنادار دارد؛ عدالت توزیعی بر توانمند سازی روانشناختی تاثیر مثبت و معنادار دارد؛ عدالت رویه ای بر توانمند سازی روانشناختی تاثیر مثبت و معنادار دارد و در نهایت عدالت مراوده ای بر توانمند سازی روانشناختی تاثیر مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، رهبری اخلاقی، عدالت توزیعی، رویه ای، مراوده ای
  • سید یعقوب زراعت کیش*، منصور کریمی، مریم مرواریدی صفحات 43-53

    هدف از این مطالعه ، بررسی شاخص های توسعه انسانی در روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد می باشدکه خود متشکل از سه زیرشاخص امید به زندگی، آموزش و درآمد است . روش مورد استفاده تحقیق توصیفی- تحلیلی است که داده های تحقیق با استفاده از آمار و اطلاعات برگرفته از سالنامه های آماری، مراکز آموزشی و بهداشتی، سازمان آموزش و پرورش و سایر ادارات و سازمانهای زیربط استان صورت گرفته است.نتایج نشان می دهد که وضعیت توسعه انسانی در روستاهای استان نسبت به سالهای گذشته بهبود یافته و از 446/0 در سال 1375، به 703/0 در سال 1390 افزایش یافته است یعنی از توسعه انسانی پایین به توسعه انسانی میانه یا متوسط رسیده است. همچنین نتایج نشان می دهد شاخص درآمد نتوانسته سهم قابل قبولی در روند شاخص توسعه انسانی مناطق روستایی استان داشته باشد. لذا توجه به سیاستها و راهکارهایی جهت افزایش درآمد سرانه خانوارها ضروری است.

    کلیدواژگان: شاخص توسعه انسانی، شاخص درآمد، شاخص آموزش، شاخص امید به زندگی
  • رضا احتشام راثی*، جواد محرابی صفحات 55-71

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نقش فناوری اطلاعات در بهبود عملکرد سازمانی در سیستم های بانکداری هوشمند صورت گرفته است.روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع توصیفی -پیمایشی و از نظر هدف ازنوع کاربردیمی باشد،جامعه آماری شامل کلیه مدیران، کارشناسان و کارکنان بخش فناوری اطلاعات شعب بانک صادرات شهر تهران به تعداد 150نفر می باشد که از میان آنها با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ای 108 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد که روایی و پایایی آن مورد تایید خبرگان بانک می باشد، استفاده گردیده است. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای تمامی ابعاد پرسشنامه استاندارد بیش از 0.7 بدست آمد که نشان از پایایی مناسب ابزار پژوهش داشت.داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و استفاده از نرم افزار SmartPLS تحلیل و مدل نهایی ارایه گردیده است.نتایج پژوهش حاکی از برازش مناسب مدل مفهومی بر مبنای شاخص های مقادیر قابل قبول و معنادار ضرایب مسیر، بارهای عاملی، واریانس تبیین شده و شاخصGOF بود.نتایج نشان دهنده تاثیرمعنادار و مثبت شاخصه های؛کارایی عملیات، اثربخشی در هزینه، قابلیت اطمینان (پایایی)، قابلیت انتخاب (تنوع) و دقت بر بهبود عملکرد سازمانی در چهار بعد مالی، مشتریان، فرایندهای داخلی و رشد و یادگیری در سیستم های بانکداری هوشمند است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، عملکرد سازمانی، بانکداری هوشمند
  • شاروخ سلطانی، غلام جباری*، فاروق یزدان ستا صفحات 73-86
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیر معنویت بر رضایت شغلی نیروی انسانی کارکنان ادارات دولتی جنوب استان آذربایجان غربی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل 1500 نفر از کارکنان ادارات دولتی جنوب استان آذربایجان غربی است. گرد آوری داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد معنویت محیط کار میلیمن و همکاران و رضایت شغلی اسمیت، کندال و هالین از 306 نفر صورت گرفت؛ که با استفاده از فرمول کوکران بدست آمد. اعتبار ابزار سنجش به وسیله تحقیقات زیادی تایید شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از پرسش نامه های جمع آوری شده از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است. بدین ترتیب که برای توصیف پاسخ های داده شده به سوالات پرسش نامه های تحقیق از جداول توزیع فراوانی و درصد پاسخ های مربوط به هر یک از سوالات استفاده شد. در سطح استنباطی برای آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون خطی ساده برای آزمون فرضیه ها که سنجش تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته را اندازه گیری می کند، استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که معنویت محیط کاری و ابعاد آن بر رضایت شغلی نیروی انسانی ادارات دولتی جنوب استان آذربایجان غربی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: معنویت، معنویت محیط کار، رضایت شغلی
|
  • Seyede Atefeh Yeganegi, Seyyed Mehdi Alvani *, Gholamreza Memarzadeh Pages 1-9

    Good governance is an emerging issue that has gained much attention in scientific and international societies during two recent decades. Some indices have been proposed for realization of good governance. Obviously, these indices differ regarding their weight and importance for achieving ideal governance. The main question of the present study is to find out the importance and priority of each index in obtaining efficiency of units and organizations. Through a field survey, it was tried in the present research to study the indices of good governance in depth, to identify the efficient units using data envelopment analysis (DEA), and finally to prioritize the indices based on analytical hierarchy process (AHP). Statistical population includes the employees (n=41) of efficient branches of Refah Bank in Qazvin province The results obtained in this study indicated that out of six indices proposed for good governance, accountability has the highest priority; followed by rule of law and valuism.

    Keywords: : governance, Good governance, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Analytical hierarchy process
  • Akbar Etebarian Khorasgani, Mojtaba Changizi Mohammadi * Pages 11-25
    Background

    The Housing Foundation of Islamic Revolution is a governmental institution whose clients are mainly from deprived and vulnerable rural areas. The major portion of its activities is conducted in villages, regions affected by natural disasters, and deprived urban areas. This study aimed at investigating the relationship of organizational commitment and perception of organizational virtue with procrastination at work, by considering the role of demographic variables.

    Research Method

    This was an applied descriptive-correlational study. The statistical population included all employees of the Housing Foundation of Islamic Revolution in Isfahan, with at least an associate degree. The Kerjeci-Morgan's table and simple random sampling techniques were used for determination of sample size and selection of samples, respectively. The Kolmogorov-Smirnov test, as well as the Partial and Pearson's Correlation Coefficient were used for data collection and analysis.

    Findings

    There was a significant correlation between all three variables, namely organizational virtue, organizational commitment, and procrastination at work. Investigation into the role of demographic variables in the quantity and quality of relationship between research variables produced the same result. The only exception was with educational level, in which the relationship of organizational virtue with procrastination was not significant. Results from investigation into the relationship between different dimensions of variables showed that organizational virtue dimensions (optimism, trust, and sympathy) were not significantly correlated with continued commitment. The same result was observed with demographic variables, as moderating variables. Investigation into the relationship of procrastination with dimensions of organizational commitment also showed a significant correlation between emotional and continued commitments with procrastination. The same result was also observed with demographic variables. The only exception was with age and educational level, in which emotional commitment and procrastination were not correlated. Finally, a significant correlation was observed between procrastination at work and two dimensions of organizational virtue.

    Conclusion

    To decrease procrastination at work among employees, some measures, including training through performance contagion, should be taken to improve their perception of organizational virtue and organizational commitment.

    Keywords: Organizational Commitment, Organizational Virtuousness, Procrastination at Work, Demographic Variables
  • Enayatollah Najibzadeh, HamidReza Boustani *, Hamed Derakhshideh Pages 27-42

    The aim of this study is investigate the effect of moral leadership on employees' psychological empowerment through the impact of organizational justice among employees of Isfahan University. In this research, moral leadership is as the independent variable, psychological empowerment is as the dependent variable and dimensions of organizational justice is as a mediator. Questionnaire reliability was confirmed by using Cronbach's alpha coefficient, content validity was confirmed by using the experts familiar with the research subject and its construct validity was confirmed by using the structural equation modeling. Statistical population in this study includes all employees of Isfahan University. Data collection was conducted by random sampling. After extracting the data related to mentioned group responses and pre-estimate, variance of statistical sample size was estimated 220 people by using the Cochran formula randomly. Also, to determine the correlation and data analysis has been used the SPSS and PLS software. The results of the data analysis leads to confirm the all of research hypotheses: Ethical leadership have a significant and positive effect on psychological empowerment; ethical leadership have a significant and positive effect on distributive justice; Ethical leadership have a significant and positive effect on procedural justice; ethical leadership have a significant and positive effect on interactional justice; distributive justice have a significant and positive effect on psychological empowerment; procedural justice have a significant and positive effect on psychological empowerment; interactional justice have a significant and positive effect on psychological empowerment.

    Keywords: Psychological empowerment, Ethical leadership, distributive justice, Procedural Justice, interactional justice
  • Yaghoub Zeraatkish *, Mansor Karimi, Maryam Morvaridi Pages 43-53

    This study estimates the human development index in rural areas of Kuhgilooyeh and Boyerahmad province. In this study, the research method is descriptive-analytic. It has used of the statistics and data taken from statistic directories, sanitary and training centers, teaching and training organization, other offices and related organizations.The results show that the conditions of human development in rural areas of this province have improved in comparison to last years, and this amount has increased from 0.446 in 1375 to 0.703 in 1390. It means that it has improved from a low human development to a middle one. It also shows that income index has not been able to play an important role in the improvement of the human development index in rural areas of this province. However, it is necessary to pay attention to policies and procedures so asto increase family per capita income.

    Keywords: human development index, Income index, education index, Index of life expectancy
  • Reza Ehtesham Rasi *, Javad Merhrabi Pages 55-71

    The present investigation was aimed to study the the Impact of information technology on organizational performance improvement in intelligent banking systems.The research was practical in terms of objective and descriptive-survey in terms of data collection.The population consisted of managers,experts and workers in the IT branch of Bank of Saderat in Tehran branches , the number of sample is 150 That were chosen as a sample size by using formula Cochran and Cluster sampling Method, and was taken 108 as the sample size. For collection data is applied standard questionnaire that its validity and reliability is approved by banking experts. By using Cronbach’s alpha method, the reliability of the questionnaire was more than 0.7 for all of the dimensions.Moreover, content validity was employed in order to assess the validity which the results indicated the validity of the survey instrument.The obtained data was analyzed by using Structural Equation Modeling (SEM) and Smart PLS software and the final model was provided by researcher.The results indicate the conceptual model fit the criteria values and was significant path coefficients,factor loadings ,explained vaiance and GOF. The results showed a positive and significant impact of indicators, operating efficiency, effectiveness, cost, and reliability, ability of select (diversity) and accuracy to improve organizational performance are in four dimensions: financial, customer, internal processes and learning and growth in intelligent banking systems

    Keywords: Information Technology, Organizational Performance, intelligent banking
  • Sharokh Soltani, Gholam Jabbari *, Farogh Yazdan Seta Pages 73-86
    This survey aims to investigate the effect of spirituality on employees′ job satisfaction of state offices in south part of West Azarbaijan province. The sample of the study included 1500 employees of state offices in south part of West Azarbaijan province. The date collection was done through standardized questionnaire of Milliman et al workplace spirituality and Kendall‚ Smith and Haulin job satisfaction among 306 employees gained via Cochran formula. The credibility of measuring tool has been approved by many researches. In order to analyze the gained date of collected questionnaires ̗ descriptive and inferential statistics were used. Thus for describing the given responses to the questions of the research questionnaire‚ frequency distribution tables and table of responses by percentage for every single question were used. To show some statistical date coherently‚bar graphs were used. At the inferential level to test the research hypotheses‚ correlation and simple liner regression analysis were used by which the effect of independent variable on dependent variable is measured. The findings of the present study showed that workplace spirituality and its aspects affect the employees′ job satisfaction of state offices in south part of West Azarbaijan province.
    Keywords: Spirituality, workplace spirituality, Job Satisfaction