فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعیده نیک فرجام*، نادر نادری، بیژن رضایی صفحات 1-14

    امروزه سازمان ها می توانند با تعداد اندکی افراد خلاق و کارآفرین و با اجرای طرح کارآفرینانه برر ربارای منعطر و نوآور و فرصت گرا فایق آیند، بنابراین برای غلاه بر مشکلات و تهدیدهایی که متوجه سازمان های امروزی است، تنها یک راه حل کار ساز است و آن هم ایجاد بستر فرهنگ کارآفرینی در سازمان م-ی باشد. مطالعات و پژوهش های بالی یک رابطه مثات و بوی بین فرهنگ سازمانی و تمایل به کارآفرینی را تایید می کند, لذا به دلیر ل اهمیر ت ایر ن موضرو هدف از این مقاله بررسی رابطه ی فرهنگ سازمانی با مولفه های تمایل به کارآفرینی در شرکت لعابیران زربان پرداختره ایم. روش پژوهش حاضر توصیفی از نو هماستگی می باشد. جامعه ی آمرار ی در ایر ن پر ژوهش را کارکنران شررکت n= که بااستفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 86= N لعابیران زربان بدون در نظر گرفتن بخش تولید  107 نفرانتخاب گردید. به منظور جمع آوری داده ها از دو پرسشرنامه ی اسرتاندارد کرارآفر ینی و فرهنرگ سرازما نیکره برا تجیره و   spss آلفای 38 % و 66 % پایایی تایید شد استفاده گردید. داده های جمع آوری شرده برا اسرتفاده از نررم افر ار تحلیل شده اند. نتایج پژوهش حاکی از این است که بین فرهنگ سازمانی و برخی از مولفه های تمایر ل بره کرارآفر ینی ریسک پذیری متعادل، کانون کنترل، سلاست فکر، عملگرایی و رویا پردازی رابطه ی مثارت و معنرا دار و برا مولفره تحمل ابهام رابطه ی منفی و معنادار وجود دارد اما نتایج با دست آمده عدم وجود رابطه بین فرهنگ سازمانی با برخر ی دیگر از مولفه های تمایل به کارآفرینینیاز به موفقیت و چالش طلای را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، تمایل به کارآفرینی، ریسک پذیری و کانون کنترل
  • ابو الحسن فقیهی، محمد ذاکری* صفحات 15-24

    هدف پژوهش حاضر آسیب شناسی سازمان های دولتی ایران برای استقرار و پیاده سازی برنامه جانشین پروری مدیران می باشد. تحقیق حاضر به لحاظ استراتژی متکثرگرا (کیفی-کمی). و به لحاظ مخاطب شناسی با رویکرد کاربردی و به لحاظ روش پیمایشی است. بدین منظور پس از مطالعات اکتشافی، 12 عامل برای سنجش شرایط سازمان شناسایی شد و پس از تایید به روش دلفی توسط 24 نفر از خبرگان که دارای یکی از دو شرط تحصیلات تخصصی در حوزه مدیریت منابع انسانی دولتی و تدریس این دروس در دانشگاه و نیز مدیران و کارشناسان ارشد حوزه منابع انسانی در دستگاه های دولتی بودند.، در قالب پرسشنامه ای محقق ساخته حاوی 12 پرسش میان نمونه ای 384 نفری از مدیران چهار سازمان دولتی ایران که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده بودند، قرار گرفت. روایی پرسشنامه به شیوه روایی محتوا و نیز روایی عاملی و پایایی آن با بهره گیری از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. بررسی و تحلیل داده های به دست آمده از پیمایش به روش تحلیل عاملی تاییدی نشان داد عوامل 12 گانه شناسایی شده از تناسب خوبی برای سنجش شرایط زمینه ای سازمان ها برای اجرای فرایند جانشین پروری برخوردار هستند. ضمن آنکه تحلیل نتایج برای وضعیت موجود با آزمون t نشان داد، در سازمان های دولتی ایران شرایط مناسبی برای استقرار فرایند جانشین پروری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: فرایند جانشین پروری، شرایط استقرار، سازمان های دولتی ایران، آسیب شناسی
  • سحر آنتیکچی*، سید عباس کاظمی صفحات 25-36

    ریشه مدیریت دانش از دو تحول بنیادین یعنی «کوچک سازی» و «توسعه فناوری» حاصل شده است زیرا کارکنان با ترک سازمان، دانشی را که طی سالها و در طول کار آموخته بودند، با خود می برند، این امر مدیریت را وادار کرد در تلاش برای حفظ و نگهداری کارکنان دانشی برای تضمین آینده شرکت ؛ راهبرد مدیریت دانش را اتحاذ نمایند.با در نظر گرفتن این موضوع به بررسی تاثیر مدیریت دانش به عنوان متغیر مستقل بر استراتژی های کوچک سازی به عنوان متغیر وابسته در شرکت داده پردازی برق و آب پویش پارس پرداخته ایم. با تلفیق مدل های مرتبط، مدل جدیدی طراحی و بر مبنای آن دوازده فرضیه تدوین شد. این تحقیق بر اساس هدف کاربردی و از نظر نوع تحقیق توصیفی پیمایشی و همبستگی است با جامعه آماری صد و پنجاه نفر، که بر این اساس نمونه تحقیق بصورت تصادفی و به روش کوکران حدود صد و دو نفر است.آزمونهای توصیفی استنباطی (آزمون همبستگی) برای بررسی فرضیه ها وبرای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده می شود. با عنایت به نتایج بدست آمده و مقدارP می توان گفت در این نمونه، مدیریت دانش بر استراتژیهای کوچک سازی به ترتیب اولویت استراتژی طراحی مجدد کار، استراتژی نظام مند و استراتژی تعدیل نیروی انسانی تاثیر گذار می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، استراتژی های کوچک سازی، تعدیل نیروی انسانی، طراحی مجدد کار
  • آزاده مختارزاده*، فهیمه آقاجانی صفحات 37-50
    منابع انسانی بدون داشتن دانش و مهارت های لازم قادر به انجام وظایف و فعالیت های سازمان نمی باشد. آماده شدن برای ایفای نقش یا شغل مستلزم صرف وقت زیاد و کسب آموزش های تخصصی است که برگزاری دوره های آموزشی مرتبط توسط سازمان ها را به دنبال دارد. بنابراین، با توجه به اینکه سازمان ها هزینه های بسیاری را صرف آموزش منابع انسانی می کنند، ضروری است جهت افزایش کیفیت این دوره ها، نارسایی های مربوط به آن شناسایی شود. این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی نارسایی های نظام آموزش کارکنان در سازمان مالیاتی شهر تهران در سال 1394 انجام شده است. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی است. در این پژوهش از دو پرسشنامه که پرسشنامه اول بر اساس طیف لیکرت جهت شناسایی نارسایی ها و پرسشنامه دوم بر اساس رویکرد تحلیل سلسله مراتبی جهت اولویت بندی آن ها استفاده شده است. به این منظور از نظرات 12 نفر خبره در امر آموزش کارکنان استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که بیشترین نارسایی مربوط به مرحله اجرای دوره های آموزشی است. در بین نارسایی های مربوط به مرحله نیازسنجی، عامل توجه ناکافی به نظرخواهی از کارکنان و مدیران سازمان درباره نیازهای آموزشی مربوط به شغل خود با وزن 423/0 بیشترین اهمیت را دارد. در بین نارسایی های مربوط به مرحله برنامه ریزی، تعهد ناکافی در مورد آموزش نیروی انسانی در سازمان است که با وزن 432/0 از اولویت بالایی برخوردار است. در بین نارسایی های مرحله اجرا، تناسب ناکافی بین روش های آموزشی با اهداف یادگیری با وزن 242/0 از اهمیت بالایی برخوردار است و بین نارسایی های مرحله ارزیابی نامشخص بودن نتایج و پیامدهای آموزش کارکنان به دلیل نبودن الگوی ارزیابی مناسب دوره های آموزشی با وزن 465/0 از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: نارسایی، نظام آموزش، نیازسنجی، برنامه ریزی، اجرا، ارزیابی، فرایند تحلیل سلسه مراتبی
  • مجید ایروانی*، منوچهر امیدواری صفحات 51-65
    سالانه رتبه بندی سازمانها در قالب کنفرانس ملی توانمندسازی منابع انسانی ایران انجام می گردد. عدم شفاف بودن چگونگی رتبه بندی سازمان ها، احتمال تاثیر نظر شخصی ارزیاب، چگونگی الگوبرداری و استفاده از تجربه سازمانهای موفق، به عنوان پرسش های موجود در رتبه بندی مدل شناسایی شد و و این پژوهش، با هدف ارایه راهکار رفع این گپها انجام شد. با تمرکز بر هفت معیار اصلی مدل، زیر معیارهای اصلی و کاربردی مدل ملی توانمندسازی منابع انسانی شناسایی و معرفی شده است. سپس چگونگی ارزیابی معیارهای توانمندساز فرآیند با استفاده از روش ADLI و معیارهای نتایج از روش LeTCI پرداخته ایم. بر این پایه پرسشنامه طراحی ومحاسبات پایایی و روایی پرسشنامه با استفاده از ضریب پایایی آلفای کرونباخ و شاخص ICC انجام و تایید شد. در پایان با استفاده از تیوری خاکستری رتبه بندی سطح دو بر پایه هر یک از معیارهای اصلی و رتبه بندی سطح یک بر پایه کل امتیاز و در مجموع معیارهای مدل انجام گردید. در نتیجه هدف اصلی پژوهش، الگوی بهبود رتبه بندی مدل با استفاده از تیوری خاکستری بدست آمده و نقاط ضعف و قوت هر سازمان در هر یک از معیارهای مدل شناسایی شد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، تئوری خاکستری، توانمندسازی منابع انسانی، ADLI، LeTCI
  • سید امین رضوی نژاد* صفحات 67-81

    در این پژوهش به این موضوع پرداخته می شود که با تغییر رژیم ایران از نظام شاهنشاهی به جمهوری اسلامی، روابط دوستانه و استراتژیک بین ایران و امریکا ضمن دگرگونی، به یک تنش فزاینده مبدل شده و آنها را تا آستانه تهدیدات نظامی و نیاز به تصمیم گیری های اساسی پیش برده است. سوال پژوهش به این صورت مطرح گردید که چالش هسته ای در روابط میان ایران و امریکا با استفاده از نظریه بازی ها چگونه قابل حل است. در ادامه نیز این فرضیه را مطرح کردیم که با توجه به مفروضه های نظریه بازی ها، چالش هسته ای در روابط ایران و امریکا از نوع بازی با حاصل جمع مثبت، قابل حل و رفع است.براساس شواهد، مدارک و یافته های حاصل از این پژوهش به این نتیجه رسیدیم که دیپلماسی هسته ای میان ایران و امریکا با سیاست دولت یازدهم، یک بازی پویا با اطلاعات کامل و تمام است. سپس درخت بازی تنش هسته ای میان ایران و امریکا ترسیم شد و گزینه های پیش روی هر یک از آنها مورد بررسی قرار گرفت و در ادامه برای پیدا کردن جواب و حل بازی از روش برآیند برگشت به عقب سود جستیم که نتیجه آن تعادل نش بازی بود: تعلیق غنی سازی از جانب ایران و دادن تضمین امنیتی از جانب امریکا و لغو تحریم ها.

    کلیدواژگان: نظریه بازی ها، استراتژی، دیپلماسی هسته ای، تضمین امنیتی، تحریم ها
|
  • Saeedeh Nik Farjam *, Nader Naderee, Bijan Rezaee Pages 1-14

    Today,organizations can overcome witha few creative andentrepreneurspeople and entrepreneurial projectsona flexibleand innovative competitors, Soto overcome theproblems andthreats that organizations realize today whit them,only one solution is good, it iscreate context ofentrepreneurial cultureinthe organization.The purpose ofthispaper is to examinethe relationship between organizational culture whitdesire to entrepreneurial, inZarghans company, This research is descriptive- correlational.The population of thisstudy is employees(LoabiranZarghan) Regardless ofthe manufacturing sector (N=107) We usesimple random sampling(n= 86)whowas chosen by Morgan table.We use two standard questionnaires one of them is entrepreneurship with 95 questions and and other, corporate culturewith26 questions   .Todetermine thereliability of this questionnaire, we usedCronbach's alphaand by83% and 66% were approved.For dataanalysis, we used the Pearson correlation coefficient   .The resultssuggest, there is between organizational culture and some component of desire to entrepreneurship(Moderate risk, locus of control, clearnessof thought,pragmaticand dream)Significantpositive correlation,with component to lerance of ambiguity, there is a significant negative relationshipThe results show: thecorporate culturewithsome of components tend to entrepreneurial(Need for achievement and challenging)There is no Relationship.

    Keywords: Entrepreneurship, organizational culture, risk-taking, Locus of Control
  • AbolHassan Faghihi, Mohammad Zakeri * Pages 15-24

    Present study aims to pathology of the Iranian Public organizations for establishment of management succession planning. This study has a pluralistic strategy (qualitative-quantitative) and applicable and a survey method.  To this end, after conducting an exploratory study, 12 factors were identified related to succession planning establishment. After confirmation of these factors by relevant experts using Delphi technique, a sample of 384 managers from four Iranian public organizations were chosen for the pathology based on cluster sampling technique via a researcher-made questionnaire . The validity of instrument has been confirmed by content and structural method and it's credibility was confirmed by cronbachen alpha.     Study and analysis of survey data based on confirmatory factor analysis showed that 12 factors mentioned above were appropriate for evaluation of succession planning establishment. As t-test data analysis for pathology of existing situation of the sample organizations showed, the Iranian public organizations were not of adequate readiness for implementation of succession planning process.

    Keywords: succession planning process, Organizational readiness, Iranian public organization, Pathology
  • Sahar Antikchi *, S. Abbas Kazemi Pages 25-36

    The root of management is outcome by two fundamental vicissitude:Downsizing and technology development. Personnel carry their knowledge and experiences in which learnt along the years by leave the firms. Nowadays organizations know that they miss all of worthy information and experiences because of this event and want to immune against this mistake and do not repeat it again. They force knowledge management to keep knowledge workers in order to ensure future of their life. By consider of this issue we proceed management of knowledge (as independent variable) to downsizing strategy (as dependent variables) in POOYESH BARGH COMPANY. 12 hypothesis are codified by blending new methods. This research is done in base of practical goals and related to survey descriptive research. Our participants are 150 persons. This society is decreased to 102 persons by KOKRAN Method. We use SPSS software so as to interpretate data. By consider of the result and amount of P, we can say that knowledge management just influenced transmission knowledge and it does not any influenced any other aspects. So in this research main hypothesis does not confirm, but according to amount of P and correlational coefficient each of secondary hypothesis is confirmed separately.

    Keywords: Knowledge management-Downsizing Strategies- Workforce Reduction- Work Redesign-systemic
  • Azdeh Mokhtarzadeh *, Fahimeh Aghajani Pages 37-50
    Human resources without knowledge and skill are not able to perform organizational tasks. Provision for playing role or job need time and specialized education. So, to increasing quality of these courses, identifying deficiencies are important. This study aimed to identify and prioritize the deficiencies of staff training in Tehran Tax Office in 2015. This research is a descriptive research. In this study, two types of questionnaires are utilized to identify deficiencies and analytic hierarchical process (AHP) was used to prioritize them. For this purpose, the opinions of 12 experts in staff education had used. The results show that the greatest deficiency is in the implementation of education courses. The deficiency of the need assessment stage, inadequate attention to the views of employees and managers about education needs related to their jobs with the importance to 0.423 weight is a high priority. The deficiency of the planning stage, insufficient commitment to education of human resources in an organization that is a high priority with 0.432 weight. In the implementation phase deficiencies, poor fit between education methods and learning objectives with 0.242 weight is very important. In evaluation of educational programs, the uncertainty of the outcomes of education staff due to lack of proper education evaluation with 0.465 weight is important.
    Keywords: Deficiency, Education, assessment, planning, Implementation, Evaluation, Analytic Hierarchical Process (AHP)
  • Majid Iravani *, Manochehr Omidvari Pages 51-65
    Rating system organizations is done as the empowerment of the Human resource National Conference of Iran. The lack of transparency of the rating agencies, the possibility of assessing the impact of personal opinion, need to copy and use the experience of successful organizations, existing gaps in the ranking model. In this study, the sub-main criteria and application of the model have been introduced. Then the evaluation process and criteria used ADLI discussed the results of LeTCI has been done. On the basis of the questionnaire was designed by using gray theory rating two levels on each of the main criteria and ranked based on the total level and finally the total points were done. As a result, the improving of the ranking model was determined by using the gray theory and the strengths and weaknesses of each model were identified in each of the criteria.
    Keywords: Ranking, the Gray Theory, Human Resources Empowerment Method
  • Seyed Amin Razavi Nejad * Pages 67-81

    In this research on this matter with the Iranian regime that endanger the change of the monarchy to the I.R Iran, friendly relations and strategic transformation and the US and Iran have a growing tension and the two to the military threats . The case study to question which nuclear challenge in relations between Iran and the United States with the use of how the game theory.went on the assumption that the proposed with regard to the game theory,nuclear challenge in US-Iranian relations with the sum of the game of positive,and can be solved.But evidence,and the findings of this study was to confirm the main hypotheses and came to the conclusion that the challenge of nuclear between Iran and the US with the government's policy on the eleventh a dynamic game,complete with information.then play tree nuclear tension between Iran and the US and plotted the options facing each and every one of them were investigated and went on to find the answer to solving the outcome of the game and the way back into the fine profits as a result of the Nash equilibrium;the suspension of enrichment from Iran and giving security guarantees from the US and lift sanctions.

    Keywords: Theory of the Games, Strategy, nuclear diplomacy, security guarantees, sanctions