فهرست مطالب

ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1400)

فصلنامه ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زیبا اسماعیلی*، کبری صفوی صفحات 1-17
    توجه به شاخص های اقلیمی در شعر معاصر با نظریه های نیما آغاز شد. پس از او بسیاری از شاعران، عناصر بومی اقلیم خود را در تصویرآفرینی های شاعرانه خود به کار گرفتند. شمس لنگرودی شاعری گیلانی است که عناصر بومی شمال ایران در آفرینش تصاویر شاعرانه او نقش قابل ملاحظه ای داشته است. در این پژوهش، با مطالعه کتابخانه ای و با رویکردی توصیفی- تحلیلی بر آن شدیم تاثیر شاخص های اقلیمی خطه شمال را بر تصویرهای شاعرانه اشعار شمس لنگرودی بررسی کنیم. عناصر بومی در سه سطح شاخص های جغرافیایی، فرهنگی و اقتصادی تقسیم بندی و بررسی شد. در شاخص های جغرافیایی، طبیعت، حیوانات محلی و نام مکان های خاص؛ در شاخص های فرهنگی، کاربرد واژه های محلی، کاربرد ضرب المثل ها و باورهای محلی؛ و در شاخص های اقتصادی، مشاغل و شیوه های امرار معاش مردم در تصویرهای شعری شمس لنگرودی بررسی شد. نتایج پژوهش نشان می دهد در تصویرهای شعری شمس لنگرودی، شاخص های جغرافیایی با 82.8 درصد، بیشترین و شاخص های اقتصادی با 6.3 درصد کاربرد، کمترین بازتاب را دارند. در شاخص جغرافیایی، طبیعت با 70.2 درصد، بیشترین نقش را در آفرینش تصاویر شاعر ایفا می کند.
    کلیدواژگان: ادبیات اقلیمی، تصویر شاعرانه، شمس لنگرودی
  • یوسف علی بیرانوند، قاسم صحرائی* صفحات 19-39
    ضرب المثل ها جملاتی پرمغز و کوتاه هستند که کاربردی گسترده دارند و مردم برای اقناع یکدیگر از آن ها استفاده می کنند. هر کدام از اقوام ایرانی، مثل های خاص خود را دارند که به خاطر ارتباط با یکدیگر و گاهی ارتباط با طبیعت ، آن ها را ساخته اند. در میان قوم لک نیز مانند سایر اقوام، ضرب المثل هایی وجود دارد. قوم لک از جمله اقوام ایرانی است که در استان هایی مانند لرستان، ایلام، کرمانشاه و همدان و... زندگی می کنند و به زبان لکی که یکی از زبان های بازمانده از زبان پهلوی است، سخن می گویند. نام واژه های حیوانات در ضرب المثل های این زبان نمودی پررنگ دارد. این موضوع می تواند بیانگر زندگی در کوهستان و ارتباط با حیوانات باشد. در این پژوهش کوشیده ایم نام واژه های حیوانات را در ضرب المثل های لکی به روش توصیفی- تحلیلی و میدانی مورد بررسی قرار دهیم. بنابراین نخست آن ها را آوانگاری کرده ایم و ترجمه آن ها را به زبان فارسی نوشته ایم؛ سپس جایگاه کاربرد آن ها را مورد بررسی قرار داده ایم؛ سرانجام مثل های معادل آن ها را که در زبان فارسی و یا دیگر گونه های زبان های ایرانی وجود داشته است، آورده ایم.
    کلیدواژگان: ضرب المثل، قوم لک، نام واژه های حیوانات، زبان لکی، لرستان
  • فاطمه حیدری* صفحات 41-65

    «احمد محمود» نویسنده ریالیست اجتماعی و راوی خطه جنوب، مخاطبان را با زندگی واقعی روبه رو و از دادن نسخه تحریف شده آن پرهیز کرده است. وی در دو داستان کوتاه «آسمان آبی دز» و «پسرک بومی» ریشه همه نابهسامانی ها، فقر و جهل طبقه فرودست را در پدیده استعمار و حکومت سرسپرده می جوید و از کارکرد ارجاعی زبان برای نزدیک شدن به زندگی روزمره استفاده می کند. دستورزبان نقش گرای نظام مند مایکل هلیدی نیز زبان را با استناد به نقش آن در تعاملات اجتماعی بررسی می کند. به نظر هلیدی، بررسی دستورزبان باید به صورت کمی انجام شود و از آن رو که به باور وی زبان پدیده ای اجتماعی است، می توان آن را در داده های تجربی آماده، کنش های ارتباطی و فرانقش های زبانی که با مبحث سبک مرتبط است، توصیف و تحلیل کرد. در آثار «محمود» می توان در «بافت» موقعیتی دو داستان یاد شده چگونگی بازنمایی استعمار را در فرانقش های شش گانه دستورزبان هلیدی، مقایسه کرد. هدف این پژوهش آن است که با توجه به اطلاق عام ریالیسم به مکتب ادبی وی، مشخص گرداند که آیا پیروی از این مکتب خاص، سبب بهره گیری یکسان در فرانقش های دستوری شده، آیا وی اقلیم جنوب و برخورد افراد بومی آن را با فرنگیان معدودی که نماینده طبقه فرادست هستند، به گونه ای همسان بازنمایی کرده است؟ داده های پژوهش نشان می دهند که در سبک زبانی او در این دو داستان، به ترتیب فرایند مادی، رابطه ای و کلامی بیش از همه فرایندها استفاده شده است. گرایش وی به بیان وقایع دنیای بیرون سبب وجود بسامد بیشتر فرایند مادی نسبت به سایر فرایندهاست و بسامد انجام اعمال فیزیکی به وسیله غیرجانداران، در «آسمان آبی دز» بیشتر از «پسرک بومی» است.

    کلیدواژگان: محمود، هلیدی، پسرک بومی، آسمان آبی دز، فرانقش
  • اصغر شهبازی* صفحات 67-90
    افسانه های عامه یکی از گونه های ادب داستانی عامه اند. در همین راستا، افسانه دختر جولاه، یکی از افسانه های مردم چهارمحال وبختیاری به زبان فارسی گفتاری رایج در روستای گیشنگان است که با این روایت تاکنون ثبت و تحلیل نشده است. نگارنده در این مقاله با معرفی و گزارش کامل افسانه، آن را از منظر عناصر داستان و افسانه کاویده و در نهایت آن را بر اساس الگوی ریخت شناسی قصه ها (الگوی پراپ) بررسی کرده است. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی- تحلیلی (تحلیل محتوا) و روش گردآوری داده ها از نوع میدانی است و به طور خلاصه مشخص شده که این روایت از افسانه دختر جولاه، روایتی متفاوت با روایت های ذیل تیپ g879 است که مارزلف بررسی کرده است. این افسانه، از منظر عناصر داستان، قوی است؛ کنش ها همانند اغلب افسانه ها، بیرونی، متنوع و گوناگون اند؛ زاویه دید، سوم شخص مفرد؛ و راوی، دانای کل است. شخصیت ها متنوع اند، اما اغلب بی نام و نشان؛ مقدمه چینی، گره افکنی، اوج، گره گشایی و فرود، در نهایت اختصار تنظیم شده اند. زمینه خرق عادت در آن قوی است. تصادف و تقدیر به خوبی نمایان است و یکی از مضامین اصلی آن، تقدیرباوری است. تقابل های دوگانه در قالب شاه و فقیر، بدجنس و نیک اندیش، دروغگو و راستگو ترسیم شده اند. حوادث در عین فشردگی، همانند بسیاری از افسانه ها، استقلال دارند و تشابه بن مایه ها در این افسانه در قالب وجود سیمرغ، دیو، خواب دیو، تبدیل شدن به سنگ، ناپدید شدن، داروی شگفت انگیز و... رخ می نماید. این افسانه بر اساس الگوی پراپ هم بررسی و مشخص شده که اغلب خویشکاری ها را دارد.
    کلیدواژگان: ادب عامه، افسانه، افسانه دختر جولاه، روایت، عناصر داستان، ریخت شناسی
  • زهرا غریب حسینی*، حمید جعفری، مریم کریانی صفحات 91-114
    تشبیه، استعاره، کنایه و مجاز مبانی اصلی بلاغت سنتی هستند که شاعر را در ساختن تصاویر مخیل یاری می رسانند. در این میان کنایه به دلیل پیوندی که با زبان عامه مردم دارد و از آبشخورهای آداب و رسوم و باورهای مردم بهره می گیرد، در انتقال اندیشه ها و تجارب، شگردی کاراتر و اثرگذارتر است. اساسا اعتبارسنجی کنایه در کنار تصویرآفرینی ای که دارد، به محتوای فکری آن وابسته است که می تواند اندوخته های ارزشمندی را در اختیار مخاطب خود قرار دهد. در این پژوهش به منظور بررسی و شناساندن بهتر کنایه در فرهنگ مردم، جنگنامه نادر، از الماس خان کندوله ای به روش توصیفی- تحلیلی بررسی شده است. این منظومه در قرن دوازده هجری سروده شده است و اثری حماسی در زبان کردی محسوب می شود. بررسی کنایه در منظومه جنگنامه نادر  نشان می دهد که الماس خان کندوله ای با آگاهی از نقش کم نظیر کنایه در گسترش زبان و انتقال افکار و باورها، و حفظ آداب و رسوم اجتماعی به گونه ای گسترده از این شگرد ادبی بهره برده است. کنایاتی که برخی دستاورد ادبی خود او بوده و زبان شعر او را مایه ورتر کرده است. نکته درخور تامل این است که بیشتر کنایاتی که از عواطف انسانی سرچشمه گرفته اند یا ژرف ساختی اسطوره ای، اعتقادی و اجتماعی دارند، نیز در تقویت جنبه های حماسی اثر یاری رسانده اند و این موضوع نشان می دهد که سراینده از این دلالت های کنایه غافل نبوده و عمدا آن ها را در سروده های خود به کار بسته است. همچنین پایبندی سراینده به اصول دینی سبب شده بسیاری از کنایاتی که ژرف ساخت اعتقادی دارند، در شعر او راه یابند.
    کلیدواژگان: کنایه، جنگنامه، صور خیال، زبان کردی، الماس خان کندوله ای
  • بهار کاظمی، جمال احمدی*، بدریه قوامی، رضا برزویی صفحات 115-138

    ادبیات یکی از شیون اجتماعی است که همواره تحت تاثیر وقایع و رویدادهای سیاسی عصر خود بوده و جایگاهی برای بیان و بازتاب آن جریان هاست. از پیامدهای حاکمیت استبداد و اختناق بر جامعه، رویکرد شاعران به بیان نمادین است. سواره ایلخانی زاده از جمله شاعران نوپرداز کرد در کردستان ایران است، که تحت تاثیر شرایط جامعه و شعر نو فارسی و تاثیر پذیری از شعر نیمایوشیج، در شعر خود به جامعه گرایی و توجه به دردها و رنج های مردم و متعهد دانستن خود در فضای خفقان زده که ارمغان حکومت عصر بود، پرداخت. برخی از شاعران در شعر نو فارسی، برای بیان مشکلات و آرمان های مردم، از زبانی سمبولیک و نمادین بهره می بردند. سواره نیز به تاثیر از شرایط حاکم بر جامعه، در شعر، زبانی سمبولیک داشت. در این مقاله با نگاهی به اوضاع تاریخی و سیاسی دوران شعری سواره، به بررسی زبان شعر «خه وه به ردینه» (خواب سنگین/ Xawa bardîna)، سمبول های شعری اش و بهره گیری از آن‌ها برای بیان مشکلات و آرمان های جامعه سواره می پردازیم و به این مهم دست می یابیم که سواره با تلفیق نمادگرایی و جامعه گرایی که دو ویژگی بارز سمبولیسم اجتماعی است، بازگوکننده وقایع تاریخی، سیاسی و اجتماعی عصر خود است.

    کلیدواژگان: سمبولیسم اجتماعی، شعر نو کردی، سمبول، سواره ایلخانی زاده
|
  • Ziba Esmaeili *, Safavi Seyyede Kobra Pages 1-17
    Attention to climatic characteristics in contemporary poetry began with Nima's theories. After him, many poets used the indigenous elements of their climate in their poetic illustrations. Shams Langroudi is a Gilani poet whose indigenous elements in northern Iran have played a significant role in creating his poetic images.In this research, using a library method with a descriptive-analytical approach, we aimed to investigate the effect of climatic features of the northern region on the poetic images of Shams Langroudi.Indigenous elements were divided into three levels of geographical, cultural and economic indicators. In the geographical features of nature, local animals and the names of specific places, in the cultural indicators the use of local words, the use of local proverbs and beliefs, and in the economic indicators the occupations and livelihoods of the people. Shams Langroudi was studied in his poetic imagesThe results show that in Shams Langroudi's poetic images, geographical indicators with 82.8% have the highest and economic indicators with 6.3% have the lowest reflection. In the geographical index, nature plays the most important role in creating the poet's images with 70.2%.
    Keywords: Climatic Literature, poetic image, Shams Langroudi
  • Yosof Ali Beiranvand, Ghasem Sahrai * Pages 19-39
    Proverbs are short and pithy sentences which have abundant uses and are used by people to persuade each other. Each of the Iranian tribes has themselves proverbs, they have made them for their relationship with each other and sometimes with their nature. Among the people of Lak, like other people, there are proverbs. The Lak is one of the Iranian tribes that live in provinces such as Lorestan, Ilam, Kermanshah, Hamedan and so on. The people of Lak speak the Lak language, which is one of the surviving languages of the Pahlavi language. The names of Animals are prominent in the proverbs of this language. This subject can indicate who they live in the mountains and relationship with animals. In this research, we have tried to study the names of animals in Laki proverbs by descriptive-analytical and field methods. So first we have written phonetics them, then translated them to Persian language and examined the position of their use. Finally, we have given equivalent proverbs that existed in Persian or other types of Iranian languages.
    Keywords: proverbs, Lak people, The names of Animal, Laki Language, Lorestan
  • Fateme Heydari * Pages 41-65

    "Ahmad Mahmoud"a social realist narrator of the Southern region confronts the audience with real life and avoids giving a distorted version. He blames the root of all disorganization poverty and ignorance of the lower class on the phenomenon of colonialism and government, in"The Blue Sky of Dez" and "The Little Native Boy". He uses the referential function of language to approach everyday life. Michael Halliday's introduction to functional grammar also examines language with reference to its role in social interactions. According to Halliday the study of grammar should be done quantitatively and he believes language is a social phenomenon, It can be analyzed in empirical data, communicative actions, and language metafuncion related to style. In Mahmoud's works the represention of colonialism in the situational "context" of those stories can be compared to six paradigms of Halliday's grammar.The purpose of this study is to determin if following this particular school has led to equal use of grammatical metafuntions according to the general application of realism to his literary school? Has he represented the southern climate and its natives’ attitudes with the few foreigners representing the upper class equally? The research data shows in these stories, material, relational and verbal processes havebeen used more than all other processes, respectively. His tendency to express the events of the outside world causes the material process to be more than other processes. The frequency of physical acts by inanimate objects is higher in the "Blue Sky of Dez", than in the "The Little Native Boy".

    Keywords: Mahmoud, Halliday, ‌The Little Native Boy, Blue Sky of Dez, Metafunction
  • Asghar Shahbazi * Pages 67-90
    Folk tales are one of the types of folk fiction that have a good background and richness. In this regard, the legend of the July girl, one of the general myths of Chaharmahal and Bakhtiari in Persian, is spoken in the dialect of Gishngani, and with these details it has not been recorded so far and consequently has not been analyzed. Accordingly, in this article, the author reviews the history of the research, the complete report of the myth and introduces it from various angles, examines it from the perspective of the elements of the story and the main elements of popular myths and finally based on the morphological pattern of stories It is measured. In this study, it is found that the myth of the girl of Julah is strong in terms of the elements of the story; Actions, like most myths, are external, varied, and varied; The angle of view is the third person singular, and the narrator is the omniscient; The characters are varied, but often anonymous; The introduction, knotting, culmination, untying, and descent are, in short, well-arranged. From the perspective of the elements of the myth, in this myth, the context of breaking the habit is strong. Accident and destiny are well visible in several places, and one of the main themes of this legend is destiny.
    Keywords: General Fiction, The Legend of the July Girl, Elements of Story, Elements of Myth, Epistemology
  • Zahra Gharib Hosseini *, Hamid Jafari, Maryam Karyany Pages 91-114
    Simile, metaphors, irony, and imagery are the main basics of traditional rhetoric that help the poet create imaginative images. In the meantime, irony is a more applicable in transmitting ideas and experiences due to its connection with the popular language of the people and using the sources of people's customs and beliefs. In this study, in order to better study and identify irony in people's culture, Nader Almas Khan Kondoleh's war book has been studied in a descriptive-analytical way. This poem was written in 12 century AH and is considered an epic work in the Kurdish language. In this study,it has been studied in a descriptive-analytical way. An examination of irony in Nader's system of Jang Nameh shows that he being aware of the unique role of irony in the spread of language, and the preservation of social customs, has made extensive use of this literary technique. Ironies that are some of his own literary achievements and have enriched the language of his poetry. It is noteworthy that most of the ironies that originate from human emotions or have a deep mythological, doctrinal, and social underpinning have also helped to reinforce the epic aspects, and this shows that the poet He has not been unaware of these ironic implications .Also, the poet's adherence to religious principles has caused many ironies that have a deep belief structure to be found in his poetry.Ironies that are some of his own literary achievements and have enriched the language of his poetry.
    Keywords: irony, Jang Nameh, Imaginary Technique, Kurdish language, Almas Khan Kondoleh
  • Bahar Kazemi, Jamal Ahmadi *, Badrieh Ghavami, Reza Borzooei Pages 115-138

    Literature is one of the social affairs that has always been influenced by the political events of its time and is a place to express and reflect those currents. One of the consequences of the rule of tyranny and oppression on society is the approach of poets to symbolic expression. Savareh Ilkhanizadeh is one of the new Kurdish poets in Iranian Kurdistan, who under the influence of the conditions of society and modern Persian poetry and the influence of Nima Yoshij's poetry, in his poetry to socialism and attention to the pains and sufferings of people and committed Knowing himself in the suffocating atmosphere that was the gift of the rule of the age. Some poets in modern Persian poetry used symbolic language to express the problems and aspirations of the people. The rider also had a symbolic language in poetry due to the influence of the prevailing conditions in the society. In this article, by looking at the historical and political situation of the rider's poetic period, he examines the language of the poem "Khawa bardina" We use his poetic symbols and use them to express the problems and ideals of the riding community, and we achieve the important point that the riding is a combination of symbolism and socialism, which are two prominent features of social symbolism. Is a narrator of the historical, political and social events of his time

    Keywords: Social Symbolism, New Kurdish Poetry, symbol, Ilkhanizadeh