فهرست مطالب

مجله تعامل انسان و اطلاعات
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیرا دانیالی، امیرحسین صدیقی* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی وبگاه دانشگاه تهران بر اساس شاخص های معماری اطلاعات، جهت اطلاع و بررسی وضعیت و کیفیت وبگاه است.

    روش

    روش انجام پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی است و از سیاهه وارسی جهت تحلیل وبگاه از جهت سیستم سازماندهی، سیستم برچسب زنی، سیستم پیمایش، و سیستم جستجو استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از سیاهه های وارسی نشان داد که وبگاه دانشگاه تهران با کسب امتیاز 20 از 37 در قسمت سازماندهی، امتیاز 37 از 57 در برچسب زنی، 53 از 78 در پیمایش و 14 از 46 در جستجو، وضعیت ضعیفی را در سیستم جستجو، وضعیت متوسطی را در سیستم سازماندهی، و وضعیت خوبی را در سیستم‎های برچسب زنی و پیمایش کسب نموده است. می توان با توجه به نتایج به دست آمده، سیستم جستجوی وبگاه دانشگاه تهران را بازطراحی کرد، در سیستم سازماندهی آن بازنگری انجام داد، و نسبت به بهبود سیستم های مورد اشاره دیگر در این وبگاه اقدام کرد. به صورت کلی جهت افزایش کارایی وبگاه ها نیاز به در نظر گرفتن اصول معماری اطلاعات در طراحی آن ها است. بعلاوه این پژوهش می تواند با شناسایی نقاط ضعف و قوت وبگاه، منبعی مناسب جهت سیاست گذاری های آتی وبگاه باشد.

    نتیجه گیری

    ارزیابی معماری اطلاعات وبگاه حوزه جدیدی است که در عین اهمیت، کمتر بدان پرداخته شده است. این پژوهش می کوشد تا با ارایه یک ارزیابی نظام مند در یک مطالعه موردی برای وبگاه دانشگاه تهران ضمن معرفی نقاط قوت و ضعف این وبگاه، کاربست پذیری این روش را برای استفاده در موارد مشابه نشان دهد.

    کلیدواژگان: معماری اطلاعات، وبگاه دانشگاه تهران، ارزیابی وبگاه، مطالعه موردی
  • احمد مجلس آرا، فاطمه فهیم نیا*، نادر نقشینه صفحات 12-24
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی الگوی تحلیل بازخورد متنی کاربران در شبکه های اجتماعی در مواجهه با رویدادها و کنش های محیطی با تاکید بر شناسایی عوامل موثر بر ارایه ی پیام های متنی توسط کاربران در شبکه های اجتماعی انجام شده است.

    روش پژوهش

    از لحاظ رویکرد پژوهش، روش امیخته اکتشافی بکار برده شده است. در مرحله ی اول این پژوهش از روش فراترکیب استفاده شد که از جمله روش های کیفی به شمار می رود. در مرحله ی دوم برای بررسی و اعتباریابی عوامل شناسایی شده و تهیه الگوی نهایی تحقیق، از روش پیمایشی یعنی نظرسنجی از خبرگان در قالب تشکیل گروه های کانوی و استفاده از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری اول پژوهش کلیه اسناد مکتوب مربوط به تحلیل بازخورد متنی و احساسات کاربران شامل 60 مقاله و اثر بر مبنای معیارهای معتبر از بین 198 مقاله و اثر انتخاب و تحلیل شد. جامعه ی آماری دوم شامل خبرگان حوزه ی فناوری اطلاعات در رشته های فناوری اطلاعات، جامعه شناسی، رفتارشناسی و... بودند که در نهایت 15 نفر تعیین شدند و به دلیل شرایط و محدودیت های پاندمی کرونا، به صورت از راه دور نسبت به ارایه ی نظرات و پیشنهادات اقدام نمودند.

    یافته ها

    با کاربرد مراحل هفتگانه فراترکیب، الگوی مفهومی در شش لایه ی مفهومی، مقوله ای و کدها به دست امد. در هر یک از لایه ها مفاهیم و موضوعاتی گنجانده شد که در نهایت 27 مولفه شناسایی شد. جهت اعتباریابی کیفی الگوی به دست آمده بر اساس نظرات خبرگان در قالب گروه های کانونی اخذ شد و الگوی مفهومی مورد تایید خبرگان پژوهش قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های حاصل از اجرای فرآیند فراترکیب در شناسایی ابعاد و مقوله های رفتاری کاربران در تحلیل بازخورد متنی در شبکه های اجتماعی که می تواند مبنایی برای پژوهش های آتی در جهت هدایت، راهبری و رفتارشناسی کاربران و همچنین راهنمایی در راستای سیاست های اجرایی برای مسیولین و تصمیم گیران در سازمان ها و نهادهای ذی نقش قرار گیرد در قالب الگویی مفهومی که به تایید و توافق بالای خبرگان رسید، ارایه گردید.

    کلیدواژگان: الگو، تحلیل بازخورد کاربران، شبکه های اجتماعی، کنش های محیطی
  • مهدی حسین پور، سنجر سلاجقه*، محمدجلال کمالی صفحات 25-37
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش مطالعه واکاوی عوامل محیطی و فنی و تکنولوژیکی موثر بر پنهان سازی دانش در فضای علمی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکردی آمیخته اقدام به شناسایی عوامل محیطی و فنی و تکنولوژیکی موثر بر پنهان سازی دانش در فضای علمی نموده است لذا مقاله حاضر مشتمل بر کثرت گرایی روش گردآوری اطلاعات است. همچنین در ادامه با استفاده از «روش دلفی» مدل مفهومی واکاوی عوامل محیطی و فنی و تکنولوژیکی موثر بر پنهان سازی دانش در فضای علمی ارایه گردیده است. درروش کمی نمونه آماری این پژوهش 314 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی خراسان رضوی تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و از طریق پرسشنامه های استاندارد پنهان سازی دانش (دیمر کاسیگولو، 2016) و محقق ساخته عوامل محیطی و فنی و تکنولوژیکی موردبررسی قرارگرفته اند. داده های‎ ‎آماری‎ ‎گردآوری شده طی 6 ماهه ی اول سال 1399 و درنهایت با‎ ‎استفاده‎ ‎از ‎روش معادلات ساختاری ‎در‎ ‎محیط‎ ‎نرم افزار آموس مورد‎ ‎تجزیه وتحلیل‎ ‎قرارگرفته‎ شده ‎است. عوامل فنی و تکنولوژیکی شامل؛ سهولت دسترس پذیری، مطابقت فناوری سازمان، ترس و واهمه از کار با فناوری موجود در سازمان و رضایت از کیفیت و برای عوامل محیطی نیز محیط فیزیکی و محیط اجتماعی در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که مقدار تاثیر محیط فیزیکی و اجتماعی بر پنهان سازی دانش به ترتیب با ضریب استاندارد 70/0- و 39/0- هست. همچنین مقدار تاثیرپذیری سهولت دسترس پذیری، عامل مطابقت فناوری سازمان، عامل رضایت از کیفیت نیز با پنهان سازی دانش به ترتیب برابر با 65/0- و 21/0- و 45/0- می باشد؛ اما متغیر ترس و واهمه از کار با فناوری موجود در سازمان با پنهان سازی دانش تاثیر مستقیم به اندازه 96/0 دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که عوامل محیطی و فنی و تکنولوژیکی با پنهان سازی دانش رابطه معکوس و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: پنهان سازی دانش، عوامل محیطی، فنی و تکنولوژیکی، فضای علمی، دانشگاه آزاد اسلامی خراسان رضوی
  • محمدحسن عظیمی*، عبدالحسین فرج پهلو، علی حمیداویان صفحات 38-52
    هدف

    بررسی وضعیت مهارت های مدیریت دانش شخصی دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شهید چمران اهواز و بررسی تاثیر عوامل فناورانه بر بهبود مهارتهای مدیریت دانش شخصی از دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شهید چمران اهواز.

    روش

    این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی تحلیلی است. روش انجام تحقیق پیمایشی می باشد که قابلیت تعمیم نتایج یکی از مهمترین مزایای آن به شمار می رود. از آن جا که این تحقیق به بررسی تاثیر عامل فناورانه بر مهارت های مدیریت دانش شخصی می پردازد از نوع همبستگی است. 

    یافته ها

      نتایج پژوهش نشان داد وضعیت دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شهید چمران اهواز از لحاظ برخورداری از  مهارت های مدیریت دانش شخصی در وضع مطلوب قرار دارد. میانگین این عوامل بالاتر از حد متوسط است. همچین مشخص شد عوامل فناورانه بر بهبود مهارت های مدیریت دانش شخصی در بین دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز موثر هستند. با ارتقا یک واحد عوامل فناورانه، مهارت های مدیریت دانش شخصی  2.649 واحد افزایش پیدا خواهد کرد.

    نتیجه گیری

    عوامل فردی مانند دانش و تجربه،  ویژگی های شخصیتی و روانی، توانایی برقراری ارتباط با دیگران و توانایی به کارگیری فناوری از جمله مواردی است که بر مدیریت دانش شخصی افراد تاثیر می گذارند. علاوه براین، امکانات سازمانی و فرهنگ حاکم بر سازمان نیز بر مدیریت دانش شخصی تاثیر می گذارد. وضعیت دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شهید چمران اهواز از لحاظ برخورداری از  مهارت های مدیریت دانش شخصی در وضع مطلوب قرار دارد. میانگین این عوامل بالاتر از حد متوسط است. می توان پذیرفت با اطمینان 95% که وضعیت دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شهید چمران اهواز از لحاظ برخورداری از  مهارت های مدیریت دانش شخصی مناسب و در سطح مطلوب قرار دارد، عوامل فناورانه بر بهبود مهارت های مدیریت دانش شخصی در بین دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز موثر هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش شخصی، دانشگاه شهید چمران اهواز، عوامل فناورانه
  • شبنم رفوآ*، زهرا سلیمی صفحات 53-66
    زمینه و هدف

    نظام های پیشنهادگر مقالات علمی، ابزاری سودمند برای کمک و تسریع در فرایند جستجوی اطلاعات هستند که مقالات را متناسب با نیاز پژوهشگران پیشنهاد می دهند. در حال حاضر، پایگاه های اطلاعاتی علمی نیز با استفاده از نظام های پیشنهادگر، مقالاتی را به کاربران پیشنهاد می دهند. از این رو، هدف اصلی این پژوهش ارزیابی عملکرد نظام پیشنهادگر سه پایگاه اطلاعاتی علمی الزویر و تیلور اند فرانسیس و گوگل اسکالر براساس میزان ربط موضوعی مقالات پیشنهادی در زمینه ذخیره و بازیابی اطلاعات از دیدگاه متخصصان کتابداری و فناوری اطلاعات می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع هدف، کاربردی بود که از روش ارزیابانه استفاده شد. نمونه پژوهش را سه پایگاه اطلاعات علمی الزویر و تیلور اند فرانسیس و گوگل اسکالر تشکیل دادند که دارای ابزار پیشنهاددهنده هستند. "ذخیره و بازیابی اطلاعات" به عنوان موضوع مورد جستجو انتخاب گردید. تعداد 10 کلیدواژه تخصصی مرتبط با موضوع ذخیره و بازیابی اطلاعات گزینش شد. پس از جستجوی هر کلیدواژه، نخستین مقاله بازیابی شده، ملاک بررسی قرار گرفت. سپس به ازای هر مقاله اول، 5 مقاله نخست پیشنهاد شده در هر یک از سه پایگاه مذکور استخراج شدند. داده ها از طریق مشاهده مستقیم و با استفاده از ابزار سیاهه وارسی محقق ساخته گردآوری شدند. اطلاعات کتابشناختی مقاله اول بازیابی شده در هر موضوع و هر پایگاه به همراه اطلاعات کتابشناختی 5 مقاله پیشنهاد شده جهت ارزیابی میزان ربط موضوعی در اختیار دو گروه از متخصصان کتابداری و فناوری اطلاعات قرار گرفت. نمونه پژوهش به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی و درصد فراوانی) و استنباطی (آزمون فیشر و آزمون تی) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که در بین سه پایگاه مذکور، پایگاه اطلاعاتی الزویر در مجموع نتایج مرتبط تری از دیدگاه متخصصان کتابداری و فناوری اطلاعات در زمینه ذخیره و بازیابی اطلاعات پیشنهاد می کنند که گوگل اسکالر و تیلور اند فرانسیس در رتبه های بعدی قرار دارند. در مجموع سه پایگاه، مرتبط ترین مقالات از نظر متخصصان موضوعی، مقالاتی بودند که در رتبه پنجم قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    در نهایت، مشاهده شد پایگاه اطلاعاتی الزویر، عملکرد مطلوب تری از نظر ارایه مقالات پیشنهادی مرتبط نسبت به دو پایگاه دیگر دارد. همچنین نتایج نشان داد، اختلاف معنی داری بین دیدگاه متخصصان فناوری اطلاعات با کتابداران در خصوص ربط مقالات پیشنهادی در زمینه ذخیره و بازیابی اطلاعات وجود دارد. به طوری که، از دید متخصصان فناوری اطلاعات ربط مقالات پیشنهادی پایگاه های اطلاعاتی بیشتر است.

    کلیدواژگان: نظام پیشنهادگر مقالات، سیستم های توصیه گر مقالات، نظام پیشنهادگر پایگاه اطلاعاتی، ربط موضوعی، پایگاه اطلاعاتی الزویر، پایگاه اطلاعاتی گوگل اسکالر، پایگاه اطلاعاتی تیلور اند فرانسیس
  • سجاد محمدیان، نادر نقشینه*، مریم ناخدا صفحات 67-78
    زمینه و هدف

    منظور از توصیه های دامنه های متقابل یعنی به جای پرداختن به هر دامنه به طور مستقل، دانش بدست آمده در یک دامنه (منبع) را به دامنه (هدف) دیگری منتقل و در آن به کار گرفت. مقاله حاضر با مرور نظام مند درپی بررسی پژوهش های این حوزه از نظر مبانی، کاربردها و چالش ها است.

    روش پژوهش

    در مطالعه حاضر، از چارچوب مطالعه نظام مند پریسما استفاده شده است. جست وجو در منابع اطلاعات علمی فارسی و انگلیسی با کلیدواژه های مرتبط انجام و 98 منبع به زبان انگلیسی در بازه زمانی 2007 تا 2021 یافت شد. با اعمال پالایش اولیه، معیارهای ورود و خروج از مطالعه و کنترل توسط متخصصان، تعداد 28 منبع انگلیسی برای ورود به مرور نظام مند انتخاب شدند.

    یافته ها

    بر مبنای دامنه، چهار سطح توصیه های دامنه های متقابل؛ مشخصه یا خصیصه، نوع، مورد و سامانه وجود دارد. برای پیش بینی نظرات کاربران در توصیه های بین دامنه ای از الگوریتم ها یادگیری ماشین و برای ارزیابی پیش بینی های صورت گرفته براساس ماتریس درهم ریختگی از سه دسته معیارهای پیش بینی، رتبه بندی و طبقه بندی استفاده می شود. توصیه های دامنه های متقابل با انتقال دانش بین دامنه ها در افزایش صحت توصیه ها، رفع مسئله شروع سرد، فروش متقابل و بهبود شخصی سازی کاربرد دارد. اصلی ترین چالش توصیه دامنه های متقابل تفاوت های دامنه ها با هم است این تفاوت ها شامل عدم انطباق بین ویژگی های دامنه ها و مشخص نبودن روابط میان دامنه ها است. علاوه بر این، تفاوت در اندازه دامنه ها و عملکرد ضعیف الگوریتم های پایه در پیش بینی نظرات کاربران از دیگر چالش های پیش روی توصیه های دامنه های متقابل است.

    نتیجه گیری

    این حوزه موضوعی اگر چه در ده سال اخیر شکل گرفته است اما شتاب پرداختن به موضوع توسط پژوهشگران علوم رایانه و اطلاعات نشان از مهم بودن حوزه پژوهشی دارد. توصیه های دامنه های متقابل سطح مورد اصلی ترین دسته توصیه های دامنه های متقابل محسوب می شوند. با توجه به شکل گیری گروه های کسب کارهای الکترونیک، در آینده توصیه های متقابل در سطح سامانه ها بیشتر مورد توجه قرار خواهند گرفت. توصیه های دامنه های متقابل در بهبود عملکرد سامانه های توصیه گر، مدل سازی کاربر در تعامل انسان و رایانه، تجارت الکترونیک می توان استفاده می شوند.

    کلیدواژگان: توصیه های دامنه های متقابل، سامانه توصیه گر، یادگیری ماشین، شروع سرد
|
  • Samira Daniali, Amir Hossein Seddighi* Pages 1-11
    Background

    The purpose of this study is to evaluate the University of Tehran website based on information architecture indicators to inform, assess the status and quality of the website.

    Methodology

    The research method is applied descriptive. Checklist was used to analyze the website in terms of organization, labeling, navigation, and search systems.

    Findings

    The results of the checklists showed that the University of Tehran website earned 20 points out of 37 in the organization, 37 points out of 57 in the labeling, 53 points out of 78 in the navigation, and 14 points out of 46 in the search, which imply a poor status in search system, an average status in organization system, and a good status in labeling and navigation systems. According to the obtained results, the search system of the University of Tehran website can be redesigned, its organization system can be reviewed, and other mentioned systems can be improved. In general, in order to increase the efficiency of websites, it is necessary to consider the principles of information architecture in their design. Moreover, this research can be a suitable source for future website policies by identifying the strengths and weaknesses of the website.

    Conclusion

    Evaluating the information architecture of a website is a new field that, while important, has received less attention. This research tries to show the applicability of the method for use in similar cases by presenting a systematic evaluation in a case study for the University of Tehran website while introducing the strengths and weaknesses of this website.

    Keywords: Information Architecture, University of Tehran Website, Website Evaluation, Case Study
  • Ahmad Majlesara, Fatemeh Fahim Niya*, Nader Naghshineh Pages 12-24
    Background and Objective

    The study aims to develop and validate a model for analyzing the textual feedback of users in social networks in the face of environmental events and actions with emphasis on identifying the factors affecting the presentation of text messages by users in social networks.
    Research

    Methodology

    Heuristic mixed method has been used. In the first stage, the meta-combined method was applied with a qualitative basis. In the second stage, to inspect, validate the identified factors and prepare the final research model, the survey method via questionnaire and forming conveyor group was combined. Population consisted of: 1) Selection and analysis of written documents related to the analysis of textual feedback and users' feelings, including 60 articles and works based on valid criteria from among 198 articles and works; 2) Experts in  information technology, sociology, behaviorism, etc., which 15 people were selected, but as a result and limitations of the corona pandemic comments and suggestions were remotely submitted.

    Results

    Using the seven steps of meta-combination, a conceptual pattern was obtained in six conceptual layers, categories and codes. In each layer, concepts and topics were included, and to end 27 components were identified. For qualitative validation, the obtained model was found based on the opinions of experts in the form of focus groups and the conceptual model was approved by the research experts.

    Conclusion

    The conceptual model - obtained from the hybrid stages and focus groups – which has been approved and accepted by experts could be used as a basis for future research to guide, and direct the behavior of users in social  networking in order to provide strategies and executive policies for officials and decision makers in relevant organizations and institutions.

    Keywords: Model, Feedback Analysis, Users, Social Networks, Environmental Actions
  • Mahi Hoseinpour, Sanjar Salajghe*, Mohammad Jalal Kamali Pages 25-37
    Background and Aim

    The aim of present study is the inquiring the environmental, technical and technological factors effective on knowledge hiding in scientific space.

    Methods

    The study is a mixed approach, inquiring the environmental, technical and technological factors effective on knowledge hiding in scientific space.  Thus, this article include in the pluralism of information collection methods. Also, using the "Delphi" method, the conceptual model of Inquiring the environmental, technical and technological factors effective on knowledge hiding in scientific space.
    In quantitative terms, the sample was 314 employees of Islamic Azad University of Khorasan Razavi. Sample selected randomly and surveyed through standard knowledge hiding (Demirkasimoglu, 2016) and researcher-made environmental, technical and technological factors questionnaires. Data was collected during the first six months of 2020 and analyzed, using SEM and Amos software. Technical and technological factors include: Ease of accessibility, compliance of the organization's technology, fear of working with the existing technology in the organization and satisfaction with quality, and for environmental factors, the physical environment and social environment were considered.

    Results

    Results show that the effect of physical and social environment on knowledge concealment with the standard coefficients of -0.70 and -0.39, respectively. Also, the amount of effectiveness of ease of accessibility, the factor of compliance with the organization's technology, the factor of fear and apprehension of working with existing technology in the organization, the factor of quality satisfaction with knowledge concealment are equal to -0.65, -0.21 and – 0.45. But the fear variable has a direct effect of 0.96 by hiding knowledge.

    Conclusion

    Results indicate that: Environmental, technical and technological factors are inversely and significantly related to knowledge hiding.

    Keywords: Knowledge Hiding, Environmental Factors, Technical, Technological, Scientific Space, Islamic Azad University of Khorasan Razavi
  • Mohammad Hassan Azimi*, Abdul Hussein Faraj Pahlo Pages 38-52
    Background

    To investigate the status of personal knowledge management skills of graduate students of Shahid Chamran University of Ahvaz and the effect of technological factors on improving personal knowledge management skills from the perspective of graduate students of Shahid Chamran University of Ahvaz.

    Method

    This is a survey research method in which the ability to generalize the results is one of the most important advantages. The study investigates the effect of technological factor on personal knowledge management skills.

    Finding

    The results showed that graduate students at Shahid Chamran University are in good condition in terms of personal knowledge management skills. The technological  factors is above average. Also, technological factors are effective in improving personal knowledge management skills among students at Shahid Chamran University in Ahvaz. By upgrading one unit of technological factors, personal knowledge management skills will increase by 2,649 units.

    Conclusion

    Individual factors such as knowledge and experience, personality and psychological characteristics, the ability to communicate with others and to use technology are among the factors that affect the management of personal knowledge. In addition, organizational facilities and the culture that governs the organization also affect the management of personal knowledge. The situation of graduate students at Shahid Chamran University is in good condition in terms of personal knowledge management skills. The average factors is above normal. It can be accepted with 95% confidence that the personal knowledge management skills state of graduate students at Shahid Chamran University is appropriate and at the anticipated level, technological factors are effective in improving personal knowledge management skills among students at Shahid Chamran University.

    Keywords: Personal Knowledge Management, Shahid Chamran University of Ahvaz, Technological factors
  • Shabnam Refoua*, Zahra Salimi Pages 53-66
    Background and Aim

    Scientific article recommender system assists and advance information retrieval process by proposing and offering articles tailored to the researchers needs. The main purpose of this study is to evaluate the performance of the recommender System in three scientific databases.  

    Method

    This applied study is directed by the valuation method. Sample consisted of three scientific databases: Elsevier, Taylor & Francis, and Google Scholar, which share recommendation tools. "Information storage and retrieval" was selected as the search subject. Ten specialized keywords related to the topic of information storage and retrieval were selected. After searching each key words, the first retrieved article was reviewed. Then, for each first article, the first 5 recommended articles were mined in each of the three mentioned databases. Data was collected through direct observation using a researcher-made checklist. To evaluate subject relevance, bibliographic information of the first article retrieved in each subject and database along with the bibliographic information of 5 recommended articles was provided to two groups of librarians and IT professionals. Sample was selected by snowball method. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data.

    Results

    Findings showed that among the databases, Elsevier recommends more relevant results from the perspective of IT professionals and librarians in the field of information storage and retrieval, with Google Scholar and Taylor & Francis in the next ranks. In total, the most relevant articles in terms of subject experts were the articles that ranked fifth.

    Conclusion

    To sum up, Elsevier performed better than the other two databases in terms of recommending related articles. Also, there is a significant difference between the views of librarians and IT professionals regarding the relevance of recommended articles in the field of information storage and retrieval. Thus, from the point of view of IT professionals, the significance of the recommended articles is greater.

    Keywords: Research Paper Recommender System, Recommender Systems, Database Recommender System, Subject Relevance, Scientific Databases, Google scholar, Elsevier, Taylor & Francis
  • Sajjad Mohammadian, Nader Naghshineh*, Maryam Nakhoda Pages 67-78
    Background and Aim

    The meaning of cross-domain recommendation is that instead of dealing with each domain independently, transfer knowledge gained in one domain (source) to another domain (target) and use it. The present article systematically reviews the research in this field in terms of foundations, applications and challenges.

    Method

    The Prisma guidelines had been used. Search in Persian and English scientific information sources with related keywords were conducted and 98 English language sources were found in the period 2007 to 2021. Applying the initial refinement, inclusion and exclusion criteria by experts, 28 English documents were selected to enter in the systematic review.

    Findings

    There are four levels of cross-domain recommendations: Attributes, types, items and systems. Machine learning algorithms are used to predict user rating in cross-domain recommendations, and three categories of:  Prediction, ranking, and classification criteria are used to evaluate predictions based on confusion matrix. Cross-domain recommendations can be used to increase the accuracy of recommendations, resolve cold start problems, cross-sell, and improve personalization by transferring knowledge between domains. The most challengeable recommendations of cross-domain is the differences between domains. These differences include the mismatch between the properties of the domains and/or unclear relationships between the domains. In addition, differences in domain size and poor performance of basic algorithms in predicting user rating are other challenges in cross-domain recommendations.

    Conclusion

    While this subject has been shaped in the last decade, but the keen attention of computer science and information researchers shows its importance. Items level are the main category of cross-domain recommendations. Due to the formation of e-business groups, in the future, cross-domain recommendations at the system level will be given more consideration. Cross-domain recommendations could be used to improve the performance of recommender systems, user modeling in human-computer interaction, and e-commerce.

    Keywords: Cross-domain Recommendations, Recommender System, Machine Learning, Cold Start