فهرست مطالب

سازمان های بین المللی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1401)

فصلنامه سازمان های بین المللی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید حکیم *، محبوبه ایران نیا صفحات 5-30

    سازمان همکاری شانگهای سازمانی توانمند با پتانسیل‎های فراوان است که داشتن ویژگی‌هایی همچون وسعت و جمعیت قابل‌توجه، عضویت دایم دو عضو آن (چین و روسیه) در شورای امنیت سازمان ملل و داشتن قابلیت‎ها و توانمندی‌های فراوان، نشان‌هنده ظرفیت‎های بالقوه آن بوده است. با توجه به عضویت دایم جمهوری اسلامی ایران در‌ این سازمان، به‌طور قطع این مهم، پیامدها و آثار قابل توجهی را به همراه خواهد داشت و بر همین اساس بررسی ابعاد عضویت دایم ایران در این سازمان در قالب تبیین فرصت‎ها و چالش‎های عضویت دایم، ضرورت دارد و یافته‌های آن می‌تواند سیاست‌گذاری در ارتباط با مسئله مذکور را در سیاست خارجی ایران تسهیل نماید. پرسش اصلی پژوهش عبارت است از اینکه «عضویت دایم ایران در سازمان شانگهای چه تاثیری بر وزن ژیوپلیتیک ایران دارد؟» با این فرض که عضویت دایم ایران در این سازمان می‎تواند وزن ژیوپلیتیک ایران را در منطقه افزایش دهد و منافع سیاسی، اقتصادی و امنیتی برای ایران به همراه داشته باشد. بر این اساس پس از تامل در دلایل شکل‌گیری و تداوم این سازمان، به بررسی و واکاوی عضویت دایم ایران در این سازمان و پیامدها و آثار این عضویت پرداخته و تاثیر این مهم بر وزن ژیوپلیتیک ایران در منطقه ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: سازمان همکاری شانگهای جمهوری اسلامی ایران، عضویت دائم، وزن ژئوپلیتیک
  • احسان جعفری فر *، رضا نصیری حامد صفحات 31-60

    امروز تروریسم از مهم‌ترین موضوعات مورد توجه ملت‌ها و دولت‌ها در سرتاسر جهان است و با آنکه این مسئله مناطق خاصی را بیشتر درگیر کرده، اما شیوع آن تقریبا به دغدغه امنیتی اغلب جوامع معاصر تبدیل شده است. سازمان ملل متحد برای مقابله با رشد و اقدامات گروه‌های تروریستی تلاش‌هایی را انجام داده است؛ به‌ویژه اینکه با ظهور داعش و اقدامات فراملی آن بحران تروریسم به‌عنوان تهدیدی علیه امنیت جهانی موردتوجه بیشتری قرار گرفت. این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه‌ای و سایت به دنبال پاسخ به این پرسش بوده است که «سازمان ملل چه قطعنامه‌هایی علیه گروه تروریستی داعش تصویب کرده است؟» این پژوهش در یک نوآوری برخلاف پژوهش‌های پیشین که به مسئله بحران عراق و سوریه و نقش سازمان ملل در خلال آن پرداخته‌اند قصد داشته است به‌صورت منسجم تنها به موضوع قطعنامه‌های سازمان ملل در قبال داعش بپردازد. بر اساس یافته‌های پژوهش، بین سال‌های 2014-2021 قطعنامه‌های 2169، 2170، 2178، 2199،2347،2249 و 2462 مهم‌ترین قطعنامه‌های سازمان ملل متحد علیه داعش بوده که در موضوعات زیر تصویب شده است: قطعنامه 2169 شورای امنیت نسبت به شناسایی داعش به‌عنوان گروه تروریستی؛ قطعنامه 2170 برای انحلال داعش؛ قطعنامه 2178 نسبت به جذب جنگجویان خارجی به داعش؛ قطعنامه 2199 درباره منع خرید و معامله نفت و گاز، اشیای عتیقه و تاریخی با تروریست‌ها؛ قطعنامه 2347 درباره حمایت از میراث مشترک بشریت و میراث فرهنگی؛ قطعنامه 2249 برای نابودسازی پناهگاه‌های داعش در عراق و سوریه و قطعنامه 2462 در مورد مبارزه با تروریسم و مقابله با تامین بودجه تروریسم.

    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، داعش، قطعنامه، تروریسم، شورای امنیت
  • رضا رحمتی * صفحات 61-94

    حقوق بین‌الملل و حوزه های وابسته به آن، از جمله حقوق جنگ و حقوق بشردوستانه بین‌المللی دستخوش تغییرات فراوانی شده است که یکی از آن‌ها تغییر در محیط ارتکاب جرم است. در جهان کنونی، نت جای مکان‌ها را گرفته است. اعمال و عملیات‌های سایبری اعم از جاسوسی، اعمال جرم و در حد گسترده‌تر آن یعنی حملات سایبری، خلاف تعهدات دولت‌ها در حقوق بین‌الملل هستند. این اعمال از آنجایی که قابلیت وارد کردن خسارات فیزیکی و صدمات انسانی را دارند، رافع تعهدات دولت‌ها و نقض مسئولیت دولت‌ها محسوب می‌شوند. بررسی اینکه این حملات جزو دسته «حمله» مدنظر کنوانسیون‌های ژنو قرار می‌گیرند یا خیر و در صورت اطلاق این عنوان به حملات سایبری چگونه دولت یا ارگان حمله‌کننده قابل شناسایی است و در صورت شناسایی چگونه رفتار او قابل انتساب به یک دولت است و متعاقبا مسئولیت دولت وفق این انتساب چیست، مسایلی هستند که حقوق بین‌الملل باید به آن‌ها پاسخ دهد؛ بنابراین پرسش پژوهش حاضر بدین ترتیب صورت‌بندی شده است که «آیا و تا چه اندازهای حملات سایبری قابل انتساب به رفتار دولتها هستند؟» برای پاسخ به این سوال ابتدا باید به این موضوع توجه کرد که آیا حملات سایبری، ذیل عنوان «حمله» قرار می‌گیرند یا خیر، لازم است ابتدا در این خصوص تفسیر کارآمدی از ماده 2 (بند 4) منشور ارایه داد و سپس به مسئله شناسایی و سپس انتساب حمله سایبری پرداخت.

    کلیدواژگان: حملات سایبری، مسئولیت دولت، شناسایی، انتساب
  • محمودرضا جلیلی، مهدی فاخری * صفحات 95-131

    موضوع اصلاحات در «سازمان جهانی تجارت» از زمان تاسیس این سازمان مطرح و مسایلی مانند اصلاح رفتار متمایز و ویژه و اصلاح سیستم تصمیم‌گیری بر اساس اجماع همواره مورد بحث بوده‌اند. اختلافات همیشگی کشورهای توسعه‌یافته و کشورهای درحال‌توسعه و نگاه متفاوت این دو گروه به فلسفه وجودی سازمان تاکنون از به نتیجه رسیدن اصلاحات در سازمان جلوگیری کرده است. کشورهای توسعه‌یافته هدف نهایی این سازمان را ایجاد تجارت آزاد بین کشورها می‌دانند و معتقدند تجارت آزاد باید به تجارت الکترونیک و تجارت مالکیت فکری گسترش یابد و در مقابل کشورهای درحال‌توسعه، هدف نهایی سازمان را توسعه همه کشورها قلمداد می‌کنند و تصویب یک نتیجه کلی از مذاکرات «دور توسعه دوحه» را پیش‌شرط شروع مذاکرات جدید برای اصلاح سازمان اعلام می‌نمایند. علاوه بر این در سال‌های گذشته و بعد از ایجاد بحران در رکن حل اختلاف توسط ایالات متحده آمریکا، اصلاح رکن مذکور نیز به یکی از چالشی‌ترین موضوعات در روند اصلاحات سازمان بدل شده است. همچنین رسیدن به اجماع در تصمیم‌گیری‌های سازمان عملا مکانیزم تصمیم‌سازی را با بن‌بست روبه‌رو ساخته و موضوعات جدیدتر در تجارت بین‌الملل مانند تجارت الکترونیک نسبت به زمان تاسیس سازمان شرایط متفاوت‌تری را ایجاد کرده‌اند. به نظر می‌رسد مشکلات پیش‌گفته با توجه به تحولات تاثیرگذار در تجارت بین‌الملل در سال‌های گذشته مانند همه‌گیری بیماری کرونا و همچنین تغییر رییس‌جمهور ایالات متحده آمریکا، نیاز به اصلاحات در سازمان را در سال‌های آینده امری اجتناب‌ناپذیر کرده است. بر این اساس پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به دنبال پاسخ به این مسئله بوده است که مهمترین عوامل موثر بر روند اصلاحات سازمان جهانی تجارت کدام‌اند و تاثیر این روند بر آینده سازمان و نظام تجارت بین‌الملل چگونه خواهد بود.

    کلیدواژگان: اصلاحات سازمان جهانی تجارت، مذاکرات تجارت بین الملل، بحران رکن استیناف، دور دوحه
  • امیرهوشنگ میرکوشش *، رامتین رضایی صفحات 133-158

    با پایان یافتن جنگ سرد و نظام دوقطبی روابط بین‌الملل، صلح بین‌المللی نیز دستخوش تحولات ژرفی شده و ماهیت و متغیرهای جدید و نوینی را تجربه کرده‌ است. به باور این نوشتار، مفهوم و پدیده صلح بین‌الملل از دهه 1990 میلادی به این‌سو با وضعیتی به‌شدت بحرانی و اسفناک مواجه شده و سازوکارهای تحقق صلح، از جمله دیپلماسی پیشگیرانه سازمان ملل متحد به‌عنوان نهاد انحصاری در تحقق صلح بین‌الملل در جلوگیری از وقوع مخاصمات مسلحانه خونین و نسل‌کشی‌های گسترده درمجموع نسبت به دوران جنگ سرد با ناکامی و نا‌کارآمدی جدی همراه بوده است. در این پژوهش پرسش مهم طرح‌شده این است که «عملکرد دیپلماسی پیشگیرانه سازمان ملل متحد در دوران پس از جنگ سرد چگونه ارزیابی می‌شود؟» و فرضیه مطرح در پاسخ به آن عبارت بوده است از اینکه: عملکرد دیپلماسی پیشگیرانه سازمان ملل متحد در دوران پس از جنگ ‍‌سرد به دلیل ضعف و ناکارآمدی در حل‌وفصل مخاصمات مسلحانه در راستای تحقق صلح بین‌الملل موفق نبوده است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی پیشگیرانه، صلح بین المللی، سازمان ملل متحد
  • ناصر خورشیدی *، صارم شیراوند صفحات 159-196

    هدف نوشتار حاضر، بررسی تمایزات و حوزه‌های همپوشانی میان «امنیت انسانی» و «حقوق بشر» بوده است. هر دوی این مفاهیم، حفظ و ارتقای «کرامت انسانی» را در دستور کار قرار دادهاند و از این جهت بسیاری از نواقص و کاستی‌های یکدیگر را پوشش میدهند،‌ ضمن اینکه میان این دو مفهوم تفاوتهایی به‌ویژه در سطح تحلیل، جنبه‌های عملیاتی و دامنه شمول وجود دارد. بر این اساس پژوهش حاضر این پرسش را مطرح کرده است که «چگونه حقوق بشر و امنیت انسانی با وجود برخی تفاوتها و تمایزات، قادرند همدیگر را به‌صورت متقابل تکمیل و تقویت کنند؟» حقوق بشر و امنیت انسانی به علت آنکه بر موضوعی واحد، یعنی «کرامت انسانی» و توسعه ابعاد مختلف زندگی بشری اعم از فردی، اجتماعی و بینالمللی متمرکز هستند، توانایی همپوشانی و تقویت یکدیگر را دارند. حقوق بشر بسترهای حقوقی و قانونی لازم برای تحقق استراتژیهای امنیت انسانی، یعنی «حمایت» و «توانمندسازی» را فراهم می‌کند و متقابلا امنیت انسانی با تاکید بر جنبه های عملیاتی اسناد جهانی حقوق بشر، به‌طور خاص حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و امنیتی‌سازی، برخی دغدغه های مشترک با حقوق بشر، از اهداف مصرح در اسناد جهانی حقوق بشر حمایت‌های لازم را به عمل می‌آورد. یافته های تحقیق نشان داده است که نوعی رابطه معنادار میان حقوق بشر و امنیت انسانی برقرار است و روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و در مواردی نیز برای اثبات فرضیه از روش مقایسه‌ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: امنیت انسانی، اصل حمایت، اصل توانمندسازی، حقوق بشر، کرامت انسانی، نسبی گرایی فرهنگی
|
  • Hamid Hakim*, Mahboubeh Irannia Pages 5-30

    Capacities of the Shanghai Cooperation Organization Considering the membership of two of the five permanent members of the UN Security Council (Russia and China) in this organization, having more than a third of the world's population, considerable size, large capacities and abundant capabilities, promises a potentially strong coalition. Due to the permanent membership of the Islamic Republic of Iran in this organization, it seems that examining the consequences of Iran's membership in this organization in the form of explaining the opportunities and challenges of membership, can Facilitate policy making in foreign policy of Iran about this issue. This study suggests that Iran's permanent membership in this organization can increase Iran's geopolitical weight in the region and bring political, economic and security benefits to Iran. Based on this, first, we study the theoretical explanation of formation and continuation of the Shanghai Cooperation Organization and then while analyzing the reasons for non- membership of the Islamic Republic of Iran to now; the consequences of permanent membership in the current situation in this organization are examined.

    Keywords: Shanghai Cooperation Organization, Islamic Republic of Iran, Permanent Membership, Geopolitical Weight
  • Ehsan Jafari Far*, Reza Nasiri Hamed Pages 31-60

    Today, terrorism is one of the most important issues for nations and governments in the world. Although certain parts of the world are more affected by this phenomenon than the others, its prevalence has almost become a security concern in most contemporary societies. We are witnessing efforts by the United Nations to counter the growth and activities of terrorist groups, especially as the crisis of terrorism became more of a threat to global security with the rise of ISIS and its transnational actions. This article through analytical and descriptive methods and by using library and website resources seeks to answer the question of what resolutions the United Nations has adopted against the terrorist group ISIL. The novelty of this study is that, unlike previous studies that have dealt with the Iraq-Syria crisis and the role of the United Nations during it, it intends to address only the issue of UN resolutions on ISIL in a coherent manner. The research findings show that since 2014 up until 2021, resolutions 2169, 2170, 2178, 2199, 2347, 2249 and 2462 are the most important UN resolutions adopted against ISIL. Resolution 2169 on the identification of ISIL as a terrorist group, Resolution 2170 on the dissolution of ISIL, Resolution 2178 on the recruitment of foreign fighters to ISIL, Resolution 2199 on the prohibition of buying and trading in oil and gas, antiques and historical objects with terrorists, Resolution 2347 on the Security Council Regarding the protection of the common heritage of humanity and cultural heritage, Resolution 2249 to destroy ISIL sanctuaries in Iraq and Syria, and finally Resolution 2462 on the fight against terrorism and the financing of terrorism; all were adopted to contain the activities of this terrorist organization

    Keywords: UN, ISIL, Resolution, Tterrorism, Security Council
  • Reza Rahmati* Pages 61-94

    In the current age Net is an alternative of place in criminology, and violation of international law. Cyber space is new phenomena both in the scope of technology and in non-useful functions. Cyber-attacks and its sorts can cause physical damage and loss of life, because of this; it can be under the responsibility obligations of states. International responsibility of states (for example draft article of responsibility of state in internationally wrongful act) is one of the most important elements in the law of cyber-attacks. The first issue in the cyber-attack is the term of “force” and “attack”. Cyber-attack can be under the term of attack in international law. According to this concept, the main question is “do and to what extend cyber-attacks are attributable to conduct of state? To answer this question first we have to know the concepts of attack. Then which commentaries of article 2 (para 4) of United Nations Charter are useful to cyber-attack, finally the dilemma of recognition and attribution of root of attack is so important to applying of the law of responsibility of state.

    Keywords: Cyber-space, Cyber-attack, responsibility of state, recognition, attribution
  • MahmoudReza Jalili, Mehdi Fakheri* Pages 95-131

    World Trade Organization reform has been discussed since its establishment. Issues such as the reform of special and differential treatment and also the reform of the consensus decision-making system have been among the most important cases of attention. The constant conflict between developed and developing countries, which led to the collapse of the Doha Round negotiations and the failure of the reforms debate in WTO, can be attributed to the different perspectives of these two country groups on the main purpose of WTO. Developed countries believe that the final aim of WTO is to facilitate free trade between countries, they also demand that WTO should expand free trade to e- commerce and intellectual property. On the other hand, developing countries believe the final goal of the WTO is to accelerate the development of all countries. They also expect WTO to announce the approval of an overall result of the Doha Development Round negotiations as a precondition for new negotiations of WTO reform .In addition, after the U.S crisis in WTO Dispute Settlement Body (DSB), the reform of DSB has become one of the most challenging pillars of the WTO reform process.Making consensus in the decisions has faced a deadlock in the decision-making mechanism of WTO. For instance, some of the recent issues in international trade, such as e-commerce have created different conditions in WTO in comparison to time WTO was established. Furthermore, in recent years some events like the Coronavirus pandemic and changing of the president of the United States, have made WTO reform inevitable.

    Keywords: WTO Reform, World trade egotiation, Collapse of Doha round, WTO appellate body
  • AmirHooshang Mirkooshesh*, Ramatin Rezaei Pages 133-158

    With the end of the Cold War and the bipolar system of international relations and consequently the establishment of international peace, the international system has undergone profound changes and has experienced new features and variables. According to this paper, the concept of international peace has been in a very critical and deplorable state since the 1990s, and the mechanisms for achieving peace, including the United Nations' preventive diplomacy as the sole institution for the realization of international peace was both ineffective and inefficient in preventing bloody conflicts and large-scale genocides in comparison with the Cold War era. This article seeks to answer the question that how is the performance of UN preventive diplomacy assessed in the post-Cold War era? In response to this question, it is hypothesized that the performance of UN preventive diplomacy in the post-Cold War era has not been successful due to its weakness and inefficiency in resolving armed conflicts in order to achieve international peace.

    Keywords: Preventive Diplomacy, International Peace, United Nations
  • Nasser Khorshidi*, Sarem Shiravand Pages 159-196

    The purpose of this article is to study of distinctions and overlapping areas between "Human Security" and "Human Rights". Both concepts put the preserving and promoting "Human Dignity" on the agenda, And for this reason, they cover many of each other's shortcomings. On the other hand, there are differences areas between "Human Security" and "Human Rights", especially in the level of analysis, operational aspects, and scope of inclusion. In this regard, the question arises: "How can human rights and human security, despite some differences and distinctions, be able to complement and reinforce each other?"Human rights and human security have the ability to overlap and reinforce each other, because they focus on a single issue, namely "human dignity" and the development of various aspects of human life, including individual, social and international. In order to realizing the Human security strategies (protection and empowerment), Human rights provide the necessary legal framework to support the two principles of "Protection" and "Empowerment". And conversely, human security, with its emphasis on the operational aspects of the Universal Declaration of Human Rights, in particular economic, social and cultural rights, as well as the Securitization of some common human rights concerns, can provide the necessary political support for achieving human rights goals. Findings indicate that there is a significant relationship between human rights and human security. The research method is descriptive-analytical and in some cases a comparative method has been used to prove the hypothesis.

    Keywords: Cultural Relativism, Empowerment Principle, Human Security, Human Rights, Human Dignity, Protection Principle