فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و سوم شماره 5 (پیاپی 108، امرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/19
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حلما حبیبی خوزانی، علی اکبری* صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    باغ های درون شهری، از آن حیث که محیط طبیعی اما دست ساخت انسان است و واجد نظام های متعدد معنایی و استعاری، کارکردی و حسی-تجربی است، یکی از غنی ترین فضاهای ساخته شده در شهرهای ایران است. خوانش فضای سبز شهری تاریخی با هدف خلق ساختاری که طی زمان پاسخ گوی نیازهای مادی و معنوی مخاطبانش باشد، می تواند مبنای برنامه ریزی پاسخ ده به ضرورت های عملکردی جدید در شهرسازی مدرن باشد. در این پژوهش با فرض اینکه باغ ایرانی دارای زبان الگوی قابل خوانش و قابل تعمیم در سنت باغ سازی ایران است، تلاش شده تا ضمن احصای آن زبان الگو در ساختار باغ های مسعودیه، فرح آباد و نگارستان، میزان تطبیق پذیری آن ها با نظریه زبان الگو بررسی و درنهایت قوی ترین ساختار از میان نمونه ها شناسایی شود.

    روش بررسی

    در این پژوهش نوع تحقیق «نظری» است، مبانی فلسفی پژوهش، تفسیری، رویکرد تحقیق «کیفی» و طرح تحقیق قیاسی-تطبیقی خواهد بود. روش تحلیل داده ها، قیاس و تطبیق زوجی سلسه مراتبی و ابزار گردآوری داده ها، مطالعات کتابخانه ای و پژوهش های میدانی است.

    یافته ها

    در سطح ساختارهای سازنده باغ ایرانی، ساختار کالبدی با وزن 428/0 حایز اهمیت بیشتری نسبت به ساختارهای عملکردی با وزن 334/0 و کیفیت فضایی با وزن 238/0 است. در برآیند کلی و در مجموع وزن نهایی تطبیق پذیری زبان الگوی باغ ها، باغ مسعودیه با وزن 436/0، باغ فرح آباد با وزن 345/0 و باغ نگارستان با امتیاز 219/0 قرار می گیرند.

    نتیجه گیری

    احصای مولفه های زبان الگوی فضای سبز شهری تاریخی از کاراترین ابزارها به بازشناسی و بازآفرینی کیفیتی است که می توان از این طریق، زبان آن معماری را بر اساس نیازهای امروز بازتولید کرد.

    کلیدواژگان: زبان الگو، باغ مسعودیه، باغ فرح آباد، باغ نگارستان، فضای سبز شهری
  • طاهره اردکانی*، علیرضا میکائیلی تبریزی، عبدالرسول سلمان ماهینی، مرجان محمد زاده صفحات 17-27
    زمینه و هدف

    اکوتوریسم در حال حاضر به یک فعالیت مهم اقتصادی در مناطق طبیعی جهان تبدیل شده است و فرصت هایی برای بازدیدکنندگان فراهم می سازد تا بتوانند تجلی طبیعت و فرهنگ را تجربه کنند که این مهم در مناطق بازدیدی بیشتر اتفاق می افتد. مدیران  این مناطق باید بتوانند بین نیاز به تفرج و اثرات حاصل از اکوتوریسم، تعادل برقرار کنند. هدف از این مقاله، ارایه مجموعه ای از راهبردها برای مدیران اکوتوریسمی، جهت تسهیل تصمیمات در رابطه با مدیریت و توسعه اکوتوریسم می باشد.

    روش بررسی

    این تحقیق با مروری بر مهمترین راهبردهای مدیریتی مناطق بازدیدی جهت تحقق هدف توسعه پایدار از گذشته تا حال(Eurostate[1],UNWTO[2], The Nature Conservancy[3]) تلاش نموده تا به اهمیت پیاده سازی راهبردها و لزوم استفاده صحیح آن اشاره شود.

    یافته ها

    راهبردهای مدیریتی، اساس یک طرح مدیریتی اکوتوریسم((EMP[4] را تشکیل می دهند. در این مقاله، راهبردهای کلیدی مدیریت اکوتوریسم شامل زون بندی برای استفاده بازدیدکنندگان، طرح ریزی و طراحی مکان بازدیدکننده، طراحی زیرساخت های پایدار، سازوکارهای تولید درآمد، مدیریت و پایش بازدیدکننده و راهنمایان طبیعت گرا به تفصیل معرفی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه اجرای هر یک از این راهبرد های مدیریتی اکوتوریسم در یک منطقه بازدیدی، شرایط برای توانمند شدن بالقوه مناطق برای اکوتوریسم به صورت یک نیرو درجهت توسعه پایدار، مهیا خواهد شد و برای مدیران مناطق بازدیدی و همچنین دیگر کارگزاران اکوتوریسم مانند تورگردانان و توسعه دهندگان هتل ها، مثمر ثمرخواهد بود.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، برنامه ریزی و مدیریت، راهبرد های مدیریتی اکوتوریسم، حفاظت و توسعه پایدار
  • امید رهنما، سید محسن بهشتیان*، مریم افشاری صفحات 29-39

    با وجود اهمیت فضاهای سبز شهری به منظور تحقق اهداف توسعه پایدار، با رشد و توسعه شهرنشینی، فضاهای سبز در ساختار کالبدی شهر ها، به شدت در معرض تخریب قرار گرفته است.  قوانین و مقررات، همواره به عنوان مهمترین ابزار حقوقی دولت ها برای حفاظت از محیط زیست تلقی می شود. در کشور ما به رغم وجود قوانین و مقررات زیست محیطی متعدد، روند تخریب فضاهای سبزهمچنان ادامه دارد. در این پژوهش سعی شده است به نقاط ضعف وقوت ضمانت های اجرایی در قوانین جاری کشور در حوزه فضای سبزخصوصی شهری پرداخته شده است. روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی - تحلیلی است. در این مقاله با پرداختن به قوانین و مقررات مرتبط با فضای سبز شهری ، نسبت به بررسی چالش های حقوقی موجود در قوانین جاری و ارایه راهکارها اقدام شده است. در این پژوهش با توجه به تحلیل ضمانت های حقوقی وکیفری در حوزه فضای سبز خصوصی شهری ، علی رغم وجود ضمانت های متعدد در این حوزه مانند جرایم مالی ،حبس و... شاید یکی از مهم ترین نقاط مفقوده در این ضمانت ها در مرحله اجرا می باشد بدین معنا که شاید ضمانت های خوبی در قوانین پیش بینی شده اما در مرحله اجرا توسط مجریان بخوبی اجرا نمی گردد و یا با اغماض با آن برخورد می شود. نتیجه این تحقیق حاکی از آن است که قوانین مرتبط با فضای سبز در ایران قدیمی و دارای نقدهای بسیاری است، لذادر پاره ای از موارد نمی تواند پاسخگوی نیازهای حمایتی و همچنین حفظ فضای سبز شهری  باشد. شاید بتوان گفت حلقه مفقوده دراین قوانین عدم اجرای صحیح ضمانت های حقوقی وکیفری پیش بینی شده در قوانین است .

    کلیدواژگان: قوانین و مقررات، محیط زیست، توسعه پایدار، فضای سبز خصوصی شهری، ضمانت حقوقی
  • بهجت موسوی، محسن تابان* صفحات 41-55
    زمینه و هدف

    با افزایش جمعیت کره زمین و استفاده روزافزون از وسایل حمل و نقل و سوخت های تجدید ناپذیر، مشکلات متعددی دامن گیر شهرهای بزرگ جهان شده است که با تداوم وضع موجود آثار مخربی بر محیط زیست برجای می گذارد. ساخت شهرهای اکولوژیک برای به حداقل رساندن مصرف انرژی، استفاده مجدد از منابع، بازیافت و بازتولید و افزایش سرانه فضای سبز که به بهبود وضعیت زندگی و سلامت ساکنان شهر و اجتماع از طریق یک مدیریت و برنامه ریزی شهری یکپارچه کمک می کند، راه حلی بر  این مشکل است.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر بر اساس ماهیت و روش، توصیفی و تحلیلی می باشد. در این تحقیق که در آبان ماه 1395 انجام شده است، نمونه های موردی با رویکرد توصیفی، تحلیل شده و معیارهای طراحی در قالب اصول اولیه استخراج شده است. برای سنجش میزان نزدیکی محدوده مورد نظر به محدوده های اکولوژیک، چندین نمونه موفق شهر و محله اکولوژیک، بررسی شده و پس از استخراج معیارهای ارزیابی، به امتیازدهی محدوده مورد نظر (کوی سوم شعبان شهر دزفول) به عنوان یکی از محدوده هایی که در گسترش از الگوی توسعه سبز تبعیت کرده، پرداخته شده است، پس از آن فرآیند تبدیل وزن دهی معیارها به شاخصه هایی کمی در قالب مدل وزنی AHP، انجام گرفت و مطابق با نتایج ارزیابی، پیشنهادهایی جهت نزدیکی هر چه بیشتر محدوده مورد نظر به محدوده های اکولوژیک، ارایه شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که از میان معیارهای شهر اکولوژیک،  کوی سوم شعبان شهر دزفول به ترتیب با 6/66 درصد در زمینه کاربری زمین و حمل ونقل و با 25/6 درصد در زمینه بازیافت زباله به ترتیب بیشترین و کمترین نزدیکی به استانداردهای محدوده های اکولوژیکی را داراست.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد کوی سوم شعبان شهر دزفول با وجود شکل و اندازه مناسب، سرانه و دسترسی بالا به فضای سبز، با توجه به برخورداری از دیگر شاخصه های شهرهای اکولوژیکی همچون استفاده از حمل و نقل عمومی،  انرژی های تجدیدپذیر و مدیریت منابع آب می تواند در تبدیل شدن این محدوده به یک محدوده اکولوژیک موثر باشد.

    کلیدواژگان: توسعه سبز، شهر اکولوژیک، ارزیابی اکولوژیکی، کوی سوم شعبان شهر دزفول
  • صدیقه کرمی، احمد لندی، نعیمه عنایتی ضمیر*، رویا زلقی صفحات 57-69
    زمینه و هدف

    بیوچار یک اصلاح کننده پایدار است، که در طولانی مدت برای ترسیب کربن و همچنین افزایش حاصلخیزی خاک استفاده می شود. تحقیق حاضر به منظور تعیین اثرات کاربرد بیوچار ذرت و نیشکر به عنوان اصلاح کننده آلی بر برخی خصوصیات بیولوژیکی خاک و ترسیب کربن انجام گرفته است.

    روش بررسی

    بقایای ذرت و نیشکر بعد از هوا خشک شدن  در کوره دست ساز پیرولیز و با توجه به تیمارهای مورد نظر (صفر، یک و دو درصد وزنی) به خاک اضافه شدند. نمونه ها به مدت 100 روز در دمای 25 درجه سلسیوس نگهداری و رطوبت نمونه ها در حد 60 درصد ظرفیت زراعی حفظ گردید. پس از 100 روز تنفس میکروبی به روش تیتراسیون با اسید کلریدریک، کربن زیست توده میکروبی به روش تدخین-استخراج، تصاعد آمونیوم به روش تیتراسیون با اسیدسولفوریک و نیتریفیکاسیون به روش رنگ سنجی اندازه گیری و ضریب میکروبی، ضریب متابولیکی و ترسیب کربن محاسبه گردید.

    یافته ها

    نتایج تاثیر معنی دار بیوچار بر تنفس میکروبی، کربن زیست توده میکروبی، سهم متابولیک، تصاعد آمونیوم و ترسیب کربن در سطح 001/0> p و عدم معنی داری تاثیر بیوچار را بر نیتریفیکاسیون نشان داد. بیشترین میزان تنفس(31/27 میلی گرم دی اکسیدکربن در 100گرم خاک)، کربن زیتوده میکروبی(05/37میلی گرم کربن میکروبی در 100گرم خاک) و ترسیب کربن (67/13 گرم بر کیلوگرم) در تیمار دو درصد بیوچار نیشکر و بیشترین تصاعد آمونیوم (8/18درصد نیتروژن) در تیمار یک درصد بیوچار ذرت به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بیوچار نیشکر به دلیل کربن بیشتر بر خصوصیات بیولوژیکی وابسته به کربن بیشترین تاثیر را داشت.

    کلیدواژگان: بیوچار، تصاعد آمونیوم، ترسیب کربن، تنفس خاک
  • محمد فروهر واجارگاه*، محمدرضا ایمانپور، علی شعبانی، سید علی اکبر هدایتی صفحات 71-80
    زمینه و هدف

    با توجه به گسترش روزافزون استفاده از نانو مواد به خصوص نانو نقره که به دلیل خاصیت آنتی باکتریال در صنایع مختلف استفاده می شود و گریزناپذیر بودن ورود آن به آب های جاری، در این تحقیق به تعیین پاسخ های کشندگی نانو نقره بر روی ماهی قرمز پرداختیم.

    روش بررسی

    برای تعیین سمیت نانو نقره از روش استاندارد O.E.C.D راهنمای شماره 203 استفاده شد. ثبت تلفات به صورت روزانه طی مدت 96 ساعت انجام شده و بعد از ثبت تلفات، اقدام به تعیین سمیت کشنده در 24، 48، 72 و 96 ساعت با استفاده از نرم افزار پروبیت گردید. در نهایت میزان حداکثر غلظت مجاز و درجه سمیت مشخص شد.

    یافته ها

    در طی مدت  زمان  24 تا  96 ساعت با افزایش غلظت نانو نقره، مرگ و میر نسبی ماهی ها افزایش پیدا کرد. میزان مرگ و میر در غلظت های 0، 01/0 ، 1/0 ، 5/0 ، 1 ، 5/2 و 5 میلی گرم بر لیتر پس از 24 ساعت به ترتیب: 0،0،0 ،0 ، 4، 11 و 21 و میزان مرگ و میر در غلظت های 0، 01/0 ، 1/0 ، 5/0 ، 1 ، 5/2 و 5 میلی گرم بر لیتر پس از 96 ساعت به ترتیب: 0،0،0 ،10، 21، 21 و 21 به دست آمد. بر اساس این نتایج میزان غلظت کشنده (LC50) نانو نقره بر ماهی قرمز در طی زمان24، 48، 72 و 96 ساعت به ترتیب 31/2 و 48/1 و 995/0 و 53/0 میلی گرم بر لیتر حاصل شد.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج نشان می دهد سمیت نانو نقره در دوران انگشت قدی بسیار بالاست و نباید با گسترش روز افزون این ماده، از اثرات سو آن نیز چشم پوشی کرد. هم چنین لازم است تا هنگام ارزیابی اثرات سمی نانو نقره، نتایج آن با نتایج یون نقره مقایسه شود.

    کلیدواژگان: آبزی، نانو سم شناسی، فلزات سنگین، نقره
  • محمد ویسی، مریم محمدی روزبهانی*، نرگس ظهرابی صفحات 81-93
    زمینه و هدف

    رودخانه ها جزء کوچکی از آب های جاری جهان و یکی از منابع اساسی تامین آب برای مصارف گوناگون از جمله کشاورزی، شرب و صنعت مطرح می باشند. در این پژوهش به منظور بررسی وضعیت کیفی بخشی از آب رودخانه شاوور واقع در استان خوزستان با استفاده از شاخص های کیفی آب  4(NSFWQI) ،5(IRWQI) و (BCWQI)6 در بازه مورد مطالعه روستای حمزه تا سد شاوور انجام یافت.

    روش بررسی

    نمونه برداری از 5 ایستگاه منتخب در طول مسیر رودخانه طی شش دوره فصول زمستان سال 94و بهار سال 95 انجام یافت و پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه مقادیر پارامترهای کیفی برای محاسبه شاخص های کیفیت آب شامل:BOD5،COD، اکسیژن محلول، نیترات و سایر پارامترهای کیفی با روش های استاندارد تعیین شدند.

    یافته ها

    مطابق نتایج محاسبه شاخص (NSFWQI) برای تمام ایستگاه ها در طول دوره های نمونه برداری بین مقادیر 40-36 قراردارد و بیان گر کیفیت بد آب می باشند. همچنین نتایج محاسبه شاخص (IRWQI) برای تمام ایستگاه ها در طول دوره های نمونه برداری بین مقادیر 46-43 قرار و بیان گر کیفیت نسبتا بد آب می باشند. برای شاخص (BCWQI) برای تمام ایستگاه ها در طول دوره نمونه برداری بین مقادیر 39-27 قرار و بیان گر کیفیت مناسب برای مصارف کشاورزی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    کیفیت آب رودخانه در تمامی دوره های نمونه برداری در سطح کیفی پایینی قرار داشته که استفاده از آب آن را تنها برای مصارف کشاورزی مناسب است، همچنین ورود زه آب های مزارع کشاورزی حاوی کودهای شیمیایی، فاضلاب های خانگی از عمده دلایل کاهش کیفیت آب این رودخانه می باشد. در تعیین کیفیت آب رودخانه، شاخص (IRWQI) بهتر از شاخص های دیگر در ایران می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص های کیفی آب، رودخانه شاوور، NSFWQI، IRWQI، BCWQI
  • هادی شایق، حمید کاظمی اسفه*، حسین حسینی صفحات 95-111
    زمینه و هدف

    حذف هیدروکربن های سنگین و پساب های بیولوژیکی عموما پیچیده و دشوار است. هدف از این تحقیق تصفیه پسابهای پالایشگاهی با استفاده از فرآیند ترکیبی فنتون - ماوراء بنفش می باشد.

    روش بررسی

    فرآیند های اکسیداسیون پیشرفته می توانند ضمن کاهش بار شیمیایی پساب به کاهش بار بیولوژیکی نیز منجر شوند. در این تحقیق، مطالعه آزمایشگاهی کاهش اکسیژن مورد نیاز شیمیایی(COD) ، اکسیژن خواهی بیولوژیکی(BOD)  و روغن و گریس
     (O & G) با روش فنتون و تابش اشعه ماوراء بنفش انجام شده و اثر شرایط عملیاتی مانند pH، میزان آب اکسیژنه، دما و زمان پرتو دهی اشعه ماوراء بنفش بررسی شد.

    یافته ها

    نمونه پساب صنعتی از یکی از شرکت های پالایشگاهی تهیه شد. مطابق نتایج بدست آمده، شرایط بهینه جهت حذف COD  شامل زمان پرتودهی30 دقیقه،pH  برابر 3، دمای 35 درجه سانتی گراد، میزان آب اکسیژنه محلول 85 میلی لیتر نسبت به250 میلی لیتر و حذف  COD تا 45/74% بدست آمد. همچنین شرایط بهینه جهت حذف روغن و گریس شامل زمان پرتودهی20دقیقه،pH  برابر3، دمای 35 درجه سانتی گراد، میزان آب اکسیژنه محلول 85 میلی لیتر نسبت به 250 میلی لیتر و حذف روغن و گریس تا 8/89% بدست آمد. همچنین شرایط بهینه جهت حذف BOD  شامل زمان پرتودهی20 دقیقه،pH  برابر4، دمای 25 درجه سانتی گراد و میزان آب اکسیژنه محلول 65 میلی لیتر نسبت به 250میلی لیتر از محلول بوده و تحت این شرایط حذف BOD تا 49/82% بدست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه آزمایشگاهی کاهش COD ، BOD و O & G با استفاده از واکنش فنتون با آب اکسیژنه مورد تحقیق قرار گرفت و اثر شرایط عملیاتی مانند pH ، آب اکسیژنه، دما و زمان پرتو دهی اشعه ماوراء بنفش بررسی و در نهایت مشخص گردید که روش فنتون همراه با تابش اشعه ماوراء بنفش برای حذف یا کاهش این مواد آلاینده در پساب پالایشگاهی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: فنتون، ماوراء بنفش، COD، BOD، O & G
  • عباس نوروززاده، مرضیه موغلی*، احمدعلی خرم بخت صفحات 113-124
    زمینه و هدف

    در راستای دستیابی به اهداف توسعه ملی بی شک راهبرد صنعتی سازی، نقش بسزایی را ایفا نموده و اثرات اجتماعی و زیست محیطی خاص خود را بر جای می گذارد. در همین خصوص تعیین تاثیر توسعه صنعتی بر شاخص زیست محیطی و اجتماعی در شهر تهران هدف اصلی این تحقیق بوده است.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات نیز بر اساس تلفیقی از روش اسنادی و روش پیمایشی بوده است. جامعه آماری تحقیق را شهروندان تهران تشکیل دادند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه، مشاهده و مصاحبه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون T تک گروهی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد رابطه معناداری بین توسعه صنعت در تهران و آلودگی های زیست محیطی(افزایش زباله های الکترونیکی و غیرالکترونیکی، آلودگی هوا و...) و اسکان  غیررسمی وجود دارد. ولی با نابرابری اجتماعی(تضاد طبقات اجتماعی، نابرابری فرصت ها، برابری جنسیتی) رابطه معناداری ندارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با ورود و توسعه صنعت، پیامدهای زیست محیطی و اجتماعی نیز در گذر زمان پدیدار می شود. به محض اینکه کشورهای در حال توسعه، تکنولوژی کشورهای غربی را می پذیرند، ساخت های اجتماعی نیز تغییر می کند و محیط زیست منطقه نیز از این توسعه، تاثیر می پذیرد. توجه به ارزیابی اثرات محیطی و اجتماعی به طور گسترده مورد نیاز کشورهای در حال توسعه است؛ زیرا به علت توسعه نیافتگی اقتصادی و نبود زیرساخت های مناسب علمی و فنی، طرح های توسعه در این کشورها تاثیر منفی فراوانی بر تنوع زیستی و محیط زیست می گذارند.

    کلیدواژگان: توسعه صنعتی، اثرات زیست محیطی و اجتماعی، شهر تهران
  • یلدا خلعتبری*، داوود هرمیداس باوند، علی زارع، سید عباس پورهاشمی صفحات 125-141

    با توجه به گسترش مخاطرات زیست محیطی در جهان و عدم کارایی حقوق بین الملل محیط زیست در جلوگیری از ورود خسارات زیست محیطی، یکی از دغدغه های اساسی برای جبران خسارت زیست محیطی، تدوین شاخص های خسارت زیست محیطی است. با وجود این خسارت های فرامرزی زیست محیطی به طور مداوم رخ می دهند و مسایل مربوط به مسوولیت و معاهدات را به وجود می آورند. با توجه به ماده 38 اساس نامه دیوان بین المللی دادگستری، معاهدات بین المللی یکی از مهم ترین منابع حقوق بین الملل به شمار می آید و  با عنایت به این که تصویب بیش از یک هزار معاهده و قرارداد دو یا چند جانبه در حقوق بین الملل محیط زیست و معاهدات بین المللی نقش مهمی در توسعه محتوایی و ماهوی این رشته حقوقی داشته است، این پژوهش با رویکردی توصیفی- تحلیلی در تلاش است تا با بررسی و تحلیل معاهدات بین المللی زیست محیطی امکان تدوین شاخص های خسارت زیست محیطی را بیان نماید. تدوین شاخص های خسارت زیست محیطی، علاوه بر جلوگیری و پیش گیری از وقوع آلودگی های زیست محیطی، به احراز مسوولیت بین المللی دولت ها در وقوع خسارات زیست محیطی کمک شایانی می نماید، لذا بررسی و تحلیل امکان تدوین شاخص های خسارات زیست محیطی در معاهدات بین المللی برای اثبات مسوولیت بین المللی دولت ها ضروری و اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: خسارات زیست محیطی، آلودگی زیست محیطی، مسوولیت بین المللی دولت ها، جبران خسارت
  • امید بهمنی*، عادل زالی صفحات 143-157
    زمینه و هدف

    میزان نیترات در آب زیرزمینی دشت کبودرآهنگ که مهمترین منبع تامین آب شرب و کشاورزی در منطقه است در حال افزایش است. گرایش کشاورزان این منطقه به استفاده از انواع کودهای حیوانی و شیمیایی، باعث افزایش میزان نیترات آب زیرزمینی شده است. هدف از انجام این تحقیق، تعیین مناسب ترین روش زمین آمار جهت بررسی تغییرات مکانی نیترات و هدایت الکتریکی آب زیرزمینی دشت کبودرآهنگ می باشد.

    روش بررسی

    روند تغییرات نیترات و هدایت الکتریکی آب زیرزمینی به ترتیب در 41 و 152 حلقه چاه با استفاده از نرم افزار MNITAB16.2 بررسی شد و با نرم افزار ARCGIS9.3 مناسب ترین روش زمین آمار تعیین گردید. از روش های زمین آمار کریجینگ معمولی (OK)، کریجینگ ساده (SK) و روش های معین، عکس فاصله IDW، تابع شعاعی RBF، تخمینگر عامGPI  و تخمینگر موضعی (LPI) جهت پهنه بندی نیترات و هدایت الکتریکی آب زیرزمینی استفاده گردید.

    یافته ها

    بهترین روش برای تهیه نقشه هدایت الکتریکی روش RBF با 07/837RMSE=، 01/548MAE= و841/0R= و روش کریجینگ ساده با 68/900RMSE=، 8/581MAE= و 699/0R= می باشد و بهترین روش برای تهیه نقشه نیترات روش RBF با 76/3RMSE=، 42/2MAE= و 351/0R= و روش کریجینگ معمولی با 86/3RMSE=، 51/2MAE= و 372/0R= می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس استاندارد کالیفرنیا، 8 درصد از مساحت دشت، هدایت الکتریکی کمتر از 700 میکروموس بر سانتی متر، 77 درصد بین 700 - 3000 میکروموس بر سانتی متر و 15 درصد بالاتر از 3000 میکروموس بر سانتی متر را دارا بودند و پراکندگی غلظت نیترات نشان داد که، 57/85 درصد از دشت کمتر از 5 میلی گرم بر لیتر ، 43/14 درصد بین 30 - 5 میلی گرم بر لیتر بود و آلودگی شدید در منطقه وجود نداشت. بنابر الگوی پراکندگی مکانی مقدار بالای هدایت الکتریکی بیشتر در قسمت های غربی و جنوب غربی دشت مشاهده شده است و آب زیرزمینی از نظر میزان نیترات در وضعیت مناسب می باشد اما در قسمت های جنوب و جنوب غربی دشت بالاتر از حد استاندارد است.

    کلیدواژگان: نیترات، زمین آمار، EC، GIS و دشت کبودرآهنگ
  • محمد محمودی میمند*، رضا نوروزی اجیرلو، ایمان عزیزی صفحات 159-172
    زمینه و هدف

    ارتباطات و تعاون با مشتریان برای دستیابی به بهبود عملکرد از طریق شیوه های مدیریت زنجیره تامین سبز ضروری می باشد این پژوهش به منظور بررسی نقش حاکمیت رابطه ای مشتری در ارتباط بین مدیریت زنجیره تامین سبز و عملکرد محیطی و اقتصادی شرکت در شرکت های شهرک صنعتی شیراز انجام شد.

    روش بررسی

    از نظر روش شناسی این تحقیق از نوع تحقیقات همبستگی می باشد. برای سنجش متغیرهای تحقیق از پرسشنامه ژو و همکاران استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه مدیران و کارشناسان شرکت های شهرک صنعتی شیراز می باشد. پرسشنامه به صورت تصادفی بین مدیران و کارشناسان شرکت های شهرک صنعتی شیراز توزیع و 205 پرسشنامه مناسب برای تجزیه و تحلیل آماری انتخاب گردید. جهت بررسی فرضیات تحقیق توسط نرم افزار Smart-PLS از روش بررسی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر به روش حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد. 

    یافته ها

    طبق نتایج به دست آمده از ضریب مسیر و آماره t،حاکمیت رابطه ای مشتری رابطه بین مدیریت زنجیره تامین سبز  و عملکرد محیطی و اقتصادی شرکت را تعدیل می کند. و همچنین با توجه به ضریب مسیر می توان گفت تاثیر مدیریت زنجیره تامین سبز  بر عملکرد محیطی و اقتصادی شرکت با توجه به نقش میانجی حاکمیت رابطه ای مشتری مثبت و معنادار می باشد، زیرا ضریب مسیر به دست آمده مثبت است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که حاکمیت رابطه ای مشتری، رابطه بین مدیریت زنجیره تامین سبز و عملکرد محیطی و اقتصادی شرکت را هم تعدیلگری و هم میانجیگری می کند. بنابراین تلاش شرکت ها برای بهره بردن از مدیریت زنجیره تامین سبز در بهبود عملکرد محیطی و اقتصادی خود برای انتخاب های کاملا هوشمندانه و آگاهانه برای توسعه مناسب مکانیزم حاکمیت رابطه ای مشتری ضروری و حیاتی است.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، حاکمیت رابطه ای مشتری، عملکرد محیطی و اقتصادی شرکت
  • محسن پرتوی، محمد حسن وحیدنیا*، حسین آقا محمدی صفحات 173-188
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، استفاده از دستگاه های قابل حمل هوشمند به دلیل دسترسی آسان، قابل حمل بودن و همچنین رابط کاربری ساده تر، در مقایسه با کامپیوترهای رومیزی با استقبال بی نظیر کاربران و مدیران و فروشندگان ایرانی کالا مواجه شده است. به همین علت توسعه اپلیکیشن برای دستگاه های هوشمند در محیط کسب و کارهای اینترنتی ضرورت پیدا کرده است. هدف این تحقیق ارایه راهکاری است که بر مبنای مکان-آگاه بودن باعث هوشمندی و ارایه تبلیغات و خدمات هدفمند به کاربران شود.

    روش بررسی

    این پژوهش با بررسی های به عمل آمده مدلی ارایه می دهد که اولا دریافت و دسته بندی اطلاعات برخی مراکز خدماتی و تبادل سریع داده ها بین رسانه هوشمند (مانند موبایل، تبلت) و مراکز داده مانند سرویس های نقشه آنلاین گوگل انجام شود. ثانیا برمبنای مولفه های خدمات مکان-مبنا، به منظور ارایه تبلیغات موثر به کاربران، مولفه های انتخاب مرکز خدمات رسانی و تبلیغ و ناوبری کاربر به سوی آن بر اساس اتصال سست در دستور کار قرار گرفت.

    یافته ها

    به منظور برخورداری از ویژگی هایی از توصیه گری، سه معیار مطلوبیت یعنی معرفی گزینه نهایی بر اساس کوتاهترین مسیر در شبکه حمل و نقل، یا بر اساس امتیاز کاربران و یا بر اساس امتیاز تخصیص داده شده توسط صنف واحد خدماتی مربوطه مورد توجه قرار گرفت. نهایتا اپلیکیشن "مکان جو" تحت سیستم عامل اندروید با بهره گیری از فناوری های نوین سیستم اطلاعات مکانی همراه و تحت وب بر اساس مدل ارایه شده اجرا شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پرسشنامه با استفاده از درصد فراوانی پاسخ دهندگان در قالب آماری تحلیل شد و به شکل معنی داری حکایت از رضایت کاربران از برنامه، با انتخاب 55 درصدی گزینه عالی برای کیفیت، و انطباق آن با اهداف تعیین شده داشت به گونه ای که می تواند بخشی از خلا ناشی از نرم افزار تبلیغاتی را پر نماید.

    کلیدواژگان: خدمات مکان مبنا، سیستم اطلاعات مکانی همراه، اپلیکیشن تبلیغات محور، مکان جو
  • اکرم لطیفی نیا، جواد سوسنی*، کامران عادلی، عصمت اوستاخ، سمانه نامداری صفحات 189-200
    زمینه و هدف

    مطالعه عملکرد رویشی جنگل کاری ها و بررسی میزان سازگاری کاشت گونه در محیط رویشگاهی جدید، سبب افزایش میزان موفقیت جنگل کاری های آینده می شود. بنابراین این تحقیق با هدف بررسی عملکرد رویشی جنگل کاری کاج بروسیا  (Pinus brutia Ten)در یک توده دست کاشت با مساحت 41 هکتار با تراکم کاشت 3×2متر، واقع در قسمت شمالی شهرستان خرم آباد انجام گرفت. 

    روش بررسی

    بدین منظور تعداد 5 اصله درخت کاج بروسیا از توده مورد بررسی به طور تصادفی، انتخاب و قطع گردید. رویش حجمی  5 اصله با استفاده از آنالیز تنه محاسبه شد. همچنین برای بررسی دقیق تر رویش درختان کاج بروسیا در منطقه مورد مطالعه، 35 نمونه رویشی در ارتفاع برابر سینه درختان سرپا با مته سال سنج تهیه شد و بر اساس آنالیز رگرسیونی بین رویش قطری و رویش حجمی، رویش حجمی 35 نمونه مته سال سنج برآورد  و در نهایت داده های رویش سالانه، 40 درخت کاج بروسیا استخراج شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در مقایسه با جنگل کاری های مرغوب کاج بروسیا درکشور مبدا (ترکیه) با سن و تراکم کاشت یکسان، منطقه  مورد مطالعه از رویش سالیانه حجمی در هکتار  کم تر و  موجودی حجم در هکتار و رویش متوسط حجمی و ارتفاع غالب بیش تر برخوردار است به طور کلی منطقه ی مورد نظر، بسیار نزدیک به کلاسه ی رویشگاهی مرغوب قرار می گیرد.  همچنین در این بررسی گونه کاج بروسیا در شهرستان خرم آباد تا قبل از 30 سالگی به تولید متوسط سالیانه  95/11متر مکعب در هکتار می رسد، که این عملکرد رویشی نشان دهنده ی سازگاری قابل قبول این گونه نسبت به شرایط اکولو‍‍‍‍ژیکی منطقه است.

    بحث و نتیجه گیری

      بنابراین بر اساس عملکرد رویشی مناسب و تند رشد بودن گونه، می توان به منظور تولید چوب صنعتی و تامین صنایع کاغذ سازی برای جلوگیری از خروج بیش از حد ارز از کشور، مناطقی با شرایط اکولوژیکی مشابه را به عنوان عرصه های مناسب جنگل کاری با گونه کاج بروسیا مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: کاج بروسیا، جنگل کاری، عملکرد رویش، کلاسه رویشگاهی
  • شبنم صادق البیان، نسترن کشاورز محمدی*، نرگس عبدی پور، سعید متصدی صفحات 201-212
    زمینه و هدف

    مصرف کیسه‎های پلاستیکی جدا از مشکلات محیط زیستی، مشکلات بهداشتی و اجتماعی که ایجاد می‎نماید، عوارض اقتصادی فراوانی نیز به همراه دارد. تهران سهم بسیار بزرگی در مصرف کیسه ‎های پلاستیکی دارد و تاکنون مطالعه‎ ای در این زمینه انجام نشده است. لذا این مطالعه با هدف تعیین وضعیت آموزش، نگرش، ترجیحات و رفتار مراجعه‎ کنندگان به میادین میوه و تره ‎بار در مورد مصرف کیسه ‎های پلاستیکی در شهر تهران و تدوین محتوای آموزشی در مورد راهکار کاهش مصرف آن، انجام پذیرفته است.

    روش بررسی

    جامعه مورد مطالعه این پژوهش مقطعی توصیفی، 1220 نفر از زنان و مردان  18 سال به بالا مراجعه‎کننده به میادین میوه و تره ‎بار 22 منطقه شهر تهران، بود. روش نمونه‎ گیری به صورت نمونه‎ گیری خوشه ‎ای طبقه ‎ای انجام شد. با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا، جامعه پژوهش به صورت تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ‎ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بیش‎ترین اتفاق نظر در مورد علل افزایش کیسه های پلاستیکی در ایران، آسانی استفاده از این کیسه ها(%56) و فقدان جایگزین های مناسب (7/%53) بود. بیشترین اتفاق نظر در مورد بهترین راه حل کاهش مصرف کیسه پلاستیک، آموزش و فرهنگ‎سازی(3/%51) و در دسترس بودن جایگزین‎های مناسب(3/%45) و کمترین اتفاق نظر در مورد آن، بسته‎بندی مناسب(1/%0) و افزایش مالیات تولید و مصرف کیسه پلاستیک(5/%2) بود. اکثریت مردم تمایل به دریافت آموزش و نیز استفاده از کیسه‎ های خرید جایگزین داشتند.در مجموع وضعیت نگرش افراد شرکت کننده در مطالعه خوب بود و در رفتارشان نیز منعکس می‎شد. اکثریت مراجعان به میادین میوه تره‎بار(1/%97) باآموزش به مردم برای مصرف بهتر کیسه پلاستیکی به عنوان بهترین راهکار تفاق نظر داشتند و پس از آن 1/96% با راهکار کاهش مصرف کیسه پلاستیک از طریق مدیریت بهتر توسط مسیولان موافق بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    آمادگی بالای افراد در کمک به حل معضل افزایش کیسه پلاستیک باید مورد توجه مدیران قرار گیرد. به نظر می رسد مردم هنوز آمادگی مناسبی برای اعمال مداخلات قانونی و اقتصادی برای کاهش مصرف کیسه‎ های پلاستیکی ندارند و بیشتر برآموزش و دسترسی تاکید داشتند.

    کلیدواژگان: رفتار، ترجیحات، کیسه های پلاستیکی، کیسه های قابل استفاده مجدد
  • محمدجواد مرادی، هادی کیادلیری*، ساسان بابایی کفاکی، حسین باخدا صفحات 213-227
    زمینه و هدف

    طی دهه گذشته پدیده زوال، جنگل‍های ارزشمند درختان بلوط را در منطقه زاگرس در غرب ایران درگیر نموده است. بلوط ایرانی به عنوان مهمترین گونه درختی این جنگل‍ها بیشتر از هر گونه دیگری از این موضوع آسیب دیده است. از سوی دیگر پارامترهای زیادی در بروز این پدیده دخیل می باشند. هدف از این مطالعه شناسایی مناطق با پتانسیل بالای زوال و تعیین مهمترین پارامترهای موثر بر آن بوده است.

    روش بررسی

    بدین منظور در این مطالعه با استفاده از روش‍های ارزیابی چند معیاره مبتنی بر GIS -روش TOPSIS- و منطق فازی در خرداد 1398 اقدام به تهیه نقشه پهنه‍بندی پتانسیل زوال برای دو توده انتخابی دالاب و چقاسبز در شهرستان ایلام شد تا مناطق با ریسک بالای زوال آشکار شود. به منظور تعیین وزن پارامترها از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در توده دالاب 25 % و در توده چقاسبز در حدود 60 % از سطح توده به عنوان کانون پتانسیل زوال می باشد، اما هر دو توده انتخاب شده دارای پتانسیل زوال در تمام سطوح است. توده چقاسبز به خاطر مشکلات اقتصادی- اجتماعی، بیشتر در معرض زوال قرار دارد. همچنین پارامترهای بارش، آفات و بیماری ها و پارامترهای اقتصادی اجتماعی بیشترین تاثیر را بر زوال بلوط ها داشته‍اند.

    بحث و نتیجه گیری

    این نتایج لزوم تمرکز بیشتر مدیریت مناطق را بر طراحی برنامه‍های حفاظتی استراتژیک تایید می نماید.

    کلیدواژگان: Querqus brantii، ارزیابی چند معیاره، فازی، AHP، زاگرس
  • سحر بشیرزاده، جمال الدین سهیلی*، فرشاد مفاخر صفحات 229-245
    زمینه و هدف

    مسکن بومی گیلان همواره از جنبه های گوناگون موضوع تحقیقات حوزه معماری بوده است. عنصر ایوان در معماری گیلان نقش اساسی دارد. با توجه به تفاوت های ظاهری وکاربردی آن در بوم و کاربری مشخص، در این مقاله به بررسی فضای ایوان از طریق تیوری نحو فضا پرداخته می شود.

    روش بررسی

    چهار خانه اعیانی سنتی گیلان بر اساس نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند از آثار ملی ایران و باقی مانده در منطقه جلگه ای و مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی اول به عنوان نمونه های موردی انتخاب شد. میزان ادغام و نفوذپذیری ایوان با استفاده از شاخص های نحو فضا، نمودارهای توجیهی، روابط ریاضی و تحلیل های انجام شده از طریق داده های مستخرج از نرم افزار Agraph که برای این نظریه فراهم آمده، قابل بررسی است. در این راستا به نحوه ی پیکره بندی فضایی و جایگیری ایوان از طریق روش توصیفی - تطبیقی پرداخته شده است.

    یافته ها

    با استفاده از تحلیل های نرم افزاری نحو فضا و نمودارهای توجیهی و پارامترهای «عمق»، «هم پیوندی»، «حلقه» و «ارزش کنترل» سعی در مطابقت سبک و سیاق ساختمانی بومی در این بناها گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    ایوان در این خانه ها در شکل های گوناگون دیده می شود که با توجه به اعیانی بودن خانه ها و وضعیت اقتصادی خوب ساکنان، جنبه تزیینی و رفاهی آنها که نشانی از سبکی التقاطی در ساختمان سازی است با میزان های هم پیوندی، کنترل و اتصال متفاوت، توجیه پذیر می گردد.

    کلیدواژگان: ایوان، خانه های اعیانی، نحو فضا، بومی، معماری سنتی
  • محمد اعتمادی، مرتضی شکری* صفحات 247-268
    زمینه و هدف

    در این مقاله، به تنویر و بررسی بیوراکتورهای غشایی (MBR) مورد استفاده در مراکز دفن پسماندهای شهری پرداخته شده است. از آن جا که امروزه میزان تولید سرانه زباله در حال افزایش بوده و به علت عدم توازن بین حجم زباله های تولیدی و بازیافتی در اکثر مناطق جهان، نحوه مدیریت و جمع آوری پسماندها چالش برانگیز بوده، لذا روش دفن بهداشتی زباله های تولیدی، بهترین روش کاربردی در اکثر کشورها می باشد. در این راستا، کنترل و مدیریت شیرابه های تولیدی در مراکز دفن پسماند به جهت جلوگیری از آب های زیرزمینی و خاک امری لازم و ضروری است.

    روش بررسی

    در این تحقیق، به بررسی مطالعات صورت گرفته بر روی تعدادی از جدیدترین بیوراکتورهای غشایی کاربردی در مراکز دفن پسماند شهری بزرگ، مزایا و معایب هریک از این روش ها و موارد کاربرد آن ها پرداخته شده است. به همین منظور، مقالات و پژوهش های اخیر در حوزه تجزیه بیولوژیکی شیرابه ها مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از میان روش های مختلف تصفیه بیولوژیکی، سیستم مرکب به عنوان یکی از موثرترین و توان مندترین روش تصفیه و تجزیه بیولوژیکی پساب ها مورد ارزیابی قرار می گیرد و در انتها نیز دو مدل پایلوت هوازی به منظور جلوگیری از رسوب گذاری غشاها جهت نمایش عملکرد کربن دانه ای فعال مقایسه شده است. هم چنین، میزان پاک سازی پارامترهای مهم آلاینده پساب ها نظیر COD و NH3-N  در حضور کربن دانه ای فعال بررسی شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    به منظور تصفیه شیرابه های مراکز دفن پسماند شهری، روش های مختلفی استفاده می گردد که هریک دارای نقاط قوت و ضعف هستند. با بررسی و امکان سنجی سایت دفن زباله های شهری، می توان بهینه ترین و موثرترین روش را از نظر عملکرد و هزینه را براساس نیاز انتخاب نمود.

    کلیدواژگان: مرکز دفن پسماند، بیوراکتورهای غشایی، تجزیه بیولوژیکی، کربن دانه ای فعال، پایلوت هوازی
  • سیده یاسمن محقق پور، روزبه زمانیان*، عباس شیعه صفحات 269-289
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر محیط شهری، فضاهای عمومی شهر است. توجه توامان به بعد فیزیکی و بعد اجتماعی فضاهای عمومی شهری موجب افزایش کیفیت زندگی شهروندان و بهبود شرایط و مشکلات می گردد. دستیابی به چنین فضایی به دلیل دشواری های موجود نیاز به نوعی رویکرد دارد که روابط مختلف را به طور موثر تعریف کرده و از سرمایه های اجتماعی و منابع به شکل صحیحی استفاده نماید. هدف اصلی این پژوهش، دستیابی به عوامل کیفیت فضاهای عمومی شهری با تاکید بر رویکرد حکمروایی نوآورانه شهری و یافتن استراتژی های مناسب در جهت افزایش کیفیت فضاهای عمومی می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش، وضعیت محدوده با کمک پرسشنامه ای منطبق بر شاخص های تحقیق بررسی شده است. جامعه آماری این تحقیق ساکنین و کسبه در محدوده میدان امام حسین و پیاده راه 17 شهریور هستند و قلمرو زمانی پژوهش دی ماه 97 می باشد. جهت جمع بندی و تدوین استراتژی های مورد نیاز از تکنیک سوات استفاده شده است و در نهایت به کمک روش ANP (فرآیند تحلیل شبکه ای)، شاخص های محدوده در ارتباط با سوات مورد بررسی قرار گرفته و بهترین استراتژی جهت به کارگیری تعیین گشته است.

    یافته ها

    در این مطالعه، عوامل کیفیت فضاهای عمومی با تاکید بر رویکرد حکمروایی نوآورانه شهری با بررسی محدوده مورد مطالعه شناسایی شده و زیرمجموعه چهار شاخص کیفیت محیط فیزیکی، کیفیت محیط اجتماعی، کیفیت محیط اقتصادی و کیفیت حمل و نقل و ارتباطات دسته بندی شد. پس از بررسی محدوده با استفاده از پرسشنامه، استراتژی های مورد نیاز با کمک تکنیک سوات استخراج شد و اولویت بندی آنان با کمک تکنیک ANP انجام گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه ابتدا با تاکید بر رویکرد حکمروایی نوآورانه شهری، شاخص های کیفیت فضاهای عمومی را مشخص نمود. در ادامه راهبردهای مناسب جهت افزایش کیفیت این فضاها استخراج شدند. با استفاده از فرآیند ANP  مشخص گشت که استراتژی های WO با ضریب اهمیت 378/0 مناسب ترین استراتژی جهت به کارگیری می باشد. پس از آن به ترتیب استراتژی های WT با 238/0، SO با 192/0 و ST با 178/0 استراتژی های مناسب می باشند.

    کلیدواژگان: فضای عمومی شهری، کیفیت فضای شهری، حکمروایی شهری، نوآوری شهری، کیفیت زندگی شهری
  • احسان درستکار*، مهسا نجارصادقی صفحات 291-302
    زمینه و هدف

    توجه به امنیت اجتماعی در توسعه استان و شهرستان های مجموع، بسیار حایز اهمیت است. آنچه در امنیت اجتماعی مورد نظر کارشناسان و برنامه ریزان قرار گرفته است، در قالب شاخص های شهرستان و استان دسته بندی می شود. استان سیستان و بلوچستان در بحث امنیت مورد توجه کافی قرار نگرفته است، از این رو، امنیت اجتماعی این استان در سطح مطلوبی نمی باشد. مسئله اصلی در استان سیستان و بلوچستان دستیابی به امنیت پایدار در ابعاد مختلف است. در این زمینه، به پاسخگویی سوال تحقیق تحت عنوان، “پهنه بندی استان سیستان و بلوچستان و وضعیت این استان در حوزه امنیت اجتماعی چگونه می باشد؟” پرداخته شده است. هدف کلان دستیابی به امنیت پایدار در استان سیستان و بلوچستان، هدف خرد سطح بندی شهرستان های استان سیستان و بلوچستان در زمینه امنیت اجتماعی، است.

    روش بررسی

    بر اساس ماهیت از روش توصیفی-تحلیلی برای این تحقیق استفاده شده است. چارچوب نگارش بر پایه رابطه متقابل شاخص های امنیت در بعد اجتماعی، جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات میدانی (مصاحبه) و تهیه پرسشنامه صورت پذیرفته و برای تحلیل داده های این قسمت از روش تحلیل و تکنیک استفاده شده است.

    یافته ها

    بیانگر آن است که شاخص های امنیت اجتماعی به ترتیب در شهرستان های زاهدان، سراوان، ایرانشهر، چابهار، خاش تاثیرگذاری بیشتری در جهت ایجاد خطر و در نتیجه ناامنی در این مناطق نسبت به سایر شهرستان ها داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصله در حوزه امنیت اجتماعی شهرستان های فنوج، دلگان، قصرقند، مهرستان (زابلی) و زهک به ترتیب اولویت نسبت به دیگر شهرستان ها دارای امنیت بیشتری می باشند و شهرستان زاهدان، سراوان و ایرانشهر به ترتیب کمترین امنیت را در میان شهرستان های منطقه دارند.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، سیستان و بلوچستان، تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Helma Habibi Khouzani, Ali Akbari * Pages 1-15
    Background and Objective

    Interpretation of historic urban gardens as a text containing multilayer meanings, in order to creating a structure that meets the physical and spiritual needs of humans over the time, would be a reason for planning for new functional requirements in new urbanism. In this research, by assuming that the historic urban gardens have a readable and comprehensible pattern language in Persian’s gardening tradition, we attempted to recognize the pattern language of in Masoudiyeh Garden, Farah Abad Garden and Negarestan Garden.

    Method

    In this study, research is "theoretical", the philosophical basis of research is interpretive, research approach is qualitative and research design is deductive-comparative. The method of data analysis is through the Analytical Hierarchy Process (AHP) and the data gathering tools are library studies and survey research.

    Findings

    Having reviewing the literature of research and determining the pattern language of the Persian gardens and weighting the patterns in the data analysis stage, the results showed that physical structure with a weight of 0.428 is more important than functional structure (0.334) and a spatial quality structure (0.238). In the overall results of the patterns and final weight of the adaptability of the pattern language of the gardens shows that Masoudiyeh Garden ranked the first with a weight of 0.436, and then the Farah Abad Garden (0.345) and Negarestan Garden (0.219) stands second and third.Discussion and

    Conclusion

    In this way, the understanding the language of urban historic gardens can be a basis to respond to the needs of today’s circumstances.

    Keywords: Pattern Language, Masoudiyeh Garden, Farah Abad Garden, Negarestan Garden, urban Gardens
  • Tahere Ardakani *, Ali Reza Mikaeli, Abdolrassoul Salmanmahiny, Marjan Mohammadzadeh Pages 17-27
    Background and Objective

    Ecotourism is an important economic activity in natural areas of the world and will provide opportunities for visitors to experience the manifestation of nature and culture and this important happens in visited areas. Managers must be able to make balance between recreation needs and resulted impacts of ecotourism in those areas. This paper provides a set of guidelines to facilitate decisions regarding ecotourism management and development for ecotourism managers.
    Material and Methodlogy: This study is aiming at a mention of the importance of strategies implementation and necessity of correct using those by overview of the important management strategies of visited areas for achieving to sustainable development goal from past to now, for example UNWTO, Eurostate, The Nature Conservancy.

    Findings

    Management strategies form a base of an ecotourism management plan (EMP). In this paper, ecotourism management key strategies were introduced in detail that included zoning for visitor uses, planning and design of visits site, sustainable infrastructure design, mechanisms for income generation, management and monitoring visitors and naturalist guides.
    Discussion and

    Conclusion

    Conditions will provide for potential empowerment of areas for ecotourism as a force in order to protect environment and sustainable development by the result of implementing each of these management strategies in a visited area and these will be fruitful for managers of visited areas and as well as other agencies such as, tour operator and hotel developers.

    Keywords: Ecotourism, Planning, Management, Tourism Management Strategies, Conservation, Sustainable Development
  • Omid Rahnama, Seyed Mohsen Beheshtiyan *, Maryam Afshari Pages 29-39

    Despite the importance of urban green spaces in order to achieve sustainable development goals with growth and urbanization, green spaces have been severely damaged in the physical structure of cities. Rules and regulations are always considered the most important legal instruments for governments to protect the environment. In our country, despite numerous environmental rules and regulations, the trend of the destruction of green spaces continues through change of land use, and so on. This study tries to address the strengths and weaknesses of executive guarantees in the current laws of the country in the field of urban private green space. The research method in this paper is descriptive - analytical. this article deals with the rules and regulations related to urban green space, in relation to the existing legal challenges in current laws and offering solutions. According to the analysis of legal guarantees in the field of urban private green space, despite several existences in this field such as financial crimes, imprisonment and ... perhaps one of the most important missing points in this guarantee, they are in the implementation stage, which means that there may be good guarantees in the rules but they are not implemented or neglected by the executors in the implementation phase. The results of this study indicate that the laws related to green space in Iran are old and have many criticisms but in some cases can not meet the needs of support and also the preservation of urban green space. Perhaps it can be said that the missing link in these laws is the incorrect implementation of the legal and penal guarantees provided in the laws.

    Keywords: Terms, Conditions, Environment, Sustainable development, Urban private green space, Legal guarantees
  • Behjat Mosavi, Mohsen Taban * Pages 41-55
    Background and Objective

    Making eco cities help minimizing energy consumption, reuse, recycle and reproduce, and increase per capita green space to improve the living and health of the citizens through integrated urban management and planning. Furthermore, it can be a good solution to environmental problems. The objective of this study is to determine the criteria for assessing the ecological characteristics of urban green areas based on ecological cities approach.
    Material and

    Methodology

    The research methodology is based on analytical-descriptive practices. The case studies have been analyzed using descriptive approach and design criteria have been extracted as basic principles. In order to measure the proximity of the studied area to ecological city concept, several successful examples of the neighborhood and ecological cities have been investigated and after extracting the criteria AHP model have been used for converting the weight of the criteria into quantitative indicators. One of the areas that complies with the green development is Sevom-e- Shaaban Quarter in the City of Dezful. This place with detached houses, large green yards and open spaces, has been studied and analyzed from the perspective of Ecocity.

    Findings

    The findings of the research show that among the criteria of the ecological city, Sevom-e- Shaaban Quarter in Dezful; with 66.6% for land use and transportation and 6.25% for waste management, has the highest proximity to the standards of the area that has ecological features.
    Discussion and

    Conclusion

    According to the studies, this area; due to the appropriate shape and size, per capita and high availability of green space, considering main characteristics of ecological cities - such as use of public transportation and renewable energy and water resources management can become a successful ecological area.

    Keywords: Green Development, Ecological City, Ecological Evaluation, sevome shaban quarter, Dezful City
  • Sedigheh Karami, Ahmad Landi, Naemeh Enayatizamir *, Roya Zalaghi Pages 57-69
    Background and Objective

    Biochar is a recalcitrant soil amendment that is being used to carbon sequestrates and also enhances soil fertility. This research was done to study the effect of corn and sugarcane biochar as organic amendment on some soil biological properties and CO2 emission.
    Material and

    Methodology

    Corn and sugarcane residues were air dried and then pyrolised in handmade furnace. Biochar was added to the soil according to the treatments (0, 1 and 2 percent). The samples were stored 100 days at 25oC and their moisture content was kept at 60% of field capacity. After this period microbial respiration by titration with hydrochloric acid, microbial biomass carbon by fumigation-extraction method, ammonium emission by titration with sulfuric acid and nitrification by colorimetric method was measured. Then microbial and metabolic quotient and carbon sequestration were calculated.

    Findings

    The results showed significant effect of biochar on microbial respiration, microbial biomass carbon, microbial and metabolic quotient, ammonium emission and carbon sequestration (P<0/001), but that effect was not significant on soil nitrification. The highest amount of microbial respiration (27/31 mg CO2-C/100g soil), microbial biomass carbon (37/05 mg Cmic/100g soil) and carbon sequestration (13/67 mg/kg) was obtained in soil treated with 2 percent of sugarcane biochar and the highest ammonia emission (18/8 % N) was the most in the samples containing one percent of corn biochar.
    Discussion and

    Conclusion

    The results showed that sugrecane biochar had more effect on carbon-dependence biological properties of soil due to more carbon content.

    Keywords: Biochar, Ammonia Emissions, Carbon sequestration, soil respiration
  • Mohammad Forouhar Vajargah *, Mohammad Reza Imanpoor, Ali Shabani, Aliakbar Hedayati Pages 71-80
    Background and Objective

    Due to the increasing use of nano-materials, especially nano silver because of the anti-bacterial inevitable is used in various industries, it will entry into the ecosystems, so in this study, the toxic response of nano silver on goldfish was studied.
    Material and

    Methodology

    To determine the toxicity of nano-silver, O.E.C.D standard method number 203 was used. Mortality recorded was daily basis over a period of 96 hours and after records, to determine the lethal toxicity in the 24, 48, 72 and 96 hours, probit software was used. Finally, the maximum allowable concentration and degree of toxicity was found.

    Findings

    During the period of 24 to 96 hours with increasing concentrations of nano silver, mortality of fish was increased. The mortality rate at concentrations of 0, 0.01, 0.1, 0.5, 1, 2.5 and 5 mg after 24 hours were 0,0,0,0, 4, 11 and 21 respectively, in concentrations of 0, 0.01, 0.1, 0.5, 1, 2.5 and 5 mg after 96 hours, mortality rates were 0,0,0, 10, 21, 21 and 21, respectively. Based on these results, the lethal concentration (LC50) of nano silver on goldfish in time 24, 48, 72 and 96 hours were obtained 2.31 and 1.48 and 0.995 and 0.53 ppm respectively.

    Discussion and Conclusion

    In general, the results show that the toxicity of silver nano is very high during the finger period and its side effects should not be ignored with the increasing spread of this substance. It is also necessary to compare the results with silver ions when evaluating the toxic effects of nano-silver.

    Keywords: Aquatic, nano-toxicology, Heavy Metals, silver
  • Mohammad Veisi, Maryam Mohammadi-Rouzbahani *, Narges Zohrabi Pages 81-93
    Background and Objective

    Rivers are a small part of the world's running water and one of the main sources of water supply for various uses, including agriculture, drinking and industry. In this study, in order to investigate the quality status of part of the water of Shavar River located in Khuzestan province using water quality indicators 4 (NSFWQI), 5 (IRWQI) and (BCWQI) 6 in the study period from Hamzeh village to Shavar dam.
    Material and

    Methodology

    Sampling of 5 selected stations along the river route was performed during six periods of winter of 1994 and spring of 1995 and after transferring the samples to the laboratory, the values ​​of quality parameters to calculate water quality indicators including: BOD5, COD, dissolved oxygen, nitrate and other qualitative parameters were determined by standard methods.

    Findings

    According to the NSFWQI calculation results, for all stations during the sampling periods are between 40-36 and indicate poor water quality. Also, the index calculation results (IRWQI) for all stations during the sampling periods are between the values ​​of 46-43 and indicate relatively poor water quality. For the index (BCWQI) for all stations during the sampling period is between the values ​​of 27-39 and indicates the appropriate quality for agricultural use.

    Discussion and Conclusion

    River water quality in all sampling periods is at a low quality level that water use is only suitable for agricultural purposes. Also, the inflow of drainage from agricultural fields containing chemical fertilizers, domestic wastewater is one of the main reasons for the decline in water quality. In determining river water quality, the index (IRWQI) is better than other indicators in Iran.

    Keywords: Water quality index, Shavoor River, NSFWQI, IRWQI, BCWQI
  • Hadi Shayegh, Hamid Kazemi Esfe *, Hossein Hosseini Pages 95-111
    Background and Objective

    The removal of heavy hydrocarbons and biological wastewater is generally difficult. Finding a suitable way to eliminate or reduce these factors is one of the goals of this research. Materials and

    Methodology

    Although there are special processes for removing or reducing the hydrocarbon and biological load of water, but in industrial wastewater containing hydrocarbon, the evaluation of advanced oxidation processes can reduce not only the burden of the wastewater but also reduce the Biological bad effects. Therefore, in the present study, an experimental study of COD, BOD and O & G reduction using Fenton reaction with ultra-violet irridiation has been investigated.

    Results

    A sample of industrial waste from one of the refineries was prepared. According to the results, the optimal conditions for COD removal was observed as follow: irradiation time 30 minutes, pH=3, temperature=35°C, water content=85 ml of oxygen dissolved in water than 250 ml of wastewater and COD removal was observed up to 45.44%. The optimal conditions for removing O&G were: 23 min, pH=3, temperature 35°C, dissolved oxygen content of 85 ml, compared to 250 ml of wastewater. Also O&G was eliminated to 89.8%. The optimal conditions for removing BOD were: the irradiation time is 20 minutes, pH=4, the temperature is 25°C, the soluble oxygen content is 65 ml, compared to 250 ml of the wastewater and the removal of BOD was observed to be 49.82%. Discussion and

    Conclusion

    Laboratory study of COD, BOD and O&G reduction in wastewater was investigated by using Fenton reaction with ultraviolet irridiation. It was found that the Fenton method with ultraviolet irridiation is a suitable method for the removal or reduction of COD, BOD and O&G in refinery wastewater.

    Keywords: Wastewater treatment, Ultra Violet, Fenton Process, COD, BOD
  • Abbas Noroozzadeh, Marzieh Mogholi *, Ahmadali Khorambakht Pages 113-124
    Background and Objective

    In order to achieve national services, the strategy of industrialization undoubtedly plays an important role in protecting the special and natural resources of its particular environment. It has been described to this extent and can be customized.
    Material and

    Methodology

    The purpose of this research is applied based on purpose and descriptive-analytical in nature and method. The statistical population of the study is the citizens of Tehran. Questionnaire, observation and interview were used for data collection. SPSS software and one-group T-test were used for data analysis.

    Findings

    The results show that there is a significant relationship between the development of industry in Tehran and environmental pollution (increased electronic and non-electronic waste, air pollution, etc.) and informal housing, but with social inequality (social class conflict, opportunity inequality, gender equality) has no significant relationship.
    Discussion and

    Conclusion

    As the industry evolves, environmental and social consequences also emerge over time. As soon as developing countries adopt western technology, social structures change and the region's environment is affected by this development. Consideration of environmental and social impacts is widely needed in developing countries because of the underdeveloped economy and lack of appropriate scientific and technological infrastructure; development plans in these countries have a significant negative impact on biodiversity and the environment.

    Keywords: Industrial development, Environmental, Social Impacts, Tehran
  • Yalda Khalatbari *, Davood Hermidas Bavand, Ali Zare, Seyed Abbas Poorhashemi Pages 125-141

    With increasing the global environmental hazards and lack of efficiency of international environmental law to prevent the environmental damages, one of the major concerns for environmental damage is to develop indicators of environmental damages. According to the Article 38 of the Statute of the International Court of Justice, international treatises are an important source of international law. Moreover, more than a thousand of bilateral or multilateral treatises and agreements on international environmental law show the place of the international treatise in international environmental law system. In this context, developing the indicators of environmental damages, in addition to prevent the environmental pollutions aims to establish the international responsibility in the environmental damages. Therefore, this study tries to analyze the possibility of developing indicators of environmental damage in international treatise, which is Important to improve the state's international responsibility in environmental damage cases.

    Keywords: Environnemental Damage, Environnemental Pollution, International Responsibility, Compensation
  • Omid Bahmani *, Adel Zali Pages 143-157
    Background and Objective

    Nitrate contamination in drinking and agricultural water is increasing in the Kabudrahng plain. Farmer's Tendency to use a variety of animal and chemical fertilizers has increased the amount of nitrate in groundwater in this region. This study aims to determine the most appropriate geostatistical methods to analyze the spatial variation of nitrate and electrical conductivity of the Kabudrahng groundwater plain.

    Material and Methodology

    The trend of nitrate changes and groundwater electrical conductivity in 41 and 152 wells were investigated using MNITAB16.2 software and the most suitable geostatistical method was determined with ARCGIS9.3 software. To determine the most appropriate geostatistical methods for zoning nitrate and groundwater electrical conductivity used the ordinary kriging (OK), simple kriging (SK) and the specific methods include the inverse distance, weights (ID(, radial basis functions (RBF), global polynomial interpolator (GPI) and local polynomial interpolator (LPI) with ARCGIS9.3.

    Findings

    The results showed that the best method for zoning the electrical conductivity was the RBF method with RMSE=837.07, MAE= 548.01 and R=0.841 and simple kriging (SK) with RMSE=900.68, MAE=581.8 and R=0.699 and the best way to zoning the nitrate was the RBF method with RMSE=3.76, MAE=2.42 and R=0.351 and ordinary kriging (OK) with RMSE=3.86, MAE=2.51 and R=0.372.

    Discussion and Conclusion

    According to the standard of California, 8 percent of the plain area had an electrical conductivity less than 700 μmho/cm, 77 percent between 700 to 3000 μmho/cm, and 15 percent above 3000 μmho/cm. The distribution of nitrate concentrations showed that about 85.57% of the area was lower than 5 mg/liter, 14.43% between 5-30 mg/l,  and there was no severe pollution in the plain. The spatial distribution pattern indicated that high levels of electrical conductivity were observed in the western and southwestern parts of the plain. The amount of nitrate in groundwater was in the good range, but in southern and southwestern plains was higher than the standard.

    Keywords: Nitrate, geostatistical, EC, GIS, plain Kabudrahng
  • Mohamad Mahmoodi Mimand *, Reza Norouzi Ajirloo, Iman Azizi Pages 159-172
    Background and Objective

    Communication and collaboration with customers to achieve performance improvement through Green Supply Chain Management practices are essential. This research was conducted to investigate the role of customer relationship goverance in the relationship between green supply chain management and environmental and economic performance of the company in Shiraz industrial towns.

    Material and Methodology

    Methodologically, this research is a correlation research. To measure the variables of the research, Zhou et al.'s questionnaire was used. The statistical population of this research is all managers and experts of Shiraz industrial city. The questionnaire was distributed randomly among managers and experts of Shiraz industrial towns and 205 questionnaires were selected for statistical analysis. In order to investigate the research hypotheses using Smart-PLS software, structural equation analysis and path analysis using partial least squares (PLS) were used.According to the results of the path coefficient and t statistics, Customer relational governance correlates the relationship between green supply chain management and the company's environmental and economic performance. Also, considering the path coefficient, it can be said that the effect of green supply chain management on the environmental and economic performance of the company is positive and significant due to the mediating role of customer relationship management, since the path coefficient is positive.

    Discussion and Conclusion

    The results of the research show that Customer relational governance moderates and mediates the relationship between green supply chain management and environmental and economic performance of the company. Therefore, the efforts of companies to utilize green supply chain management to improve their environmental and economic performance are crucial for intelligent and informed choices for the proper development of customer relationship management mechanisms.

    Keywords: Green Supply Chain Management, Customer Relation Governance, Corporate Environmental, Economic Performance
  • Mohsen Partovi, Mohammad H. Vahidnia *, Hossein Aghamohammadi Pages 173-188
    Background and Objective

    In recent years, the use of smart mobile devices due to easy access, portability and also simpler user interface, compared to desktop computers has been met with unparalleled acceptance by Iranian users, managers and sellers of goods. That's why application development for smart devices in the internet businesses has become essential. The aim of this study is to find a solution based on location awareness to provide smart targeted advertising and services to users.

    Material and Methodology

    This study provides a model that first handles and categorizes information from some service centers and quickly exchanges data between smart media (such as mobile, tablet) and data centers based upon online map services (Google Maps). Second, based on the components of location-based services (LBS), in order to provide effective advertising to users, the components of selecting the service center and advertising and navigation of the user to it were put on the agenda based on loose coupling strategy.

    Findings

    In order to have the features of recommendation, three criteria of desirability, namely the introduction of the final option based on the shortest route in the transportation network, or based on user scores or based on scores allocated by the relevant service unit class were considered.  Finally, the "Location Finder" application was implemented under the Android operating system using the new technologies of the mobile and web-based spatial information system through the proposed model.

    Discussion and Conclusion

    The results of the questionnaire were statistically analyzed using the frequency of the respondents and significantly showed the users' satisfaction with the program, with 55 percent rating it as a great choice for quality, and its compliance with the set goals so that it could fill part of the gap caused by the advertising software.

    Keywords: Location-Based Services, Geospatial Information System, Mobile Advertising, application, Location Finder
  • Akram Latifi Nia, Javad Soosani *, Kamran Adeli, Esmat Ostakh, Samane Namdari Pages 189-200
    Background and Objective

    The study growth performance of afforestation and adaptation species planting in the new region increasing succes the future afforestation. The aim of this study is growth performance of Pinus brutia Ten in the plantation stand (ca. 41 ha and 2×3 m spacing) located in the north part of the khoramabad city.

    Method

    For this purpose, 5 pine trees were randomly selected and cut. current annual increment volume obtained by trunk analysis. 35 samples were taken from Pinus Brutia trees at breast height by increment borer for closer examination. in the study area and according to regression analysis, the annual volume increment of these 35 samples were obtained and finally the data of annual increment were extracted from 40 Pinus Brutia trees.

    Findings

    Results showed in comparison to Pinus Bruttia afforestation of origin (Turkey), Annual growth volume in hectare less growth Volume and Average growth volume and Dominant Height (DH) more. Generally, region located between good and medium site conditions. Also in the study Mean annual increment Pinus Brutia befor 30 years is 11.95 m3/ha.

    Discussion and Conclusion

    This growth performance showes fast growing and adaptation species to ecological conditions region. Therefore, regions with same ecological conditions can be considered as suitable sites for, pinus brutia plantation for the industrial wood production and paper industry suppliers to avoid excessive outflow of currency from the country.

    Keywords: afforestation, Growth performance, Pinus brutia Ten, Site index
  • Shabnam Sadegholbayan, Nastaran Keshavarz Mohammadi *, Narges Abdipour, Masoud Motassadi Pages 201-212
    Background and Objective

    Consumption of plastic bags, apart from environmental, health and social problems that it creates, leads to many economic consequences. Therefore, this study was conducted to determine the educational status, attitude, preferences and behavior of those referring to Tehran Central Fruit and Vegetable Market about the use of plastic bags in Tehran.

    Material and Methodology

    The study population of this descriptive cross-sectional study was 1220 men and women aged 18 years and older referring to Tehran Central Fruit and Vegetable Market in 22 districts of Tehran. Sampling method was stratified cluster sampling. Using a valid and reliable researcher-made questionnaire, the research population was randomly selected. Data were analyzed using SPSS software version 16.

    Findings

    The most common consensus about the reasons for the increase in plastic bags in Iran was the ease of use of these bags (56%) and the lack of suitable alternatives (53.7%). The most consensus about the best solution to reduce plastic bag consumption, education and culture (51.3%) and the availability of suitable alternatives (45.3%) and the least consensus about it, proper packaging (0.5%) and increase in production and consumption taxes on plastic bags (2.5%). The majority of people were inclined to receive training as well as to use alternative shopping bags. Overall, the attitude of the participants in the study was good and was reflected in their behavior. The majority of customers (97.1%) agreed that educating the people about the better consumption of plastic bags was the best solution of reducing the consumption of plastic bags followed by 96.1% who agreed with better management systems.

    Discussion and Conclusion

    The high readiness of people to help solving the problem of increasing the plastic bag consumption should be taken into account by managers. It seems that people are not yet properly prepared to accept legal and economic interventions to reduce the consumption of plastic bags and have focused more on more education and easy access.

    Keywords: BEHAVIOR, preferences, plastic bags, reusable bags
  • Mohammad Javad Moradi, Hadi Kiadaliri *, Sasan Babaie Kafaky, Hossein Bakhoda Pages 213-227
    Background and objective

    Over the past decade, the decline phenomenon has affected the valuable forests of this tree in the Zagros region in western Iran. Persian Oak as the most important tree species has been damaged more than any other species. On the other hand, many parameters are involved in this phenomenon. The purpose of this study is to identify areas with high potential for deterioration and determine the most important parameters affecting it.

    Materials and Methods

    For this purpose, in this study, using multi-criteria evaluation methods based on GIS - TOPSIS method - and fuzzy logic, in June 2019 the zoning map of decline potential was prepared for the two selected stand of Dalab and Chaghasabz in Ilam city to reveal areas with high risk of decline. Hierarchical analysis process (AHP) was used to determine the weight of the parameters.

    Findings

    The results showed that in Dalab %25 and in Choghasbz about %60 of the stand area as the center of potential for decline, but both selected stands had the potential for decline at all levels. Chaghasabz is more prone to decline due to socio-economic problems. Also rainfall, pests and diseases and socioeconomic parameters have the greatest impact on Oak decline.

    Conclusion

    These results confirm the need for greater focus of area management on the design of strategic protection plans.

    Keywords: Querqus brantii, Multi-criteria evaluation, fuzzy, AHP, Zagros
  • Sahar Bashirzadeh, Jamaleddin Soheili *, Farshad Mafakher Pages 229-245
    Background and Objective

    Guilan vernacular houses have always been subject of research from a variety of aspects in architectural fields. According to fundamental role that Ivan element plays in Guilan architecture with different usages and appearance in a specific region and function, in this article Ivan space will be studied utilizing space syntax theory.

    Material and Methodology

    As case study samples, four traditional mansions that are remains of Iran national heritage have been selected through non-probabilistic purposive sampling. They are located in plain area of Guilan and all are referred to the end of Qajar era and beginning of first Pahlavi epoch. Integration value and penetration of Ivan could be studied by space syntax indicators, j-graphs, mathematics and analyses calculated based on data derived from A graph software specifically assembled for this theory. A descriptive comparative methodology has been employed, in order to study occurrence of spatial configurations and Ivan positions.

    Discussion and Conclusion

    An endeavor to conforming vernacular building style and their way of construction has been made, utilizing space syntax software analyses, j-graphs and indicators like “depth”, “integration”, “ring” and “control value”.

    Results

    Considering decorative and convenient aspects and financial sustainability of habitants of houses, Ivans are built with different features. They demonstrate an eclectic style of construction which will be compelling by distinct integration rate, control value and connection.

    Keywords: Ivan, mansions, Space Syntax, Vernacular, traditional architecture
  • Mohammad Etemadi, Morteza Shokri * Pages 247-268
    Background and Objective

    This article, demonstrate uses of Membrane Bio Reactors in municipal landfills. Because of daily increasing sweeping amounts and no balance between generation and recycling of them in the most part of the world, type of management and gathering of sweeping has challenged. Thus hygienic burial method for generated sweeping is one of the applied methods in many countries. Hence, monitoring and management of productive leachate of municipal landfills to prevent underground water and soil from pollutant is obligatory.

    Material and Methodology

    In this study, some modern Membrane Bio Reactors in municipal landfill were investigated. Then, advantages, defects, and application of each ones have been considered. Therefore, recent articles and researches about biodegrading of leachate were studied.

    Findings

    Among the various methods of biological treatment, complex system method is one of the effective and strong approaches to treatment and biodegrading of wastewaters. Finally, to showing active carbon action for prevention of membranes fouling, two aerobic pilots with equal conditions were compared. Also, clearing the important parameters of wastewater contaminants such as COD and NH3-N in the presence of granular activated carbon was compared.

    Discussion and Conclusion

    In order to treatment of municipal landfills leachate lots of methods with strengths and weaknesses is used. With investigation and Feasibility of municipal landfill site, the most efficient and effective method in terms of performance and cost based on need can be selected.
    .

    Keywords: Landfill, Membrane Bio Reactors, Biodegrading, Granular active carbon, Aerobic pilot
  • Seyedeh Yasaman Mohagheghpour, Roozbeh Zamanian *, Abbas Shieh Pages 269-289
    Background and Objective

    One of the most important factors affecting the urban environment is the public spaces of the city. Considering to the physical and social dimension of urban public spaces can increase the quality of life for citizens and improve conditions and problems. Achieving such a space due to existing difficulties requires an approach that effectively defines relationships and uses social capital and resources in the right way. The main purpose of this study is to achieve the quality indicators of urban public spaces by emphasizing the approach of innovative urban governance and finding appropriate strategies to increase the quality of public spaces.

    Material and Methodology

    In this study, the status of the area was assessed with the help of a questionnaire corresponding to the research indicators. The statistical population of this research is residents and businesses in the area of ​​Imam Hossein Square and the sidewalk of 17 Shahrivar and the research is done in January 2019. SWOT technique has been used to achieve the required strategies, and finally, using the ANP method (Analytic network process), the area indicators related to SWOT have been examined and the best strategy to use has been determined.

    Findings

    In this study, the quality factors of public spaces with emphasis on innovative urban governance approach were identified by examining the study area and a were classified under the four indicators of physical environment quality, social environment quality, economic environment quality and quality of transportation and communications. After surveying the area using a questionnaire, the required strategies were extracted using the SWOT technique and their prioritization was determined using the ANP technique.

    Discussion and Conclusion

    The results of this study first identified the quality indicators of public spaces by emphasizing the approach of innovative urban governance. Then, appropriate strategies to increase the quality of these spaces were extracted. Using ANP technique it was found that WO strategies with a significance coefficient of 0.378 are the most appropriate strategies to use. Then WT strategies with 0.238, SO with 0.192 and ST with 0.178 are suitable strategies.

    Keywords: Urban public space, Quality of urban space, Urban Governance, Urban Innovation, Urban quality of life
  • Ehsan Dorostkar *, Mahsa Najarsadeghi Pages 291-302
    Background and Objective

    Attention to social security is very important in the development of the province and cities as a whole. What is considered by experts and planners in social security is categorized in the form of city and province indicators. Sistan and Baluchestan province has not received enough attention in the discussion of security; therefore, the social security of this province is not at the desired level. The main issue in Sistan and Baluchestan province is achieving sustainable security in various dimensions. In this regard, to answer the research question entitled, "What is the zoning of Sistan and Baluchestan province and the situation of this province in the field of social security?" Been paid. The main goal of achieving sustainable security in Sistan and Baluchestan province is the micro-leveling of the cities of Sistan and Baluchestan province in the field of social security.

    Material and Methodology

    Based on the nature, descriptive-analytical method has been used for this research. The writing framework is based on the interrelationship of security indicators in the social dimension, data collection through library studies and field research (interview) and preparation of a questionnaire, which is used to analyze the data in this part of the analysis method and technique.

    Findings

    It indicates that the indicators of social security in the cities of Zahedan, Saravan, Iranshahr, Chabahar, Khash, respectively, have been more effective in creating danger and as a result of insecurity in these areas than other cities.

    Discussion and Conclusion

    Based on the results obtained in the field of social security, the cities of Fanuj, Delgan, Qasr Ghand, Mehrestan (Zaboli) and Zahak have more security than other cities, respectively, and Zahedan, Saravan and Iranshahr have the lowest, respectively. They have security among the cities of the region.

    Keywords: Social security, Sistan, Baluchestan, Analytical Hierarchy