فهرست مطالب
مجله تعالی بالینی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 32، پاییز 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/08/10
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-5
بیماری های عصر حاضر مرزها را به سرعت طی می کنند و با سرعت زیادی قدرت انتقال خود را به رخ می کشند. برخی از کشورها در محاصره با مرز مشترکی هستند که وضعیت بهداشتی و درمانی مناسبی ندارند این منجر به سرعت انتقال بیماری و مشکلات عدیده بهداشتی بعدی می گردد. پاندمی کرونا ویروس کشورهایی را دچار شوک بهداشتی و درمانی کرده که بسترهای ارایه خدمات بهداشتی و درمانی خوبی نداشته اند و مدیریت بحران در شرایط بروز اپیدمی ها و پاندمی ها را نداشته اند. برخورداری از مرزهای مشترک، عدم رعایت قوانین مرزها، عدم برخورداری از گواهی های استاندارد سلامت در مرزها، عدم برخورداری از تجهیزات کامل بهداشتی برای پاک سازی انتقالات گمرکی، عدم وجود قرنطینه کامل کالا، ورود و خروج غیرقانونی در برخی از موارد، عدم تطابق رویکردهای بهداشتی کشورهای هم مرز، عدم وجود کارت استاندارد صحت سلامت برای افراد، ترددهای مجاز و غیرمجاز و بسیاری از عوامل دیگر بر روند کنترل و مدیریت بیماری کرونا تاثیرگذار می باشد. بنابراین اتخاذ تصمیمات خرد و کلان در راستای اعمال قوانین جدید حفظ سلامت در مرزها به عنوان نقاط حیاتی کنترل و مدیریت بیماری ضروری است.
-
صفحات 6-28
ویروس SARS-CoV-2 عامل ایجادکننده پاندمی کووید-19، تهدیدی برای سلامت جامعه جهانی محسوب می شود که نیازمند درمان های موثر و استراتژی های واکسیناسیون جهت کنترل و پیشگیری از این بیماری می باشد. شناسایی ساختار و عملکرد آنتی ژن های ویروس در تولید واکسن ضروری می باشد. واکسن های مختلف با استفاده از آنتی ژن ها و تکنیک های متنوع طراحی می شوند. در خصوص کووید 19، عمدتا واکسن های مبتنی بر ویروس غیرفعال شده، وکتور ویروسی، DNA واکسن و پروتئین نوترکیب در حال تولید، ارزیابی عملکرد و استفاده جهت پیشگیری از گسترش بیماری می باشند. این مقاله مروری به آنتی ژن های هدف SARS-CoV-2 در تولید واکسن و پیشرفت های اخیر در توسعه واکسن های کووید-19 پرداخته است. در این مطالعه از پایگاه های اینترنتی؛PubMed ، Google Scholar وScience Web of، جهت جستجوی مقالات مرتبط تا سال 2021 استفاده شد. نتایج این مطالعات نشان می دهد، واکسن های SARS-CoV-2 صرف نظر از نوع واکسن، در کاهش عوارض بیماری و درنتیجه مرگ و میر ناشی از ویروس تاثیر به سزایی دارند. بااین وجود، واریانت های جدید با موتاسیون در پروتئین Spike موجب افزایش انتشار ویروس و اتصال ویروس به گیرنده ACE2 می شوند و میزان کارایی واکسن ها را تا حدودی کاهش می دهند.
کلیدواژگان: SARS-CoV-2، کووید-19، آنتی ژن، واکسن -
صفحات 29-43
در سال 2020-2019 کروناویروس جدیدی به عنوان عامل عفونت های حاد تنفسی متعددی به نام SARS-CoV-2 تحت عنوان COVID-19 شناخته شد. تابه حال بیش از 200 میلیون مورد بیماری گزارش شده است. بیماری عمدتا از طریق ترشحات و قطرات درشت و ریز تنفسی و حتی ذرات بسیار ریز معلق در هوا و یا تماس مستقیم انتقال می یابد. انتقال عفونت 3-2 روز قبل الی 14-7 روز پس از بروز نشانه های بیماری عارض می-گردد. تماس طی 14-2 روز از شروع علایم در فرد مبتلا می تواند فرد را در معرض ابتلا قرار دهد. علایم در کودکان معمولا بین 14-2 روز بعد از تماس ظاهر می شود. اگرچه سیر بیماری در کودکان بسیار ملایم تر و خفیف تر از بالغین می باشد و اکثر کودکان بدون علامت هستند ولی علایم خفیف مشابه سرماخوردگی شامل؛ تب، بی حالی، خستگی، بی اشتهایی، سرفه و رینوره و یا علایم گوارشی به صورت؛ استفراغ، اسهال و درد شکم از مشکلات شایع کودکان است. درگیری پوستی به صورت راش ماکولوپاپولر منتشر، پتشی و کهیر بوده و درگیری انواع سطوح مخاطی دیده می شود. در تعداد کمی از بیماران درگیری قلبی و سایر اعضای بدن به صورت درگیری قلبی، پوستی و... در مرحله دوم بیماری به صورت سندرم وابسته به کووید-19 به نام Multisystem-inflammatory syndrome (MIS-c) اتفاق می افتد. برمبنای احتمال جداسازی ویروس یا آنتی بادی اختصاصی، یافته های رادیولوژیکی ریه و یا سایر نشانه های بالینی، تماس نزدیک با بیمار مشکوک یا بیمار قطعی مبتلا، تشخیص بیماری به سه گروه؛ قطعی، محتمل و مشکوک دسته بندی می شود. موارد مشکوک دارای علایم و موارد محتمل دارای تغییرات رادیولوژیک مطرح کننده بیماری هستند. بهترین روش تشخیص بیماری RT-PCR نازوفارنکس است. در بیماران دچار اسهال RT-PCR مدفوع نیز کمک کننده است. تصویربرداری قفسه سینه برحسب بیمار انجام می شود. برای جلوگیری از انتقال عفونت، در افراد مبتلا انجام قرنطینه مناسب لازم است. عفونت و بیماری کووید-19 مانند عمده موارد بیماری های ویروسی درمان اختصاصی ندارد. درمان بیماران در موارد علامت دار حمایتی با تامین آب، الکترولیت ها و کالری مناسب می باشد. در موارد شدید بیماری، علاوه بر اکسیژن درمانی و درمان حمایتی از داروهای غیراختصاصی ضدویروسی مانند رمدسیویر یا فاویپیراویر و...، درمان جایگزینی دیگر مانند کورتیکواسترویید و IVIG و... استفاده می شود. جهت پیشگیری از بیماری، علاوه بر رعایت فاصله مناسب اجتماعی و استفاده از ماسک و دستکش، واکسن های متعددی مطرح شده اند که تاکنون هیچ یک در سن زیر 18 سال توصیه نشده اند.
کلیدواژگان: کودکان، کووید-19، پیشگیری، RT-PCR، MIS-C، واکسن -
صفحات 44-54
علیرغم تمام تحقیقات گسترده در تکنیک های سلول درمانی و پیوند سلول های بنیادی خون ساز، عفونت های ویروسی از جمله عوامل تاثیرگذار در افزایش مرگ ومیر بعد از پیوند هستند. بر اساس داده های موجود، سرکوب سیستم ایمنی در HSCT، استفاده از رژیم میلوآبلاتیو و اقامت طولانی مدت بیمار در بیمارستان با خطر بالای ابتلا به عفونت همراه است. بنابراین، همه گیری COVID-19 یکی از عوامل خطر در بیماران تحت HSCT است. هدف از این مطالعه مروری بر تجربیات مراکز پیوند مغز استخوان دنیا و ارایه راهکارهای بکار گرفته شده در این مراکز در دوران شیوع ویروس کووید-19 است. مطالعه حاضر از نوع مطالعه مروری است و اطلاعات جمع آوری شده در این مقاله بر پایه جستجو اینترنتی در پایگاه های داده های علمی-پزشکی از جمله؛ SID, Google Scholar, PubMed در سال 2020 با استفاده از واژگان کلیدی؛ پیوند مغز استخوان، پیوند سلول های بنیادی خون ساز، کووید-19 و لوسمی حاد ست که در نهایت 50 مقاله به عنوان منابع مربوطه و نهایی جهت بررسی این موضوع انتخاب شد. با توجه اینکه هنوز شیوع ویروس کووید-19 در دنیا کنترل نشده است، نمی توان پیوند مغز استخوان را در بیماران کاندید پیوند مغز استخوان را به تعویق انداخت و بر طبق مطالعاتی و تجربیات مراکز درمانی در طی دو سال گذشته، رعایت دستورالعمل هایی که در زمینه جلوگیری از ابتلا به کووید-19 توسط سازمان جهانی بهداشت توصیه شده است در کنار دستورالعمل های انجمن پیوند مغز استخوان اروپا و آمریکا توانسته انجام این درمان پرخطر را دوران شیوع کووید-19 برای بیماران امکان پذیر نماید. بهترین راه در شرایط حاضر جلوگیری از ابتلا بیماران کاندید پیوند و اهداکنندگان قبل از پیوند مغز استخوان؛ مدیریت بخش و آموزش کادر درمانی و بیماران برای جلوگیری از انتقال ویروس است. جهت انجام پیوند مغز استخوان بیماران و دهندگان قبل از ورود به بخش باید 14 روز قرنطینه خانگی را رعایت نمایند و به دلیل مشکلات پیش آمده در نقل وانتقال های بین المللی بهتر است فرآورده های سلولی قبل از انتقال منجمد و قبل از تزریق از نظر کووید-19 غربالگری شوند. آموزش کادر درمانی و انجام تست غربالگری در صورت داشتن علایم اولیه می تواند از انتقال ویروس به بیماران بستری در بخش پیوند توسط کادر درمانی جلوگیری نماید. رعایت اصول قرنطینه خانگی در بیماران قبل و بعد از پیوند مغز استخوان، از ابتلا این بیماران به کووید-19 در زمان هایی که دچار نقص سیستم ایمنی هستند، جلوگیری می نماید.
کلیدواژگان: پیوند سلول بنیادی خون ساز، پیوند مغز استخوان، عفونت ویروسی کووید-19 -
صفحات 46-63
در حال حاضر، بشریت با یک چالش تهدیدکننده زندگی از بیماری عفونی و همه گیر SARS-CoV-2 مواجه شده است. تا به امروز، حالات مختلف انتقال این ویروس به طور کامل مشخص نشده است. در این رابطه احتمال انتقال ویروس از طریق محصولات غذایی نیز وجود دارد. بیماری همه گیر کووید-19 نه تنها می تواند از طریق دستگاه تنفسی مانند بیماری های مرتبط با SARS و MERS گسترش یابد، بلکه وجود قطعاتی از ماده ژنتیک ویروس در مدفوع چندین بیمار، احتمال گسترش مسیر مدفوعی-دهانی آن ها را نشان می دهد. علاوه بر این افراد مبتلا به اختلالات دستگاه گوارشی از جمله متاپلازی و ورم معده آتروفیک، ممکن است به عفونت کووید-19 مستعد باشند. بر این اساس، غذا ممکن است به عنوان یک ناقل احتمالی کووید-19 به دلیل آلودگی های محیطی یا متقاطع عمل کند. با توجه به شواهد موجود، گسترش و امکان انتقال آلودگی کووید-19 از افراد به محصولات غذایی امکان پذیر است. فراتر از آن، برخی از شواهد نشان دادند که برخی منابع غذایی با منشا حیوانی مانند خوک ها و خرگوش ها می توانند توسط کووید-19 آلوده شوند. بنابراین، انتقال این ویروس از طریق برخی محصولات گوشتی ممکن است قابل تصور باشد. با توجه به این که سرعت انتشار کووید-19 زیاد است و پایداری آن در محیط های مختلف به ویژه سطوح فرآوری مواد غذایی نیز قابل توجه است، ممکن است در طی مراحل مختلف فرآوری سنتی یا صنعتی غذاها وارد ماتریکس آن شود. لذا اقدامات پیشگیرانه پیشنهاد می شود که در واحدهای فرآوری مواد غذایی اعمال شود. مطالعه حاضر به بررسی میزان خطر انواع محصولات غذایی از جمله گوشت و فرآورده های گوشتی، لبنیات، نان، میوه ها، سبزیجات و غذاهای آماده به عنوان حامل های بالقوه برای انتقال کووید-19 پرداخته است.
کلیدواژگان: کووید-19، بیماری های منتقله از غذا، ایمنی غذا، حامل های غذایی، سلامت -
صفحات 64-75
بیماری کووید-19 یک سری اضطرارهایی در حوزه بهداشت و جامعه ایجاد کرد که این موضوع می تواند به دلیل مورد تهدید قرار گرفتن آزادی و اختیار فرد، واکنش روانی های مختلفی را در افراد بروز دهد. هدف از این پژوهش رهنمون ساختن توجه متخصصان سلامت و روانشناسی به موضوع واکنش روانی کرونا و پیامدهای روانشناختی آن بر سلامت افراد جامعه بوده است. در این پژوهش مروری، از مقالات چاپشده در مجلات فارسی و انگلیسی موجود در پایگاههای اطلاعاتی؛ ProQuest، Pubmed، Elsevier، ISI، Scopus، Medex، Direct Science،Springer Civilica و Google Scholar مرتبط با چند سال اخیر استفاده شد. جستجوی مقالات با استفاده از واژههای کلیدی؛ سبک های دلبستگی، نشخوار ذهنی و کرونا؛ معادل های لاتین آن هاAttachment Styles Psychological Reaction, Covid-19 Mind Rumination انجام گرفت. فرایند انتخاب مقالات براساس این راهبرد انجام شد و در نهایت پس از غربالگری عنوان و چکیده، مواد و روشها و نتایج و پس از مطالعه و بررسی متن کامل، 44 مقاله واجد معیارهای ورود به مقاله شناخته شدند. یافتهها نشان داد که دو سبک دلبستگی ناایمن(دلبستگی اجتنابی و اضطرابی) باعث افزایش واکنشهای روانی منفی در افراد میشود و نشخوار ذهنی و نگرانیها در افراد هم به دلیل نوظهور بودن این ویروس، افزایشیافته و موجب بروز واکنشهای روانی منفی میگردد. در نهایت؛ پیشنهاد میشود با یکسری آموزشها در جهت شناخت سبک دلبستگی ناسالم در افراد مضطرب و همچنین با مدیریت نشخوار ذهنی افراد در معرض کرونا میتوان واکنش روانی آنها را در برابر کرونا کاهش داد.
کلیدواژگان: سبک های دل بستگی، نشخوار ذهنی، واکنش های روانی به کرونا -
صفحات 76-90
مهمترین دغدغه امروز سرتاسر دنیا مرگومیر به علت بیماری کووید-19 است. هدف از این مطالعه بررسی عوامل مختلف و چگونگی تاثیر آنها بر میزان مرگومیر در اثر بیماری کووید-19 میباشد. در این مطالعه مروری مقالات به زبان انگلیسی و فارسی از اسفند سال 1398 تا فروردین 1400 بررسی شدند. کلیدواژهها کووید-19، مرگومیر، بیماری های زمینه ای و عوامل دموگرافیک بودند که از طریق پایگاه اطلاعات علمی؛ جهاد دانشگاهی، PubMed, Web of Science, Science Direct Google Scholar, Iran Medex, Ovid, Scopus, و بانک اطلاعات نشریات کشور جستجو شدند. ابتدا 298 مقاله جمعآوری شد. سپس عناوین و چکیده مقالهها موردبررسی قرار گرفت. با در نظر گرفتن معیارهای ورود، خروج و اهداف، نهایتا 51 مقاله، وارد مطالعه شدند. بیماریهای زمینهای مانند فشارخون بالا، بیماری های قلبی و عروقی، دیابت و چاقی می توانند با تضعیف سیستم ایمنی، ایجاد التهاب، اختلالات انعقادی، اختلالات متابولیک و اختلال عملکردی سیستم تنفسی منجر به افزایش عوارض و یا مرگومیر مبتلایان به بیماری کووید-19 شوند. عوامل دموگرافیک مانند؛ سن، نژاد، جنسیت، و شغل بهواسطه ایجاد تفاوتهای فیزیولوژیک، میزان تماس با ویروس و میزان حفاظت در مقابل آن بر میزان مرگومیر میتوانند موثر باشند. در تحقیقات آینده بررسی اثر سبک زندگی و تمهیدات پیشگیری کننده برای بهبود آن بر شیوع عوارض شدید و مرگ و میر در اثر بیماری کووید-19 حایز اهمیت هستند.
کلیدواژگان: بیماری های زمینه ای، عوامل دموگرافیک، مرگ ومیر، کووید-19 -
صفحات 91-100
یکی از مهمترین پیامدهای کووید-19 ابتلا به دلیریوم است که اغلب نادیده گرفته و یا فراموش میشود. ازاینرو در نظرگیری تشخیص زودهنگام، ارزیابی استاندارد، و مدیریت علایم دلیریوم بسیار مهم تلقی میشود و لازم است کادر درمان از میزان شیوع و مدیریت صحیح آن کاملا مطلع و آگاه شوند. بنابراین این مطالعه مروری با هدف بررسی شیوع دلیریوم و پیامدهای آن در سالمندان مبتلا به کووید-19 انجام شد. در این مطالعه از روش پریزما جهت بررسی و گزارش استاندارد مطالعات مروری منظم استفاده شد. مطالعهی حاضر، شامل تحقیقات منتشرشده از تاریخ 2021-2019 در پایگاه علمی پاب مد، اسکوپوس، گوگل اسکولار، SID، مگیران بود. پس از جستجوی اولیه 63 مقاله به دست آمد که در نهایت با مطالعه چکیدهی آنها 14 مقاله که با اهداف پژوهش همخوانی داشتند موردبررسی قرار گرفتند. یافتههای حاصل از این مطالعات نشان داد تقریبا یکسوم تا یکچهارم سالمندان مبتلا به کووید از مشکلات شناختی ناشی از دلیریوم رنج میبرند. بنابراین، آموزش هر چه بیشتر متخصصان مراقبتهای بهداشتی فعال در بخشهای پزشکی در زمینه پیشگیری و مدیریت دلیریوم، به عنوان بخشی از مراقبتهای پزشکی_روانپزشکی جامع برای سالمندان موردنیاز است.
کلیدواژگان: شیوع، دلیریوم، پیامدهای روان شناختی، سالمندان، کووید-19 -
صفحات 101-114
مهارتآموزی الکترونیکی در علوم پزشکی یک آموزش با توان بالقوهای است که مرزهای جغرافیایی آموزش علوم بهداشتی درمانی را جابهجا مینماید. همه گیری ویروس کرونا سبب گردید تا سرانجام ایده های اجرایی جهت مهارتآموزی الکترونیک جامعه عمل به خود بپوشاند. برایناساس مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مهارتآموزی الکترونیکی کاربران آموزش علوم پزشکی در دوره پاندمی صورت گرفته است.
مطالعه حاضر یک مقاله مروری با جستجو واژههای کلیدی مهارتآموزی الکترونیکی، یادگیری الکترونیکی، آموزش مجازی، آموزش علوم پزشکی، دانشجو، استاد، دانشگاه، پاندمی، همه گیری کووید-19، در پایگاه دادههای اطلاعاتی در بازه زمانی سالهای 2021-2019 صورت گرفته است تعداد مقالات ابتدایی حاصل از جستجو شامل 28 مقاله بوده است که بعد از بررسی مرحلهای و غربالگری سه فاز و اعمال معیارهای خروج از مطالعه، به 23 تعداد مقاله کاهش یافت.
نتایج حاصل از جستجو نشان داد تقویت و ضرورت افزایش مهارت اساتید و دانشجویان در زمینه آموزش الکترونیکی باید موردتوجه قرار گیرد. عواملی هم چون؛ عدم زیرساخت مناسب، ناهمگونی و اختلال در وب سایت ها، کافی نبودن دانش رایانهای دانشجویان و اساتید، سلب شدن قدرت نظارت و ارزیابی صحیح اساتید و... بهعنوان مهمترین چالشهای مهم در توسعه آموزش الکترونیکی است. بنابراین ضروری است در حوزه فناوری آموزش الکترونیکی سلامت عزمی ملی و نگاه واقعبینانه با امید به آینده و حرکت روبهجلو در مسیر اجراییسازی بیانیه راهبردی گام دوم انقلاب در حوزه فناوری علوم پزشکی ایجاد شود.کلیدواژگان: مهارت آموزی الکترونیکی، آموزش علوم پزشکی، دوره پاندمی. -
صفحات 115-124
با توجه به اهمیت شیردهی برای مادر و نوزاد بسیاری از زنان به دلیل نداشتن آگاهی کافی در زمینه انتقال بیماری کرونا از طریق شیر مادر از شیردهی امتناع میکنند لذا مطالعه حاضر با هدف مروری بر دانش شیردهی و عوامل موثر بر آن در پاندمی کووید-19 انجام شد. این مطالعه به روش مرور مفهومی بوده است که با مرور منابع منتشرشده به زبان فارسی در پایگاههای Mag Iran، SID، Barkat و به زبان انگلیسی در پایگاههای؛ Pub Med، Library of Cochrane، Scopus و Google scholar انجام شد. جستجو با استفاده از کلیدواژههای شامل؛ آگاهی، شیردهی، کووید-19، عوامل موثر در بازه زمانی دسامبر 2019 تا ژوین 2021 جستجو شد. در انتها از 39 مقاله جستجو شده،5 مقاله مرتبط با هدف موردبررسی قرار گرفت. با طبقهبندی نتایج حاصل از مطالعات، دانش زنان نسبت به شیردهی در پاندمی کووید-19 در چهار حیطه تقسیمبندی شد که شامل؛ آگاهی از شیردهی و تقویت رابطه مادر و نوزاد، آگاهی از شیردهی و انتقال کووید-19، آگاهی زنان از شیردهی و کاهش مورتالیتی نوزادان و آگاهی زنان از شیردهی و کاهش سرطان پستان و تخمدان بود. عواملی چون؛ سن، تحصیلات، وضعیت تاهل، محل زندگی، مشاورههای پزشکی و حمایت اجتماعی بر میزان آگاهی زنان نسبت به شیردهی در پاندمی کووید-19 موثر می باشد. نتایج حاصل از مطالعات نشان داد زنان شیرده در زمان پاندمی کووید-19 نیاز به دریافت اطلاعات صحیح دارند و توصیه میگردد با توجه به شرایط قرنطینه در پاندمی کرونا این مطالب توسط ماماها و کارکنان شاغل در مراکز بهداشتی از طریق گروه های مجازی به مادران باردار و شیرده ارایه گردد.
کلیدواژگان: دانش، آگاهی، شیردهی، کووید-19، کرونا -
صفحات 125-137
اغلب، مفهوم آموزش با فضاهای ملموس مادی مثل مدرسه، کلاس درس و معلم تعریفشده است؛ اما فضای دانش جدید مبتنی بر، جهان شبکه ای شده و جامعه اطلاعاتی است که در آن بزرگراهها و جریانهای اطلاعاتی موجود در جهان مجازی عوامل و مولفههای تعیینکننده آن هستند. دانشگاه دیجیتال، دانشگاهی است بر بستر فناوریهای تحولآفرین، تجربهای خواستنی برای ذینفعان متنوع خود به ویژه دانشجویان، اساتید و کارکنانش فراهم مینماید. دانشگاه دیجیتال، رهیافت مسیر تکاملی دانشگاه و مراکز آموزش عالی در مواجه با بحران کرونا و پسازآن به شمار میرود. بر ایناساس مطالعه حاضر با هدف بررسی دانشگاه دیجیتال در پاندمی کرونا و پسا کرونا صورت گرفته است؛ بنابراین مطالعه حاضر با جستجو واژههای کلیدی: دانشگاه دیجیتال، یادگیری الکترونیکی، آموزش مجازی، دانشجو، استاد، دانشگاه، پاندمی، همه گیری کووید-19، در پایگاه دادههای در بازه زمانی سالهای 2021-2019 صورت گرفته است تعداد مقالات ابتدایی حاصل از جستجو شامل 36 مقاله بوده است که بعد از بررسی مرحلهای و غربالگری سه فاز و اعمال معیارهای خروج از مطالعه، به 28 تعداد مقاله دستیافتیم. نتایج نشان داد ظهور ویروس کرونا در کنار همه آفت هایی که داشته است، فرصتی برای محک زدن قدرت و توانمندی کشورها در استفاده از ابزار راهبردی مدیریت هویت و دسترسی به جهت اعمال حاکمیت و مهار این بیماری بود و ایجاد، تقویت و توسعه زیرساخت های هویت دیجیتال در سطح ملی بیشازپیش موردتوجه کشورها قرارگرفته است؛ بنابراین استفاده و بهرهمندی از امر دیجیتال بیش از هرزمانی ضروری است زیرا آینده متعلق به دانشگاههایی است که ارتباط بیشتری با دیجیتال دارند.
کلیدواژگان: دانشگاه دیجیتال، آموزش، پاندمی کرونا، پساکرونا -
صفحات 138-148
بیماری کووید-19 بیماری است که علم پزشکی را در راستای بروز تظاهرات غیرمنتظره متعجب کرده است. به غیر درگیری مشهود بیماری که شامل سیستم تنفسی میباشد تقریبا تمام ارگان های بدن مبتلا می شوند. این درگیری با وجود بیماریهای زمینهای، سابقه برخورداری از بیماریهای کلیوی و... شدیدتر خواهد بود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف رویکرد بررسی تظاهرات کلیوی در بیماران مبتلا کووید-19 صورت گرفته است.
مطالعه حاضر از نوع مروری و با جستجو در پایگاه دادههای Pubmed, New England Journal of Medicine و Uptodate که طی سه مرحله از غربالگری در روند جستجو و اعمال معیارهای ورود و خروج تعداد 109 مقاله یافت شد. کووید-19 گرچه در کودکان با شدت کمتری بروز میکند ولی موارد شدید بیماری در این رده سنی فراوان اتفاق میافتد. درگیری کلیه در جریان عفونت اولیه خیلی شایع نیست ولی درجات مختلفی از این درگیری در سیر بیماری اتفاق میافتد که مهمترین آن آسیب حاد کلیه است. هرچند شواهدی مبنی بر اینکه بیماران مزمن کلیه و آنهایی که به هر علتی درمان ایمونوساپرسیو دریافت میکنند ریسک بالاتری از ابتلا به کووید و فرمهای شدید آن و میزان مرگومیر بالاتر داشته باشند نداریم. واکسیناسیون در این بیماران باید مطابق برنامه انجام شود و حتی در بعضی از این بیماران دوز اضافی واکسن هم توصیه می شود.کلیدواژگان: کووید-19، کروناویروس، بیماری کلیوی، آسیب حاد کلیه
-
Pages 1-5
Today's diseases cross borders quickly and show their transmission power very quickly. Some countries are surrounded by a common border that does not have good health care. This leads to rapid disease transmission and subsequent health problems. The corona virus pandemic has shocked countries that did not have good health care facilities and did not have crisis management in the face of epidemics and pandemics. Having common borders, non-observance of border laws, lack of standard health certificates at borders, lack of complete sanitary equipment to clear customs transfers, lack of complete quarantine of goods, illegal entry and exit in some cases, inconsistency of approaches Health of neighboring countries, the lack of a standard health card for individuals, authorized and unauthorized traffic and many other factors affect the process of disease control. Therefore, it is necessary to make decisions in order to apply the new laws on health at the borders as vital points of disease control and management.
Keywords: Pandemic, Corona, Border, Southeast, Disease -
Pages 6-28
Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) that caused the coronavirus disease 19 (COVID19) pandemic, has imposed a serious public health threat, which requires effective treatments and vaccination strategies for disease control and prevention. In the vaccine development process, identifying the structure and role of viral antigens is unavoidable. Various vaccines using a range of design techniques, including inactivated virus-based vaccines, viral vectors, DNA vaccines, and protein recombinants are being developed, evaluated, and used to prevent the spread of disease. This review article was described SARS-CoV-2 antigens for vaccine development as well as recent advances in COVID19 vaccines. In this study, the websites of PubMed, Google Scholar, and Web of Science were searched and related articles up to 2021 were extracted. The results of these studies showed that SARS-CoV-2 vaccines had a significant effect in reducing the COVID19-related morbidity and mortality regardless of vaccine type. However, new variants harboring mutations in the spike protein enhanced the virus spreading and virus binding affinity to its receptor ACE2 and reduced the effectiveness of vaccines.
Keywords: SARS-CoV-2, COVID19, Antigen, Vaccine -
Pages 29-43
In 2019-2020, a new coronavirus called SARS-CoV-2 was identified as the cause of several acute respiratory infections named COVID-19. So far, more than 200 million cases of the disease have been reported. The disease is transmitted mainly through secretions and large and small respiratory droplets, and even very small particles suspended in the air or direct contact. Transmission of the infection occurs 2-3 days before the onset of the symptoms till 7-14 days after that. Contact within 2 to 14 days of the onset of symptoms with an infected person can cause infection. In children, symptoms usually appear between 2-14 days after sick contact. Although the course of the disease in children is much milder than in adults and most of the children are asymptomatic, mild symptoms similar to the common cold including fever, lethargy, fatigue, loss of appetite, cough and rhinorrhea, or gastrointestinal symptoms such as vomiting, diarrhea and abdominal pain are common complications in children. Skin manifestations include generalized maculopapular rash, petechiae, and urticaria, and the involvement of a variety of mucosal surfaces is seen. In a small number of patients, involvement of the heart and other organs including cardiac, skin, … occur in the second stage, as a syndrome related to COVID-19 called Multisystem-inflammatory syndrome-in children (MIS-c). Based on the probability of isolation of COVID-19 specific virus or antibody, radiological findings of the lung or other clinical signs, close contact with a suspected patient or a definite patient, the diagnosis of the disease is divided into three groups: definite, probable and suspicious. Suspected cases have symptoms and probable cases have radiological changes suggesting disease. The best way to diagnosing is RT-PCR. Stool RT-PCR is also helpful in patients with diarrhea. Chest imaging is performed according to the patient’s condition. Proper quarantine is required in infected people to prevent transmission of the infection. Covid-19 infection and disease, like most viral diseases, have no specific treatment. Supportive treatment of the symptomatic patients is supplying water-electrolyte and calories. In severe forms of the disease, non-specific antiviral drugs such as remdesivir or favipiravir, etc., other alternative therapies such as corticosteroids and IVIG, etc are used in addition to oxygen therapy and supportive treatment. To prevent the disease, in addition to appropriate social distancing and using masks and gloves, several vaccines have been proposed, none of which have been recommended under the age of 18.
Keywords: Children, COVID-19, Social distance, RT-PCR -
Pages 44-54
Despite all the extensive research on hematopoietic stem cell cell transplantation (HSCT) techniques, viral infections as the main factors increase post-transplant mortality. According to the available data, long-term immunosuppression prior to HSCT, use of the myoablation regimen, and long-term hospital stay were associated with a higher risk of infection. So, COVID-19 pandemic is one of the risk factors in patients undergoing HSCT. The purpose of this study is to review the experiences of bone marrow transplant centers around the world and to present the solutions used in these centers during the outbreak of COVID-19. The present study is a review and the information collected in this article is based on internet search in scientific-medical databases such as SID, Google Scholar, PubMed in 2020 using English keywords; COVID-19; Coronavirus 2019; Hematopoietic Stem Cell Transplantation (HSCT); Due to the fact that the prevalence of COVID-19 has not been controlled in the world yet, Bone marrow transplantation cannot be delayed in patients, and according to the studies and experiences of medical centers in the last two years, follow the instructions and according to studies and experiences of medical centers during the last two years, follow the instructions in the field. Prevention of COVID-19 infection is recommended by the World Health Organization, in addition to the guidelines of the European and American Bone Marrow Transplant Association, can make this high-risk treatment possible for patients during the outbreak of COVID-19. The best way in the current situation is to prevent transplant patients and donors before bone marrow transplantation; the management and training of medical staff and patients are to prevent the transmission of the virus to patients undergoing bone marrow transplantation. Patients and donors must observe 14 days of home quarantine before entering the ward. Be screened. Training of medical staff and screening test if there are initial symptoms can prevent the transmission of the virus to patients admitted to the transplant ward by medical staff. Adherence to the principles of home quarantine in patients undergoing bone marrow transplantation prevents these patients from developing COVID-19 at the time of immune system failure after transplantation.
Keywords: Coronavirus 2019, COVID-19, Hematopoietic Stem Cell Transplantation (HSCT), Bone Marrow Transplantation -
Pages 46-63
Humanity is currently facing a life-threatening challenge from the infectious and epidemic disease SARS-CoV-2. To date, the various modes of transmission of the virus have not been fully elucidated. In this regard, there is a possibility of transmission of the virus through food products. The covid-19 pandemic disease not only can be spread through the respiratory tract, such as diseases associated with SARS and MERS, but the presence of fragments of the genetic virus (RNA) in the feces of several patients suggests that their fecal-oral route may be expanded. In addition, people with gastrointestinal disorders such as metaplasia and atrophic gastritis may be prone to Covid-19 infection. Accordingly, food may act as a potential carrier of Covid-19 due to environmental or cross-contamination. According to the available evidence, the spread and possibility of transmission of Covid-19 contamination from humans to food products are possible. Beyond that, there is some evidence that some food sources of animal origin, such as pigs and rabbits, can be contaminated by Covid-19. Therefore, the transmission of the virus through some meat products may be conceivable. Due to the rapid release rate of Covid-19 and its stability in different environments, especially food processing surfaces, it may enter the matrix during different stages of traditional or industrial food processing. Therefore, preventive measures are recommended to be applied in food processing units. The present study investigated the risk of a variety of food products including meat and meat products, dairy products, bread, fruits, vegetables, and processed foods as potential carriers for the transmission of Covid-19.
Keywords: Covid-19, Food-borne diseases, Food safety, Food carriers, Health -
Pages 64-75
Covid-19 disease has created a series of emergencies in the field of health and society, which can cause different psychological reactions in individuals due to the threat to their freedom and authority. The purpose of this study was to direct the attention of health and psychological experts to the issue of coronary psychological response and its psychological consequences on the health of people in the community. In this review study, articles published in Persian and English journals available in databases; Google, Scholar, ProQuest, Pubmed, Elsevier, ISI, Scopus, Medex, Direct Science, Springer and CIVILICA were used in recent years. Search for articles using keywords; Attachment styles, rumination and corona; Their Latin equivalents were Attachment Styles, Psychological Reaction, Covid-19 Mind Rumination. The article selection process was performed based on this strategy, and finally, after screening the title and abstract, materials, methods and results, and after studying and reviewing the full text, 31 articles were identified as eligible for inclusion in the article. Findings showed that two styles of insecure attachment (avoidant attachment and anxiety) increase negative psychological reactions in individuals and mental rumination and worries in individuals due to the emergence of this virus, increase and cause negative psychological reactions. To be. Eventually; It is suggested that with a series of trainings to recognize the unhealthy attachment style in anxious people, as well as by managing the rumination of people exposed to corona, their psychological response to corona can be reduced.
Keywords: attachment styles, mental rumination, psychological reactions to Covid-19 -
Pages 76-90
The today s most concerning problem in the world is the morbidity and mortality following covid19 infection. The aim of this study is to investigate different factors and their impacts on mortality rate of covid19 patients. In this review article, recent studies from February 2019 to April 2021 were assessed using English and Persian resources. The keywords were Covid19, mortality rate, underlying diseases, and demographic factors which were investigated through PubMed, Web of Science, Science Direct, Iran Medex, Ovid, Scopus, Scientific information database and Magi ran. At first 298 articles were collected. Then titles and abstracts were assessed. Due to inclusive, exclusive criteria, and aims of research, 51 articles were selected and entered to the study. Underlying diseases like hypertension, cardiovascular diseases, diabetes, and obesity could lead to the increase of covid19 complications and mortality by weakening the immune system, producing inflammation, inducing metabolic disorders, coagulopathy, and impairing respiratory system function. Demographic factors like age, sex, race and occupation could affect mortality rate of covid19 patients due to physiologic differences, rate of contacts, and protection measures. The impact of life-style on covid19 complications and mortality and preventing measures needed for modifications could be of high-interest in the future studies.
Keywords: Covid19, mortality rate, underlying diseases, demographic factors -
Pages 91-100
One of the most important consequences of Covid-19 is delirium, which is often overlooked or forgotten. Therefore, it is very important to consider early diagnosis, standard evaluation, and management of delirium symptoms, and it is necessary for the medical staff to be fully aware of its prevalence and proper management. Therefore, this review study was performed to investigate the prevalence of delirium and its consequences in the elderly with Covid-19. In this study, the prism method was used to review and report standard standard review studies. The present study included research published from 2019 to 2021 in the scientific database of PubMed, Scopus, Google Scholar, SID, Mgiran. After the initial search, 63 articles were obtained, and finally, by studying their abstracts, 14 articles that were in line with the research objectives were reviewed. Findings from these studies showed that approximately one-third to one-quarter of the elderly with Covid suffer from cognitive problems caused by delirium. Therefore, the training of more and more health care professionals active in the medical sector in the field of delirium prevention and management, as part of comprehensive medical-psychiatric care for the elderly is needed.
Keywords: Prevalence, Delirium, Psychological consequences, Elderly, Covid-19 -
Pages 101-114
The present study was conducted by searching for the keywords e-learning, e-learning, virtual education, medical education, student, professor, university, pandemic, Covid-19 epidemic, in databases in the period from 2019 to 2021. The number of primary articles obtained from the search included 28 articles, upon which after a step by step reviewing and three-phase screening and applying the exclusion criteria, we reached 23 articles. The results showed that strengthening and necessitating to increase the skills of professors and students in the field of e-learning should be considered. Factors such as lack of proper infrastructure, inconsistency and disruption of websites, insufficient computer knowledge of students, professors, deprivation of supervision and proper evaluation of professors, etc. are the most important challenges in the development of e-learning.Therefore, it is necessary to create a national determination and a realistic view in the field of e-learning technology with hope for the future and moving forward in the implementation of the strategic statement of the second step of the revolution in the field of medical science technology.
Keywords: Electronic Skills Training, Medical Education, Pandemic Time -
Pages 115-124
Pneumonia caused by Covid-19 is highly contagious and contagious and has several transmissions. Due to the importance of breastfeeding for mothers and infants, many women refuse to breastfeed due to lack of knowledge about the transmission of coronary heart disease through breast milk. Therefore, the present study was performed with the aim of reviewing breastfeeding knowledge and its effective factors in Covid-19 pandemic. This study was a conceptual review method that was conducted by reviewing published sources in Persian in Mag Iran, SID, Barkat databases and in English in Pub Med, Library of Cochrane, Scopus and Google scholar databases. Search using Persian keywords including awareness, breastfeeding, Covid-19, effective factors and keywords; Awareness, Breastfeeding, COVID-19 was searched in the period December 2019 to June 2021. At the end of the 39 articles searched, 5 articles related to the purpose were reviewed. By classifying the results of the studies, women's knowledge about breastfeeding in the Covid-19 pandemic was divided into four areas, which include; Awareness of breastfeeding and strengthening the mother-infant relationship, Awareness of breastfeeding and Covid-19 transmission, Awareness of women of breastfeeding and reduction of neonatal mortality and Women's awareness of breastfeeding and reduction of breast and ovarian cancer. Factors such as age, education, marital status, place of residence, medical counseling and social support affect women's awareness of breastfeeding in the
Covid-19 pandemic. The results of studies showed that lactating women need to receive accurate information and it is recommended that due to the quarantine conditions in the Corona pandemic, this information should be provided to pregnant and lactating mothers by midwives and staff working in health centers through virtual groups.Keywords: Knowledge, Awareness, Breastfeeding, Covid-19, Coronavirus -
Pages 125-137
The concept of education is defined by tangible material spaces such as school, classroom and teacher. But the new knowledge space is based on the "networked world" and the "information society", in which the "highways and information flows" in the "virtual world" are the determining factors and components. Digital University is a university based on transformational technologies, providing desirable experience for its diverse stakeholders, especially its students, faculty and staff. Digital University is a university based on transformational technologies, providing desirable experience for its diverse stakeholders, especially its students, faculty and staff. Digital University Approaches the evolutionary path of the university and the lessons learned in the wake of the Corona crisis and beyond that. Therefore, the present study aimed to investigate the digital university in the corona and post-corona pandemics. To reach the objectives, the present study was conducted by searching for the keywords of digital university, e-learning, virtual education, student, professor, university, pandemic, Covid-19 epidemic, in databases in the period from 2019 to 2021. The result of the primary articles included 36 articles, upon which after a step-by-step review and three-phase screening and search application of exclusion criteria, we obtained 28 articles. The results showed that the emergence of the coronavirus, along with all its related difficulties, was an opportunity to test the strength and ability of countries to use strategic tools of identity management and exercise governance and control the disease. Creating, strengthening and developing digital identity infrastructures at the national level has received more and more attention from countries. Therefore, the use and enjoyment of digital phenomenon is more necessary than ever because the future belongs to universities that have more to do with digital world.
Keywords: Digital University, Education, Corona Pandemic, Post Corona -
Pages 138-148
Covid-19 disease is a disease that has surprised medical science in the face of unexpected manifestations, with the exception of the respiratory system, almost all organs of the body are affected by Covid disease. This conflict will be more severe despite the underlying diseases, the history of kidney diseases, and so on. Therefore, the present study was performed to evaluate renal manifestations in patients with Covid-19. The present study is a review by searching the Pubmed, New England Journal of Medicine and Uptodate databases, which found 109 articles during the three stages of screening in the search process and applying inclusion and exclusion criteria, kidney involvement is not very common during the initial infection, but degrees of this involvement occur in the course of the disease, the most important of which is acute kidney damage. However, we have no evidence that, chronic kidney patients and those receiving immunosuppressive therapy for any reason, have a higher risk of developing Covid disease and its severe forms and higher mortality. Vaccination in these patients should be done according to the plan and even in some of these patients an additional dose of vaccine is recommended.
Keywords: Covid-19, coronavirus, kidney disease, acute kidney injury