فهرست مطالب

جستارهای نوین ادبی - سال پنجاه و چهارم شماره 3 (پیاپی 214، پاییز 1400)

نشریه جستارهای نوین ادبی
سال پنجاه و چهارم شماره 3 (پیاپی 214، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود آرخی، فرامرز خجسته*، عاطفه جمالی صفحات 1-25
    رمان چشم هایش، اثر معروف بزرگ علوی، یکی از مهم ترین رمان های فارسی است که به روابط عاشقانه «ماکان» و «فرنگیس» و فعالیت سیاسی آن ها در عصر رضاشاه می پردازد. در این رمان، فرنگیس، علی رغم بورژوا بودن،زنی عاشق و فداکار است که با ایثار بزرگ خود، استاد ماکان را از مرگ حتمی نجات می دهد. این موضوع، از همان زمان انتشار، منتقدان وابسته به جریان چپ را به انتقاد از این رمان و بعدها سایر منتقدان را به تحسین آن واداشته است. این مقاله می کوشد تا با روشی توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر اصل «عدم قطعیت معنی» و «امکان تفاسیر جدید از متون ادبی» در نظریه های ادبی ای مانند «هرمنوتیک» و «پساساختارگرایی»، خوانشی نو از این رمان به دست دهد و به قرایتی تازه از آن دست یابد. قرایتی که در نقطه مقابل معنای ظاهری رمان و قرایت پذیرفته شده از آن در میان منتقدان قرار می گیرد و فرنگیس را انقلابی متزلزلی معرفی می کند که در دشوارترین لحظات انقلاب، به استاد ماکان و نهضت خیانت می کند و به صف دشمنان انقلاب می پیوندد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که رمان چشم هایش برخلاف معنای ظاهری اش، که به انتقاد شدید منتقدان چپ منجر شده، در باطن، به تیوری انقلاب در مکتب مارکسیسم وفادار است. به زعم ما نشانه های درون متنی فراوانی در این رمان وجود دارد که با تکیه بر آن ها می توان خوانش جدیدی از آن را که متناسب با تیوری مارکسیسم در باب انقلاب است ارایه کرد.
    کلیدواژگان: چشمهایش، نقد ادبی، مارکسیسم، انقلاب
  • سید علی سراج*، عبدالله حکیم صفحات 27-53

    پیرامتن، زمینه ورود به متن و اولین صحنه مواجهه خواننده با اثر ادبی است. مواردی نظیر نام نویسنده یا خالق اثر، عنوان اثر، جلد اثر، انتشارات، مقدمه و...، در ابتدای ورود به هر متن، باعث می شود نگاه مخاطب در شناخت اثر، منحصر به موضوعات خاصی گردد. یکی از مهمترین معیارهای پیرامتنی در اثر ادبی، عنوان اثر است. تاثیر عنوان بر شناخت مخاطب از معنا و مفهوم اثر، دانشی را به نام «عنوان شناسی» پدید آورد. توجه به نقش عنوان در انتقال مفهوم و تعیین چارچوب کلی اثر، باعث شده شاعران و نویسندگان در گزینش عنوان، حساسیت ویژه ای داشته باشند. شفیعی کدکنی از شاعران معاصر ایران است که کوشیده عناوین اشعار خود را با وسواس خاصی انتخاب کند. در پژوهش حاضر ویژگیهای سبکی عناوین مجموعه شعر «هزاره دوم آهوی کوهی» شفیعی کدکنی با روش تحلیل محتوای کیفی بررسی شده است. از کاربست این نوع بررسی در ارتباط عنوان با متن اثر و همچنین از نظرگاه زیبایی شناسی انتخاب عناوین در مجموعه شعر یاد شده، این نتایج حاصل شد که عنوان در شعر شفیعی پیوندی ناگسستنی با متن شعر دارد و در موارد بسیاری از راه عنوان میتوان اندیشه و شعر شاعر را تحلیل کرد. ازنظر سبکی، گزینش عنوان در شعر شفیعی بر پایه سه شاخص زبانی، ادبی و محتوایی است. بررسی رابطه عنوان با متن در مجموعه شعر هزاره دوم آهوی کوهی، دریچه ای نو از درون مایه اثر و جهان بینی نویسنده به روی مخاطب می گشاید که شاید بدون توجه به عنوان میسر نبود.

    کلیدواژگان: پیرامتن، عنوان، شعر معاصر، شفیعی کدکنی، هزاره دوم آهوی کوهی
  • محمد خاکپور*، محمد مهدی پور، مهدی باقری صفحات 55-79

    یکی ازشروح بلاغی برجسته فارسی که در قرن نوزدهم میلادی در شبه قاره به نگارش درآمد، "شرح سه نثر ظهوری" نوشته امام‎بخش صهبایی است که از جهت نقد زبان‎شناسی، بلاغی و ادبی دارای ویژگی‎هایی است که بررسی و تحلیل این عناصر می ‎تواند به مخاطب در شناخت مظاهر زبان شناسی و نقد ادبی تازه شکل گرفته این دوران یاری برساند. این مقاله می کوشد تا نقش این عناصر تازه بلاغی را در تحول نقد بلاغی و ادبی این دوره بررسی کند. برای این منظور، به بررسی شگردهای بلاغی که در کتاب های بلاغت فارسی کمتر نمود دارد، پرداخته شده است؛ چون سجع مردف، مجاز در مجاز، مخالف خوانی در تلمیح، نگاه نو به استعاره مکنیه و تضاد معنوی. بعضی از این شگردهای بلاغی حاصل مطالعه صهبایی در امهات کتب بلاغی نظیر "مختصرالمعانی" و "مطول" تفتازانی است که بارها به شکل مستمر در استدلالات خود از آن استفاده می کند. در اعتقاد صهبایی ملاک پذیرش استعاره، همان "آحاد"، یعنی نخبگان ادبی هستند که آن را به کار می‎برند. صهبایی معتقد است که زبان مجازی، ذاتا ساخت شکن است؛ زیرا نخست با تغییر گونه بیان، معنای متفاوتی را پیشنهاد می کند و در مرحله دوم امکان قطعیت معنای پیشنهادی را رد و آن معنای قطعی را انکار می کند. در این پژوهش برآنیم با رویکرد تحلیلی و توصیفی آرای صهبایی را بر اساس موازین بلاغی با تکیه بر رساله "شرح سه نثر ظهوری" در حد وسع خود مورد بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: صهبایی، ظهوری، عناصر بلاغی، نقد ادبی
  • پرنوش پژوهش* صفحات 81-97
    جایگاه زنان در متون عرفانی تعلیمی به جهت نماد وارگی نفس همواره در سطحی پایین تر از مردان که تمثیل عقل هستند، درنظر گرفته شده است و گفته شده که گفتمان عرفانی که در آن زن ستیزی معادل نفس ستیزی و دنیاگریزی است، بیش از گفتمان های دیگر ادبیات فارسی زن دشمن است.این مقاله ابتدا با رویکردی ملهم از میلت که اعمال سیاست های جنسی را در سه حوزه منزلت، نقش و منش دنبال می کند، به بررسی جایگاه، نقش و منش زنان طبقه بالا (زنان منسوب به دربار) و متقابلا زنان طبقه پایین (کنیزان) در حکایات سه منظومه سرای شاخص ادبیات عرفانی، یعنی سنایی، عطار و مولوی می پردازد و سپس نقش زنان را در بافت عرفانی حکایات مورد بررسی قرار می دهد و درنهایت با توجه به نقش زنان در هر دو بافت، رویکرد سه نویسنده را به زن ارزیابی می کند. مهمترین دستاورد این مقاله این است که جایگاه دقیق گفتمان عرفانی تعلیمی را در بازتولید و یا عدم بازتولید کلیشه های جنسی که تحت تاثیر مستقیم قشربندی اجتماعی است، آشکار میکند و به بررسی سازوکار و شیوه اعمال پدرسالاری می پردازد.
    کلیدواژگان: جنسیت، کلیشه جنسیتی، طبقه اجتماعی، زنان منسوب به دربار، کنیز
  • فراست پیروزی نژاد، پارسا یعقوبی جنبه سرایی* صفحات 99-119
    عرفان عاشقانه در معنای عام بر مفهوم عشق و در معنای خاص ادراکی- ارتباطی بر تعامل «من-تویی» استوار است. به اقتضای این نوع تعامل برساخت هویت-وضعیت سوژه ها به عبارتی دیگر جایگیری آنها در تعامل کارگزاران درون متنی عرفان عاشقانه متمایز از سایر ژانرهای ادبی کلاسیک سامان یافته است و همین امر سبب شکل گیری وجهی متمایز از ابهام ادراکی- زیبایی شناختی می شود. غزلیات شمس یکی از متن هایی است که تعامل سوژه های درون متنی آن و به تبع آن ابهام معرفتی-هنری حاکم بر آن بر مبنای تعامل من-تویی شکل گرفته است که نادیده گرفتن آن سبب تفسیری صرفا ذوقی از آن خواهد شد. بر همین اساس در این نوشتار کنش برساخت تعامل «من-تویی» کارگزاران درون متنی راوی- عاشق و معشوق در غزلیات شمس به قصد خوانشی همسو با معرفت شناسی حاکم بر متن دلالت-یابی و تبیین شده است. برای دلالت یابی این تعامل مذکور به برخی از مفاهیم و اصطلاحات متفکران حوزه مذکور همچون بوبر، لویناس، باختین، سارتر،گابریل مارسل، لاندوفسکی و بیونگ چول هان استناد شده است. نتیجه نشان می دهد که منطق «من-تویی» در غزلیات شمس را می توان ذیل چهار عنوان الف) اظهار خاموشی و عدم کدگزاری دقیق ب) بی توجهی به سلسله مراتب و گذر از تقابل ها ج) ناتمامیت و پیش بینی ناپذیری د) تعویق «خود» صورت بندی کرد که همگی به شکلی نمادین به مثابه عبور از نظم نشانگانی رایج و تجربه عالم وحدت است.
    کلیدواژگان: مولوی، غزلیات شمس، کارگزاران درون متنی، تعامل من-تویی، هم حضوری
  • مرضیه عظیمی*، نجمه دری، حسن ذوالفقاری، غلامحسین غلامحسین زاده صفحات 121-142

    از میان اشعار عامه فارسی، بیش از همه دوبیتی رواج دارد. در موقعیت ها و مراسم مختلف، در سوگ و سرور، هنگام کار و استراحت، بر زبان پیر و جوان دوبیتی جاری است. درواقع دوبیتی پرکاربرد ترین قالب شعری ادب عامه است و در عین حال دارای ویژگی هایی است که آن را از سایر قالب های شعری فارسی متمایز می کند. برای مثال زبان آن عمدتا عامیانه و مضمون آن بیشتر مسایل روزمره زندگی عموم مردم و به خصوص احساسات عاشقانه و هجران یار است و به طور کلی محل بروز احساسات و عواطف جاری آنهاست. علاوه بر آن، ویژگی های ساختاری منحصربه فردی دارد. از این رو آیا می توان گفت دوبیتی فارسی یک ژانر ادبی نیز هست؟ و آیا اساسا یک قالب شعری می تواند محور یک ژانر ادبی قرار گیرد؟ برای بررسی این موضوع، در این پژوهش با انتخاب هزار و پانصد دوبیتی از مناطق مختلف ایران، مولفه های ژانری متنی و برون متنی دوبیتی بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد دوبیتی های فارسی غالبا ویژگی های ژانری نسبتا واحد و همانندی دارند که راه را برای سخن گفتن از ژانر دوبیتی در کنار قالب دوبیتی تا حدودی هموار می کند.

    کلیدواژگان: دوبیتی، شعر عامه فارسی، قالب شعری، نوع ادبی، مطالعات ژانری
  • سلمان ساکت*، زینب رمضانی صفحات 143-163

    اغلب مثل پژوهان تغییرناپذیری یا تغییرپذیری اندک را یکی از ویژگی های مثل دانسته اند. برخی از آنان هیچ گونه تغییری را در امثال جایز نمی دانند و برخی دیگر برای تغییر امثال حد و حدودی قایل شده اند. این مقاله بر آن است تا با بررسی امثال متون منثور منتخب تا سده هشتم هجری به بررسی مقوله تغییر امثال بپردازد. در این پژوهش 27 متن منثور فارسی خوانده و امثال فارسی آن ها استخراج شد. سپس امثال مشابه از نظر لفظی و محتوایی به منظور بررسی شیوه های تغییر در سیر تاریخی متون بررسی شدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد بر خلاف تعاریف محققان، امثال در سیر تاریخی متون با تغییراتی روبرو شده اند. در میان امثال مستخرج از متون مورد بررسی 74 مثل کم و بیش تغییر یافته اند. شیوه های تغییر در این امثال به ترتیب بسامد عبارتند از: تغییر در ساخت دستوری، تغییر بلاغی، تغییر در واژه ها، افزایش یا کاهش واژه ها و جابجایی نحوی.

    کلیدواژگان: متون منثور، امثال فارسی، تغییر امثال، شیوه های تغییر امثال
|
  • Mahmood Arkhi, Faramarz Khojasteh *, Atefeh Jamali Pages 1-25
    The novel Her Eyes, the famous work of Bozorg Alavi, is one of the most important Persian novels that deals with the romantic relations between "Makan" and "Farangis" and their political activity in the era of Reza Shah. In this novel, Farangis, despite being a bourgeois, is a revolutionary and devoted woman who saves Master Makan from certain death with her great self-sacrifice.This reading, since its publication, has led left-wing critics to criticize the novel and later to praise it.This article tries to give a new reading of this novel by relying on the principle of "meaning uncertainty" and "the possibility of new interpretations of literary texts" in literary theories such as "hermeneutics" and "poststructuralism" and achieve a new reading of it.A reading that contrasts with the official reading of this novel and introduces Farangis as a shaky revolutionary who, in the most difficult moments of the revolution, betrays Master Makan and the movement and joins the ranks of the enemies of the revolution.The result of the research shows that the novel of Her Eyes, contrary to its apparent meaning, which has led to severe criticism from leftist critics, is inherently faithful to the theory of revolution in the school of Marxism.In our opinion, there are many in-text cues in this novel, on the basis of which a new reading of it can be offered, which is in line with Marxism's theory of revolution.
    Keywords: of Her Eyes, Literary criticism, Marxism, Revolution
  • Seyyed Ali Seraj *, Abdollah Hakim Pages 27-53

    Para text is an inner background to text and the first scene that a reader opposed to an Oeuvre. The materials like the writer name, the author of opus, the topic of opus, the book of opus, Press, introduction, and ..., In the inter of every text it makes the addressee look in opus cognition limited to specific subjects. One of the Pare text criterions in the opus, is topic of opus. Notice to the application of topic in transfer comprehension and make opus total frame, is effected that the Poets and writers have specific sensibility for choosing topic. Shafiee Kadkani is a contemporary Poet of Iran. He tried to choose his poem topics with a specific way in the present research. The style characters of his Poem (Hezareh Devom ahoye Kohi) is studied as analysis quality content. The Pragmatics of this research in relation topic with text and also aesthetics choosing topics is mention in the Poem contents. These results his Poem is caused the Poem topics have irrefrangible link with the poem text, and in the cases of topics can analysis the poet's Poem and idea. According to style, choosing topic in his poem is biased on the Lingual, literary and content. The survey relation topic with text in his Poem characters (Hezareh Dovom ahoye Kohi) open a new window of writer's cosmography and letter context on the address which maybe isn't feasible without notice to topic.

    Keywords: Para text, topic, contemporary poem, Shafiee Kadkani, Hezareh Dovom Ahoye Kohi
  • Mohammad Khakpour *, Mohamad Mahdipoor, Mehdi Bagheri Pages 55-79

    One of the most important literary works written in the subcontinent in the nineteenth century AD is the "Sharh-e-Se Nathr-e-Zuhuri" written by Imam Bakhsh Sahbaiie, which has the characteristics of linguistic, rhetorical and literary criticism that study and analyze these elements to help the audience to understand the manifestations of linguistics and newly formed literary criticism of this period. This article tries to examine the role of these new rhetorical elements in the evolution of rhetorical and literary criticism of this period. For this purpose, the rhetorical techniques that are less common in Persian rhetoric books have been studied; Because the Saj-e-Moradaf (Lop-Sided), Metonymy in Metonymy, Disagreement in Allusion, have a new glance at the Trope Par Metonymy and Spiritual Paradox. Some of these rhetorical tricks are the result of Sahbaiie's study of the rhetoric of rhetorical books, such as "Mokhtsar al-Ma'ani" and "Motaval" Taftazani, which he uses many times in his arguments. In Sahbaiie’s belief, the criterion for accepting metaphor is the "individuals", that is, the literary elite who use it. Sahbaiie believes that virtual language is inherently destructive; Because first, by changing the form of expression, it suggests a different meaning, and in the second stage, it rejects the possibility of certainty of the proposed meaning and denies that definite meaning. In this study, with an analytical and descriptive approach, we intend to examine Sahbaiie’s views based on rhetorical criteria, relying on the dissertation "Sharh-e-Se Nathr-e-Zuhuri" to a large extent.

    Keywords: Sahbai, Zohuri, Rhetorical Elements, Literary criticism
  • Parnoosh Pajouhesh * Pages 81-97
    been considered always in a level lower than men who are allegory of reason, and said that a mystical discourse therein misogyny is equivalent to anti-egoism and unworldliness, is more misogynist than other discourses in Persian literature.This paper firstly with a Millet -inspired approach that pursues applying sexual politics in three areas of position, role, and character, studies on the position, role and character of women of upper class (women attributed to the court) and mutually the women of lower class (maids) in the anecdotes of the three prominent poets of the mystical literature, namely Sanaei, Attar and Molavi. Then, investigates the role of women in the mystical texture of reviewed anecdotes and finally in consideration of the women’s role in both textures, assesses the approach of three writers to the woman. The most important achievement of this article is revealing the precise position of educational mystical discourse in the reproduction or non-reproduction of sexual stereotypes that are directly impacted by social classification, and examines the mechanism and manner of patriarchal practice.
    Keywords: Sexuality, Sexual Stereotype, Social Class, Women attributed to the Court, Maid
  • Farasat Piroozi Nezhad, Parsa Yaghoobi * Pages 99-119
    ...communicative sense is based on the "I-you" interaction. Due to this type of interaction in the construction of the identity-status of the subjects, in other words, their placement in the interaction of the agents of the context of romantic mysticism is different from other classical literary genres And this leads to the formation of a distinct aspect of perceptual-aesthetic ambiguity. Ghazaliyat Shams is one of the texts in which the interaction of the subjects within its text and consequently the epistemological-artistic ambiguity that has been formed on the basis of the me-you interaction has been formed, ignoring it will cause a purely tasteful interpretation of it. Accordingly, in this article, the action of constructing the "I-you" interaction of the narrators-textual agents of the narrator-lover and the beloved in Shams's sonnets with the intention of reading in line with the epistemology governing the text has been identified and explained. To denote this interaction, some concepts and terms of thinkers in the field such as Buber, Levinas, Bakhtin, Sartre, Gabriel Marcel, Landowski and Byung-Chul Han have been cited. The result shows that the logic of "I-you" in the sonnets of Shams can be divided under four headings: a) expression of silence and lack of precise coding b) disregard for hierarchy and passing through confrontations c) incompleteness Invisibility d) Postponement of the "self" formulated, all of which symbolically represent the passage of the common order of symptoms and the experience of the world of unity.
    Keywords: Rumi, Shams lyric poems, in-text agents, me-you interaction, Presence
  • Marzie Azimi *, Najme Dorri, Hasan Zolfagari, GholamHossein GholamHossein Zadeh Pages 121-142

    Quatrain is the most popular and practical form of Persian folk poetry, commonly used by people of all ages on different occasions, such as celebrations, funerals, or even during work or break times.  Features of Quatrain distinguish it from other forms of Persian folk poetry; it incorporates a casual style, focusing on daily routines, habits, and especially feelings of romantic love and the pain of separation. Generally, Quatrain is a language of emotion felt for others. Additionally, the exclusive structural features of Quatrain raise the question of whether Quatrain can be considered as an autonomous literary genre.  In other words, can a poetic form be considered as a basis for a unique literary genre. In this paper, one thousand five hundred Quatrains are selected from different regions in Iran and examined to identify the external and internal features of Quatrain. The results show that Persian Quatrain has fairly similar generic features, establishing the basis that Quatrain can be considered as both a separate genre and form.

    Keywords: Quatrain, Persian Folk Poetry, Poetric Form, Literary genre, Genre Studies
  • Salman Saket *, Zeinab Ramezani Pages 143-163

    Immutability or slight immutability is one of the characteristics mentioned in researchers' definitions of parables. This feature has been expressed by researchers in two ways. Some do not allow any change in proverbs And some have set limits to change proverbs. This article intends to study the category of changing proverbs by examining the proverbs of selected prose texts up to the eighth century AH. In this research, 27 Persian prose texts have been studied in order to extract proverbs. Then, similar proverbs have been studied verbatim and content to examine the patterns of change in the historical course of the texts. The results of this study show that proverbs in the historical course of texts have undergone changes, contrary to the definitions of scholars. Among the proverbs extracted from the studied texts, 74 proverbs have more or less changed. The methods of change in these proverbs in order of frequency are: Changes in grammatical construction, rhetorical changes, changes in words, increase or decrease of words and syntactic shifts.

    Keywords: prose texts, Persian proverbs, change of proverbs, Methods to change proverbs