فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 91، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عظیم خزائی*، مسعود ترابی، محمدتقی فیض بخش، علی آذری نصر آباد صفحات 211-222

    برهمکنش ژنوتیپ در محیط باعث ایجاد پیچیدگی در پیش‏بینی عملکرد شده و در برنامه ‏های به‏زراعی و به‏ نژادی گیاهان زراعی یک چالش محسوب می شود. برای ارزیابی عملکرد و برهمکنش ژنوتیپ در محیط در 18 رقم، لاین و هیبرید سورگوم دانه‏ای داخلی و خارجی، آزمایشی در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در چهار مکان کرج، گرگان، بیرجند و اصفهان در دو سال 1395 و 1396 اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده‏ ها نشان داد که مکان‏ها، ژنوتیپ‏ها و برهمکنش آن‏ها از نظر عملکرد دانه دارای تفاوت معنی‏داری بودند. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که ژنوتیپ 15 (High yield700) با 7986 کیلوگرم در هکتار، دارای بیشترین عملکرد دانه و ژنوتیپ‏های 17، 6، 16 و 8 به ترتیب با 6894، 6172، 5960 و 5906 کیلوگرم در هکتار، در رتبه ‏های بعدی قرار داشتند. ژنوتیپ‏ های 15 و 17 دارای کمترین واریانس درون مکانی بودند و علاوه بر پایداری بالا، عملکرد مناسبی نیز داشتند. نتایج تجزیه واریانس به روش امی (AMMI) و برازش مولفه ‏های اصلی به برهمکنش ژنوتیپ در محیط نشان داد که پنج مولفه اصلی اول در سطح یک درصد معنی ‏دار بودند. این پنج مولفه در مجموع 1/94 درصد از تغییرات برهمکنش ژنوتیپ در محیط را توجیه نمودند. تجزیه خوشه‏ای بر اساس اولین مولفه اصلی برهمکنش، چهار گروه ژنوتیپی را مشخص نمود. نتایج این آزمایش نشان داد که  ژنوتیپ های با عملکرد دانه بالا دارای پایداری عملکرد مناسبی نیز بودند. با توجه به نتایج مدل امی و پارامتر ارزش پایداری امی (ASV)، ژنوتیپ ‏های 17 (Drought tolerant) ، 4 (Fast green400)، 6 (FGCSI04)، 15) High yield700 (و 16 (Human900) از نظر عملکرد دانه و پایداری عملکرد مناسب تشخیص داده شدند و ژنوتیپ‏های  15 (High yield700) و 17 (Drought tolerant) در کلیه مکان‏ها جزء برترین ژنوتیپ ها بوده و قدرت سازگاری عمومی بالایی با محیط های مورد مطالعه داشتند.

    کلیدواژگان: ارزش پایداری امی، تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه خوشه ای و سورگوم
  • علیرضا ترنگ، مریم حسینی چالشتری*، عباس شهدی کومله، حسین رحیم سروش، مهرزاد الله قلی پور، علیرضا حقیقی حسنعلی ده صفحات 223-236

    به منظور ارزیابی تنوع صفات مهم زراعی و گروه بندی ژنوتیپ های برنج، این آزمایش با 49 ژنوتیپ برنج از کشورهای جمهوری آذربایجان، قزافستان، افغانستان، ترکیه، قرقیزستان، عراق و ازبکستان همراه با هفت ژنوتیپ از ایران در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1398 و 1399 در مزرعه آزمایشی موسسه تحقیقات برنج کشور- رشت اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ژنوتیپ برای کلیه صفات مورد ارزیابی معنی دار بوده و برهمکنش سال و ژنوتیپ برای هیچ یک از صفات معنی دار نبود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که رقم Marjan (قزاقستان) با 100 روز تا رسیدگی (از بذرپاشی)، زودرس ترین رقم در بین ژنوتیپ های مورد بررسی بود. کمترین ارتفاع بوته با 3/79 سانتی متر متعلق به رقم QazNIIR-7 (قزاقستان) و بیشترین ارتفاع بوته با 8/149 سانتی متر متعلق به رقم Avanqard (آذربایجان) بود. کمترین عملکرد دانه با 2200 کیلوگرم در هکتار مربوط به رقم BT7 (عراق) و بیشترین عملکرد دانه با 7400 کیلوگرم در هکتار مربوط به رقم Mishkab2 (عراق) بود. نتایج تجزیه همبستگی بین صفات نشان داد که بین عملکرد دانه و طول برگ پرچم در ژنوتیپ های برنج همبستگی منفی وجود داشت. بر اساس نتایج تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ های برنج در هفت گروه مجزا قرار گرفتند. با توجه به وجود تنوع بالا در ژنوتیپ های برنج مورد ارزیابی، به نظر می رسد که این ژنوتیپ ها امکان بهره برداری برای بهبود عملکرد ارقام ایرانی را دارا هستند.

    کلیدواژگان: برگ پرچم، برنج، تجزیه تابع تشخیص، تجزیه خوشه ای و همبستگی
  • علی مقدم*، کامبیز خوارزمی، سید محمدعلی مفیدیان صفحات 237-252

    این آزمایش به منظور برآورد نمره خواب پاییزی 20 رقم/ اکوتیپ داخلی و خارجی یونجه در دو آزمایش جداگانه، کاشت متداول و کاشت با فاصله، هر یک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در کرج و خوی از اردیبهشت 1393 به مدت سه سال اجرا شد. سال اول به عنوان سال استقرار بوته ها در نظر گرفته شد. در این آزمایش سه اکوتیپ یونجه همدانی، چهار اکوتیپ قره یونجه، دو اکوتیپ از مناطق مرکزی ایران، پنج اکوتیپ گرمسیری و شش رقم خارجی مورد ارزیابی قرار گرفتند. درآزمایش کشت متداول بذر هر رقم/ اکوتیپ با توجه به قوه نامیه، با نسبت 20 کیلوگرم در هکتار در دو ردیف به طول پنج متر و فاصله ردیف 50 سانتیمتر و در آزمایش کاشت با فاصله، بذر هر رقم/ اکوتیپ در دو ردیف به طول پنج متر و فاصله ردیف 50 سانتیمتر با فواصل50 سانتیمتر بین بوته ها به صورت تک بوته کشت شد. صفات مورد ارزیابی شامل ارتفاع بوته، تعداد ساقه در متر مربع/ در بوته، عملکرد علوفه خشک و نمره خواب پاییزی بودند. نتایج تجزیه مرکب داده ها در دو مکان و دو سال در هر یک از آزمایش ها نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین عملکرد علوفه خشک، ارتفاع بوته و نمره خواب پاییزی ارقام/ اکوتیپ های مورد بررسی وجود داشت. برهمکنش ژنوتیپ در مکان نیز برای این صفات معنی دار بود. در آزمایش کشت متداول، یونجه بغدادی با میانگین 02/15 و رقم کیسوردای با میانگین 3/12 تن در هکتار به ترتیب بیشترین وکمترین علوفه خشک و در آزمایش کشت با فاصله، اکوتیپ بمی-1 با میانگین 6/29 و رقم سکویل با میانگین 1/22 گرم در بوته به ترتیب بیشترین وکمترین علوفه خشک را در طی دو سال در دو منطقه تولید کردند. در هر دو آزمایش ارقام منتسب به مناطق گرم و معتدل کشور دارای تمره خواب پاییزی بیشتری نسبت به ارقام سردسیری بودند. درآزمایش کشت متداول، رقم کماندور با میانگین نمره 5/3 کمترین و یونجه های نیکشهری، بمی-1 و بغدادی به ترتیب با 9/6، 8/6 و 7/6، بیشترین میانگین نمره خواب پاییزی را داشته و در آزمایش کشت با فاصله، رقم کماندور با نمره 3/3 کمترین و یونجه های بغدادی و نیکشهری به ترتیب با 1/6 و 0/6، بیشترین میانگین نمره خواب پاییزی را داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که اکوتیپ های قره یونجه و همدانی دارای نمره های خواب 4 تا 5 ، یونجه های مناطق معتدل مانند KFA7 و یزدی دارای نمره خواب 6 تا 7 و یونجه های گرمسیری شامل بمی، بغدادی و نیکشهری دارای نمره خواب پاییزی بین 7 تا 9 بودند. در کشت متداول نسبت به کشت با فاصله برآوردهای مناسب تری از نمره های خواب پاییزی صورت گرفت، هر چند که تاثیرمهمی بر گروه بندی رقم/ اکوتیپ ها نداشت.

    کلیدواژگان: اکوتیپ، خواب پاییزی، علوفه خشک و یونجه
  • یدالله فرایدی، همایون کانونی*، علی احسان نصرتی، مریم حاجی حسنی، حمیدرضا پورعلی بابا، شهزاد همایی نژاد، وحید شیرعلی زاده صفحات 253-264

    یکی از پیچیده ترین موضوعات در اصلاح نباتات، برهمکنش ژنوتیپ در محیط است. با هدف ارزیابی پایداری عملکرد ژنوتیپ های امیدبخش نخود سفید، آزمایشی روی 16 لاین و دو رقم نخود در چهار ایستگاه تحقیقاتی مراغه، کردستان، ارومیه و همدان طی دو سال (1397 و 1398) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار به صورت دیم بهاره اجرا شد. تجزیه واریانس مرکب داده ها، برای ارزیابی برهمکنش ژنوتیپ در محیط و تجزیه اثرات اصلی جمع پذیر و اثرات متقابل ضرب پذیر (AMMI) انجام شد. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که از کل تغییرات، 6/35 درصد توسط مکان و 1/36 درصد توسط برهمکنش سال در مکان قابل توجیه بود. عامل سال فقط 06/13 درصد از مجموع مربعات کل را تبیین کرد. بر اساس نتایج تجزیه AMMI، عملکرد دانه نخود توسط ژنوتیپ (10/7 درصد)، محیط (8/84 درصد) و برهمکنش این دو (04/8 درصد)، تحت تاثیر قرار گرفت. معنی دار بودن برهمکنش ژنوتیپ در محیط نشان داد که هم عملکرد و هم رتبه بندی ژنوتیپ ها تحت تاثیر برهمکنش ژنوتیپ در محیط بود. مجموع مربعات ژنوتیپ در محیط وجود برهمکنش متقاطع بین ژنوتیپ و محیط را نشان داد. بر اساس نتایج تجزیه AMMI مجموع مربعات ژنوتیپ در محیط به دو مولفه اصلی تقسیم شد. این دو مولفه اصلی (IPC2 و IPC1) معنی دار و بطور تجمعی 9/82 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند و بنابراین برای تبیین الگوهای پیچیده برهمکنش ژنوتیپ و محیط کفایت می کنند. رتبه بندی ژنوتیپ ها بر اساس ارزش پایداری امی (ASV) انجام و ژنوتیپ 3 به عنوان پایدارترین ژنوتیپ شناخته شد. بر اساس نتایج مدل AMMI1، ژنوتیپ 5 به عنوان پایدارترین و پرمحصول ترین ژنوتیپ شناخته شد. بر اساس نتایج بای پلات AMMI2، ژنوتیپ 11 به عنوان ژنوتیپ با پایداری و سازگاری عمومی بالا شناخته شد. از بین محیط های آزمایشی، بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در محیط های E5 و E4  (کردستان سال دوم و ارومیه سال اول) به دست آمد. بر اساس نتایج این تحقیق، ژنوتیپ های 5 و 3 به ترتیب با عملکرد 4/941 و 1/911 کیلوگرم در هکتار به عنوان لاین های پرمحصول و پایدار در کلیه محیط های آزمایشی شناخته شدند.

    کلیدواژگان: آزمایش های ناحیه ای، پایداری عملکرد، تجزیه AMMI، ژنوتیپ، محیط و نخود
  • حمید مطوریان، آیدین خدایی جوقان*، محمدرضا مرادی تلاوت، سید عطالله سیادت، بنیامین ترابی صفحات 265-277

    یکی از راهکارهای افزایش عملکرد در واحد سطح کاهش فاصله بین عملکرد واقعی و عملکرد پتانسیل در نظام های زراعی است. این پژوهش به منظور مستندسازی عوامل مدیریت زراعی موثر بر تولید گندم در منطقه خرمشهر در سال زراعی 98-1397 انجام شد. در این تحقیق 60 مزرعه با تنوع در سطح زیرکشت، عملیات زراعی و میزان عملکرد براساس اطلاعات اخذ شده از مراکز خدمات و پایش مستمر آنها مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای ارزیابی خلاء عملکرد از روش تحلیل مقایسه کارکرد (CPA) استفاده شد. در این روش برای تعیین مدل عملکرد، رابطه بین کلیه متغیرهای کمی و کیفی اندازه گیری شده و عملکرد دانه با استفاده از رگرسیون گام به گام مورد بررسی قرار گرفت. پس از تعیین مدل عملکرد، میانگین مشاهده شده متغیرها در مزارع مورد مطالعه، در مدل عملکرد قرار داده شده و میانگین عملکرد با مدل محاسبه شد. با قرار دادن بیشترین مقدار متغیرها در مدل عملکرد، عملکرد قابل حصول برآورد شد. بر این اساس میانگین عملکرد، عملکرد قابل حصول و خلاء عملکرد گندم در شهرستان خرمشهر به ترتیب 3740، 5455 و 1715 کیلوگرم در هکتار برآورد شدند. خلاء عملکرد 5/31 درصدی برآورد شده در این تحقیق نشان دهنده تاثیرپذیری بالای گندم نسبت به روش های مدیریت زراعی دارد. مهم ترین متغیرهای موثر در خلاء عملکرد گندم شامل میزان استفاده از علف کش (579 کیلوگرم در هکتار)، میزان تحصیلات کشاورزان (292 کیلوگرم در هکتار)، تعداد دفعات آبیاری (279 کیلوگرم در هکتار)، میزان مصرف کود پتاسیم (256 کیلوگرم در هکتار) و روش کاشت (179 کیلوگرم در هکتار) بودند. این متغیرها در مجموع 45/87 درصد از خلاء عملکرد محاسبه شده گندم را به خود اختصاص دادند. نتایج این آزمایش حاضر نشان داد که با بهبود مدیریت زراعی می توان خلاء عملکرد مزارع گندم در خرمشهر را کاهش داد.

    کلیدواژگان: خلاء عملکرد، عملکرد قابل حصول، عملکرد واقعی، عملکرد پتانسیل و گندم
  • عباس شهدی کومله*، سید رضا سیدی، علیرضا حقیقی حسنعلی ده، سهیل کرم نیا صفحات 278-289

    به منظور مقایسه دو رقم برنج هاشمی (بومی) و گیلانه (اصلاح شده) از نظر پاسخ به منابع کودی و میزان مصرف کودهای آلی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های 1397 و 1398 در مزرعه موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود مرغی (5/2، 5 و10 تن در هکتار)، کود گاوی (5، 10 و 20 تن در هکتار)، کود گوسفندی (10، 20 و40 تن در هکتار) و دو تیمار شاهد (با مصرف کودهای شیمیایی و بدون مصرف کود) بودند. نتایج نشان داد که اثر نوع کودهای آلی بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد ارقام برنج معنی دار بود. در بین کود های آلی، در تیمار 20 تن در هکتار کود گاوی حداکثر تعداد پنجه بارور در بوته (14)، تعداد خوشه در مترمربع (240) و عملکرد دانه (3643 کیلوگرم در هکتار) برای رقم هاشمی و حداکثر تعداد پنجه بارور در بوته (17)، تعداد خوشه در مترمربع (252) و عملکرد دانه (4760 کیلوگرم در هکتار) برای رقم گیلانه به دست آمدند. تیمارهای آزمایشی بر نمره ژلاتینی شدن دانه برنج اثر معنی داری داشته، حداکثر مقدار آن در تیمار 20 تن کود گاوی در رقم هاشمی (3670 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که تیمار 20 تن در هکتار کود گاوی نسبت به سایر منابع کودهای آلی، به دلیل افزایش 60 و 64 درصدی عملکرد دانه نسبت به تیمار بدون مصرف کود و جبران 86 و 88 درصدی عملکرد دانه نسبت به تیمار کود شیمیایی (به ترتیب در ارقام برنج هاشمی و گیلانه)، برتری داشت.

    کلیدواژگان: پنجه بارور، درجه ژلاتینی شدن دانه، عملکرد دانه و کود حیوانی
|
  • Azim Khazaei*, Masoud Torabi, MohammadTaghi Fyzbakhsh, Ali Azari Nasrabad Pages 211-222

    The interaction of genotype × environment creates complications in yield prediction and is a challenge for agronomy and plant breeding programs. To evaluate grain yield stability and genotype × environment interaction for 18 local and exotic grain sorghum cultivars, lines, and hybrids, a field experiment was conducted using randomized complete block design with three replications in four regions of Karaj, Gorgan, Birjand, and Isfahan, Iran in two cropping seasons (2016 and 2017). Combined analysis of variance showed that locations, genotypes and their interaction effect were signifinat on grain yield. Mean comparisons showed that genotype No. 15 (High yield700) had the highest grain yield (7986 kg.ha-1) followed bygenotypes No. 17, 6, 16, and 8 with grain yield of 6894, 6172, 5960, and 5906 kg.ha-1, respectively. Genotypes No. 15 and 17 had the lowest year within location variance, and in addition to high grain yield stability had optimal grain yield. Analysis of variance by AMMI model and fitting of principal components to the interactions of genotype × environment showed that five main components were significant (P ≤0.01). These five components explained 94.1% of the observed variance of genotype × environment interaction. Cluster analysis identified four genotypic groups based on the first main component of genotype × environment interaction. In this study, high yielding genotypes also had good grain yield stability. AMMI model and AMMI stability value (ASV) parameter showed that genotypes No. 17 (Drought tolerant), 4 (Fast green400), 6 (FGCSI04), 15 (High yield700) and 16 (Human900) had high grain yield and yield stability. Genotypes No. 15 and 17 identiifed as superior genotypes well adapted to different test environments, in this study.

    Keywords: AMMI stability value, Cluster analysis, Principle component analysis, Adaptatability, Sorghum
  • AliReza Tarang, Maryam Hosseini Chaleshtori*, Abbas Shahdi Kumleh, Hossein Rahim Soroush, Mehrzad Allahgholipour, AliReza Haghighi Hasanalideh Pages 223-236

    Rice is the staple food of half of the world's population and one of the most important crops in Central and West Asia. To assess variation in some important agronomic traits and grouping of rice genotypes, this study was performed and 49 genotypes from Azerbaijan, Kazakhstan, Afghanistan, Turkey, Kyrgyzstan, Iraq, and Uzbekistan along with 7 genotypes from Iran were evaluated using randomized complete block design with three replications in 2019 and 2020 cropping season in experimental field of Rice Research Institute of Iran, in Rasht, Iran. Analysis of variance showed genotypes were significantly different for all studied traits. Genotype × year interaction effect was not significant for any of the studied traits. The lowest grain yield (2.2 t.ha-1) belonged to BT7 cultivar (Iraq) and the highest grain yield (7.4 t ha-1) belonged to Mishkab2 (Iraq). The shortest plant height (79.3 cm) belonged to QazNIIR-7 (Kazakhstan) and the highest plant height (149.8 cm) recorded for Avanqard (Azerbaijan). Marjan cultivar (Kazakhstan) was the earliest maturity among the studied rice genotypes with 100 days to physiological maturity (after seeding). Correlation studybetween traits indicated negative correlation between grain yield and flag leaf length. Cluster analysis grouped the studied genotypes into seven distinct groups. In general, the existence of high diversity for agronomic traits and grain yield in the studied genotypes showed that this set of germplasm has the potential for to be used in the national rice breeding programs to improve Iranian rice cultivars.

    Keywords: Cluster analysis, Correlation, Discrimination function analysis, Flag leaf, Rice
  • Ali Moghaddam*, Kambiz Kharazmi, S.M.A. Mofidian Pages 237-252

    To evaluate fall dormancy of twenty alfalfa local ecotypes and exotic cultivars, this study was conducted in two separate experiments (conventional or dense planting and spaced planting) using randomized complete block design with three replications in three growing seasons 2014, 2015 and 2016 in two locations (Karaj and Khoy), Iran. First growing season was considered as estabilishment season. Three ecotypes of Hamedani population, four ecotypes of Gharah-Yunjeh population, five ecotypes of warm region populations, two ecotypes from central part of the country and six exotic cultivars were included in this study. In conventional planting, each cultivar/ecotype was grown in two rows of 5 m length and 50 cm row spacing using 20 kg.ha-1 seeding rate, based on seed germination percentage. In spaced planting, each cultivar/ecotype was planted in two rows of 5 m length and 50 cm row spacing and 50 cm distance between plants on row. The recorded traits were plant height, stem number per plant/m-2, dry forage yield, and fall dormancy score. Combined analysis of variance of both experiments showed that mean squares of cultivar/ecotype was significant for dry forage yield, plant height and fall dormancy score. Genotype × location interaction efect was also significant for these traits. Mean comparison of dry forage yield of cultivars/ecotypes showed that Baghdadi with 15.02 t ha-1 and Kiseverdai with 12.3 t.ha-1 in conventional planting, and Bami-1 with 29.6 g.plant-1 and Sequel with 22.1 g.plant-1 had the highest and lowest dry forage yield over two locations and growing seasons, respectively. In both experiments, the local ecotypes related to warm region had the higher fall dormancy scores in comparison to ecotypes from cold region. In conventional planting, Nikshahri, Bami-1 and Baghdadi with 6.9, 6.8 and 6.7 scores, and in spaced planting, Baghdadi and Nikshahri with 6.1 and 6.0 scores showed the highest fall dormancy scores, respectively. Commandor had the lowest fall dormancy score with 3.5 and 3.3 in conventional and spaced planting experiments, respectively. In general, the fall dormancy scores were determined in ecotypes of Ghara-yunje and Hamedani populations (cold region) from 4 to 5, ecotypes from temperate region (KFA7 and Yazdi) from 6 to 7 and warm region (Bami, Baghdadi and Nikshahri) from 7 to 9 scores. Assessment of fall dormancy scores in conventaionl planting experiment led to better estimates, however, it did not affect the grouping of cultivars/ecotypes.

    Keywords: Alfalfa, Dry forage, Ecotype, Fall dormancy
  • Yadollah Farayedi, Homayoun Kanouni*, Aliehsan Nosrati, Maryam Hajihasani, Hamidreza Pourali Baba, Shahzad Homaeinejad, Vihaid Shiralizadeh Pages 253-264

    One of the most complicated issues in plant breeding programs is genotype by environment interaction. To evaluate seed yield stability of 18 chickpea promising lines, a field experiment was conducted using randomized complete block design with four replications in two cropping seasons (2018-19 and 2019-2020) in four research stations (Maragheh, Kurdistan West Azerbaijan and Hamedan), Iran. Combined analysis of variance (ANOVA) as well as additive main effects and multiplicative interaction (AMMI) were performed to evaluate the genotype × environment interactions. Combined ANOVA showed that of the total variation, 35.62% were explained by "location" and 36.1% by the interaction effect of "year × location". Whereas, "year" explained only 13.06% of the total sum of squares. Based on AMMI analysis, chickpea seed yield was affected by genotype (7.10%), environment (84.8%) and genotype × environment interaction efect (8.04%). The significance of GEI showed that both the performance and ranking of genotypes fluctuated under the influence of GEI. On the other hand, the sum of squares of GEI showed the existence of cross-interaction between genotype and environment. AMMI analysis divided the GEI sum of squares into two main components. These two main components (IPC1 and IPC2) were significant and collectively accounted for 82.9% of the total variation and are, therefore, sufficient to explain the complex patterns of GE interaction. Genotypes were ranked based on AMMI stability value (ASV), and G3 line was designated as the genotype with highest seed yield stabilty. The AMMI1 model also identified the G5 line with high seed yield stability and performance. On the other hand, the AMMI2 bioplot identified the G11 line as a genotype with high general adaptability and seed yield stability. Among the experimental environments, the highest and lowest seed yields were obtained in E5 and E4 environments (Kurdistan in second year and West Azerbaijan in first year), respectively. According to the results of this study, G5 and G3 lines with seed yield of 941.4 and 911.1 kg.ha-1, respectively, were identified as high yielding with yield stability in all environments.

    Keywords: AMMI analysis, Chickpea, Environment, Genotype, Multi-environment trials, Yield stability
  • Hamid Matourian, Aydin Khodaei Joghan*, Mohammadreza Moradi Telavat, Syed Ataollah Siadat, Benyamin Torabi Pages 265-277

    One way to increase crop yield per unit of area is to close the gap between actual and potential yield in cropping systems. This study was conducted to determine the factors that affeced wheat yield gap in Khorramshahr, Iran during 2018-2019 growing season. In this study 60 fields of different areas under cultivation, field management practices and grain yield yield levels were surveyed based on information from agricultural services centers and continuous monitoring. Comparative performance analysis (CPA) method was used to evaluate the grain yield gap. Theaverage grain yield, attainable grain yield and wheat yield gap in Khorramshahr were 3740, 5455 and 1715 kg.ha-1, respectively. Estimated yield gap (31.5%) in this study indicated that the high importance of appropriate management practices on wheat grain yield. Most important variables affected wheat grain yield gap were included Illoxane herbicide application (579 kg.ha-1), farmers education level (292 kg.ha-1), irrigation intervals (279 kg.ha-1), potassium fertilizer application rate (256 kg.ha-1) and planting machinery and equipment (179 kg.ha-1). These factors accounted for 87.45% of the calculated grain yield gap. The results of this study showed that by improving crop management practices, the grain yield gap of wheat fields in Khorramshahr region can be reduced.

    Keywords: Actual yield, Attainable yield, Potential yield, Wheat, Yield gap
  • Abbas Shahdi Kumleh*, Seyedreza Seyedi, Alireza Haghighi Hasanalideh, Soheil Karamniya Pages 278-289

    To study the response of Hashemi (local) and Gilaneh (improved) rice cultivars to the application of different sources and levels of organic fertilizers, a field experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications in 2018-2019 and 2019-2020 cropping seasons in research field of Rice Research Institute of Iran (Rasht), Iran. Experimental treatments include poultry manure (2.5, 5 and 10 ton.ha-1), cow manure (5, 10 and 20 ton.ha-1), sheep manure (10, 20 and 40 ton.ha-1), and two control treatments including chemical fertilizers and no-fertilizer. Traits measured included plant height, number of tiller.plant-1, number of fertile tiller.plant-1, number of panicle.m-2, grain yield as well as amylose content and gelatinization score. The results showed that the effect of organic fertilizers was significant on yield components and grain yield of rice cultivars. Application of 20 ton.ha-1 of cow manure increased plant height (142 cm), number of fertile tillers (14), number of panicle.m-2 (240) and grain yield (3643 kg.ha-1) in Hashemi cultivar and also increased plant height (134 cm), number of fertile tillers (17), number of panicle.m-2 (252) and grain yield (4760 kg.ha-1) in Gilaneh cultivar. Experimental treatments had a significant effect on the gelatinization score of rice grains. The highest grain yield obtained in the treatments of 20 ton.ha-1 of cow manure and Hashemi cultivar (3670 kg.ha-1). The results of this study showed that the application of 20 ton.ha-1 of cow manure increased grain yield by 60 and 64%, in comparison to control treatment of no-fertilizer, and compensated of 86 and 88% of grain yield in Hashemi and Gilaneh rice cultivars, respectively, as compared to the treatment of chemical fertilizers.

    Keywords: Rice, Farmyard manure, Fertile tillers, Gelatinization score of grain, Grain yield