فهرست مطالب

پژوهشهای تولیدات دامی - پیاپی 33 (پاییز 1400)

فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی
پیاپی 33 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/04
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فضل الله پاپی، میلاد منافی*، میثم عباسی صفحات 1-9

    مطالعه حاضر به‏ منظور بررسی مقایسه اثر خوراک های حاوی عصاره اتانولی خوشاریزه در دو سطح 0/3 و 0/5 و آنتی‏ بیوتیک محرک رشد فسفوفلاوومایسین  (0/04 درصد) بر عملکرد، پاسخ ایمنی و خصوصیات بیوشیمیایی خون جوجه ‏های گوشتی با استفاده از 160 قطعه جوجه گوشتی نر در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 گروه آزمایشی، 4 تکرار و 10 مشاهده در هر واحد آزمایشی انجام پذیرفت. نتایج نشان داد در هفته چهارم افزایش معنی داری در وزن بدن گروه دریافت ‏کننده عصاره خوشاریزه (0/3 درصد) نسبت به سایر گروه‏های آزمایشی ایجاد شده است (0/05 ≤p )   در روز چهاردهم پرورش، در هر 2 گروه تغذیه شده با عصاره خوشاریزه (0/3 و 0/5 درصد) افزایش ضریب تبدیل خوراک نسبت به گروه شاهد و آنتی‏ بیوتیک محرک رشد، مشاهده گردیده است (0/05p≤). درصد وزنی لاشه و طحال جوجه های تغذیه شده با 0/3 درصد عصاره خوشاریزه نسبت به سایر گروه های آزمایشی افزایش معنی داری از خود نشان داده است (0/05p≤). هر دو سطح عصاره خوشاریزه مورد مطالعه بر پاسخ ایمنی و خصوصیات بیوشیمیایی خون موثر نبودند (0/05≤p). در مقابل در گروه تغذیه شده با آنتی ‏بیوتیک محرک رشد سطوح لیپوپروتیین با چگالی پایین و آلکالین فسفاتاز موجود در خون در مقایسه با گروه شاهد و عصاره خوشاریزه (0/3 درصد) کاهش معنی دار خود نشان داده است (0/05≥p). به‏ طور کلی مصرف عصاره خوشاریزه (0/3 درصد) سبب افزایش وزن بدن و درصد لاشه در جوجه های گوشتی شده و قابلیت جایگزینی با آنتی بیوتیک محرک رشد را در خوراک این پرندگان دارد.

    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی، راس-308، عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی، گیاهان دارویی
  • فاطمه خادم ناسی، حمیدرضا طاهری* صفحات 10-18

    در تحقیق حاضر، کاهش غلظت مواد مغذی جیره و مدت زمان استفاده از آن بر عملکرد جوجه گوشتی بررسی شد. تعداد  375 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه در قالب 5 تیمار، 5 تکرار و 15 پرنده در هر تکرار از 1 تا 39 روزگی استفاده شد. در این مطالعه، منظور از جیره مرسوم، جیره ای در سطح توصیه احتیاجات سویه جوجه گوشتی است و منظور از جیره رقیق، جیره ای است که از لحاظ انرژی و اسیدهای آمینه ضروری به میزان 7 درصد رقیق تر می باشد. جیره های آزمایشی (به ترتیب برای دوره آغازین، رشد و پایانی) در تیمارها عبارت بودند از: T1) مرسوم، مرسوم، مرسوم (شاهد(؛ T2) رقیق، رقیق، رقیق؛ T3) مرسوم، رقیق، مرسوم؛ T4) رقیق، رقیق، مرسوم وT5) مرسوم، مرسوم، رقیق. در کل دوره (1 تا 39 روزگی)، خوراک مصرفی روزانه (0/05>p) و افزایش وزن روزانه (0/01>p) تیمار شاهد بالاتر از سایر تیمارها بود و تفاوت ضریب تبدیل خوراک بین تیمارها معنی داری نبود. در دوره پایانی، تیمار شاهد تلفات بالاتری نسبت به T2 و T3 داشت (0/05>p)، هرچند در کل دوره، تفاوت تیمارها معنی دار نبود. وزن سینه در T1 و T3 بالاتر از T2، T4 و T5 بود (0/01>p). T2 و T3 دارای خاکستر استخوان بالاتری نسبت به T1 و T5 بودند (0/05>p). در کل می توان نتیجه گیری نمود استفاده از جیره مرسوم در کل دوره اگرچه باعث افزایش تلفات در دوره پایانی و کاهش خاکستر استخوان شد، اما در مجموع، عملکرد رشد بهتری را به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، جیره رقیق، جیره مرسوم، عملکرد، محدودیت کیفی
  • میثم توکلی الموتی، اردشیر محیط*، محمد حسن زاده، مازیار محیطی اصلی صفحات 19-28

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر سطوح مختلف انرژی جیره  و تراکم گله بر وزن زنده و پاسخ سیستم ایمنی در مرغ های مادر گوشتی سویه ی راس 308 بود. برای این منظور از یک طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل شامل سه سطح انرژی قابل متابولیسم؛ 2600، 2750 و 2900 کیلوکالری در کیلوگرم و  سه سطح تراکم جوجه ریزی شامل 4 ، 6/5 و 9 قطعه در دوره پرورش و 3/5، 5/5 و 7/5 قطعه در هر متر مربع در دوره تخم گذاری، استفاده شد و طول دوره آزمایش از  هفته 10تا 40 ادامه داشت. تحلیل داده های وزنی نشان داد که با افزایش سطح انرژی جیره، وزن زنده مرغ ها از هفته 21 تا انتهای دوره به طور معنی داری افزایش یافت (0/05>p)، در طرف دیگر، تراکم بالا از شروع آزمایش تا هفته 31 اثر معنی  داری بر وزن زنده مرغ ها نداشت، ولی در 10 هفته پایانی آزمایش، تراکم بالا به صورت معنی داری باعث وزن گیری بیشتر گله شد (0/04p =). درصد لنفوسیت، مونوسیت، هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در بین سه سطح انرژی، اختلاف معنی داری را نشان ندادند. درصد هتروفیل، لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در تیمار با تراکم بالا بیشتر بود (0/05p<). همچنین در تیتر های مشاهده شده شامل تیترهای گامبورو (IBD)، برونشیت (IBV)، ریوویروس (REO)، نیوکاسل (ND) و آنفلوآنزا (AI) اختلاف معنی داری میان تیمارها مشاهده نشد. نتایج نشان می دهند که افزایش تراکم گله می تواند سبب بروز تنش در گله شود و در صورت افزایش تراکم گله لازم است که نیاز انرژی مورد ارزیابی مجدد قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انرژی، پاسخ سیستم ایمنی، تراکم، مرغ مادر گوشتی
  • رضا نیکنام، حشمت سپهری مقدم، رضا وکیلی، مهدی کسرایی* صفحات 29-35

    این آزمایش به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف گیاه خارشتر بر عملکرد تولیدی، کیفیت تخم مرغ، فراسنجه‏ های بیوشیمیایی خون مرغ های تخم گذار سویه های لاین-W63 انجام شد. در این آزمایش تعداد 144 قطعه مرغ تخم گذار تجاری سویه های لاین در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار (نه قطعه در هر تکرار) از سن 44 تا 48  هفتگی مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه های آزمایشی شامل سطوح صفر (شاهد)، 1 ، 2 و 3 درصد گیاه خارشتر بود.  نتایج نشان داد؛ استفاده از سطوح مختلف گیاه خارشتر در جیره های غذایی مرغ های تخم گذار تاثیر معنی دار بر عملکرد داشت و سبب افزایش خوراک مصرفی و درصد تولید گردید (0/05>p). با افزایش سطح گیاه خارشتر در جیره تا 3 درصد، وزن مخصوص تخم مرغ ها، نسبت پوسته تخم مرغ و شاخص زرده کاهش یافت (0/05>p). استفاده از سطوح مختلف خارشتر در جیره تاثیر معنی داری بر فراسنجه های بیوشیمیایی خون نداشت (0/05<p). در کل نتایج نشان داد که استفاده از 3 درصد گیاه خارشتر در جیره غذایی مرغ تخم گذار باعث افزایش خوراک مصرفی و درصد تولید تخم‏مرغ می‏شود اما تاثیر نامطلوبی بر ضریب تبدیل خوراک دارد.

    کلیدواژگان: خارشتر، صفات کیفی تخم مرغ، عملکرد، فراسنجه های خون، مرغ تخم گذار
  • سید عبدالله حسینی، امیرحسین علیزاده قمصری*، مجتبی زاهدی فر، رضا روستا آزاد، حامد بیکی زاده صفحات 36-43

    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر پر هیدرولیز شده بر عملکرد و فراسنجه های بیوشیمیایی سرم جوجه های گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار، شش تکرار و 26 قطعه پرنده در هر تکرار، از سن 15 تا 42 روزگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی مورد استفاده شامل: جیره فاقد پودر پر (شاهد) و جیره های دارای یک، دو و سه درصد پودر پر هیدرولیز شده بودند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از پودر پر تا سطح سه درصد تاثیر معنی داری بر میزان وزن بدن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی خوراک، درصد ماندگاری و شاخص تولید نسبت به تیمار شاهد نداشت. استفاده از سطوح پودر پر هیدرولیز شده در جیره سبب کاهش معنی دار هزینه خوراک مصرفی به ازای هر کیلوگرم وزن زنده شد (0/01>p).فراسنجه های خونی مانند آلبومین، گلبولین، پروتئین تام، کلسترول، لیپو پروتئین پر چگالی کلسترول (HDL-کلسترول) و تری گلسیرید تحت تاثیر سطوح پودر پر قرار نگرفتند. قابلیت هضم ایلیومی پروتئین خام پودر پر هیدرولیز شده 75/17 درصد اندازه گیری شد. به طور کلی به سبب کمتر بودن هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم وزن زنده به دست آمده و توانایی پودر پر در تامین بخشی از پروتئین جیره، استفاده از سه درصد پودر پر هیدرولیز شده در جیره جوجه های گوشتی قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: پودر پر هیدرولیز شده، جوجه های گوشتی، عملکرد، فراسنجه های خونی، هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم وزن زنده
  • صفورا جباری، جمال سیف دواتی*، غلامرضا قربانی، حسین عبدی بنمار، رضا سیدشریفی، رقیه ولیزاده صفحات 44-53

    اثر سطوح مختلف چگالی ذرت پرک شده بر عملکرد، فراسنجه های خونی و شکمبه ای 48 راس گوساله شیرخوار نژاد هلشتاین با میانگین وزنی (1/20±38/5) کیلوگرم در قالب 4 تیمار و 12 تکرار به مدت 70 روز بررسی شد. تیمارها شامل دانه ذرت به شکل آردی (شاهد)، دانه ذرت پرک شده با چگالی 300، دانه ذرت پرک شده با چگالی 350 و دانه ذرت پرک شده با چگالی 400 گرم بر لیتر بودند. گوساله ها در 56 روزگی از شیرگیری شدند و مصرف روزانه خوراک آغازین و وزن بدن تا 70 روزگی اندازه گیری شد. اثر تغذیه تیمارهای آزمایشی بر افزایش وزن و مصرف ماده خشک گوساله ها معنی دار نبود. نتایج حاصل از این تحقیق اثر معنی دار تیمارهای مورد آزمایش بر غلظت اسیدهای چرب فرار شکمبه و تری گلیسیرید خون را نشان داد (0/05>p). چگالی 350 گرم بر لیتر ذرت پرک شده (تیمار 3) بالاترین غلظت تری گلیسیرید، پروپیونیک و بوتیریک اسید و تیمار حاوی ذرت پرک شده با چگالی300 گرم (تیمار 2) بر لیتر بیشترین میزان استیک اسید را به خود اختصاص دادند. بالاترین غلظت آی-والریک (i-VA) اسید متعلق به تیمار شاهد (فرم آردی دانه ذرت) بود. اثر دوره نمونه برداری بر پارامترهای عملکردی، خونی، رشد اسکلتی و در بین اسیدهای چرب فرار شکمبه استیک و ایزومرهای والریک اسید معنی دار بود (0/05>p). بر اساس نتایج این تحقیق عمل آوری دانه ذرت  با چگالی 350 گرم بر لیتر نسبت به دیگر چگالی ها پاسخ عملکردی بهتری در ارتباط با اغلب پارامترهای مورد بررسی داشت و بدون داشتن تاثیر منفی بر عملکرد گوساله ها قادر به بهبود برخی پارامترهای عملکردی، خونی و شکمبه ای گوساله ها بود.

    کلیدواژگان: چگالی، ذرت پرک شده، عملکرد، گوساله شیرخوار
  • حسین منافی راثی*، سلمان افشار، امیرحسین رضاخانی صفحات 54-64

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر افزودن چربی های اشباع و غیراشباع به جیره آغازین بر عملکرد، فراسنجه های خونی و تخمیری شکمبه گوساله های شیرخوار هلشتاین انجام شد. به همین منظور از 40 راس گوساله تازه متولد شده با میانگین وزنی 2± 35 کیلوگرم و سن 2±5 روز استفاده شد، که پس از مصرف آغوز، به صورت تصادفی در 4 گروه آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد، بدون استفاده از مکمل چربی، 2) جیره دارای 2 درصد مکمل چربی به صورت نمک کلسیمی اسیدهای چرب اشباع، 3) جیره دارای 2 درصد مکمل چربی به صورت نمک کلسیمی اسیدهای چرب غیر اشباع، و 4) جیره دارای 2 درصد مخلوط مساوی از هر دو نوع مکمل قرار گرفتند. تغییرات وزن و رشد اسکلتی گوساله ها به صورت هفتگی اندازه گیری و ثبت شد. به منظور تعیین فراسنجه های خونی و شکمبه ای، نمونه های مربوطه در روزهای 30 و 70  آزمایش از خون و مایع شکمبه اخذ شد. نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن مکمل های چربی اشباع و غیراشباع بر عملکرد گوساله ها تاثیر معنی داری نداشت. به نحوی که افزایش وزن، میزان خوراک مصرفی، بازدهی خوراک و شاخص مدفوع بین گروه های آزمایشی اختلافی نداشتند. همچنین رشد اسکلتی گوساله ها نیز تحت تاثیر افزودن مکمل چربی به جیره قرار نگرفت. افزودن مکمل چربی باعث تغییر معنی دار در قابلیت هضم جیره شد (0/05>p). به طوری که قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و الیاف محلول در شوینده خنثی در تمام گروه های آزمایشی دریافت کننده مکمل چربی نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (p<0/05).شترین قابلیت هضم چربی مربوط به گروه آزمایشی حاوی اسید چرب غیر اشباع بود. مکمل چربی تاثیر معنی داری بر فراسنجه های مایع شکمبه و خون گوساله ها نداشت. به دلیل یکسان بودن انرژی و پروتئین خام در جیره های آزمایشی، انتظار می رفت مهم ترین عامل تاثیر گذار در بهبود احتمالی عملکرد گوساله ها، تاثیر مثبت این مکمل ها بر قابلیت هضم جیره و نیز نقش بیولوژیک اسیدهای چرب به ویژه در سلامت باشد. در نتایج این پژوهش، اثر مثبت مکمل ها بر قابلیت هضم محقق شد ولی ممکن است  این تغییرات به اندازه ای نبود که راندمان مصرف خوراک و افزایش وزن گوساله  ها را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب غیر اشباع، رشد، قابلیت هضم، گوساله شیرخوار
  • بهرام محتشمی، حامد خلیلوندی بهروزیار*، رسول پیرمحمدی، مهدی دهقان بنادکی، عیسی دیرنده، مهدی کاظمی بونچناری صفحات 65-73

    به منظور بررسی تاثیر اسید های چرب امگا-3 و امگا-6 بر عملکرد رشد گوساله های شیرخوار هلشتاین تحت استرس سرمایی از 40 راس گوساله تازه متولد شده (میانگین وزن 41/8 کیلوگرم و میانگین سن 4 روز) طی 65 روز در قالب طرح کاملا تصادفی با اندازه گیری تکرار شونده طی سه دوره با 4 تیمار و 10 تکرار استفاده شد. تیمارها شامل 1) گروه شاهد (استارتر گوساله بدون مکمل چربی)، 2) استارتر گوساله به علاوه 3 درصد نمک کلسیمی اسیدهای چرب امگا-6 با منشا روغن سویا، 3) استارتر گوساله به علاوه 3 درصد نمک کلسیمی اسیدهای چرب امگا-3 با منشا روغن ماهی و 4) استارتر گوساله به علاوه 3 درصد مخلوط اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 بود. نتایج نشان داد که گوساله های تیمار امگا-3 دارای بالاترین و تیمار شاهد دارای کمترین استارتر مصرفی بودند (0/01>p). میانگین افزایش وزن روزانه در کل دوره آزمایشی برای تیمار امگا-3 دارای بیشترین مقدار بود (0/0309=p). افزودن 3 درصد نمک کلسیمی روغن ماهی سبب بهبود بازده خوراک مصرفی نسبت به تیمار شاهد و تیمار حاوی نمک کلسیمی روغن سویا گردید (0/01>p). وزن نهایی گوساله های تیمار امگا-3 دارای بالاترین مقدار بود (0/0100=p). اسکور مدفوع و روزهای درگیر با اسهال در تیمار شاهد بالاترین و برای تیمار امگا-3 کمترین مقدار بود (0/100=p). بر اساس نتایج آزمایش، افزودن نمک کلسیمی روغن ماهی طی استرس سرمایی می تواند نقش مهمی در بهبود وضعیت سلامتی داشته و تضمین کننده رشد مناسب باشد.

    کلیدواژگان: اسید چرب امگا-3، اسید چرب امگا-6، بازده خوراک، رشد، گوساله هلشتاین
  • عبدالحمید کریمی*، امان الله صلح جو، محمدجواد ابرقوئی، زینب امیری قنات سامان، محسن بذرافشان صفحات 74-81

    در این پژوهش امکان جایگزینی سیلاژ چغندر علوفه‏ ای به نسبت‏ های صفر، 25، 50 و 75 درصد بر اساس ماده خشک در بخش کنسانتره‏‏ای جیره پرواری بره ‏های نر کبوده شیراز (علوفه: کنسانتره در جیره 40:60 درصد) ارزیابی شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تیمار آزمایشی و 10 تکرار انجام شد. ترکیبات شیمیایی سیلاژ و عملکرد بره ‏ها مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان دوره تمامی بره ها کشتار شدند و ویژگی ‏های لاشه و گوشت مورد ارزیابی قرار گرفتند. ترکیب شیمیایی سیلاژ شامل ماده خشک، خاکستر، پروتئین خام، چربی خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی به ترتیب برابر 25، 16، 12/7، 1، 41 و 30 درصد ماده خشک به دست آمد. میانگین های وزن اولیه، وزن پایانی، افزایش وزن روزانه و بازده خوراک در تیمارها تفاوت معنی داری نداشتند (0/05p>). میانگین ماده خشک مصرفی روزانه در تیمارهایی که سیلاژ چغندر علوفه ای مصرف کرده بودند (25، 50 و 75 درصد به ترتیب 1160/00، 1147/3، 1091/9 گرم) به صورت معنی داری نسبت به تیمار شاهد (1298/80گرم) کاهش داشت (0/05p<)، میانگین ضریب تبدیل خوراک در تیمار با 50 درصد جایگزینی سیلاژ چغندر علوفه ای (8/4) نسبت به تیمار شاهد (5/7) کاهش معنی داری نشان داد (0/05p<) اما میانگین ضریب تبدیل خوراک تیمارهای 25 و 75 درصد جایگزینی سیلاژ چغندر علوفه ای با تیمار شاهد و همچنین با تیمار 50 درصد سیلاژ چغندر علوفه ‏ای تفاوت معنی‏ داری نداشت (0/05p>). ویژگی های لاشه و گوشت تحت تاثیر تغذیه سیلاژ چغندر علوفه ای قرار نگرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از سیلاژ چغندر علوفه ای در تغذیه بره های پرواری بدون تاثیر منفی بر عملکرد و ویژگی‏ های لاشه تا سطح 75 درصد جایگزین بخش کنسانتره جیره امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: تغذیه، چغندر علوفه ای، سیلاژ، کنسانتره، ویژگی های گوشت
  • حسین رشیدی، فرهنگ فاتحی*، مهدی گنج خانلو، فرهاد پرنیان خواجه دیزج صفحات 82-90

    به منظور بررسی اثرات طول فضای آخور و سطح انرژی خوراک بر رفتار تغذیه ای و الگوی مصرف خوراک از 40 راس تلیسه هلشتاین با میانگین وزن 32/8±363/4  کیلوگرم در آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی شامل عامل فضای آخور (24 و 48 سانتیمتر) و عامل سطح انرژی خوراک (بالا و پایین) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- فضای آخور کوچک (24 سانتی متر) با سطح انرژی پایین، 2- فضای آخور کوچک (24 سانتی متر) با سطح انرژی بالا، 3- فضای آخور بزرگ (48 سانتی متر) با سطح انرژی پایین و 4- فضای آخور بزرگ (48 سانتی متر) با سطح انرژی بالا بودند، 10 راس تلیسه هلشتاین اختصاص یافت. طول دوره آزمایش 100 روز شامل10 روز عادت دهی و 90 روز نمونه برداری بود. نتایج نشان داد که مقدار ماده خشک مصرفی طی ساعات صفر الی دو ساعت و نیز دو الی چهار ساعت پس از خوراک دهی وعده صبح برای تیمارهای دارای سطح انرژی پایین کمتر بود (p<0.05). در مطالعه حاضر سطح انرژی جیره ها، تعداد وعده های مصرف خوراک را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار داد، به طوریکه تعداد وعده های مصرف خوراک در تیمار های دارای سطح انرژی پایین در مقایسه با تیمار های دارای سطح انرژی بالا، بیشتر بود (p=0.03). علاوه بر این اثرات طول فضای آخور بر رفتارهای تغذیه ای نیز معنی دار بود، به طوریکه تعداد وعده های مصرف خوراک برای تیمارهای با فضای آخور کوچک تر در مقایسه با فضای آخور بزرگ تر، بیشتر ولی طول هر وعده خوراک، کمتر بود (p=0.01). بنابراین از دو عامل فضای آخور و انرژی جیره می توان با کنترل شدت رقابت تلیسه ها، از آن به عنوان ابزاری مفید و کاربردی در مدیریت رفتار تغذیه ای و الگوی مصرف خوراک در تلیسه ها بهره جست.

    کلیدواژگان: تلیسه هلشتاین، رفتار تغذیه ای، سطح انرژی خوراک، طول فضای آخور
  • ابوذر نجفی، حسین دقیق کیا*، مهدیه مهدی پور صفحات 91-102

    هدف از این مطالعه بررسی اثر آنتی اکسیدان رزوراترول به شکل نانو شده بر اسپرم خروس بود. در این پژوهش از آنتی اکسیدان رزوراترول به شکل نانو (لیپوزوم و NLC) و غیرنانو شده در محیط رقیق کننده استفاده شد. بلافاصله پس از جمع آوری منی و بررسی های اولیه، منی جمع آوری شده از هر 15 خروس به منظور حذف اثرات فردی با یکدیگر مخلوط و به محیط رقیق کننده اضافه شدند. رقیق سازی در دمای C 37 به نسبت یک به بیست انجام شد. غلظت های مختلف رزوراترول (20، 40 و 60 میکرومولار) به رقیق کننده پایه به سه شکل به صورت غیر محافظت شده، لیپوزوم و NLC اضافه شد. پس از رقیق سازی منی، مرحله سرد شدن تدریجی در دمای C 4 به مدت 3 ساعت انجام شد. بعد از فرآیند سرد سازی صفات جنبایی (CASA)، یکپارچگی غشاء (HOST)، زنده مانی، پراکسیداسیون لیپیدی (MDA) و ناهنجاری های اسپرم، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج در زمان 24 و 48 ساعت نگهداری در دمایی C 4 نشان دهنده آن است که استفاده از 40 میکرومولار رزوراترول، رزوراترول لود شده در لیپوزوم و رزوراترول لود شده در NLC باعث بهبود جنبایی، جنبایی پیش رونده اسپرم، زنده مانی و یکپارچگی غشا در مقایسه با تیمار شاهد می شوند. نتایج این آزمایش نشان دهنده آن است که تیمارهای 40 میکرومولار رزوراترول، رزوراترول لود شده در لیپوزوم و رزوراترول لود شده در NLC باعث بهبود بسیاری از پارامترهای مورد ارزیابی  شد.

    کلیدواژگان: اسپرم خروس، انجماد، رزوراترول، نانو
  • سمیه میرزاپور، سید مجتبی موسوی*، مجید خالداری صفحات 103-112

    ذخیره سازی طولانی مدت اسپرم مایع موجب تغییر در ساختارهای ریخت شناسی و عملکردی اسپرم می شود. این مطالعه جهت تعیین اثر سطوح مختلف شیره نارگیل در رقیق کننده اسپرم قوچ بر فراسنجه های کیفی اسپرم پس از نگهداری در شرایط سرد انجام گرفت. از تعداد سه راس قوچ نژاد لری، با واژن مصنوعی، دو بار در هفته اسپرم گیری شد. بعد از جمع آوری و ارزیابی اولیه نمونه ها، انزا ل های منتخب، با هم مخلوط شده و به شش قسمت مساوی تقسیم شدند و هر قسمت به نسبت یک به 20، با رقیق کننده های مختلف، رقیق شدند. شش رقیق کننده با اضافه کردن سطوح مختلف شیره نارگیل (5، 10، 15 و 20 درصد (حجم/ حجم) و زرده تخم مرغ (15 درصد (حجم/حجم)) به رقیق کننده بر پایه تریس، آماده شدند. سپس نمونه ها، در دمای پنج درجه سانتی گراد برای مدت 72 ساعت نگهداری شدند. نمونه ها در زمان های صفر، 3، 6، 24، 48 و 72 ساعت از لحاظ فراسنجه های حرکتی (سامانه آنالیز کامپیوتری)، زنده مانی (رنگ آمیزی ایوزین نیگروزین)، ریخت شناسی (محلول هانکوک)، یکپارچگی غشا (روش هاس)، میزان پراکسیداسیون لیپیدها و نرخ قطعه قطعه شدن DNA اسپرم، مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد و داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSAS، آنالیز شدند. نتایج نشان داد که رقیق کننده های حاوی شیره نارگیل، از نظر برخی فراسنجه های حرکتی شامل VSL،ALH ,VAP ,VCL  با رقیق کننده حاوی زرده تخم  مرغ، تفاوت معنی داری نداشتند (0/05p≥). اما از نظر جنبایی کل و پیش رونده اسپرم، Lin، STR و BCF، نسبت به رقیق کننده حاوی زرده، به طور معنی داری، کمتر بودند (05/0p<). فراسنجه های زنده مانی، فعالیت غشای سلول و درصد اسپرم هنجار در همه تیمارها مشابه بود (0/05p≥). همچنین، میزان پراکسیداسیون لیپیدها و درصد اسپرم های با DNA آسیب دیده، تحت تاثیر نوع رقیق کننده قرار نگرفت. در کل، استفاده از شیره نارگیل در رقیق کننده اسپرم قوچ، نتوانست فراسنجه های حرکتی اسپرم را در حد زرده حفظ نماید و جایگزین مناسبی برای زرده در رقیق کننده اسپرم قوچ نبود.

    کلیدواژگان: اسپرم گیری، تلقیح مصنوعی، فراسنجه های حرکتی، نگهداری منی
  • اعظم عباسی، رضا هاشمی*، سعید حسنی، مریم ابراهیمی صفحات 113-123

    این آزمایش به منظور بررسی اثر اسید آلی (بایوترونیک) و زیولیت پوشش داده شده با نانوذرات نقره بر عملکرد و پاسخ ایمنی هومورال جوجه های گوشتی در شرایط تنش گرمایی با استفاده از تعداد 375 قطعه جوجه گوشتی یک روزه ی سویه کاب 500 در 5 تیمار، 5 تکرار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار و با استفاده از طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد، 2) جیره 1 درصدزیولیت بدون پوشش، 3) جیره 1 درصد زیولیت پوشش داده شده با 0/5 درصد نانو نقره، 4) جیره یک گرم بر کیلوگرم اسیدهای آلی 5) جیره 1 درصد زیولیت پوشش داده شده با نانونقره و یک گرم بر کیلوگرم اسید آلی بود. تنش گرمایی در هفته ششم در دمای  34 درجه سانتی گراد اعمال شد. شاخص های عملکردی جوجه ها به صورت دوره ای اندازه گیری شدند. به منظور ارزیابی تیتر آنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی و تعداد و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در پایان هفته های سوم، چهارم، پنجم و ششم دوره پرورش از جوجه ها خون گیری شد. نتایج نشان داد تغذیه ی جیره غذایی حاوی نانونقره به همراه اسید آلی در مقایسه با جیره ی حاوی اسیدهای آلی و جیره ی شاهد، سبب کاهش وزن جوجه های گوشتی در دوره رشد (روزهای 42-21 پرورش) شد (0/05>p). همچنین در کل دوره پرورشی (42-1 روزگی)، ضریب تبدیل خوراک در جیره غذایی حاوی زیولیت پوشش داده شده با نانوذرات نقره نسبت به  شاهد، جیره حاوی زیولیت بدون پوشش و جیره حاوی اسیدهای آلی به طور معنی داری بالاتر بود (0/05>p) . با این حال نتایج حاصل از آزمایش هیچ گونه اختلاف معنی داری را بین تمام تیمارهای آزمایشی روی سیستم ایمنی نشان نداد (0/05<p). با توجه به نتایج آزمایش سطوح استفاده شده نانوذرات نقره و اسید آلی تاثیر سویی بر سیستم ایمنی جوجه ها نداشته است اما جیره نانوذرات نقره منجر به افزایش ضریب تبدیل غذایی در جوجه ها گردید.

    کلیدواژگان: اسید آلی، تنش گرمایی، جوجه گوشتی، سیستم ایمنی، نانونقره
  • مهدی حفاوتی طبری، زربخت انصاری پیرسرائی*، مهرداد ایرانی صفحات 124-131

    به منظور بررسی تزریق ژل رویال بر ویژگی های تولید مثلی مرغ های مولد بومی مازندران، پژوهشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار (صفر، نیم، یک و یک و نیم میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن)، سه تکرار و ده قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. تفاوت معنی داری در نرخ جوجه درآوری، در بین تیمارهای ژل رویال و گروه شاهد مشاهده نشد (0/05<p). غلظت های تری گلیسرید و VLDL در تیمار نیم و یک میلی گرم ژل رویال نسبت به تیمارهای یک و نیم میلی گرم ژل رویال و شاهد افزایش معنی داری داشت (0/05>p). وزن بدن در تیمار یک میلی گرم ژل رویال نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی داری نشان دادند (0/05>p). وزن تخم مرغ های جمع آوری شده در هفته پس از تزریق ژل رویال، در تیمار یک میلی گرم ژل رویال نسبت به تیمارهای شاهد و نیم میلی گرم افزایش معنی داری داشت (0/05>p). پهنای تخم مرغ در تیمار نیم میلی گرم ژل رویال نسبت به تیمار شاهد در هفته اول تزریق و همچنین در تیمار یک و نیم میلی گرم ژل رویال نسبت به تیمارهای شاهد و نیم میلی گرم ژل رویال در هفته دوم تزریق، افزایش معنی داری داشت (0/05>p). شاخص شکل تخم در تیمار نیم میلی گرم نسبت به تیمارهای یک و نیم میلی گرم ژل رویال و گروه شاهد به طور معنی داری افزایش یافت (0/05 >p). با توجه به نتایج، تزریق ژل رویال می تواند بر ویژگی های تخم مرغ تاثیر بگذارد. برای نتیجه گیری بهتر لازم است که سطوح بیشتر از ژل رویال و همچنین افزایش مدت تزریق در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: تخم مرغ و مرغ مادر، ژل رویال، کیفیت ویژگی های تولیدمثلی
  • مسیح برارپور، محسن قلی زاده*، حسن حافظیان، ایوب فرهادی صفحات 132-138

    منحنی های رشد یکی از راه های توصیف رشد در یک دوره زمانی خاص هستند و بنابراین استفاده از توابع غیرخطی رشد به منظور اندازه گیری و پیش بینی وزن در زمان های مختلف عمر حیوان و محاسبه سودآوری تولید مفید خواهد بود. منحنی رشد در واقع ارتباط بین سن و وزن را به تعدادی محدود پارامترهای قابل تفسیر خلاصه می نمایند. هدف از این پژوهش تعیین بهترین مدل غیرخطی توصیف کننده منحنی رشد در مرغ بومی مازندران بود. برای رسیدن به این هدف، از داد های وزن بدن در سنین مختلف مرغ بومی (هچ، 8 هفتگی، 12 هفتگی و وزن بلوغ جنسی) مربوط به 21 نسل اول که در مرکز اصلاح نژاد مرغ بومی مازندران جمع آوری شده اند استفاده شد. مدل های غیرخطی گومپرتز، لجستیک، برودی، ورهالست، ریچاردزو ون برتالانفی برای توصیف منحنی رشد مورد آزمون قرار گرفتند. برازش مدل های غیرخطی با استفاده از رویه ی حداقل مربعات غیرخطی (NLIN)  نرم افزار SAS انجام شد. به منظور تعیین بهترین مدل از ضریب تبیین اصلاح شده(R2adj) ، جذر میانگین مربعات خطا (RMSE)، معیار اطلاعات آکاییک (AIC) و معیار اطلاعات بیزی (BIC) استفاده شد. مدل گومپرتز با کمترین مقدار برای آماره های MSE، RMSE، AIC و BIC به عنوان بهترین مدل توصیف کننده منحنی رشد و مدل ریچاردز به عنوان نامناسب ترین مدل توصیف کننده رشد در مرغ بومی مازندران بود. همبستگی بین پارامترهای به دست آمده با استفاده از بهترین مدل غیرخطی (گومپرتز) نشان داد که همبستگی بین پارامتر a و b مثبت (72 درصد) و همبستگی بین a و k منفی (86 درصد(و همبستگی بین پارامترهای b و k منفی (95 درصد) برآورد شد. مقدار ضریب تبیین و ضریب تبیین استاندارد شده برای توابع مختلف مورد بررسی بین 0/92 تا 0/93 متغیر بود. به طور کلی نتایج نشان داد که مدل گوپرتز بهترین تابع توصیف کننده منحنی رشد در مرغ بومی مازندران است که می تواند برای پیش بینی وزن آینده پرنده ها و مدیریت گله مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مرغ بومی، مدل های غیرخطی، منحنی رشد، وزن بدن
  • مصطفی مدد جیرهنده، جلیل شجاع، صادق علیجانی*، سید عباس رافت، جک دکرز صفحات 139-150

    در این تحقیق به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی و روند ژنتیکی صفات وزن بدن از اطلاعات 19171 راس گاو گوشتی نژاد سیمنتال آمریکا شامل 8758 راس گاو نر و 10413 راس گاو ماده مربوط به سال های 1378 تا 1394 استفاده شد. از تعداد 5199، 10926، 7362 و 5636 راس گاو ژنوتیپ شده بر اساس نشانگرهای SNP به ترتیب برای ارزیابی ژنتیکی صفات وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن یک سالگی و افزایش وزن پس از شیر گیری تا یک سالگی استفاده شد. پارامترهای ژنتیکی با استفاده از مدل حیوانی تک صفتی و دو صفتی و به کمک نرم افزار BLUPf90  برآورد شد. در آنالیز تک صفتی وراثت پذیری وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن یک سالگی و افزایش وزن پس از شیرگیری تا یک سالگی به ترتیب 0/02 ± 0/38 ، 0/01 ± 0/24، 0/01 ± 0/35 و 0/02 ± 0/22 برآورد شد. همبستگی ژنتیکی وزن تولد با افزایش وزن پس از شیرگیری تا یک سالگی 0/31 به دست آمد. بیشترین صحت پیش بینی ژنومی مریوط به وزن شیرگیری (0/68) و کمترین آن مربوط به افزایش وزن پس از شیرگیری تا یکسالگی (0/27) برآورد شد. روند ژنتیکی وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن یک سالگی و افزایش وزن پس از شیرگیری تا یک سالگی به ترتیب 0/13، 0/28، 3/43 و 0/05 کیلوگرم در سال بدست آمد. علاوه براین، نوسانات اندکی در روند ژنتیکی تمامی صفات به ویژه وزن شیرگیری و وزن یکسالگی طی سال های مورد بررسی مشاهده شد که نشان از وجود اهداف و معیار انتخاب مشخص در هر یک از این صفات می باشد. همچنین، در مجموع سهQTL  با اثر عمده روی کروموزوم های شش در موقعیت 37 میلیون باز، کروموزوم هفت در موقعیت 90 میلیون باز و کروموزوم چهارده در موقعیت 22 میلیون باز شناسایی شد. با توجه به همبستگی مطلوب صفات وزن بدن، برنامه اصلاح نژادی بایستی بر اساس انتخاب همزمان برای صفات مذکور از طریق یک شاخص انتخاب صورت گیرد.

    کلیدواژگان: انتخاب ژنومی، پارامترهای ژنتیکی، روش تک مرحله ای، روند ژنتیکی، صحت ژنومی
  • راضیه ساقی*، داودعلی ساقی صفحات 151-161

    صفات رشد و تولید مثل از ویژگی های شناخته شده موجودات زنده، به دلیل ارتباط مستقیمی که با سود اقتصادی دارند، از اهمیت ویژه ای برخوردارند. توصیف ژنتیکی منحنی رشد و همبستگی فراسنجه های آن با صفات رشد و تولیدمثل در تعیین راهبردهای انتخاب می تواند مفید باشد. بدین منظور از داده های 2035 بلدرچین، که طی سال های 1398-1396 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی جمع آوری شده بود، استفاده شد. برای شناسایی عوامل ثابت موثر بر صفات از مدل خطی رویه GLM نرم افزار  SAS و برای تخمین پارامترهای منحنی رشد، از مدل رگرسیون غیرخطی گمپرتز استفاده شد. اجزای (کو) واریانس و پارامترهای ژنتیکی منحنی رشد و صفات رشد و تولیدمثل حداکثر درست نمایی محدود شده با استفاده از تجزیه و تحلیل چند صفته توسط نرم افزار DMU برآورد شدند. وراثت پذیری وزن بدن در 35 روزگی، وزن مجانبی، نرخ بلوغ، سن در نقطه عطف منحنی، نرخ رشد مطلق، نرخ رشد نسبی، تعداد تخم و درصد باروری بترتیب 0/222، 0/238، 0/416، 0/283، 0/168، 0/222، 0/283 و 0/071 برآورد گردید. همبستگی های ژنتیکی بین فراسنجه های منحنی رشد با نرخ رشد مطلق و نرخ رشد نسبی و وزن بدن در 35 روزگی متوسط رو به بالا (0/924- 0/439) بود. قوی ترین همبستگی هم بین سن در نقطه عطف منحنی و نرخ رشد نسبی (0/924) بدست آمد. به جز همبستگی های ژنتیکی بین تعداد تخم و درصد باروری با دیگر صفات، اکثر همبستگی های ژنتیکی مثبت برآورد شدند. بر اساس نتایج، مدیریت بهینه عوامل محیطی در افزایش رشد و عملکرد تولید مثلی اثرگذار هستند و انتخاب ژنتیکی برای صفت رشد با استفاده از فراسنجه های منحنی رشد می تواند باعث بهبود پتانسیل ژنتیکی حیوان شود.

    کلیدواژگان: بلدرچین، رشد نسبی، صفات تولیدمثلی، وزن بدن، همبستگی ژنتیکی
  • نیر سیمانور، رضا سید شریفی*، نعمت هدایت ایوریق، جمال سیف دواتی، علیرضا عبدپور، زینب رشتبری صفحات 162-171

    به منظور مصرف بهینه نهاده ها، کارآمد سازی واحدهای اقتصادی از اهمیت فراوانی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی کارایی فنی و ارزش اقتصادی برخی از صفات تولیدی، تولید مثلی، ماندگاری و رشدی گاوهای هلشتاین کشت و صنعت پارس می باشد. بدین منظور، اطلاعات مورد نیاز شامل: نیروی انسانی، اندازه جمعیت گاو  مورد نگهداری، مصرف خوراک و مقادیر تولید شیر با روش مطالعه اسنادی، مشاهده و مصاحبه حضوری از واحد گاوداری پارس جمع آوری و میزان کارآیی آنها بر اساس عملکرد تولیدی و اقتصادی محاسبه شد. متغیر های مورد استفاده در تحقیق شامل، اندازه گله بر حسب راس، خوراک و کنسانتره بر حسب کیلو گرم، نیروی انسانی بر حسب نفر مرد روز، بهداشت بر حسب دفعات در روز، تولید شیر و تولید کود دامی بر حسب کیلوگرم و درآمدها برحسب ریال که شامل درآمد حاصل از فروش شیر، ارزش ریالی کود دامی تولید شده، درآمد حاصل از فروش حذف اختیاری و اجباری دام ها، درآمد حاصل از فروش گاو های نر و تلیسه در دام های شیری بود، مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل های مربوط به محاسبات کارایی از نرم افزار Deap 2.1 استفاده شد. تصمیم بهینه بصورت عددی با یک روش تکرار پشت سرهم با استفاده از جعبه ابزار compecon در برنامه MATLAB محاسبه شد احتمال آبستنی در اولین، دومین، سومین و دوره های شیردهی بالاتر بر اساس تحلیل داده ها و با استفاده از رگرسیون لوجستیک و رویه GenMod نرم افزار SAS به دست آمد. نتایج نشان داد که میانگین کارایی فنی با بازده ثابت نسبت به مقیاس 0/83، میانگین کارایی با بازده متغیر نسبت به مقیاس 0/86 و کارایی مقیاس این شرکت 0/96 برآورد شد. مقدار کارایی فنی در حالت کلی 0/83، کارایی تخصیصی 0/87 و کارایی اقتصادی 0/72 محاسبه شد. این واحد در اسفند ماه از لحاظ انواع کارایی در بازه کارا بود بدین معنی که در طی این ماه علاوه بر اینکه با مصرف حداقل نهاده ها مقدار مشخصی محصول تولید شده حداقل هزینه ها نیز در ترکیب نهاده ها در نظر گرفته شده است، لذا واحد در این ماه از لحاظ فنی، تخصیصی، اقتصادی و مقیاس کارا بوده و از بازدهی ثابت نسبت به مقیاس برخوردار بوده است. همچنین بیشترین ارزش اقتصادی در شرایط نا بهینه در صفات ماندگاری، تولید مثلی، تولیدی و رشد به ترتیب برای صفات نرخ بقاء بعد از شیرگیری، سن نخستین زایش، چربی شیر و وزن بدن دام بالغ برابر 234297/30، 41835/16-، 12/128664 و 45427/93 ریال برآورد شد و در شرایط بهینه بیشترین ارزش اقتصادی صفات ماندگاری، تولید مثلی، تولیدی و رشد مربوط به مجموعه صفات طول عمر تولیدی، فاصله زایش، تولید چربی شیر و صفت افزایش وزن روزانه قبل از شیرگیری به ترتیب برابر 4594/88، 9084/67، 1582264/09 و 1464/87- ریال برآورد شد. دلیل تفاوت ارزش های اقتصادی صفات در شرایط بهینه در مقایسه با شرایط نابهینه بدلیل اعمال استراتژی جایگزینی بهینه دام است به طوری که سیاست دامدار در حذف و جایگزینی، سود گله را تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، برنامه ریزی پویا، تحلیل پوششی داده ها، کارایی، گاوشیری
  • منصوره بازگیر مقدم، غلامرضا داشاب*، علی مقصودی، محمد رکوعی، راحله خانه گیر صفحات 172-185

    هدف از انجام این پژوهش مکان یابی جایگاه های ژنی کنترل کننده صفات وزن بدن از هچ تا 45 روزگی بر روی کروموزوم یک در بلدچین ژاپنی است. بدین منظور از یک جمعیت آمیخته بلدرچین حاصل از یک الگو تلاقی چهار نسلی استفاده گردید. چهار سویه A and M Texas، Wild،Italian Speckled  و  Tuxedoبلدرچین ژاپنی دو به دو و رفت و برگشتی تلاقی داده شدند و نسل اول ایجاد گردید. سپس از تلاقی پرندگان دو رگه ، جمعیت نقشه یابی شامل نسل های دوم، سوم و چهارم ایجاد شدند. نمونه های خون جهت استخراج  DNAو تکثیر نشانگرهای ریز ماهواره ای بر روی کروموزوم یک از ورید زیر بال در لوله های حاوی EDTA 0/5 درصد جمع آوری شدند. مشاهدات شامل رکوردهای وزنی از تولد تا 45 روزگی با فاصله 5 روز بودند. اثرات نشانگرها و مولفه های واریانس با سه مدل افزایشی، غالبیت و افزایشی-غالبیت با رویه AI-REML نرم افزار GVCBLUP انجام گرفت. بر اساس میزان  برآورد آثار نشانگری، نقطه ای که بالاترین مقدار آماره F را دارا بود به عنوان مکان QTL گزارش شد. نتایج تجزیه QTL در مدل افزایشی برای صفات وزن هچ، 5 و 30 روزگی بیانگر وجود QTL های موثر بر صفات وزن بدن در انتها، QTLهای صفات وزنی 10، 15، 20، 25، 40 و 45 روزگی در میانه و برای صفت   وزن در 35 روزگی در ابتدای کروموزوم یک بودند. در مدل غالبیت QTL های موثر بر صفات وزن بدن شامل زمان هچ، 5، 10، 15، 35، 40 و 45 در میانه و برای صفات وزن 20، 25 و 30 در انتهای کروموزوم یک شناسایی شدند. درصد واریانس ژنتیکی افزایشی و غالبیت به واسطه نشانگرها در مدل های مختلف به ترتیب در دامنه 0/17 تا 9/4 درصد و 3/3 تا 23/3 درصد تغییرات کل بودند. بنابراین، نتایج این تحقیق وجود حداقل دو جایگاه ژنی متمایز با آثار افزایشی و غالبیت موثر بر صفات وزن بدن بر روی کروموزوم یک در بلدرچین ژاپنی را تایید می نماید.

    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، پویش ژنومی، دی آلل، صفات وزن بدن
  • علی متولی*، علی ادیبی، یدالله چاشنی دل صفحات 186-196

    گوشت از منابع مهم پروتئین و انرژی بوده که دارای مقادیر فراوان اسیدهای آمینه و چرب ضروری به همراه ویتامین ها و مواد معدنی می باشد. صنعت دام پروری به واسطه مصرف بالای  انرژی، آب و همچنین تولید فضولات، یکی از منابع مهم انتشار آلاینده ها به حساب می آید. در پژوهش حاضر اثرات زیست محیطی پرواربندی گوساله ها در سه روش صنعتی، نیمه صنعتی و سنتی با استفاده از ارزیابی چرخه حیات در استان مازندران بررسی شد. اثرات زیست محیطی (واحد عملکردی: تولید یک تن وزن زنده) به روش IMPCAT 2002+ در قالب 15 شاخص میانی و 4 شاخص نهایی بررسی شد. نتایج نشان داد که در روش پرورش صنعتی و نیمه صنعتی آلاینده های مستقیم از سطح دامداری ها و در روش پرورش سنتی استفاده از کنسانتره بالاترین تاثیر را در ایجاد شاخص های میانی زیست محیطی دارد. در روش های مختلف پرورش، شاخص سلامتی انسان ها در بازه 1/72 تا Pt 1/92، شاخص کیفیت اکوسیستم در بازه 13/36 تا Pt 17/52، شاخص تغییرات اقلیم در بازه 1/41 تا Pt 1/62 و شاخص منابع در بازه 0/31 تا Pt 0/46 تغییر یافت. همچنین بالاترین و پایین ترین شاخص نهایی زیست محیطی در روش پرورش صنعتی و سنتی به ترتیب به میزان 21/58 و Pt 16/81 به ازای تولید یک تن دام پرواری زنده ایجاد شد.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیم، سلامتی انسان ها، شاخص های زیست محیطی، کیفیت اکوسیستم، گوساله
|
  • Fazlollah Papi, Milad Manafi*, Meysam Abbasi Pages 1-9

    This study was performed to compare the effect of diets containing ethanolic extract of Echinophora platyloba at two levels of 0.3% and 0.5% and Phosphoflavomycin growth-promoting antibiotic (0.04%) on performance, immune response, and blood biochemical characteristics of broilers using 160 male day-old chicks in a completely randomized design manner using 4 experimental groups, 4 replications and 10 chicks in each experimental unit. The results indicate that in the fourth week of production, there was a significant increase in body weight of the treatment receiving Echinophora platyloba extract (0.3%) compared to other experimental groups (P≤0.05). On day 14th, in both groups fed with Echinophora platyloba extract (0.3 and 0.5%), a significant increase in feed conversion ratio was found when compared to the control and growth promoter antibiotic treatments (p≤0.05). The treatment fed with 0.3% Echinophora platyloba extract increased the percentage of carcass and spleen significantly (p≤0.05) when compared with other dietary treatments. No significant changes are found due to both levels of Echinophora platyloba extract on immune response and blood biochemical parameters of broilers. In contrast, the group fed with antibiotic significantly reduced the blood levels of LDL and ALP, when compared with control and 0.3% Echinophora platyloba groups (p≤0.05). In general, the application of Echinophora platyloba extract (0.3%) led to a significant improvement in performance and some carcass traits percentage of broilers and could be recommended as a suitable alternative to antibiotic growth promoters.

    Keywords: Biochemical Parameters, Immune Response, Medicinal Plants, Performance, Ross 308
  • Fatemeh Khademnasi, Hamid Reza Taheri* Pages 10-18

    In the present research, decrease of dietary nutrients concentration and duration of its using were investigated on performance of broiler chicken. A total of 375 one-day-old male broiler chickens were used in 5 treatments and 5 replicates per treatment of 15 birds per each from 1 to 39 d. In the present study, “normal” diet is referred to a diet based on recommended requirements of broiler chicken strain, and “diluted” diet is referred to a diet diluted 7% for energy and essential amino acids. Experimental diets (respectively, for starter, grower and finisher periods) in the treatments were: T1) normal, normal, normal (control); T2) diluted, diluted, diluted; T3) normal, diluted, normal; T4) diluted, diluted, normal; and T5) normal, normal, diluted. In the whole period (1 to 39 d of age), daily feed intake (p<0.05) and daily weight gain (p<0.01) of control were greater than other treatments. Feed conversion ratio did not show a significant difference among treatments. In the finisher period, mortality was greater in control than T2 and T3 (p<0.05); however, in the whole period, there was no significant difference among treatments. Breast weight was greater in control and T3 than T2, T4 and T5 (p<0.01). The T2 and T3 had the greater bone ash than control and T5 (p<0.05). In general, using the normal diet through the whole period showed the best growth performance, although this treatment revealed the increased mortality and decreased bone ash during finisher period.

    Keywords: Broiler chicken, Diluted diet, Normal diet, Performance, Qualitative restriction
  • Meysam Tavakoli-Alamooti, Ardeshir Mohit*, Mohammad Hasanzadeh, Maziar Mohiti-Asli Pages 19-28

    The objective of the current research was to investigate the influence of different levels of dietary energy and stocking density on body weight and immune system response in Ross 308 broiler breeder hens. For this purpose, a completely randomized design with 9 treatments included three diet energy levels 2600, 2750 and 2900 ME/Kg and three levels of stocking density (4, 6.5 and 9 birds/m2 in rearing and 3.5, 5.5 and 7.5 birds/m2 in laying period), were used with factorial arrange (3×3) and 4 replicates The results showed that, with increasing dietary energy level, live weight of hens increased significantly from 21 weeks to the end of the experiment (P <0.05), on the other hand, high density from the beginning of the experiment until 31 weeks had no significant effect on live weight of hens, but in the last 10 weeks, higher density caused more weight gain (P<0.04). The percentage of lymphocytes, monocytes, heterophiles and the ratio of heterophiles to lymphocytes did not show a significant difference between the three energy levels. However, the percentage of heterophils, lymphocytes and the ratio of heterophils to lymphocytes were higher in the high-density treatment (P <0.05). There was also no significant difference between the treatments in the observed titers including infectious bursal disease (IBD), bronchitis (IBV), reovirus (REO), Newcastle (ND) and influenza (AI). The results showed that increasing stocking density can cause stress in the herd and if the herd stocking density increases, it is necessary to re-evaluate the energy requirement.

    Keywords: Broiler Breeder, Energy, Immune Response, Stocking Density
  • Reza Niknam, Heshmat Sepehri Moghadam, Reza Vakili, Mahdi Kasraei* Pages 29-35

    This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of Alhaji maurorum L. on egg production, egg traits and blood parameters of commercial laying hen’s performance. In this experiment 144 Hy- line (w36) laying hens were used from 44-48 weeks of age in 4 treatments, 4 replicates and 9 hens per each replicate in a completely randomized design. Experimental groups included: zero, 1, 2 and 3 percentage of Alhaji maurorum L. Results showed Different levels of Alhaji maurorum L. had significant effects on performance, and increased feed intake and production percentage (p<0.05).  Egg specific gravity, egg shell ratio and yolk index decreased with increasing Alhaji maurorum L. level in diets up to 3% (p<0.05).  Different levels of Alhaji maurorum L. did not have any significant effects on blood biochemical parameters of laying hens (P>0.05). Generally, the results showed that the use of 3% of Alhaji maurorum L. in the diets of laying hens increases the feed intake and egg production percentage, but has an adverse effect on feed conversion ratio.

    Keywords: Alhaji maurorum L, Blood parametres, Egg traits, Hen Performance, Laying hens
  • Seyed Abdollah Hosseini, Amir Hossein Alizadeh-Ghamsari*, Mojtaba Zahedifar, Reza Roosta Azad, Hamed Beikizadeh Pages 36-43

    In order to investigate the effect of different levels of hydrolyzed feather powder on performance and serum biochemical parameters of broiler chickens, an experiment was conducted in a completely randomized design with four treatments, six replications and 26 birds per replicate from 15 to 42 days of age. Experimental treatments included: diet without hydrolyzed feather powder (control), and diets containing one, two, and three percent of hydrolyzed feather powder. The results of this experiment showed that the use of hydrolyzed feather powder up to level of three percent had no significant effect on body weight, feed intake, feed conversion ratio, livability and production index compared to control group. The use of hydrolyzed powder in diet significantly reduced the cost of feed per kg of live body weight (P<0.01). Blood parameters such as albumin, globulin, total protein, cholesterol, high density lipoprotein (HDL)- cholesterol and triglycerides were not affected by hydrolyzed feather meal levels. Ileal protein digestibility of hydrolyzed feather powder was measured 75.17%. Totally, due to the lower feed cost per kg of obtained live body weight and the ability of hydrolyzed feather powder to provide part of dietary protein, the use of three percent hydrolyzed feather powder in broilers diet is recommended.

    Keywords: Biochemical blood parameters, Broiler chickens, Feed cost per kg of live body weight, Hydrolyzed feather powder, Performance
  • Safura Jabbari, Jamal Seifdavati*, Golamreza Ghorbani, Hossein Abdi Benemar, Reza Seyedsharifi, Roghayeh Valizadeh Pages 44-53

    The effect of different levels of density of flaked corn on performance, blood and rumen parameters of 48 Holstein suckling calves with an average weight of 38.5 ± 1.20 kg was studied in 4 treatments and 12 replications for 70 days. Treatments included corn grain in the mashed form (control), flaked corn with a density of 300, flaked corn with a density of 350 and flaked corn with a density of 400 g / l. Calves were weaned at 56 days of age and daily intake of initial feed and body weight up to 70 days of age were measured. The effect of feeding experimental treatments on weight gain and dry matter intake of calves was not significant. The results of this study showed a significant effect of the experimental treatments on the concentration of ruminal volatile fatty acids and blood triglycerides (p<0.05). The density of 350 g / l of flaked corn (Treatment 3) had the highest concentration of triglycerides, propionic and butyric acid and treatment containing flaked corn with a density of 300 g (Treatment 2) per liter had the highest amount of acetic acid. The highest concentration of i-valeric acid (i-VA) belonged to the control treatment (corn grain in the mashed form). The effect of the sampling period on functional, blood, and skeletal growth parameters was significant among ruminal volatile fatty acids and valeric acid isomers (p<0.05). According to the results of this study, corn grain processing with a density of 350 g / l had a better response to most of the studied parameters than other densities and without having a negative impact on calf performance was able to improve some performance, blood and rumen parameters of calves.

    Keywords: Density, Flaked corn, Performance, Suckling calf
  • Hossein Manafi Rasi*, Salman Afshar, Amirhossein Rezakhani Pages 54-64

    To determine the effects of addition of the protected saturated and unsaturated fats on performance, blood and rumen parameters of Holstein suckling calves an experiment using 40 newborn calves (20 females and 20 males) with 5±2 days old and an average weight of 35±2 kg after colostrum administration was carried out in a completely randomized design with four treatments and 10 replicate for 70 days. Experimental groups included: 1) control diet, without fat supplementation, 2) diet with 2% calcium-unsaturated fatty acid supplementation, 3) diet with 2% calcium-unsaturated fatty acid supplementation, and 4) diet with an equal mixture 1% of both were complemented. In order to evaluate changes in body weight, chest circumference and height, the data were measured and recorded weekly at 10 a.m. To determine the blood parameters, blood samples were taken from the jugular vein on the 30th and 70th days experiment. The results of this study showed that the addition of unsaturated and unsaturated fat supplements did not have a significant effect on calves' performance so that weight gain, feed intake, feed efficiency and fecal index were not significantly different in experimental groups. Also, skeletal growth of calves was not affected by dietary fat supplementation. Dietary supplementation significantly affected the digestibility of the diet (p<0.05). The digestibility of dry matter, organic matter and neutral detergent fiber was higher in all experimental groups receiving fat supplement than the control group (p<0.05). The highest fat digestibility was in the experimental group containing unsaturated fatty acids. Fat supplementation had no significant effect on ruminal fluid and blood parameters of calves. Due to the uniformity of energy and crude protein in the experimental diets, it was expected that the most important factor in the possible improvement of calf performance was the positive effect of these supplements on the digestibility of the diet and the biological role of fatty acids, especially in health. The results of this study showed a positive effect of supplements on digestibility, but these changes may not be large enough to affect feed efficiency and weight gain in calves.

    Keywords: : Digestibility, Growth, Saturated fatty acid, Suckling calf, Unsaturated fatty acid
  • Bahram Mohtashami, Hamed Khalilvandi-Behroozyar*, Rasoul Pirmohammadi, Mehdi Dehgan Bonadaki, Essa Dirandeh, Mehdi Kazemi Bonchenari Pages 65-73

    In order to evaluate the effects of Omega-3 and Omega-6 fatty acids on the growth performance of milk-fed Holstein calves in the cold season, forty newborn calves (41.8 kg of body weight, average age=4 days) in 65 days period were allocated to one of four diets and ten calves per group, in balanced randomized complete design as the repeated measurements over time. The experimental treatments as follows: (1) starter feed supplemented with no fat source (CON), (2) starter feed supplemented with 3% Ca-salts of soybean oil rich in n-6 FA, (3) starter feed supplemented with 3% Ca-salts of fish oil rich in n-3 FA, and (4) starter feed supplemented with an equal mixture of Ca-salts of soybean and fish oil (1.5% each, DM basis). Calf starter intake in OMEGA-3 was higher than others (p<0.01), whereas the control group significantly reduced starter intake. Average Daily Gain was higher in OMEGA-3 in the entire period (3-60 d) (p=0.0309). Feeding supplemental 3% fish oil improved feed efficiency compared to control and Ca-salts of soybean oil treatments (p<0.01). Calves in the OMEGA-3 group had higher body weight at weaning (p=0.0100). The Omega-3 group had better fecal scores and fewer days with diarrhea and control group had higher. Based on the results of this experiment, simultaneous consumption of Omega-3 fatty acids under cold stress can play an important role in improving calf health and guarantee optimal growth.

    Keywords: Feed Efficiency, Growth, Holstein Calf, Omega-3 fatty acid, Omega-6 fatty acid
  • Abdol Hamid Karimi*, Amanellah Solhjoo, Mohammad Javad Abarghuei, Zeinab Amiri Ghanatsaman, Mohsen Bazrafshan Pages 74-81

    In this study, the possibility of replacing fodder beet silage in proportions of zero, 25, 50 and 75% based on dry matter in the concentrated part of fattening ration of Grey Shirazi male lambs (forage: concentrates in the ration 60:40 percent) were evaluated. Experiment carried out in a completely randomized design with 4 treatments and 10 replications. Silage chemical composition and performance of lambs were evaluated. At the end of the period, the all lambs were slaughtered and carcass and meat characteristics were evaluated. The chemical composition of silage including dry matter, ash, crude protein, ether extract, neutral detergent fiber and acid detergent fiber Were 25, 16, 12.7, 1, 41 and 30% of DM, respectively. The average (kg) of initial weight, final weight, average daily gain and feed efficiency were not significantly different in the treatments (p>0.05). The mean of dry matter intake in the treatments (25, 50, 75 percent) that consumed fodder beet silage (1160.0, 1147.3, 1091.9 gr/d) was significantly reduced in compare to control treatment (1298.8) (p<0.05). The mean of feed conversion ratio in treatment with 50% replacement of fodder beet silage (4.8) showed a significant decrease in compare to control treatment (5.7) (p<0.05), but treatments of 25 and 75% replacement of fodder beet silage with control treatment and also with treatment of 50% fodder beet silage were not significantly different (p>0.05). Carcass and meat characteristics were not significantly affected by fodder beet silage feeding. The results of this study showed that the use of fodder beet silage in feeding fattening lambs up to 75% substitution of the concentrate part of the ration is possible without reduction in yield.

    Keywords: Concentrate, Fodder beet, Meat characteristics, Nutrition, Silage
  • Hossein Rashidi, Farhang Fatehi*, Mehdi Ganjkhanlou, Farhad Parnian-Khajehdizaj Pages 82-90

    Forty Holstein heifers with an average age of 12-16 months (363.4 ± 32.8 kg BW) were used in a 2×2 factorial design, in which 10 heifers were allocated to four stalls. The current experiment prolonged 100 days with 10 days for adaptation period and 90 days for sampling period. The rations in this experiment had the same forage/concentrate ratio and the only difference was in the amount of dietary energy density and feed bunk space. Treatments included: 1) Small feed bunk space (24 cm) with low level of energy, 2) Small feed bunk space (24 cm) with high level of energy, 3) Large feed bunk space (48 cm) with low level of energy and 4) Large feed bunk space (48 cm)  with high level of energy. The results showed that meal frequency was affected by diet energy density as mentioned parameter was higher for treatments with low energy density in comparison with high energy density. Also, feed bunk space had significant effect on heifer feeding behavior through motivating of competition for feeding. As, the meal frequency (#/day) was higher and meal size (kg/meal) was lower for small feed bunk space in comparision with the large feed bunk space. The results clearly showed that feed bunk space is the key factor to motivate competition behavior of feeding in heifres.

    Keywords: Feed intake pattern, Feeding behaviors, Feed energy level, Feed bunk space, Holstein heifers
  • Abouzar Najafi, Mahdieh Mehdipour Pages 91-102

    The purpose of this study was to investgate resveratrol nano-protected antioxidant on rooster sperm. In this study, resveratrol was used in the forms of nano-protected (liposome and NLC) and plain in the semen extender. Immediately after the semen collection and for primary evaluations, for eliminating of individual effects the semen collected from 15 roosterswere pooled and added to the extender. Extending was done at 37 °C at a dilution ratio of 1:20. Different concentarions of resveratrol (20, 40 or 60 μM) were added to the extender in three forms of plain, NLC, and liposome. After diluting the semen, gradual cooling was carried out for 3 h at 4 °C. After the cooling process, the kinetic parameters (CASA), membrane integrity (HOST), viability, lipid peroxidation (MDA), abnormal sperm, were evaluated. The results at 24 and 48 hours at a temperature of 4°C indicate that the use of 40 μM resveratrol, resveratrol loaded in the liposome, and resveratrol loaded in the NLC improved the motility, progressive sperm motility, viability, and membrane integrity compared to the control group. The results of this experiment indicated that 40 μM resveratrol, resveratrol loaded in liposome and resveratrol loaded in NLC improved most of the evaluated parameters.

    Keywords: Cryopreservation, Nano, Resveratrol, Rooster sperm
  • Somaieh Mirzapour, Seyyed Mojtaba Mousavi*, Majid Khaldari Pages 103-112

    Long-term storage of liquid sperm causes changes in the morphological structures and sperm function. This study was performed to determine the effect of different levels of coconut milk in ram sperm extender on sperm quality parameters after storage in cool conditions. Sperm were collected twice a week from three adult Lori rams using an artificial vagina. After collection and initial evaluation of the samples, the selected ejaculates were mixed and the mixed semen was divided into six equal parts and each part was diluted in a ratio of one to 20, with different diluents. Six extenders were prepared by adding different levels of coconut milk (5, 10, 15 and 20% (volume/volume) and egg yolk (15% (volume/volume)) to the Tris base extender. Diluted semen was stored at 5 ° C for 72 h. The samples at 0, 3, 6, 24, 48, and 72 h were evaluated for sperm motility parameters (computer analysis system) viability (Eosin nigrosin staining), morphology (Hancock), membrane integrity (HOST), lipid peroxidation rate, and sperm DNA fragmentation rate. The experiment was performed in a completely randomized design and the data analysis was performed using SAS statistical software. The results showed that extenders containing coconut milk in terms of some motility parameters including VSL, ALH, VAP, VCL were not significantly different from extender containing egg yolk (p≥0.05). But in terms of total and progressive sperm, Lin, STR, and BCF were significantly lower than extender containing egg yolk (p<0.05). Survival, cell membrane activity, and normal sperm percentage were similar in all treatments (p≥0.05). Also, the rate of lipid peroxidation and the percentage of sperm with damaged DNA were not affected by the type of extender. In general, the results of this study showed that the use of coconut milk in ram sperm extender to preserve sperm in cold conditions, could not maintain sperm motility parameters as much as the yolk and it was not a suitable substitute for yolk in ram sperm extender.

    Keywords: Artificial insemination, Motility parameters, Semen preservation, Sperm collection
  • Azam Abbasi, Reza Hashemi*, Saeed Hassani, Maryam Ebrahimi Pages 113-123

    This study was designed to evaluate the effect of organic acid (Biotronic) and silver nanoparticles coated on zeolite on performance and humoral immune response of broiler chickens under heat stress conditions using a total of 375 one day-old broiler chicks (Cobb 500). Chicks were allocated to five treatments, five replicates and 15 chicks per each replicate using a completely randomized design. Treatments included: (1) control (2) 1% Uncoated zeolite, (3) zeolite-coated with 0.5% silver nanoparticles, (4) 1 g/kg organic acids and (5) zeolite-coated with 0.5% of silver nanoparticles and 1g/kg organic acids. Heat stress was exposed at 34˚ C in sixth week. Chicken’s performance indices were measured periodically. Blood samples were taken to determine antibody response, sheep red blood cells (SRBC) and heterophile to lymphocyte ratio at the end of the third, fourth, fifth and sixth weeks. The results of experiment indicated that diet containing Nano silver with organic acid decreased broiler body weight compared with the control and organic acids treatment at growth period (days 42-21 of breeding) (p<0.05). Also feed conversion ratio was significantly higher in the Nano silver coated on zeolite treatment than control treatment, zeolite and organic acids groups in the whole experimental periods (1-24 days) (p<0.05). However, the results of the experiment showed no significant differences between all treatments on immune system (p>0.05). In conclusion, the use of Nano silver and organic acid at the above levels had no effect on immune system, but the diet of silver nanoparticles increased the feed conversion ratio in chickens.

    Keywords: Broiler chicken, Heat stress, Immune system, Nano silver, Organic acid
  • Mehdi Hafavati Tabari, Zarbakht Ansari Pirsaraei*, Mehrdad Irani Pages 124-131

    In order to investigate the effect of royal jelly on the reproductive characteristics of Mazandaran native breeder hens, a study was conducted in completely randomized design with four treatments (zero, 0.5, 1 and 1.5 mg Royal jelly /kg BW), three replications and ten hens in each replicate. There was no significant difference in hatching rate between royal jelly and control treatments (p<0.05). Triglyceride and VLDL concentrations were significantly higher in the 0.5 and 1 mg treatment compared to the 1.5 mg of royal jelly and control treatments (p<0.05). Body weight in the treatment of 1 mg of royal jelly showed a significant increase compared to the control treatment (p<0.05). The weight of collected eggs in the week after royal jelly injection, was significantly increased in the 1 mg treatment compared to the control and 0.5 mg treatments (p<0.05). Egg width increased in the 0.5 mg treatment compared to the control treatment in the first week of injection and also in the 1.5 mg treatment compared to the control and 0.5 mg royal jelly treatments in the second week of injection (p<0.05). Egg shape index significantly increased in the 0.5 mg treatment compared to the 1.5 mg of royal jelly and the control treatments (p<0.05). According to the results, royal jelly injection can affect the characteristics of the egg. For better results, it is necessary to consider higher levels of royal jelly as well as increase the duration of injection.

    Keywords: Breeder hen, Egg quality, Reproductive characteristics, Royal jelly
  • Masih Barapour, Mohsen Gholizadeh*, Hasan Hafezian, Ayob Farhadi Pages 132-138

    Growth curves are an approach to describe the growth over a specific period of time, so it would be useful to use nonlinear growth functions to measure and predict weight at different times of an animal's life and calculate production profitability. Growth curves actually summarize the relationship between age and weight into a limited number of interpretable parameters. The aim of this study was to determine the best nonlinear model describing the growth curve in Mazandaran native chickens. To achieve this goal, body weight data on different ages of native chickens (hatch, 8 weeks, 12 weeks and sexual maturity) for the first 21 generations collected at the Mazandaran Indigenous Breeding Center were used. Nonlinear models of Gompertz, logistics; Brody, Verhulst, Richards and VonBertalanffy were tested to describe the growth curve. Fitting of nonlinear models was performed using nonlinear least squares (NLIN) procedure of SAS software. To determine the most appropriate growth function and comparison between models, the coefficient of explanation (R2), corrected coefficient of explanation, Bayesian information criterion (BIC), Akaike information criterion (AIC) and root mean square error (RMSE) were used. Gompertz model with the lowest values for MSE, RMSE, AIC and BIC statistics was detected as the best model describing growth curve and Richards’s model as the most inappropriate model describing growth in Mazandaran native chicken. Correlation between parameters obtained using the best nonlinear model (Gompertz) showed that the correlation between parameter and b was positive (72%) and the correlation between and k was negative (86%). Also correlation between parameters b and k was negative (95%). The value of coefficient of explanation and adjusted coefficient of explanation for different functions varied between 0.92 to 0.93. In general, the results showed that the Gompertz model was the best function describing the growth curve in Mazandaran native chickens that could be used in herd management to predict the future weight of birds.

    Keywords: Growth, Native chicken, Nonlinear model, Prediction
  • Mostafa Madad Jirhandeh, Jalil Shodga, Sadegh Alijani*, Seyed Abbas Rafat, Jack Dekkers Pages 139-150

    In this study, body weight records of 19171 American Simmental beef cattle including 8758 bull and 10413 cows from 2000 to 2016 were used to estimate genetic parameters and trend. We conducted genetic evaluation of data from 5199, 10926, 7362 and 5636 genotyped beef cattle of gene-based single nucleotide polymorphisms (SNPs) for birth weight (BW), weaning weight direct (WWD), yearling weight (YW) and post-weaning weight gain (PWG), respectively. Genetic parameters estimated using univariate and bivariate animal models and BLUPf90 software. Heritabilities were estimated for BW, WW, YW and PWG 0.38 ± 0.02, 0.24 ± 0.01, 0.35 ± 0.01 and 0.22 ± 0.02 using univariate analysis, respectively. Genetic correlation between BW and PWG was 0.31. The highest and the lowest genomic accuracy were estimated for WWD (0.68) and PWG (0.27), respectively. Genetic trends were estimated for BW, WW, YW and PWG 0.13, 0.28, 3.43 and 0.05, respectively. In addition, slight changes were observed in the genetic trend of all traits, especially weaning weight direct and yearling weight across years of study which indicates the existence of specific selection goals and criteria in each of these traits. In general, three large-effect closely linked QTLs identified on BTA6 at 37 Mb, on BTA7 at 90 Mb and on BTA14 at 22 Mb. Because correlations were favorable between body weight traits, breeding program should be based on the simultaneous selection of these traits through the selection index.

    Keywords: Genomic selection, Genomic Accuracy, Genetic parameters, Genetic trend, Single step method
  • Razieh Saghi*, Davoud Ali Saghi Pages 151-161

    Growth and reproductive traits are well-known characteristics of living organisms because of their direct relationship with economic benefits. Genetic description of the growth curve and the correlation of its parameters with growth and reproductive traits can be useful in determining selection strategies. For this purpose, 2035 quail data, which were collected during the years 1398-1396 in the Agricultural Research and Training Center and Natural Resources of Khorasan Razavi, were used. To identify the fixed factors affecting the traits, the linear model of GLM procedure of SAS software was used and to estimate the parameters of the growth curve, the nonlinear regression model of Gampertz was used. Genetic components variance (co) of growth curve and reproduction traits was estimated using maximum likelihood multi-trait analysis by DMU software. Heritability of body weight at 35 days (BW35), asymptotic weight (a), maturity rate (k), age at inflection point (IPT), absolute growth rate (AGR), relative growth rate (RGR), number of eggs (EN) and fertility percentage (FR) were estimated respectively 0.222, 0.238, 0.416, 0.283, 168 to be 0.22, 0.222, 0.283 and 0.071. Growth curve parameters with AGR and RGR and BW35 days had high genetic correlations (0.434 - 0.924). The strongest correlation was obtained between IPT and RGR (0.924). Except for genetic correlations between EN and FR percentage with other traits, most of the genetic correlations were positive. Based on this results, management of environmental factors are effective in increasing growth and reproductive performance, and genetic selection for growth trait using growth curve parameters can improve the genetic potential of the animals.

    Keywords: Body weight, Genetic correlation, Quail, Relative growth, Reproductive traits
  • Nayer Simanoor, Reza Seyedsharifi*, Nemat Hedayat Evrigh, Jamal Seif Davati, Alireza Abdpour, Zynab Rashtbari Pages 162-171

    In order to optimally use the inputs, the efficiency of economic units is of great importance. The purpose of this study is to investigate the technical efficiency and economic value of some traits of production, reproduction, survival and growth of Holstein cows in Pars agro-industry. For this purpose, required information including: manpower, cattle population, feed consumption and milk production quantities were collected from Pars Livestock Unit by documentary study, observation and face-to-face interview and their efficiency was calculated based on production and economic performance. The variables used in the research include herd size in terms of head, feed and concentrate in terms of weight, manpower in terms of men per day, health in terms of number of days per day, milk production and production of manure in terms of kilograms and incomes in Rials, which include Income from milk sales, Rial value of livestock manure produced, income from sales of voluntary and forced elimination of livestock, income from sales of bulls and heifers in dairy farms were examined. Deap 2.1 software was used for performance calculations. Optimal decision was calculated numerically by a iterative method using compecon toolbox in MATLAB program. Probability of pregnancy in the first, second, third and higher lactation periods based on data analysis and using logistic regression and GenMod procedure of SAS software Obtained, the results showed that the average of technical efficiency with constant efficiency compared to the scale was 0.83; the average efficiency with variable efficiency compared to the scale was 0.86 The scale efficiency of this company was estimated to be 0.96. The amount of technical efficiency in general was 0.83, allocation efficiency was 0.87 and economic efficiency was 0.72. This unit was efficient in March in terms of types of efficiency, which means that during this month, in addition to consuming a certain amount of product produced with a minimum of inputs, the minimum costs are also considered in the composition of inputs, so the unit in this month was technically, allocative, economically and economically efficient and has a constant return on scale. Also, the highest economic value in non-optimal conditions in survival, reproductive, productive and growth traits, and also for survival rate after weaning, first calving age, milk fat and body weight of adult animals was equal to 234297.30, -41835.16, 128664.12 and 454227.93 Rials, respectively. In optimal conditions, the highest economic value for survival, reproduction, production and growth traits was related to the set of traits of production lifespan, and the calving interval, milk fatproduction and daily weight gain before weaning were estimated at 4594.88,9084.67, 1582264.09 and -1464.87 Rials, respectively. The reason for the difference in economic values of traits in optimal conditions compared to non-optimal conditions is due to the application of optimal livestock replacement strategy, so that the farmer's policy in eliminating and replacing, affect herd profit.

    Keywords: Dairy cattle, Data envelopment analysis, Dynamic programming, Economic value, Efficiency
  • Mansoreh Bazgir Moghadam, Gholam Reza Dashab*, Ali Maghsoudi, Mohammad Rokouei, Raheleh Khanegir Pages 172-185

    The aim of this study was to qtl mapping of body weight traits from hatch to 45 days on chromosome one in Japanese quail. For this purpose, a crossbred population from a four-generation crossbreeding pattern was used. The four strains A and M Texas, Wild, Italian Speckled and Tuxedo Japanese quail were crossed in diallel-cross, creating the first generation. Then, from the crossbreed of first generation, a mapping population including second, third and fourth generations was created. Blood samples were collected for DNA extraction and amplification of microsatellite markers on the chromosome 1 of the subcutaneous veins in tubes containing 0.5% EDTA. Observations included body weight traits from birth to 45 days with an interval of 5 days. The effects of markers and components of variance were performed with three models of additive, dominance and additive-dominance with AI-REML procedure of GVCBLUP software. Based on the estimated effects of markers, the point with the highest value of F statistic was reported as the QTL location. The results of QTL analysis in the additive model for hatch weight traits, 5 and 30 days indicate the presence of QTLs affecting body weight traits at the end, QTLs of 10, 15, 20, 25, 40 and 45 day body weight traits in the middle and for body weight trait 35 days, they were at the beginning of chromosome one. In the dominance model, QTLs affecting body weight traits including hatch, 5, 10, 15, 35, 40 and 45 in the middle and for body weight traits 20, 25 and 30 at the end of chromosome one were identified. The percentage of additive and dominance genetic variance due to markers in different models ranged from 0.17 to 9.4% and 3.3 to 23.3% of the total phenotypic variance, respectively. Therefore, the results of this study confirm the existence of at least two distinct gene loci with additive effects and dominance affecting body weight traits on chromosome one in Japanese quail.

    Keywords: Body weight traits. Diallel, Genome scan, Japanese quail
  • Ali Motevali*, Ali Adiby, Yadollah Chashnidel Pages 186-196

    Meat is an important source of protein and energy, which contains large amounts of essential amino acids and fats along with vitamins and minerals. The livestock industry is one of the most important sources of pollutants due to its high consumption of energy and water, as well as the production of excrement. In the present study, the environmental impact of cattle beef production in three industrial, semi-industrial and traditional breeding methods were evaluated using Life cycle assessment method in Mazandaran province. The environmental impacts of producing one ton of cattle beef were evaluated by IMPCAT 2002+ methods in the form of 15 midpoint environmental indicators and 4 endpoint environmental indicators. The results showed that in the industrial and semi-industrial production method, direct pollutants from livestock farm and in the traditional production method, the use of concentrate has the highest impact on creating intermediate environmental indicators. In different production methods, human health in the range of 1.72 to 1.92 Pt, ecosystem quality in the range of 13.36 to 17.5 Pt, climate change in the range of 1.41 to 1.62 Pt and the resources in the range of 0.31 to 0.46 Pt were changed. Also the final environmental indicator showed that the highest and lowest final environmental indicator occurs in the industrial and traditional production methods at the rate of 21.58 and Pt 16.81 per ton of live weight.

    Keywords: Beef calves, Climate change, Ecosystem quality, Environmental indicators, Human health