فهرست مطالب
فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 62 (تابستان 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/10/09
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-27
هدف این پژوهش بازنگری و برازش مدل مشارکت دولتی-خصوصی در صنایع پایین دستی نفت ایران می باشد. تحقیق حاضر از بعد مخاطب و استفاده کننده، بنیادی و از منظر هدف اکتشافی و از بعد زمانی در دسته تحقیقات مقطعی قرار می گیرد. گرداوری داده ها نیز به صورت کمی است. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفت و روایی صوری و محتوایی ابزار گردآوری تایید شد. و از تکنیک آزمون نسبت، تحلیل عاملی تاییدی و روش معادلات ساختاری- تفسیری، اعتبارسنجی داده ها تحلیل گردید. پرسشنامه توسط 260 نفر از مدیران ارشد و میانی صنایع پایین دستی نفت ایران تکمیل شده و جهت طراحی و بازنگری مدل مشارکت دولتی-خصوصی از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری (ISM) و سپس با استفاده از تکنیک حداقل مربعات جزیی نیز برازش (اعتبارسنجی) مدل تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد مدل از برازش مطلوب برخوردار است، همچنین با استفاده از همین ابزار بار عاملی هر یک از عوامل و میزان تاثیر هر یک از متغیرها تعیین گردید.
کلیدواژگان: مشارکت دولتی-خصوصی، صنایع پایین دستی نفت ایران-تکنیک حداقل مربعات جزئی -
صفحات 29-54
بازار محوری مجموعه فعالیت هایی است که یک سازمان انجام می دهد تا به این وسیله تغییرات در بازار نظیر ترجیحات مشتریان، رشد سریع تکنولوژی و شدت رقابت را نظارت، تحلیل و به آنها واکنش مناسب نشان دهد. هدف این پژوهش توسعه قابلیت های بازار محوری با تاکید بر نوآوری، کارآفرین محوری و نقش مدیریت دانش در شرکت های تولیدی شهر مشهد است. این پژوهش از نظر هدف اکتشافی و ازبعد مخاطب، بنیادی است. جامعه آماری پژوهش را مدیران بازاریابی و فروش شرکت های تولیدی فعال واقع شده در شهرک صنعتی مشهد تشکیل می دهند که با توجه به منابع در دست، تعداد جامعه آماری 418 نفر بر آورد شده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 200 نفر به دست آمد. در این تحقیق، پس ازمصاحبه با خبرگان، 62 متغیر مشاهده شد که 18 متغیر مکنون بود. برای تایید مدل و پاسخ به فرضیات از مدل یابی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی[1] (PLS) با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است. اجرای محاسبات لازم در نرم افزار اسمارت پی ال اس نشان داد ضمن تایید روابط بین متغیرهای مکنون در مدل ساختاری ،کل مدل در سطح قوی برازش شده است، نتایج همچنین نشان داد نوآوری با مدیریت دانش (ضریب13.61)، نوآوری با کارآفرین محوری (ضریب161.54)، نوآوری با بازارمحوری (ضریب2.39)، کارآفرین محوری با مدیریت دانش (ضریب6.67)، و مدیریت دانش با بازارمحوری (ضریب 5.04)، رابطه مثبت و معنی داری دارند.
کلیدواژگان: بازار محوری، نوآوری، کارآفرینی محوری، مدیریت دانش و مدل معادلات ساختاری -
صفحات 55-82
بازاریابی اجتماعی با استفاده از اصول بازاریابی تجاری به تغییر نگرش و رفتار افراد می پردازد و می تواند به رفاه جامعه بینجامد. از سویی، پرداخت نکردن داوطلبانه مالیات توسط افراد و سازمان ها یکی از دغدغه های مدیریت اقتصادی کشور می باشد. با توجه به اینکه سهم بسیار زیادی از درآمد بودجه کشور (بویژه در سال های اخیر) را مالیات تشکیل می دهد، لذا در این پژوهش تلاش کرده ایم از آمیخته بازاریابی اجتماعی به منظور شناسایی عوامل پرداخت داوطلبانه مالیات از سوی مودیان مالیاتی استفاده کنیم. از این رو، هدف اصلی این تحقیق نگاشت شناختی عوامل موثر بر پرداخت داوطلبانه مالیات از نظر خبرگان مالیاتی با رویکرد آمیخته بازاریابی اجتماعی می باشد. این پژوهش از نظر مخاطب بنیادی،از بعد هدف اکتشافی و ماهیت نگاشت شناختی دارد. جامعه آماری خبرگان سازمان امور مالیاتی کشور می باشند که به وسیله نمونه در دسترس انتخاب شدند. نتایج نشان دهنده جایگاه برجسته آمیخته بازاریابی اجتماعی از نظر خبرگان مالیاتی و اولویت بندی هر یک از عناصر آمیخته بازاریابی اجتماعی در وصول مالیات به صورت داوطلبانه می باشد. به طوری که هر هشت عنصر آمیخته بازاریابی اجتماعی (پیشنهاد، هزینه مشارکت، ارتباطات اجتماعی، قابلیت دسترسی، تبلیغ، مشارکت، سیاست گذاری و سلسله منابع) به طور کامل عوامل موثر در وصول مالیات به صورت داوطلبانه را نگاشت می کند و در این میان نقش عوامل سیاست گذاری، مشارکت و تبلیغ مهمتر است.
کلیدواژگان: مالیات، بازاریابی اجتماعی، آمیخته بازاریابی اجتماعی، پرداخت داوطلبانه مالیات، خوداظهاری -
صفحات 83-116
اگر در تعریفی از توان رقابت ملی آن را " سهم محصولات/خدمات یک کشور از بازار جهانی "بدانیم، به این پرسش اساسی می رسیم که چرا سهم شرکت های مهندسی ایرانی از بازار جهانی اندک است؟ هدف این پژوهش تعیین و تبیین نقش دولت در افزایش توان رقابت ملی شرکت های مهندسی ایران در بازار جهانی است. این پژوهش، با استفاده از پانزده مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با صاحب نظران این عرصه (در شرکت های مهندسی مشاور، پیمانکاری و سازمانهای مرتبط با صادرات خدمات مهندسی)، در قالب روش تحلیل مضمون، انجام شده است.یافته های پژوهش نشان می دهد ابعاد خط مشی های دولت، عبارتند از: اصلاح ساختاری ساز و کارها در تامین مالی؛ ایجاد شرکت های بزرگ مقیاس مهندسی با تغییر پارادیم به بین المللی سازی؛ دگرگون سازی ساز و کارهای حمایتی دولت خصوصا در روابط خارجی؛ سازمان دهی نوین در عرصه مدیریت صادرات خدمات مهندسی؛ و لزوم تغییر نگرش به جایگاه صادرات خدمات مهندسی. مهم تر از همه، رسیدن به این درک ویژه که در شرایط فعلی اقتصادی ما، صادرات خدمات مهندسی می تواند به عنوان موتور محرک اقتصادی عمل کند. که لازمه آن، اجرای خط مشی های ترسیم شده در هر یک از ابعاد پنج گانه ای است که شمای روشنی از چارچوب رقابت پذیری خدمات مهندسی ما را نشان می دهد.
کلیدواژگان: توان رقابتی، رقابت ملی، خدمات مهندسی، خط مشی دولت، بازار برون مرزی -
صفحات 117-146
بحران ها جزیی جدایی ناپذیر از حیات بشری هستند که به صورت غیرقابل پیش بینی رخ داده و سیستم را با مسایل عدیده ای مواجه می نمایند. کروناویروس از بحران های اخیر حوزه سلامت است که از کشور چین آغاز و با انتقال به سایر کشورها، موجب یک همه گیری در جهان گردید. لازمه عبور موفقیت آمیز از این بحران و سایر بحران ها، اقدام عالمانه توسط سیستم های درگیر است. از این رو، این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه عملکرد کشور ایران با دو کشور کره جنوبی و ویتنام در زمینه مدیریت بحران کرونا ویروس، با رویکردی کیفی و روش تطبیقی- تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کشورهای در حال توسعه درگیر با ویروس کرونا بوده اند که عملکرد نسبتا مطلوبی در مدیریت این بحران داشته اند. با توجه به هدف پژوهش، به صورت قضاوتی کشورهای کره جنوبی و ویتنام به عنوان نمونه انتخاب گردیده اند. ابزار گردآوری اطلاعات مراجعه به اسناد و مدارک بوده است. یافته ها نشان می دهد که مدیریت بحران اثربخش، مستلزم کاربرد شیوه مدیریت آمرانه حین بحران، تمرکز در جمع آوری و توزیع اطلاعات، مدل حکمرانی همکارانه قبل از بحران، شفافیت، همکاری های بین سازمانی، مدیریت فضای مجازی و فرهنگ سازی قبل از بحران می باشد.
کلیدواژگان: بحران، مدیریت بحران، کروناویروس، مدیریت دولتی، مدیریت تطبیقی -
صفحات 147-166پژوهش های گوناگون نشان می دهد که افزایش احساس عدالت بر جنبه های متفاوت رفتار سازمانی تاثیرگذار است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه عدالت سازمانی ادراک شده کارکنان و صداقت رفتاری مدیران در شعب بانک کشاورزی بوده است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. نمونه ی پژوهش شامل 301 نفر از کارکنان شعب بانک کشاورزی استان مازندران می باشد که به صورت تصادفی انتخاب شدند. سنجش متغیرهای پژوهش با استفاده از پرسشنامه های استاندارد صورت گرفت و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از رگرسیون استفاده شده است. پایایی ابزار پژوهش از طریق آلفای کرونباخ تایید گردید و روایی پرسشنامه ها از نوع روایی محتوا می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که بین عدالت سازمانی و ابعاد آن با صداقت رفتاری مدیران رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. همچنین میزان ارتباط بعدهای عدالت رویه ای و عدالت تعاملی با صداقت رفتاری به ترتیب 25 و 56 درصد بوده و رابطه میان بعد عدالت توزیعی با صداقت رفتاری تایید نگردید. بنابراین به دلیل اهمیت و میزان ارتباط بالای دو بعد عدالت سازمانی با صداقت رفتاری ادراک شده مدیر، پیشنهاد می شود مدیران زمینه را برای افزایش عدالت سازمانی به خصوص در ابعاد رویه ای و تعاملی فراهم آورند و از این طریق صداقت را در رفتار خود نشان داده و در ترغیب فعالیت کارکنان در جهت تحقق اهداف سازمانی گام های موثرتری بردارند.کلیدواژگان: عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت تعاملی، صداقت رفتاری، نگرش کارکنان
-
Pages 1-27
The purpose of this study is to review and fit the public-private partnership model in the downstream Iranian oil industry. The present research from the audience dimension is basic, from the goal perspective is exploratory and from the dimension is cross-sectional. Data collected through a researcher-made questionnaire. Formal and content validity of the questionnaire were checked and it was completed by 260 middle and senior managers of downstream Iranian oil industries. The data validation was analyzed using the ratio test technique, confirmatory factor analysis and structural-interpretive equations method. To design and review the public-private partnership model, we used structural-interpretive modeling (ISM) method and the partial least squares technique to attest the statistical model. The results show that the model has a good fit. Also, using the same tool, the factor load of each factor and the impact of each variable were determined.
Keywords: Public-Private Partnership, Downstream Iranian Oil Industries, partial least squares (PLS) -
Pages 29-54
The purpose of this study is to develop market-oriented capabilities with an emphasis on innovation and entrepreneurship; The role of knowledge management in manufacturing companies in Mashhad, this research is applied in terms of purpose and in terms of nature and method of implementation, descriptive-survey and correlational. The statistical population of the present study consists of marketing and sales managers of active manufacturing companies located in Mashhad industrial town. According to the available resources, the number of this statistical population is 418 people and the sample size is 200 people based on Cochran's formula. For this purpose, by studying the literature and background of related research and interviewing experts, 62 variables were observed and 18 variables are hidden. In the present study, to confirm the model and answer the hypotheses of structural equation modeling by partial least squares (PLS) method with Use of Smart PLS software has been used. Shows the execution of the necessary calculations in the Smart Pay software. While confirming the relationships between latent variables in the structural model, the whole model is fitted at a strong level of 0.955, and the results showed innovation in knowledge management with a coefficient (13.61), innovation in entrepreneurship with a coefficient (161.54), innovation in the market With coefficient (2.39), entrepreneurship based on knowledge management with coefficient (6.67), and knowledge management based on market with coefficient (5.04), has a positive and significant relationship.
Keywords: Market-oriented, Innovation, entrepreneurial-oriented, knowledge management, structural equations modeling -
Pages 55-82
The social marketing that uses the principles of commercial marketing, could change the attitude and behavior of individuals in support of society’s welfare. The voluntary not-payment of taxes is one of the concerns of Iran’s economic administration. Because, a large share of Iran’s budget revenue (especially in recent years) to come to gather in tax, this study is aimed at employing the principles of social marketing mix to identify the factors contributing to voluntary tax payment by taxpayers. Therefore, the main purpose of this study is to examine the views of tax experts on how each of the social marketing mix can be effective in collecting taxpayers' taxes voluntarily. This conceptual mapping research is exploratory and basic from goal and audience dimensions respectively. The statistical population is the experts of the country's tax affairs organization who have been selected based on convenience sampling. The results show the prominent place of social marketing mix from the view of experts and prioritization of each element of social marketing mix in voluntary tax collection. Therefore, all eight elements of marketing mix (offer, participation cost, social communication, accessibility, publicity, participation, Policy-making and resource chain) fully maps the factors influencing voluntary tax collection, but, among them, the role of policy-making, participation, and publicity are more important.
Keywords: Taxes, social marketing, social marketing mix, voluntary tax payments, obedience -
Pages 83-116
If in a definition of national competitiveness، we call it "the share of a country's products / services in the global market", we come to the fundamental question of why the share of Iranian engineering companies in the global market is small? The aim of this study is to explain the role of government in increasing the national competitiveness of Iranian engineering companies in the global market. In this qualitative research, we interviewed fifteen experts from engineering companies and organizations connected to export of engineering services. The data collection tool was a semi-structured interview and experts selected in a non-random convenience sampling. Theme analysis and coding methods were used to analyze the data. The result of the research indicated that a comprehensive framework for government policies to increase the competitiveness of the country's engineering services has to be formulated. This framework requires the following initiatives: Reforming the existing mechanisms in financing; Establishment of engineering companies to be matched with the requirements of internationalization; transforming government support mechanisms, especially in foreign relations; restructuring the administration of engineering export services and changing attitudes towards the engineering export services and smoothing the presence of the private sector. And, most importantly, is the perception that in the current economic condition, the export of engineering services can act as a driving force of our economy. It has to be noted that this framework can be applied as a basis for drawing a model of competitiveness of engineering services exports in other service / industrial areas of our country.
Keywords: Competitiveness, National Competition, Engineering Services, Public Policy, Global Market -
Pages 117-146
Crises are an integral part of human life that occur unpredictably and cause many problems for Involved systems. Coronavirus is one of the recent global health crises. It started in China and spread to other countries, causing a worldwide epidemic. Wise action is necessary to successfully overcome the crises. The aim of this study is to compare the performance of three countries; South Korea, Vietnam and Iran, in management of controlling coronavirus crisis. First, the issue of crisis, crisis management, health crises and coronavirus crisis are addressed. The performance of countries is compared based on the activities carried out by each country. Findings show that effective crisis management requires the application of decisive management in times of crisis, centralization of information collection and distribution, pre-crisis collaborative governance model, transparency, inter-organizational cooperation, cyberspace management and pre-crisis culture.
Keywords: Crisis, Crisis Management, Coronavirus, Government Management, Comparative Management -
Pages 147-166Studies show that increasing the sense of justice, affects different aspects of organizational behavior. The purpose of this study was to investigate the relationship between perceived organizational justice and behavioral honesty of managers in Agricultural Bank branches. The research method is descriptive and correlational. The research sample includes 301 employees of Mazandaran Agricultural Bank branches who were randomly selected. We measured research variables through a survey and used regression to analyze the data. The reliability and validity of the research tool was confirmed by Cronbach’s alpha and the content validity. Findings showed that there is a direct and significant relationship between organizational justice and its dimensions with the behavioral honesty of managers. Also, the relationship between the dimensions of procedural justice and interactive justice with behavioral honesty was 25 and 56%, respectively. The relationship between the dimension of distributive justice and behavioral honesty was not confirmed. Therefore, due to the importance and high relationship between two dimensions of organizational justice and perceived behavioral honesty, managers could furnish an organizational climate to encourage their employees to take effective steps toward achieving organizational goals.Keywords: Distributive justice, Procedural justice, Interactive justice, Behavioral honesty, Employee attitude