فهرست مطالب

راهبرد مدیریت مالی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1400)

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده فاطمه حسینی*، رضا راعی، شاپور محمدی صفحات 1-20

    ‌این تحقیق با ‌استفاده از داده‌های ‌15 سهم از 7 گروه صنعتی مختلف در بازه ‌‌5 دقیقه‌ای طی‌روز ‌در ‌سال 1398 به ارایه مدلی برای ساختار وابستگی نقدشوندگی و بازدهی سبدی از سهام ‌در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. در این راستا، به علت پیچیدگی‌های ناشی از مدل‌سازی توامان بیش از 30 متغیر (توزیع توامان نقدشوندگی و بازدهی)، پس از مدل‌سازی تک متغیره نقدشوندگی هر یک از سهم‌ها بر مبنای مدل پواسون خودرگرسیو شرطی (ACP) و بازدهی هر سهم بر مبنای مدل خودرگرسیون تعمیم‌یافته شرطی ناهمسانی واریانس (GARCH)، از توزیع‌های حاشیه‌ای مزبور برای مدل‌سازی توزیع توامان با روش کاپیولا واین (Copula vine) استفاده گردید. ‌یافته‌های مبتنی ‌بر ‌داده‌های پربسامد نشان داد میان نقدشوندگی سهم‌ها و همچنین میان نقدشوندگی و بازدهی سهم‌ها با یکدیگر همبستگی قوی‌ غیرخطی دنباله‌ای ‌وجود دارد. بنابراین، ‌ارزیابی دقیق‌تر ریسک ایجاب می‌کند ‌شاخص‌هایی نظیر ارزش در معرض خطر مورد توجه قرار گیرد. به‌علاوه‌، نتایج ‌تحقیق حاضر نشان داد مدل‌سازی توزیع توامان نقدشوندگی و بازدهی سهام در ابعاد زیاد با تکیه بر کاپیولا واین به دلیل انعطاف بالا، برازش مناسبی برای توزیع توامان نقدشوندگی و بازدهی ‌دارای همبستگی قوی ‌غیرخطی دنباله‌ای ‌ارایه می‌دهد.

    کلیدواژگان: نقدشوندگی، کاپیولا-واین، ابعاد بالا، ACP
  • محمدرضا رستمی، حجت الله انصاری، فرزانه رحیمی* صفحات 21-42

    با وجود اعتبار نظری و تجربی الگوی قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، شواهد تجربی ارایه شده نشان می دهد که سرمایه گذاران به دلیل تحمل نوسانات غیرسیستماتیک صرف ریسک مطالبه می نمایند. با در نظر گرفتن نوسانات غیرسیستماتیک در قیمت گذاری دارایی های ریسکی، هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های شرکتی توضیح دهنده نوسانات غیرسیستماتیک شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش نوسانات غیرسیستماتیک شرکت ها با استفاده از روش های شرطی و غیرشرطی و مدل های پنج عاملی و هفت عاملی قیمت گذاری دارایی ها اندازه گیری می شود و ارتباط نوسانات غیرسیستماتیک و ویژگی های شرکتی، با رگرسیون پنل بررسی می گردد. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس ایران در بازه زمانی 1390 تا 1397 است که با توجه به شرایط تعیین شده در نمونه‎گیری 82 شرکت انتخاب شده است. نتایج حاصل از تخمین رگرسیون پنل با بکارگیری سنجه های مختلف اندازه گیری ریسک غیرسیستماتیک نشان می دهد که عوامل ارزش دفتری به ارزش بازار، اندازه، رشد فروش، رشد دارایی ها و نقدشوندگی به عنوان عوامل توضیح دهنده نوسانات غیرسیستماتیک شرکتها به شمار می روند. شرکت های با ارزش دفتری به ارزش بازار بالا ، اندازه بزرگتر، رشد دارایی کمتر، رشد فروش کمتر و نقدشوندگی کمتر، نوسانات غیرسیستماتیک کمتری خواهند داشت.

    کلیدواژگان: نوسانات غیرسیستماتیک، ویژگی های شرکتی، گارچ نمایی
  • آرش پوررضایی*، علی محمد کیمیاگری صفحات 43-64

    دستیابی به ساختار سرمایه بهینه جهت دستیابی به حداکثر سودآوری، ارزش و حداقل هزینه سرمایه از جمله موضوعات مهم مورد پژوهش توسط متخصصان مالی است. در حوزه رابطه میان تصمیمات تامین مالی و سودآوری شرکتها به طور عمده از چهار نظریه میلر و مودیگلیانی، نظریه نمایندگی، نظریه توازن ایستا (هر سه ناظر بر رابطه مثبت میان نسبت بدهی و سودآوری) و نظریه سلسله مراتبی (رابطه منفی بین نسبت بدهی و سودآوری) مطرح است. در این پژوهش با استفاده از داده های 161 شرکت ثبت شده در بورس اوراق بهادار تهران در پنج صنعت (شامل کاشی و سرامیک، سیمان، فلزات، نفت و گاز، و داروسازی) در بازه زمانی 1389-1396به مسئله تخمین تابع سودآوری توسط ساختار سرمایه پرداخته شده است. به منظور تخمین تابع مذکور از تحلیل رگرسیون و همچنین الگوریتم ترکیبی شبکه عصبی موجکی و الگوریتم رقابت استعماری استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از رابطه منفی بین نسبت های بدهی و نسبت بازده دارایی ها (تایید نظریه سلسله مراتبی) در شرکتهای صنایع کاشی و سرامیک، سیمان، فلزات، و داروسازی می باشد. این در حالی است که در صنعت نفت و گاز، رابطه معناداری میان متغیرهای مذکور یافت نشده است. به علاوه عملکرد شبکه عصبی موجکی بهینه سازی شده با الگوریتم رقابت استعماری برای تمامی صنایع، قدرت تبیین بیشتری (نسبت به رگرسیون خطی ساده) از خود نشان داده است.

    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، سودآوری، رگرسیون، شبکه عصبی، الگوریتم رقابت استعماری
  • حسن زلقی*، کفسان منصوری، عباس افلاطونی صفحات 65-86

    مدیریت سود، دستکاری در فرایند گزارشگری مالی است که توسط مدیران شرکتها جهت کسب منافع شخصی انجام می گیرد. بر اساس تیوری مدیریت ارشد، مدیران بر مبنای تفاسیر شخصی خود؛ استراتژی های شرکت را انتخاب می کنند، و این تفاسیر تابعی از تجربیات، ارزش ها و ویژگی های مدیران است. در این پژوهش ، رابطه بین ویژگی های جمعیت شناختی مدیران ارشد و استراتژی مدیریت سود، در 138 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1392 تا پایان 1397 بررسی شده است. به ‎منظور تجزیه ‎و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون چندگانه و داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد حضور مدیران ارشدمالی زن، رابطه معناداری با مدیریت سود بر مبنای تعهدی و مدیریت سود واقعی ندارد و تجربه مدیران ارشد مالی با مدیریت سود تعهدی رابطه مثبت ومعناداری دارد و این رابطه برای مدیریت سود واقعی معنادار نیست. همچنین نتایج نشان دهنده این است که تحصیلات عالی مدیران ارشد مالی ، رابطه مثبت و معناداری با مدیریت سود تعهدی و واقعی دارد.

    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، ویژگی جمعیت شناختی، مدیریت سود، نظریه مدیریت ارشد
  • قهرمان عبدلی، محمد حیدری* صفحات 87-106

    هدف این مقاله ارزیابی دو تورش رفتاری بیش واکنشی وکم واکنشی سرمایه گذاران در بازار سهام ایران و بیان رابطه آنها با تورش دیگری به نام رفتار گله ای است. منظور از تورش های رفتاری در بازار سرمایه، وضعیتی است که فرد بنا به دلایل منطقی یا غیر منطقی اطلاعات و تحلیل های شخصی خود را نادیده گرفته و تاثیرپذیری اش از اخبار، تحولات اقتصادی، سیاسی و... منجر به واکنش به موقع یا به اندازه و یا هر دو به تحولات بازار نبوده و سبب فاصله از بازار کارا خواهد شد. در این پژوهش از مدل باربریز و همکاران برای ارزیابی بیش واکنشی و کم واکنشی و همچنین از مدل لاکونیشوک برای بررسی رفتار توده وار سرمایه گذاران استفاده شده است. برای این منظور از داده-های روزانه قیمت سهام و حجم معاملات سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 لغایت 1398 استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که بیش واکنشی، کم واکنشی و نیز رفتار توده وار سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران در طول دوره بررسی وجود داشته است.

    کلیدواژگان: بیش واکنشی، توده واری، حجم معاملات، قیمت سهام، کم واکنشی
  • عبدالرضا عیسوند حیدری، میرحسین موسوی*، صالح قویدل دوستکوئی، اسماعیل صفرزاده صفحات 107-130

    وقوع بحران های مالی گسترده و افزایش میزان نگرانی ها نسبت به نابرابری های موجود، معرفی زیرشاخص های ثبات مالی توسط نهادهای بین المللی را برای شرکت های بیمه به دنبال داشته است. بروز هرگونه مشکلات مالی و متعاقب آن رسوایی تحت عنوان ورشکستگی مالی و اقتصادی، در شرکت های بیمه، نه تنها سهامداران آنها را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه بسیاری از افراد جامعه از جمله بیمه گذاران و سایر ذینفعان را از نتایج این آسیب ها متضرر خواهد کرد. از آنجا که ناظرین صنعت بیمه نیازمند دستیابی به یک ابزار کارآمد برای بررسی و شناخت چالش های درونی صنعت بیمه کشور هستند و در این میان شاخص های تک بعدی توان و استحکام لازم را برای بیان آثار این گونه چالش ها را ندارند، هدف این مقاله محاسبه شاخص ترکیبی ثبات مالی برای صنعت بیمه با توجه به آمار و اطلاعات سری زمانی 1397-1385 شرکت های بیمه است. شاخص ترکیبی ثبات مالی با استفاده از 27 زیر شاخص احصاء شده از ادبیات نظری و تجربی و روش مولفه های اصلی محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که در بلندمدت صنعت بیمه با روند نزولی ثبات مالی مواجه است ولی در کوتاه مدت دارای روند نوسانی است. روند نزولی بلندمدت شاخص ثبات مالی بیانگر وضعیت بحرانی صنعت بیمه است.

    کلیدواژگان: ثبات مالی، سلامت مالی، صنعت بیمه، مولفه های اصلی، شاخص ترکیبی
  • محمدعلی احمدزاد اصل* صفحات 131-148

    این مقاله در جست وجوی کشف الگوی خلق ارزش در شرکت ملی صنایع مس ایران است. با توجه به نزدیکی هویتی این شرکت با هلدینگ ها و شرکت های مادر، در یک پژوهش آمیخته (کیفی و کمی) به موضوع مسئله رسیدگی شد. در بخش کیفی با استفاده از روش داده بنیاد نظام مند، با مصاحبه با 10 نفر از خبرگان تجربی و اجرایی آشنا با خلق ارزش به مدل مفهومی دست یافته شد. در بخش کمی با استفاده از توزیع پرسشنامه میان 183 نفر از مدیران و کارشناسان تصمیم گیرنده در شرکت ملی صنایع مس ایران، و تحلیل با کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس، اعتبارسنجی مدل انجام شد. مدل شامل مقوله محوری (خلق ارزش)، شرایط علی (ویژگی های ذاتی، ویژگی های رابطه ای با واحدهای کسب وکار، ویژگی های ساختاری و کارکردی و ویژگی های سبد کسب وکار)، شرایط زمینه (مدیریت زنجیره تامین، مدیریت سیستم ها و روش ها، مدیریت منابع و مدیریت چشم اندازها و ارزش ها)، شرایط مداخله گر (وضعیت اقتصادی ایران، قوانین و مقررات ملی و بین المللی، مادرهای رقیب)، راهبردها (نفوذخودمدرانه، توسعه بنگاه، نفوذ وظیفه ای و خدماتی، نفوذ ارتباطی و ترکیبی از استراتژی ها) و پیامدها (تخصیص بهتر منابع، فرمول بندی استراتژی های ارزش آفرین، کنترل مدیریت عملکرد و متمایزسازی) است. نتایج حاصل از آزمون برآورد ضرایب مدل حاکی از اثر مثبت و معنادار، در سطح خطای 5 درصد، مقوله های علی بر مقوله محوری، مقوله محوری بر راهبردها، مقوله زمینه ای بر راهبردها، مقوله مداخله ای بر راهبردها و راهبردها بر پیامدها و در نتیجه اثر مثبت و معنادار کلیه متغیرهای یادشده بر خلق ارزش در شرکت ملی صنایع مس ایران است. بنابراین شرکت ملی صنایع مس ایران باید با توجه به مولفه های مطرح شده در مدل، بهترین استراتژی را اتخاذ نماید.

    کلیدواژگان: خلق ارزش، ارزش آفرینی، شرکت ملی صنایع مس ایران، نفوذ خودمدارانه، رویکرد داده بنیاد
  • سید ابوالفضل دولت آبادی، مجتبی مشدئی*، محمدرضا عبدلی صفحات 149-174

    هدف این پژوهش طراحی مدل عوامل استراتژی های مالی رقابتی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل سازی تفسیری ساختاری فراگیر TISM می باشد. روش شناسی این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از حیث نحوه بدست آوردن داده ها، توصیفی و به لحاظ روش شناسی ترکیبی از تحلیل فراترکیب و تحلیل تفسیری ساختاری فراگیر (TISM) استفاده شده است. در این پژوهش که در دو فاز کیفی و کمی انجام گرفت، نخست 10 نفر از نخبگان جامعه علمی حسابداری مشارکت داشتند تا از طریق مشارکت آن ها چک لیست های مرتبط با استراتژی های رقابتی شرکت ها تعیین گردد. بر این اساس سه استراتژی عملکردی، حاکمیتی و سرمایه در گردش در قالب 19 شاخص تایید شدند و وارد مرحله تحلیل دلفی گردیدند. در تحلیل دلفی نیز 6 شاخص براساس معیارهای میانگین و ضریب توافق حذف شدند و مجموع شاخص ها در راند دوم دلفی به 13 شاخص تقلیل و مورد تایید قرار گرفت. سپس در بخش دوم پژوهش تعداد 30 نفر از کارگزاران و تحلیل گران بازار بورس اوراق بهادار مشارکت داشتند و طی 7 مرحله تحلیل تفسیری ساختاری فراگیر TISM مشارکت نمودند. نتایج در تحلیل تفسیری ساختاری فراگیر نشان داد، سه شاخص افزایش حجم معاملات به عنوان استراتژی عملکردی، تقویت استقلال هیات مدیره به عنوان استراتژی حاکمیتی و کارایی بدهی های جاری به عنوان استراتژی سرمایه در گردش موثرترین شاخص های استراتژی های رقابتی شرکت ها تعیین شدند. همچنین مشخص گردید، کاهش هزینه های عملیاتی به عنوان شاخص استراتژی عملکردی شرکت ها کم اثرترین عامل در استراتژی رقابتی شرکت ها شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: استراتژی های رقابتی، استراتژی های عملکردی، استراتژی های حاکمیتی، استراتژی های سرمایه در گردش
  • عبدالله امیری*، پرویز سعیدی صفحات 175-190

    تجدید ساختار به مفهوم تغییرات عمیق و استراتژیک است که به طور گسترده ای بر فعالیت های آینده شرکت تاثیر می گذارد. در این راستا ضرورت بررسی تاثیر اجرای این استراتژی ها برجسته میگردد.هدف از این مطالعه بررسی تاثیر اجرای استراتژی های تجدید ساختار دارایی و مالی در مراحل مختلف چرخه عمر شرکت های بحران زده می باشد. برای این منظور جهت انتخاب شرکت های بحران زده از Z-score Tofflerاستفاده شد. 406 سال- شرکت در بازه زمانی 94-1384 بعنوان نمونه انتخاب شدند. برای تعیین مراحل چرخه عمر شرکت از مدل جریانات نقدی دیکینسون(2007) استفاده شد. برای آزمون فرضیات از مدل رگرسیون لاجیت استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از این است که متغیر Q توبین فقط با استراتژی تجدید ساختار دارایی رابطه معنی دار و منفی دارد، متغیر دارایی کل با استراتژ های تجدید ساختار مدیریتی رابطه مثبت و با استراتژی تجدید ساختار دارایی رابطه منفی دارد، بین متغیر های اهرم مالی، جریانات نقدی سهامداران نهادی، بازده دارایی شرکت و هر دو استراتژی تجدید ساختار رابطه ای پیدا نشد. همچنین یافته ها نشان داد که شرکت های مرحله رشد نسبت به شرکت های مراحل تولد، بلوغ، احیا و افول کمتر از برنامه تجدید ساختار دارایی استفاده میکنند.شرکت هایمرحله تولد نسبت به شرکت های مراحل رشد، بلوغ،احیا وافول کمتر از تجدید ساختار مالی استفاده می کنند. طبقه بندی GEL: .G320 , G30,G3

    کلیدواژگان: تجدید ساختار، استراتژی، چرخه عمر، شرکت، بحران مالی
  • حمید بداغی، حسن ولیان*، سیده فاطمه مرتضویان، مهدی واسعی چارمحالی صفحات 191-216

    تلاش تدوین کنندگان قوانین و آیین نامه های اجرایی بازارهای سرمایه در طی سال های گذشته تواما با هدف ارتقای سطح شفافیت های اطلاعاتی به منظور ایجاد تقارن بیشتر بین شرکت ها با سهامداران بوده است تا از این طریق بتوانند، جذابیت بیشتری برای سرمایه گذاران ایجاد کنند تا سرمایه های خود را وارد بازار بورس نمایند. بر این اساس، هدف این تحقیق، بررسی تاثیر توانایی مدیریتی مدیر عامل بر ابهام شرکتی و ارزش نهایی وجه نقد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. دوره ی زمانی پژوهش 1392 تا 1396 می باشد و تعداد 123 شرکت با بهره گیری از الگوی رگرسیون چند متغیره مورد آزمون قرارگرفت. در این پژوهش برای سنجش توانایی مدیریتی از مدل دیمرجیان و همکاران (2012) و برای سنجش ارزش نهایی وجه نقد از مدل فالکندر و وانگ (2006) و برای سنجش ابهام شرکتی نیز از مدل ایویگار (2018) استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شرکت های دارایی توانایی مدیریتی بالاتری نسبت به شرکت های دارای توانایی مدیریتی پایین تر دارای تاثیر بیشتر و مثبتی بر ارزش نهایی وجه نقد داشت. همچنین مشخص گردید، شرکت های دارای توانایی مدیریتی بالاتر با حجم معاملات و به موقع بودن سود که دو معیار ابهام شرکتی می باشند، تاثیر مثبت دارند اما با تفاوت قیمت پیشنهادی خرید و فروش به عنوان مولفه ی دیگر ابهام شرکتی تاثیر منفی دارد.

    کلیدواژگان: توانایی مدیریتی، ابهام شرکتی، ارزش نهایی وجه نقد
|
  • S.Fatemeh Hosseini*, Reza Raei, Shapour Mohammadi Pages 1-20

    Modeling the joint distribution of liquidity and return to determine the dependency structure of a 15-stock portfolio using intraday data in 2019 provides a suitable model for the commonalities. Based on the complexities of higher dimensions multivariate modeling (combined distribution of liquidity and return), after univariate modeling of the stocks’ liquidity based on Autoregressive Conditional Poisson model (ACP) and the returns with the Generalized Autoregressive Conditional Heteroscedastic (GARCH), the marginal distributions were incorporated into a Copula Vine to model the dependency. The findings of this study, based on high-dimensional high-frequency data, indicate that there is an extreme nonlinear correlation between the liquidity of stocks and also between liquidity and returns across the portfolio, which is necessary to take into account in risk assessments to prevent inaccurate assessment of risk indicators such as value at risk. In addition, the results have shown that modeling the joint distribution of liquidity and stock returns in high dimensions relying on the Copula Vine model due to the flexibility performs well.

    Keywords: Liquidity, Copula Vine, ACP
  • MohammadReza Rostami, HojjatAllah Ansari, Farzane Rahimi * Pages 21-42

    Despite theoretical and empirical validity of capital asset pricing model, empirical evidence shows that investors ask Risk premium due to idiosyncratic volatility. Considering the idiosyncratic volatility in capital asset pricing، this study aims to Determine Firm characteristics which explain idiosyncratic volatility in Tehran Stock Exchange. In this study, we measured the idiosyncratic volatility, employing the 5 and 7 multi factor models and using the conditional and non-conditional methods. more over we investigate the relation between firms characteristics and idiosyncratic volatility by panel Regression. The research population contains the whole firms in Tehran Stock Exchange and OTC during 2011-2017, amongst them 82 firm were selected based on specified sampling conditions. Employing various Ivol measurements, our results show that book to market equity ratio, size، sales growth, asset growth and liquidity, are the Determinants of idiosyncratic volatility and firms with greater size, lower liquidity, lower sales growth, higher book to-market equity ratio, and lower Asset growth have less idiosyncratic volatility

    Keywords: Idiosyncratic volatility, Firm Characteristics, Egarch
  • Arash Pourrezaei *, Alimohammad Kimiagari Pages 43-64

    Achieving the optimal capital structure in order to gain maximum profitability and value while having minimum cost of capital is one of the important topics studied by financial professionals. In the field of the relationship between financing decisions and corporate profitability, there exists four major theories of Miller and Modigliani, agency theory, static balance theory (all observing the positive relationship between debt ratio and profitability) and hierarchical theory (negative relationship between debt ratio and Profitability). In this study, using data from 161 companies listed on the Tehran Stock Exchange in five industries (including ceramic tiles, cement, metals, oil and gas, and pharmaceuticals) between 2010 and 2017, the problem of estimating the profitability function by the capital structure has been addressed. In order to estimate the mentioned function, regression analysis as well as a combination of wavelet neural network algorithm and the Imperialistic Competition Algorithm have been used. The results indicate a negative relationship between debt ratios and return on asset (confirmation of hierarchical theory) in ceramic tile, cement, metals, and pharmaceutical companies. However, in the oil and gas industry, no significant relationship has been found between these variables. In addition, the performance of the wavelet neural network optimized by the imperialistic competition algorithm has shown to be more desirable than simple linear regression for all the investigated industries.

    Keywords: Capital Structure, Profitability, regression, Neural Network, Imperialistic competition algorithm
  • Kefsan Mansouri, Hasan Zalaghi *, Abbas Aflatooni Pages 65-86

    Earnings management is the manipulation of the financial reporting process by corporate senior managers for personal interests. According to upper echelons theory, managers choose company strategies based on their personal interpretations and these interpretations depend on the managers' experiences, values, and Characteristics. In this study, the relationship between demographic characteristics of senior managers and earnings management strategy in 138 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the years 2013- 2018 has been investigated. Multivariate regression model and combined data were used to analyze the data and test the hypotheses. The results of this study show that the presence of female senior financial managers does not have a significant relationship with accrual-based earnings management and real earnings management and the experience of senior financial managers has a positive and significant relationship with accrued earnings management and this relationship is not significant for real earnings management. The results also show that higher education of senior financial managers has a positive and significant relationship with accrual and real earnings management

    Keywords: upper echelons theory, earning management, Accrual, Demographic characteristics
  • Ghahreman Abdoli, Mohammad Heidari * Pages 87-106

    The purpose of this paper is to evaluate the two behavioral biases, overreaction and underreaction, of investors in the Iran stock market and to express their relationship with another bias called herd behavior.Meaning of behavioral biases in the capital market is situations in which a person with rational or irrational reasons, ignores his personal information and his influence on news, economical and political evolutions, etc.,won’t lead to an on time or sufficient or both reaction to the market evolutions and will cause a gap in the efficient market. In this study, Barberise et al.'s model was used to evaluate overreaction and underreaction, and the Laconishok model to examine the behavioral biases of investors. For this purpose, the daily data of stock prices and stock trading volume of companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2013 to 2019 have been executed. The results of the this study show that the over and under reaction of investors and also herding in the Tehran Stock Exchange has existed during the review period.

    Keywords: Over reaction, Herding, Trading Volume, Stock Price, Underreaction
  • Abdolreza Iesvand Heidari, MirHossein Mousavi *, Saleh Ghavidel Dostokoue, Esmaeel Safarzadeh Pages 107-130

    Occurrence of financial crisis Occurrence of financial crisis and increase concerns about existing inequalities have led to the introduction of financial stability sub-indicators by international institutions for insurance companies. The occurrence of any financial problems and the subsequent scandal known as financial and economic bankruptcy in insurance companies, not only affects their shareholders, even also affects many members of society, including insurers and other stakeholders. Since insurance industry observers need to achieve an efficient tool to study and identify the internal challenges of the country's insurance industry, and in the meantime, one-dimensional indicators do not have the necessary strength to express the effects of such challenges, the purpose of this article is to calculate the combined financial stability index. For the insurance industry, according to the statistics and information of the period of 1397-1385 insurance companies. The combined index of financial stability has been calculated using 27 sub-indices from the theoretical and experimental literature and the principal components method. The results show that in the long run, the insurance industry is facing a downward trend in financial stability, but in the short run, it is fluctuating. The long-term downward trend of the financial stability index indicates the critical situation of the insurance industry.

    Keywords: Financial Stability, Financial soundness, Insurance Industry, principle Component, Combined index
  • MohammadAli Ahmadzad Asl * Pages 131-148

    This paper seeks to discover the pattern of value creation in the National Iranian Copper Industries Company. Given the company's proximity to Holdings and its parent companies, the issue was addressed in a mixed (qualitative and quantitative) study. In the qualitative section, we came up with the conceptual model by interviewing 10 empirical and executives familiar with value creation using the Grounded theory method. The quantitative part was performed by distributing a questionnaire among 183 managers and decision-makers at the National Iranian Copper Company, and the analysis was performed using SmartPlus software, model validation. The model includes axial category (value creation), causal conditions (intrinsic attributes, relational attributes of business units, structural and functional attributes and portfolio attributes) context conditions (supply chain management, systems and methods management, resource management and prospects management, and Values), intervening conditions (Iranian economic situation, national and international rules and regulations, competing mothers), strategies (stand- alone influence, corporate development, functional and service influence, linkage influence and combination of strategies), and consequences (better resource allocation, formulation Value Creation Strategies, Performance Management Control, and Distinction). Coefficient tests show positive and significant effect of causal conditions on axial category, axial category on strategies, context conditions on strategies, intervening conditions on strategies, and strategies on consequences, and so, all of these variables on on value creation in National Iranian Copper Industries’ Company. The results showed that the National Iranian Copper Industry Company should adopt the best strategy with regard to the components mentioned in the model.

    Keywords: Value Creation, National Iranian Copper Industry Company, Stand- alone influence, Corporate Development, Linkage Influence
  • Seyed Abolfazle Dolatabadi, Mojtaba Moshdeyee *, MohammadReza Abdoil Pages 149-174

    The Purpose of this research is Explaining Factors of Financial and Accounting Competitiveness Strategies in Tehran Stock Exchange Companies Using Total Interpretative Structural Interpretation (TISM). The methodology of this research is applied in terms of purpose, as a method of obtaining data, descriptive and in terms of the methodology of the combination of extended analysis and Total Interpretative Structural Interpretation (TISM). In this two-phase, qualitative and quantitative study, first, 10 of the elite of the scientific community of accounting participated in the checklist of related companies' competitive strategies through their participation. Accordingly, three functional strategies, governance, and working capital were approved in 19 indexes and entered the Delphi analysis phase. In Delphi analysis, 6 indicators were also eliminated based on average criteria and agreement coefficient, and the total of indices in Delphi second round was reduced to 13 indicators. Then, in the second part of the research, 30 participants of the stock market brokers and analysts participated and participated in 7 stages of Total Interpretative Structural Interpretation (TISM). The results showed that the three indicators of increasing the volume of transactions as a functional strategy, strengthening the independence of the board of directors as a strategy of governance and the efficiency of current liabilities as the strategy of working capital were determined by the most effective indicators of the competitive strategies of companies. It was also found that the reduction of operational costs as the indicator of corporate performance strategy was the least effective factor in the company's competitive strategy.

    Keywords: Competitive Strategies, Performance Strategies, Governance Strategies, Working Capital Strategies
  • Abdollah Amiri *, Parviz Saeedi Pages 175-190

    Restructuring is a concept of profound and deep changes that have an extensive impact on the future activities of the company. In this regard, the need to investigate the effect of enforcement of these strategies is highlighted. The purpose of this study is to investigate the effect of implementation restructuring strategies in different stages of crisis life cycle companies. For this purpose, we used Z-score Toffler to select crisis companies. 406 years – Company in the period 2005-2015 were selected as a samples.It was used to determine the stages of the company's life cycle from Dickinson's cash flow model (2011). The The Logit regression model was used to test the hypotheses. The results of the paper suggest that Toobin's variable only significant and negatively correlated with the asset restructuring strategy. The total assets variable negatively correlated with the restructuring of management structures positively and with the asset restructuring strategy. Between the financial leverage variables, the cash flows of the institutional shareholders, the firm's assets, and both strategies were not found. Thus the results of the paper indicate that growth stage companies are less likely to use the asset restructurings plan than firms in the stage of birth, maturity, shake - out and decline. Similarly, The birth stage Companies use less than Management restructuring than firms in growth, maturity, and shake - out. GEL classification: G3, G30, G320.

    Keywords: restructuring, strategy, life cycle, company, financial crisis
  • Hamid Bodaghi, Hasan Valiyan *, Seyedeh Fatemeh Mortazaviyan, Mehdi Vaseyee Charmahali Pages 191-216

    The efforts of the developers of the laws and regulations of capital markets over the past years have also been aimed at raising the level of information transparency in order to Companies in this field can be successful in terms of both the technical and managerial dimensions and the ability to meet the expectations of shareholders and investors. The purpose of this research is the effect of CEO Managerial Ability on Marginal Value of Cash and Corporate Opacity of Companies Listed on Tehran Stock Exchange. The research period is 2013 to 2017, and 123 firms were tested using multivariate regression model. In this research, for measuring the Managerial ability of Demerjian et al (2012), Marginal Value of Cash from Faulkender and Wang (2006) model was used to measure the final value of cash, and the model Uygur (2018) was used to measure Corporate Opacity. Findings of the research show that asset companies have higher managerial ability than asset companies. The lower managerial ability has a more positive and positive effect on the on Marginal Value of Cash. It was found firms with higher managerial ability, with Trading volume and Earnings Timeliness that two criteria are Corporate Opacity, and a significant positive correlation. But with the bid-ask spread as another component of Corporate Opacity has a negative and significant relationship.

    Keywords: CEO Managerial Ability, Marginal Value of Cash, Corporate Opacity