فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 61 (پاییز 1400)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 61 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • داود سیفی قره یتاق*، بهنام محمدی، محمد مهدی پور، مرضیه قدس نیا صفحات 11-48
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی پهنه های توزیع قاچاق انواع مواد مخدر در استان سیستان و بلوچستان با توجه به موقعیت جغرافیایی آن و قرارگیری آن در همسایگی کشور افغانستان و پاکستان بود.

    روش

    روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای بود. داده ها و اطلاعات برای ارایه راه حل متناسب با معضل مذکور بر اساس واقعیت موجود و نظرخواهی از کارشناسان مرتبط بدست آمد.

    یافته ها

    در این پژوهش به پهنه بندی انواع مواد مخدر پرداخته شد و نتایج حاصل از مدل سازی نرخ عوامل موثر بر قاچاق مواد مخدر با استفاده از سیستم عصبی فازی بیانگر این بود که مدل ساخته شده با دقت و صحت خوبی (0/060RMSE= و 0/98 R2=) قادر به برآورد نمودن نرخ عوامل موثر بر قاچاق مواد مخدر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان می دهد از بین شاخص ها و عوامل موثر بر قاچاق مواد مخدر، عوامل اجتماعی و فرهنگی بیشتر تاثیر داشته و پس ازآن عوامل اقتصادی، موقعیت جغرافیایی و روش های مبارزه با قاچاق مواد مخدر در درجه بعد قرار دارند.

    کلیدواژگان: جرائم مواد مخدر، سیستان و بلوچستان، پهنه بندی، عوامل اقتصادی، تکنیک سیستم عصبی- فازی
  • آزاده صادقی*، فرهاد الله وردی میگونی صفحات 49-86
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی چارچوب ها و مقررات حاکم بر قانونی سازی در کشورهای کانادا، اروگویه و دو ایالت واشنگتن و کلرادو بود تا در پرتو این مطالعه تطبیقی درک عمیق تری از الگوهای قانونی سازی و مسئله های همبسته با آن به دست آید.

    روش

    برای انجام تحقیق از روش توصیفی تحلیلی و در واقع تحلیل تطبیقی استفاده شد. نوع پژوهش کیفی و ابزار گردآوری اطلاعات نیز مطالعه مقاله ها، گزارش ها و قوانین مرتبط با قانونی سازی بود.

    یافته ها

    نتایج مطالعه بیانگر آن بود که دولت های مذکور تلاش کرده اند تا سازوکارهای مختلفی را در زمینه الگوهای عرضه کانابیس، قیمت گذاری، تعیین محدودیت سنی برای مصرف و غیره تدوین کنند. در این میان، اینکه دولت ها در چارچوب بهداشت عمومی به سلامت مصرف کنندگان اهمیت بیشتری داده اند یا کاهش میزان مصرف و یا اینکه به طورکلی درآمد زایی توجیه کننده اصلی اجرای قانونی سازی به شمار می رود یا خیر، مسایلی است که در این پژوهش به بحث گذاشته شد.

    نتیجه گیری

    الگوی تجاری و الگوی دولتی به عنوان دو الگوی اصلی قانونی سازی کانابیس هر کدام مسئله های خاص خود را به همراه داشته و از این رو به نظر می رسد باید بر اساس انتظارات مشخص و همینطور با لحاظ مقررات گذاری های خاص این مدلها، اقدام کرد.

    کلیدواژگان: قانونی سازی کانابیس، نظام عرضه مواد مخدر، مدل تجاری، مدل دولتی، رویکرد بهداشت عمومی
  • محمدرضا پورغلامی سروندانی*، راضیه دهقانی صفحات 87-118
    هدف

    هدف از اجرای این تحقیق بررسی روند و چگونگی گسترش آشپزخانه های تولید ماده محرک شیشه در شهرستان های استان تهران بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع تحقیق کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع تحلیلی و توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از داده های مربوط به 42 آشپزخانه تولید ماده محرک شیشه کشف شده در استان تهران بود که طی سال های 1397-1395 توسط پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا انجام شده است. داده های بدست آمده با استفاده از شاخص های توصیفی آماری تفسیر و ارزیابی شد و با استفاده از نرم افزار های آماری و GIS مورد تجزیه و تحلیل گرفتند.

    یافته ها

    مرکز متوسط فضایی ایجاد آشپزخانه های تولید ماده محرک شیشه شهر تهران بود. همچنین، روند کلی بیضی انحراف معیار آشپزخانه های تولید ماده محرک شیشه در محدوده شهر تهران، دماوند و اسلامشهر تقریبا در مرکز بیضی قرار داشتند. بیضی انحراف معیار مربوط به نقاط آشپزخانه ها نشان دهنده این بود که در امتداد غرب شهر تهران کشیده است و بر اساس نقشه تراکم کرنل، منحنی های موجود در حوالی شهر تهران، دماوند و اسلامشهرگرد هم آمده و متراکم شده اند که نشان دهنده تمرکز تولید کنندگان و آشپزخانه های تولید ماده محرک شیشه در این دوایر متحدالمرکز هستند. بر اساس تابع K، عوارض در این فاصله بیشتر (تقریبا) خوشه بندی است تا اینکه پراکنده باشند. لذا آشپزخانه های تولید ماده محرک شیشه از یک الگوی خوشه ای معنی دار پیروی می کنند. روش رگرسیون وزن دار فضایی نشان داد هر چه از شهرستان های ورامین، فیروزکوه، و شهر ری به سمت تهران و شهرهای حاشیه ای شهر تهران حرکت کنیم، تعداد آشپزخانه های تولید ماده محرک شیشه افزایش می یابد. شاخص موران جهانی نشان داد که توزیع آشپزخانه های تولید ماده محرک شیشه در شهرستان های استان تهران به طور کلی از الگوی توزیع تصادفی پیروی می کند اما این الگو دارای توزیع با نسبت برابر در شهرهای تهران، دماوند و اسلامشهر می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که روند کلی آشپزخانه های تولید ماده محرک شیشه در شهر تهران، دماوند و اسلامشهر قرار دارد و جهت آن توزیع جنوب غربی استان است و از یک الگوی خوشه ای معنی دار پیروی می کنند. در نتیجه، گسترش آشپزخانه های تولید ماده محرک شیشه به سمت غرب استان تهران است و گرایش به شهرستان های غربی استان تهران می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، آشپزخانه های تولید ماده محرک شیشه، شهرستان های استان تهران
  • احمدرضا ممیز، علیرضا گلشنی*، محمد حسن طالبیان صفحات 119-144
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر تعیین نقش سیاست گذاری آموزشی در تغییر آگاهی و نگرش (درک خطر) نوجوانان و جوانان در پیشگیری از اعتیاد افراد به مواد مخدر بود.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی بود و از روش تحقیق آمیخته با رویکرد اکتشافی استفاده شد. در ابتدا با استفاده از روش کیفی با 15 نفر از صاحب نظران حوزه آموزش و روان شناسی مصاحبه شد. در بخش کمی، جامعه هدف نوجوانان و جوانان بین 12 تا 35 سال مرد و زن شهرستان های منتخب استان اصفهان بود، که 384 نفر به صورت تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و پرسش نامه تحقیق بین آن ها توزیع شد. تحلیل داده ها با استفاده تکنیک دلفی صورت گرفت.

    یافته ها:

    نتایج حاصل ازتکنیک دلفی، 8 شاخص (حساس سازی، آگاه سازی در جلسات آموزش خانواده، آموزش مربیان، شیوه های نوین آموزشی، رسانه های جمعی، پاکسازی محیط های آلوده، الگو سازی، و قوانین و مقررات) را شناسایی کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که توجه به راهبردهای فرهنگی در قیاس با سایر راهبردها، با تاثیرگذاری بر نگرش جامعه هدف نقش مهمی را در محدودسازی و پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر ایفا می نماید.

    کلیدواژگان: اعتیاد، سیاست های آموزشی، آگاهی، نگرش، مواد مخدر
  • محمد نریمانی، مریم پرنیان خوی* صفحات 145-165
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط توانمندی ایگو، سبک های فرزندپروری با آسیب پذیری نسبت به اعتیاد با نقش واسطه ای سرکوبگری عاطفی در نوجوانان صورت گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان پسر دوره ی متوسطه ی دوم شهرستان اسکو بود که سال تحصیلی 1399-1398 در حال تحصیل بودند (1100 نفر). تعداد 200 دانش آموز پسر و مادران آن ها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسش نامه ی شناسایی افراد در معرض خطر اعتیاد، پرسش نامه ی روانی-اجتماعی توانمندی ایگو، پرسش نامه ی سبک های فرزندپروری و پرسش نامه ی سازگاری پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود. توانمندی ایگو و سبک های فرزندپروری اثر مستقیم معناداری بر آسیب پذیری نسبت به اعتیاد داشتند. همچنین، سرکوبگری عاطفی در رابطه ی سبک های فرزندپروری و توانمندی ایگو با آسیب پذیری نسبت به اعتیاد نقش واسطه ای معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    ابعاد توانمندی ایگو و سبک فرزندپروری مقتدرانه به واسطه ی کاهش سرکوبگری عاطفی قادر به تبیین کاهش اعتیادپذیری نوجوانان می باشند. این امر می تواند به عنوان الگویی مناسب برای طراحی برنامه های پیشگیری از اعتیاد در بین نوجوانان و جوانان مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: توانمندی ایگو، سبک های فرزندپروری، سرکوبگری عاطفی، آسیب پذیری نسبت به اعتیاد، نوجوانان
  • افسانه شهبازی راد*، فرشته محمدی صفحات 167-180
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی نقش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و افکار غیر منطقی در پیش بینی افکار خودکشی در زنان دارای همسر وابسته به مواد شهر اسلام آباد غرب در سال های 1396 و 1397 بود.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش حاضر شامل همه زنانی بود که دارای همسر وابسته به مواد مراجعه کننده به مرکز کاهش آسیب افق تازه بهاران اسلام آباد غرب بودند که از بین این زنان 300 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس افکار خودکشی بک، پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان و مقیاس باور غیر منطقی استفاده شد. برای تحلیل داده ها، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان به کار برده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد 8/37 سال با انحراف معیار 2/4 بود. افکار غیر منطقی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه رابطه مثبت معناداری با افکار خودکشی داشتند. بین افکار خودکشی و راهبردهای تنظیم شناختی سازگارانه رابطه منفی معناداری وجود داشت. نتایج نشان داد افکار غیر منطقی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با هم توانستند 47 درصد واریانس افکارخودکشی را تبیین کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های بدست آمده، می توان اقداماتی در راستای افزایش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و کاهش افکار غیر منطقی انجام داد که باعث کاهش افکار خودکشی در بین زنان دارای همسر وابسته به مواد شود.

    کلیدواژگان: راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، افکار غیر منطقی، افکار خودکشی، اعتیاد، زنان
  • محبوبه نجفی چالشتری، پرویز عسکری*، علیرضا حیدرئی، زهرا دشت بزرگی، فریبا حافظی صفحات 181-198
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر آمادگی به اعتیاد و هیجان طلبی در نوجوانان دارای والد وابسته به مواد شهر اهواز بود.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان نوجوان مشغول به تحصیل در سال 1399-1398 و دارای والد وابسته به مواد در شهر اهواز بود. از میان آن ها، 10 مدرسه پسرانه به صورت تصادفی انتخاب و دانش آموزان این مدارس توسط پرسش نامه های آمادگی به اعتیاد و هیجان طلبی غربال شدند. از این تعداد، 30 نفر از دانش آموزانی که نمره بالاتری از میانگین در پرسش نامه های آمادگی به اعتیاد و هیجان طلبی کسب نمودند، به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. داده ها با آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تنظیم هیجان بر کاهش آمادگی به اعتیاد و همچنین کاهش هیجان طلبی نوجوانان دارای والد وابسته به مواد شهر اهواز در مراحل پس آزمون و پیگیری به طور معناداری اثربخش بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان از این درمان در جهت کاهش آمادگی به اعتیاد و هیجان طلبی نوجوانان دارای والد وابسته به مواد بهره برد و از این راه به کاهش تنش در آن ها کمک نمود.

    کلیدواژگان: اعتیاد، هیجان طلبی، آموزش تنظیم هیجان
  • سپیده سعادتی انارکی، جعفر پویامنش*، محمد قمری، اصغر جعفری صفحات 199-219
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ترکیب تصویرسازی ذهنی هدایت شده با دارودرمانی برکاهش ولع و گرایش مجدد به مصرف مواد مخدر در مردان وابسته به مواد شهر تهران بود.

    روش

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه افراد وابسته به مواد در مراکز ترک اعتیاد منطقه تهران پارس در شهر تهران بود که از مهر ماه سال 1396 تا اسفند ماه سال 1397 تحت درمان بوده و دارای پرونده درمانی بودند. 45 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه مطالعه انتخاب شدند و به طور مساوی و تصادفی در سه گروه تصویرسازی ذهنی هدایت شده، تصویرسازی ذهنی هدایت شده همراه با دارودرمانی و گروه کنترل قرار داده شدند. ولع مصرف و گرایش مجدد به مصرف به ترتیب با استفاده از مقیاس ولع مصرف لحظه ای و مقیاس عقاید وسوسه انگیز اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ولع مصرف و گرایش مجدد به مصرف در گروه تصویرسازی ذهنی هدایت شده و گروه تصویرسازی ذهنی هدایت شده همراه با دارودرمانی در مرحله پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون به طور معناداری کمتر بود. همچنین، بین گروه تصویرسازی ذهنی هدایت شده و تصویرسازی ذهنی هدایت شده به همراه دارودرمانی در کاهش ولع و گرایش مجدد به مصرف اختلاف معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق می توان بیان کرد که تصویرسازی ذهنی هدایت شده و تصویرسازی ذهنی هدایت شده همراه با دارودرمانی برکاهش ولع و گرایش مجدد به مصرف تاثیر معناداری دارند، ولی بین اثربخشی آن ها تفاوتی وجود ندارد. از این رو، می توان از تصویرسازی ذهنی هدایت شده و تصویرسازی ذهنی هدایت شده همراه با دارودرمانی به عنوان روشی مناسب در کاهش ولع و گرایش مجدد به مصرف در مردان وابسته به مواد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تصویر سازی ذهنی هدایت شده، ولع مصرف، گرایش مجدد به مصرف
  • مریم مرندی، حسین واحدی*، بلاش قوی پنجه صفحات 221-240
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش ایماگوتراپی در کیفیت زناشویی، دلزدگی زناشویی و تاب آوری انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین جامعه ی آماری زنان با همسر وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکز درمان سوءمصرف مواد شهر تبریز، نمونه ای شامل30 نفر از همسران مراجعین مرکز درمان سوءمصرف مواد بشارت به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش مداخله ی آموزش گروهی را به مدت 7 جلسه دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. شرکت کنندگان در دو مرحله ی قبل و بعد از اجرای مداخله، مقیاس کیفیت زناشویی، مقیاس دلزدگی زناشویی و مقیاس تاب آوری را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل در کیفیت زناشویی، دلزدگی زناشویی و تاب آوری تفاوت معناداری وجود داشت. بنابراین، آموزش گروهی ایماگوتراپی به طور معناداری باعث افزایش کیفیت زناشویی و تاب آوری و کاهش دلزدگی زناشویی در زنان با همسر وابسته به مواد در گروه آزمایش شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق اهمیت بکارگیری ایماگوتراپی برای بهبود مشکلات زوجین و روابط زناشویی در زنان با همسر وابسته به مواد را برجسته کرد.

    کلیدواژگان: آموزش ایماگوتراپی، کیفیت زناشویی، دلزدگی زناشویی، تاب آوری، وابستگی به مواد
  • شیما جراحی*، محمد ابرهیم مداحی، محمود گودرزی صفحات 241-260
    هدف

    هدف تحقیق حاضر مقایسه تاثیر درمان نظریه انتخاب و درمان فعال ساز رفتاری با و بدون تصویرسازی ذهنی هدایت شده بر تاب آوری در نوجوانان وابسته به مواد بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه تحقیق شامل 60 نفر از نوجوانان وابسته به مواد بودکه به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه های آزمایش اول (درمان نظریه انتخاب، 15 نفر)، آزمایش دوم (درمان فعال ساز رفتاری بدون تصویرسازی ذهنی هدایت شده، 15 نفر)، آزمایش سوم (درمان فعال ساز رفتاری با تصویرسازی ذهنی هدایت شده، 15 نفر)، و کنترل (15 نفر) گماشته شدند. شرکت کنندگان هر چهار گروه مقیاس تاب آوری کونور-دیویدسون را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد بین تاثیر درمان نظریه انتخاب و درمان فعال ساز رفتاری با و بدون تصویرسازی ذهنی هدایت شده بر افزایش تاب آوری در نوجوانان وابسته به مواد تفاوت معناداری وجود داشت، به طوری که درمان فعال ساز رفتاری با تصویرسازی ذهنی هدایت شده نسبت به درمان نظریه انتخاب و درمان فعال ساز رفتاری بدون تصویرسازی ذهنی هدایت شده بر افزایش تاب آوری در نوجوانان وابسته به مواد اثربخشی بیشتری داشت.

    نتیجه گیری:

    در کل، می توان گفت که درمان فعال ساز رفتاری با تکنیک تصویرسازی ذهنی روش موثرتری بر افزایش تاب آوری در نوجوانان وابسته به مواد است.

    کلیدواژگان: درمان نظریه انتخاب، درمان فعال ساز رفتاری، تصویرسازی ذهنی هدایت شده، تاب آوری، نوجوانان وابسته به مواد
  • زهرا ایرانی، زهره لطیفی*، محمد سلطانی زاده صفحات 261-281
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش خودشفابخشی بر حس انسجام در مردان وابسته به مواد مخدر در سال 1399 بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل همه مردان وابسته به مواد مخدر شهر اصفهان در سال 1399 بود. از میان آن ها، 30 نفر که تمایل به شرکت در تحقیق را داشتند به صورت در دسترس انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. پرسش نامه حس انسجام برای گردآوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. گروه آزمایش تحت 14 جلسه (به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای) آموزش خودشفابخشی قرار گرفتند و پس از اتمام آموزش پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش خودشفابخشی در افزایش حس انسجام مردان وابسته به مواد تاثیر معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج تحقیق می توان آموزش خودشفابخشی را به عنوان یکی از رویکردهای جدید مثبت نگرجهت افزایش سلامت روان شناختی افراد وابسته به مواد مخدر در مراکز درمانی مرتبط با ترک مواد مخدر با اثرات نسبتا پایدار برای افزایش مهارت های خود مراقبتی به کاربرد.

    کلیدواژگان: خودشفابخشی، حس انسجام، اعتیاد
  • شهین ابراهیم زاده، فائزه سهرابی* صفحات 283-301
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش عدم تحمل ابهام و سرسختی روان شناختی در پیش بینی گرایش به اعتیاد در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوکان بود.

    روش

    روش این تحقیق از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوکان در سال تحصیلی 1397-1396 بود که به روش نمونه گیری در دسترس 306 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس پذیرش اعتیاد، آزمون عدم تحمل بلاتکلیفی و پرسش نامه سرسختی روان شناختی استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سرسختی روان شناختی و گرایش به اعتیاد رابطه منفی معنادار وجود داشت و 18 درصد از واریانس گرایش به اعتیاد به وسیله کنترل، تعهد و چالش تبیین شد. همچنین، بین متغیرهای عدم تحمل بلاتکلیفی و گرایش به اعتیاد رابطه ی مثبت معناداری وجود داشت و 17 درصد از واریانس مربوط به گرایش به اعتیاد از طریق ناتوانی برای انجام عمل، استرس آمیز بودن بلاتکلیفی، منفی بودن رویدادهای غیرمنتظره و اجتناب از آن ها تبیین شد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که برخی از صفات شخصیتی مانند تحمل ابهام و سرسختی روان شناختی سهم مهمی در گرایش به سوءمصرف مواد دارند.

    کلیدواژگان: گرایش به اعتیاد، سرسختی روان شناختی، عدم تحمل ابهام
  • غلامرضا چلبیلنلو، رعنا پرواز* صفحات 303-322
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه نظریه ذهن عاطفی، قضاوت اخلاقی، حافظه فعال و انعطاف پذیری شناختی در افراد مصرف کننده مواد و افراد عادی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مردان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تبریز در سال 1398 و همچنین افراد عادی از بین ساکنین شهر تبریز بود. نمونه تحقیق شامل 160 مرد (80 نفر مصرف کننده مواد و80 نفر افراد عادی) بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون خواندن ذهن از طریق چشم، مقیاس داستان های اخلاقی شخصی و غیر شخصی، آزمون حافظه فعال و پرسش نامه ی انعطاف پذیری شناختی بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین افراد دارای اعتیاد به مواد مخدر و افراد عادی در نظریه ذهن عاطفی، قضاوت اخلاقی، حافظه فعال و انعطاف پذیری شناختی تفاوت معنادار وجود داشت، به طوری که افراد گروه عادی نمرات بالاتری نسبت به افراد مصرف کننده مواد کسب نمودند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که بدکارکردی در مولفه های نظریه ذهن عاطفی، قضاوت اخلاقی، حافظه فعال و انعطاف پذیری شناختی در افراد دارای اختلال مصرف مواد باعث نقص در فرایند شناخت اجتماعی و آسیب پذیری آن ها در تصمیم گیری و تعاملاتشان با جامعه و افراد می گردد.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن عاطفی، قضاوت اخلاقی، حافظه فعال، انعطاف پذیری شناختی، مصرف مواد
  • پروانه خفتان*، منصوره بهرامی، مصطفی اقلیما صفحات 323-336
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش گروهی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر عزت نفس زنان مبتلا به اختلال مصرف مواد بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی زنان مبتلا به اختلال مصرف مواد مراکز کاهش آسیب شهر کرمانشاه در سال 1398 تشکیل دادند. از میان آن ها، یک مرکز به صورت در دسترس انتخاب و تعداد 75 نفر از زنان مبتلا به اختلال مصرف مواد توسط پرسش نامه استاندارد عزت نفس روزنبرگ غربال شدند. سپس، 30 نفر از زنان که نمره پایین تری کسب کردند و نسبت به بقیه دارای سطح پایین تری از عزت نفس بودند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت نمودند و شرکت کنندگان گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه استاندارد عزت نفس روزنبرگ استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش گروهی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی موجب بهبود سطح عزت نفس در زنان مبتلا به اختلال مصرف مواد شد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند به عنوان روشی در بهبود و ارتقاء عزت نفس در زنان مبتلا به اختلال مصرف مواد به کار رود.

    کلیدواژگان: استرس، اعتیاد، ذهن آگاهی، عزت نفس
  • مژگان پور دل*، سکینه رستم زاده، سجاد شیخ صفحات 337-354
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان راه حل محور بر خودکنترلی شناختی و بهزیستی ذهنی در زنان بدسرپرست با آمادگی به اعتیاد بود.

    روش :

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را تمامی زنان بدسرپرست مراجعه کننده به مرکز بهزیستی استان تهران در سال 1399 تشکیل دادند. برای غربال کردن زنان بدسرپرست دارای آمادگی اعتیاد، از پرسش نامه ی آمادگی اعتیاد زرگر استفاده شد و از 200 زن بدسرپرستی که این پرسش نامه را تکمیل کرده بودند، 30 نفر با بالاترین نمره انتخاب (نقطه برش= نمرات بالاتر از 54) و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 8 جلسه برنامه ی راه حل محور را دریافت نمودند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش درمان راه حل محور بر خودکنترلی شناختی و بهزیستی ذهنی زنان بدسرپرست با آمادگی به اعتیاد تاثیر داشت. زنان بدسرپرست با آمادگی به اعتیاد در گروه آزمایش نسبت به زنان بدسرپرست در گروه کنترل در پس آزمون، به طور معناداری خودکنترلی شناختی کمتر و بهزیستی ذهنی بیشتری داشتند.

    نتیجه گیری

    بر پایه یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که مداخله راه حل محور روشی مناسب برای بهبود خودکنترلی شناختی و بهزیستی ذهنی در زنان بدسرپرست است.

    کلیدواژگان: درمان راه حل محور، خودکنترلی شناختی، بهزیستی ذهنی، زنان بدسرپرست، آمادگی به اعتیاد
|
  • Davood Seify*, Behnam Mohammadi, Mohamad Medipur, Marzieh Godsnia Pages 11-48
    Objective

    This study aimed to evaluate the distribution zones of drug trafficking in Sistan and Baluchestan province due to its geographical situation and its location in the neighborhood of Afghanistan and Pakistan.

    Method

    The research method was descriptive-analytical and based on documentary and library studies. Data and information were obtained based on available facts and opinion polls from relevant experts to provide a solution appropriate to the problem.

    Results

    In this research, zoning of various drugs was examined and the results of modeling the rates of factors affecting drug trafficking using fuzzy nervous system showed that the constructed model was able to estimate the rates of factors affecting drug trafficking with good accuracy (RMSE = 0.060, R2 =0.98).

    Conclusion

    The results of the study show that among the indicators and factors affecting drug trafficking, social and cultural factors have the most impact, followed by economic factors and geographical situation and methods of combating drug trafficking.

    Keywords: Drug crimes, Sistan, Baluchestan, Zoning, Economic factors, Neuro-fuzzy system technique
  • Azade Sadeghi*, Farhad Allahverdi Meigoni Pages 49-86
    Objective

    The present study aimed to examine the frameworks and regulations governing legalization in Canada, Uruguay, and the two states of Washington and Colorado to gain a deeper understanding of legalization models and the related issues in the light of this comparative study.

    Method

    To conduct the research, the descriptive-analytical method, and in fact the comparative analysis, was used. The research was of qualitative type and the data collection tool was the study of articles, reports, and laws related to legalization.

    Results

    The results of the study showed that the mentioned governments have tried to codify various mechanisms in the field of cannabis supply patterns, pricing, setting age limits for consumption, etc. In the meantime, whether governments have paid more attention to the health of consumers or reducing consumption in the context of public health, or whether revenue generation is generally the main justifier for implementing legalization or not, are issues discussed in this study.

    Conclusion

    The business model and the government model, as the two main cannabis legalization models, have their own issues and therefore it seems that action should be taken based on specific expectations and in terms of specific regulations of these models.

    Keywords: Cannabis legalization, Drug supply system, Business model, Government model, Public health approach
  • Mohammad Reza Pourgholami Sarvandani*, Razieh Dehghani Pages 87-118
    Objective

    The aim of this study was to investigate the trend and how to expand kitchens producing crystal stimulant in cities of Tehran province.

    Method

    The present research was an applied study and in terms of data collection was analytical and descriptive. The statistical population of the study consisted of data related to 42 kitchens producing crystal stimulant discovered in Tehran province conducted by the NAJA Anti-Narcotics Police during 2016-2018. The obtained data were interpreted and evaluated using descriptive statistical indicators and analyzed using statistical software and GIS.

    Results

    The city of Tehran was the center of medium space for creating kitchens producing crystal stimulants. Also, the general trend of standard deviation ellipse of kitchens producing crystal stimulants in Tehran, Damavand, and Islamshahr was almost in the center of the ellipse. The standard deviation ellipse for the points of the kitchens indicated that it stretched along the west of Tehran, and according to the Kernel density map, the curves have been collected and compacted around the city of Tehran, Damavand, and Islamshahrgard, indicating that the manufacturers and kitchens producing crystal stimulants are focused in these circles. According to the K function, the effects at this distance are mostly (approximately) clustered than scattered. Therefore, kitchens producting crystal stimulat follow a significant clustering pattern. The geographically weighted regression showed that as we move from Varamin, Firoozkooh, and Shahreri to Tehran and the suburbs of Tehran, the number of kitchens producing crystal stimulant increases. The global Moran index showed that the distribution of kitchens producting crystal stimulant in the cities of Tehran province generally follows the random distribution pattern, but this pattern has an equal distribution in the cities of Tehran, Damavand, and Islamshahr.

    Conclusion

    The results showed that the general trend of kitchens producting crystal stimulat is located in Tehran, Damavand, and Islamshahr and its direction is the southwestern distribution of the province and follows a significant cluster pattern. Therefore, kitchens producing crystal stimulants are expanding to the west of Tehran province, and tendency is to the western cities of Tehran province.

    Keywords: Spatial analysis, Kitchens producting crystal stimulant, Cities of Tehran province
  • Ahmad Reza Momayez, Alireza Golshani*, Mohammad Hassan Talebian Pages 119-144
    Objective

    The purpose of the present study was to determine the role of educational policy-making in changing awareness and attitude (risk perception) in adolescents and the youth in preventing substance dependence. 

    Method

     This research was applicable in terms of purpose and the research method was a mixed method with the exploratory approach. At first, 15 experts in the field of education and psychology were interviewed using a qualitative method. In the quantitative part, the target population was male and female adolescents and the youth aged 12 to 35 years old in selected cities of Isfahan province, among them 384 people were selected using multi-stage cluster random sampling and the research questionnaire was distributed among them. The data were analyzed by the Delphi technique. 

    Results

     The results of the Delphi technique identified eight indicators (sensitization, awareness in family education sessions, training of educators, new teaching methods, mass media, cleaning polluted environments, modeling, and rules and regulations). 

    Conclusion

     The results indicate that attention to cultural strategies in comparison with other strategies, by influencing the attitude of the target community, plays an important role in limiting and preventing substance dependence.

    Keywords: Addiction, Educational Policies, Awareness, Attitude, Substance
  • Mohammad Narimani, Maryam Parnian Khooy* Pages 145-165
    Objective

    The present study was performed aiming to investigate the relationships of ego-strength and parenting styles to vulnerability to addiction with the mediating role of emotional repression in adolescents.

    Method

    The present research was a correlational study. The statistical population of the study included all male high school students in the city of Osko who were studying in the academic year 2019-2020 (n=1100). Among them, a total of 200 male students and their mothers were selected using multi-stage cluster sampling method. Participants answered to the identifying people in risk of addiction questionnaire, the psychosocial inventory of ego-strength, the parenting styles questionnaire, and the adjustment inventory. Data were analyzed using Pearson's correlation and structural equation modeling.

    Results

    The proposed model had a good fit. Ego-strength and parenting styles had significant direct effects on vulnerability to addiction. Emotional repression also played a significant mediating role in the relationships of parenting styles and ego-strength to vulnerability to addiction.

    Conclusion

    Dimensions of ego-strength and authoritative parenting style are able to explain the decreased adolescent addiction by reducing emotional repression. This can be useful as a suitable model for designing addiction prevention programs among adolescents and young people.

    Keywords: Ego-strength, Parenting styles, Emotional repression, Vulnerability to addiction, Adolescents
  • Afsaneh Shahbazirad*, Fereshteh Mohammadi Pages 167-180
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the roles of cognitive emotion regulation strategies and irrational thoughts in predicting suicidal thoughts in women with the substance-dependent spouses in the city of Islamabad Gharb in 2017 and 2018. 

    Method

     This study was descriptive-correlational. The present study population included all women who had substance-dependent spouses referred to the Ofogh-e-Tazeh Injury Reduction Center in Islamabad Gharb, from which 300 women were selected by convenience sampling. The Beck suicide ideation scale, the cognitive emotion regulation questionnaire, and the irrational belief scale were used to collect data. Pearson's correlation coefficient and simultaneous regression analysis were used to analyze the data. 

    Results

     The mean age of the subjects was 37.8 years with a standard deviation of 4.2. Irrational thoughts and maladaptive cognitive emotion regulation strategies had significant positive correlations with suicidal thoughts. There was a significant and negative relationship between suicidal thoughts and adaptive cognitive emotion regulation strategies. The results showed that irrational thoughts and cognitive emotion regulation strategies together could predict 47% of the variance of suicidal thoughts. 

    Conclusion

     According to the findings, measures can be taken to increase cognitive emotion regulation strategies and reduce irrational thoughts so that they can lead to reducing suicidal ideation among women with substance-dependent spouses.

    Keywords: Cognitive emotion regulation strategies, Irrational thoughts, Suicidal thoughts, Addiction, Women
  • Mahbobeh Najafi Chalashtari, Parviz Askari*, Alireza Heydaree, Zahra Dasht Bozorgi, Fariba Hafezi Pages 181-198
    Objective

    This study aimed to investigate the effectiveness of emotion regulation training on addiction readiness and sensation seeking in adolescents with substance-dependent parent in Ahvaz. 

    Method

    This study was semi-experimental with pretest-posttest and follow-up design with a control group. The statistical population of the study included all adolescent students studying in 2019-2020 who had substance-dependent parent in Ahvaz. Among them, 10 boys' schools were randomly selected and the students of these schools were screened by the addiction readiness and sensation seeking questionnaires. Of them, 30 students who scored higher than average on the addiction readiness and sensation seeking questionnaires were randomly assigned to the experimental (n=15) and control (n=15) groups. The data were analyzed by analysis of covariance. 

    Results

     The results showed that emotion regulation training was significantly effective in reducing the readiness for addiction and also sensation seeking in adolescents with substance-dependent parent in Ahvaz in the posttest and follow-up stages.

    Conclusion

    According to the obtained results, this treatment can be used to reduce addiction readiness and sensation seeking in adolescents with substance-dependent parent and thus help reduce stress in them.

    Keywords: Addiction, Sensation seeking, Emotion regulation training
  • Sepideh Saadati Anaraki, Jaffar Pouyamanesh*, Mohammad Ghamari, Asghar Jafari Pages 199-219
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of combining guided mental imagery with drug therapy on reducing craving and relapse to drug use in drug-dependent men in Tehran.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study included all drug-dependent individuals in addiction treatment centers in Tehran Pars region of Tehran who were treated from October 2017 to March 2019 and had a medical record. 45 people were selected using cluster sampling as the study sample and were equally and randomly divided into three groups: guided mental imagery, guided mental imagery combined with drug therapy, and control. Craving and relapse to drug use were measured using the momentary craving scale and the temptation beliefs scale, respectively.

    Results

    The results showed that craving and relapse to drug use were significantly lower in groups of guided mental imagery and guided mental imagery combined with drug therapy in the post-test stage compared to the pre-test stage. Also, there was no significant difference between the groups of guided mental imagery and guided mental imagery combined with drug therapy in reducing craving and relapse to drug use.

    Conclusion

    According to the results of the study, it can be stated that guided mental imagery and guided mental imagery combined with drug therapy have great effects on reducing craving and relapse to drug use, but there is no difference between their effectiveness. Therefore, guided mental imagery and guided mental imagery combined with drug therapy can be used as an appropriate way to reduce craving and relapse to drug use in drug-dependent men.

    Keywords: Guided mental imagery, Craving, Relapse to drug use
  • Maryam Marandi, Hossein Vahedi*, Balash Ghavi Panjeh Pages 221-240
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of imago therapy training on marital quality, marital boredom, and resilience.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pretest-posttest with a control group. From the statistical population of women with substance-dependent spouses referring to substance abuse treatment centers in the city of Tabriz, a sample of 30 spouses of clients of Besharat substance abuse treatment center was selected by convenience sampling and was randomly assigned into the experimental (n=15) and control (n=15) groups. The experimental group received the group training intervention for 7 sessions and the control group did not receive any interventions. Participants completed the marital quality scale, the marital boredom scale, and the resilience scale in two stages before and after the intervention. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in marital quality, marital boredom, and resilience. Therefore, imago therapy group training significantly increased marital quality and resilience and reduced marital boredom in women with substance-dependent spouses in the experimental group.

    Conclusion

    The results of this study highlighted the importance of using imago therapy to improve the problems of couples and marital relationships in women with substance-dependent spouses.

    Keywords: Imago therapy training, Marital quality, Marital boredom, Resilience, Substance dependence
  • Shima Jarahi*, Mohammadebrahim Madahi, Mahmoud Godarzi Pages 241-260
    Objective

    This study aimed to compare the effects of choice theory therapy and behavioral activation (BA) therapy with and without guided mental imagery on resilience in substance-dependent adolescents.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The study sample included 60 substance-dependent adolescents who were selected by convenience sampling and randomly placed into the first (choice theory therapy, n=15), the second (behavioral activation therapy without guided mental imagery, n=15), and the third experimental groups (behavioral activation therapy with guided mental imagery, n=15) as well as control group (n=15). Participants in all four groups completed the Conner-Davidson resilience scale. The data were analyzed using the analysis of variance (ANOVA) with repeated measurement.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the effectiveness of choice theory therapy and behavioral activation therapy with and without guided mental imagery on the increase of resilience in substance-dependent adolescents, so that behavioral activation therapy with guided mental imagery had a more effect on the increase of resilience in substance-dependent adolescents than choice theory therapy and behavioral activation therapy without guided mental imagery.

    Conclusion

    In general, it can be said that behavioral activation therapy with mental imagery technique is a more effective method to increase resilience in substance-dependent adolescents.

    Keywords: Choice theory therapy, Behavioral activation therapy, Guided mental imagery, Resilience, Substance-dependent adolescents
  • Zahra Irani, Zohreh Latifi*, Mohammad Soltanizadeh Pages 261-281
    Objective

    The present study aimed to investigate the effectiveness of self-healing training (the healing codes) on the sense of cohesion in substance-dependent men in 2020.

    Method

    The present research was quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all substance-dependent males in Isfahan in 2020. Among whom, 30 people who were willing to participate in the study were selected using convenience sampling and then were randomly divided into the experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The sense of cohesion questionnaire was used to collect data. The experimental group underwent fourteen sessions of self-healing training (90-minute sessions per week). After the training sessions, a post-test was performed for both groups. Data analysis was done using an univariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that self-healing training was significantly effective in increasing the sense of cohesion in substance-dependent males.

    Conclusion

    According to the research results, self-healing education can be used as one of the new positive approaches to increase the psychological health of substance-dependent individuals in addiction treatment centers with relatively lasting effects to increase self-care skills.

    Keywords: Self-healing, Sense of cohesion, Addiction
  • Shahin Ebrahimzade, Faeze Sohrabi* Pages 283-301
    Objective

    The present study aimed to determine the role of intolerance of ambiguity and psychological hardiness in predicting addiction tendency in students of Islamic Azad University, Bukan Branch.

    Method

    The method of this study was descriptive-correlational. The statistical population of this study included all male and female students of Islamic Azad University, Bukan Branch in the academic year 2017-2018 and 306 people were selected by convenience sampling method. Data were collected using the addiction acceptance scale, the intolerance of uncertainty test, and the psychological hardiness questionnaire. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis.

    Results

    The findings indicated that there was a significant negative relationship between psychological hardiness and addiction tendency and that 18% of the variance of addiction tendency was explained by control, commitment, and challenge. Also, there was a significant positive relationship between the variables of intolerance of ambiguity and addiction tendency, and 17% of the variance of addiction tendency was predicted by inability to perform action, stressfulness of uncertainty, negativity of unexpected events and avoiding them.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that some personality traits such as tolerance of ambiguity and psychological hardiness have an important role in the tendency to substance abuse.

    Keywords: Addiction tendency, Psychological hardiness, Intolerance of Ambiguity
  • Gholamreza Chalabianloo, Rana Parvaz* Pages 303-322
    Objective

    The present study was conducted to compare the affective theory of mind, moral judgment, working memory, and cognitive flexibility in individuals with substance use and normal individuals.

    Method

    The method of the present study was causal-comparative. The statistical population of the study included all men who referred to addiction treatment centers in Tabriz in 2019 as well as normal individuals among the residents of Tabriz. The study sample consisted of 160 men (80 substance users and 80 normal individuals) who were selected by purposive sampling. Research tools included the mind in the eyes test, the personal and impersonal moral stories scale, the working memory test, and the cognitive flexibility inventory.

    Results

    The results showed that there were significant differences between substance users and normal individuals in the affective theory of mind, moral judgment, working memory, and cognitive flexibility, so that individuals in the normal group scored higher than those in the substance user group.

    Conclusion

    It seems that malfunctions in the components of the affective theory of mind, moral judgment, working memory, and cognitive flexibility in individuals with substance use disorders cause defects in the process of social cognition and their vulnerability in decision-making, and their interactions with society and individuals.

    Keywords: Affective theory of mind, Moral judgment, Working memory, Cognitive flexibility, Substance use
  • Parvaneh Kheftan*, Mansoureh Bahrami, Mostafa Eghlima Pages 323-336
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based stress reduction group training on self-esteem in women with substance use disorder.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study consisted of all women with substance use disorder referred to injury reduction centers in Kermanshah in 2019. Among them, a center was selected with convenience method and 75 women with substance use disorder were screened using the Rosenberg standard self-esteem questionnaire. Then, 30 women who scored lower and had a lower level of self-esteem than the others were selected and randomly assigned into the experimental group (n= 15) and the control group (n = 15). Participants in the experimental group received mindfulness-based stress reduction training and the control group's participants did not receive any interventions. The demographic information questionnaire and the Rosenberg standard self-esteem questionnaire were used to collect the data.

    Results

    The results of the analysis of covariance showed that mindfulness-based stress reduction group training improved the self-esteem level in women with substance use disorder.

    Conclusion

    It can be concluded that mindfulness-based stress reduction training can be used as a way to improve and enhance self-esteem in women with substance use disorder.

    Keywords: Stress, Addiction, Mindfulness, Self-esteem
  • Mojgan Pourdel*, Sakineh Rostamzadeh, Sajjad Sheikh Pages 337-354
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of solution-based therapy on cognitive self-control and mental well-being in mistreated women with addiction readiness.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study included all mistreated women referred to the Welfare Center of Tehran province in 2020. To screen mistreated women with addiction readiness, the Zargar Addiction Readiness Questionnaire was used, and out of 200 mistreated women who filled out this questionnaire, 30 were selected with the highest score (cut-off point= scores above 54) and randomly assigned into the experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The participants in the experimental group received 8 sessions of a solution-based program. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the solution-based therapy training had a significant effect on cognitive self-control and mental well-being in mistreated women with addiction readiness. Mistreated women with addiction readiness in the experimental group had significantly less cognitive self-control and more mental well-being in the post-test than those in the control group.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that the solution-based intervention is an appropriate way to improve cognitive self-control and mental well-being in mistreated women.

    Keywords: Solution-based therapy, Cognitive self-control, Mental well-being, Mistreated women, Addiction readiness