فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نجیبه گیلانی پور، اکبر نجفی*، رافائله اسپینلی، رامین نقدی صفحات 343-358

    در سال های اخیر در سیاست کلی کشور، تصمیم بر توقف بهره برداری چوب از جنگل های صنعتی شمال استوار شده است. در حالیکه همگام با افزایش جمعیت، تقاضا برای مصرف چوب در حال افزایش است. بنابراین لزوم یافتن منابع جایگزین برای تامین مواد اولیه صنایع چوب بیش از پیش احساس می شود. در ایران هر ساله بقایای چوبی زیادی به دلیل عدم توسعه و ترویج روش های مناسب بهره برداری سوزانده شده و به هدر می رود. در تحقیق حاضر بهره برداری و تخصیص بهینه بقایای چوبی حاصل از هرس درختان سیب در صنایع تخته خرده چوب بررسی شده است. بهره برداری بقایا در باغات سیب شهرستان دماوند با دستگاه خردکن و حمل آن تا کارخانه با کامیون انجام شد. ارزیابی روند کار و مقدار تولید و هزینه با روش زمان سنجی پیوسته و تخصیص بهینه با مدل برنامه ریزی خطی به روش حمل و نقل و با الگوریتم سیمپلکس انجام شده است. نتایج نشان داد که بیشترین زمان بهره برداری بقایا به ترتیب مربوط به جمع آوری و انتقال به دپو و خرد کردن آنها می باشد و مقدار تولید بقایا 97/1 تن در هکتار و مقدار تولید چیپس 160/0 تن در ساعت می باشد. همچنین تخصیص بهینه 400 هزار تن منابع حاصل از بهره برداری بقایای هرس درختان سیب با حداقل هزینه حمل (950 میلیارد ریال)، ضمن حل معضل دفع ضایعات و کاهش آلودگی زیست محیطی سود سالانه حدود 450 میلیارد ریال را برای کشور به ارمغان خواهد آورد و بدین ترتیب بخشی از کمبود مواد اولیه صنایع تخته خرده چوب جبران خواهد شد.

    کلیدواژگان: زمان سنجی پیوسته، مقدار تولید، حداقل هزینه حمل، مدل برنامه ریزی خطی
  • محمود ردایی، هاشم حبشی*، رامین رحمانی، شعبان شتایی جویباری، هرمز سهرابی صفحات 359-373
    تاثیر ورود به جنگل و بهره برداری درختان بر ساختار آینده و عملکرد اکولوژیکی جنگل های هیرکانی موضوعی مورد بحث است. اطلاعات موجود در خصوص تاثیر شدت برداشت بر خصوصیات توده و مثل زیست توده اندک است. مقاله حاضر باهدف تعیین تاثیر شدت بهره برداری درختان توده انجیلی- ممرز در شیوه تک گزینی بر زیست توده انجام شده است. به این منظور در 70 قطعه نمونه نیم هکتاری اطلاعات کلیه درختان و خشک دارها برداشت شد. تعداد 35 قطعه نمونه در توده برداشت شده به شیوه تک گزینی با سه شدت برداشت قرار داشتند و معادل همین تعداد قطعه نمونه در توده کنترل بودند. لاشریزی درختان طی شش ماه از شهریور تا بهمن برداشت شد و ذخیره کربن آلی خاک از طریق اندازه گیری کربن آلی و وزن مخصوص ظاهری خاک تعیین شد. سپس زیست توده درختان، لاشریزه، خشک دار، ریشه، خاک و در نهایت زیست توده کل محاسبه شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت برداشت تا 5/13 درصد روند تغییرات زیست توده کل افزایشی است هرچند شدت برداشت تاثیر معنی داری بر زیست توده روی زمینی، زیرزمینی و کربن آلی خاک نداشت. زیست توده روی زمینی در توده تک گزینی بیشتر از توده کنترل بود. میانگین زیست توده کل در توده برداشت شده انجیلی ممرز 147 و در توده کنترل 144 تن در هکتار بود و برداشت به طور متوسط دو درصد زیست توده کل را افزایش داد. در نهایت با توجه به نتایج این پژوهش شدت برداشت متوسط (5/9-6/3 درصد حجم سرپا) به عنوان شدت برداشت مناسب تعیین شد. تشابه وضعیت زیست توده لاشریزه و خشک دار در دو توده به عنوان شاخص زیستی، گویای مناسب بودن شرایط نشانه گذاری در شیوه تک گزینی بود.
    کلیدواژگان: زیست توده، بهره برداری، لاشریزه، خشکه دار، تک گزینی
  • گلاره ولدی، جواد اسحاقی راد*، یحیی خداکرمی، مصطفی نعمتی پیکانی، کارن هارپر صفحات 375-386
    برای معرفی و کاربرد شاخص هایDEI  (Distance of Edge Influence) برای تعیین فاصله اثر حاشیه ای  و MEI (Magnitude of Edge Influence) برای تعیین شدت اثر حاشیه ای جنگل بر گونه های علفی و ویژگی های شیمیایی خاک، سه قطعه جنگلی (زیر 10 هکتار)از جنگل های بلوط استان کرمانشاه با شرایط مشابه از نظر شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا انتخاب شد. در هر قطعه سه ترانسکت 150 متری با فاصله 200 متر در جهت شیب پیاده شد (اولین ترانسکت به صورت تصادفی پیاده شد). اندازه گیری پوشش علفی و ویژگی های شیمیایی خاک در فواصل 0، 25، 50، 100 و 150 متر انجام شد. نتایج نشان داد مقادیر شاخص MEI برای متغیرهای خاک (غیر از نیتروژن، کربن آلی و pH) مثبت بود. همچنین مقادیر این شاخص برای غنا گونه ای، تنوع شانون وینر و یکنواختی مثبت بود. مقادیر شاخص DEI برای متغیرهای خاک غیر از pH برابر با 25 متر و برای شاخص های تنوع برابر با 50 متر بود. تاثیر حاشیه بر غنا گونه ای، تنوع شانون وینر و یکنواختی معنی دار بود. متغیرهای خاک (غیر از فسفر) تفاوت معنی داری را در فواصل مختلف از حاشیه نشان ندادند. همچنین تغییرات غنا و مشخصات شیمیایی خاک در این جنگل ها در فاصله 50-0 متر دیده شد. به طور کلی در جنگل های تنک بلوط، فرآیند قطعه قطعه شدن و اثر حاشیه ای بر غنا و مشخصات شیمیایی خاک تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: اثر حاشیه ای، جنگل زاگرس، قطعات جنگلی، گونه های علفی
  • معصومه خزائی پول*، داوود آزادفر، زهزه سعیدی صفحات 387-401
    هدف این پژوهش تعیین و مقایسه تنوع ژنتیکی جمعیت های نوش در ذخیره گاه جنگلی سورکش به کمک چند‍شکلی نشانگر بیوشیمیایی پراکسیداز در دو اندام شاخه و فلس بوده است. نمونه برداری به طور همزمان از فلس و شاخه دوساله 30 پایه نوش از سه جمعیت انجام شد. نمونه ها از ارتفاع میانه تاج و از جهت ثابت جنوبی تاج شده شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار GenAlEx در خصوص ویژگی های آللی نشانگرهای مورد پژوهش و مقایسه توانایی دو اندام و گروه بندی پایه ها برای بررسی تنوع درون و بین جمعیتی توسط تحلیل خوشه ای داده های الکتروفورتیکی (ژل های تهیه شده) توسط نرم افزار NTSYS 2.02 انجام شد. بررسی کیفی با الکتروفورز عمودی به روش PAGE (پلی آکریل آمید ژل الکتروفورز) انجام شد و داده های الکتروفورتیکی پایه های هر منطقه به کمک تحلیل خوشه ای گروه بندی شدند. با توجه به نتایج، جمعیت دو با میانگین تعداد آلل مشاهده شده در هر جایگاه ژنی (2)، میانگین تعداد آلل موثر (77/1)، هتروزیگوتی قابل انتظار (42/0) و درصد پلی مورفیسم (100) دارای بیشترین شاخص های تفکیک آللی نسبت به دو جمعیت دیگر است. همچنین تنوع درون جمعیتی (حدودا 60) بیشتر از تنوع بین جمعیتی (حدودا 40) به دست آمد که باید در مدیریت این ذخیره گاه برای افزایش تنوع مدنظر قرار گیرد. همچنین اندام فلس در نوش با میانگین تعداد آلل مشاهده شده در هر جایگاه ژنی (48/1)، میانگین تعداد آلل موثر (49/1)، هتروزیگوتی قابل انتظار (27/0)، میانگین شاخص اطلاعات شانون (39/0)، تعداد باند (9) و درصد چندشکلی (67/66) نسبت به ویژگی های آللی اندام شاخه دارای مقادیر بیشتری در پژوهش های تنوع ژنتیکی است.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: الکتروفورز، تنوع درون جمعیتی، فاضل آباد، نشانگر بیوشیمیایی
  • سیده سپیده سیدموسوی ماشکی، آرمان محمودی اطاقوری*، حبیب زارع، طاهره السادات آقاجانزاده صفحات 403-425

    خزه ها گیاهانی با اندازه کوچک، غیرآوندی و بی گل هستند. گونهForsstroemia remotifolia ، قبلا متعلق به تیره Leskeaceae  بوده و نام قدیمی آن Pseudoleskeella laxiramea (Schiffn.)Broth است که بر اساس جدیدترین تحقیقات صورت گرفته بر پایه ریخت شناسی، در تیره Neckeraceaeقرار داده شده است. در تحقیق حاضر، به منظور برطرف کردن ابهاماتی که در رده بندی این گونه وجود داشته است، بررسی فیتوشیمیایی و پالینولوژی در گونه های F. remotifolia، Homalia besseri و Pseudoleskeella catenulata ضروری به نظر می رسد. نتایج حاصل از داده های کروماتوگرافی گازی (GC/MS) نشان داد که گونه F. remotifoliaدارای 21 نوع اسید چرب، گونه H. besseriدارای 23 نوع اسید چرب و گونه P. catenulataدارای18 نوع اسید چرب است. تجزیه و تحلیل داده های اسیدهای چرب بیان کننده 53/61 درصد تشابه در ترکیبات اسیدهای چرب در بین گونه های F. remotifolia و P. catenulata است. نتایج حاصل از داده های پالینولوژی نشان داد که شکل هاگ در جمعیت های مربوط به گونه F. remotifolia،کروی بوده و شکل هاگ در جمعیت های H. besseriبه صورت oblate است. شکل هاگ در جمعیت علی آباد (گلستان) متعلق به گونه H. besseri به صورت prolate بوده و همچنین شکل هاگ جمعیت دودانگه (مازندران) متعلق به گونه P. catenulata به صورت کروی است. نتایج کلی حاصل از انجام بررسی فیتوشیمیایی و پالینولوژی بیانگر این واقعیت است که این نتایج کاملا با یکدیگر مطابقت داشته و نشان دهنده شباهت و نزدیکی گونه F. remotifoliaبه گونهP. catenulata است.

    کلیدواژگان: بیوسیستماتیک، تنوع اسیدهای چرب، خزه، هاگ، هیرکانی
  • صبا پیرو*، مجید لطفعلیان، کامران عادلی، تیبور پنتک صفحات 427-441

    هدف اصلی این تحقیق یافتن یک سیستم بهینه توزیع و حمل و نقل چوب در کشور ایران با تاکید بر شبکه ریلی است. بدین منظور یک مدل توزیع و حمل و نقل سیمپلکس برای هفت گروه چوب خام در نرم افزارGAMS 24.1.3 ایجاد شد. الگوی مورد استفاده در این بهینه سازی از نوع حمل و نقل ساده است، افق برنامه ریزی یک ساله و روش حمل و نقل نیز به دو صورت جاده ای و جاده ای-ریلی است. نتایج نشان داد که بعد از بهینه سازی، در روش جاده ای-ریلی، 86/6 درصد معادل 194354 تن از کل چوب توسط شبکه ریلی و 14/93 درصد معادل 2637093 تن توسط شبکه جاده ای جابجا می شود، که هزینه کل حمل و نقل را به مقدار 02/24 درصد نسبت به شرایط موجود کاهش می دهد. در روش حمل و نقل جاده ای نیز هزینه کل 31/22 درصد نسبت به شرایط موجود کاهش می یابد. این کاهش هزینه در هر دو روش مربوط به توزیع بهینه چوب از مبادی توزیع به مبادی دریافت کننده و انتخاب مناسب ناوگان باری بر اساس وزن بار به تن و شعاع ارسال است. به صورتی که در شرایط بهینه مسافت حمل و نقل در روش جاده ای-ریلی 36/45 درصد و در روش جاده ای 42/43 درصد و تعداد بار نیز به ترتیب 77/34 و 04/29 درصد نسبت به شرایط قبل از بهینه سازی کاهش خواهد یافت. با توجه به مقدار بالای مصرف چوب در کشور و نیز اهمیت بهبود شاخص های بهره وری در زمینه هزینه جابه جایی بار بعنوان یکی از اهداف استراتژیک بخش حمل ونقل در سال های پیش رو، نیاز به شناخت و ایجاد زنجیره توزیع و حمل و نقل بهینه چوب امری قابل توجه است.

    کلیدواژگان: الگوریتم سیمپلکس، ناوگان باری، وزن بار، هزینه حمل و نقل ‏
  • کیان یگاندوست، بهمن کیانی* صفحات 443-455

    هدف این پژوهش، بررسی دقت و صحت روش میکروپلات منفرد در برآورد زادآوری گونه نادر گیلاس وحشی و معرفی روش جایگزین بوده است. برای این منظور، ابتدا با انجام جنگل گردشی، سه پارسل از سری هفت شفارود که دارای درختان مادری و زادآوری طبیعی گیلاس وحشی بودند، انتخاب شدند. تعداد 50 قطعه نمونه دایره ای هریک به مساحت 1000 متر مربع، به صورت منظم تصادفی، در شبکه ای به ابعاد 200×150 متر برداشت شد. در هر قطعه نمونه، چهار میکروپلات، هریک به شعاع دو متر مشخص و نهال های گیلاس وحشی موجود در آن ها، که ارتفاع کمتر از 30/1 متر داشتند، شمارش شدند. در هر قطعه نمونه، یک ترانسکت به عرض 2/0 و طول 10 متر نیز مشخص و نهال های گیلاس وحشی موجود در آن شمارش شد. در مساحت 10000 متر مربع مشتمل بر 10 قطعه نمونه، کلیه نهال های گیلاس وحشی شمارش و تراکم به دست آمده، به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج، خطای نمونه برداری در روش میکروپلات خوشه ای حداقل (69/18 درصد) و در روش ترانسکت حداکثر (62/45 درصد) بود. همچنین، روش میکروپلات خوشه ای بیشترین صحت (72/15 درصد) و روش ترانسکت کمترین صحت (74/111 درصد) را در برآورد تراکم داشت. آزمون t تک نمونه نشان داد که اختلاف معنی داری بین روش های نمونه برداری ترانسکت عریض و میکروپلات منفرد با شاهد در سطح پنج درصد وجود دارد. درحالی که روش میکروپلات خوشه ای از نظر آماری اختلافی با شاهد نداشت. از این رو، روش میکروپلات خوشه ای نسبت به میکروپلات منفرد، به واسطه برآورد دقیق تر و صحیح تر زادآوری گونه های نادری مانند گیلاس وحشی، ارجحیت دارد.

    کلیدواژگان: تجدید حیات، شفارود، قطعه نمونه، نمونه برداری، نهال
  • مهدی پورهاشمی*، احمد بازگیر، پریسا پناهی صفحات 457-476

    ارتباط انسان با جنگل از آغاز خلقت منجر به شکل گیری دانش سنتی شده که به طور عمده در راستای رفع نیازهای انسان بوده است. گیاه مردم نگاری به بررسی دانش های سنتی مرتبط با گیاهان در جوامع محلی پرداخته و یکی از شاخه های مهم آن مربوط به ارزش های دارویی گیاهان است. باتوجه به وجود جوامع محلی مختلف در جنگل های زاگرس و تنوع دانش های سنتی در این منطقه و همچنین کمبود اطلاعات موجود در این زمینه، در پژوهش پیش رو سعی شد دانش سنتی مرتبط با ارزش های دارویی گیاهان در سامان عرفی چنارکل شهرستان خرم آباد بررسی شود. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی، استفاده از مطلعین کلیدی و انتخاب هدفمند جمع آوری شد. براساس نتایج، 44 گونه چوبی و علفی دارویی و خوراکی (به طور عمده میوه درختان و درختچه ها) در منطقه شناسایی و دانش سنتی مربوط به آن ها به ویژه کاربرد محلی و شیوه مصرف ثبت شد. در بین اندام های گیاهی مورد استفاده، میوه و برگ به ترتیب با 27 و 5/23 درصد بیشترین سهم را داشتند. 20 گونه فقط استفاده خوراکی داشتند، در حالی که گیاهانی که فقط مصرف دارویی داشتند، نه گونه بودند. 24 گونه (5/54 درصد) به صورت خام استفاده می شدند که عمده آن ها یا میوه های خوراکی جنگلی مانند بنه و خینجوک بودند و یا مانند آب تره و پرسیاوش به صورت سبزی کاربرد داشتند. نتایج این پژوهش تایید کرد که جوامع محلی به خوبی با ارزش دارویی و خوراکی گیاهان بومی منطقه آشنا هستند، منتهی تلفیق دانش سنتی غنی روستاییان و عشایر با مبانی حفظ و پایداری اکوسیستم موضوعی است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزش خوراکی، جامعه محلی، جنگل های زاگرس، خاصیت دارویی، گیاه مردم نگاری
  • آتنا کیانمهر، احسان قنبری*، قاسم علی پاراد، مسعود طبری کوچکسرائی، زهرا بور صفحات 477-492
    تغییر در رژیم های غرقابی منجر به کاهش گسترده در عملکرد اکوسیستم های می شود. غرقابی با تغییر ساختار خاک، تخلیه اکسیژن، تجمع دی اکسید کربن، ایجاد شرایط بی هوازی در خاک، توسعه پوسیدگی ریشه، از بین رفتن قارچ های میکوریزی و کاهش متابولیسم ریشه، خاک را تحت تاثیر قرار داده و در نتیجه سبب تجزیه بی هوازی مواد آلی و تغییر در غلظت عناصر غذایی خاک و برگ گیاهان می شود. در این تحقیق، تغییرات غلظت عناصر غذایی ماکرو و میکرو در خاک و برگ نهال های توسکا ییلاقی تحت تاثیر تنش غرقابی خاک در طول 120 روز در یک آزمایش میدانی بررسی شد. نهال ها در معرض سه تیمار شاهد، غرقابی تا سه و 15 سانتی متر بالای سطح خاک قرار گرفتند و در پایان دوره، غلظت عناصر ماکرو و میکرو در خاک و برگ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که غرقابی تاثیری روی مقدار کلسیم، منیزیم، روی و کربن آلی خاک نداشت، اما سبب کاهش نیتروژن، فسفر و پتاسیم و افزایش غلظت آهن و منگنز خاک شد، اگرچه این افزایش به اندازه ای نبود که سبب سمیت خاک شود. در شرایط غرقابی غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، کربن آلی، منیزیم و روی در برگ نهال ها کاهش یافت، اما غلظت آهن و منگنز برگ نهال ها تا حد زیان آور افزایش یافته بود. همچنین بین اغلب عناصر خاک و برگ همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت. به طور کلی شرایط غرقابی سبب تغییر غلظت بیشتر عناصر در خاک و برگ نهال های توسکا ییلاقی شد، که یک پدیده معمول در شرایط کمبود اکسیژن در خاک به دلیل تنش غرقابی است.
    کلیدواژگان: شرایط بی هوازی، عناصر غذایی، کربن آلی، نیتروژن
  • اسحاق عطایی، فرید کاظم نژاد*، علی شیخ الاسلامی، مجید اسحاق نیموری صفحات 493-504
    گرادیان ارتفاعی بر شاخص های تنوع زیستی تاثیرگذار است. حوزه تیروم رود (آبخیز32)، در شهرستان تنکابن با این هدف انتخاب شد و داده ها به روش ترانسکت با حداقل یک قطعه‏نمونه (400 متر مربعی) بر روی خطوط میزان 50 متری (جمعا 44 قطعه) برداشت شد. فراوانی گونه های چوبی، به تفکیک گونه در هر قطعه‏نمونه و درصد پوشش- فراوانی گونه های علفی (پنج ریزقطعه‏نمونه دو متر مربعی در چهارگوشه و مرکز) بر اساس روش براون - بلانکه تعیین و ثبت شد. معرفی اجتماعات منطقه با تحلیل گونه های شاخص دوطرفه و مقایسه شاخص های تنوع زیستی در گروه‏های گیاهی با آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد. بر اساس نتایج، گروه های بوم شناختی در این منطقه به ترتیب در میانگین ارتفاع 2070، 1236، 924 و 375 متر از سطح دریا و میانگین شیب 43، 50، 40 و 59 درصد (بدون اختلاف معنی دار) مستقرند. گروه ها از نظر شاخص های تنوع زیستی گیاهی (تنوع گونه ای، یکنواختی و غنای گونه ای) با هم اختلاف معنی دار دارند. براساس نتایج ارزیابی، شاخص تنوع گونه‏ای شانون-وینر و سیمپسون-پیلو در گروه‏های بوم‏شناختی اول، چهارم و دو گروه دوم و سوم به ترتیب بیشینه، کمینه و میانگین است. شاخص یکنواختی پیلو در گروه های اول و سوم و دو گروه دوم و چهارم به ترتیب بیشینه، کمینه و میانگین است. ضمن اینکه گروه های اول، سوم، دوم و چهارم، به ترتیب از نظر شاخص غنای گونه‏ای دسته بندی شدند. بر اساس نتایج کلی شاخص های تنوع زیستی روندهای متفاوتی را با تغییرات ارتفاع به نمایش می گذارند.
    کلیدواژگان: اختلاف فلوریستیکی، بوم شناختی، تنوع گونه ای، گرادیان
  • سعید عرفانی فرزین، سینا عطار روشن*، آزیتا کوشافر صفحات 505-526

    به منظور بررسی اثر تفرج بر تنوع گونه ای گیاهی و مشخصه های ادافیکی، این پژوهش در پارک جنگلی گمبوعه اهواز به مساحت 60 هکتار در سال 1398 انجام شد. به این منظور از روش نمونه برداری با استفاده از ترانسکت خطی به طول 300 متر و برداشت قطعات نمونه به طور تصادفی در فواصل 50 متری از هم استفاده شد. برای بررسی پوشش درختی و درختچه ای در دو منطقه تفرجی و بدون تفرج به تفکیک 24 قطعه نمونه 20×20 متر (400 مترمربعی) و در مرکز هر پلات به منظور بررسی پوشش علفی، قطعات نمونه 8×8 متر (64 مترمربعی) پیاده شد. در این پژوهش 28 گونه گیاهی شناسایی شد. آنالیز تطبیقی متعارف (CCA) نشان داد، منطقه شاهد و منطقه تحت تفرج هر کدام تشکیل یک گروه بوم شناختی مجزا را در منطقه داده اند. از نظر ترکیب گونه های گیاهی بیشترین مقدار شاخص های تنوع گونه ای سیمپسون (023/0±33/0)، شانون-وینر (012/0±44/0) و شاخص یکنواختی شانون-وینر (003/0±6/0) و غنای گونه ای گیاهی (61/0±9/2) در منطقه شاهد برآورد شد. بررسی شرایط ادافیکی نشان داد تفرج نتوانسته تاثیری بر بافت خاک داشته باشد اما مشخصه هایی نظیر تخلخل، ازت، پتاسیم، فسفر و ماده آلی تحت تاثیر تفرج کاهش یافته و مشخصه های وزن مخصوص ظاهری، رطوبت اشباع، هدایت الکتریکی و آهک افزایش معنی داری را نشان دادند. نتایج حاصل از این پژوهش مبین این نکته است که تفرج بدون رعایت معیارهای فنی و علمی می تواند موجب کاهش تراکم و تنوع پوشش گیاهی علفی شده که خود می تواند آثار مخربی در رویشگاه داشته باشد.

    کلیدواژگان: آنالیز تطبیقی متعارف، تفرج، گمبوعه، شاخص های تنوع گونه ای
|
  • Najibeh Gilanipoor, Akbar Najafi *, Rafaele Spinelli, Ramin Naghdi Pages 343-358

    In recent years, the general policy of the country has been based on the decision to stop the exploitation of wood from the north industrial forests. While the population is increasing, the demand for wood is increasing. Therefore, it’s necessary to find alternative sources to supply raw materials for the wood industry. In Iran, every year, a lot of wood waste is burned and wasted due to a lack of development and promotion of appropriate exploitation methods. In present study has been investigated the exploitation and optimal allocation of wood residues from pruning apple trees as raw material for the particleboard industry. Exploitation was carried out in apple orchards of Damavand city with a chipper and transported to factories by truck. Evaluations of the work process and the productivity and cost have been done with continuous timing method and optimal allocation have been made with the linear programming model by transportation method and simplex algorithm. The results showed that the longest recovery time of residues is related to the collection and transfer to the depot and chipping them, respectively and the production of residues is 1.97 tons per hectare and the production of chips is 0.160 tons per hour. Also, the optimal allocation of 400,000 tons of resources from the exploitation of pruning residues of apple trees with a minimum cost of transportation (950 billion rials), while solving the problem of waste disposal and reducing environmental pollution will bring an annual profit of about 450 billion rials for the country and will be compensated part of the shortage of raw materials for the particleboard industry.

    Keywords: Continuous-time study, Production rate, Minimum transport cost, linear programming‏ ‏model‎
  • Mahmoud Radaee, Hashem Habashi *, Ramin Rahmani, Shaban Shataee, Hormoz Sohrabi Pages 359-373
    The impact of logging and tree harvesting on the ecological function and the future of Hyrcanian forests structure is a continuing debate topic. The information is currently available does not support firm conclusions about the impact of forest harvest intensity on forest structure and biomass. The present study aims to evaluate the effect of single-tree selection harvest intensity on biomass of hornbeam-Persian ironwood stand. For this purpose, information on all trees and dead trees were collected in 70 half-hectare plots. The 35 sample plots were in single-tree selection stands with three harvest intensities and the same sample plots were in control stand. Trees litter fall were measures from September to February and the storage of soil organic carbon was determined through organic carbon and bulk density. Then, tree biomass, litter biomass, dead tree biomass and total biomass were finally calculated. The results showed with increasing the rate of harvest intensity up to 13.5% the total biomass had rising trends, although harvest intensity had no significant effect on aboveground and belowground biomass and soil organic carbon. The aboveground biomass was higher in single-tree selection stand than control stand. The average of total biomass was 147 and 144 ton/ha in harvest and control hornbeam-Persian ironwood stands respectively and harvesting increased two percent of mean total biomass. The medium harvest intensity (3.6-9.5% of stand volume) was finally determined as appropriate selective logging intensity. The correspondence of litter biomass and dead tree biomass as bio indicator indicated that tree marking in the single-tree selection system was advisable.
    Keywords: Biomass, Harvest, litter, Dead tree, Selection system
  • Gelareh Valadi, Javad Eshaghirad *, Yahya Khodakarami, Mostafa Nemati Peykani, Karen Harper Pages 375-386
    In order to introduce and application of DEI (Distance of Edge Influence) and MEI (Magnitude of Edge Influence) indices to determine the distance of edge effect and intensity of the edge effect on herbaceous species and soil chemical properties, Three forest fragments (under 10 hectares) from oak forests of Kermanshah province were selected with similar conditions in terms of slope, direction and altitude. In each fragment three transects were established from the edge to the forest interior. Measurements of vegetation and soil variables were collected at 0 (edge), 25, 50, 100, 150 m along each transect. The results showed that MEI index values ​​were positive for soil variables (except nitrogen, organic carbon and pH). The values ​​of this index were also positive for species richness, Shannon-Wiener diversity and Evenness. DEI index value ​​was 25 m for soil variables except pH and 50 m for diversity indices. The influence of edge on species richness, Shannon-Wiener diversity and Evenness was significant. Soil variables (except phosphorus) did not show significant differences at different distances from edge. Also, changes in species richness and soil chemical properties were observed in 0-50 m from edge. Totally, in sparse oak forests, fragmentation and edge effect had influence on species richness and soil chemical properties.
    Keywords: edge effect, forest fragment, Herbaceous species, Zagros forest
  • Masoumeh Khazaei Poul *, Davoud Azadfar, Zohreh Saeedi Pages 387-401
    The aim of this study was to determine and compare the genetic diversity of wild populations of Thuja orientalis by biochemical markers polymorphism of leaves and two-year-old branches Peroxidase. The sampling was done in 30 individuals of Thuja orientalis in three populations. Samples were taken from medium crown height in the south direction. Data analysis was performed by GenAlEx software on the allele characteristics of the studied markers and comparing the ability of these two organs and grouping of the trees to examine the intra- and inter-population variation by cluster analysis of electrophoretic data (prepared gels) by NTSYS 2.02 software. Qualitative measures was studied by vertical electrophoresis and PAGE (polyacrylamide gel electrophoresis) method and the electrophoretic data were classified using cluster analysis. According to the results, the second population with the average number of alleles observed per gene locus (2), the average effective number of alleles (1.77), the expected heterozygosity (0.42), and the percentage of polymorphism (100) have the most allelic separation indices in comparison to the other two populations. Also, the higher genetic diversity in intra- population (nearly 60) than inter-populations (nearly 40) should be considered in the management of this reserved forest to increase diversity. Also, the scale in Thuja sp. with the average number of alleles observed per gene locus (1/48), the average effective number of alleles (1.49), the expected heterozygosity (0.27), mean Shannon's information index (0.39), number of bands (9) and percentage of polymorphism (66/67) has better allelic characteristics than the branch in genetic diversity studies.
    Keywords: electrophoresis, intra population diversity, Fazel Abad, Biochemical marker
  • Seyedeh Sepideh Seyed Mousavi Mashaki, Arman Mahmoudi Otaghvari *, Habib Zare, Tahereh A. Aghajanzadeh Pages 403-425

    Mosses are small, non-vascular and non-flowering plants. Forsstroemia remotifolia was previously belonging to Leskeaceae family and its old name is Pseudoleskeella laxiramea (Schiffn.) Broth. According to recent morphological researches, changed from Leskeaceae family to the Neckeraceae family. Therefore, in present study, to eliminate the ambiguities in classification of this species, phytochemical and palynological investigation in F. remotifolia, Homalia besseri, and P. catenulata seems necessary. The results of gas chromatography (GC/MS) are showed that, F. remotifolia has 21 different types of fatty acids, H. besseri contains 23 types and P. catenulata possesses 18 types. Analysis of fatty acids has been shown 61.53% similarity in fatty acid compounds between F. remotifolia, and P. catenulata. Results of palynology showed that spore shape in populations of F. remotifolia is spheroidal and spore shape in populations of H. besseri is oblate, but the spore shape in population of H. b. A belonging to H. besseri is prolate and also the spore shape in population of P. c. Do. belonging to P. catenulata is spheroidal. Overall results of chemotaxonomy and palynology indicate close relationship between F. remotifolia, and P. catenulata.

    Keywords: Biosystematics, Diversity of Fatty acids, moss, Spore, Hyrcanian‎
  • Saba Peyrov *, Majid Lotfalian, Kamran Adeli, Tibor Pentek Pages 427-441

    The main purpose of this study is determination of optimal wood distribution and transportation Network in Iran with emphasis on railways. For this purpose, a simple distribution and transportation model was created for seven groups of wood in GAMS 24.1.3 software. This transportation model is simple, the planning horizon is one year and the transportation method is both road and road-rail. The results showed that after optimization, in the road-rail method, 6.86% of total wood will be transported by rail network and 93.14% will be transported by road network. This method reduces the total cost of transportation by 24.02% compared to the actual conditions in the road transport method. In the road method, after optimization, the total cost is reduced by 22.31%. This cost reduction in both methods is related to the optimal distribution of wood from the distribution bases to the receiving bases and the appropriate selection of the cargo fleet based on the tonnage of the load and the radius of shipment. In the optimal transportation distance in the road-rail method 45.36% and in the road method 43.42% and the number of loads respectively 34.77 and 29.04% compared to the conditions Non-optimal will be reduced. Given the high rate of wood consumption in Iran and the importance of improving productivity indicators in the field of freight costs as one of the strategic goals of the transportation sector in the coming years, the need to recognize and create a chain of distribution and optimal transportation of wood is remarkable.

    Keywords: Cargo fleet, Load tonnage, Simplex Algorithm, Transportation Cost‎
  • Kiyan Yegandoost, Bahman Kiani * Pages 443-455

    The aim of this study was to investigate the accuracy and precision of single microplot method in estimating the regeneration of wild cherry and introducing an alternative method. For this purpose, after a primary survey, three parcels in district-7 from Shafarood basin, which had mother trees and wild cherry regeneration, were selected. A total of fifty circular plots were taken randomly, in a 150×200 m grid, each 1000 m2 area. Four microplots were measured at a radius of 2 m and all the cherry seedlings were counted. A transect, 0.2 m wide and 10 m long was layed in each plot and all of the cherry seedlings under 1.3 m height were counted. In an area of 10,000 m2, including 10 randomly selected plots, all wild cherry seedlings were counted and calculated density was considered as control. Based on the results, the sampling error in the clustered-microplot method was minimal (18.69%) and in the transect method was maximum (45.62%). In terms of the accuracy, the clustered-microplot method had the highest accuracy (15.72%) and transect method had the least accuracy (111.74%) in density estimates. One-sample t-test showed that there is a significant difference between transect and single-microplot methods with the control in 5% confidence level, while the clustered-microplot was not statistically different. It can be said that the clustered-microplot method is more superior than single-miroplot method and is preferable for accurate and precise estimation of regeneration for rare specieses like wild cherry.

    Keywords: Plot, Regeneration, sampling, Seedling, Shafarood
  • Mehdi Pourhashemi *, Ahmad Bazgir, Parisa Panahi Pages 457-476

    Since the beginning of creation, man's relationship with the forest has led to the formation of traditional knowledge, which has been mainly aimed at meeting human needs. Ethnobotany is the study of a region's plants through the traditional knowledge of a local culture and people. One of its important branches is related to the medicinal values of plants. Due to the existence of different local communities in the Zagros region and the diversity of traditional knowledge in this area, as well as the lack of information in this field, the study tried to study traditional knowledge related to medicinal properties of plants in the common-law forest area of Chenarkol in Khorramabad city, Lorestan province. Based on the results, 44 woody and herbaceous medicinal and edible (mainly fruit of trees and shrubs) species were identified in the area and their traditional knowledge especially their application and the way of preparation was recorded. Among the plant organs used, fruits and leaves had the largest share with 27% and 23.5%, respectively. Twenty species had only edible use, while only medicinal plants had nine species. Twenty-four species (54.5%) of the plants were used raw, most of which were either edible forest fruits (such as Pistachia atlantica and P. khinjuk) or as a vegetable (such as Nasturtium officinale and Adiantum capillus-veneris). The findings confirm that local communities in the area are well acquainted with the region's native medicinal plants and their medicinal and nutritional values, but combining the rich traditional knowledge of the villagers and nomads with the basics of conservation and sustaining the ecosystem is an issue that needs serious attention.

    Keywords: Ethnobotany, Local community, medicinal properties, oral value, Zagros forests
  • Atena Kianmehr, Ehsan Ghanbary *, Ghasemali Parad, Masoud Tabari, Zahra Boor Pages 477-492
    Changes in flooding regime have resulted in widespread declines in ecosystem functioning Flooding affects soils by altering soil structure, depleting O2, accumulating CO2, inducing anaerobic condition in soil, development of root rot, loss of mycorrhizae, and reductions in root metabolism, leads anaerobic decomposition of organic matter, and changing macro and micro elements of soil and leaf. In this experiment, the variations of macro and micro nutrient concentration in soil and leaf of Alnus subcordata (L.) seedlings under soil flooding stress were investigated during a 120-day outdoor experiment. Seedlings were subjected to three fixed treatments: 1) unflooded; 2) flooded to 3 cm depth and 3) flooded to 15 cm depth and their macro and micro nutrient concentration in leaf and soil were measured at the end of the experiment. Results indicated flooding had no effect on the concentration of Mg, Ca, Zn and organic C soil, while the concentration of P, N and K decreased and the concentration of Fe and Mn increased in the soil by flooding, although did not result in toxicity of elements of soil. In leaves of flooded seedlings, the concentrations of N, P, K, Zn, Ca, Mg and organic C decreased, but the concentrations of Mn and Fe increased to a detrimental level. In addition, there was a significant positive correlation between most of elements in soil and leaf. Generally, the results indicated that flooding changed the concentration of much elements in leaf and soil seedlings of A. subcordata that it is a current phenomenon in anaerobic condition of soil caused by flooding.
    Keywords: Anaerobic, Nitrogen, Nutrient elements, Organic carbon
  • Eshagh Ataie, Farid Kazemnezhad *, Ali Sheykheslami, Majid Eshagh Nimvari Pages 493-504
    Altitudinal gradient is effective on biodiversity indices. Tiremrud Basin (Watershed 32) were investigated to find the relationship of plant biodiversity indices. Data were collected by transect method with at least one sample plot per align lines with 50 m interval and 44 plots in total. In each sample plot the total number of tree species was recorded. Micro plots (5*2 m2) in four corners and center of each plot were determined and recorded based on the Brown-Blanket cover percentage and frequency of vegetative elements for sampling of herbs. Bilateral index species analysis was used to introduce the communities of the region. The results showed that the four ecological groups of the region had an average altitude of 2070, 1236, 924 and 375 meters above sea level and an average slope of 43, 50, 40 and 59 percent (no significant difference). Comparison of ecological groups showed that these groups have significant differences in terms of plant biodiversity indicators. Examination of Shannon-Wiener and Simpson-Pilo species diversity index values ​​showed that the first, fourth and two second and third ecological groups have maximum, minimum and average values ​​of species diversity indices, respectively. Meanwhile, in terms of Pilo uniformity index, the first and third groups, along with the second and fourth groups, have the maximum, minimum and average uniformity index values, respectively. In terms of species richness index, the first, third, second and fourth groups are ranked respectively.   Altitudinal gradient is effective on biodiversity indices. Tiremrud Basin (Watershed 32) were investigated to find the relationship of plant biodiversity indices. Data were collected by transect method with at least one sample plot per align lines with 50 m interval and 44 plots in total. In each sample plot the total number of tree species was recorded. Micro plots (5*2 m2) in four corners and center of each plot were determined and recorded based on the Brown-Blanket cover percentage and frequency of vegetative elements for sampling of herbs. Bilateral index species analysis was used to introduce the communities of the region. The results showed that the four ecological groups of the region had an average altitude of 2070, 1236, 924 and 375 meters above sea level and an average slope of 43, 50, 40 and 59 percent (no significant difference). Comparison of ecological groups showed that these groups have significant differences in terms of plant biodiversity indicators. Examination of Shannon-Wiener and Simpson-Pilo species diversity index values ​​showed that the first, fourth and two second and third ecological groups have maximum, minimum and average values ​​of species diversity indices, respectively. Meanwhile, in terms of Pilo uniformity index, the first and third groups, along with the second and fourth groups, have the maximum, minimum and average uniformity index values, respectively. In terms of species richness index, the first, third, second and fourth groups are ranked respectively.
    Keywords: Ecologic, Floristic differences, gradient, plant biodiversity
  • Saied Erfani Farzin, Sina Attar Roshan *, Azita Koshafar Pages 505-526

    To investigate the effect of recreation on plant species diversity and edaphic characteristics, this study was done in Gamboueh Forest Park of Ahvaz with an area of 60 hectares in 1398. For this study, sampling method was used using a linear transect with a length of 300 meters and sampling parts were randomly used at 50-meter intervals. In order to study the tree and shrub cover in two recreational and non-recreational areas, 24 sample plots of 20×20 m (400 m2) were placed and in the center of each plot, in order to study the grass cover, the sample plots of 8×8 m (64 m2) were implemented. In this study, 28 plant species were identified. Conventional comparative analysis (CCA) showed that the control area and the recreation area each formed a separate ecological group in the area. In terms of plant species composition, the highest values of Simpson species diversity indices (0.33±0.023), Shannon-Wiener (0.44 ±0.012) and Shannon-Wiener uniformity index (0.6±0.003) And plant species richness (2.9±0.61) was estimated in the control area. Examination of edaphic conditions showed that recreation could not have an effect on soil texture, but characteristics such as porosity, nitrogen, potassium, phosphorus and organic matter decreased under the influence of recreation and characteristics of bulk density, saturated moisture, electrical conductivity and lime increased significantly. The results of this study indicate that recreation without observing technical and scientific criteria can reduce the density and diversity of grassland vegetation in the region, which can have destructive effects on habitat.

    Keywords: Conventional Comparative Analysis, Recreation, Species Diversity Indices, Gamboueh