فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 91، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سارا شرفیه، شیوا خالق پرست*، فاطمه قانی دهکردی، سعیده مظلوم زاده صفحات 233-244
    زمینه و هدف

    تصمیم گیری بالینی بخش اساسی حرفه پرستاری است. پرستاری بر پایه اخلاق استوار است. پرستارانی که دارای عملکرد اخلاقی شجاعانه هستند تعهد به بیماران، از پیامدهای احتمالی و نگرانی های مربوط به خودشان برایشان مهم تر است. هدف این پژوهش تعیین ارتباط شجاعت اخلاقی و مشارکت در تصمیم گیری بالینی پرستاران بوده است.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی- مقطعی در سال 1398 انجام یافت. جامعه مورد مطالعه پرستاران شاغل در CCU و ICU مرکز آموزشی، تحقیقاتی و درمانی قلب و عروق شهید رجایی بود. نمونه مورد مطالعه 195 نفر بود. جهت جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد شجاعت اخلاقی Sekerka و همکاران (2009) و مشارکت در تصمیم گیری بالینی (PDAQ) استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نسخه 19 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کل شجاعت اخلاقی پرستاران مورد مطالعه 48/11±38/90 (دامنه قابل کسب 105-15) بود. میانگین نمره کل تصمیم گیری بالینی در میان پرستاران مورد مطالعه 42/39±24/117 (دامنه قابل کسب 180-0) به دست آمد. شجاعت اخلاقی با مشارکت در تصمیم گیری بالینی همبستگی مثبت (397/0=r) و معنادار (001/0˂p) داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان داد که شجاعت اخلاقی از جایگاه ویژه ای در پرستاری برخوردار است که می تواند پرستار را به سمت مشارکت فعال در تصمیم گیری بالینی سوق دهد. براین اساس پیشنهاد می شود دوره های کاربردی ارتقای اخلاق حرفه ای جهت ارتقای تصمیم گیری و عملکرد اخلاقی در بالین، برای دانشجویان پرستاری و پرستاران برگزار گردد.

    کلیدواژگان: شجاعت اخلاقی، مشارکت در تصمیم گیری بالینی، پرستاران، بخش های مراقبت ویژه
  • مریم سالاری هدکی، مهین تفضلی*، هادی طهرانی، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد صفحات 245-261
    زمینه و هدف

    عملکرد جنسی بخش مهمی از سلامت زنان است و از متغیرهایی که با اختلالات جنسی مرتبط است، ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی است. نظریه خودتعیین گری از مهم ترین نظریه های انگیزش است که علت اصلی رفتار را انگیزه درونی فرد می داند و همچنین سه نیاز روان شناختی خودمختاری، شایستگی و ارتباط را زیربنای رفتارهای انسان می داند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مشاوره گروهی جنسی مبتنی بر نظریه خودتعیین گری بر عملکرد جنسی زنان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی در مورد 104 زن متاهل 18تا49 ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی مشهد در دو گروه مداخله و کنترل در سال 1398 انجام گرفته است. گروه مداخله 5 جلسه مشاوره جنسی گروهی 2 ساعته مبتنی بر سازه های نظریه خودتعیین گری با فواصل یک هفته دریافت نمودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های عملکرد جنسی زنان و سازه های نظریه خودتعیین گری (نیازهای بنیادین روان شناختی در فعالیت جنسی) قبل و بعد از مداخله جمع آوری و در نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره عملکرد جنسی قبل از مداخله بین دو گروه، اختلاف آماری معناداری نداشت، اما بعد از مداخله، اختلاف میانگین نمرات عملکرد جنسی قبل و بعد از مداخله، در گروه مداخله 02/3±76/2 و در گروه کنترل 73/0±25/0- بود که افزایش معناداری در نمره عملکرد جنسی گروه مداخله نسبت به کنترل مشاهده شد (001/0>p). همچنین بعد از مداخله بین گروه مداخله و کنترل،  اختلاف آماری معناداری در میانگین نمرات خودمختاری، ارتباط و شایستگی مشاهده شد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    ارایه مشاوره جنسی گروهی مبتنی بر نظریه خودتعیین گری می تواند باعث ارضای نیازهای بنیادین در فعالیت جنسی و ارتقای عملکرد جنسی زنان شود.

    کلیدواژگان: مشاوره جنسی، خودتعیین گری، عملکرد جنسی، زنان
  • الهام شکیبازاده، فهیمه طاهرخانی، میر سعید یکانی نژاد، داود شجاعی زاده، مریم تاجور* صفحات 262-277
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، رفتار نامحترمانه مادری به عنوان یک مشکل قابل توجه در جهان مطرح شده است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع رفتارهای نامحترمانه با مادران در لیبر و زایمان و تعیین عوامل مرتبط با آن طراحی و اجرا شده است.

    روش بررسی

    این یک مطالعه مقطعی در سال 1398 در مورد 357 نفر از مادرانی که در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران زایمان طبیعی داشتند، انجام گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای حاوی ویژگی های فردی مادران و همچنین پرسشنامه اندازه گیری شیوع حیطه های مختلف سوء رفتار بود که به روش مصاحبه با مادران تکمیل شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی و آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام گرفت.

    یافته ها

    همه مادران شرکت کننده در این مطالعه حداقل یک نوع سوء رفتار را تجربه کرده بودند که بیش ترین آن در حیطه «عدم اجازه برای تحرک، مایعات و داشتن همراه» (7/99%) و کم ترین آن در حیطه «انگ زدن و تبعیض» (5/4%) بود. تحلیل آماری رابطه معناداری بین افزایش سن، اقلیت قومیتی، زایمان بار اول، وضعیت اقتصادی بالاتر، زمان زایمان (شب، روز) و داشتن سابقه بیماری با تجربه بیش تری از انواع حیطه های مختلف سوء رفتار را نشان داد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه موید شیوع نسبتا بالای رفتارهای نامحترمانه با مادران در بیمارستان ها، براساس استانداردهای جهانی است که توجه جدی و سریع مسوولان را می طلبد، تا با انجام مداخلاتی در جهت رفع یا کاهش این نوع رفتارها اقدام کنند.

    کلیدواژگان: محترمانه، مراقبت مادری، بخش زایمان، بیمارستان ها
  • زهرا یونسی، غزل افشاری*، حمیده سالاری دستگرد، مریم گندمی صفحات 278-289
    زمینه و هدف

    واکسیناسیون دوران کودکی به عنوان شایع ترین منبع درد ایاتروژنیک منبع اصلی درد، اضطراب و استرس در والدین و کودکان است که در اکثر اوقات بدون مدیریت درد انجام می گیرد. لذا با توجه به اهمیت کنترل درد در کودکان و نیز شناخت و به کارگیری روش های کنترل درد توسط اعضای تیم بهداشتی، این مطالعه با هدف تاثیر ShotBlocker بر درد ناشی از تزریق واکسن در شیرخواران 6 ماهه انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 80 شیرخوار مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی مهرشهر بیرجند در سال 98-97 با در نظر گرفتن معیارهای مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون قرار گرفتند. در گروه آزمون 20 ثانیه قبل از تزریق تا پایان تزریق فشار در محل تزریق به وسیله ShotBlocker انجام گرفت و گروه کنترل طبق معمول واکسینه شدند. وضعیت درد در دو گروه با استفاده از مقیاس واکنش رفتاری درد (FLACC) 15 ثانیه پس از تزریق و مدت و زمان شروع گریه نیز از زمان تزریق واکسن تا پایان گریه در دو گروه با همدیگر مقایسه شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی من ویتنی، تی تست، آنالیز کوواریانس در سطح 05/0p< تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین شدت درد (99/0±32/4)، مدت گریه (92/3±4/14 ثانیه)، زمان شروع گریه (933/0±05/4) در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل کم تر بوده است (001/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر ShotBlocker بر کاهش شدت درد، مدت گریه و تاخیر در زمان شروع گریه، استفاده از این وسیله ساده، ایمن، کم هزینه برای مدیریت درد واکسن پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت درد، واکسیناسیون، شیرخوار، وسیله کاهنده درد
  • شیما کهن سال، فریبا تباری*، شهرزاد غیاثوندیان، شیما حقانی، کامران رودینی صفحات 290-303
    زمینه و هدف

    اضطراب یکی از عوارض شایع در بیماران سرطانی است که می تواند بر سلامت جسم و روان بیماران اثر بگذارد و در روند درمان اختلال ایجاد کند. به همین دلیل بیماران مبتلا به سرطان که تحت شیمی درمانی هستند، نیازمند آموزش درباره بیماری و راهکارهای مقابله با عوارض و مشکلات آن هستند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش ویدیویی و نوشتاری بر اضطراب بیماران مبتلا به سرطان معده و مری که تحت شیمی درمانی سرپایی هستند، انجام یافته است.

    روش بررسی

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده است که در مورد 58 بیمار مبتلا به سرطان معده و مری که تحت شیمی درمانی سرپایی در بیمارستان های شریعتی و امام خمینی تهران بودند، انجام گرفته است. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در گروه آموزش ویدیویی (28 نفر) و گروه آموزش نوشتاری (30 نفر) قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اضطراب حالت اشپیل برگر (STAI) در ابتدای مطالعه و به صورت هفتگی در طی 12 هفته جمع آوری و در نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که میزان اضطراب در هر دو گروه نسبت به قبل از مداخله به طور معناداری کاهش داشته است (05/0p<). در بررسی میانگین نمره اضطراب بین گروه ویدیو (85/9±07/56) و گروه نوشتاری (13/8±40/56) بعد از انجام مداخله تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد (89/0=p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش خودمراقبتی در روش ویدیویی و نوشتاری، اضطراب بیماران سرطانی تحت شیمی درمانی را کاهش می دهد و هر دو روش می توانند در کاهش اضطراب بیماران موثر باشند.

    کلیدواژگان: آموزش ویدیویی، آموزش نوشتاری، خودمراقبتی، اضطراب، سرطان، شیمی درمانی
  • مصطفی روشن زاده، عاطفه بیگی، علی تاج آبادی، سمانه دهقان ابنوی، سمیه محمدی* صفحات 304-317
    زمینه و هدف

    وفاداری سازمانی پرستاران به نظام های بهداشتی نقش مهمی در گسترش عملکرد سازمان دارد. در این میان بررسی نقش عواملی همانند رفتارهای شهروندی و عملکرد انطباقی می تواند در این زمینه کمک کننده باشد. لذا در مطالعه حاضر به تعیین ارتباط بین رفتار شهروندی و عملکرد انطباقی با وفاداری سازمانی در پرستاران پرداخته شده است.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر سال 1398 در مورد 200 پرستار که به روش نمونه گیری تصادفی از بین پرستاران شاغل در بیمارستان ولی عصر (عج) شهر بروجن دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انتخاب شده بودند، انجام گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، رفتار شهروندی Lee و Allen، عملکرد انطباقی Charbonnier-Voirin و Roussel، وفاداری سازمانی Kumar و Shekhar استفاده شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آمارهای توصیفی و تحلیلی انجام گرفت.

    یافته ها

    ضریب همبستگی پیرسون حاکی از ارتباط مثبت و معناداری بین رفتار شهروندی و عملکرد انطباقی با وفاداری سازمانی بوده است (05/0>p). آزمون رگرسیون نشان داد رفتار شهروندی (199/0= R2تعدیل شده) و عملکرد انطباقی (131/0=R2 تعدیل شده) به طور معناداری وفاداری سازمانی را پیش بینی می کنند. کلیه ابعاد رفتار شهروندی و برخی از ابعاد عملکرد انطباقی همانند خلاقیت، تلاش معطوف به یادگیری و مدیریت استرس شغلی می تواند وفاداری سازمانی در پرستاران را پیش بینی کنند. میانگین رفتار شهروندی در حد متوسط (26/18±85/66)، عملکرد انطباقی در حد متوسط (98/16±76/68) و وفاداری سازمانی در حد متوسط (09/24±67/120) گزارش شد.

    نتیجه گیری

    توجه مدیران و برنامه ریزان به زمینه سازی عواملی همانند خلاقیت، مدیریت استرس و آموزش مداوم معطوف به یادگیری در کنار بهبود روابط کاری سالم و مشارکت در پرستاران می تواند از طریق گسترش رفتار شهروندی و عملکرد انطباقی نقش مهمی در گسترس وفاداری سازمانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: رفتار، سازمانی، پرستاران
  • ناهید دهقان نیری، مریم کشه فراهانی، فاطمه حاجی بابایی، محمود شیخ فتح الهی، مجتبی سنمار* صفحات 318-335
    زمینه و هدف

    ایمنی بیمار به طور اعم و خطاهای دارویی به طور اخص، از شاخص های مهم کیفیت مراقبت در بیمارستان ها هستند. مدیریت خطر، رویکردی مهم و اصلی برای پیشگیری حوادث ناشی از خطاهای دارویی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه مدیریت خطر بر میزان خطاهای دارویی پرستاران بخش های مراقبت ویژه انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، یک مطالعه کارآزمایی غیرتصادفی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با یک گروه کنترل است که در سال 1399 در دو بیمارستان تهران انجام گرفته است. یکی از بیمارستان ها به طور تصادفی، گروه آزمون و دیگری گروه کنترل در نظر گرفته شد. بعد از اعمال معیارهای ورود و خروج، 150 پرستار در این دو بیمارستان (هر گروه 75 پرستار) به روش در دسترس انتخاب شدند. برای گروه آزمون، برنامه مدیریت خطر اجرا شد. ابزارهای جمع آوری داده ها شامل، پرسشنامه جمعیت شناختی و شغلی پرستاران، پرسشنامه خودگزارشی خطای دارویی 14 عبارتی ویکفیلد و چک لیست مشاهده ای کیفیت دارو درمانی پرستاران بود. داده ها در مرحله قبل و بعد از مداخله جمع آوری و با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    براساس نتایج آماری آزمون تی مستقل در اطلاعات جمعیت شناختی و شغلی، همچنین میزان خطاهای دارویی قبل از مطالعه، هر دو گروه یکسان بودند (05/0<p). پس از انجام مداخله، تفاوت میزان خطاهای دارویی در دو گروه به لحاظ آماری معنادار بود (005/0>p) که نشان دهنده کاهش خطای دارویی برای پرستاران گروه مداخله نسبت به گروه کنترل است. همچنین نتایج نشان داد که میزان خطای دارویی مشاهده شده در پرستاران به طور معناداری بیش از خطای گزارش شده توسط آن ها است (001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از موثر بودن اجرای برنامه مدیریت خطر بر کاهش خطاهای دارویی پرستاران است. اجرای برنامه مدیریت خطر به عنوان راهکاری برای ارتقای دارو درمانی ایمن به پرستاران و دستیابی به مراقبت های پرستاری ایمن و مطلوب، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت خطر، خطاهای دارویی، پرستاران، بخش مراقبت ویژه
  • مریم محمدی صادق، علی نویدیان، مهناز قلجه، نسرین رضایی* صفحات 336-347
    زمینه و هدف

    فوریت های پیش بیمارستانی یکی از پر استرس ترین حرفه های پزشکی است. مشاغل پر استرس بر تاب آوری و توانایی کنترل خشم کارکنان تاثیر می گذارند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش روانی بر میزان خشم و تاب آوری کارکنان فوریت های پیش بیمارستانی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 120 نفر از کارکنان فوریت های پیش بیمارستانی شهر زاهدان شرکت نمودند. افراد واجد شرایط در پایگاه های شهری و جاده ای حوزه شهر زاهدان به شیوه در دسترس وارد مطالعه شدند. برای تعیین گروه مداخله و کنترل از میان 24 پایگاه موجود به شیوه تصادفی 12 پایگاه در گروه مداخله و 12 پایگاه در گروه کنترل قرار گرفتند. ابتدا فرم اطلاعات فردی و پرسشنامه های خشم و تاب آوری توسط هر دو گروه به صورت خودگزارش دهی تکمیل شد. سپس گروه مداخله به صورت گروه های 12-8 نفری در 5 جلسه آموزش روانی شرکت کردند. پرسشنامه ها دو ماه بعد از مداخله در هر دو گروه دوباره تکمیل شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون های کای دو، تی مستقل، تی زوجی) انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمره تاب آوری کارکنان فوریت های پیش بیمارستانی در بین دو گروه مداخله و کنترل قبل از مداخله تفاوت معنادار نداشته است (492/0=p) ولی پس از مداخله تفاوت معنادار مشاهده شده است (009/0=p). همچنین نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمره کنترل خشم کارکنان فوریت های پیش بیمارستانی دو گروه مداخله و کنترل قبل از مداخله تفاوت معناداری با هم نداشته است (672/0=p) ولی پس از مداخله میزان آن در گروه مداخله به طور معناداری از گروه کنترل بیش تر بود (001/0<p).

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد آموزش روانی، تاب آوری کارکنان فوریت های پیش بیمارستانی را ارتقا داده است و با ارتقای آن کارکنان توانسته اند خشم خود را کنترل نمایند. پیشنهاد می شود در برنامه های آموزش ضمن خدمت کارکنان فوریت های پیش بیمارستانی، برنامه آموزش روانی برای ارتقای تاب آوری و کنترل خشم آنان که در با موقعیت های پر تنش فراوانی رو به رو می شوند لحاظ شود.

    کلیدواژگان: آموزش روانی، تاب آوری، خشم، کارکنان فوریت های پیش بیمارستانی
|
  • Sara Sharafieh, Shiva Khaleghparast*, Fatemeh Ghani Dehkordi, Saeideh Mazloomzadeh Pages 233-244
    Background & Aim

    Clinical decision-making is an essential part of the nursing profession. The nursing profession is based on ethical principles. Due to their commitment to patients, morally courageous nurses ignore occupational risks threatening their own lives.  The aim of this study was to investigate the relationship between moral courage of nurses and their participation in clinical decision-making.

    Methods & Materials

    This descriptive, cross-sectional study was conducted in 2019. The study population was nurses working in the CCU and ICU of Shahid Rajaie Cardiovascular Medical and Research Center. The sample size was 195 people. The data was collected using the Sekerka’s Moral Courage Scale, and the Participation in Decision Activities Questionnaire (PDAQ). Data was analyzed using descriptive statistics, independent t-test and Pearson correlation coefficient through the SPSS software version 19.

    Results

    The mean scores of moral courage and PDAQ in nurses were 90.38 ± 11.48 and 117.24±39.42, respectively. A positive correlation was found between moral courage and participation in clinical decision-makings (r=0.397, P<0.001).

    Conclusion

    The results showed that moral courage has pride of place in the nursing profession that can encourage nurses to actively participate in clinical decision making. Therefore, professional ethics courses are suggested to be organized to improve decision-making and clinical ethical performance of nursing students and nurses.

    Keywords: moral courage, participation, clinical decision-making, nurses, intensive care units
  • Maryam Salari Hadki, Mahin Tafazoli*, Hadi Tehrani, Mohammad Javad Asghari Ebrahimabad Pages 245-261
    Background & Aim

    Sexual function is an important part of the health of women, and the satisfaction of basic psychological needs is among the variables related to sexual dysfunction. The self-determination theory is one of the most important motivational theories, which considers one’s internal motive the main cause of behavior, and also views three psychological needs (autonomy, relatedness, and competence) as the basis of human behavior. This study was to determine the effect of sexual consulting based on the self-determination theory on women’s sexual function.

    Methods & Materials

    This clinical trial was conducted on 104 married women aged 18 to 49 years referred to Mashhad health centers in two groups of intervention and control in 2019. The intervention group received five sessions of two-hour group counseling based on the constructs of self-determination theory, with intervals of one week. The data was collected using the sexual performance questionnaire and the constructs of self-determination theory (basic psychological needs) before and after the intervention. Data was analyzed using the SPSS software version 16 through independent t-test, paired t-test, Mann-Whitney and Wilcoxon tests.

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups in the average score of sexual function before the intervention. However, after the intervention, the difference in the average score of sexual function between before and after the intervention was 2.76±3.02 for the intervention group and -0.25±0.73 for the control group, which showed a significant increase in the sexual function score of the intervention group compared to the control (P<0.001). Moreover, after the intervention between the intervention and control groups, a statistically significant difference was observed in the average scores of autonomy, competence and relatedness (P<0.001).

    Conclusion

    Providing group sexual counseling based on the self-determination theory can satisfy the basic needs relating to sexuality and improve women's sexual performance.

    Keywords: sex counseling, self-determination, sexual performance, women
  • Elham Shakibazadeh, Fahimeh Taherkhani, Mir Saeid Yekaninejad, Davod Shojaeizadeh, Maryam Tajvar* Pages 262-277
    Background & Aim

    In recent years, women's experience of disrespect and misconduct during childbirth has been raised as a significant problem around the world. This study aimed to determine the prevalence of disrespectful maternity care and its associated factors.

    Methods & Materials

    This is a cross-sectional study conducted in 2019 on 357 mothers who gave birth at hospitals affiliated to TUMS. The data collection tool included socio-demographic characteristics form, and the disrespectful maternity care questionnaire, measuring various domains of abuse. The questionnaire was completed by interviewing mothers. Data was analyzed using descriptive tests, Chi-square test and multivariate logistic regression through the SPSS software version 24.

    Results

    All participants reported at least one form of disrespect, of which “not allowing for mobility, fluid and companion” was the most prevalent (99.7%) and “stigma and discrimination” was the least prevalent (4.5%). Statistical analysis showed a significant relationship between older age, ethnic minority, primiparity, higher socioeconomic status, delivery time (night, day) and a history of illness with more experience of different forms of disrespect.

    Conclusion

    This study confirmed a relatively high prevalence of disrespectful maternity care in hospitals based on international standards, which requires serious and prompt attention of top-level managers to take action to eliminate or limit this type of behavior.

    Keywords: respectful, maternity care, maternity ward, hospitals
  • Zahra Unesi, Ghazal Afshari*, Hamideh Salari Dastgerd, Maryam Gandomi Pages 278-289
    Background & Aim

    Childhood vaccination as the most common iatrogenic pain is the main source of pain, anxiety and stress in children and parents, which is often done without pain management. Therefore, given the importance of pain control in children, and the recognition and application of pain control methods by the health team members, this study was conducted to evaluate the effect of ShotBlocker on vaccination pain in 6-month-old infants.

    Methods & Materials

    In this clinical trial study, 80 infants referred to Mehrshahr health center in Birjand in 2018-2019, were selected using the convenience sampling method based on the study criteria, and then randomly assigned to the control or experimental groups. In the experimental group, 20 seconds before the injection until the end of the injection, pressure was applied to the injection site with a ShotBlocker. The control group only received routine care. The pain status in the two groups was measured using the Pain Behavioral Response Scale (FLACC) 15 seconds after injection, and also the duration of crying from the time of vaccine injection to the end of crying was compared between the two groups. Data was analyzed using descriptive and inferential statistics including Mann-Whitney, t-test, and analysis of covariance at the significance level of less than 0.05.

    Results

    The study results revealed the mean pain intensity (4.32±0.99), duration of crying (14.4±3.92), and the time of onset of crying (4.05±0.933) were lower in the experimental group than those of in the control group (P<0.001).

    Conclusion

    Considering that ShotBlocker is effective in reducing pain intensity, the duration of crying and delay in onset of crying, it is recommended to use this simple, safe, and low-cost device to manage pain during vaccine injection.

    Keywords: pain management, vaccination, infant, ShotBlocker
  • Shima Kohansal, Fariba Tabari*, Shahrzad Ghiyasvandian, Shima Haghani, Kamran Roudini Pages 290-303
    Background & Aim

    Anxiety is one of the most common complications in cancer patients that can affect the physical and mental health of patients and disrupt the treatment process. For this reason, cancer patients undergoing chemotherapy need education about the disease and ways to cope with its complications and problems. The aim of this study was to compare the effects of video and written training methods on anxiety in patients with gastric and esophageal cancer undergoing outpatient chemotherapy.

    Methods & Materials

    This study is a randomized clinical trial that was conducted on 58 patients with gastric and esophageal cancer who underwent outpatient chemotherapy in Shariati and Imam Khomeini hospitals in Tehran. Participants were randomly assigned to either the video training group (n=28) or the written training group (n=30). Data was collected using the Spielberger State Anxiety Inventory (STAI), at the beginning of the study and then weekly for 12 weeks. The SPSS software version 20 was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the level of anxiety in both groups was significantly lower compared to before the intervention (P<0.05). There was no statistically significant difference in the anxiety mean score between the video group (56.07±9.85) and the written group (56.40±8.13) after the intervention (P=0.89).

    Conclusion

    In general, the results of this study showed that self-care education using video and written methods reduces the anxiety of cancer patients undergoing chemotherapy and both methods can be effective in reducing patients' anxiety.

    Keywords: video training, written training, self-care, anxiety, cancer, chemotherapy
  • Mostafa Roshanzadeh*, Atefeh Begie, Ali Tajabadi, Samaneh Dehghan Abnavi, Somayeh Mohammadi Pages 304-317
    Background & Aim

    Nurses' organizational loyalty to health systems plays an important role in expanding organizational performance. Investigating the role of factors such as citizenship behaviors and adaptive performance can be helpful in this regard. The aim of the present study was to investigate the relationship between citizenship behavior and adaptive performance with organizational loyalty in nurses.

    Methods & Materials

    This descriptive, cross-sectional study was conducted in 2019 on 200 nurses working in Valiasr hospital affiliated to Shahrekord University of Medical Sciences in Borujen, and were selected by the random sampling method. A demographic information form, the Lee & Allen’s citizenship behavior questionnaire, the Charbonnier-Voirin and Roussel’s adaptive performance scale, and the Kumar and Shekhar’s organizational loyalty questionnaire were used to collect the data. The data was analyzed by descriptive and inferential statistical tests using the SPSS software version 16.

    Results

    The Pearson's correlation coefficient indicated a significant positive correlation between citizenship behavior and adaptive performance with organizational loyalty (P<0.05). Regression tests showed that citizenship behavior (ADJ.R2=0.199) and adaptive performance (ADJ.R2=0.131) significantly predicted organizational loyalty. All dimensions of citizenship behavior and some dimensions of adaptive performance such as creativity, learning efforts and job stress management can predict organizational loyalty in nurses. The average scores for citizenship behavior (66.85±18.26), adaptive performance (68.76±16.98) and organizational loyalty (120.67±24.09) were reported to be moderate.

    Conclusion

    Managers and planners should pay attention to factors such as creativity, stress management, and continuing education along with improving healthy working relationships and nurses’ participation, which can play an important role in expanding organizational loyalty through the development of citizenship behavior and adaptive performance.

    Keywords: behavior, organizational, nurses
  • Nahid Dehghan Nayeri, Maryam Kesheh Farahani, Fatemeh Hajibabaee, Mahmood Sheikh Fathollahi, Mojtaba Senmar* Pages 318-335
    Background & Aim

    Patient safety in general and medication errors in particular are the important indicators of hospital care quality. Risk management is an important and fundamental approach to preventing events caused by medication errors. The aim of this study was to determine the effect of risk management program on the rate of medication errors among intensive care unit nurses.

    Methods & Materials

    The present study was a non-randomized pre-test, post-test study with a control group, conducted in 2020 in two hospitals in Tehran. The hospitals were randomly assigned to either an experimental group or a control group. According to the inclusion and exclusion criteria, 150 nurses (75 nurses in each group) were selected by the convenience sampling method. For the experimental group, a risk management program was implemented. Data collection tools included the nurses’ demographic questionnaire, the 14-item Wakefield medication error self-reporting questionnaire, and the nurses’ medication quality checklist. Data was collected before and after the intervention and analyzed by the SPSS software version 16 using descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results of independent t-test showed no statistically significant difference between two groups in demographic information and the rate of medication errors before the study (P>0.05). After the intervention, difference in the rate of medication errors was statistically significant between the two groups (P<0.005), indicating a decrease in medication errors in the nurses of the experimental group compared to the control group. The results also showed that the rate of medication error observed in nurses was significantly higher than the error reported by them (P<0.001).

    Conclusion

    The results showed that the implementation of risk management program was effective in reducing nurses’ medication errors. Implementing a risk management program is recommended to nurses as a way to promote safe medication and achieve safe and desirable nursing care.

    Keywords: risk management, medication errors, nurses, intensive care unit
  • Maryam Mohamadi Sadegh, Ali Navidian, Mahnaz Ghaljeh, Nasrin Rezaee* Pages 336-347
    Background & Aim

    Pre-hospital emergencies are one of the most stressful medical professions. Stressful jobs affect employees’ resilience and their ability to control anger. The aim of this study is to determine the effect of psycho-education on the level of anger and resilience among pre-hospital emergency staff.

    Methods & Materials

    In this quasi-experimental study, 120 people employed in urban and road centers in Zahedan were included through the convenience sampling method. To determine the intervention and control group, out of 24 available centers, 12 centers were randomly assigned to the intervention group and 12 centers to the control group. First, a demographic information form and the self-reported anger and resilience questionnaires were completed by both groups. Then, the intervention group participated in five sessions of psycho-education in groups of 8-12 people. The questionnaires were completed again by both groups two months after the intervention. Data was analyzed by the SPSS software version 16 using descriptive (mean and standard deviation) and inferential statistics (Chi-square test, independent t-test and paired t-test).

    Results

    The results of independent t-test showed no significant difference in the mean and standard deviation of resilience score among pre-hospital emergency staff between the intervention and control groups before the intervention (P=0.492), but after the intervention the difference was significant (P=0.009). Also, the results of independent t-test showed no significant difference in the mean and standard deviation of anger control score among pre-hospital emergency staff between the intervention and control groups before the intervention (P=0.672), but after the intervention, mean and standard deviation of anger control score in the intervention group were significantly higher than those of in the control group (P<0.001).

    Conclusion

    The present study showed that psycho-education improved the resilience of emergency workers, and the employees were able to control their anger by enhancing resilience. It is suggested that in-service training programs for pre-hospital emergency staff include a psycho-education program to enhance resilience and control anger in those who face many stressful situations.

    Keywords: psychoeducation, resilience, anger, emergency staff