فهرست مطالب

مهندسی آبیاری و آب ایران - پیاپی 46 (زمستان 1400)

مجله مهندسی آبیاری و آب ایران
پیاپی 46 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 25
|
  • سارا محمدی، فرزاد حسن پور*، سلمان شریف آذری، فرید فروغی صفحات 1-15

    برآورد صحیح حجم رسوب حمل شده توسط رودخانه از اهمیت زیادی در پروژه هایی آبی برخوردار است. این مطالعه بر روی 1682 زوج داده برداشت شده که در بازه زمانی 1374-1390 صورت گرفت از روابط تجربی انتقال رسوب، مدل های رگرسیونی بردار پشتیبان و نزدیکترین همسایه توسعه داده شده به منظور پیش بینی بار معلق رسوب رودخانه سیستان استفاده گردید. در این راستا علاوه بر متغیرهای دمای حداقل، دمای حداکثر،  دبی و بار معلق برداشت شده، دبی کلاسه نیز به عنوان یک متغیر ورودی تاثیرگذار در مدل سازی رسوب معین مورد بررسی قرار گرفت. برای ترکیب های متفاوت از ورودی ها در هر کدام از روش های رگرسیون بردار پشتیبان و رگرسیون ناپارامتری بهترین ساختار مدل رگرسیونی توجه به معیارهای ارزیابی تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که در بین روابط تجربی روش توفالتی با مقدار جذر میانگین مربعات 66558 تن در روز و ضریب تبیین 705/0 بهتر از سایر روش ها عمل کرده است. همچنین مدل رگرسیون بردار پشتیبان با ترکیب ورودی های دبی، دمای حداقل، دمای حداکثر و دبی کلاسه با مقدار جذر میانگین مربعات خطا 3/2809 تن در روز و ضریب تبیین 96/0 بهترین نتیجه را در برآورد بار معلق رسوب رودخانه دارا بود. بر اساس نتایج این تحقیق روش های رگرسیونی با تفاوت قابل ملاحظه ای بهتر از روابط تجربی، بار معلق رسوب رودخانه سیستان را برآورد کردند.

    کلیدواژگان: انتقال رسوب، رگرسیون بردار پشتیبان، رگرسیون نزدیک ترین همسایه، روش توفالتی، مدل های تجربی
  • بابک شاهی نژاد*، سیده حدیث شاهرخی، حسین یوسقی صفحات 16-34

    در پژوهش حاضر از الگوریتم درختی M5 و رگرسیون تطبیقی چند متغیره اسپلاین MARS به عنوان روش های نوین جهت برآورد بار معلق رسوب در مقایسه با روش منحنی سنجه رسوب استفاده شده است. اطلاعات مورداستفاده در این پژوهش شامل دبی جریان آب و دبی رسوب مربوط به چهار ایستگاه هیدرومتری تیره دورود و تیره مروک بر روی رودخانه تیره و همچنین ماربره دورود و ماربره دره تخت بر روی رودخانه ماربره در استان لرستان است. جهت ساخت و صحت سنجی مدل ها، دبی جریان با یک، دو و سه روز تاخیر و دبی جریان همان روز به همراه باران به عنوان پارامترهای ورودی و دبی بار معلق رسوب به عنوان پارامتر خروجی در نظر گرفته شد. جهت بررسی کارایی مدل ها و مقایسه نتایج آن ها با روش های متداول موجود از آنالیزهای آماری استفاده شد. در ایستگاه ماربره دورود، مقدار RMSE و R2  مربوط به مدل M5 به ترتیب 47/0 و 71/0 و برای مدل MARS به ترتیب 46/0و 72/0 بوده درحالی که در روش منحنی سنجه این مقدار 56/0 و 64/0 است. عملکرد مدل های ارایه شده، نشان دهنده بهبود دقت و توانایی آن ها در تخمین بار معلق رسوب می باشد. نتایج حاصل نشان داد که معادلات ارایه شده توسط مدل های درختی M5 و MARS  دقت بیشتری نسبت به منحنی سنجه دارند. بر اساس نتایج به دست آمده مشاهده شد که دو روش M5 و MARS پاسخ های نزدیک به هم ارایه داده اند، اما در نهایت با توجه به ساختار ساده و مفهومی مدل M5 این روش به عنوان روش مناسب تر جهت برآورد بار معلق در محدوده موردمطالعه انتخاب گردید.  علاوه بر آن بررسی روابط به دست آمده از دو مدل M5 و MARS نشان داد که از میان پارامترهای ورودی، دبی جریان روز قبل و همان روز جهت برآورد بار معلق مورداستفاده قرار گرفته اند و مقادیر پیش بینی بیش از هر عاملی متاثر از این دو عامل بوده اند.

    کلیدواژگان: تیره-ماربره، رسوب معلق، مدل درختی M5، منحنی سنجه، MARS
  • ساسان مددی، علیرضا عمادی*، رامین فضل اولی صفحات 35-51

    آبگیری از رودخانه جهت کشاورزی یا استفاده در صنعت به روش ثقلی به شیوه های مختلفی امکان پذیر می باشد که استفاده از محیط متخلخل یکی از این روش ها می باشد. با توجه به اینکه در طبیعت معمولا جریان آب همراه با رسوب می باشد لازم است انحراف آب در این جریان ها مورد بررسی قرار بگیرد. در پژوهش حاضر با ساخت مدل آزمایشگاهی تاثیر عواملی مانند: اندازه دانه بندی محیط متخلخل، غلطت رسوبات چسبنده و دبی های ورودی متفاوت بر میزان دبی انحرافی آبگیر کفی با محیط متخلخل بررسی شد. نتایج نشان داد ضریب دبی در اندازه سنگ دانه mm5/16= D50 در دبی 7/20 لیتر بر ثانیه با غلظت های، 5/1، 3، 5/6 و 8 گرم در لیتر به ترتیب  038/0، 035/0، 034/0 و 033/0 است. کاهش سرعت جریان عبوری از داخل محیط متخلخل به دلیل افزایش غلظت، می تواند دلیلی برای کاهش ضریب گذردهی باشد. ضریب دبی برای غلظت  gr/lit3 در دبی 7/20 لیتر بر ثانیه برای اندازه سنگ دانه با D50، 5/11، 5/16 و 25 میلی متر به ترتیب 025/0، 035/0 و 042/0 است. این مساله به دلیل بالاتر بودن مقدار تخلخل در اندازه سنگ دانه mm25= D50  نسبت به mm5/16= D50  و mm5/11= D50 می باشد. نشان داد که در دبی های پایین تر تغییرات ضریب دبی نسبت به دبی ورودی بیشتر می باشد ولی با افزایش دبی ورودی به مقدار ثابت می رسد. با بررسی داده های بدست آمده و استفاده از تحلیل ابعادی و رگرسیون چند متغیره، روابطی برای تخمین دبی و ضریب دبی برای این آبگیر پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: انحراف آب، تحلیل ابعادی، رسوب، محیط پاره سنگی، مدل فیزیکی
  • عبدالله حسین پور، علی محمد آخوندعلی*، محمدرضا شریفی، علی کلانتری اسکویی صفحات 52-70

    در هر کشوری مدیریت منابع آبی حوضه‏های آبریز از اهمیت بسیاری برخوردار است و مدیران سعی دارند تا با ارایه‏ بسته‏های مدیریتی، به حفاظت از این منابع بپردازند. یکی از حوضه هایی که در سال های گذشته مورد توجه مدیران قرار گرفته است، حوضه آبریز دریاچه‏ ارومیه در شمال غربی ایران می‏باشد. در این تحقیق با بررسی پیچیدگی بارندگی، تبخیر، دما، آبدهی ایستگاه های هیدرومتری و حجم آب دریاچه، سهم هر یک از این عوامل موثر در میزان کاهش حجم آب دریاچه ارومیه تعیین شد. جهت بررسی تغییرات پیچیدگی از روش ترکیبی موجک-آنتروپی بهره گرفته شد. برای محاسبه میزان پیچیدگی، از سری های زمانی فصلی 41 ساله (1397-1356) برای واحد های هیدرولوژیکی منتخب در جنوب و غرب دریاچه ارومیه استفاده گردید. سپس سری زمانی اصلی به سه دسته مساوی تقسیم و تغییرات پیچیدگی برمبنای معیار پیچیدگی موجک-آنتروپی در این بازه های زمانی محاسبه گردید. نتایج پژوهش نشان داد که معیار موجک- آنتروپی (SWS) میزان حجم آب دریاچه، در کل دوره زمانی کاهشی بوده و در این دوره معیار SWS دبی رودخانه‏ها و بارش، کاهش یافته و SWS دما و تبخیر دارای افزایش بودند. به طور کلی دبی رودخانه ها عامل اصلی کاهش حجم آب دریاچه بوده و بعد از آن پارامترهای بارش، دما و تبخیر در رتبه های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: واحدهای هیدرولوژیکی، بررسی پیچیدگی، دریاچه ارومیه، روش موجک-آنتروپی
  • گلناز میرزاخانی، الهام قنبری عدیوی*، روح الله فتاحی صفحات 71-91

    در این پژوهش، نتایج بررسی آزمایشگاهی در مورد تاثیر چینش پوشش درختی و شرایط هیدرولیکی بر میزان ضریب پسا [1] درختان در طول امواج بلند ارایه شده است. مدل ساحل و پوشش گیاهی دریک فلوم لبه چاقویی مجهز به سیستم نیروسنج (لودسل) و دستگاه سرعت سنج صوتی داپلر [2] تعبیه گردید. آزمایش ها در دو چیدمان مثلثی و مستطیلی که شامل تراکم های مختلف از 12 تا 273 ساقه در واحد سطح می باشد، انجام شد. نتایج نشان داد که ضریب پسا درختان با سرعت جریان رابطه عکس دارد و با کم شدن سرعت جریان ضریب پسا افزایش می یابد. همچنین مشخص شد که درختان توانایی و تاثیر قابل توجهی در جذب نیرو و استهلاک انرژی امواج دارند. بطوریکه به طور متوسط با افزایش 15 درصدی مساحت اشغال شده توسط پوشش 12 درصد به مقادیر ضریب پسا اضافه شده است. در متراکم ترین حالت (معادل 273 ساقه در واحد سطح) با افزایش ارتفاع نسبی موج، با توجه به اینکه موج در ناحیه برخورد با ساحل و شکست موج با تعداد بیشتری از پوشش درگیر است متقابلا نیروی کششی هم افزایش یافته و در نتیجه ی آن 18 درصد به ضریب پسا افزوده شده است. همچنین در متراکم ترین حالت با کاهش مقدار رینولدز ساقه، ضریب پسا 33 درصد افزایش یافته است و در کمترین تراکم مقدار افزایش ضریب پسا به 44 درصد رسیده است.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، ضریب پسا، موج بلند، نیروی کششی
  • هادی دهقان*، مهدی مکاری، مسعود محمدی، جواد رمضانی مقدم صفحات 92-110
    به دلیل کمبود شدید آب شیرین در مناطق خشک و نیمه خشک، کشاورزان مجبورند از روش های کم آبیاری همراه با آب شور استفاده کنند. برای کمی کردن اثر کم آبیاری و شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه اسفناج، یک آزمایش گلدانی از تاریخ 11 آبان 1397 تا 28 دی 1397 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار شامل سه سطح آبیاری (شامل آبیاری کامل (100% نیاز آبی)= W1، W175%= W2 و W150%= W3) و سه فاکتور شوری (آب شرب 75/0=S1، 4=S2، 8=S3 دسی زیمنس بر متر) در اقلیم خشک کاشمر اجرا گردید. نتایج نشان داد که تنش جداگانه شوری و کم آبیاری بر صفات گیاه شامل وزن تر اندام هوایی، سطح برگ، ارتفاع گیاه، ارتفاع ساقه، طول ریشه، وزن خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه اثر معنی داری داشته است، ولی اثر متقابل شوری و کم آبیاری بر صفات مذکور معنی دار نبود. با افزایش شوری و کم آبیاری، خصوصیات مورفولوژیک گیاه کاهش یافتند، به عنوان مثال، حداکثر وزن تر اندام هوایی گیاه (15/147 گرم در بوته مربوط به تیمار W1S1 و کمترین آن (36/38 گرم در بوته) مربوط به تیمار W3S3 بود. نتایج مقایسه میانگین صفات رویشی گیاه نشان داد بین تیمار 100 درصد نیاز آبی با شوری های 75/0 و 4 دسی زیمنس بر متر اختلاف معنی داری وجود نداشت، اما در تیمار شوری شاهد (75/0 دسی زیمنس بر متر) بین سطوح مختلف کم آبیاری تفاوت معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج فوق می توان گفت که گیاه اسفناج نسبت به کم آبیاری حساس تر از شوری بوده و بایستی در طول فصل رشد از اعمال کم آبیاری به گیاه اجتناب شود.
    کلیدواژگان: اسفناج، تنش شوری، طرح کاملا تصادفی، کاشمر، کم آبیاری، Minitab
  • مرضیه احراری، علی نصیریان* صفحات 111-134
    اخیرا، روش های مبتنی بر واسنجی برای تشخیص نشت در شبکه های توزیع آب مورد توجه قرار گرفته اند. این روش ها اطلاعات شبکه واقعی شامل فشار و دبی را جمع آوری می کنند و تلاش می کنند تا مصارف را در مدل هیدرولیکی شبکه تنظیم کنند تا نتایج مدل با مشاهدات منطبق شود. از این رو علاوه بر تحلیل هیدرولیکی به یک الگوریتم بهینه یاب نیاز می باشد. در این تحقیق یک روش بهینه یابی جدید مبتنی بر جمعیت معرفی گردیده است. در این روش شبکه به چند ناحیه تقسیم می شود. نسل اول پاسخ ها برای تلفات ظاهری شبکه و نشت هر ناحیه حدس زده می شود و برازندگی پاسخ ها محاسبه می شود. علاوه بر آن پارامتر جدیدی که در این تحقیق برازندگی جزیی نامیده می شود، برای هر ناحیه برای همه پاسخ ها محاسبه می گردد. کوچک بودن برازندگی جزیی یک ناحیه، مقدار صحیح نشت در آن ناحیه را پیش بینی می کند. با ادغام پاسخ های برتر بدست آمده در یک نسل، در هر ناحیه، بازه ای برای نسل بعدی محاسبه می گردد. این بازه در نسل های پیاپی کوچکتر می شود و پاسخ صحیح پیدا می شود. روش پیشنهادی با ایجاد نشت های فرضی روی شبکه توزیع آب بررسی شده است. نتایج بدست آمده از مدل با مقادیر فرضی اولیه و همچنین نتایج مدل واترجمز مقایسه شد. نتایج، توانایی روش بهینه یابی پیشنهادی را در شناسایی مقدار و موقعیت نشت نشان می دهد. نتایج حاصل از مقایسه این روش با واسنجی گر داروین، دقت، همگرایی و سرعت بیشتر روش پیشنهادی را نشان می دهد. برازندگی بدست آمده از روش تحقیق حاضر 654/0 و برازندگی حاصل از روش واسنجی نرم افزار واترجمز 817/0 می باشد.
    کلیدواژگان: واسنجی، شبکه توزیع آب، بهینه یابی، واسنجی گر داروین، نشت یابی
  • عبدالمجید لیاقت*، محمد صالح، مسعود پورغلام آمیجی، علیرضا حسن اقلی، مهدی پورسعیدی صفحات 135-155
    یکی از رهیافت های خروج از بحران آب، استفاده از آب های نامتعارف و آلوده به فلزات سنگین است. در همین راستا، پژوهشی در سال های 1396 و 1397 در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در قالب طرح فاکتوریل کاملا تصادفی با چهار تیمار، سه تکرار و مجموعا 12 پلات آزمایشی در محیط لایسیمتری انجام شد. تیمارها شامل آبیاری سطحی با آب آلوده به فلزات سنگین (SRC)، آبیاری سطحی با آب معمولی یا تیمار شاهد (SRF)، آبیاری زیرزمینی با آب آلوده به فلزات سنگین (SBC) و آبیاری زیرزمینی با آب معمولی (SBF) بودند. بافت خاک داخل لایسیمترها لوم شنی، pH آن 4/7 و فلزات سنگین به کار رفته مس، روی و سرب بودند. نتایج نشان داد که بیشترین غلظت مس در تیمار SBC در عمق 75 سانتی متری مشاهده شد که در مقایسه با بیشترین مقدار آن در تیمار SRC و عمق 25 سانتی متری، 43 درصد کمتر بوده که این تفاوت در سطح پنج درصد معنی دار شد. همچنین بین بیشترین مقدار روی خاک در تیمار SRC و SBC بیش از 2/4 میلی گرم در کیلوگرم اختلاف وجود داشت و در آبیاری زیرزمینی 32 درصد روی کمتری جذب خاک شد که این اختلاف در سطح پنج درصد معنی دار شد. متوسط مقدار جذب مس توسط گیاه در تیمار SRC برابر با 97/4 میلی گرم در کیلوگرم بود که در مقایسه با تیمار شاهد و SBC به ترتیب 80 و 70 درصد افزایش جذب مس رخ داد و این تفاوت در سطح یک درصد معنی دار شد. به طورکلی می توان بیان کرد که حرکت از بالا به پایین (SRC) نسبت به حرکت از پایین به بالای فلزات سنگین (SBC)، بیشتر بوده و این موضوع قابلیت استفاده از آب آلوده به فلزات سنگین در آبیاری زیرزمینی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، لایسیمتر، آب نامتعارف، عناصر کمیاب، سطح ایستابی
  • بهروز ابول پور*، مستانه شریفی، محسن بذرافشان، محمدهادی جرعه نوش صفحات 156-170

    برنامه ریزی آبیاری از عملیات مدیریتی مهم در مصرف آب در بخش کشاورزی است که نظر بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. از انجا که مدل های هوشمند در برنامه ریزی آبیاری نقش مهمی در مدیریت مصرف آب در مزارع دارند، این پروژه با هدف تاثیر این گونه مدل ها بر مصرف آب چغندرقند در ایستگاه تحقیقات کشاورزی زرقان - فارس  درسال زراعی97-98 اجرا گردید. این آزمایش گرچه با سه تیمار و سه تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شده اما نتایج ارایه شده در این مقاله صرفا در راستای هدف فوق می باشد. تیمارها شامل : برنامه ریزی آبیاری با استفاده از سامانه هوشمند (T1)؛ برنامه ریزی آبیاری با استفاده از نتایج محاسبات نیاز آبی محصول از روش پنمن مانتیث و داده هایسایت هواشناسی منطقه (T2) و برنامه ریزی آبیاری با استفاده از شیوه مدیریتی سنتی توسط کشاورزان (T3) بود.در هر تکرار6 خط از رقم آرتابه طول 8 متر کشت و با سیستم آبیاری نواری تیپ آبیاری شد. نتایج نشان داد مصرف آب در تیمارهای T1  وT2 حدود 27 و 15درصد نسبت به مدیریت آبیاری سنتی صرفه جوییداشت. متوسط مصرف روزانه بر اساس مدیریت تیمار T1 حدود 7 میلیمتر در روز بدست آمد که طی مراحل مختلف رشد این مصرف از 2 تا10 میلیمتر در روز تغییرات داشت و همواره کمترین میزان مصرف در مقایسه با تیمارهای دیگر بود.با توجه به میزان مصرف سالانه در سه تیمارT1،T2 وT3به ترتیب 8946، 10194 و 12130مترمکعب در هکتار،صرفه جویی 27 در صدی در سامانه نسبت به تیمار شاهد ملاحظه شد.این مقدارصرف جویشامل دو بخش، 10 درصد به دلیل کاهش در مدت زمان آبیاری و حدود 17 درصد به دلیل تنظیمات دبی ورودی به کرت های آزمایشی بود. اندازه گیری های دوره ای حجم آب ورودی و پایش رطوبت خاک در هر آبیاری باعث بهبود مدیریت توزیع آب و در نتیجه کاهش یک ساعت در مدت آبیاری تیمارهای T1نسبت به دو تیماردیگر گردید. در تیمارهای T1، T2  وT3 به ترتیب شاخص بهره وری مصرف آب بر اساس عملکرد ریشه 46/3، 25/2 و 07/2 کیلوگرم به ازاء هر متر مکعب و بر اساس عیار قند 69/0 ، 44/0 و38/0کیلوگرم شکر به ازاء هر متر مکعب بدست آمد.

    کلیدواژگان: بهره وری مصرف آب، زمان بندی و مدیریت آبیاری، چغندرقند
  • آرش تافته*، محمدرضا امداد صفحات 171-185

    بررسی راندمان کاربرد آب به عنوان عاملی موثر در تعیین بهره وری مصرف آب و ارتقای آن امری ضروری است. از طرف دیگر اندازه گیری این پارامتر نیازمند صرف وقت و هزینه می باشد. ازاین رو مدل های پیشرفته ای که بتوانند در یک شرایط واقعی شبیه سازی مناسب و با دقت مطلوبی را ارایه دهند بسیار حایز اهمیت خواهند بود. در این پژوهش با استفاده از داده های اندازه گیری شده آبیاری نواری در دو سال 1393 و 1394 از مدل های  هیدرودینامیک کامل (SIRMOD-HD)، اینرسی صفر (SIRMOD-ZI) و SRFR (روش بیلان) برای شبیه سازی راندمان کاربرد آب در آبیاری نواری درکشت گندم استفاده شد. نتایج واسنجی در سال اول نشان داد که مدل هیدرودینامیک کامل و اینرسی صفر به ترتیب با خطای 12 و 13 درصد عملکرد مشابه داشت که در سال دوم این مدل با مدل SRFR مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج ارزیابی در سال دوم نشان داد که  مدل SIRMOD-HD به طور متوسط با ضریب تبیین  89/0 و ریشه میانگین مربعات خطای 86/1 درصد و ریشه میانگین مربعات خطای نرمال 5 درصد برای شبیه سازی شرایط راندمان کاربرد مناسب بوده و  کارایی بهتری را نسبت به مدل  SRFR از خود نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آبیاری نواری، راندمان کاربرد آب، گندم، مدل SIRMOD، مدل SRFR
  • حجت کرمی*، علیرضا رضایی آهوانویی صفحات 186-202
    سرریزهای کلیدپیانویی نوع جدیدی از سرریزها هستند که در جهت افزایش ظرفیت تخلیه سدها و کانال ها طراحی می شوند. در صورتی که کلیدهای تشکیل دهنده این مدل سرریز بر روی کمانی از یک دایره قرار بگیرند، آن را سرریز کلیدپیانویی انحنادار می نامند. در این پژوهش عملکرد سه مدل هوشمند رگرسیون بردار پشتیبان (SVR)، رگرسیون بردار پشتیبان- کرم شب تاب (SVR-FA) و رگرسیون بردار پشتیبان- ملخ (SVR-GOA) برای پیش بینی میزان آبدهی سرریزهای کلیدپیانویی انحنادار مورد ارزیابی قرار گرفته است. ضریب تعیین (R2)، میانگین مربعات خطا (MAE) ، جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) و شاخص پراکندگی (SI) چهار شاخص آماری می باشند که برای تعیین دقت مدل های  هوشمند به کار گرفته شده است. نتیجه این معیارهای ارزیابی در دوره آزمون نشان می دهد که مدل SVR-GOA با مقادیر 99275/0، 01202/0، 00026/0 و 00046/0 نسبت به مدل SVR-FA با مقادیر 95666/0، 03844/0، 00200/0 و 00342/0 و SVR با مقادیر 94249/0، 04013/0، 06027/0 و 00410/0 به ترتیب برای شاخص های R2،MAE ،RMSE  و SI از دقت بیشتری در پیش بینی آبدهی سرریز کلیدپیانویی انحنادار برخوردار است.
    کلیدواژگان: : رگرسیون بردار پشتیبان، الگوریتم ملخ، الگوریتم کرم شب تاب، سرریز کلیدپیانویی انحنادار، ضریب آبدهی
  • بهاره پیرزاده*، جعفر جعفری اصل، علی محتشمی، سیما اوحدی صفحات 203-222

    سدهای بتنی وزنی پایداری خود را تنها با استفاده از وزن بتنی که در آن ها ریخته شده است تامین می کنند، بنابراین حداقل سازی وزن آن ها و یا حداقل سازی حجم بتن مصرفی در آن ها هزینه های ناشی از ساخت سد را به طور قابل توجهی کاهش می دهد. هدف از این مطالعه، ارزیابی عملکرد سه الگوریتم فراکاوشی جست و جوی هارمونی، الگوریتم اجتماع ذرات و جامعه زنبور های عسل مصنوعی در یافتن مقطع بهینه سدهای بتنی وزنی می باشد. بدین منظور سد کوینا واقع در کشور هند به عنوان مطالعه موردی در نظر گرفته شد. برنامه نویسی در محیط متلب صورت گرفت و هر الگوریتم تحت قیود مقاومت در برابر لغزش، واژگونی و محدوده تنش های مجاز، شش بار برای این مسئله اجرا گردید که در نهایت، یک مقدار به عنوان جواب بهینه انتخاب شد. نتایج نشان دادند که گرچه هر سه الگوریتم نسبت به حالت واقعی جواب بهینه تری می دهند، اما الگوریتم جست و جوی هارمونی نسبت به دو الگوریتم دیگر مطلوب ترین جواب را یافته است. در ادامه به منظور بررسی نقش عدم قطعیت های موجود در طراحی مقطع سد، به طراحی مبتنی بر قابلیت اعتماد بر اساس روش شبیه سازی مونت کارلو پرداخته شد. نتایج حاصل، ایمنی بالاتر در طراحی سد را نسبت به طراحی بهینه بدون اعمال قابلیت اعتماد نشان داد.

    کلیدواژگان: سد بتنی وزنی کوینا، بهینه سازی، الگوریتم های فراکاوشی، قابلیت اعتماد، مونت کارلو
  • مهوش کرزبر، مهدی کماسی*، احمدرضا مظاهری صفحات 223-241

    با توجه به پیچیده بودن روش های تحلیلی، روش عددی بهترین راه حل عملی جهت سنجش رفتار سد از جمله نشت و پایداری شیروانی می باشد. در این پژوهش پس از مدلسازی سد خاکی ایوشان در نرم افزارهای Seep/w و Slope/w توسط مدل رفتاری موهرکلمب، صحت سنجی سد مدلسازی شده، توسط اطلاعات ابزاردقیق سد انجام شد و در ادامه به پیش بینی نشت و پایداری شیروانی سد توسط روش فراکاوشی اسپلاین های رگرسیونی چندمتغیره تطبیقی مارس (MARS) پرداخته شده است. به منظور ساخت مدل مارس، از 214 سری داده بدست آمده از تحلیل های عددی نرم افزار Seep/w و 300 سری داده بدست آمده از تحلیل های عددی نرم افزار Slope/w استفاده شد و مدل توسط این داده ها ارزیابی و اعتبارسنجی شد. مدل مارس در زمینه پیش بینی نشت و پایداری شیروانی به ترتیب با ضرایب تبیین 9952/0 و 9813/0 و جذر میانگین مربعات خطای  0132/0 و 0160/0 در مرحله صحت سنجی کارایی بالایی را از خود نشان داده است. همچنین در این پژوهش پارامترهای تاثیرگذار در تراوش و پایداری شیروانی از جمله ضریب نفوذپذیری مصالح، زاویه اصطکاک داخلی خاک، وزن مخصوص های مصالح سد و سطح تراز آب بالادست حساسیت سنجی شد. درنتیجه در بحث دبی نشت پارامترهای سطح تراز آب بالادست 5/29 درصد و نفوذپذیری هسته 5/12درصد و در بحث پایداری شیروانی، زاویه اصطکاک داخلی پوسته 7/69 درصد بیشترین تاثیر را داشتند. همچنین ترکیب های مناسب از پارامترهای ورودی ارایه شد و رابطه ای جامع جهت برآورد صحیح زهاب و ضریب اطمینان در حالت های مختلف چینش لایه ها و مشخصات آن ها بدست آمد.

    کلیدواژگان: سد ایوشان، ضریب اطمینان، مدل MARS، نرم افزار Slope، w، نشت
  • عطاالله ندیری*، مریم قره خانی، پریسا لطفی نیا، مهدی اسدی صفحات 242-254

    مطالعاتی که اخیرا در سطح کشور صورت گرفته، آنومالی آرسنیک با غلظت بیش از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی و ملی (ppb 10) را در منابع آب نشان می دهد که استفاده از این آب اثرات جبران ناپذیری بر سلامت انسان دارد. لذا می بایست راهکارهای اصولی و هدفمند جهت کاهش آنومالی آرسنیک ارایه گردد. تاکنون استفاده از نانوذرات در کاهش آرسنیک از آب در محیط آزمایشگاهی انجام گرفته است ولی کارایی این نانوذرات در کاهش مقدار آرسنیک در منابع آب زیرزمینی که عموما دارای کمپلکس های مختلف است، بررسی نشده است. در این پژوهش از نانو ذرات اکسید آهن برای کاهش مقدار آرسنیک از منابع آب زیرزمینی استفاده شده است. مطالعات پیشین انجام شده بر روی نانو ذرات اکسید آهن به صورت جداسازی آرسنیک اضافه شده در محیط آزمایشگاهی بوده است ولی چالش اصلی این پژوهش، جداسازی آرسنیک از نمونه آب زیرزمینی می باشد. نتایج حاصل از بررسی تاثیر پارامترهای مختلف از جمله pH، دما، زمان تصفیه و مقدار ماده جاذب در جداسازی آرسنیک از آب نشان داد که جداسازی آرسنیک تحت شرایط دمایی بالاتر از دمای محیط، pH اسیدی، زمان 5 تا 15 دقیقه و مقدار ماده جاذب 3/0 گرم در بالاترین میزان راندمان خود قرار دارد. در ادامه این پژوهش، از مدل فازی ساجنو برای شبیه سازی و مدلسازی فرایند حذف آلاینده آرسنیک از منابع آب زیرزمینی استفاده گردید. نتایج مدل فازی نشان داد که این مدل با مقدار NRMSE و R2 به ترتیب برابر با 03/0 و 8/0 برای پیش بینی تقریبی جذب آرسنیک توسط نانوذرات اکسید آهن بسیار کارآمد می باشد.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، آرسنیک، پاک سازی آلودگی، نانوذرات اکسید آهن
  • مجتبی رحیمی شهید، محمدامین قسوره، غلامرضا لشکری پور* صفحات 255-270

    در این مقاله کیفیت آب های زیرزمینی ساختگاه سد در حال احداث خرسان 2 در استان چهارمحال و بختیاری با استفاده از روش های چند متغیره آماری مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، از اطلاعات ماهانه کیفیت آب زیرزمینی 34 گمانه و چشمه از ساختگاه سد شامل پارامترهای HCo3، Ca، Mg، K، Na، Cl، PH، CaCo3، TDS و EC استفاده گردید. از روش آماری آنالیز فاکتور اصلی برای شناسایی پارامترهای کیفی اصلی که نقش مهم تری در تغییر کیفیت آب دارند، استفاده شده است. آنالیز فاکتور اصلی نشان داد که تمامی پارامترهای کیفی انتخاب شده برای بررسی کیفیت آب های زیرزمینی ساختگاه این سد مهم بودند. بر پایه مطالعات صورت گرفته سه عامل که بیش ترین نقش را در تبیین واریانس داده ها دارند، استخراج شد. عامل اول که حدود نیمی از تاثیر بر کیفیت آب با درصد واریانس کل 28/55 را بر عهده دارد، شامل پارامترهای Cl، Na، Mg، Ca، EC و TDS می باشند که کاملا مربوط به پارامترهای کیفیت آب و ناشی از طبیعت منطقه هستند. عامل دوم شامل HCo3 و CaCo3 و عامل سوم شامل K و PH است. عامل دوم و سوم به ترتیب 14/15 و 25/10 درصد واریانس کل را به خود اختصاص داده اند. عامل های دوم و سوم متاثر از انحلال سازند آهک آسماری موجود در منطقه مورد بررسی است. همچنین مقایسه میانگین نتایج آنالیز شیمیایی آب با استانداردهای ملی و سازمان بهداشت جهانی (WHO) انجام شده است.

    کلیدواژگان: آنالیز فاکتور اصلی، تحلیل آماری، سد خرسان 2، کیفیت آب، لردگان
  • رضا ذاکری نژاد*، احسان جهانیان، سعید موحدی صفحات 271-290
    دمای سطح آب یا دمای رویه ی آب در آبهای آزاد و دریای ها بعنوان یکی از شاخص های سنجش ویژگی های اقیانوس شناسی و هواشناسی شناخته می شود. در این پژوهش برای تحلیل تغییرات زمانی و مکانی دمای سطح آب دریای خزر از داده های (0.25 درجه) سنجنده AVHRR طی بازه  زمانی 1989-2019 استفاده شد. ارزیابی روند تغییرات دمایی سطح اب (SST) دریای خزر  با محاسبه میانگین دمای ماهانه، فصلی و سالانه از داده های روزانه تهیه شد. نتایج تحلیل داده های دمای سطح آب  نشان  می دهد، که سال 2003 با میانگین دمای سالانه 1407 درجه سلسیوس بعنوان سردترین سال و سال 2010 با میانگین دمای سالانه 16.56 درجه سلسیوس بعنوان گرمترین سال شناخته می شود.  بر اساس نقشه های تهیه شده بخشهای جنوبی، خصوصا جنوب شرقی خزر، گرمترین پهنه هاست و خزر میانی دمای کمتری نسبت به بقیه مناطق دارد، هر چند در برخی فصول و ماه ها، اثر عرض جغرافیایی غلبه می کند و بخشهای شمالی کمترین دماها را نشان می دهد. در واقع نتایج نشان  دهنده ی این می باشد، که تغییرات زمانی سالانه SST در  دریای خزر روندی کاملا افزایشی دارد. با این وجود از نظر مکانی نیز،  بخشهای شمالی دریای خزر کمترین دما و با کاهش میزان عرض جغرافیایی به سمت جنوب، دماها افزایش می یابد.  میانگین کلی دمای رویه آب این دریا طی دوره مورد مطالعه حدود 6/15 درجه سلسیوس است. که بیانگر روند کاملا افزایشی تغییرات دمای سطح آب دریای خزر  در طی سال های اخیر می باشد. با این حال از نظر تغییرات مکانی، فصل زمستان برعکس بقیه فصول از تغییرات عرض جغرافیایی پیروی  نمی کند و حالتی  کاملا  عکس را نشان می دهد، یعنی با افزایش عرض جغرافیایی، دما افزایش را نشان  داد. بررسی تغییرات زمانی سالانه دمای رویه دریای خزر نشان می دهد که در طی این دوره، به طور کلی دما افزایشی است.
    کلیدواژگان: دمای سطح آب دریا، روند، دریای خزر، سنجنده
  • سیران مارابی، مریم حافظ پرست* صفحات 291-313
    آگاهی از کیفیت منابع آب یکی از نیازمندی های مهم در برنامه ریزی و توسعه منابع آب و حفاظت آن هست. رودخانه ها به عنوان اصلی ترین منبع تامین کننده نیاز شرب، کشاورزی و صنعت از اهمیت خاصی برخوردار هستند. در این پژوهش به منظور بررسی اثرات بلندمدت دما و بارش رودخانه خرم رود در شهر کنگاور استان کرمانشاه از خروجی چهار مدل اقلیمی گزارش پنجم (AR5) IPCC،  تحت سناریوهای RCP4.5، RCP6 برای دوره پایه (2015-1983) استخراج گردید و با داده های اقلیمی مشاهداتی مقایسه شد. مقادیر روزانه پارامترهای اقلیمی بارش و دمای مدل های برتر برای دوره های آتی 2052-2020 و 2085-2053 با روش ریزمقیاس سازی LARSWG6 در منطقه مطالعاتی تولید شد.  به منظور  پیش بینی رواناب از مدل شبکه عصبی مصنوعی در نرم افزار نروسلوشن استفاده گردید. پس از کالیبراسیون مدل در دوره پایه 2015 -1983، پیش بینی برای دوره های آتی انجام شد و در ادامه به منظور پیش بینی پارامترهای کیفیت آب رودخانه از مدل رگرسیون بردار پشتیبان در محیط برنامه نویسی پایتون استفاده گردید. نتایج حاکیست مقدار بارش در مدلهای  CanESM2 وMIROC-ESM-CHEM افزایش و در بقیه کاهش را نشان می دهد. دما در کلیه مدل ها و سناریوهای اقلیمی افزایش می یابد که بیش ترین مقدار آن معادل32/3 درجه سانتیگراد در دوره دوم آتی در مدل GFDL-CM3 می باشد. مقدار کاهش آبدهی میانگین مدلها و سناریوهای اقلیمی حاصل از خروجی مدل نروسلوشن در دوره دوم نسبت به دوره اول 29/9 درصد می باشد. تغییرات میزان آبدهی بر پارامترهای کیفی رودخانه تاثیرگذاشته بنابراین مقادیر پارامترهای,TDS, EC, CL ,Mg Ca و مجموع آنیونها با توجه به تعداد داده های مشاهداتی مناسب آنها پیش بینی گردید و نتایج نشان داد پارامترهای کیفی در اکثر مدلها در سناریوی RCP6 بیشتر از سناریوی RCP4.5 است و مدل FIO پیش بینی های دقیق تری نسبت به سایر مدل ها داشته است. پیشنهاد می گردد تغییرات پارامترهای کیفی در دوره آتی با مدل های دو بعدی کیفیت آب نیز مدل سازی گردد و با نتایج حاصل از این پژوهش مقایسه گردد.
    کلیدواژگان: پارامترهای کیفی، پیش بینی، دبی، نروسلوشن، LARSWG6، RCP، SVR
  • محمد اکرامی، رسول مهدوی*، مرضیه رضایی، حسن وقارفرد، جلال برخورداری صفحات 314-337

    آب به عنوان یک عامل اصلی محدودکننده تولید، نقش مهمی در تعیین نوع فعالیت های کشاورزی ایران دارد. همچنین وقوع خشکسالی ها در دهه های گذشته، باعث تهدید این فعالیت ها شده است. امروزه، یکی از موثرترین واکنش ها و راهکارهای مدیریت ریسک خشکسالی کشاورزی، شناخت مناطق آسیب پذیر و تعیین الگوی بهینه کشت کم آبخواه می باشد. لذا هدف از این پژوهش، آنالیز مکانی آسیب پذیری خشکسالی کشاورزی و ارایه الگوی کشت کم آبخواه و سازگار با مناطق خشک در حوزه آبخیز پیشکوه استان یزد می باشد. در این پژوهش ابتدا گونه های باغی غالب منطقه شناسایی و پس از محاسبه نیاز آبی آنها ، نقشه آسیب پذیری خشکسالی کشاورزی منطقه مطالعاتی تهیه شد. نتایج حاکی از آن است که مناطق جنوبی تا جنوب غربی شامل روستاهای سانیچ،  دره شیر، دره سیر و... نسبت به سایر مناطق، دارای بیشترین میزان آسیب پذیری خشکسالی است. لذا پیشنهاد می گردد کم آبخواه ترین گونه های درختی باغی نظیر بادام با نیاز آبی753 ، انگور با نیاز آبی 798 میلی متر در طول دوره رشد و... در این مناطق کشت گردد. همچنین بررسی نتایج پژوهش نشان داد، مناطق مرکزی، شرقی و شمال غربی، شامل روستاهای اسلامیه، مزرعه نواب، نصرآباد و...، دارای آسیب پذیری متوسط و به نسبت کمتری هستند. لذا پیشنهاد می گردد علاوه بر کاشت درختان کم آبخواه، گونه های درختی متوسط آبخواه نظیر انار و زردآلو نیز کاشت شود. لذا تغییر و اصلاح الگوی کشت مانند کاهش سطح زیر کشت محصولات پرآبخواه، کشت گونه های کم آبخواه و افزایش بهره وری آب، یکی از ضروری ترین اقدامات لازم برای مدیرت ریسک خشکسالی کشاورزی می باشد.

    کلیدواژگان: خشکسالی کشاورزی، الگوی کشت، آسیب پذیری، مدیریت ریسک، .GIS
  • حمید بلالی*، مصطفی بنی اسدی، لیلا مظفری صفحات 338-357
    مفهوم آب مجازی از پتانسیل قابل توجهی برای کمک به بهبود مدیریت آب، به خصوص در بخش کشاورزی برخوردار است. لذا تحلیل آب مجازی محصولات اساسی بخش کشاورزی می تواند ما را در سیاست گذاری و برنامه ریزی در مصرف بهینه از منابع آبی یاری دهد. در این مطالعه، مقدار آب مجازی و شاخص های مرتبط با آن، با استفاده از رهیافت پایه تعیین شد و سپس براساس مقدار تولید و تقاضای استان برای محصولات کشاورزی، مقدار مبادلات کشاورزی و تراز تجاری آب مجازی در استان همدان در سال 1397 برآورد گردید. نتایج نشان داد که جریان تجارت محصولات مورد مطالعه، حجمی معادل 7/924 میلیون مترمکعب صادرات آب مجازی به خارج از استان و 4/33  میلیون مترمکعب واردات آب مجازی به داخل استان را در پی داشته است. براین اساس ترازتجاری آب مجازی، 3/891 میلیون مترمکعب برآورد شد. این نتایج نشان می دهد، استان همدان محصولات آب بر را در داخل استان تولید و صادر می کند. تراز تجاری مثبت و قابل توجه لزوم تغییر الگوی کشت در استان را با توجه به مسئله کمبود منابع آبی نشان می دهد. با توجه به نتایج مطالعه پیشنهاد می شود سطح زیر کشت محصولاتی نظیر ذرت دانه ای، حبوبات و یونجه با محتوای آب مجازی بالا، کاسته شود و محصولاتی نظیرذرت علوفه ای و چغندرقند که به آب مجازی کم تری نیاز دارند، جایگزین شوند.
    کلیدواژگان: استان همدان، بخش کشاورزی، بهره وری آب، تجارت آب مجازی، رد پای آب
  • مجید رئوف صفحات 358-376

    پیش بینی دقیق حرکت آب درخاک و جذب ریشه، در راستای ایجاد شرایط رطوبتی بهینه منطقه ریشه، برای افزایش عملکرد گیاه اهمیت بسیار زیادی دارد. در این پژوهش، حرکت آب در خاک و جذب ریشه چغندرقند، به صورت همزمان با استفاده از نرم افزار HYDRUS 3D شبیه سازی و تاثیر روش های استخراج پارامترهای ورودی، روی دقت شبیه سازی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، گیاه چغندرقند در سه لایسیمتر با بافت خاک یکسان کشت شد. آبیاری ها به صورت دو بار در هفته (ساعت 8 یکشنبه و ساعت 16 چهارشنبه)، انجام شد. رطوبت حجمی خاک قبل از هر آبیاری و آب زهکشی شده از لایسی مترها بعد از هر آبیاری، اندازه گیری شد. تابع هدف، مقادیر حجم آب زهکش شده از زیر لایسی مترها در زمانهای مختلف بود. با اندازه گیری، محاسبه یا شبیه سازی، پارامترهای ورودی نرم افزار HYDRUS 3D شامل رطوبت اولیه (به دو روش)، رطوبت اشباع (به سه روش)، رطوبت باقیمانده (به دو روش) و هدایت هیدرولیکی اشباع خاک (به دو روش)، استخراج و شبیه سازی تکمیل گردید. نتایج نشان داد در حالتی که از رطوبت باقیمانده اندازه گیری شده (با روش دستگاه صفحات فشاری)، رطوبت اشباع مستخرج از نرم افزار RETC، رطوبت اولیه اندازه گیری شده (با روش توزین) و هدایت هیدرولیکی اشباع مستخرج از نرم افزار Rosetta در شبیه سازی استفاده شود، دقت شبیه سازی بیشترین مقدار خواهد بود. در حالت ذکر شده مقادیر خطای نسبی، متوسط مجذور مربعات خطا، میانگین خطای مطلق، نسبت خطای متوسط هندسی و ضریب تبیین، به ترتیب 58/17درصد، 759/0 لیتر، 866/0، 777/0 و 885/0 بود. همچنین بررسی مقادیر GMER نشان داد که در بیشتر شبیه سازی ها مدل کم برآورد می باشد.

    کلیدواژگان: حل عددی، کم برآورد، Retc، Rosetta
  • لیلا مرادی، طاهر رجایی، مائده صادقپور حاجی* صفحات 377-393
    هدف از انجام این تحقیق ارزیابی ریسک های محیط زیستی سد البرز بر روی رودخانه بابلرود واقع در شهرستان بابل، با استفاده از روش های تصمیم گیری چند شاخصه بود. ابتدا به شناسایی محیط زیست محدوده مورد مطالعه پرداخته شد و سپس لیستی از ریسک های محیط زیستی شناسایی شده، در مرحله ساخت و بهره برداری تهیه و در قالب پرسشنامه در اختیار کارشناسان محیط زیست و آشنا با حوضه سد البرز قرار داده شد. ریسک های محیط زیستی براساس سه شاخص شدت وقوع، احتمال وقوع و اهمیت ریسک، طبق طیف امتیازدهی لیکرت توسط کارشناسان امتیازدهی گردید، سپس با استفاده از روش میانگین وزنی مرتب شده (OWA) رتبه بندی ریسک های محیط زیستی انجام شد. مهمترین ریسک های سد البرز در مرحله ساخت: وقتی تصمیم گیرنده ریسک گریز است به ترتیب: تخریب جنگل در محدوده سد با امتیاز 048/0، جا به جایی ساکنان مخزن سد با امتیاز 047/0 و وقتی تصمیم گیرنده ریسک پذیر است به ترتیب: تخریب جنگل در محدوده سد با امتیاز 051/0، جا به جایی ساکنان مخزن سد با امتیاز 050/0 به دست آمدند. همچنین مهمترین ریسک های سد البرز در مرحله بهره برداری: وقتی تصمیم گیرنده ریسک گریز است به ترتیب: لایه بندی حرارتی مخزن سد با امتیاز 053/0، کاهش خودپالایی رودخانه بابلرود با امتیاز 051/0، همچنین وقتی تصمیم گیرنده ریسک پذیر است به ترتیب: لایه بندی حرارتی مخزن سد با امتیاز 057/0، زمین لغزش با امتیاز 056/0 به دست آمدند.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک محیط زیستی، تصمیم گیری چند شاخصه، روش میانگین وزنی مرتب شده، OWA، سد البرز
  • سید سعید نبوی، رئوف مصطفی زاده*، رقیه آسیابی هیر صفحات 394-413

    در راستای تشدید بحران آب در ایران، علاوه بر عوامل اقلیمی و محیطی، مدیریت های نامناسب در زمینه مدیریت منابع آب در سه دهه اخیر، استفاده بی رویه از آب های سطحی و زیرزمینی، منابع آب کشور را با مخاطرات جدی روبه رو کرده است. به همین منظور در پژوهش حاضر، در ابتدا وضعیت بحران آب در استان های کشور با استفاده از دو شاخص پایداری آبی  WSIو  Falkenmark مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس مواد قانونی مرتبط با حکمرانی آب که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران آمده است مشخص شدند و در ادامه مورد تحلیل قرار گرفتند. در همین راستا، شاخص پایداری آب (WSI) و شاخص Falkenmark به ترتیب بر اساس متوسط سالانه تولید و مصارف آب و مقدار سرانه منابع آب تجدیذپذیر به تفکیک استان ها، محاسبه شد. نتایج پژوهش نشان داد که طبق شاخص پایداری آب (WSI)، از نظر میزان مصرف منابع آب، اکثر استان های کشور، در طبقه برداشت متوسط تا زیاد قرار می گیرند. بر اساس طبقه بندی مقادیر شاخص  Falmenmark اکثر استان های کشور از نظر بحران آب در وضعیت بحرانی تا کمبود مطلق قرار دارند. علاوه براین، نتایج نشان داد که حکمرانی آب در کشور هم چنان به صورت سلسله مراتبی است و با رویکرد بالا به پایین و با تمرکز بر قدرت مدیریت دولتی اداره می شود. البته در برنامه ششم توسعه، وجود نهادهای غیردولتی و توجه به سازمان هایی با مشارکت مردمی در طرح های مدیریتی از نکات مثبت و امیدوارکننده حکمرانی آب به حساب می آید. جمع بندی نتایج تحقیق بر توجه هرچه بیش تر به نهاد های غیردولتی در بحث مدیریت منابع آب تاکید دارد و باید وظایف و مواد قانونی بیش تری در ارتباط با این نهادها در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: بحران آب، تحلیل شبکه، شاخص پایداری آب، شاخص فالکن مارک، تنش آبی
  • خدیجه رحیمی بالکانلو، فاطمه پناهی*، محمد جعفری، آرش ملکیان صفحات 414-429
    دریاچه ارومیه درحال تجربه تخریب شدید زیست محیطی است که به طور عمده با کاهش مساحت دریاچه و سطح آب آن مشخص می شود. این مسئله عمدتا به تغییرات کاربری اراضی و پوشش سطح زمین، توسعه و تشدید فعالیت بخش کشاورزی مرتبط می شود. با توجه به اینکه تغییرات کاربری زمین از مهم ترین فاکتورهای تغییر در این سیستم است، در این مطالعه تغییرات و انتقالات بین کلاس های مختلف کاربری زمین و تاثیر آن بر تغییرات کالاها و خدمات اکوسیستم در حوضه دریاچه ارومیه با استفاده از ماتریکس ارزیابی خدمات اکوسیستم بر اساس رویکرد مشاوره افراد متخصص و خبره مورد توجه قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده کاهش مساحت دریاچه (50%) از میزان 30/4946 در 1987 به حدود 87/2147 کیلومتر مربع در سال 2016 می باشد . که این مسئله در اثر تبدیل و توسعه مساحت زمین های کشاورزی به حدود دو برابر و افزایش حدود 43/1538 کیلومترمربع نسبت به مساحت سال 1987 می باشد. همچنین افزایش وسعت زمین های بایر و نواحی شهری بین بازه های زمانی یاد شده قابل توجه می باشد. در شرایط یاد شده علیرغم افزایش تامین خدمات اکوسیستم چون محصولات کشاورزی به میزان دو برابر نسبت و تامین آب به میزان 5/1 برابر بین سال های 2016-1987، تامین دیگر خدمات اکوسیستم به صورت ثابت بوده و یا با کاهش مواجه شده است. با توجه به بررسی Hotspot های مکانی بدست آمده در حوزه دریاچه، کالاها و خدمات خدمات تنظیمی و فرهنگی اکوسیستم، همچنین تنوع زیستی عمدتا در حاشیه دریاچه کاهش داشته است، در حالی که خدمات تولیدی اکوسیستم در طول رودخانه های بزرگ و نزدیک به شهرها افزایش یافته است.  در همین راستا، درک و بررسی علل و اثرات این فرآیندها در یک اکوسیستم طبیعی به حفاظت چشم اندازهای با ارزش از طریق ابزارهای برنامه ریزی مکانی مخصوصا در اکوسیستم های حساس و شکننده کمک شایانی خواهد نمود.
    کلیدواژگان: اکوسیستم طبیعی، خدمات اکوسیستم، تغییر کاربری اراضی، دریاچه ارومیه
  • سیده معصومه بنی هاشمی، کریم سلیمانی*، داریوش یوسفی کبریا صفحات 430-448
    تامین آب یکی از نیازهای بنیادی و اجتناب ناپذیر در چرخه طبیعی و فعالیت های انسانی می باشد. توسعه روزافزون در سواحل جنوبی خزر ازیک طرف و تولید برخی از محصولات استراتژیک با نیاز آبی بالا مانند برنج، سبب توجه به موضوع تامین منابع آب به ویژه در کشاورزی، شرب و صنعت گردیده است. با توجه به محدودیت منابع آب شیرین موجود، نمک زدایی از آب دریای خزر، به عنوان راه حلی بالقوه برای جایگزینی آب در این منطقه مدنظر می باشد. این پژوهش با هدف بررسی امکان بهره برداری از فناوری نمک زدایی و شناسایی مکان های مناسب برای احداث آب شیرین کن در خزر با روش تحلیل چند معیاره AHP و در نظر گرفتن ظرفیت و توان زیست محیطی سواحل جنوبی این دریا در محدوده استان مازندران انجام گردیده است. نتایج این مطالعه که با رویکرد ارزیابی اثرات زیست محیطی نمک زدایی در دریای خزر انجام گرفته نشان داده است، 30 درصد از نوار ساحلی مازندران مناسب، 34 درصد نامناسب و 20 درصد نسبتا مناسب برای احداث واحد های آب شیرین کن می باشد. این مطالعه موضوع مدیریت پساب نمک زدایی را در معیارهای جانمایی و طراحی واحد ها در سواحل جنوبی خزر مورد تاکید قرار داده و استفاده از روش های نوین مدیریت پساب شور را در افزایش ظرفیت و توان محیطی برای نمک زدایی آب دریای خزر موثر می داند.
    کلیدواژگان: پساب شور، دریای خزر، نمک زدایی، محیط زیست
  • مجتبی خوش روش*، رضا نوروز ولاشدی، جلیل هلالی، محمود راینی صفحات 449-463

    بررسی و شبیه سازی انتقال آلاینده های زیست محیطی به خصوص شیرابه های حاصل از انباشت پسماند در لندفیل ها از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف از این پژوهش، ردیابی و شبیه سازی مسیر و عمق انتقال شیرابه در پایین دست محل دفن زباله با استفاده از تکنولوژی توموگرافی مقاومت ویژه الکتریکی می باشد. به این منظور در محل تجمع شیرابه حاصل از محل دفن زباله شهرستان همدان، دو سونداژ الکتریکی قایم به همراه دو پروفیل توموگرافی مقاومت ویژه در بخش شمال غربی و جنوب غربی به طول 52 متر با فواصل الکترودی 2 متری با آرایه ونر برداشت شد. نتایج نشان داد که منطقه مورد مطالعه از نوع سازندهای آبرفتی، ماسه سنگی و آهکی می باشد. همچنین مشخص شد در طول پروفیل الگوی انتشار و نفوذ شیرابه حاصل از محل دفن زباله مشابه نبوده است به طوری که در پروفیل شماره یک، شیرابه در بخش انتهایی در فاصله 30 تا 40 متری به عمق 3 متر  نفوذ کرده است و در سایر بخش های پروفیل، نفوذ عمقی مشاهده نشد. این در حالی است که در کل طول پروفیل شماره دو، عمق نفوذ به 5/2 متر و در بخش میانی تا 5 متر و بیشتر رسیده است که نشان دهنده عدم یکنواختی نفوذ شیرابه در طول پروفیل است. بنابراین مشخص شد که استفاده از روش توموگرافی مقاومت ویژه الکتریکی در تصویرسازی دو بعدی انتشار شیرابه حاصل از محل دفن زباله، دقیق تر و واقعی تر از بررسی های نقطه ای خواهد بود. پیشنهاد می شود که در مطالعات امکان سنجی تعیین محل دفن پسماند، استفاده از روش های سونداژ الکتریکی قایم و توموگرافی مقاومت ویژه الکتریکی به دلیل کم هزینه بودن در بررسی عمق و ناحیه گسترش آلودگی در اولویت قرار گیرد و از سوی دیگر، تاثیر این منابع آلاینده بر کیفیت منابع آب های زیرزمینی پایین دست مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آرایه ونر، پروفیل، پسماند، شیرابه
|
  • Sara Mohamadi, Farzad Hassanpourir *, Salman Sharifazari, Farid Frooghi Pages 1-15

    Correct estimation of the river sediment volume is important for many water resources projects.In this study, the empirical equations of sediment transport, support vector regression (SVR), and developed k-nearest neighbor regression (KNN) were used in order to estimate suspended sediment load in the Sistan River. In this regard, in addition to the maximum temperature, minimum temperature, and dischargeand Suspended Loud In the period 1374 to 1390, it was paired on 1682, discharge, the classified discharge was used as effecting variable to suspended sediment load modeling. For each of the input combinations in support vector regression and development k-nearest neighbor regression the best structure of the regression model determined based on the performance criteria. The Result showed that the Toffaleti method is the best method between empirical equations with R2 equal to 0.705 and RMSE equal to 66558 Ton/day. Also, the support vector regression model with discharge, minimum temperature, maximum temperature and classified discharge as the set of input data is the best model in estimation of suspended sediment load with R2 equal to 0.96 and RMSE equal to 2809.3 Ton/day. The results indicate that the regression method estimate suspended sediment load much better than empirical equations in the Sistan River.

    Keywords: Empirical Models, K-Nearest Neighbor Regression, Sediment transport, Support vector regression, Toffalti Method
  • Babak Shahi Nejad *, Seyedeh Hadis Shahrokhi, Hossein Yousefi Pages 16-34

    In the present study, the M5 tree algorithm and MARS multivariate comparative regression have been used as new methods for estimating the suspended sediment load in comparison with the sediment measurement curve method. The information used in this study includes water flow and sediment discharge related to four hydrometric stations of Doroud and Tireh Marvak hydrometric stations on Tireh river, as well as Marbareh Doroud and Marbareh Darreh Takht on Marbareh river in Lorestan province. For fabrication and validation of the models, the flow rate with one, two and three days delay and the flow rate of the same day with rain as input parameters and the suspended sediment load flow rate were considered as output parameters. Statistical analyzes were used to evaluate the efficiency of the models and compare their results with conventional methods. In Marbareh Doroud station, the values ​​of RMSE and R2 for the M5 model were 0.47 and 0.71, respectively, and for the MARS model were 0.46 and 0.72, respectively, while in the measurement curve method they were 0.56 and 0.64 The performance of the proposed models indicates an improvement in their accuracy and ability to estimate the suspended sediment load. The results showed that the equations presented by the M5 and MARS tree models are more accurate than the measurement curve. Based on the results, it was observed that the two methods M5 and MARS have provided close answers to each other, but finally, due to the simple and conceptual structure of the M5 model, this method is a more appropriate method for estimating the suspended load in the case range. The study was selected. In addition, the study of the relationships obtained from the two models M5 and MARS showed that among the input parameters, the flow rate of the previous day and the same day were used to estimate the suspended load and the prediction values ​​were affected more than anything. These two factors have been.

    Keywords: MARS, Measurement curve, Suspended Sediment, Tireh-Marboreh, Tree model M5
  • Sasan Madadi, AliReza Emadi *, Ramin Fazloula Pages 35-51

    Water diversion from river for agriculture or industry based on gravity is possible according to different methods where using porous media is one of its methods. It is necessary to study the water diversion in such flows because there is sediment in water flow in the nature. Different methods such as: porous media grain size, cohesive sediment density and various water discharging were studied in this research by making experimental model. The obtained results show that discharge coefficient in D50 = 16.5 mm in discharge 20.7 lit/s with 1.5, 3, 6.5 and 8 gr/lit density are 0.038, 0.035, 0.034 and 0.033 respectively. Reducing the flow velocity in porous media is because of increasing in density which is a reason of reducing in discharge coefficient. The discharge coefficient for 3 gr/lit density in discharge of 20.7 lit/s for the D50, 11.5, 16.5 and 25 mm are 0.025, 0.035 and 0.042. This is happened because of higher porosity in D50 = 25 mm than D50 = 16.5 mm and D50= 11.5 mm. it was observed that in lower discharges, discharge coefficient changes are more than inlet discharge but it is stable by increasing the inlet discharge. By analyzing the obtained data and using dimensional analyzing and multivariate regression, relationships to estimate discharge and discharge coefficient were proposed for this intake

    Keywords: : Water diversion, Dimensional Analysis, Rock fill, Sediment, Physical Model
  • Abdolah Hosseinpour, Ali Mohammad Akhondali *, Mohammadreza Sharifi, Ali Kalantari Oskouei Pages 52-70

    In any country, the management of water resources in watersheds is very important, and managers try to protect these resources by providing management packages. One of the basins that have been considered by managers in the recent years is the catchment area of Lake Urmia located in the northwestern of Iran. In this study, considering the complexity of the rainfall, temperature, evaporation, discharge of hydrometric stations, water volume of the Lake, the contribution of each factor on the rate of decreasing water volume of Urmia Lake was determined. To evaluate the changes in complexity, Wavelet-Entropy combination method was used. To calculate the value of complexity, 41 years seasonal time series were used (period of 1977-2018) for the selected hydrological units of the south and west of Urmia lake. Then, the time series were divided into three equal parts, and the complexity changes were calculated in these intervals based on the wavelet-entropy criterion (SWS). The results showed that SWS of lake water volume, rivers discharge flow and precipitation were reduced in entire time, however, the SWS of temperature and evaporation increased. Generally, it seems that the rivers discharge flow was the main cause of reducing the volume of lake water, and precipitation, temperature, and evaporation parameters were in the next ranks.

    Keywords: Discharge, Hydrological Units, Investigating Complexity, Urmia Lake, Wavelet-Entropy method
  • Golnaz Mirzakhani, Elham Ghanbari Adivi *, Ruhollah Fattahi Nafchi Pages 71-91

    In this study, experimental research was conducted to determine the effect of  arrangement and canopy density and other common non-dimensional hydraulic parameters on drag coefficient of rigid vegatations, during long waves. The beach and vegetation model was fitted at a knife edge flume.  A dynamic loads were measured by Load Cell device (Type Single base with a capacity of 50 kg) and 3D velocities were measured by Acoustic Doppler Velocimeter  equipment.  The experiments were performed in two triangular and rectangular layouts, which include densities of 12 to 273( stem/m 2). The results showed that the vegatations Drag  coefficient was indirectly related to the flow velocity. As the flow velocity of rigid vegatations decreases, the Drag coefficient increases. It was also found that rigid vegatations have a significant  influence on energy absorption and energy dissipation. On average, with an increase of 15%, the area occupied by the coverage is increased by 12% to the values of the Drag coefficient. In the most dense case, 273 stems per unit area with increasing relative wave height, due to the fact that the wave is involved in colliding with the beach and breaking the wave with more coverage, the traction force is increased and 18% is added to the Drag coefficient. In the most dense case, with a decrease of 8% in the Reynolds value, the Drag coefficient increased by 33%, and in the lowest density, the increase in the Drag coefficient increased to 44%.

    Keywords: Drag coefficient, force, Vegetation density, Longth waves
  • Hadi Dehghan *, Mahdi Mokari, Masoud Mohammadi, Javad. Ramezani Moghadam Pages 92-110
    Due to the severe shortage of fresh water in arid and semi-arid regions, farmers are forced to use deficit-irrigation techniques along with salt water. In order to minimize salinity and water stresses impacts on the yield and yield components of spinach plant, separately and mutually, a pot experiment was performed from November 2, 2018 to January 18, 2019. The experiment was performed as factorial in the form of a completely randomized design with four replications including three irrigation levels (consisting complete irrigation 100% water requirement =W1, W2=75% W1, and W3=50% W1) and three salinity factors (drinking water S1=0.75, S2=4, S3=8 dS/m) in Kashmar's arid climate. The results showed that separate salinity and deficit irrigation stress had a significant effect on the plant traits including the wet weight of aerial part, leaf surface, plant height, stem height, root length, the dry weight of aerial part and the dry weight of the root, but the mutual effect of salinity and deficit irrigation on the mentioned traits was not significant. As salinity and deficit irrigation increased, the morphological properties of the plant decreased; for example, the maximum wet weight of the plant's aerial part was 147.15 grams in the plant related to W1S1 treatment and its minimum was 38.36 grams in the plant related to W3S3 treatment. The results of comparing the average of plant growth traits showed that there was no significant difference between the treatment of 100% water requirement with salinities of 0.75 and 4 dS/m, but in the salinity treatment control (0.75 dS/m) there was a significant difference between various levels of deficit irrigation. In regard to the above results, it can be said that spinach plant is more sensitive to water stress than salinity stress and applying water stress to the plant during the growing season should be avoided
    Keywords: completely randomized design, Deficit irrigation, Kashmar, Minitab, salinity stress, Spinach
  • Marzieh Ahrari, Ali Nasirian * Pages 111-134
    Recently, calibration based methods are developed for leak detection in water distribution networks (WDN). These methods are collected the pressures and flows data of a real network and try to regulate the demands in hydraulic network model to match the model results with observations. Therefore, in addition of hydraulic analysis, an optimization algorithm is needed. In this study, a new population based optimization method is presented. In this method, the network first is zoned to some regions. First generation are guessed for appearance loss and leakage in each zone and answers fitness are calculated. Moreover, a new factor named minor fitness, developing in this research, is computed for each zone in all answers. A small minor fitness in a zone, predicts the correct value of leakage. With combination of the results of best answers, in each generation, a range is calculated for the next generation selection. This range become narrower in consecutive generations and the correct answer is found. The proposed method is investigated on a real network with hypothetical leakages. The results obtained in model are evaluated with the assumed value, as well as, WaterGEMS model results.  The results show the capability of the proposed optimization method in detection of the both location and the value of leakage. Comparing this method with Darwin calibrator show more accuracy, convergence and speed of the proposed method. The fitness in the present study method and WaterGEMS calibration are 0.654 and 0.817, respectively.
    Keywords: : Calibration, Water Distribution Network, optimization, Darwin Calibrator, Leak Detection
  • Abdolmajid Liaghat *, Mohammad Saleh, Masoud Pourgholam Amiji, Alireza Hasanoghi, Mehdi Poursaeedi Pages 135-155
    One of the ways out of the water crisis is to use polluted and non-conventional water. In this regard, a study was conducted in 2017 and 2018 in the Agricultural and Natural Resources College, the University of Tehran in the form of a completely randomized factorial design with four treatments, three replications, and a total of 12 experimental plots in the lysimeter environment. Experimental treatments included surface irrigation with contaminated water by heavy metals (SRC), surface irrigation with conventional water or control treatment (SRF), subirrigation with contaminated water by heavy metals (SBC), and subirrigation with conventional water (SBF). The texture of the soil inside the lysimeters was sandy loam, its pH was 7.4, and the heavy metals used were copper, zinc, and lead. The results showed that the highest copper concentration in SBC treatment was observed at a depth of 75 cm, which was 43% less than the maximum amount in SRC treatment, and 25 cm depth, which was significant at the level of 5%. Also, there was a difference between the maximum amount of soil zinc on SRC and SBC treatment of more than 4.2 mg/kg, and in subirrigation, 32% less zinc was absorbed into the soil, which was significant at the level of 5%. The average amount of copper uptake by the plant in SRC treatment was 4.97 mg/kg, which was 80% and 70% increase in copper uptake, respectively, compared to control and SBC treatment, and this difference was significant at the level of 1%. In general, top-down motion (SRC) is higher than bottom-up motion (SBC), indicating the use of heavy metal contaminated water in subirrigation.
    Keywords: Soil pollution, Lysimeter, Non-conventional Water, Rare elements, Water Table
  • Behroz Abolpour *, Mastaneh Sharifi, Mohsen Bazrafshan, MohammadHadi Jorenush Pages 156-170

    Irrigation scheduling  is an important step in optimizing agricultural water use management  and has been recommended in the previousstudies. Since smart models play an important role in irrigation planning on the  water use management of on farms, it has this aimed study that is investigated the effects of such models on sugar beet water consumption at Zarghan-Fars Agricultural Research Station from 2018 to 2019. Here was conducted with three treatments and three replications in a randomized complete block design, in which treatments were included three approach of scheduling irrigation such as: intelligent system (T1), database of crop water requriments is that obtained from calimetological station (T2), and farmers traditional management (T3).Their replicates were covered 6 lines of Arta variant sugerbeet with 8 meter length that irrigated via the Tipe irrigation system. The results reveal that the amount water for irrigation in T1 and T2 treatments were about 27% and 15% less than traditional irrigation management, respectively, whereas the average daily water use in T1 treatment was about 7was that varied from 2 to 10 mm/day during different stages of growth, such that was lowest water use compared to the other treatments.The accumulation annually water use in treatments of 8946, 10194 and 12130 (m3/ha) respectively for T1, T2 and T3 showed a 27% of the saving water in the intelligent system comparing with the control treatment, in which it was included two parts such as 10% due to decreasing the irrigation time and about 17% due to improving the discharge setting in the experimental plots.The results of research has been shown that the duration of irrigation and the input of distribution network would controled by using the intelligent system for estimating and planning irrigation.The tracked measurements of amount water use and soil moisture for each irrigation caused the improving the distribution  system management resulting in decreasing one hour of irrigation time in T1 compared to the other treatments.  In T1, T2 and T3 treatments, Crop water productivity (CWP) based on the root yield were 3.46, 2.25 and 2.7 kg per cubic meter, and based on sugar content were 0.69.0.44 and 0.38 kg sugar per cubic meter.

    Keywords: Crop Water Productivity, Irrigation Management, Schudiling, Sugar beet
  • Arash Tafteh *, MohammadReza Emdad Pages 171-185

    It is necessary to study the efficiency of water use as an effective factor to determine water consumption efficiency and improving it. On the other hand, measuring this parameter is time-consuming and expense. Therefore, developed models that have capability to provide accurate simulations at real is vital. In this study, hydrodynamic, Zero initial and SRFR (Balance method) models were used by border irrigation during 2014-2015 for simulating applied water efficiency in wheat cultivation. Calibration results in the first year showed that the complete hydrodynamic and zero initial models had similar performance with 12 and 13% error, respectively, which was compared with the SRFR model in the second year. The results also indicated that that the SIRMOD-HD model with an average R2 of 0.89, the Root Mean Square Error (RMSE) of 1.86% and the Normalized Root Mean Square Error (NRMSE) of 5% is suitable for simulating application efficiency conditions and has better performance than The SRFR model.

    Keywords: Application efficiency, Border irrigation, SIRMOD model, SRFR Model, Wheat
  • Hojat Karami *, Alireza Rezaei Ahvanooei Pages 186-202
    Piano-Key weirs are a new type of overflow that are designed to increase the drainage capacity of dams and canals. If the keys forming this overflow model are placed on an arc of a circle, it is called curved piano-key weir. In this research, the performance of three models of Intelligent Support Vector Regression (SVR), Support Vector Regression- Firefly (SVR-FA) and Support Vector Regression- Grasshopper (SVR-GOA) to predict curved piano-key weir flow rate were evaluated. Determination Coefficient (R2), Mean Squared Error (MAE), Root Mean Squared Error (RMSE), and Scattering Index (SI) are four statistical indicators that are used to determine the accuracy of intelligent models. The result of these evaluation criteria during the test period is that the SVR-GOA model with values ​​of 0.99275, 0.01220, 0.00026 and 0.00046 compared to the SVR-FA model with values ​​of  0.95666, 0.03844, 0.00200 and 0.00342 and SVR with values ​​of 0.94249, 0.04013, 0.06027 and 0.00410 for R2, MAE, RMSE and SI indicators, are more accurate in predicting curved piano-key weir flow rate
    Keywords: Support vector regression, Grasshopper Algorithm, Firefly Algorithm, Curved Piano-Key Weir, Discharge coefficient
  • Bahareh Pirzadeh *, Jafar Jafari Asl, Ali Mohtashami, Sima Ohadi Pages 203-222

    Concrete gravity dams secure their stability by the weight of the concrete used in their structure. Therefore, minimizing their weight (the volume of concrete consumed in their body) can reduce the costs significantly. This study aims to evaluate the performance of three metaheuristic optimization algorithms: harmony search, particle swarm optimization, and artificial bee colony, to find the optimal cross-section size of the gravity dam. In this way, the Koyna dam located in India is considered a case study. The programming is applied in Matlab software. Each algorithm under the constraints of this problem (the sliding, overturning, and vertical tension on the body of the dam) is run 6 times. Finally, the lowest value was chosen as the optimal result. The results revealed that however all the algorithms have the optimal outputs than their real one but the optimum one is for the harmony search algorithm. To investigate the role of available uncertainties of dam cross-section, Monte Carlo simulation is engaged. The achieved results based on reliability show more safety of dam design.

    Keywords: Koyna gravity dam, optimization, Metaheuristic Algorithms, Reliability, Monte Carlo
  • Mahvash Korzebor, Mahdi Komasi *, Ahmadreza Mazaheri Pages 223-241

    The accurate design of the geometry and the sealing layers of the earth dam to obtain the optimum structure are important from a practical and economic point of view. Due to the complexity of the analytical methods, the numerical method is the best practical solution for measuring the mechanical behavior of the dam including seepage and slope stability. In this study, reliability analysis of seepage and slope stability of Eyvashan dam has been performed using Multivariate Adaptive Regression Splines (MARS). The Eyvashan earth dam was modeled in Seep/w and Slope/w Software's and the model was validated by observational data of instruments. Then, forecasting of seepage and slope stability was investigated by MARS method. For this purpose, 214 data series from Seep/w numerical analysis and 300 data series from Slope/w numerical analysis were used to establish the MARS model. The model was evaluated and validated by these data. The MARS model showed high performance in modeling process with determination coefficients of 0.98 and 0.97 and the root mean square error of 0.0132 and 0.0160 for seepage discharge and safety of factor of slope stability, respectively. Also, in this study, the effective parameters in seepage and slope stability such as permeability of materials, internal friction angle of soil, specific weight of materials and upstream water level were sensitized to determine the best combination of modeling input's structure. The parameters of the upstream water level 29.5% and the permeability of the core 12.5% had the greatest effect on the seepage and internal friction angle of shell with 69.7% had the greatest effect on the factor of safety. Also, suitable combinations of input parameters were presented and a comprehensive relationship was obtained to accurately estimate the seepage discharge and factor of safety in different modes of layer arrangement and their characteristics

    Keywords: Seepage, Factor of safety, MARS model, Eyvashan dam, Slope, w Software
  • AtaAllah Nadiri *, Maryam Gharekhani, Parisa Lotfinia, Mehdi Asadi Pages 242-254

    In recent studies in Iran, arsenic anomalies have shown in excess of the WHO standard (10 ppb) in water resources that the use this water has irreparable effects on human health. Therefore, it is necessary to offer a solution for reducing the arsenic anomalies. In recent years, nanoparticles have been used to reduce the arsenic concentration in water resources at syntheses samples. However, the performance of these nanoparticles to reduce the arsenic concentration in groundwater resources, which generally have different complexes, has not been investigated. In this study, iron oxide nanoparticles have been used to reduce the arsenic anomalies from groundwater resources. Previous studies on iron oxide nanoparticles have been to isolate arsenic added in the laboratory, but the main challenge of this study is the separation of arsenic from groundwater sample. The results of investigation the effective various parameters such as pH, temperature, filtration time and the adsorbent amount on the separation of arsenic from groundwater showed that the highest separation is the temperature conditions above ambient temperature, low pH, time 5 to 15 minutes and the adsorbent amount 0.3 g. Finally, Sugeno fuzzy model was used to simulate and model the process of removing arsenic pollutants from groundwater sources. The fuzzy model results showed this model is very efficient for approximate prediction of arsenic adsorption by iron oxide nanoparticles with NRMSE = 0.03 and R2 = 0.8.

    Keywords: ARSENIC, Pollution treatment, Groundwater, Iron Oxide Nanoparticles
  • Mojtaba Rahimi Shahid, MohammadAmin Ghasvareh, GholamReza Lashkaripour * Pages 255-270

    In this study we investigated the water quality of Khersan 2 dam, Iran, using   multivariate statistical methods. For this purpose, The monthly data of the rivers water quality parameters including electrical conductivity (EC), PH, Hco3, Ca, Mg, K, Na, Cl, CaCo3 and TDS was collected., the Principal Component Analysis (PCA) method is used to identify the main quality parameters that play more important role in changing the water quality of the Khersan 2 dam reservoir. Results of PCA analysis indicated that all the selected chemical and physical parameters of Khersan 2 dam were of high importance. Based on the studies, three factors were identified as important factors that have the greatest role in determination the variance of the data. The first factor, which has about half the impact on water quality with a percentage 55.28% of the total variance, includes Cl, Na, Mg, Ca, EC and TDS, which is completely related to the water quality and the nature of the area. The second factor consists of HCo3 and CaCo3, and the third factor is K and PH. The second and third factors are 15.14% and 10.25% of the total variance, respectively. The second and third factors are affected by the dissolution of Asmari limestone in the study area. In addition, the comparison of the chemical analysis results of the Khersan 2 dam reservoir water with the national standards and the World Health Organization has been carried out.

    Keywords: Principle Component Analysis, statistical analysis, Water Quality, Khersan 2 dam, Lordegan
  • Reza Zakerinejad *, Ehsan Jahanian, Saeed Movagdi Pages 271-290
    Water surface temperature or surface temperature in open waters and seas is known as one of the indicators for measuring oceanographic and meteorological features. In this study, to analyze the spatio-temporal Sea Surface Temperature (SST) of the Caspian Sea, the AVHRR data (0.25 Degree) were selected for the period from 1989 to 2019. Evaluation of the trend of temperature changes in the Caspian. sea water level was prepared by calculating the average monthly, seasonal and annual temperatures from daily data.The results of data analysis of SST show that 2003 with an average annual temperature of 14.7 degrees Celsius as the coldest year and 2010 with an average annual temperature of 16.56 degrees Celsius as the warmest year. Average monthly, seasonal and annual temperatures were obtained from the daily data. The results indicated that the southern parts, especially the southeastern Caspian Sea, are the warmest regions and the middle Caspian sea has a lower temperature than the other regions, although in some seasons and months, the effect of latitude prevails and the northern parts show the lowest temperatures. The annual time series of SST in the Caspian Sea have a completely increasing trend. However, from a spatial point of view, it should be said that the northern parts of the Caspian Sea have the lowest temperature and the temperatures increase with decreasing latitude to the south. The overall average surface temperature over the 30 years is about 15.6 degrees Celsius. The result also indicated that SST of the Caspian Sea it is completely increasing in terms of annuals, and in terms of seasonality and the temperatures show an increasing trend. And it shows the exact state of the image, that is, the temperature increases with increasing latitude.
    Keywords: sea surface temperature, Trend, Caspian Sea, Sensor
  • Seiran Marabi, Maryam Hafezparast * Pages 291-313
    Awareness of water resources quality is one of the most important requirements in planning and developing water resources and protecting it. Rivers are of particular importance as the main source of drinking, agriculture and industry needs. In this study, in order to investigate the long-term effects of temperature and precipitation from the output of the four climatic models of the fifth report (AR5) IPCC under RCP4.5, RCP6 scenarios for the base period was extracted and compared with the observational climatic data. Daily values of precipitation climatic parameters and temperature of superior models for future periods 2020-2052 and 2085-2053 were produced by LARSWG6 Downscaling method in the study area. In order to predict runoff, artificial neural network model was used in Neurosolution software. After calibration of the model in the base period of 1983-2015, the prediction was made for future periods and then in order to predict the water quality parameters of the river, the support vector regression model was used in the Python programming environment. The results showed that the amount of precipitation in CanESM2 and MIROC-ESM-CHEM models increased and decreased in the rest. Temperature increases in all models and climatic scenarios with the highest value of 3.32 °C in the next second period in the GFDL-CM3 model. The average reduction of models and climatic scenarios resulting from Neurosolution model output in the second period was 9.29% compared to the first period. Changes in the amount of discharge affected the quality parameters of the river, so the values of parameters, TDS, EC, CL, Mg Ca and the sum of anions were predicted according to the number of appropriate observational data.
    Keywords: Discharge, Neurosolution, prediction, Quality parameters, RCP, SVR
  • MOHAMMAD EKRAMI, Rasool Mahdavi *, Marzie Rezaei, Hassan Vagharfard, Jalal Barkhordari Pages 314-337

    Water, as a major limiting factor in production, plays an important role in determining the type of agricultural activities in Iran. The occurrence of droughts in recent decades have also threatened these activities. Today, one of the most effective responses and strategies for agricultural drought risk management is to identify vulnerable areas and determine the optimal pattern of low-water cultivation. Therefore, the aim of this study is spatial analysis of agricultural drought vulnerability and introduce a pattern of low-water cultivation and compatible with arid areas in Pishkuh watershed in Yazd province. In this research, first the dominant garden species in the study area were identified and after calculating their water requirements, a map of the agricultural drought vulnerability in the study area was prepared. The results showed that the southern to southwestern of study area, including the villages of Sanich, Darreh Shir, Darreh Sir, etc., have the highest vulnerability to drought compared to other areas. Therefore, it is recommended to be cultivated garden species with the least water requirement such as almond and Grapes with water needs of 753 and 798 mm during the growing period, respectively. Also Results showed that the central, eastern, and northwestern of study area, including Islamieh, Navab, Nasrabad villages and etc., have a moderate and relatively low vulnerability. In addition, it is recommended to plant the species with moderate-water needs such as pomegranate and apricot. Therefore, changing and modifying the cultivation pattern, such as reducing the planting areas with high water requirements, developing species with low water needs, and increasing water efficiency, is one of the most necessary activities for managing agricultural drought risk.

    Keywords: Agricultural drought, cropping pattern, vulnerability, Risk Management, GIS
  • Hamid Balali *, Mostafa Bani Asadi, Leyla Mozafari Pages 338-357
    The concept of virtual water has considerable potential to help improving water management, especially in the agricultural sector. Therefore, virtual water analysis of basic products of the agricultural sector can help us in policy-making and planning in the optimal use of water resources. In this study, the amount of virtual water and its related indicators were determined using the basic approach and then, based on the amount of production and demand of the province for agricultural products, the amount of agricultural exchanges and the trade balance of virtual water in Hamadan province in 2018 were estimated. The results showed that the trade flow of the studied products has a volume equal to 924.7 million m3 of virtual water exports outside the province and 33.4 million m3 of virtual water imports into the province. Based on this, the trade balance of virtual water was estimated at 891.3 million m3. These results show that Hamedan province produces and exports water-intensive products within the province. The positive and significant trade balance warns of the need to change the cultivation pattern in the province due to the lack of water resources. According to the results of the study, it is suggested that the area under cultivation of crops such as corn, beans and alfalfa with high virtual water content be reduced and crops such as fodder corn and sugar beet, which require less virtual water, be replaced.
    Keywords: Virtual water trade, Water productivity, water footprint, agricultural sector, Hamadan province
  • Majid Raoof Pages 358-376

    The accurate prediction of soil water movement and root uptake are very important to provide optimal root zone moisture conditions for increasing plant yield. In this study, soil water movement and sugar beet root uptake were simultaneously simulated, using HYDRUS 3D software, and the effect of extraction methods of input parameters on the accuracy of simulation were evaluated. For this purpose, sugar beet was cultivated in three lysimeters with identical soil texture. Irrigation was performed twice a week (8 on Sunday and 16 on Wednesday). Volumetric water content and drainage water volume from lysimeters were measured before and after each irrigation, respectively. The volume of drainage water from the lysimeters at different times, was selected as objective function. Using measurement, calculation or simulation, the hydrus 3D software input parameters including initial moisture (with two methods), saturated moisture (with three methods), residual moisture (with two methods) and saturated hydraulic conductivity (with two methods), extracted and simulation were completed. The results showed that if the residual moisture derived from measurement (by pressure plate method), saturated moisture derived from RETC software, initial moisture derived from measurement (measured by weighing method) and hydraulic conductivity derived from Rosetta software, were used in the simulation, the simulation accuracy will be highest. The values of relative error, root mean square error, mean absolute error, geometric mean error ratio and coefficient of determination are 17.58%, 0.759 liters, 0.866, 0.777 and 0.885, respectively. Values of GMER parameter, also, showed that in most simulations the model is underestimated.

    Keywords: Numerical Solution, Underestime, Retc, Rosetta
  • Leila Moradi, Taher Rajaee, Maedeh Sadeghpour Haji * Pages 377-393
    The purpose of this study was to evaluate the environmental risks of Alborz Dam on Babolrood River in Babol city, using MCDM methods. First, the environment of the study area was identified, then a list of identified environmental risks was prepared in the construction and exploitation phase, and in the form of a questionnaire was provided to environmental experts familiar with the Alborz dam basin. Environmental risks were rated by experts according to the Likert scoring range based on the three indicators of occurrence intensity, probability of occurrence and risk significance, then environmental risks ranking was performed using OWA method. The most important risks of Alborz dam were obtained during the construction phase: when the decision maker is risk aversion, respectively: Destruction of forest within the dam with a score of 0.048, Displacement of reservoir residents with a score of 0.047, and, When the decision maker is risky, respectively: Destruction of forest within the dam with a score of 0.051, Displacement of reservoir residents with a score of 0.050. Also, The most important risks of Alborz Dam were obtained during the operation phase: When the decision maker is risk averse, respectively: Thermal stratification of dam reservoir with a score of 0.053, Reduction of self-purification of Babelrood River with a score of 0.051, and, When the decision maker is risky, respectively: Thermal stratification of dam reservoir with a score of 0.057, Landslide with a score of 0.056.
    Keywords: Environmental risk assessment, Multi-Criteria Decision-Making, OWA, Alborz dam
  • Saeid Nabavi, Raoof Mostafazadeh * Pages 394-413

    Intensification of water crisis in Iran, due to climate and environmental factors, inappropriate management of water resources management over the past three decades, the excesive use of surface water and underground water has seriously threatened the country's water resources availability. In the present study, the status of the water crisis in Iran provinces was first examined using Water Steress Index (WSI) and Falkenmarkwater stress indicators. In the next step, by assessing the sixth development plan of the Islamic Republic of Iran and the legal provisions that directly and indirectly relate to water governance, the Water governance condition was analyzed using the network analysis method.The results of this study indicate that, according to the WSI index, in most of the country's provinces, in terms of water resources consumption, they are in medium to high levels. Also, according to the Falkenmarkindex, most of the country's provinces located in critical condition from the point of view of water crisis to absolute deficits.On the other hand, the results indicate that the water governance system in the country continues to be hierarchical, with a top-down approach focused on the power of government. Definitely, in the sixth program of development of the existence of Non-governmental organizations (NGOs) and paying attention to organizations with public participation is a positive and promising point in the issue of water governance. But more attention should be paid to NGOs in the water resources management, and define more legal duties and obligations for these institutions.

    Keywords: : Water crisis, Network analysis, Water sustainability index, Falkenmark Index, water stress
  • Khadijeh Rahimi Balkanlou, Fatemeh Panahi *, Mohammad Jafary, Arash Malekian Pages 414-429
    The Lake Urmia has been experiencing intensive environmental degradation characterized by the enormous reduction of the lake area and water table. This has been mainly related to land use/cover changes, agricultural activities expansion and intensification. As land use changes is of the most important factors having effects on this system alterations, transitions between different land use classes and their effects on ecosystem services and goods have been considered using ecosystem services assessment matrix on the basis of experts advising approach. The results indicate that the lake area has been decreased from 4946.3 in 1987 to 2147.87 km2 in 2016 (50%) which is due to two times agricultural lands area expansion and 1538.43 km2 increase in comparison with the year 1987. Bare land and urban areas expansion is also considerable in the mentioned time period. In such conditions, although increasing ecosystem services supply such as two times agricultural products increase and water supply to 1.5 times in 1987-2016, the supply of other ecosystem services remained constant or have declined. According to the spatial hotspots studied in the lake basin, ecosystem regulating and cultural services as well as biodiversity mainly decreased at the shorelines of the lake, while provisioning services increased along the major rivers and close to cities. In this regard, understanding and studying the causes of this phenomena in a natural ecosystem would assist valuable landscapes conservation via spatial planning tools especially in sensitive and fragile ecosystems.
    Keywords: Natural Ecosystem, Ecosystem services, Lake Urmia, Landscape change
  • Seyede Masoume Banihashemi, Karim Solaimani *, Daryoush Yousefi Kebria Pages 430-448
    Water supply is one of the basic and unavoidable needs in the natural cycle and human activities. The increasing development of the southern shores of the Caspian Sea on the one hand and the production of some strategic products with high water requirements such as rice, has led to attention to the issue of water supply, especially in agriculture, drinking and industry. Due to the limited fresh water resources available, desalination of Caspian Sea water is considered as a potential solution to replace water in this region. This study was conducted to investigate the possibility of utilizing desalination technology and identifying suitable locations for the construction of desalination plants in the Caspian Sea by multi-criteria AHP analysis method and considering the capacity and environmental potential of the southern coast of this sea in Mazandaran province. The results of this study, which was carried out with the approach of assessing the environmental effects of desalination in the Caspian Sea, have shown that 30% of the coast of Mazandaran is suitable, 34% unsuitable and 20% relatively suitable for the construction of desalination units. This study emphasizes the issue of desalination sewage management in the location and design criteria of units on the southern shores of the Caspian Sea and considers the use of modern saline sewage management methods to increase the capacity and environmental capacity for desalination of Caspian Sea water
    Keywords: Saline sewage, Caspian Sea, Desalination, Environment
  • Mojtaba Khoshravesh *, Reza Norooz Valashedi, Jalil Helali, Mahmoud Raeini Sarjaz Pages 449-463

    It is very important to study and simulate the transfer of environmental pollutants, especially leachate from waste accumulation in landfills. The aim of this study was to trace and simulate the path and depth of leachate transfer at downstream of Landfill using special electrical resistivity tomography. For this purpose, at the leachate accumulation site from the landfill of Hamadan city, two special resistance tomographic profiles in the northwest and southwest parts with a length of 52 m were taken at 2 meters electrode distances with a Wenner array. The results showed that the study area is of alluvial, sandstone and calcareous formations. Also, it was found that during the profile, the pattern of diffusion and infiltration of leachate from landfill was not similar, so that in profile 1, the leachate penetrated to the end at a distance of 30 to 40 meters to a depth of 3 meters, and in other parts of the profile, no deep penetration was observed. However, in the total length of profile 2, the penetration depth has reached to 2.5 meters and in the middle part up to 5 meters and more, which indicates the nonuniformity of leachate penetration along the profile. Therefore, it was found that the use of special electrical resistivity tomography method in two-dimensional imaging of landfill leachate diffusion will be more accurate and realistic than point studies. It is suggested that in feasibility studies to determine the landfill, the use of vertical electrical sounding methods and special electrical resistivity tomography should be prioritized due to low cost in the study of the depth and area of contamination and on the other hand, the effect these pollutants should be analyzed on the quality of downstream groundwater resources.

    Keywords: leachate, PROFILE, Waste, Wener array