فهرست مطالب

مطالعات معماری ایران - سال دهم شماره 19 (بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات معماری ایران
سال دهم شماره 19 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن دهقانی تفتی، زهرا سادات مدرس زاده، غلامحسین معماریان* صفحات 5-23

    مسجد کبود تبریز یکی از آثار باارزش معماری ایران است که از گذشته تاکنون، مورد توجه مورخان، سیاحان و پژوهشگران معماری متعددی قرار گرفته است. در این راستا، مطالعات فراوانی درباره تاریخ و ریشه الگوی معماری مسجد کبود و عناصر و جزییات آن، با رویکردها و روش های مختلف انجام پذیرفته و برخی نتایج متضاد و پرابهام به دست آمده است؛ به نحوی که عده ای کلیت فرمی بنای کبود تبریز را وارداتی و متاثر از معماری مساجد گونه بورسا در عثمانی و عده ای دیگر آن را در تداوم تجربیات معماری ایرانی می دانند. با نگاهی اجمالی به این یافته ها، لزوم انجام پژوهش های بیشتر برای یافتن ریشه الگوی معماری مسجد کبود تبریز در کلیت و اجزایش، به چشم می آید. بدین منظور، نوشتار حاضر با روش تفسیری تاریخی، نخست به مطالعه تاریخ بستر و کشف و تحلیل نیروهای متفاوت اثرگذار پیدا و پنهان بر فرم معماری مسجد کبود تبریز پرداخته و در ادامه در یک تحلیل معماری، جایگاه الگوی ساخت بنای کبود تبریز و میزان سنخیت آن در تناسب با زنجیره تداومی معماری ایرانی و معماری مساجد عثمانی گونه بورسا را تعیین کرده است. یافته ها نشان می دهد هرچند در دوران جهانشاه و پیش از او، ارتباطات فرهنگی گسترده ای بین دولت عثمانی و قراقویونلوها وجود داشته، اما در موضوع معماری، تاثیر یک طرفه هنرمندان، معماران و کاشی کاران ایرانی بر معماری عثمانی مشهود است. بنای کبود تبریز که یک مسجد متصل به آرامگاه است، در حس فضا، کارکرد، کارشیو، سازه، نما و تزیینات، ریشه کاملا ایرانی دارد و از جنبه الگوی ساخت، در تداوم گسترش بناهای گنبدخانه ای ایرانی شکل می گیرد.مسجد کبود تبریز یکی از آثار باارزش معماری ایران است که از گذشته تاکنون، مورد توجه مورخان، سیاحان و پژوهشگران معماری متعددی قرار گرفته است. در این راستا، مطالعات فراوانی درباره تاریخ و ریشه الگوی معماری مسجد کبود و عناصر و جزییات آن، با رویکردها و روش های مختلف انجام پذیرفته و برخی نتایج متضاد و پرابهام به دست آمده است؛ به نحوی که عده ای کلیت فرمی بنای کبود تبریز را وارداتی و متاثر از معماری مساجد گونه بورسا در عثمانی و عده ای دیگر آن را در تداوم تجربیات معماری ایرانی می دانند. با نگاهی اجمالی به این یافته ها، لزوم انجام پژوهش های بیشتر برای یافتن ریشه الگوی معماری مسجد کبود تبریز در کلیت و اجزایش، به چشم می آید. بدین منظور، نوشتار حاضر با روش تفسیری تاریخی، نخست به مطالعه تاریخ بستر و کشف و تحلیل نیروهای متفاوت اثرگذار پیدا و پنهان بر فرم معماری مسجد کبود تبریز پرداخته و در ادامه در یک تحلیل معماری، جایگاه الگوی ساخت بنای کبود تبریز و میزان سنخیت آن در تناسب با زنجیره تداومی معماری ایرانی و معماری مساجد عثمانی گونه بورسا را تعیین کرده است. یافته ها نشان می دهد هرچند در دوران جهانشاه و پیش از او، ارتباطات فرهنگی گسترده ای بین دولت عثمانی و قراقویونلوها وجود داشته، اما در موضوع معماری، تاثیر یک طرفه هنرمندان، معماران و کاشی کاران ایرانی بر معماری عثمانی مشهود است. بنای کبود تبریز که یک مسجد متصل به آرامگاه است، در حس فضا، کارکرد، کارشیو، سازه، نما و تزیینات، ریشه کاملا ایرانی دارد و از جنبه الگوی ساخت، در تداوم گسترش بناهای گنبدخانه ای ایرانی شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: مسجد کبود تبریز، الگوی معماری، معماری ایرانی، معماری عثمانی، تصوف شیعی
  • پیروز حناچی*، یلدا شاه تیموری صفحات 25-45

    با گذر زمان، برخی از بناهای میراثی عملکرد اصلی خود را به دلایل مختلف از دست می دهند و نیاز است برای بقای آن ها تغییراتی در کاربری اصلی شان صورت گیرد. امروزه استفاده مجدد سازگار از بناهای میراثی به دلیل داشتن منافع گوناگون برای بنا و جامعه، راهبردی پایدار برای حفاظت از ارزش ها شناخته می شود. این امر می تواند بناهای میراثی را به مکان هایی دست یافتنی و کاربردی تبدیل کند؛ همچنین می تواند به طور مستقیم از طریق تاثیر پروژه بر کیفیت محیطی منطقه یا به صورت غیرمستقیم به عنوان کاتالیزور برای ارتقای شهری، به بهبود ویژگی های مناطق اطراف کمک کند. با وجود این، انعطاف پذیری رویکردهای استفاده مجدد سازگار، تعیین شاخص هایی که ضمن حفاظت از ارزش ها و منزلت فرهنگی بناهای میراثی بتواند نیازها و تغییرات معاصر را از طریق کاربری جدید برآورده کند، ضروری می سازد. مقاله حاضر با هدف توسعه چهارچوب مفهومی استفاده مجدد سازگار از بناهای میراثی، به شناخت و تعریف شاخص های استفاده مجدد سازگار در سه گام اصلی می پردازد: نخست، بررسی سیر تحول شکل گیری اندیشه ها و سیاست های استفاده مجدد سازگار؛ دوم، بازخوانی و دسته بندی اسناد بین المللی این حوزه از دهه 1970 میلادی؛ سوم، تحلیل دیدگاه صاحب نظران استفاده مجدد سازگار. در نهایت با رویکرد تفسیرگرایی و ماهیت کیفی و با استفاده از راهبرد «استدلال منطقی» و تکنیک «تحلیل محتوا»، نوزده شاخص موثر بر استفاده مجدد سازگار به منظور بهره بیشتر از پتانسیل بناهای میراثی، شناسایی شد. نگاه جامع و یکپارچه به تمامی این شاخص ها، به ارتقای محیط مصنوع پایدار کمک می کند و منافع همه جانبه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، کالبدی و محیطی را به دنبال خواهد داشت که سبب هرچه نزدیک تر شدن حفاظت و پایداری می شود.

    کلیدواژگان: استفاده مجدد سازگار، سیر تکامل، اسناد بین المللی، نظریه پردازان، شاخص
  • علی شهابی نژاد* صفحات 47-64

    میدان وقت و ساعت، یکی از میدان های تاریخی شهر یزد است. نگاهی به پژوهش های مرتبط با این میدان نشان می دهد که تاکنون پژوهشی مبتنی بر اسناد معتبر تاریخی که بتواند پیشینه تاریخی این میدان و فرایند شکل گیری آن را به درستی تبیین کند، صورت نگرفته است؛ همین امر سبب وجود ابهامات زیاد و نبود آگاهی لازم درباره پیشینه تاریخی این میدان شده است. ازاین رو و با تکیه بر شواهد تاریخی و میدانی جدیدی که در دو دهه اخیر به دست آمده است، این نوشتار می کوشد که تصویر روشنی از پیشینه تاریخی و فرایند شکل گیری این میدان ارایه دهد. در همین راستا سعی شده با روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع گوناگون نظیر متون تاریخی، مطالعات باستان شناسی، تحقیقات میدانی، اسناد تاریخی شامل عکس های هوایی و تصاویر آرشیوی و بررسی منابع شفاهی (پرسش از معمران مطلع از میدان)، هدف مقاله محقق شود. فهم پیشینه تاریخی میدان وقت و ساعت در این مقاله، متکی بر شناخت لایه های تاریخی آن است که بخشی از آن ها به تازگی مورد شناسایی قرار گرفته؛ از آن جمله می توان به زنگ میدان از قرن هفتم هجری قمری، پایاب قنات وقف آباد و پایاب قنات زارچ از قرن هشتم هجری قمری، مسجد دوره تیموری در شمال میدان و مشاهدات باستان شناسی دو دهه اخیر در میدان اشاره کرد. بخشی دیگر از عناصر و لایه های تاریخی مورد اشاره در این مقاله، هرچند پیش تر در سایر منابع معرفی شده اند، نسبت آن ها در فهم پیشینه تاریخی میدان به درستی مورد کندوکاو قرار نگرفته است؛ از آن جمله می توان به بقعه سیدرکن الدین، آب انبار وقت و ساعت، نخل میدان و سنگ قبر تاریخی میدان اشاره کرد. عناصر تاریخی پیرامون میدان از قرن هفتم تا قرن دوازدهم هجری قمری، گواهی بر غنای لایه های تاریخی در این میدان هستند. بررسی های مقاله نشان می دهد که برخلاف بسیاری از منابع که پیشینه و تاریخ شکل گیری میدان وقت و ساعت را به قرن هشتم هجری قمری نسبت داده اند، این میدان مربوط به عصر صفوی است و قدیمی ترین عنصر شکل دهنده بدنه محصورکننده آن، آب انبار وقت و ساعت مربوط به اواخر عصر صفوی در ضلع شمالی میدان است.

    کلیدواژگان: میدان، وقت و ساعت، یزد، صفوی
  • مهرزاد پرهیزکاری، مریم شوریده* صفحات 65-89

    اسناد تاریخی نشان می دهد در دهه اول قرن چهاردهم هجری شمسی، کریم طاهرزاده بهزاد از معماران نامدار و پرکار نسل اول دوره معماری معاصر، دو مدرسه در شهر قزوین طراحی کرده که یکی از آن ها، دبیرستان پسرانه بود. سیر تاریخی پیدایش بنای این دبیرستان، سبب شکل گیری این فرض شد که احتمال دارد بنای یادشده همان ساختمان «دبیرستان محمدرضاشاه پهلوی» باشد که امروزه قسمتی از آن در خیابان هلال احمر قزوین باقی مانده است؛ بنابراین تلاش شد با مطالعه مستندات تاریخی و تطبیق الگوی طراحی مدارس طاهرزاده بهزاد با کیفیت کالبدی ساختمان یادشده، درستی یا نادرستی فرض تحقیق ارزیابی شود. هدف از پژوهش حاضر، شناخت دبیرستان مورد نظر به مثابه یکی از آثار معماری معاصر قزوین و بررسی احتمال طراحی آن به دست کریم طاهرزاده بهزاد است. برای نیل به این هدف، در فرایند پژوهشی تاریخی با رویکردی توصیفی تفسیری، رهیافتی تاریخ نگارانه و معمارانه و بر بنیان پارادایم تفسیرگرایی برای تاریخ نگاری تطبیقی ساختمان دبیرستان تلاش شد. روش گردآوری شواهد نیز میدانی و آرشیوکتابخانه ای است. نتایج این پژوهش که در دو بخش اصلی معرفی و شناخت دبیرستان، و بررسی انتساب طرح بر مبنای اخبار و معماری تدوین شده است، نشان می دهد اگرچه تحولات کالبدی پی درپی سبب مخدوش شدن اصالت بنا شده و به نظر می رسد بنای ساخته شده با طرح اولیه آن تفاوت هایی دارد، میان مدارس طراحی شده به دست طاهرزاده بهزاد در قزوین و ساختمان موضوع این پژوهش، پیوند زمانی دیده می شود؛ به علاوه، رابطه معناداری میان الگوی طراحی مدارس طاهرزاده بهزاد و کالبد دبیرستان یادشده وجود دارد؛ بر این اساس، احتمال ایفای نقش طاهرزاده بهزاد در طراحی دبیرستان قوت می یابد.

    کلیدواژگان: کریم طاهرزاده بهزاد، قزوین، معماری معاصر، تک نگاری، مدرسه، دبیرستان
  • مظفر عباس زاده*، لیلا دانش صفحات 91-113

    مسجدجامع شهر ارومیه یکی از میراث معماری ایران است که در جریان وقایع تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دچار دگرگونی های متعددی شده است. این مسجد در بخش مرکزی شهر ارومیه و در کنار مجموعه بازار تاریخی آن قرار گرفته است. با وجود اهمیت این مسجد، پژوهش های اندکی درباره آن انجام شده و در خصوص تحولات فضایی و کالبدی آن نیز، اقدام موثری صورت نگرفته است. هدف پژوهش حاضر، مطالعه جامع، بررسی اسناد و مدارک موجود برای دست یافتن به تحولات مختلف عناصر فضایی و کالبدی مسجد و ارایه تصویری صحیح تر از فرایند ساخت وساز و در نهایت، دوره بندی تاریخی آن است. روش تحقیق به کارگرفته شده تفسیری تاریخی است که گردآوری اطلاعات مبتنی بر برداشت های میدانی، مطالعات کتابخانه ای و تامل در آرای پژوهشگران و تعمیم نظریات آن ها بوده است. نتایج کار حاکی از آن است که مجموعه مسجدجامع ارومیه بر روی بقایای معماری پیش از اسلام و همچنین آثاری از معماری صدر اسلام احداث و ساخت وسازهای متعددی از اولین قرون اسلامی تا به امروز در این مجموعه انجام شده است. از تحولات برجسته این مجموعه می توان به احداث گنبدخانه در دوره سلجوقی، محراب گچ بری در دوره ایلخانی و احداث صحن و حجره های پیرامون در دوره زندیه اشاره کرد. مداخلات انجام شده در چند دهه اخیر، سبب ایجاد تغییرات اساسی در مجموعه شده، به طوری که بخش های مهمی از فضاهای مسجد دچار تخریب و نوسازی شده است.

    کلیدواژگان: ارومیه، مسجدجامع، معماری، دوره بندی
  • محسن جاوری*، حسن کریمیان، سیده سارا محمدی صفحات 115-136

    آنچنان که نتایج مطالعات مرتبط با شهرهای ایرانی روشن ساخته است، اقلیم و فرهنگ را میتوان دو عامل اثرگذار کلیدی و در شکل یابی و توسعه استقرارگاه های بشری و فضاهای زیستی به شمار آورد. این تاثیر تا بدان حد است که بسیاری از پژوهشگران، بافت های کهن شهری را به مثابه آیینه ای دانسته اند که فرهنگ ساکنانشان را منعکس می سازند. در شهر نطنز، خانه های سنتی متعددی وجود دارد که متعلق به دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی هستند. این خانه ها که عناصر کارکردی متمایزی نسبت به دیگر بناهای مسکونی دارند، با ساختار پیچیده و متفاوت خود، به این شهر هویتی فرهنگی بخشیده اند؛ بدین سبب است که مطالعه ساختار فضایی و الگوی کالبدی این خانه ها موضوع پژوهشی مستقل شدند. پژوهشی که نتایج آن در نوشتار حاضر ارایه میشود، در پی آن است تا ضمن معرفی خانه های تاریخی شهر نطنز به این پرسش پاسخ گوید که عناصر و ویژگی های کالبدی فضایی خانه های تاریخی این شهر چیستند؟ هدف آن است که اصول و ارزش های فرهنگی حاکم بر معماری «خانه» در بافت کهن این شهر معلوم و چرایی و چگونگی ساختار این بناها مطالعه شود. پژوهش حاضر با رویکردی تاریخی و با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و بررسی های میدانی مستندنگاری صورت گرفته است. در دستیابی به این هدف، ده خانه شاخص تاریخی در محله های قصبه و افوشته متعلق به دوره قاجار به لحاظ عناصر کالبدی بررسی شدند. در نتیجه این پژوهش روشن شد که معماران و شهرسازان نطنز در عهد قاجار توانسته اند هماهنگی منطقی چشمگیری در ترکیب فضایی خانه های و نوع اقلیم منطقه به وجود آورند. به طور کلی، جهت گیری متفاوت بناها و تفاوت در ساختار کالبدی معماری خانه ها بر محور حیاط به عنوان نقش هماهنگ کننده و ارتباط دهنده میان سایر عناصر بنا به عنوان الگوی قابل تامل در شهر نطنز است.

    کلیدواژگان: نطنز، خانه‬های تاریخی، ساختار معماری، قصبه، افوشته
  • عیسی حجت*، فرزین ایزدپناه صفحات 137-164

    یکی ازحوزه های تلاش برای جبران شکاف بعد از رنسانس میان سازه و معماری مبحث آموزش بوده است. نوشتارحاضر حوزه آموزش مکانیک سازه ها را در سطح مقدماتی و با تکیه بر جنبه های شناختی مورد توجه قرار می دهد. گزارش پیش رو، بخشی از نتایج یک اقدام پژوهی چهار ساله را گزارش می نماید که به قصد فهم و بهبود مسایل این حوزه انجام پذیرفته است. پرسشهای اصلی این نوشتار معطوف به چالشهای آموزش سازه در معماری برای نوآموزان، خطاهای شناختی آنها و مسیرهای محتمل برای بهبود آن هستند. یافته ها مسایل پایه ای را نشان می دهندکه برای دستیابی به یادگیری مناسب و عمیق، باید به رفع آنها توجه داشت. راهکارهایی نیز، در این مقاله برای بهبود این حوزه ارایه می گردند.

    کلیدواژگان: آموزش نوآموزان معماری، آموزش مکانیک سازه در معماری، اقدام پژوهی
  • کاوه منصوری*، فرامرز پارسی، فرشید رحیمی کلهرودی صفحات 165-192

    مسجدجامع فرومد، از جمله مساجد دوایوانی خراسان بزرگ است که در منطقه جوین خراسان و در میانه روستای تاریخی فرومد قرار دارد. اگرچه تاکید بر دوره های متعدد ساخت آن، وجه تشابه گزارش های موجود در باب بناست، در تاریخ احداث و توسعه بنا و معرفی حامیان و صنعتگرانی موثر بر ساخت بنا، اختلاف نظرهای جدی دیده می شود. آنچه مسلم است وجود دوره های تغییرات کالبدی در مسجد اولیه و دگرگونی آن در دوره های متاخر است که به سبب وقوع زمین لرزه های شدید در منطقه، که شرح آن ها در اسناد مکتوب وجود دارد، تعمیر و بازسازی بنا را اجتناب ناپذیر کرده است. پژوهش حاضر با تاکید بر اهمیت مسجدجامع فرومد و با هدف تدقیق تاریخ احداث بنای اولیه، تحولات ادواری و توسعه های کالبدی و شناخت افراد موثر در احداث بنا، به بررسی ابعاد مختلف آن پرداخته است. راهبرد اصلی پژوهش، بهره گیری از رویکرد توصیفی تحلیلی است و در جهت پاسخ گویی به پرسش ها، پژوهشگران با تاکید بر مطالعات میدانی و مستندسازی جامع بنا و انجام مطالعات پی گردی، ضمن نمونه برداری و مطالعات آزمایشگاهی، اسناد موجود و مکتوبات تاریخی را بررسی و تحلیل کرده اند. بر مبنای یافته های پژوهش، اگرچه تزیینات موجود بازگوکننده شیوه ایلخانی است، پی ریزی بنای اولیه در دوره سلجوقی یا پیش از آن صورت گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش، ساختار مسجد اولیه، تک ایوانی بوده که در طی زمین لرز ه های تاریخی منطقه، ویران شده است. در دوره ایلخانی و با ظهور وزیر صاحب مقام، علاءالدین محمد فرومدی و توجه وی به زادگاهش، فرومد ارج وقربی بیش از گذشته یافت و حاکم نشین منطقه شد. علاءالدین در مدت وزارت خود (716736ق)، علاوه بر احداث عمارت شهرستان (کاخ اقامتگاهی)، دارالشفا و دارالکتاب در زادگاه خود، حامی مالی عملیات بازسازی و نوسازی مسجد کهن فرومد شد. بر اساس کتیبه ای که بر فراز محراب منحصربه فرد ایوان جنوبی قرار دارد، اقدامات نوسازی زیر نظر استاد «علی بن محمد المحمود الجامی الشهرستانی» صورت گرفته است. در طی مداخلات دوره ایلخانی، با حفظ بخش های باقی مانده از تخریب ناشی از زمین لرزه، ایوان جنوبی بازسازی، و ایوان شمالی برای اولین بار احداث شد. همچنین با شکل گیری طاقگان سه چشمه ای در طرفین غربی و شرقی صحن، ساختار کالبدی بنا تکمیل شد و جداره های بیرونی و داخلی با آجرکاری قالبی و گچ بری های پرکار و ظریف، تزیین شد.

    کلیدواژگان: مسجدجامع فرومد، تاریخ ساخت، دوره بندی ساختمانی، حامیان و صنعتگران، دوره سلجوقی و ایلخانی
  • محمد مرتاض هجری، سید عباس یزدانفر*، سید باقر حسینی صفحات 193-213

    ساخت وسازهای یکسان و بی توجهی به الگوهای فرهنگی و رفتاری کاربران در بسیاری از شهرهای ایران، در تغییر تدریجی رفتار ساکنان و کاهش رضایتمندی آن ها از محیط زندگی خود تاثیرگذار است. خانه علاوه بر کارکرد زیستی اش به عنوان سرپناه، محلی است برای آرامش انسان. هماهنگی این فضا با شیوه زندگی مردم یک منطقه، به ایجاد حس تعلق در کاربران آن می انجامد. پژوهش پیش رو تغییرات کالبدی و شیوه زندگی و تاثیر متقابل آن ها را در خانه های شهر رشت از دوره قاجار تا امروز بررسی می کند. برای رسیدن به اهداف پروژه با روش ترکیبی، 38 نمونه مطالعاتی از خانه های دوره قاجار تا امروز شهر رشت، برداشت و سازمان فضایی آن ها مشخص شد، سپس با روش کیفی، به شیوه پیمایشی و مصاحبه نیمه ساختاریافته با ساکنان این خانه ها، الگوی سکونت و مولفه های تاثیرگذار در شیوه زندگی هر دوره شناسایی گردید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که با گذشت زمان، فضاهای باز و نیمه باز خانه مانند حیاط و ایوان، کارکردهای خود را از دست داده و عملکردهای مربوط به این فضاها به داخل خانه انتقال یافته است. تغییرات کالبدی و شیوه زندگی تقریبا تا دوره پهلوی ثابت بوده ولی بعد از آن، دچار تغییرات زیادی شده است. درمجموع، ساختار کالبدی تحت تاثیر دانش زمانه، به طور پیوسته و آهسته تغییر کرده و به شدت در ابعاد فرهنگی، اجتماعی و معیشتی از شیوه زندگی تاثیر گرفته است، ولی در فعالیت های مربوط به بعد زیستی، لزوما چنین ارتباطی وجود ندارد و کارکرد یکسانی داشته است.

    کلیدواژگان: الگوی کالبدی، الگوی مسکن، خانه، رشت، سازمان دهی فضایی، شیوه زندگی
  • علی دهار، منصوره طاهباز*، محسن تابان صفحات 215-230

    خوون چینی نوعی گره چینی آجری برجسته است که از عناصر تزیینی معماری سنتی اقلیم بسیار گرم و نیمه خشک معتدل خوزستان به شمار می رود. برجستگی خوون چینی منجر به سایه اندازی بر نما می شود و به ویژه در تابستان، سطح بزرگی از نما را می پوشاند. اثر خوون چینی بر کاهش نفوذ گرما از نما به داخل در تابستان، پیش تر در پژوهشی توسط نگارندگان با روش تجربی اثبات شد. با توجه به تفاوت زیاد دمای محیط در تابستان و زمستان، هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات روزانه دمای سطح داخلی دیوار با نمای خوون چینی نسبت به دیوار بدون تزیینات در زمستان است تا از این راه، اثر خوون چینی بر دمای سطحی دیوار در دو فصل با یکدیگر مقایسه شوند. دو اتاقک یکسان که وجه جنوبی آن ها دیوار آجری است، در آبادان به عنوان نماینده اقلیم مورد مطالعه ساخته شدند. یک نقش خوون چینی با سایه اندازی زیاد بر دیوار آجری اتاقک ها، در یکی با دو سانتی متر برجستگی نسبت به زمینه و در دیگری بدون برجستگی اجرا شد. دمای محیط و دمای سطح داخلی دیوار جنوبی اتاقک ها در شش دوره اندازه گیری، هر دوره شامل سه شبانه روز پیوسته، در تابستان و زمستان 1398 ثبت شدند. برای اطمینان از درستی کارکرد مدل های ساخته شده، آزمایش به روش شبیه سازی تکرار شد. داده ها نشان دادند تغییرات روزانه نمودار اختلاف دمای سطح داخلی دیوار جنوبی با نمای خوون چینی و دیوار بدون خوون چینی، در تابستان و زمستان، از الگوی مشابهی پیروی کردند که تابعی از نوسان روزانه دمای محیط است. در هریک از روزهای اندازه گیری، بیشترین و متوسط دمای روزانه سطح داخلی دیوار با نمای خوون چینی از دیوار دیگر کمتر بود؛ درحالی که کمترین دمای سطحی دیوار مقداری افزایش را نشان داد. این نتیجه به این معناست که خوون چینی اثر تعدیل کننده دارد و دامنه تغییرات دمای سطح داخلی دیوار را کاهش می دهد. میانگین کاهش بیشترین دمای سطحی روزانه دیوار جنوبی با نمای خوون چینی نسبت به دیوار بدون آن در مجموع هجده شبانه روز اندازه گیری تجربی در تابستان و زمستان، به ترتیب 1 و 2/1 درجه سلسیوس، میانگین کاهش متوسط دمای سطحی روزانه دیوار 2/0 درجه سلسیوس و میانگین افزایش کمترین دمای سطحی روزانه دیوار 4/0 درجه سلسیوس محاسبه شد.

    کلیدواژگان: خوون چینی، نمای جنوبی، دمای سطح داخلی، دمای محیط
  • سارا میرزاد جهرمی، محمدرضا پورجعفر*، خلیل حاجی پور صفحات 231-244

    منظر فرهنگی، موضوعی است که طی سه دهه گذشته و با ورود به اسناد کنوانسیون میراث جهانی (اولین نهاد بین المللی تشخیص و حفاظت از مناظر فرهنگی) جایگاهی ویژه یافته است. متخصصان علمی داخل کشور نیز در قالب رشته های مختلف اعم از معماری، معماری منظر، مرمت، جغرافیا و محیط زیست در طول دو دهه اخیر به این موضوع پرداخته و پژوهش های متفاوتی را در این زمینه به انجام رسانده اند. پراکندگی مقالات منتشرشده، گوناگونی حوزه پژوهشی نویسندگان و تفاوت نگرش پژوهشگران باعث ایجاد مجموعه ای از پژوهش های متفاوت در حوزه منظر فرهنگی شده است؛ لذا با مطالعه و بررسی این مقالات، می توان به تصویری شفاف از روند موجود رسید و ضمن استفاده از تجربیات موجود، از تکرار اقدامات گذشته اجتناب کرد. همچنین دسته بندی پژوهش ها در قالب موضوعات مشابه، بهره برداری از آن ها را برای پژوهشگران آتی آسان می کند. در این راستا، در این مقاله تلاش می شود تا به واکاوی حوزه نظری پژوهش های انجام شده درباره موضوع منظر فرهنگی پرداخته شود. در این پژوهش، با استفاده از روش پژوهش کیفی و بر مبنای راهبرد فرامطالعه، 37 مقاله علمی پژوهشی با محوریت منظر فرهنگی در بازه زمانی 1385 تا 1399 بررسی شده است. بدین منظور، در دو بخش ساختاری و محتوایی، تمامی مقالات یادشده بررسی و جدول اطلاعات جامع آن ها تهیه، استخراج و تلخیص شد. نتایج پژوهش بیانگر نبود مبانی نظری قوی در بسیاری از پژوهش هاست. همچنین، اهمیت و جایگاه منظر فرهنگی در مقیاس شهری ایران نامشخص بوده و با وجود برخورداری از ویژگی ها و معیارهای ارزشمند، در اسناد شهرسازی و برنامه های مدیریت و حفاظت، آثار و ارزش های ملموس و ناملموس مورد توجه قرار نگرفته اند.

    کلیدواژگان: منظر فرهنگی، فرامطالعه، پژوهش کیفی، هم نویسندگی، یونسکو
  • سهند جلالی، زهرا حسینی، منصور یگانه*، محمدرضا بمانیان صفحات 245-260

    موضوع مقاله درباره بررسی و تحلیل پیکره بندی و ساختار هندسی فضاها در بازارچه های تجاری به منظور بهینه سازی و افزایش کیفیت فضایی بازارچه های تجاری است. رویکرد نظری پژوهش مبتنی بر نظریه نحو فضاست که در آن به بررسی متغیرهایی چون ساختار هندسی بازارها اعم از طول و عرض متوسط مغازه ها و مسیرهای حرکتی، تعداد و انواع محورهای حرکتی و تعداد گره ها در این بازارها پرداخته می شود. در راستای دستیابی به این هدف، شناخت عوامل و مولفه های موثر بر میزان آنتروپی، خوشه بندی، عمق فضا، الگوی دسترسی کاربران و الگوهای ساختاری بازارچه ها و تحلیل تطبیقی این الگوها متناسب با نیازها و الزامات تجاری امروزی مورد مطالعه قرار گرفته است. روش به کاررفته در این پژوهش، روش همبستگی با روش تحلیل محتوا و تحلیل نرم افزاری است. به این ترتیب که در بخش کمی کردن ویژگی های کیفی فضا و تحلیل آن از داده های حاصل از نمودار ها، گراف توجیهی و نرم افزار دپث مپ برای هفت نمونه از بازارچه های موجود در بازار تبریز به عنوان نمونه های موردی استفاده شده است. در نهایت یافته های به دست آمده به وسیله روش کیفی استدلال منطقی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. برای گرد آوری اطلاعات نیز از روش های کتابخانه ای، مشاهده، برداشت، ترسیم و شبیه سازی نرم افزاری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد بهینه ترین الگو برای یک مرکز تجاری خطی زمانی است که الگوی ساختاری پلان تک محوره باشد و هیچ گره یا تقاطعی در طول این محور وجود نداشته باشد. نسبت متوسط عرض مسیر حرکتی بر طول بازار نزدیک به 1/0 باشد و عمق مغازه های دورچین شده بیشتر از 5/2 برابر عرض متوسط مسیر نباشد. همچنین توجه به این مهم که مراکز تجاری دارای یک ورودی تعریف شده و خوانا و یک خروجی روی تک محور خود باشند، بسیار حایز اهمیت است و کیفیت فضایی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: آنتروپی، ماندگاری ذهنی، عمق فضا، کاربران، ساختار بهینه بازارچه ها، بازار تبریز
|
  • Mohsen Dehghani Tafti, Zahra Al-Sadat Modarres-Zadeh, Gholam-Hossein Me‘Marian* Pages 5-23

    The Blue Mosque in Tabriz is considered by many historians, visitors, and architectural specialists to pose one of Iran's most valuable architectural achievements. Many studies have been conducted on the history and origin of the architectural model of the Blue Mosque, as well as its elements and details using various approaches and methods, resulting in some contradictory and confusing results. Some researchersconsider the general form of the building to be imported from Ottoman architecture, while others consider it in line with the continuity of Iranian architecture. Hence, it is clear that further research is needed to discover the origins of the general and specific aspects of the architectural model of the Blue Mosque. This study uses the interpretive-historical research method to examine the history and the factors that influenced the architectural design of the Blue Mosque. Architectural analysis is performed to assess the degree of consistency of formal development along the continuous line of Iranian architecture and the architecture of Ottoman mosques (Bursa type). The results show that although there was substantial cultural contact between the Ottoman government and the Qara-quyunlus, the one-way influence of Iranian artists, architects, and tile workers on Ottoman architecture is undeniable. In terms of space, function, plan, structure, facade, and decorations, the architecture of the Blue Mosque (which is connected to a tomb) is considered Iranian in origin and is developed in line with the continuity of Iranian dome buildings.

    Keywords: Blue Mosque of Tabriz, architectural model, Iranian architecture, Ottoman architecture, Shi‘ite Sufism
  • Pirooz Hanachi*, Yalda Shah-Teimouri Pages 25-45

    Some heritage buildings lose their original function over time for a variety of reasons and thus require a change of use in order to survive. Nowadays, because of its benefits to buildings and society, adaptive reuse of heritage buildings is considered a sustainable strategy for preserving their values. This strategy can also make heritage buildings accessible and usable and improve their surrounding areas both directly, through the impact of the project on the environmental quality, and indirectly, through acting as a catalyst for urban development. However, the flexibility of adaptive reuse approaches necessitates the identification of criteria that, while preserving the values ​​and cultural status of heritage buildings, can meet contemporary demands through introducing new uses. This study aims to develop a conceptual framework for adaptive reuse of heritage buildings in order to identify and define adaptive reuse criteria. Therefore, first, the evolution of adaptive reuse theories and policies is examined. Then, the existing international documents in this field (starting from the 1970s) are reviewed and classified. Finally, expert views on adaptive reuse are analyzed. In total, nineteen criteria for reaching the maximum potential of heritage sites are identified using the interpretive-qualitative approach, logical argumentation strategy, and content analysis technique. An integrated assessment of all these criteria could help promote the sustainability of built environments and bring extensive economic, social, cultural, physical, and environmental benefits, meeting both preservation and sustainability goals.

    Keywords: adaptive reuse, evolution, international documents, theorists, criteria
  • ‘Ali Shahabi-Nejad* Pages 47-64

    Vaqt-o-Sa‘at Square is one of the historical squares of Yazd. The current body of research on this square shows that no study has been done that can explain the historical background and its formation process based on valid historical documents, causing many ambiguities and lack of necessary knowledge. Therefore, based on new historical field evidence obtained in the last two decades, this article tries to provide a clear description of the historical background and the process of formation of this square. For this purpose, this study uses the descriptive-analytical method and various sources including historical texts, archaeological studies, field research, historical documents including aerial photographs and archival images, and oral accounts (questions from persons familiar with the square). Understanding the historical background of the square is based on classifying the historical layers of the square, some of which have only been recently identified (including the historic Bell from the seventh century AH, the payab of the Waqf-abad qanat and that of the Zarch qanat from the eighth century AH, the Timurid mosque in the north of the square, and other archeological observations of the last two decades). There are also some other historical elements and layers mentioned in this article, which despite being previously introduced in other studies, were not properly investigated regarding the historical background of the square (including the tomb of Seyyed Rokn al-Din, Vaqt-o-Sa‘at water reservoir, the nakhl in the square and the historic tombstone. The historical elements around the square from the seventh century to the twelfth century AH are evidence of the richness of historical layers forming this square. This study shows that although many sources date the origin of Vaqt-o-Sa‘at Square to the eighth century AH, it was founded in the Safavid era and the oldest element enclosing the square is the water reservoir on the north side of the square dating from the late Safavid era.

    Keywords: Vaqt-o-Sa‘at Square, Yazd, Safavid era
  • Mehrzad Parhizkari, Maryam Shoorideh* Pages 65-89

    Historical documents show that in the first decade of the fourteenth century AH, Karim Taher-zadeh Behzad, one of the most famous and prolific architects of the first generation of Iranian contemporary architecture, designed two schools in Qazvin, one of which was a boys’ high school. The historical course of the construction of an extant high school, part of which remains today in Qazvin’s Red Crescent Street, led the authors to believe that it is the "Mohammad Reza Shah Pahlavi High School." The present study attempts to test this hypothesis by studying historical documents and comparing the architectural style of Behzad’s built schools with the physical quality of the mentioned building. The purpose of this study is to introduce the high school in question as one of the contemporary architectural works in Qazvin and to investigate the probability of its design made by Karim Taher-zadeh Behzad. To this end, qualitative historical research is carried out using a descriptive-interpretive, historiographical, and architectural approach, based on the interpretive paradigm to develop comparative historiography of the high school building. The data collection method is field study and archive-library research. The results of this study which is compiled in two main sections (Introduction and Investigation) show that although successive physical changes were imposed on the building and distorted its authenticity, there is a temporal link between the schools designed by Taher-zadeh Behzad in Qazvin and the mentioned high school building. In addition, there is a significant relationship between the design patterns in Behzad’s schools with that of the mentioned high school. Based on this, the probability of Behzad being the architect of the high school becomes higher.

    Keywords: Karim Taher-zadeh Behzad, Qazvin, contemporary architecture, monograph, school, high school
  • Mozaffar ‘Abbas-Zadeh*, Leila Danesh Pages 91-113

    Masjid-i Jami in Urmia is one of Iran's architectural heritage buildings that has undergone many changes during different historical, cultural, social, and political events. This mosque is located in the historic core of the city, adjacent to the old bazaar. Despite the importance of this mosque, little research has been done about it and there are still many uncertain aspects regarding its spatial and physical developments. This paper aims to investigate existing documents in order to introduce the development phases of each section of the mosque and to outline its evolution and ultimately its historical timeline. The interpretive-historical research method is used based on field studies, library research, and discussions provided by leading scholars. The results indicate that the Urmia Mosque was erected on the remains of pre-Islamic and early Islamic structures and has undergone numerous changes since the early centuries of Islam. The most important developments of this mosque include the erection of the dome chamber in the Seljuq period, the addition of the mihrab in the Ilkhanid period, and the construction of the courtyard and the surrounding chambers in the Zand period. However, interventions in recent decades have caused major modifications in the complex, including the demolition and reconstruction of some important spaces of the mosque

    Keywords: Urmia, Masjid-i Jami, architecture, historical timeline
  • Mohsen Javeri*, Hasan Karimian, Seyedeh Sara Mohammadi Pages 115-136

    The historical context of Iranian cities shows that various factors such as climate and culture have influenced the structure and formation of residential houses. There are several traditional houses in the city of Natanz that date back to the Qajar and early Pahlavi periods. These houses, with their complex and different structure, have created a face of change in the historical context of the city. The studied historical houses have distinct functional elements compared to other residential buildings and their unique features and characteristics necessitated the present study. This article intends to introduce the historical houses of Natanz, to recognize the constituent elements and skeletal spatial features of houses, by understanding the principles and cultural values governing residential architecture, to determine their identity. In addition, by studying why and how the architectural structure of this building, a suitable and sustainable model for the architecture of modern houses in this area can be designed. The present study seeks to answer the questions of how climatic conditions have influenced the formation of the architectural pattern of Natanz, as well as what features have influenced their overall structure? How is the spatial structure and skeletal pattern of the houses of Natanz in the Qajar period expressed? It has been done with a historical approach and with a descriptive-analytical method, and in this regard, the architectural features have been documented based on the collection of library resources and field studies. To achieve this goal, 10 historical houses in the neighborhoods of Qasbeh and Afoshteh belonging to the Qajar period were examined for physical elements. The results of the research indicate the logical coordination of the spatial composition of the studied historical houses with the type of climate of the region and the change in the face of some houses is rooted in the social structure of this community. In general, the different orientation of the building and the difference in the skeletal structure of the houses on the courtyard axis as a coordinating and connecting role among other elements of the building as a thought-provoking pattern in the city of Natanz.

    Keywords: Natanz, historical houses, architectural structure, Qasbeh, Afoshteh
  • Farzin Izad-panah, Eisa Hojjat* Pages 137-164

    Education has been a filed of study for reintegrating structure and architecture after the Renaissance, which is the start point of the gap between these two issues. This study considers cognitive aspects of education of beginers. Current paper reports results of a four -year action research which has explored and revealed such challenges in education of structure in architecture and tried to propose solutions for them. Results show some fundamental problems which should be considerd to achieve a deep learning. Some solutions are also presented.

    Keywords: architectural education for beginners, education of structure inarchitecture, education of mechanics of structure, action research
  • Kaveh Mansoori*, Faramarz Parsi, Farshid Rahimi Kalahroudi Pages 165-192

    The Jami Mosque of Faryumad is a two-iwan mosque in Greater Khorasan, which is located in the Jovein district, at the center of the historical village of Faryumad. Although existing studies regarding the building emphasize the existence of multiple periods of construction unanimously, there are various opinions about the date of construction, development of the building, and patrons and artisans involved in the construction It is certain, however, that there were periods of physical modifications of the original mosque and other transformations in later periods due to severe earthquakes in the region.The present study aims to investigate the date of construction of the original mosque, the history of periodic additions and physical developments, and the persons who were involved in the construction of the mosque.The main research strategy is using the descriptive-analytical approach. The researchers performed accurate field studies, comprehensive documentation of the building, follow-up studies, laboratory studies, and reviewed and analyzed existing and historical documents.According to the findings, although existing decorations reflect the Il-khanid style (fourteenth century AH), the original mosque is assumed to have been built in the Seljuk period (twelfth century AH) or earlier. Based on evidence, the original mosque had a single iwan which was destroyed by earthquakes.During the Il-khanid period, with the advent of the powerful minister Ala‘ ad-Din Mohammad Faryumadi and because of his attention to his hometown, the town gained more credibility and reflected the new minister’s glory and power. During his ministry (716-736 AH), in addition to the construction of the Shahrestan mansion (residential palace), a hospital, and a library in his hometown, he became the financial sponsor of the ambitious renovation of the old mosque. According to the inscription at the top of the magnificent mihrab on the south iwan, ‘Ali ibn Mohammad al-Mahmoud al-Jami al-Shahrestani was in charge of the restoration of the mosque.After the damages caused by an earthquake, during the interventions of the Il-khanid period, the south iwan was reconstructed and the north iwan was built for the first time, and the intact parts were preserved. Also, with the formation of the three-bay arches on the west and east sides of the courtyard, the physical structure of the building was completed and the external and internal surfaces of walls were covered with molded brickwork and delicate gypsum decorations.

    Keywords: : Jami Mosque of Faryumad, construction date, development period, sponsors, artisans, Seljuk, Ilkhanid dynasty
  • Mohammad Mortaz Hejri, Seyyed ‘Abbas Yazdanfar*, Seyyed Bagher Hosseini Pages 193-213

    Monotonous housing constructions neglecting the cultural-behavioral patterns of residents in many cities of Iran have gradually affected their behavior and reduced their satisfaction with their living environments. In addition to its function as a shelter, housing is a place for human comfort. Coordination of housing design with the lifestyle of people creates a sense of belonging for them. This research examines the interrelationships of physical changes in residential design and lifestyle in houses of Rasht from the Qajar period to the present day. A combined method was used to achieve the research goal. A total number of 38 cases were selected dating from the Qajar period to the present and studied using qualitative methods including surveys and semi-structured interviews with the residents of these houses, which helped identify the housing models and influential components of lifestyle. The results show that over time, open and semi-open spaces of the houses, such as the yard and the porch, lost their functions and so they were transferred to the interior. Until the Pahlavi period, physical and lifestyle changes were almost insignificant, but they have changed a lot since. As a result, the physical model of houses has changed slowly under the influence of the knowledge of the time besides cultural, social, and other living conditions, but there is not necessarily such a change regarding biological activities.

    Keywords: Lifestyle, Physical patterns, Spatial organization, Housing patterns, Rasht houses
  • Ali Dahar, Mansoureh Tahbaz*, Mohsen Taban Pages 215-230

    Khavun-chini, which is one of the traditional ornamental features of architecture in the hot and semi-arid-temperate climate of Khuzestan, is a kind of brickwork with protruded elements. Protrusion in khavun-chini brickwork covers a large area of the facade in shade especially during the summer. The effect of khavun-chini on reducing heat gain through the south facade in summer has already been proven experimentally. This study aims to investigate the daily variations of the indoor surface temperature of walls with khavun-chini facade compared to plain walls in winter in order to compare the effect of khavun-chini on the indoor wall surface temperature in two seasons. Two identical chambers, the south faces of which were brick walls, were built in Abadan as representative of the studied climate. A khavun-chini pattern with a high shading effect was executed on their walls—one with a two-cm protrusion from the surface and the other without any protrusion. The indoor surface temperatures of south walls and the ambient temperatures were recorded in six measurement periods, each period including three consecutive days and nights in the summer and winter of 2019. The experiment was repeated by simulation to ensure the correct performance of the constructed models. The data showed that the daily variations of the indoor surface temperature graphs of both the south wall with khavun-chini facade and the plain wall follow a similar pattern in summer and winter, since they are a function of daily fluctuations in the ambient temperature. In every measurement day, the maximum and mean temperatures of the indoor surface of the wall with khavun-chini was lower than the other wall, while its minimum wall surface temperature was higher. This result means that khavun-chini has a moderating effect and reduces the range of temperature variations. The average decreases of the daily maximum wall surface temperature in a total of eighteen days of experimental measurement in summer and winter were 1° and 1.2° C, respectively; the average decrease of the mean wall surface temperature was 0.2, and the average increase of the minimum wall surface temperature was 0.4° C.

    Keywords: khavun-chini, south facade, indoor surface temperature, ambient temperature
  • Sara Mirzad Jahromi, Mohammad-Reza Pour-Jaf‘Ar*, Khalil Haji-Pour Pages 231-244

    The subject of cultural landscape has found a special place in the global research literature over the past three decades. Iranian scholars from various fields such as architecture, landscape architecture, restoration, etc. also have generated research on this topic during the last two decades. The variety of published articles, the diversity of the authors’ research areas, and consequently, the different perspectives of the researchers necessitate the review and analysis of published articles, so we can get a clear picture of the current knowledge and by using the existing experiences, we can avoid repeating previous actions. Moreover, categorizing research into similar topics facilitates their use for future researchers. For this, the theoretical fields of research conducted on the subject of the cultural landscape are analyzed in this paper. Employing the qualitative method and the meta-study strategy, 37 cultural landscape research papers published during 2007-2020 were studied. Next, in two structural and content analysis sections, all articles were reviewed and a comprehensive table was prepared wherein the information of each research work was extracted and summarized. The results of the current research indicate the lack of strong theoretical foundations in many studies. Also, the significance and position of the cultural landscape in Iran's urban scale is unclear and despite having valuable features and criteria, it has not been put into practice in urban management and protection programs.

    Keywords: cultural landscape, meta-study, qualitative method, co-authorship, UNESCO
  • Sahand Jalali, Zahra Hosseini, Mansour Yeganeh*, Mohammad-Reza Bemanian Pages 245-260

    This paper presents a study and analysis of the space configuration and geometric structure of traditional markets with the aim of optimizing their spatial quality. The theoretical approach of the research is based on the theory of space syntax, which examines variables such as the geometric structure of Tabriz traditional markets, including the average length and width of shops, movement routes, number and types of movement axes, and the number of nodes in these markets. In order to achieve the research goal, it is necessary to study the factors and components that affect entropy, clustering coefficient, depth of space, individuals' access patterns, and structural patterns of the markets.The correlation method was used in this study along with content analysis and software analysis techniques. For the quantification and analysis of the qualitative characteristics of space, Depthmap software was used to study seven markets in the Tabriz Bazaar as case studies. Eventually, the findings were analyzed by the qualitative method of logical reasoning. Data collection methods included library research, observation, surveying, and software simulation. The results show that the best plan structure for linear commercial spaces is a mono-axial pattern where there are no nodes or intersections along the axis. The average ratio of the width of the passage to the length of the market should be about 0.1 and the depth of the shops should not be 2.5 times more than the average width of the route. It is also important that shopping centers have a defined and distinct entrance and exit located on the main axis.

    Keywords: entropy, mental durability, depth of space, bazaar’s optimal structure, Tabriz Bazaar