فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 43 (پاییز 1400)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 43 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی شیخ الاسلامی*، نسترن سیداسماعیلی قمی صفحات 1-16
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های خوش بینی بر دلزدگی تحصیلی دانش آموزان با عملکرد تحصیلی ضعیف انجام گرفت. روش پژوهش به شیوه ی آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر در حال تحصیل در پایه ی دهم دوره ی متوسطه ی دوم شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل می دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 40 دانش آموز با عملکرد تحصیلی ضعیف انتخاب شده و به طور تصادفی در گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 8 جلسه آموزش مهارت های خوش بینی را دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس دلزدگی تحصیلی پکران، گویتز، تیتز و پری (2002) استفاده شد. داده ها با روش آماری کوواریانس تک متغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که دانش آموزان با عملکرد تحصیلی ضعیف گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان با عملکرد تحصیلی ضعیف گروه کنترل در پس آزمون به طور معناداری، دلزدگی تحصیلی کمتری داشتند (001/0>P). بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های خوش بینی بر کاهش دلزدگی تحصیلی دانش آموزان با عملکرد تحصیلی ضعیف اثربخش است و می‏تواند قابل کاربست توسط روانشناسان و مشاوران مدارس باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های خوش بینی، دلزدگی تحصیلی، دانش آموزان با عملکرد تحصیلی ضعیف
  • رقیه بخشی، فریبرز صدیقی ارفعی* صفحات 17-35

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش هوش هیجانی با میانجی گری خودکارآمدی اجتماعی بر اضطراب اجتماعی و کمال گرایی دانش آموزان دختر انجام شد. این پژوهش به روش نیمه آزمایشی صورت گرفت. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهرستان کاشان در سال تحصیلی 99-98 با حدود تقریبی 6000 نفر بود. از میان 120 نفر از دانش آموزان یکی از مدارس دخترانه ابتدایی شهرستان کاشان که به شکل نمونه گیری دردسترس انتخاب شده بود؛ 20 نفر که بالاترین و 20 نفر که پایین ترین میزان خودکارآمدی اجتماعی را داشتند، انتخاب شد و در نهایت با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه (2 ساعته) تحت آموزش هوش هیجانی بر مبنای نظریه هوش هیجانی گلمن (1995) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه های اضطراب اجتماعی (کانور، 2000)، کمال گرایی (هیل و همکاران، 2004) و خودکارآمدی اجتماعی (کنلی، 1989) بود. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که آموزش هوش هیجانی باعث کاهش اضطراب اجتماعی و کمال گرایی سازش نیافته و افزایش کمال گرایی سازش یافته در دانش آموزان می شود. همچنین نتایج نشان داد خودکارآمدی اجتماعی در تاثیر آموزش هوش هیجانی بر اضطراب اجتماعی و کمال گرایی سازش یافته نقش میانجی گری دارد (05/0<p). ولی در تاثیر آموزش هوش هیجانی بر کمال گرایی سازش نیافته نقش میانجی ندارد (05/0>p). نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد با در نظر گرفتن خودکارآمدی اجتماعی می توان از آموزش هوش هیجانی به عنوان مداخله موثر جهت بهبود اضطراب اجتماعی و کمال گرایی دانش آموزان ابتدایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودکارآمدی اجتماعی، اضطراب اجتماعی، کمال گرایی
  • علی اسماعیلی*، سیمین غلامرضایی، صبا غلامرضایی صفحات 36-62
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، تن آرامی و دارودرمانی در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان دختر تیزهوش بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش همه دانش آموزان دارای اضطراب امتحان شهر خرم آباد در سال 1396 با دامنه سنی 12 تا 14 سال بودند که تعداد 60 دانش آموز دختر مبتلا به اضطراب امتحان به روش نمونه گیری هدفمند در 3 گروه برابر آزمایش و یک گروه کنترل، انتخاب و گمارده شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیل برگر (1997) بود. گروه های آزمایش به ترتیب طی هشت جلسه مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (سگال و همکاران،2002)، دارو و تن آرامی را دریافت کردند، داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس تک متغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و دارودرمانی بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان دختر تیزهوش (01/0>P) تاثیر معنی دار داشته است، ولی آموزش تن آرامی نسبت به دو روش دیگر بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان دختر تاثیر نداشت. پیشنهاد می شود استفاده از روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و دارودرمانی در قالب برنامه های جامع و پیشگیرانه برای کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان دختر در سطح مدارس استفاده شود و در رابطه با تن آرامی پژوهش های مقایسه ای دیگری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، تن آرامی، دارودرمانی، تیزهوش، اضطراب امتحان
  • امید فتاحی، هوشنگ جدیدی*، حمزه احمدیان، امید مرادی صفحات 63-84

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی بسته آموزشی تاب آوری تحصیلی، دلبستگی به مدرسه، خودپنداره تحصیلی و درگیری تحصیلی بر سازگاری تحصیلی انجام شد. روش تحقیق پژوهش، جزء تحقیقات کاربردی و از نظر اجرا جزء پژوهش های شبه آزمایشی بود. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر سردشت بودند که حجم نمونه 80 نفر تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد شده سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1984) استفاده شد. فرضیه ها با استفاده از نرم افزار SPSS به کمک آنالیزکواریانس یک راهه آزمون شدند و نتایج تحقیق نشان داد بسته آموزشی تاب آوری تحصیلی، دلبستگی به مدرسه، خودپنداره تحصیلی و درگیری تحصیلی تاثیر معناداری بر سازگاری تحصیلی دانش آموزان دارد (001/0=P). پژوهش حاضر دارای محدودیت هایی بود من جمله جامعه آماری دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر سردشت در نظر گرفته شده و از ابزار خود گزارش دهی پرسشنامه استاندارد استفاده شده است، در نهایت پیشنهاد می گردد که در مطالعات آینده دیگر مقاطع تحصیلی در نظر گرفته شده و از ابزارهای دیگری جهت بررسی بیشتر استفاده شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، خودپنداره تحصیلی، دلبستگی به مدرسه، درگیری تحصیلی
  • عزت تقدیری، محمد نریمانی*، توکل موسی زاده صفحات 85-100
    اختلال در یادگیری یکی از مشکلات بزرگی است که به خاطر آن، تعداد زیادی از دانش آموزان در همان سنین ابتدایی از مدرسه جدا شده و ترک تحصیل می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه اثربخشی مدل مبتنی بر انگیزه پیشرفت و تکنیک های تنظیم هیجان بر احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری بود. روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان ثبت نام شده در مرکز ناتوانی های یادگیری آموزش وپرورش شهر اردبیل در سال تحصیلی 99-98 بود از این میان تعداد 45 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و پس از جایگزینی تصادفی در سه گروه آزمایشی و گروه کنترل مورد مطالعه قرار گرفتند (در هر گروه 15 نفر) انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ی احساس تعلق به مدرسه بود. فرآیند اجرا مدل مبتنی بر انگیزه پیشرفت به مدت 5 جلسه و تکنیک های تنظیم هیجان 10 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه پرداختند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. نتایج با استفاده از آزمون کوواریانس تک متغیره تجزیه وتحلیل شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بعد از کنترل اثرات پیش آزمون، تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمرات دو گروه آزمایش و کنترل، در نمره کل متغیر احساس تعلق به مدرسه (233/16=F) وجود دارد. از لحاظ کاربردی با توجه به اثربخش بودن مدل مبتنی بر انگیزه پیشرفت و تکنیک های تنظیم هیجان بر احساس تعلق به مدرسه، افزودن آموزش تنظیم هیجان و انگیزه پیشرفت در برنامه های مدارس متناسب با نیازها و سبک های یادگیری دانش آموزان دارای اختلال یادگیری، می تواند تاثیر بسزایی در افزایش احساس تعلق به مدرسه و ارتباط موثر دانش آموزان با معلمان داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدل مبتنی بر انگیزه پیشرفت، تکنیک های تنظیم هیجان، احساس تعلق به مدرسه، ناتوانی یادگیری
  • عارفه ابویی، کاظم برزگر بفرویی*، مهدی رحیمی صفحات 101-121

    بررسی پژوهش ها نشان می دهد اختلالات یادگیری مشکلات فراوانی را در زمینه های مختلف به خصوص هیجانات، برای دانش آموزان ایجاد می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش شفقت به خود بر تنظیم هیجان دانش آموزان دختر مبتلا به اختلال یادگیری خاص انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون به همراه گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر مبتلا به اختلال یادگیری در مقطع ششم ابتدایی شهر یزد در سال تحصیلی 98-97 بود. گروه نمونه شامل 30 دانش آموز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد پنج مدرسه انتخاب و سپس دانش آموزانی که شرایط مورد نیاز برای ورود به پژوهش را داشتند (با توجه به پرسشنامه کلورادو، آزمون هوش ریون، پرونده تحصیلی آن ها و نظر معلم)، انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل). از هر دو گروه، پیش از اعمال مداخله، پیش آزمون (پرسشنامه تنظیم هیجان گراس و جان) گرفته شد سپس گروه آزمایش در 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش شفقت به خود قرار گرفت. پس از اعمال مداخله آزمایشی، پس آزمون از هر دو گروه آزمایش و کنترل به عمل آمد تا میزان تنظیم هیجان بار دیگر سنجیده شود. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش شفقت به خود بر تنظیم هیجان و بعد ارزیابی مجدد اثرگذار بوده است (001/0<p)، اما بر بعد فرونشانی اثری نداشته است. این یافته ها حاکی از آن است که این آموزش می تواند در بهبود تنظیم هیجان این دانش آموزان موثر باشد؛ پس می توان از این آموزش در جهت کاهش مشکلات هیجانی این دانش آموزان استفاده نمود و این آموزش را در مدارس و مراکز اختلالات یادگیری به کار برد.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، تنظیم هیجان، اختلال یادگیری خاص
  • نگار امیری، ملوک خادمی اشکذری*، مهناز اخوان تفتی، غلامرضا صرامی صفحات 122-147

    هدف اصلی این پژوهش، ساخت بسته آموزشی مهارت های اجتماعی مبتنی بر ذهن آگاهی برای دانش آموزان دیرآموز و بررسی اثربخشی آن بر مولفه های مهارت های اجتماعی در آنها بود. روش این پژوهش کمی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر دیرآموز مقطع پنجم و ششم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از بین آنها 30 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با گمارش تصادفی، در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. بسته آموزشی مهارت های اجتماعی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اساس مولفه های مهارت های اجتماعی در دیگر برنامه های آموزشی، تکنیک های ذهن آگاهی و نظر گروهی از روان شناسان تربیتی و معلمان دانش آموزان دیرآموز و پیشینه های پژوهشی مرتبط، طراحی و ساخته شد. این بسته در قالب 8 مهارت گوش دادن، پیروی از قانون، توجه به تکلیف، درخواست کمک، رعایت نوبت در مکالمه، مسئولیت پذیری، کنترل خشم، و دوستی کردن طی 10 جلسه به افراد گروه آزمایش به صورت آن لاین (به دلیل شرایط قرنطینه ناشی از کرونا) آموزش داده شد. افراد گروه گواه در این زمان این آموزش را دریافت نکردند. ابزار پژوهش فرم والدین مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) بود. کلیه داده های متغیر وابسته مهارت های اجتماعی با چهار مولفه مشارکت، قاطعیت، مسئولیت پذیری، و خودکنترلی با استفاده از نرم افزار26 SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند، و بنا به ضرورت حاصل از بررسی نتایج پیش فرض های آزمون تحلیل کواریانس، در پردازش داده ها، آزمون هایU من ویتنی و t مستقل به کار رفتند. یافته ها نشان دهنده معناداری تفاوت در مولفه های مشارکت (P=0/001)، قاطعیت (P=0/000)، و مسئولیت پذیری (P=0/000)، و عدم وجود تفاوت معنادار در مولفه خودکنترلی (P=0/001) بود. در کل یافته های این پژوهش اثربخشی بسته آموزشی مهارت های اجتماعی مبتنی بر ذهن آگاهی بر مولفه های مهارت های اجتماعی در دانش آموزان دیرآموز را تایید کردند. از این بسته آموزشی می توان به عنوان یک ابزار کمک آموزشی، در جهت بهبود مهارت های اجتماعی این دانش آموزان در خانه و مدرسه استفاده کرد تا آنها بتوانند در جامعه به عنوان شهروندانی مستقل و کارآمد ظاهر شوند.

    کلیدواژگان: دیرآموز، ذهن آگاهی، مهارت های اجتماعی
  • فرامرز سابقی، محمدعلی محمدی فر*، علی محمد رضایی صفحات 148-171

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روش فرنالد و نوروسایکولوژی بر بهبود عملکرد خواندن کودکان نارساخوان انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری تمام دانش آموزان پایه سوم نارساخوان مراجعه کننده به مراکز اختلال یادگیری شهر زاهدان در سال تحصیلی 1400 -1399بودند که تعداد 42 نفر (29 پسر، 13 دختر)، به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش روش فرنالد (10 پسر، 4 دختر)، روش نوروسایکولوژی (10 پسر، 4دختر) و یک گروه کنترل (9 پسر، 5 دختر) جایگزین شدند. ابتدا از هر سه گروه پیش آزمون گرفته شدو گروه های آزمایش در 15 جلسه 60 دقیقه ای تحت مداخله روش آموزشی فرنالد (فرنالد و کلر،1921 (و روش نوروسایکولوژی (کولکمن، هوجتینک، کورسبرگن و لسمان، 2013؛ گری و همکاران،2012 (قرار گرفتند و مجددا از هر سه گروه پس آزمون گرفته شد و پس از گذشت دو ماه از اجرای پس آزمون، پیگیری گرفته شد. برای جمع آوری داده ها، از آزمون نارساخوانی (نما) استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که هر دو روش فرنالد و نوروسایکولوژی بر عملکرد خواندن تاثیر معناداری دارد (01/0 نوروسایکولوژی هم حاکی از آن بود که روش فرنالد بیش از روش نوروسایکولوژی در بهبود عملکردخواندن و مولفه های (خواندن کلمات، درک کلمات، حذف آواها) تاثیر دارد و روش نوروسایکولوژیبیش از روش فرنالد بر مولفه های (زنجیره کلمات، قافیه ها، زنجیره کلمات، نشانه های حروف، نشانه های مقوله ها) تاثیرگذار است .01/0 یادگیری و سازمان آموزش وپرورش استثنایی میتوانند از هر دو روش برای آموزش و درمان اختلالات یادگیری به ویژه نارساخوانی استفاده نمایند و تدوین و اجرای برنامه های مداخله ترکیبی مبتنی بر هردو روش اثربخشی آن را دو چندان نماید.

    کلیدواژگان: روش فرنالد، روش نوروسایکولوژی، عملکرد خواندن، نارساخوانی
  • سپیده الله یاری، افسانه مرزیه*، غلام حسن پناهی صفحات 172-194

    هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه ی ساختار هدفی کلاس با درگیری تحصیلی و سازگاری اجتماعی با تاکید بر نقش واسطه ای اهداف پیشرفت اجتماعی بود. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه یازدهم شهر بیرجند در سال تحصیلی 98-1397 بود بر اساس جدول مورگان 318 نفر از طریق روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی ساختار ادراک شده کلاس درس میدلی، کاپلان، میدلتون و مینیر (1988)، پرسشنامه ی درگیری تحصیلی ریو (2013)، پرسشنامه ی سازگاری اجتماعی سینها و سینگ (1993) و پرسشنامه ی اهداف پیشرفت اجتماعی ریان و هاپکینز (2003) بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی به وسیله نرم افزار Smart PLS3 انجام شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ساختار هدفی بر درگیری تحصیلی و سازگاری اجتماعی تاثیر معناداری دارد (01/0<p)؛ و همچنین ساختار هدفی بر درگیری تحصیلی و سازگاری اجتماعی از طریق اهداف پیشرفت اجتماعی تاثیر غیرمستقیم دارد (01/0<p). به طور کلی، یافته های این پژوهش بیانگر اهمیت توجه به نقش ساختار هدفی کلاس و اهداف پیشرفت اجتماعی در افزایش درگیری تحصیلی و سازگاری اجتماعی دانش آزمون بود.

    کلیدواژگان: ساختار هدفی کلاس، درگیری تحصیلی، سازگاری اجتماعی، اهداف پیشرفت اجتماعی
|
  • Ali Sheykholeslami *, Nastaran Saied Esmaeel Ghomi Pages 1-16
    The aim of this study was to determine the effectiveness of optimism skills training on academic boredom of students with poor academic performance. This study was applied in terms of purpose and experimental in terms of method with pre-test-post-test design with control group. The statistical population of the study consisted of all male students studying in the tenth grade of the second secondary school in Ardabil city in the academic year 2020-2021, among which 40 students poor academic performance were selected using cluster random sampling method and was replaced randomly assigned to the experimental group (n= 20) and control group (n= 20). The participants of the experimental group received 8 sessions of optimism skills training. Pekrun, Goetz, Titz & Perry Academic Boredom Scale (2002) were used to collect data. Data were analyzed using analysis of covariance. The results showed that students with poor academic performance in the experimental group had significantly less academic boredom than students with poor academic performance in the control group in the post-test (P<0/001). Therefore, it can be concluded that optimism skills training is effective in reducing academic boredom of students with poor academic performance and it can be used by school psychologists and counselors.
    Keywords: optimistic skills, academic boredom, students with poor academic performance
  • Roghayeh Bakhshi, Fariborz Sedigh Arfaei * Pages 17-35

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotional intelligence training mediated by social self-efficacy on social anxiety and perfectionism of sixth grade elementary school female students. This research was conducted by quasi-experimental method. The statistical population was all female students in the sixth grade of elementary school in Kashan in the 97-98 academic year. Among 120 students of one of the girls' primary schools in Kashan, which was selected by available sampling; The 20 people with the highest and the 20 people with the lowest level of social self-efficacy were selected and were finally randomly assigned to the experimental and control groups. The experimental group underwent emotional intelligence training for 8 sessions. Data collection tools were questionnaires of social anxiety (Connor, 2000), perfectionism (Hill et al., 2004) and social self-efficacy (Conley, 1989). The results of multivariate analysis of covariance showed that emotional intelligence training reduces social anxiety and uncompromising perfectionism and increases adaptive perfectionism in students. Social self-efficacy also has a mediating role in this regard (P <0.05). The results of this study showed that by considering social self-efficacy, emotional intelligence training can be used as an effective intervention to improve social anxiety and perfectionism of elementary students.

    Keywords: Emotional Intelligence, Social Self-efficacy, social anxiety, Perfectionism
  • Ali Esmaeili *, Simin Gholamrezaee, Saba Gholamrezaee Pages 36-62
    The research method was semi-experimental with pretest-post-test design with a control group. The study population included high school female students with test anxiety (12-14 year) between them 60 girls (each group 15) with purposeful sampling method were selected and divided in 4 groups: experimental and control groups. Instrumental research was Spielberger Test Anxiety Inventory. The experimental groups received 8 sessions of cognitive therapy based on mindfulness, medication and relaxation. Data were analyzed using the single-variable covariance analysis. The third group also underwent medical treatment for two months, while the control group received no intervention and at the end of the post-test was administered to all groups. Data were analyzed using univariate covariance method. The results showed that cognitive therapy based on mind-awareness and drug therapy had a significant effect on reducing test anxiety among gifted students. But there was no significant effect on the education of relaxation. Therefor cognitive therapy based on mindfulness is effective in reducing the test anxiety of gifted students. It is recommended to use  cognitive therapy based on mindfulness approach in the form of comprehensive and preventive programs to reduce the student's test anxiety
    Keywords: : cognitive therapy based on mindfulness, relaxation, medication, gifted students, Test anxiety
  • Omid Fattahi, Hooshang Jadidi *, Hamzeh Ahmadiyan, Omid Moradi Pages 63-84

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the training package on educational resilience, school attachment, academic self-concept and academic engagement on academic adjustment. The research method was applied research and quasi-experimental research. The statistical population of the study included all high school students in Sardasht that the sample size was 80 and were selected by multi-stage cluster random sampling. Baker & Siriac (1984) standardized academic adjustment questionnaire was used to collect data. Hypotheses were tested using SPSS software using one-way analysis of covariance. And the finds showed that: The training package of academic resilience, school attachment, academic self-concept and academic engagement has a significant effect on students' academic adjustment (p = 0.001). The present study had some limitations, such as the statistical population of secondary school students in Sardasht and the standard self-report questionnaire was used. Finally, it is suggested that in future studies, other educational levels are considered and Use other tools for further investigation.

    Keywords: academic resilience, Academic self-concept, school attachment, academic engagement
  • Ezzat Taghdiri, Mohammad Narimani *, Tavakol Moosazadeh Pages 85-100
    Learning disabilities are one of the major problems that cause a large number of students to drop out of school at an early age. The aim of the present study was to compare the effectiveness of the model based on motivation for progress and emotion regulation techniques on the sense of belonging to school in students with learning disabilities.The method of the present study was an experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all students enrolled in the Center for Educational Learning Disabilities in Ardabil in the academic year of 2019-2020. Of these, 45 were selected by available sampling and after random replacement in three experimental and control groups were studied were selected (15 people in each group). The data collection tool was a school belonging questionnaire. The process of implementing the model based on progress motivation lasted for 5 sessions and emotion regulation techniques for 10 sessions and each session lasted 90 minutes and the control group did not receive any intervention. The results were analyzed using univariate covariance test.The results of analysis of covariance showed that after controlling for the effects of the pretest, there was a statistically significant difference between the mean scores of the experimental and control groups in the total score of the variable of school belonging (F = 16.233).Practically, considering the effectiveness of the model based on motivation for progress and emotion regulation techniques on the sense of belonging to school, adding emotion regulation training and motivation for progress in school programs tailored to the needs and learning styles of students with learning disabilities, can It has a great effect on increasing the sense of belonging to the school and the effective communication of students with teachers.
    Keywords: progress motivation model, emotion regulation techniques, sense of belonging to school, learning disability
  • Arefeh Abooei, Kazem Barzegar Bafrooee *, Mahdi Rahimi Pages 101-121

    Researchs show that learning disabilities cause many problems for students in various fields, especially emotions. The aim of the current study was to determine the effectiveness of self-compassion training on emotion regulation of female students with specific learning disorder. This research is a quasi- experimental study with a pre and post-test with a control group design. Statistical population of this study included all of elementary sixth grade female students with special learning disabilities who studied in Yazd city in the year 2017-2018. The study sample included 30 students with special learning disabilities (15 experimental group and 15 control group) who were selected by cluster sampling and randomly divided into the experimental and control groups. The data was collected using emotion regulation questionnaire. The self-compassion training was held for the experimental group in ten 60-minute sessions. The results of covariance (ANCOVA) indicated that self-compassion training significantly increased emotion regulation and reappraisal (positive dimension of emotion regulation) (P< 0/001), but no effect was found on suppression (negative dimension of emotion regulation). These findings suggest that the self-compassion training is an effective method for the use of specialists in educational and therapeutic centers to improve the mental health of students with special learning disabilities.

    Keywords: self-compassion, Emotion Regulation, Specific learning disorder
  • Negar Amiri, Molok Khademi Ashkezari *, Mahnaz Akhavan Tafti, Gholamreza Sarami Pages 122-147

    The main purpose of this study was to design a mindfulness-based social skills training package for slow learner students and to evaluate its effectiveness on the components of social skills in them. The method of this research was quantitative and quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group. The statistical population was all male students in the fifth and sixth grades of elementary school in Tehran in the academic year, 2020-2021 from which 30 people were selected by convenience sampling and randomly assigned in experimental and control  group;  Fifteen students in each group. This social skills training package based on mindfulness with social skills components in other training programs, mindfulness techniques and the opinion of a group of educational psychologists and teachers of slow learner students and related research backgrounds were designed and developed. This package comes in the form of 8 skills: listening, following the law, paying attention to homework, asking for help, taking turns in conversation, taking responsibility, anger management, and making friends during 10 sessions with the people in the experimental group. Trained online (due to Corona quarantine conditions). The control group did not receive this training at this time. The research instrument of the Parents Form was the Gresham and Elliott (1990) Social Skills Rating Scales. All social skills dependent variable data with four components of participation, assertiveness, responsibility, and self-control were analyzed using SPSS 26 software. In data processing, U-Mann-Whitney test and independent t-test were used, because of results of the assumption of Analysis of covariance. Findings show significant differences in the components of participation (P = 0.001), assertiveness (P = 0.000), and responsibility (P = 0.000), and no significant differences in the self-control (P = 0.001). The findings of this study confirmed the overall effectiveness of the mindfulness-based social skills training package on the components of social skills in slow learner students. This training package can be used as an aid tool to improve the social skills of these students at home and at school so that they can appear in society as independent and efficient citizens.

    Keywords: Mindfulness, slow learner, Social Skills
  • Faramarz Sabeghi, MohammadAli Mohammadyfar *, Ali Mohammad Rezaei Pages 148-171

    The aim of this study was to compare the effectiveness of Fernald's method and neuropsychology on improving the reading performance of dyslexic children. The research method was quasi-experimental. The statistical population was all third grade dyslexic students referred to learning disability centers in Zahedan in 2020-2021. 42 people (29 boys, 13 girls) were selected by convenience sampling method and randomly divided into two experimental groups Fernald method (10 boys, 4 girls), neuropsychological method (10 boys, 4 girls) and a control group (9 boys, 5 girls) were replaced. First, pre-test was taken from all three groups and The experimental groups underwent the intervention of Fernald's teaching method (Fernald & Keller, 1921) and the neuropsychological method (Kolkman, Hoijtink, Kroesbergen, & Leseman, 2013; Gray & et al, 2012) in 15 sessions of 60 minutes, and post-test was taken again from all three groups, and after two months of post-test, follow-up was taken. Reading and dyslexia tests were used to collect data. The results of multivariate analysis of covariance showed that both Fernald and neuropsychological methods had a significant effect on reading performance (P <0.01). The results of independent t-test to compare Fernald's experimental method and neuropsychological method also showed that Fernand's method is more effective in improving reading performance and components (reading words, word comprehension, elimination of sounds) than neuropsychological method and neuropsychological method more than Fernald's method affects components (word chains, rhymes, word chains, letter signs, category signs) (P <0.01). Based on the findings, it can be said that the centers for the treatment of learning disorders and the Exceptional Education Organization can use both methods for the education and treatment of learning disorders, especially dyslexia, and to develop and implement hybrid intervention programs based on both methods to double its effectiveness.

    Keywords: Fernald method, neuropsychological method, reading function, Dyslexia
  • Sepideh Allahyari, Afsaneh Marziyeh *, Gholamhasan Panahi Pages 172-194

    The purpose of the present study was to determine the objective structure relationship of classroom with academic engagement and social adjustment with an emphasis on the mediating role of social progress goals. The research method is descriptive-correlational. The statistical population of the study included all students in Birjand in the academic year of 1397-98. The sample size according to Morgan table is 318 persons and sampling method of this study is random stratified. Four tools were used for data collection. Classroom Perceived Structure Questionnaire of Midley et al. (1988), Academic Engagement Questionnaire of Rio (2013), Social Adaptation Questionnaire of Sinha & Singh (1993), Social Development Goals Questionnaire of Ryan and Hopkins (2003). For surveying and analyzing data from descriptive statistics and inferential statistics were used and in deductive statistics from structural equation modeling (SEM) with approach of minimum fiddling (PLS) is provided by Smart PLS 3 software. The findings of the study indicate that the objective structure has a significant effect on academic engagement and social adjustment. And also, the objective structure has an indirect effect on academic engagement and social adjustment through social development goals.

    Keywords: Classroom Objective Structure, academic engagement, Social Adjustment, Social Development Goals