فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 59 (زمستان 1400)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 59 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نیکی رزاززاده طوسی، مجتبی بذرافشان مقدم*، نورمحمد یعقوبی، عالمه کیخا، ابراهیم حدادی صفحات 23-49

    پژوهش حاضر با هدف تبیین ابعاد و مولفه های پیشران های توسعه شرکت های دانش بنیان انجام شده است. پایدارترین اقتصادها در عصر حاضر مربوط به اقتصادهای دانشی است. در گذر از اقتصادهای پیشین به اقتصاد دانش بنیان در تیوری سازمانی تغییراتی ایجاد شده است و بر اساس نقش اساسی شرکت های دانش بنیان در توسعه فناوری و رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال، بقا و رشد آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مطالعه به روش کیفی و بر مبنای استراتژی پدیدارشناسی انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و عمیق و جهت تجزیه وتحلیل آنها از رویکرد کلایزی استفاده گردید. جامعه موردمطالعه پژوهش نخبگان مرتبط با موضوع شامل نخبگان دانشگاهی و پارک های علم و فناوری و نخبگان اجرایی و بروکرات های نظام اداری ایران که مشغول سیاست گذاری بودند، تشکیل دادند که با توجه به نمونه گیری هدفمند و کفایت آن 13 مورد مصاحبه قرار گرفتند. درنتیجه مدل اولیه پیشران های توسعه شرکت های دانش بنیان در دو سطح استخراج شد و 41 زیرمولفه در قالب 11 مولفه برای پیشران های توسعه شرکت های دانش بنیان شناسایی شدند. سپس در قسمت کمی تحقیق جهت سنجش و برازش مدل، پرسشنامه ای در میان 107 مدیر شرکت های دانش بنیان جنوب شرق کشور قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی گویای آن بود که تمامی مولفه ها و زیر مولفه ها مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: پیشران های توسعه، شرکت های دانش بنیان، روش کلایزی
  • محدثه نیکوکار، رکسانا فکری*، مرضیه بابائیان پور، پیمان اخوان صفحات 51-68
    بسیاری از روش های ناب منتسب به بخش تولیدی هستند که در آن یک محصول ملموس وجود دارد. بنابراین، مفاهیم و روش های ناب قبل از استفاده در فرآیندهای خدماتی باید ارزیابی مجدد شوند. به کارگیری اصول تفکر ناب در سازمان های خدماتی، از طریق کاهش اتلاف ها، بستر مناسبی را برای افزایش بهره وری در این سازمان ها ایجاد می کند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد خدمت ناب برای ارتقای بهره وری خدمات، با بهره گیری از متدولوژی نظریه داده بنیاد است. برای استخراج داده ها با استفاده از نظریه داده بنیاد، از دو منبع استفاده شد: مرور ادبیات موجود در زمینه خدمت ناب و مصاحبه با 32 نفر از اعضای هیات علمی صاحب نظر در زمینه خدمت ناب و خبرگان این حوزه در صنایع خدماتی مطرح کشور. پس از کدگذاری داده ها بر اساس رویکرد نظریه داده بنیاد استراوس و کوربین، 30 مفهوم و 7 مقوله استخراج گردید. حاصل کار شناسایی ابعاد خدمت ناب به همراه عوامل فرعی پشتیبان است. در این مطالعه برای اولین بار است که ابعاد خدمت ناب و شاخص های آن شناسایی شده اند. نتایج نشان می دهد که فاکتورهای نیروی کار، مشتری، مدیریت، سیستم اطلاعات، بهبود مستمر، فن آوری و مدیریت عملیات می توانند باعث ارایه خدمت ناب شده و به عنوان ابعاد خدمت ناب در نظر گرفته شوند. به کارگیری این فاکتورها در سازمان های خدماتی می تواند به مدیران این واحدها کمک کند تا مدیریت خدمات را هرچه ناب تر یعنی با اتلاف ها و هزینه های کمتر و درنتیجه آن با بهره وری بالاتر به انجام رسانند.
    کلیدواژگان: ابعاد خدمت ناب، تفکرناب، خدمت ناب، سازمان خدماتی
  • رضا سپهوند، راضیه منتظری* صفحات 69-92

    دغدغه اصلی مدیران حفظ سرمایه های انسانی کارآمد در سازمان است. یکی از راه های تحقق این هدف، ایجاد و افزایش رضایت مسیر شغلی در کارکنان است. احساس صلاحیت بالاتر از پست سازمانی و فلات زدگی شغلی زمینه ساز عدم رضایت کارکنان از مسیر شغلی شان خواهد شد. هدف این پژوهش بررسی اثر احساس صلاحیت بر رضایت مسیر شغلی با نقش میانجی فلات زدگی شغلی و محرومیت نسبی در کارکنان ادارات دولتی منتخب شهرستان نجف آباد است. جامعه آماری این پژوهش تعداد 370 نفر از بین کارکنان ادارات ذکرشده است که بر اساس جدول مورگان نمونه ای به حجم 169 نفر به صورت نسبتی انتخاب گردید. برای سنجش متغیرهای تحقیق از پرسشنامه های ماینارد و همکاران (2006)، کالن و همکاران (2011)، گرین هاوس و همکارن (1990) و ویکراماسینگ و جایاویرا (2010) استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید گردیده و برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار pls بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان داد که احساس صلاحیت بالاتر از پست سازمانی در کارکنان منجر به کاهش رضایت مسیر شغلی آنها در سازمان می گردد.

    کلیدواژگان: احساس صلاحیت بالا، رضایت مسیر شغلی، فلات زدگی شغلی، محرومیت نسبی
  • سجاد جعفری، داریوش دموری*، سید مهدی الحسینی المدرسی صفحات 93-126

    در ایران که یکی از کشورهای درحال توسعه است، آنچنان مفهوم مسوولیت اجتماعی در فضای سازمان ها و شرکت ها جایگاه مناسبی پیدا نکرده است. هدف این پژوهش طراحی هرم مسوولیت اجتماعی در سازمان تامین اجتماعی ایران از دید ذینفعان آن می باشد. این پژوهش مبتنی بر 20 مصاحبه با افراد خبره در سطوح مختلف بااستفاده از سوالات باز و تحلیل پاسخ ها از طریق روش تجزیه وتحلیل تماتیک در نرم افزار مکس کیو دا ورژن 12 که نرم افزار پیشرفته تحلیل متون است می باشد. همچنین روابط بین تم های شناسایی شده، به روش مدل سازی ساختاری تفسیری با استفاده از محاسبات دستی و نرم افزار اکسل شناسایی گردید. در هرم طراحی شده متغیرهای سطح اول بهبود خدمات و فعالیتهای اختیاری و دواطلبانه، سطح دوم، فعالیتهای اقتصادی و مالی، سطح سوم متغیرهای فعالیتهای سیاسی و آموزش و پژوهش و در نهایت در سطح چهارم قوانین و مقررات، عناصر سازمان و فرهنگ سازمانی، شناسایی گردیدند. این پژوهش تبیین می کند که از طریق رویکرد سازنده پدیدار شناسانه، یک طرح پژوهش کیفی می تواند بینش های جدیدی به پدیده مسوولیت اجتماعی در یک بستر خاص ارایه دهد. این پژوهش مسایل کلیدی انجام مسوولیت های اجتماعی سازمان تامین اجتماعی نسبت به ذینفعانش و ارتباط و اهمیت آنها نسبت به یکدیگر را نشان داد.

    کلیدواژگان: تجزیه وتحلیل تماتیک، سازمان تامین اجتماعی، مدلسازی ساختاری تفسیری، مسئولیت اجتماعی
  • محمد مردانی شهربابک*، میلاد کلهری صفحات 137-158

    زنجیره تامین چابک توانایی فایق آمدن بر بازارهای پویا و چالش های محیطی را دارد. هدف این پژوهش چابک سازی زنجیره تامین سازمان های پروژه محور است. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری شامل کارشناسان منتخب باسابقه قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص) می باشد. نمونه آماری شامل پنج شرکت قرارگاه است که با روش نمونه گیری خوشه ای هدفمند انتخاب گردیدند. همچنین از سه پرسش نامه استفاده شده است. تایید روایی پرسشنامه ها توسط 35نفر از خبرگان منتخب جامعه آماری انجام شده است. همچنین جهت بررسی پایایی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ، 841/0، 810/0 و 792/0 برای 3 پرسش نامه ، به دست آمد. در فاز شناسایی اولیه ابعاد و مولفه های موثر در زنجیره تامین چابک سازمان های پروژه محور، از پرسش نامه اول و برای شناسایی ابعاد و مولفه های نهایی، از پرسش نامه دوم استفاده شده است. در ادامه با بهره گیری از روش های تجزیه و تحلیل آمار استنباطی و نرم افزارهای SPSS و EXCEL، 32 مولفه (در 5 بعد) به عنوان مولفه های اصلی چابک سازی زنجیره تامین سازمان های پروژه محور قطعی گردیدند. همچنین از فن دیمتل جهت تعیین روابط مولفه های احصا شده (بر اساس پرسش نامه سوم) بهره گرفته شد. نرم افزار Amos-18 برای برازش مدل به دست آمده و تحلیل مسیر استفاده شد. مولفه های منتخب در ابعاد شایستگی، سرعت، تاب آوری و فناوری اطلاعات دسته بندی شدند. پس از تعیین روابط این ابعاد با چابک سازی و با یکدیگر، مدل چابکی زنجیره تامین با برازش خوب به دست آمد. نتایج پژوهش نشان می دهد ابعاد تاب آوری و فناوری اطلاعات و زیر مولفه هایشان، موثرترین مولفه ها در چابک سازی و ابعاد سرعت و شایستگی در مراتب بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، زنجیره تامین چابک، سازمان پروژه محور، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص)
  • مهدی ایزدیار، عباس طلوعی اشلقی*، سید محمد سیدحسینی صفحات 159-192
    به دلیل رشد فشارهای جهانی برای پایدارتر شدن صنایع، سازمان ها مجبور شده اند شیوه های جدید مدیریتی را در تمامی سطوح سازمانی برای دستیابی به پایداری در زنجیره تامین اجرا نمایند. شیوه های جدید مدیریتی باید ازنظر ارزیابی عملکرد پایداری مورد سنجش قرار گیرند. هدف این مقاله، بررسی رفتار پویای شیوه های مدیریت زنجیره تامین لارج و تاثیرشان بر عملکرد پایداری در زنجیره تامین قطعه سازی خودرو است. در این مقاله، از دیمتل فازی و فرآیند تحلیل شبکه ای فازی برای اولویت بندی شیوه های لارج مبتنی بر ارزیابی خبرگان استفاده شده است و رویکرد یکپارچه از شیوه های لارج ارایه گردید و درنهایت برای ارزیابی عملکرد پایداری شیوه های مدیریت زنجیره تامین لارج از رویکرد پویایی سیستم استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که سناریوهای بهبود در اجرای مدیریت کیفیت جامع و تولید به موقع تاثیر زیادی بر پایداری زنجیره تامین دارد و نتایج حاصل از اجرای این دو سناریو نشان از بهبود پایداری در زنجیره تامین می دهد. مدل ارایه شده به مدیران صنعت و تصمیم گیران کمک می کند که شیوه های موثر بر پایداری را شناسایی کنند و در جهت پایدار شدن زنجیره تامین مورد پذیرش قرار دهند.
    کلیدواژگان: پایداری، زنجیره تامین قطعه سازی، پویایی سیستم، دیمتل فازی، فرآیند تحلیل شبکه ای فازی
  • صبا هدایتی فر*، داود فیض، حسن امیری صفحات 193-223

    سطوح بالای عملکرد سازمان فقط با وجود اقدامات و سیاست هایی که خوب به تصویر درآمده اند، محقق نخواهد شد، آنچه موجب تمایز می شود، چگونگی اجرای این اقدامات و سیاست ها است. هدف این پژوهش شناسایی ریسک های موجود در زمینهء عملیاتی سازی راهبردهای سازمانی و ارایه الگویی برای آنها به صورت پیش نگر و قبل از شروع مراحل اجرای راهبردهای تدوین شده است. بدین منظور پس از تعیین ریسک های احتمالی موجود در زمینهء عملیاتی سازی راهبردها و شناسایی عوامل ایجادکننده آنها با استفاده از مصاحبه با خبرگان این حوزه و تحلیل تفسیری نتایج، به روش مدل سازی سیستمی نرم [1]، اقدام به تبیین فعالیت های موثر بر کنترل ریسک های احتمالی و اجرای موفق راهبردهای سازمانی گردید و برای مدیریت موثر مراحل عملیاتی سازی راهبردها، عوامل مشترک در فعالیت ها به روش تحلیل عاملی اکتشافی [2] دسته بندی و در سه دسته قرار گرفتند. برابر نتایج حاصل، فعالیت های موثر بر کنترل ریسک های اجرا و عملیاتی سازی راهبردهای سازمانی، تحت عنوان امکان سنجی اجرای راهبردها، بررسی تناسب و همسویی و اجرای راهبردها، از یکدیگر تفکیک گردیده و الگوی سه مرحله ای عملیاتی سازی راهبردهای سازمانی، با قابلیت تشخیص نارسایی های احتمالی مراحل تدوین و اجرای راهبردها را تبیین نمودند.

    کلیدواژگان: راهبردهای سازمانی، عملیاتی سازی راهبردها، کنترل پیش نگر، تحلیل عاملی اکتشافی
  • ناصرعلی عظیمی* صفحات 225-245
    توسعه دانش در اقتصادهای امروزی به عنوان جزء جدایی ناپذیر برنامه های توسعه اقتصادی شناخته می شود. عرصه رقابتی اقتصاد جهانی موجب شده است که نقش دانش بیش از گذشته مورد توجه سیاست گذاران توسعه اقتصادی قرار گیرد. تجارب کشورهای پیشرو در توسعه اقتصادی، نشان می دهد که بنیان های توسعه دانش در اقتصاد نقش اساسی در افزایش توان رقابتی در اقتصاد جهانی دارد. از این رو شناسایی نقاط ضعف و قوت توسعه دانش در اقتصاد برای کشورها به عنوان یک ابزار برای تصمیم گیری های صحیح در راستای افزایش جایگاه رقابتی شان مطرح می شود. برای دستیابی به این هدف، توسعه روش های سنجش اقتصاد دانش بنیاد از دهه 1990 مورد توجه نهادهای بین المللی و منطقه ای قرار گرفته است. مشخصه اصلی مدل های رایج تمرکز بر مشخصات کشورهای توسعه یافته است. در این مقاله با هدف دستیابی به روش سنجش کارا برای اقتصاد دانش بنیاد در ایران، مدل پیشنهادی در قالب چهار بنیان اصلی و دوازده بعد و چهل و سه شاخص قابل اندازه گیری با به کارگیری روش تطبیقی و پرسشنامه ای ارایه شده است. مدل پیشنهادی از مشخصاتی نظیر جامعیت، قابلیت اندازه گیری، کارایی، مقایسه پذیری و غیره برخوردار است. این مدل می تواند به عنوان مدل بومی برای سنجش میزان آمادگی بنیان های اقتصاد دانش بنیاد و توسعه این بنیان ها در مقایسه با سایر کشورها برای ایران به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، توسعه اقتصادی، مدل های سنجش اقتصاد دانش بنیان
  • سینا ابویی مهریری، محمدمهدی موحدی*، علیرضا رشیدی کمیجان صفحات 247-273

    هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی شاخص های ارزیابی زنجیره تامین لارج در شرکت سایپایدک به روش غربالگری فازی، وزن دهی و اولویت بندی آنها با تکنیک بهترین- بدترین فازی است. جامعه و نمونه آماری پژوهش حاضر را 20 نفر از مدیران ارشد شرکت سایپا یدک که حداقل دارای ده سال سابقه اجرایی در بخش مدیریت زنجیره تامین هستند، تشکیل می دهند. بدین منظور پس از مطالعه گسترده مبانی نظری ابعاد زنجیره تامین لارج با نظر خبرگان و روش غربالگری فازی شناسایی شد. پس از غربال سازی شاخص ها، پرسش نامه مقایسات زوجی طراحی و بین خبرگان توزیع شده، داده های حاصل از پرسش نامه ها با تکنیک بهترین-بدترین فازی، وزن دهی و رتبه بندی گردید. نتایج حاصل نشان داد، بعد پاسخگویی مهم ترین بعد زنجیره تامین لارج و عملکرد زیست محیطی رتبه دوم و سرعت، دانش و تکنولوژی؛ مشارکت و حمایت؛ مدیریت منابع انسانی؛ رابطه با تامین کنندگان و مشتریان؛ شایستگی؛ انعطاف پذیری و کنترل هزینه ها و عملیات به ترتیب رتبه های سوم تا دهم را کسب نمودند. همچنین شاخص های هر بعد نیز وزن دهی و اولویت بندی گردید. نتایج این پژوهش مدیران صنایع خودروسازی را ارزیابی زنجیره تامین لارج و انتخاب راهکارهای اثربخش در راستای کاهش ریسک زنجیره تامین، پشتیبانی نموده و تصمیم سازی و تصمیم گیری را برای مدیران زنجیره تامین در صنعت خودروسازی تسهیل نماید.

    کلیدواژگان: تکنیک بهترین- بدترین فازی، روش غربال گری فازی، زنجیره تامین لارج، صنایع خودروسازی
  • کاظم امجدی، یدالله رجایی*، محمد دالمن پور، اشکان رحیم زاده صفحات 275-293
    بیمه تکافل یک بخش نسبتا جدید اما در حال رشد بخش صنعت مالی اسلامی است. این نوع از بیمه امروزه مورد توجه بسیاری از محققان و مدیران اجرایی قرار گرفته است. بااین همه به علت پذیرش کم این نوع از بیمه در بین عامه مردم، بسیاری از محققان و مدیران اجرایی در باره عملکرد و بهره وری این نوع از بیمه تردید دارند. بر همین اساس هدف این تحقیق مقایسه تطبیقی بهره وری صنعت بیمه تکافل در مقابل بیمه متعارف بر اساس روش تحلیل سلسله مراتبی فازی است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری تحقیق در دو بخش مدیران ارشد شرکت های بیمه ای، سازمان های فعال در بخش بیمه و انجمن های فعال در صنعت بیمه ای استان آذربایجان شرقی و خبرگان تحقیق است. در بخش اول تعداد نمونه آماری 47 نفر و در بخش دوم 15 نفر بوده است. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استفاده شده که در خصوص شناسایی شاخص های بهره وری موثر بر ارزیابی انواع بیمه است. در بخش دوم از پرسشنامه مقایسات زوجی مبتنی بر روش تحلیل سلسله مراتبی در جهت ارزیابی و تعیین اهمیت هر یک از شاخص ها و انواع بیمه ها استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها آزمون t تک نمونه ای و روش تحلیل سلسله مراتبی فازی به کار رفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بهره وری بیمه متعارف از بهره وری بیمه تکافل بیشتر بوده و در بین شاخص های بهره وری انواع بیمه، مهم ترین آن بازده دارایی است.
    کلیدواژگان: بهره وری، بیمه تکافل، بیمه متعارف، مقایسه تطبیقی
|
  • Niki Razazzadeh Tousi, Mojtaba Bazrafshan Moghadam *, NourMohammad Yaghoubi, Aleme Keykha, Ebrahim Haddadi Pages 23-49

    The organizational theory has changed through a transmission from prior economies to knowledge-based economies which are currently considered as the most sustainable economies. Due to the basic role these companies in technological development and economic growth, it has become vitally important to maintain and develop them. The objective of the present study was therefore to scrutinize the components of development drivers at knowledge-based companies in the southeast of Iran using a phenomenological approach. Semi-structured and in-depth interviews were employed to collect the research data which were analyzed via Colaizzi's Phenomenological Method. The research population consisted of experts at universities and science parks, executive elites, and bureaucrats of the Iranian administrative system involved in policy-making from whom a purposive sample of 13 was selected and interviewed. The initial model of the development drivers of knowledge-based companies was thus extracted in two levels. Further, 41 subcomponents of the model were identified under 11 components. Then, the questionnaires were distributed among 107 managers of knowledge-based companies in southeast Iran during the quantitative phase of the research. The results of the confirmative factor analysis indicated that all components and subcomponents were verified

    Keywords: Development drivers, Knowledge-Based Companies, Colaizzi's method
  • Mohadeseh Nikookar, Roksana Fekri *, Marzieh Babaeianpour, Peyman Akhavan Pages 51-68
    Most of lean methods are attributed to manufacturing industry where a tangible product is produced. Thus, lean concepts and methods should be reassessed prior to their application to service processes. Application of lean thinking principles through minimizing wastes in service organizations can provide the bedrock for enhancing organizational productivity. Thus, the current inquiry set out to identify the productivity-enhancing lean service dimensions through Grounded Theory. To this end, the existing literature on lean service was extensively reviewed in the initial phase of the study and 32 faculty members in the field and experts in in Iranian service were interviewed.  Having encoded the research data obtained based on Strauss and Corbin Grounded Theory, 30 concepts and 7 categories were extracted which identified the dimensions of lean service with supporting factors for the first time. The findings indicated workforce, customer, management, information system, continuous improvement, technology, and operation management as lean service dimensions. Applying this model to service organizations is assumed to assist the managers to manage their services more adequately by diminishing the waste and costs, and thereby, promoting productivity.
    Keywords: Lean service, Lean service dimensions, Lean thinking, Service organization
  • Reza Sepahvand, Razieh Montazeri * Pages 69-92

    The main concern of organizational managers is to maintain effective human resources and one way to achieve the goal is to create and increase the staff career satisfaction. Two antecedents of career dissatisfaction, however, are feeling overqualified for one’s organizational position and plateau. The study set out to investigate the effect of overqualification on Najafaabaad public office employees’ career satisfaction with the mediating role of career plateau and relative deprivation. The research population comprised 370 department staff from whom a proportional sample of 169 was proportionally selected based on Morgan table. The research variables were measured via a number of questionnaires designed by Maynard et al. (2006), Callan et al. (2011), Greenhaus et al. (1990) and Wickramasinghe and Jayaweera (2010) whose reliability measures were confirmed through Cronbach's alpha and combined reliability. The data collected were further analyzed via Structural Equation Modeling and Pls Software. The findings bore on the significant reducing effect of overqualification on employees career satisfaction in the workplace.

    Keywords: Career plateau, Career Satisfaction, Overqualification, Relative Deprivation
  • Sajad Jafari, Dariush Damoori *, Seyd Mahdi Alhosseini Almodarresi Pages 93-126

    Although Iran is a developing country, social responsibility has not yet found a strong footing in Iranian organizations and companies. Hence, this study aimed at designing a social responsibility pyramid at Social Security Organization from its stakeholders’ perspective. To this end, an open-ended analytic interview was conducted with 20 experts at different levels whose views were analyzed using a thematic approach in MaxQDA software version 12. Further, the relationships among themes initially identified in the qualitative stage were determined via Interpretive Structural Modelling and using manual calculations and Excel Software. The findings from the designed social responsibility pyramid indicated service improvement and voluntary optional activities as the first level variables, economic and financial activities as those of the second level, political activities, education and research as the third level and finally regulations, organizational components and organizational culture as the fourth level variables. The study underscores the new insights that can be drawn from a constructive phenomenological approach about social responsibility in the specific context of the social security organization and can offer implications for its stakeholders.

    Keywords: Interpretative Structural Modeling, Social Responsibility, social security organization, Thematic analysis
  • Mohammad Mardani Shahrbabak *, Milad Kalhori Pages 137-158

    An agile supply chain is capable of overcoming dynamic markets and environmental challenges. Therefore, the purpose of this applied descriptive-analytic research was to promote agility in project-based organizations’ supply chain. The research population consisted of a number of experienced experts at Khatam Al-Anbia construction sites from whom a purposeful clustered sample of experts from five sites were selected to participate in the study. The data collection instruments included three questionnaires the validity of which had been initially confirmed by 35 experts with acceptably high Cronbach's alpha coefficient of 0/841, 0/810, and 0/792, respectively. The first questionnaire was employed in the initial phase of the study to identify effective components in agile supply chain and the second questionnaire was employed to identify the final criteria.  Further analyses of the data through inferential statistics, SPSS and EXCEL software underscored five major factors and 28 components of agility of supply chain. Next, the data obtained from the third quesitonnaire were analyzed via Demetel Technique to determine the criteria relationships in agility model with Amos-18 software used for model fitting and path analysis. The selected components were categorized into four dimensions of competency, speed, and resilience and information technology. Having delineated the interrelationships among these dimensions and with agility, we obtained a supply chain agility model for Khatam al-Anbia construction site with good fit. The findings indicated resilience and information technology and their sub-components as the most effective components in agility with speed and aptness coming next.

    Keywords: Agile Supply Chain, Khatam al-Anbia construction site, Project-Based Organization, supply chain management
  • Mehdi Toloie Eshlaghy, Abbas Toloie Eshlaghy *, Seyed Mohammad Seyed Hosseini Pages 159-192
    Growing global pressures for higher industrial sustainability has persuaded organizations to implement new managerial techniques at all organizational levels to achieve supply chain sustainability. However, such novel management practices should be measured in terms of the extent to which they may promote sustainability performance. The purpose of this study was, thus, to examine the dynamic behavior of LARG supply chain management practices and their impact on sustainability in the auto parts supply chain. Expert views were utilized in the present study to prioritize the LARG practices to achieve sustainability through fuzzy DEMATEL and the fuzzy analysis network process to present an integrated approach to LARG practices. Finally, the system dynamic approach was employed to assess the sustainability performance of LARG supply chain management practices. The finding indicated theAuto parts Supply Chain, Fuzzy Analytic Network Process, Fuzzy DEMATEL, System Dynamics, Sustainability significant role of improvement scenarios in the implementation of comprehensive quality management and punctual production, and thereby, in supply chain sustainability. The proposed model can assist industrial managers and decision makers to identify and adopt effective practices on sustainability in LARG supply chain management.
    Keywords: Sustainability, Auto parts Supply Chain, System Dynamics, Fuzzy DEMATEL, Fuzzy Analytic Network Process
  • Saba Hedayatifar *, Davood Feiz, Hassan Amiri Pages 193-223

    Achieving higher organizational performance standards entails not merely vivid illustration but also implementation of policies and actions. The purpose of the present study, hence, was to identify risks involved in operationalization of organizational strategies and to offer a pattern to predictively control their occurrence. To achieve the purpose, interviews were conducted with experts in the field to delineate probable risks and the results were interpreted through Soft System Modelling. Further, effective preventive activities to control the risks and promote successful implementation of organizational strategies were explored. Next, factors common in the activities were categorized through Exploratory Factor Analysis into three groups to promote efficient management of strategic operationalization. The findings discriminated probability measurement of strategic implementation, alignment and proportion exploration and implementation of strategies as three effective activities that can control implementational and operational risks. This led to a tripartite-stage pattern of organizational strategy operationalization capable of diagnosing viable flaws of the proposing and implementing strategies.

    Keywords: Exploratory Factor Analysis, organizational strategies, Predictive control, Strategic Operationalization
  • Naserali Azimi * Pages 225-245
    an indispensable part of economic development programs in today's economies is considered to be Knowledge development. The competitive world economy has highlighted the role of knowledge for economic development policymakers than ever before. The experiences of leading prosperous countries that have reached economic development show that knowledge development foundations play a key role in increasing competitiveness in the global economy. Therefore, identifying the strengths and weaknesses of economic knowledge development is a prerequisite tool for making the right decisions to increase national economic competitiveness. To achieve this goal, international and regional institutions have attempted to design measurement methods to assess the knowledge-based economy since the 1990s. The main feature of existing models is their exclusive focus on the specifications in developed countries. The current study, however, deals with achieving an efficient measurement method for the knowledge-based economy in Iran. The proposed model is reliant on four main bases, 12 dimensions and 43 measurable indicators using a comparative method and a questionnaire. It comprises features such as comprehensiveness, measurability, efficiency, comparability, etc. and can be used as a native model to measure the comparative readiness and development of Iranian knowledge-based economy foundations.
    Keywords: Economic Development, Knowledge-based economy, Models of Measuring Knowledge-Based Economy
  • Sina Aboei Mehrizi, MohammadMehdi Movahedi *, Alireza Rashidi Komijan Pages 247-273

    The current study was undertaken to identify evaluation indicators of LARG supply chain in Saipa Yadak Company initially through fuzzy screening and further to weight and prioritize them through fuzzy best-worst method. The research population comprised 20 senior managers at Saipa Yadak Company with at least 10 years of administrative experience within the supply chain management sector. The enquiry started with an extensive review of existing literature on the theoretical foundations and interviewing experts to identify indicators of LARG supply chain via fuzzy screening procedure. Having screened the indicators, we designed a paired comparison questionnaire which was piloted and distributed among the experts. The data obtained from the questionnaires were weighted and ranked using fuzzy best-worst method. The findings identified accountability, environmental function, speed of knowledge and technology, participation and support, human resource management, relation with suppliers and customers, competency, flexibility, and, cost and operation control as the most important indicator of the LARG supply chain, respectively. In addition, each indicator was weighted and prioritized to provide support for managers of at automotive industry through LARG supply chain evaluation and assist them in selecting effective solutions to reduce supply chain risks, and thereby, to facilitate decision making.

    Keywords: Automotive Industry, Fuzzy Best-Worst Method (FBWM), Fuzzy Screening Procedure, LARG Supply Chain
  • Kazem Amjadi, Yadollah Rajaei *, Mahamed Dalmanpour, Ashkan Rahimzadeh Pages 275-293
    Takafel Insurance is a relatively new but growing sector of Islamic financial industry that has intrigued many researchers and executives. Yet, owing to the low public confidence in this type of insurance, many researchers and executives are still skeptical about relevant issues like its performance and productivity. Therefore, the present descriptive-analytical inquiry set out to compare the productivity of TAKFEL insurance industry against conventional insurance based on Fuzzy Hierarchical Analysis Method. The research population of included two groups of research experts as well as senior managers at insurance companies, organizations active in the insurance sector and associations active in the insurance industry of East Azerbaijan Province from whom a sample of 47and 15were selected to participate in the first and second phases of the study, respectively. Two questionnaires were employed to collect the research data concerning identification of the productivity indices affecting the evaluation of different types of insurance in the initial phase of the study as well as finding out the importance of each of the indicators in the second phase. One-sample t-test and fuzzy hierarchical analysis were used to analyze the data. The findings revealed the higher productivity of conventional insurance with asset return as the most important among the productivity indices.
    Keywords: comparative comparison, Conventional Insurance, Productivity, Task Force