فهرست مطالب

تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران - سال سی و ششم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1400)

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال سی و ششم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا توپااسفندیاری، محمد طلایی پور*، حبیب الله خادمی اسلام، سید احمد میرشکرایی، بهزاد بازیار صفحات 293-304

    این پژوهش به منظور استفاده از لیگنین لیکور سودا و اصلاح آن با فورفورال به عنوان چسب بر روی ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته لایه از چوب صنوبر انجام گرفت. برای ساخت تخته، از لیگنین خالص، لیگنین - فورفورال30% (لیگنین70% فورفورال30%) و لیگنین - فورفورال60% (لیگنین40% فورفورال60%) در سه سطح 120 ، 140و160 گرم بر متر مربع به-عنوان چسب، همراه با کلرید آمونیوم (1%)، به عنوان هارد نر و آرد گندم (30%)، به عنوان پر کننده نسبت به وزن خشک چسب استفاده شد. تخته های با چسب اوره- فرم آلدهید، بعنوان شاهد در سطح 160 گرم بر مترمربع ساخته شد. ویژگی های چسب ها نظیر درصد ماده جامد، ویسکوزیته، دانسیته و pH اندازه گیری گردید. برای ساخت تخته لایه، لایه های سطحی به صورت هم جهت و لایه میانی عمود بر آنها در جهت مخالف همراه با چسب قرار داده شد و با انتقال به دستگاه پرس در دمای 160 درجه سلسیوس و فشار 50 بار و زمان پرس 5 دقیقه ساخته شد، سپس خواص فیزیکی و مکانیکی نمونه های آزمون شامل واکشیدگی ضخامت بعد از 2 و24 ساعت غوطه وری در آب، مقاومت برشی، مدول الاستیسیته و مدول گسیختگی اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که اثر مستقل و متقابل نوع چسب و مقدار مصرف آن بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته لایه از لحاظ آماری معنی دار نبود. و در همه موارد تخته های شاهد خصوصیات بهتری را نسبت به چسب های لیگنینی دارا بوده است.

    کلیدواژگان: مقاومت برشی، مدول الاستیسیته، مدول گسیختگی، لیگنین، فورفورال
  • محراب مدهوشی*، براتعلی کشته گر صفحات 305-316

    در این تحقیق تاثیر چسب اپوکسی تقویت شده با نانوفیبرکربن در سه سطح صفر، 0/4 و 1/5 درصد بر روی مقاومت اتصالات گوشه ای متعارف در صنایع مبلمان مورد بررسی قرار گرفت. نانو فیبرهای کربن توسط دستگاه التراسونیک در ماتریس چسب پلیمری پراکنش یافتند و نمونه های آزمونی اتصال، با استفاده از قطعات ام دی اف (MDF) برش خورده با ابعاد مورد نظر و دوبل چوبی با قطرهای 8 و 10 میلی متر و عمق نفوذ در دو سطح (2D و 3D) به کمک رزین تقویت شده ساخته شدند. در مجموع 12 تیمار با سه تکرار به طور جداگانه برای هریک از دو آزمون فشاری و کششی مورد ارزیابی قرار گرفت و ارزیابی ظرفیت لنگر خمشی اتصالات با سرعت 3 میلی متر بر دقیقه انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش درصد وزنی نانو فیبر کربن، قطر و عمق نفوذ دوبل چوبی در آزمون فشاری، ظرفیت لنگرخمشی به ترتیب 1/2 ، 1/2 و 1/2 برابر و در آزمون کششی به ترتیب 1/3 ، 1/1 و 1/2 برابر نسبت به نمونه های شاهد افزایش داشتند. به طور کلی، با توجه به متغیرهای تحقیق می توان این گونه بیان کرد که نانو فیبر کربن قابلیت تقویت خواص مقاومتی رزین اپوکسی و در نتیجه اتصالات مورد مطالعه را داشت. در نهایت می توان اذعان کرد، سطح 0/4 درصد نانو فیبرکربن ، قطر 10 میلی متر و عمق نفوذ 2D دوبل چوبی بهترین استحکام اتصالات در دو نوع بارگذاری را نشان دادند.

    کلیدواژگان: نانو فیبر کربن، چسب اپوکسی، دوبل چوبی، اتصال گوشه ای، تخته فیبر با دانسیته متوسط
  • کبری دادمحمدی*، محسن محمدی، محمدتقی جعفری صفحات 317-328
    در این پژوهش اثر استفاده از نانوالیاف سلولز بر ویژگی های کاغذهای دست ساز ساخته شده با الیاف کنف و کاغذهای دست ساز ساخته شده با الیاف خمیر چوب و همچنین کاربرد این ماده به عنوان استحکام بخش جهت بازگرداندن استحکام به کاغذهای دست ساز بررسی شد. بدین منظور پس از ساخت نمونه های کاغذ، نانوالیاف سلولز با درصدهای وزنی 5/0، 1 و 2 درصد، به صورت سوسپانسیون با آب تهیه شد و جهت تیمار نمونه ها مورد استفاده قرار گرفت. پس از پیرسازی، آزمون های سنجش pH، رنگ سنجی و اندازه گیری مقاومت کششی انجام شد. بر اساس مقایسه نتایج نمونه های آزمونی و نمونه شاهد، تیمار نمونه های کاغذ ساخته شده با الیاف کنف (H) و نمونه های ساخته شده با خمیر چوب (WP) توسط نانوالیاف سلولز سبب افزایش مقاومت کششی نمونه ها شده است. پیرسازی کاغذهای تیمار شده سبب کاهش مقاومت کششی نمونه ها در مقایسه با مرحله قبل از پیرسازی شده است اما در مقایسه با نمونه های شاهد بدون تیمار مقاومت کششی پس از تیمار و پس از پیرسازی افزایش یافته است. میزان pH کاغذهای هر دو گروه پس از اعمال تیمار و پس از پیرسازی در محدوده قلیایی قرار دارد. تیمار نانوالیاف سلولز باعث روشن تر شدن رنگ نمونه ها شده و تغییرات ایجاد شده در نمونه ها به دلیل قرار گرفتن آنها در شرایط پیرسازی تسریع شده است.
    کلیدواژگان: نانوالیاف سلولز، کاغذ دست ساز، الیاف کنف، خمیر چوب، ویژگی های کاغذ
  • رضا حاجی حسنی*، محمد صادقی پور رنجبر، سامان قهری صفحات 329-339

    چکیده این پژوهش با هدف بررسی امکان استفاده از پسماند لیگنوسلولزی پسته در ساخت تخته خرده چوب انجام گرفت. در این بررسی از پسماند لیگنوسلولزی پسته تهیه شده از منطقه سیرجان (استان کرمان) تخته خرده چوب های آزمایشگاهی ساخته شد. عوامل متغیر شامل حرارت پرس (دو سطح 170 و 180 درجه سانتی گراد)، زمان پرس (دو سطح 4 و 5 دقیقه) و ترکیب ماده اولیه (سه سطح: 1- 100 درصد پسماند هرس 2- 90 درصد پسماند هرس و 10 درصد پوست پسته 3- 80 درصد پسماند هرس و 20 درصد پوست پسته) بود. سایر عوامل شامل مقدار مصرف چسب (10 درصد)، فشار پرس (30 کیلوگرم بر سانتی متر مربع)، ضخامت تخته (15 میلی متر) و دانسیته (7/0 گرم بر سانتی متر مکعب) ثابت در نظر گرفته شد. آزمون های فیزیکی و مکانیکی شامل اندازه گیری جذب آب، واکشیدگی ضخامت، مقاومت خمشی (خمش سه نقطه ای)، مدول الاستیسیته و مقاومت چسبندگی داخلی بود. نتایج به دست آمده نشان دادند که پسماند هرس درختان پسته می توانند بعنوان مواد اولیه مناسب در ساخت تخته خرده چوب مورد استفاده قرار گیرند. همچنین می توان از پوست پسته تا 10 درصد در ترکیب ماده اولیه استفاده نمود اما استفاده از مقادیر بالاتر سبب افت خواص فیزیکی و مکانیکی تخته ها خواهد شد.

    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، پسماند هرس، پوست پسته، ترکیب چوبی، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • شهرام بادامچی زاده، احمد جهان لتیباری، آژنگ تاج دینی*، شادمان پورموسی، امیر لشگری صفحات 340-355
    اولین قدم در امکان سنجی پروژه های کلان ملی در بخش انرژی، ارزیابی پتانسیل تولید و بررسی روند بازار تقاضای محصول می باشد. ارزیابی میزان موفقیت یک طرح در زمینه سوخت های زیستی بعد از پیش بینی عرضه و تقاضا وابسته به شناسایی صحیح مکان های مناسب تولید، تاثیرات محیط زیستی و شناسایی عوامل موثر فنی، اقتصادی و اجتماعی آن طرح می باشد. لذا دراین تحقیق با ارایه مدل پیش بینی کننده سری زمانی خود-رگرسیون میانگین متحرک خود انباشته (آریما) به پیش بینی میزان تقاضا بیواتانول در 5 سناریوی مختلف در یک افق زمانی میان مدت پرداخته شد. سپس با بررسی آخرین آمار و اطلاعات ضایعات کشاورزی، پتانسیل کنونی و نیاز آینده این محصول به مواد اولیه در چند استان مناسب برای تولید بیواتانول ارزیابی شد. نتایج نشان داد با توجه به روند افزایش میزان تقاضا، میانگین مصرف روزانه بنزین تا سال 1412 به 922/136 میلیون لیتر در روز خواهد رسید. با توجه به پتانسیل فعلی (تولید روزانه حدود 16/18 میلیون لیتر بیواتانول)، امکان اجرایی نمودن سناریوی E5 و E10 تا سال 1412 برای وسایل نقلیه بنزینی وجود دارد. در صورتی که بخواهیم سناریوی E20 و E30 را در کشور اجرایی نماییم احتیاج است تا سال 1412 میزان تولید 7 محصول منتخب در این تحقیق را در استان های خوزستان، فارس، خراسان رضوی، گلستان، اصفهان، مازندران، تهران، قزوین و البرز و گیلان به میزان 2/62 میلیون تن در سال افزایش دهیم و فاکتور موثر در موفقیت طرح یعنی حمایت های بخش دولتی را مد نظر قرار دهیم.
    کلیدواژگان: سوخت های زیستی، بیواتانول نسل دوم، ضایعات کشاورزی، امکان سنجی، مدل پیش بینی کننده تقاضا آریما
  • حسین صمصامی، رعنا عباسقلی نژاد اسبقی، مینو خان زاده* صفحات 356-367
    صنعت کاغذ نقش مهمی در فرهنگ، اقتصاد و توسعه کشورها دارد. اما به دلیل نبود شرایط مناسب، ایران در تولید فرآورده های کاغذی از مزیت برخوردار نیست و وابستگی این محصولات به واردات قابل مشاهده است. از سوی دیگر بازار ارز ایران با مشکلات فراوانی مواجه است که مهمترین آن، محدود بودن ارز برای واردات است که این مشکل فشار شدیدی بر دخایر ارزی وارد می آورد و واردات انواع کالاها را با محدودیتهای رو به رو می سازد. با وجود تحریم های شدید در سالیان اخیر و پررنگ تر شدن این موضوع در دوره فعلی، اتخاذ سیاست های مناسب در مقابل این امر ضروری است. بنابراین هدف از مطالعه پیش رو بررسی نحوه تاثیر گذاری نرخ ارز در واردات فرآورده های کاغذی می باشد تا بتوان راهبردی صحیح اتخاذ نمود. مطالعه حاضر تاثیر نرخ ارز بر تقاضای واردات صنعت کاغذ را در دوره زمانی (1398 - 1378) به روش الگوی خودتوضیح با وقفه گسترده (ARDL) و جمله تصحیح خطا (ECM) به بررسی روابط کوتاه مدت و بلند مدت تقاضای واردات فرآورده های کاغذی می پردازد. نتایج نشان می دهد فرآوردهای کاغذی در ایران جز محصولات ضروری است و تقاضای واردات آن ها به ترتیب ، تحت تاثیر درآمدهای نفتی، نرخ ارز موثر، تعرفه و ارزش افزوده قرار می گیرد و واردات انواع کاغذ نسبت به نرخ ارز کم کشش است. زمانی که نرخ ارز کاهش یافته، واردات انواع کاغذ افزایش می یابد. فلذا در شرایطی که کشور توان تامین کل تقاضای مصرفی را ندارد و اقتصاد برای واردات با محدودیت های جدی ارزی مواجه است بهترین سیاست، افزایش توان بازیافت است. یعنی افزایش بازیافت می تواند بخشی از نیاز به واردات فرآورده های کاغذی را پوشش داده و از فشار بر ذخایر ارزی در جلوگیری کند. همچنین رابطه کوتاه مدت تابع تقاضای واردات کاغذ با ضریب 152/1 به سمت تعادل بلند مدت حرکت می کند و یک رابطه تعادلی باثبات در بلند مدت بین متغیرها وجود دارد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، واردات فرآورده های کاغذی، الگوی خودتوضیح با وقفه گسترده (ARDL)، ضریب تصحیح (ECM)
  • عیسی رضازاده، رامین ویسی*، مجتبی سلطانی، عبدالله نجفی، سید اسحاق عبادی صفحات 368-381

    این تحقیق با هدف تاثیر استفاده از پلی آلومینیم کلراید (PAC) و نانوکیتوزان بر ویژگی های مقاومتی خمیرکاغذ شیمیایی- مکانیکی(CMP) انجام شد. به همین منظور، ابتدا مقداری ازخمیرشیمیایی-مکانیکی(CMP) رنگبری شده کارخانه چوب و کاغذ مازندران به عنوان نمونه شاهد انتخاب شد. سپس پلی آلومینیم کلراید به صورت پودر سفید رنگ و در 4 سطح 0، 5/0، 1و 5/1 درصد استفاده گردید. همچنین کیتوزان در 3 سطح 0، 1و2 درصد به سوسپانسیون خمیر کاغذ CMP حاصل اضافه شد. از خمیرکاغذ های مذکور کاغذهایی با وزن پایه gr/m2 60 تهیه و خواص نوری و مقاومتی آن ها طبق آزمون های استاندارد TAPPI اندازه گیری و مقایسه گردید. نتایج نشان داد که با افزودن پلی آلومینیم کلراید(PAC) و نانو کیتوزان(جداگانه) به خمیرکاغذ CMP روشنی، ماتی، سبز رنگی، مقاومت های به پارگی، کششی، ترکیدن و مقاومت به عبور هوا در کاغذ حاصل افزایش یافته، اما جذب آب و فاکتورa* کاهش را نشان می دهد. با افزودن هم زمان پلی آلومینیم کلراید(PAC) و کیتوزان به خمیرکاغذ CMP روشنی و سبز رنگی کاغذ حاصل افزایش، ولی مقاومت های کششی، ترکیدن، پارگی، مقاومت به عبور هوا، جذب آب و ماتی ابتدا کاهش جزیی و سپس افزایش مناسبی را نشان دادند. به طورکلی، نتایج نشان داد که با افزودن 1 درصد پلی آلومینیم کلراید(PAC) ، 2 درصد کیتوزان (جداگانه) و همچنین افزودن هم زمان2 درصد کیتوزان و5/1 درصد پلی آلومینیم کلراید(PAC) به خمیرکاغذ CMP باعث بهبود اکثر ویژگی ها درکاغذ حاصل شده است، که می توان آن ها را به عنوان تیمار برتر انتخاب و معرفی کرد.

    کلیدواژگان: پلی آلومینیم کلراید (PAC)، کیتوزان، خمیرکاغذ CMP، ویژگی های نوری و مقاومتی
  • سید سعید شمسی، امیر خسروانی*، مهدی رحمانی نیا صفحات 382-393

    یکی از رایج ترین فرآیندهای تولید کاغذ و مقوا در ایران، تولید انواع مقوای لاینر و کنگره ای از خمیرکاغذ بازیافتی کارتن های کنگره ای کهنه (OCC) می باشد. از آنجا که افزایش جمعیت، رشد مصرف و نیز راه اندازی واحدهای جدید تولیدی سبب کمبود ماده اولیه و الیاف مصرفی در صنعت کاغذ گردیده، صنعت بازیافت کاغذ با اتکا به الیاف بازیافتی جایگاه مناسبی در دنیا و ایران کسب نموده است. در این میان کمبود چوب در کشور، نوسانات شدید ارز و افزایش قیمت خمیرکاغذ الیاف بلند وارداتی باعث گردیده تا مصرف الیاف بکر و نیز الیاف بلند وارداتی به منظور اختلاط با الیاف بازیافتی به منظور بهبود کیفیت کاغذهای بازیافتی نیز محدود شود. لذا به دلایل متعدد، کیفیت مقواهای بازیافتی تولیدی در اکثر صنایع داخلی قابل رقابت با محصولات مشابه وارداتی نمی باشد. تحقیق حاضر به منظور بررسی راه کارهایی جهت دستیابی به ویژگی های مطلوب کاغذ تولیدی از طریق کلاسه بندی الیاف خمیر بازیافتی (قبل از پالایش) توسط دستگاه کلاسه بندی باورمکنت و جزءجزءسازی و حذف کلاسه های ریز مدنظر انجام شد و ویژگی های مقواهای حاصل با مقواهای حاوی درصدهای مختلفی از الیاف بلند مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که با حذف کلاسه های ریز اعم از نرمه های الیاف و پرکننده ها، شاخص های مقاومت به کشش و مقاومت به پاره شدن افزایش معنی داری یافتند. این افزایش به حدی بود که کاغذهای فاقد کلاسه های ریز الیاف (قبل از پالایش) و پرکننده ها نه تنها قابل رقابت با کاغذهای حاوی مقادیر مختلف الیاف بلند بوده اند بلکه در برخی شاخص ها برتری مقاومتی نسبی نیز از خود نشان دادند.

    کلیدواژگان: جزءجزء سازی خمیرکاغذ، کلاسه بندی الیاف، نرمه های الیاف، کارتن کنگره ای کهنه، بازیافت کاغذ
  • کبری دادمحمدی*، محسن محمدی آچاچلویی، محمدتقی جعفری صفحات 394-403

    آهاردهی سطحی کاغذهای تاریخی توسط آهار نشاسته با هدف بررسی تاثیر این ماده بر ویژگی های بصری و مکانیکی کاغذهای تاریخی انجام شد. بدین منظور آهار نشاسته با غلظت 3 درصد وزنی مورد استفاده قرار گرفت و آزمون های pH سنجی، رنگ سنجی، زاویه تماس و اندازه گیری مقاومت کششی قبل و پس از پیرسازی نمونه ها انجام شد. نتایج نشان داد که pH نمونه های بدون آهار و نمونه های حاوی آهار نشاسته پس از پیرسازی کاهش یافته است اما همچنان درمحدوده قلیایی قرار گرفته است. روشنایی نمونه ها پس از آهاردهی توسط نشاسته قبل و پس از پیرسازی، مقدار جزیی کاهش یافته است و رنگ نمونه ها به سمت تیرگی تمایل پیدا کرده است. مقاومت کششی نمونه های کاغذ حاوی آهار نشاسته قبل و پس از پیرسازی در مقایسه با نمونه های بدون آهار افزایش یافته است. نتایج اندازه گیری زاویه تماس نیز نشان داد که آهار نشاسته تاثیری در افزایش مقاومت کاغذ در برابر خیس شدن نداشته است و مانع از خیس شدن سطح کاغذ نشده است.

    کلیدواژگان: آهاردهی سطحی، آهار نشاسته، ویژگی های بصری، ویژگی های مکانیکی، کاغذهای تاریخی
  • رامین ویسی*، کیومرث وقاری صفحات 404-416
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر استفاده از نشاسته کاتیونی و نانورس(بنتونیت) بر ویژگی های فیزیکی و مقاومتی خمیرکاغذ بازیافتی انجام شد. به همین منظور، ابتدا مقداری ازخمیرکاغذ بازیافتی از کارخانه کاوه واقع در شهرستان ساوه به عنوان نمونه شاهد انتخاب شد. نانورس در 3 سطح 0 ،3/0 و 6/0 درصد استفاده گردید. سپس نشاسته کاتیونی با 4 سطح 5،1،0/1و2درصد و خمیر الیاف بلند وارداتی در دو سطح 0 و15 درصد به سوسپانسیون خمیر کاغذ بازیافتی حاصل اضافه شد. از خمیرکاغذ های مذکور کاغذهایی با وزن پایه gr/m2 140 تهیه و خواص نوری و مقاومتی آن ها طبق آزمون های استاندارد TAPPI اندازه گیری و مقایسه گردید. نتایج نشان داد که با افزودن نشاسته کاتیونی مقاومت های به پارگی، کششی، ترکیدن و مقاومت به حلقوی شدن و مقاومت به کنگره ای شدن در کاغذ حاصل افزایش، اما جذب آب و ضخامت در کاغذ حاصل کاهش یافته است. نتایج نشان داد که با افزودن 15درصد الیاف بلند وارداتی، بهبود قابل ملاحظه ای درتمامی ویژگی های مقاومتی و فیزیکی کاغذ حاصل شده است. با افزودن نانورس اثرات مطلوبی در ویژگی های کاغذ حاصل از خمیر بازیافتی مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد که افزودن همزمان 2درصد نشاسته کاتیونی به همراه 6/0درصد نانورس و 15 درصد الیاف بلند وارداتی نیز باعث بهبود اکثر ویژگی ها درکاغذ حاصل شده است.
    کلیدواژگان: خمیرکاغذ بازیافتی، نشاسته کاتیونی، نانو رس(بنتونیت)، الیاف بلند وارداتی
|
  • Mohammad Reza Topa Esfandiyari, Mohammad Talaei Poor *, Habibollah Khademi Eslam, Seeyed Ahmad Mirshokraie, Behzad Baziyar Pages 293-304

    This study uses soda lignin to modify it with furfural as adhesive on the physical and mechanical properties of plywood Poplar wood. Producing plywood, pure Lignin (L.100%), lignin-furfural 30% (L.70-F.30), lignin- furfural 60% (L.40-F.60) were used as the adhesive at three different levels ( 120 140 160gm2) accompanied with ammonium chloride (1%) as the hardener and wheat flour (30%) as the filler based on the dry weight of the adhesive. Plates made with urea formaldehyde resin at 160 g/m2 were produced as control samples. characteristics of adhesives included solid material percentage, viscosity, specific weight and PH were measured. After producing the laboratory boards, the physical and mechanical properties of samples, such as thickness swelling after 2 and 24 hours of being soaked in water, shear strength, modulus of rupture, and modulus of elasticity were measured. The results indicate that independent and interactive effects of adhesive and its consumption level on the physical and mechanical properties of plywood are not statistically significant. And in all cases, the control boards had better properties than the lignin adhesives

    Keywords: Shear strength, modulus of elasticity, modulus of rupture, lignin, furfural
  • Mehrab Madhoushi *, Baratali Keshtegar Pages 305-316

    In this study, the effect of epoxy resin modified by carbon nanofibers (CNFs) was investigated at three levels of zero, 0.4 and 1.5% on the strength properties of common corner joints in the furniture industry. Carbon nanofibers were dispersed in the adhesive polymer matrix by ultrasonic device and test specimens of joints were prepared using cut MDF pieces with desired dimensions and wooden dowel with diameters of 8 and 10 mm and penetration depth in two levels (D2 and D3) and using reinforced epoxy by CNFs. A total of 12 treatments with three replications were evaluated separately for each of the compressive and tensile tests and the flexural moment capacity of the joints specimens was evaluated at a speed of 3 mm/min. The results showed that by increasing the percentage of CNFs, diameter and penetration depth of dowel wood in the compression test, the flexural moment capacity 1.2,, 1.2 and 1.2 times, and in the tensile test 1.3, 1.1 and 1.2 times, respectively, increased compared to the control samples. In general, according to the research variables, it can be said that carbon nanofiber was able to improve the strength properties of epoxy resin and thus the joints. The level of 0.4% CNFS, diameter 10 mm and penetration depth of D2 dowel wood had the best effect on the strength of joints in two types of loading

    Keywords: Carbon nanofiber, epoxy adhesive, Wooden dowel, corner joints, MDF
  • Kobra Dadmohamadi *, Mohsen Mohammadi, Mohammad Taghi Jafrai Pages 317-328
    In this study, the effect of cellulose nanofibers on the properties of handmade papers produced from hemp and wood pulp fibers was assessed. Also, the nanofiber application as a strength enhancer for restoration of handmade papers was investigated. Firstly, handmade paper samples were prepared. Cellulose nanofibers with weight percentages of 0.5, 1 and 2% were prepared as a suspension in water the samples were treated by the suspensions. Blank and treated samples were tolerated accelerated aging process and then pH, colorimetric and tensile strength tests were performed. Comparison of blank and treated samples results showed that the tensile strength of the both groups of hemp (H) and wood pulp (WP) papers were increased after treatment by cellulose nanofibers. Aging process caused to reduction in tensile strength of treated samples but it was increased in comparison with blank samples before and after aging. The pH of the papers in both groups was in the alkaline range after the treatment and aging. Brightness of papers was increased after the treatment and color changes in the samples were due to their accelerated aging conditions.
    Keywords: Cellulose nanofibers, Hand made paper, Hemp fibers, Wood pulp, Paper properties
  • Reza Hajihassani *, Mohammad Sadeghipour Ranjbar, Saman Ghahri Pages 329-339

    The aim of current research was to investigate physical and mechanical properties of particle board made from pistachio lignocellulosic residue. The raw materials were prepared from Sirjan (Kerman province). Sample boards were made from pistachio lignocellulosic residue at two press time (4 and 5 minutes), two press temperature (170 and 180ᴼc) and three compositions (100 percent, 90:10 and 80:20 pruning residue to pistachio shell). The specimens were physically and mechanically tested as water absorption, thickness swelling, bending strength, modulus of elasticity and internal bonding. Afterward, the results were analyzed based on a complete randomized design (CRD) under a factorial experiment. Results revealed that pruning residues of pistachio trees can be used as suitable raw materials for particle board production. Moreover, pistachio shell can be used up to 10 percent in raw material composition, but physical and mechanical properties of boards will be reduced in higher consumption quantities.Keywords: Particle board, pruning residue, pistachio shell, composition, physical and mechanical properties

    Keywords: Particle board, pruning residue, pistachio shell, Composition, PHYSICAL, MECHANICAL PROPERTIES
  • Shahram Badamchizadeh, Ahmad Jahan Latibari, Ajang Tajdini *, Shadman Pourmousa, Amir Lashgari Pages 340-355
    The first step in feasibility study of any national mega projects in energy sector is the investigation on the production potential and evaluate the market demand for the product. The success rate of a biofuel project after forecasting supply and demand depends on choosing the appropriate place to produce. In this respect, factors such as the selection of appropriate production site, environmental, technical, economic and social are among major issues. In this study, autoregressive integrated moving average (ARIMA) model was used for the prediction of bioethanol demand in five sceneries; E5, E10, E15, E20 and E30. The time period up to 1412 is foreseen. The data on agricultural wastes and the present and future potentials for the bioethanol production in different provinces is analyzed. The results indicate that, the average daily consumption of gasoline will increase to 136,922 million liters per day as we reach 1412.The study also shows that there exists the potential for the production of 18.16 million liters of bioethanol which can fulfill the requirement of E5 and E10 by 1412. If we want to implement the E20 and E30 scenario in the country, it is necessary to increase the production of 7 selected products in this research, in the provinces of Khuzestan, Fars, Khorasan Razavi, Golestan, Isfahan, Mazandaran, Tehran, Qazvin and Alborz and Gilan by 62.2 million tons per year by 1412, And consider the effective factor in the success of the project, namely the support of the government and legislators for national mega projects.
    Keywords: Bioethanol, second generation, agricultural waste, ARIMA model, autoregressive
  • Hossein Samsami, Rana Abbasgholinejhad Asbaghi, Minoo Khanzadeh * Pages 356-367
    The paper industry plays an important role in the culture, economy and development of countries. Due to the lack of appropriate conditions, Iran has no advantage in producing various products of this industry. Therefore dependence for imports is obvious. On the other hand Iran has many problems in foreign exchange market. Which the most important is the limitation of foreign exchange reserves. This problem puts a heavy pressure on reserves and creates serious restrictions in the imports of all goods. Severe Sanctions have exacerbated that problem these years. Then identifying a good policy against, is necessary. Therefore, the aim of this study is to investigate how the exchange rate affects the import of the paper goods in order to find a fine strategy. This study considers the effect of exchange rate on import demand of paper in the period (1999-2019) using Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL) and Error Correction Model (ECM) to investigate both short and long-term relationship of imports in the paper goods. The results show that paper products in Iran are Essential, their import demand is respectively affected by oil revenues, effective exchange rates, tariffs and value added and the import of all paper products are less elastic to the exchange rate. When the exchange rate falls, imports of paper products increase. Therefore in a situation where the country cannot cover the total needs and the economy faces severe foreign exchange reserves restrictions on imports, so the best policy is to increase recycling capacity in the country. This means that increasing recycling can reduce extra pressure on foreign exchange reserves. Also, the short-term relation with a coefficient of 1.152 moves toward the long-term equilibrium and there is a stable long-run equilibrium and relation between the variables of the model.
    Keywords: Exchange rate, Import of Paper Products, Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL), Error Correction Model (ECM)
  • Eysa Rezazadeh, Ramin Vaysi *, Mogtaba Soltani, Abdollah Najafi, S. ESHAGH EBADI Pages 368-381

    This study was aimed to investigate the effect of polyalumium chloride and ‎nano-chitosan on optical and mechanical properties of chemi-mechanical pulp. For this purpose, some of the bleached CMP pulp of Mazandaran Wood and Paper Industries (MWPI) were randomly selected as a control sample. In addition, the polyalumium chloride were used as a white powder at 4 levels of ‎0, 0.5, 1, and 1.5%. The nano-chitosan was then added to the CMP pulps suspensions at 3 levels of 0, 1, and 2%, as well. Hand-sheets with a basis weight of 60 gr/m2 were prepared from the mentioned pulps. The optical and mechanical properties were then measured and compared using TAPPI standard test methods. The results showed that by adding polyalumium chloride and nano- chitosan(separate) to the CMP pulps, brightness, opacity, greenness,tear, tensile, burst strengths, air resistance‎ ‎increased , but Cobb 60 and a* factor ‎decreased. On the other hand, with the addition of nano-chitosan and polyalumium chloride to CMP pulp, the brightness and greenness increased, but tensile, burst, tear strengths, air resistance, Cobb 60 and opacity low decreased and then suitable increased. Moreover, the findings showed that by simultaneous adding 1% polyalumium chloride and 2% nano-chitosan(separate) and 2% nano-chitosan with 1.5% polyalumium chloride to the CMP pulp, most of the paper properties were improved. Therefore, ‎it can also be introduced as the best treatment.

    Keywords: Polyalumium chloride, Nano-Chitosan, CMP pulp, Optical, mechanical properties
  • Sayed Saeed Shamsi, Amir Khosravani *, Mehdi Rahmaninia Pages 382-393

    One of the most common types of paper and paperboard production in Iran, is the production of various grades of liner, test liner and corrugated medium from recycled old corrugated containers (OCC) pulp. With the increase in population, rise of consumption rate and start of new paper production mills, the shortage of raw and fiberous materials in the paper industry is becoming more noticeable. On the other hand, the shortage of wood in the country has been introduced as a driving force for paper recycling industry. Meanwhile, due to the sharp currency fluctuations and the rise in the of imported long fiber price, consumption of virgin fibers as well as imported long fibers has been limited. Therefore, unfortunately, for many reasons, the quality of such paperboards in the most of domestic production mills are not competitive with similar imported products. Therefore, the potential of achieving desirable properties through fiber classification of OCC by Bauer McNett apparatus and removing fine fiber fractions through fractionation (prior to refining) was considered. The results showed that tensile and tear indices increased significantly with the removal of tiny materials such as fines and fillers. This increase was such that the paperboards without fines and fillers not only compensated for the lack of long fibers but also resulted comparable strength properties.

    Keywords: Pulp fractionation, fiber classification, Fiber fines, old corrugated containers, paper recycling
  • Kobra Dadmohamadi *, Mohsen Mohammadi, Mohammad Taghi Jafari Pages 394-403

    Surface sizing of historical papers by starch sizing was performed with the aim of investigating the effect of this material on the aesthetic and mechanical properties of historical papers. For this purpose, starch sizing with a weight concentration of 3% were used and pH, colorimetric, angle of contact and tensile strength tests were performed before and after aging of the samples. The results showed that the pH of samples non-sizing and samples containing starch sizing decreased after aging but it is still in the alkaline range. The brightness of the samples was slightly reduced after sizing with starch before and after aging and the color of the samples tends to darken. Tensile strength of paper samples containing starch sizing before and after aging increased compared to samples non-sizing. The results of measuring the angle of contact also showed that starch sizing no effect on increasing the resistance of paper to wetting and does not prevent the surface of the paper from getting wet.

    Keywords: surface sizing, starch sizing, aesthetic properties, MECHANICAL PROPERTIES, historical papers
  • Ramin Vaysi *, Kiyoumars Vaghari Pages 404-416
    This study and it aim was accomplished on cationic starch and nano-clay(bentonite) on physical and mechanical properties of old recycled pulp. For this purpose, first some of old recycled pulp were randomly selected from Kaveh Industries in Saveh city as control. Then, nano-clay used in 0, 0.3 and 0.6 % levels. The cationic starch were added in 0, 1, 1.5 and 2 % levels and imported long fibers with 0 and 15 % levels to old recycled pulp suspensions. The hand sheets were prepared from above-mentioned of pulps with 140 gr/m2 basis weight and then the phesical and mechanical properties were measured and compared according to TAPPI standard test methods. The results showed that tear, tensile, burst strengths and ring crust test and corrugated medium test were increased and cobb 60 and thickness were decreased. The results showed that all physical and mechanical properties improved with 5% addition 15% imported long fiber. The results showed that using 2 cationic starch with 0.6 % nano-clay and 15% imported long fiber improved the most paper properties, too.
    Keywords: Old recycled pulp, cationic starch, nano-clay, imported long fiber