فهرست مطالب

تئاتر - سال هشتم شماره 86 (پاییز 1400)

نشریه تئاتر
سال هشتم شماره 86 (پاییز 1400)

  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1400/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر سید مصطفی مختاباد صفحه 9
  • زینب نعیمی، رضا مهدی زاده * صفحه 13

    هنر تیاتر تجربه ای از اجرا است که زمینه های بازنمایی و آفرینشگری آن با توجه به نیازهای شناختی، تربیتی و آموزشی کودکان همواره مورد توجه قرار گرفته است. ژان پیاژه با تبیین مراحل چهارگانه در نظریه شناختی - رشدی خود، به چگونگی پدیدآیی فردی از فعالیت های حسی حرکتی تا فعالیت های شهودی عالی با زندگی اجتماعی، اندیشه ی عقلانی و عملیات استدلالی می پردازد. از ویژگی های برجسته مرحله دوم رشد به عنوان دوره پیش عملیاتی (2 تا 7 سال)، تحول شکل های بازنمایی و تسریع در مفهومی سازی با استدلال پیش منطقی یا شبه منطقی است، که این مهم را می توان با استفاده از تیاتر کودک و بهره گیری از هر یک از ارکان اجرا، از جمله منظر نمایشی و ارایه تصاویر متناسب با این مرحله، محقق نمود. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش اساسی است که چگونه اصول و مولفه های ادراکی موثر بر طراحی مکان نمایشی در اجرای تیاتر کودک می تواند با توجه به ذهنیات پایه ی ایشان و ذهنیاتی که بر اساس تجربه می فضایی حاصل می شود، ادراک کودکان از فضا و مکان را مورد توجه و تاثیر قرار دهد. پژوهش کیفی حاضر با استناد به منابع کتابخانه ای و سایت های معتبر اینترنتی است که با در نظر گرفتن جنبه های ادراکی رابطه ی مخاطب و مکان نمایشی، مولفه های موثر بر ادراک و ارتباط بصری و تعامل ذهنی در طراحی صحنه نمایش های کودک را با بررسی نمونه اجرایی از کمپانی والت دیزنی مورد مداقه و نظر قرار می دهد و ضمن ارایه الگویی موثر در جهت تحلیل آثار نمایشی این گروه سنی، استدلال می کند که شناخت قوای ادراکی و چگونگی تعامل ذهنی کودک با پدیده ی مکان و اجزای سازنده ی آن در اجرا، به درونی سازی موضوع، داستان و مفاهیم منتهی می شود و زمینه ساز برونی سازی و خلاقیت خواهد بود.

    کلیدواژگان: مکان، فضا، نمایش کودک، طراحی صحنه، ژان پیاژه، تعامل ذهنی، ادراک بصری
  • علی علی زاده گماری، حمیدرضا حسینی دانا *، بی بی سادات میراسماعیلی، سیدرضا نقیب السادات صفحه 38

    در این مقاله ضمن تامل و تعمق در سه حوزه ی تیاتر به عنوان کهن رسانه ای جمعی، مفاهیم بازاریابی و قابلیت شبکه های اجتماعی نوین، به موضوع راهبردهای بازاریابی تیاتر با بهره گیری از قابلیت شبکه های اجتماعی در تهران پرداخته ایم. پدیده ی تیاتر از هویتی همگانی و ارتباطی بهره مند است. تغییر شیوه های زندگی، زایش نیازها و دگردیسی بنیادی در مناسبات کسب و کار نشان می دهد نهادینه سازی آگاهانه ی تیاتر با بهره مندی از ظرفیت گسترده ی شبکه های گروهی و توان مقبول هنرهای نمایشی برای رسیدن به مدلی مطلوب در حوزهی بازاریابی مدرن امکان پذیر است.
    بر این اساس سوالات اصلی این پژوهش حاوی این پرسش هاست: مولفه های مدل بازاریابی برای تیاتر به سبب شبکه های اجتماعی همراه کدامند؟ وضعیت کنونی تیاتر و بازارهای آن به چه ترتیبی است؟ قوت و ضعف های آن چیست؟ و چه فرصت و تهدیداتی متوجه این بازار بالقوه است؟
    این پژوهش بر مبنای روش تحلیل راهبردی، نخبگی یا سوات (SWOT)، شناخت نقاط درونی و بیرونی، روش نمونه گیری هدفمند و حجم نمونه 40 نفر از متخصصین، با اعتبار سنجی ابزار تحقیق (پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ در محیط نرم افزار SPSS) بررسی شده است. همچنین حسب نوع شناسی محیط پیرامون و ترسیم وضعیت موجود و مطلوب، از تکنیک فاصله، اسپیس (SPACE) به ارزیابی موقعیت و انتخاب راهبردهای بهینه پرداخته است. یافته ها نشان می دهد مدل مطلوبی که با استفاده از قابلیت های شبکه های اجتماعی برای بازاریابی تیاتر توصیه می شود مدلی مبتنی بر راهبردهای SO یا راهبردهای تهاجمی است تا بتوان با بهره گیری از نقاط قوت داخلی و فرصت های رویدادهای خارجی، حداکثر موفقیت را در بازار کسب کرد.

    کلیدواژگان: تئاتر، بازاریابی، شبکه های اجتماعی، بازاریابی تئاتر، مدل بازاریابی
  • محمد هاشمی، امیر مازیار * صفحه 67

    این مقاله به تبیین جایگاه هامارتیا در نسبت بین نظریه ی تراژدی (در رساله ی فن شعر) و فلسفه اخلاق در رساله ی اخلاق نیکوماخوس) نزد ارسطو پرداخته است. هامارتیا در رساله می اخلاق نیکوماخوس کنشی است انتخاب گرانه که در آن قاعده ی حد وسط رعایت نشده باشد. در رساله می فن شعر نیز به ویژگی های نوعی از هامارتیا به مفهوم نوعی خطای اخلاقی که قهرمان تراژدی مرتکب می شود، پرداخته شده است. این پژوهش به این سوالات پاسخ داده که اولا هامارتیا با دگرگونی های بخت که تحت اضطرار سلب خیرهای بیرونی برای قهرمان تراژدی رخ می دهد چه نسبتی در فن شعر و اخلاق نیکوماخوس دارد. ثانیا هامارتیا در فن شعر و در نسبت با اخلاق نیکوماخوس چگونه تناقض میان فعالیت انتخاب گرانه می قهرمان تراژدی را با سلب خیرهای بیرونی از وی حل می کند و ثالثا چگونه هامارتیای تراژیک می تواند در نسبت با اخلاق نیکوماخوس تناقض میان فصول مختلف فن شعر (به خصوص فصل های سیزدهم و چهاردهم) را در مورد نوع برتر تراژدی رفع کند؟ نتیجه ی مقاله نشان می دهد که هامارتیای تراژیک نوعی از هامارتیاست که در آن قهرمان یا کنشی انتخاب گرانه را مرتکب می شود که در آن حد وسط رعایت نشده است یا در آستانه می ارتکاب این کنش از انجام آن سر باز می زند. اما در هر دو حالت، چون کنش، ناشی از یک قهرمان فضیلت مند است که در فضایی از اضطرار ناشی از سلب خیرهای بیرونی به آن دست زده یا در آستانه می دست زدن به آن بوده است، کنش وی هر چند ممکن است وی را برای مدتی از مسیر سعادت دور کند، اما اصل فضیلت مند بودن وی را مردود نمی کند. این پژوهش، پژوهشی کیفی و از نوع توصیفی - تحلیلی است و از داده های کتابخانه ای برای مجموعه می توصیف ها و تحلیل های خود بهره جسته است.

    کلیدواژگان: ارسطو، هامارتیا، فن شعر، اخلاق نیکوماخوس، دگرگونی بخت، واژگونی، شناسایی
  • سعید رستمی، رفیق نصرتی * صفحه 93

    در پژوهش پیش رو محققین سعی دارد با مبنا قرار دادن مباحث تحلیل گفتمان انتقادی بر اساس رویکرد نورمن فرکلاف و با توجه به مبانی ایدیولوژیک و نظریه های قدرت، به بررسی روابط و مناسبات قدرت بین شخصیت های نمایشنامه ی شب روی سنگ فرش خیس، داستان و گفتمان های موجود در این نمایش نامه بپردازد محقق می کوشد از میان گفتمان های حاضر در نمایشنامه ی شب روی سنگ فرش خیس، ضمن معرفی گفتمان های فرادست و فرودست، ابزارها، امکانات و قابلیت هایی که گفتمان فرادست با کمک آنها توانسته شرایط را طبق خواسته و رای خود پیش ببرد، شناسایی کند و همچنین دلایلی که گفتمان فرو دست از این امکانات بی بهره مانده و اینکه تحت تاثیر چه شرایطی مجبور به پذیرفتن شرایط حاکم شده است را مشخص کند.
    در آخر، با توجه به اینکه بازه ی زمانی روایت نمایشنامه ی شب روی سنگ فرش خیس در سال های ابتدایی پس از وقوع انقلاب ایران جریان دارد، تاثیر رخدادها و تغییرات اجتماعی در نمایشنامه ی شب روی سنگ فرش خیس بر موقعیت افراد فروش ست، فرادست، تغییر شرایط آنها و همچنین پیشبرد روایت در نگارش نمایش نامه توسط رانی مورد بررسی قرار گرفته است. از روش تحقیق در این پژوهش از منظر هدف، بنیادی است و به شیوه کتابخانه ای با روش تحلیلی - توصیفی انجام شده است و از نوع استدلال قیاسی بهره می برد.

    کلیدواژگان: رادی، گفتمان، تحلیل گفتمان انتقادی، قدرت، فرادست، فرودست، ایدئولوژی
  • سهند خیرآبادی، محمد شکری *، بیژن عبدالکریمی صفحه 113

    این مقاله بر آن است تا خودکشی زیباشناختی در جدال با تن کشی مذهبی با تکیه بر زیباشناسی کانت را با نگاه به دو نمایش نامه ی هیپولیت نوشته می اوریپید و عشق فدرا نوشته می سارا کین، مورد مداقه قرار دهد. این مسیر با دو ضرورت متفاوت در همگانی شدن حکم زیباشناختی همراه است؛ اول ضرورت لذت و دوم ضرورت توجه. آنچه نمایش نامه های یونان باستان را دربر می گیرد، ضرورت توجه است و آنچه ادبیات نمایشی مدرن را دربر می گیرد، ضرورت لذت و هر دو ضرورت، ریشه در فردیتی دارند که کانت برای اولین بار آن را در نقد سوم خود بررسی کرده است. ریشه ی ضرورت توجه، باورهای دینی و مذهبی است و ریشه می ضرورت لذت، زیبایی شناسی. فدرا در نمایش نامه می هیپولیت خویشتن را می کشد، زیرا با تکیه بر باور مذهبی، قصد دارد رضایت خدایان را همراه داشته باشد؛ در جدال با این مرگ، فدرا نیز در نمایش نامه می عشق فدرا خود را می کشد تا از هیپولیت انتقام بگیرد. به تعبیری، جایگاه اولی تن کشی است برای رضایت آسمان و جایگاه دومی، خودکشی است برای رضایت خویش. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اساسا حرکت کاراکتر های نمایشی از مالکیت تن برای خدایان، تا مالکیت تن برای خویش، ریشه در مبحث فردیت گرایی دارد؛ همین بس که واژه ی خود کشی تا پس از عصر رمانتیسیسم هیچ گاه وارد فرهنگ لغات نشده است. بنابر این، قیاس مرگ فدرای کلاسیک با مرگ فدرای مدرن در زیر لوای ضرورت های زیباشناختی و مذهبی است که معنا پیدا می کند و ریشه ی آنها در نقد سوم کانت، یعنی نقد قومی حکم است. اولی مرگی مذهبی دارد و دومی مرگی زیبایی شناساند. این پژوهش با روش کیفی صورت گرفته و نتیجه می گیرد که انسان در دوراهی انتخاب خود و خدا یا خدایان، خود را بر می گزیند.

    کلیدواژگان: کانت، ضرورت، خودکشی، سارا کین، فدرا، هیپولیت، اوریپید، زیبایی شناسی
  • نرگس یزدی، پوریا سمندری * صفحه 135

    از مهم ترین معضلات قرن بیست و یکم، معضلات زیست محیطی و هویتی است. معضلات زیست محیطی مانند گرمایش زمین، مصرف بی رویه پلاستیک، عدم توجه به ساختمان سازی بر اساس اصول معماری سبز، دفع نادرست زباله، بیابان زایی، جنگل زدایی، آلودگی آب های شیرین و غیره. علاوه بر آن، انسان ها از مسیله ای عمیق تر از استثمار، یعنی از عدم تعلق به هویت جمعی رنج می برند، مانند فراموشی هویت محله، عدم توجه به فرهنگ صلح و پرورش هوش محیط زیستی. در این پژوهش سعی می شود با ارایه ی شیوه های اجرایی تیاتر سبز در فضاهای شهری و روستایی، در نهایت راهکارهای عملی به دست آید. ضرورت مقاله حاضر، بهبود آگاهی شهروندان از حقایق محیط زیستی در اکوسیستم های مختلف است که به وسیله ی تیاتر سبز بررسی و اجرایی می شود. اجرای تیاتر سبز هم در فضای شهر (سالن های نمایش) و هم در فضای روستا (با استفاده از آیین های بومی) بر شناخت عمیق تر هویت محلی و بومی تاکید دارد. در این پژوهش با استفاده از مفاهیم و شیوه های اجرایی تیاتر سبز و تکنیک های تیاتر کاربردی، به گسترش آگاهی نسبت به هویت محله، اخلاق زیستی، هوش محیط زیستی و تفکر سبز بودگی در اکوسیستم فرهنگی کمک می شود. تیاتر سبز با هدف اصلاح برخوردهای بوم شناسانه، افزایش هوش محیط زیستی، اخلاق زیستی و فرهنگ صلح در اجتماعات مردمی شهروندان و مسیولین اجرا می شود تا گام هایی همه جانبه، استوار و مانا در جهت فرهنگ صلح، توسعه انسانی، توسعه روستایی و توسعه پایدار برداشته شود.

    کلیدواژگان: تئاتر سبز، محیط زیست، هوش محیط زیستی، اخلاق زیستی، فرهنگ صلح، توسعه پایدار
|
  • Dr. Seyyed Mostafa Mokhtabad Page 9
  • Reza Mahdi zadeh, Zeynab Naeemi Page 13

    Theater is an experience of performance that its fields of representation and creativity have always been considered according to the cognitive, educational and training needs of children. Explaining the four stages in his cognitive-developmental theory, Jean Piaget deals with how the individual emerges from sensory-motor activities to excellent intuitive activities with social life, rational thought, and reasoning operations. One of the salient features of the second stage of development as a pre-operational period (2to 7years) is the evolution of representational forms and the acceleration of conceptualization with pre-logical or quasi-logical reasoning, which can be done by children’s theater, and taking advantage from each of the elements of the performance, including the theatrical perspective and presenting images appropriate to this stage. This article seeks to answer the fundamental question of how the perceptual principles and components influencing the design of a play in children’s theater performance can bring to attention and influence children’s perception of space and place, based on their basic mindsets and mindsets based on spatial experience. The present qualitative research, based on library resources and reputable websites, considers the perceptual aspects of the relationship between the audience and the play to explore the components affecting perception and visual communication and mental interaction in the children’s Theater scenography, examining the Walt Disney Company’s executive model, and provides an effective model for analyzing the plays of this age group, arguing that recognizing the perceptual powers and how the child mentally interacts with the phenomenon of place and its components in performance, will lead to the internalization of the subject, story and concepts and will be the basis for externalization and creativity.

    Keywords: Place, Space, Children’s Theater, Scenography, JeanPiaget, Mental interaction, visual perception
  • Ali Alizadeh Gomari, Hamidreza Hosseini Dana, Bibi Sadat Mir Ismaili, Sayyedreza Naghibossadat Page 38

    In this article, while focusing on the three areas of theater as the ancient mass media, the marketing concepts and the capability of modern social networks, the researchers have studied the “theater marketing strategies using the capabilities of social networks in Tehran.”. The phenomenon of theater enjoys a public and communicative identity. Changing lifestyles, births, needs, and fundamental transformations in business relationship demonstrate the conscious institutionalization of theater, taking advantage of the vast capacity of group networks and the acceptable power of the performing arts, to achieve the desired model in the field of modern marketing. Accordingly, the main questions of this research are the following questions: What are the components of the marketing model for theater due to social networks? What is the current state of the theater and its markets? What are its strengths and weaknesses? And what are the opportunities and threats to this potential market? This research is based on the method of strategic analysis, elite or SWOT (SWOT), knowledge of internal and external points, purposeful sampling method, and the sample size of 40 experts, by validating the research tool (questionnaire) through Cronbach’s alpha in the environment. Software (SPSS) has been reviewed. Also, according to the typology of the surrounding environment and drawing the current and desired situation, from the distance technique; SPACE evaluates the situation and selects the optimal strategies. Findings show that the preferred model that is recommended by using social networking capabilities for theater marketing is a model based on SO strategies or offensive strategies to be able to take advantage of internal strengths and opportunities. Foreign events have achieved maximum success in the market.

    Keywords: theater, marketing, social networks, marketing theater, marketing model
  • Mohammad Hashemi, Amir Maziar Page 67

    This article is explained the position of Hamartia in the relationship between the theory of tragedy (in the treatise of Poetics) and the philosophy of ethics (in the treatise of Nicomachean ethics) by Aristotle. In Nicomachean ethics, Hamartia is a selective act in which the middle ground is not observed. Poetics also deals with the characteristics of a kind of Hamartia in the sense of a kind of moral error committed by the hero of a tragedy. This research has answered the questions that, first of all, what is the relation between Hamartia and the changes of fortune that occur under the urgency of depriving the outside good for the hero of the tragedy, in Poetics and Nicomachean ethics. Secondly, in Poetics and in relation to Nicomachean ethics, how does Hamartia resolve the contradiction between the selective activity of the tragedy hero by depriving him of external goodness, and thirdly, how tragic Hamartia can, in relation to Nicomachean ethics, resolve the contradiction between different chapters of poetry (especially the chapter Thirteenth and fourteenth) about the superior type of tragedy? The conclusion of the article shows that tragic hamartia is a type of hamartia in which the hero commits a selective act in which the middle ground is not observed or refuses to do so on the verge of committing this act. But in both cases, because the action is due to a virtuous hero who has committed it in an atmosphere of urgency due to the deprivation of external goodness, or has been on the verge of committing it, although his action may take him away from the path of happiness for a while, it does not reject the principle of his virtue. This research is a qualitative research of descriptive-analytical type and has used library data for its collection of descriptions and analyses.

    Keywords: Aristotle, Hamartia, poetics, Nicomachian Ethics, thechanges of fortune, anagnorsis, pripetia
  • Saeed Rostami, Rafiq Nosrati Page 93

    In the following research the author tries to study the power relations and the relationship among the characters of night on the wet pavemen_ a play by Akbar Radi_, the story of the play and the available discourses, specifically by basing critical discourse analysis according to ideological terms and theories of power. The researcher attempts to identify the tools, facilities, and capabilities through which the superior discourse was able to advance the situation according to its wishes and options, as well as the reasons why the inferior discourse lacked those facilities, and to determine under what circumstances it was forced to obey the ongoing circumstance, by analysis of the present discourses in the play. In the next step, the change of personality from a superior to lower position and vice versa from the perspective of discourse change is measured and explored. Finally, since the narration of night on the wet pavement has been chosen based on early years after Iran’s revolution, the effect of events and social changes in night on the wet pavement on upper and lower people, changing their circumstances and also leading the narrative has been investigated by Radi during the play. In this study the research method is fundamental in the point of goal and has been done in library style with analytic - descriptive in argument of analogy.

    Keywords: Radi, discourse, critical discourse analysis, power, superior, inferior, ideology
  • Sahand Kheirabadi, Mohammad Shokri, Bijan Abdolkarimi Page 113

    Kant’s third critique’s emphasis is on the analysis of the beautiful, individuality of the subject along with the possibility of aesthetic judgement’s universality. On the one hand, Kant considers the attainment of universal validity favorable in two essential forms of pleasure and attention, and on the other hand, deems the issue of collectivity significant for the theme of individualism as universal validity is necessary for aesthetic judgement , it is therefore possible to envision two different outlooks for individuality in the third critique; one in which the necessity addresses its foundation and the other in which its structure is to be based on the necessity of pleasure. The evolution of this course in classical and modern literature will be studied. What constitutes the classical literature is the necessity of attention and what embraces modern literature is the necessity of pleasure and both necessities are rooted in individuality. The very essence of the necessity of attention is the sacred and religious beliefs and the root of the necessity of pleasure is aesthetics. Phaedra kills himself in Hippolytus’ play because he intends to take the pleasure of the gods with him by relying on religious belief. In the struggle with this death, Phaedra kills himself in the play of Phaedra’s love to take revenge on Hippolytus. In other words, the first place is suicide for the satisfaction of heaven and the second place is suicide for one’s own satisfaction. Basically, the movement of theatrical characters from the ownership of the body for the gods to the ownership of the body for itself is rooted in the issue of individualism; It is enough that the word suicide has never entered the dictionary since the era of Romanticism. Thus, the analogy between the death of the classical Phaedra and the death of the modern Phaedra is under the banner of aesthetic and religious necessities, which find their roots in Kant’s third critique. The first has a religious death and the second an aesthetic death. This evolution and sum of all these topics can form the structure of this research. Where man chooses himself at the crossroads of his choice and the gods.

    Keywords: Kant, necessary, suicide, Sarah Kane, Phaedra, Hippolytus, Euripides, Aesthetic
  • Narges Yazdi, Pouriya samandari Page 135

    Environmental and identity issues are among the most prominent problems of the 21 century. Some of the environmental problems are global warming, excessive consumption of plastic, lack of observance of green architecture principles in the construction of buildings, inappropriate trash disposal, desertification, deforestation, pollution of freshwater, etc. Moreover Humans suffer from issues much deeper than exploitation, namely not belonging to a collective identity; by way of example, forgetting the neighborhood identity, no heed to the peace culture and cultivating environmental intelligence. In this research, an attempt has been made to eventually achieve practical solutions by providing executive methods of green theatre in urban and rural spaces. This study might hopefully help raise citizens’ awareness of environmental facts in various ecosystems that are investigated in Green Theatre. Green Theatre in urban space (in theatre buildings) and in rural space (through indigenous rituals) places particular emphasis on a deeper understanding of local and indigenous identity. This research is aimed at improving citizens’ awareness of the neighborhood identity, living ethics, environmental intelligence, thinking of greenness in various ecosystems through practices and concepts of green theatre and applied theatre. Green theatre is performed with the aim of reforming ecological approaches, improving environmental intelligence, bioethics and a culture of peace in public societies (citizens and officials) in order to take decisive, firm and lasting steps towards a culture of peace, human, rural and sustainable development.

    Keywords: Green Theatre, The Environment, EnvironmentalIntelligence, Living Ethics, Peace Culture, Sustainable Development