فهرست مطالب

روانشناسی معاصر - سال پانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

نشریه روانشناسی معاصر
سال پانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عزیز علیزاده*، منوچهر کلارستاقی، مهدی پورمحمد، فرزانه صفوی منش صفحات 1-12

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر پیام های دووجهی بر میزان ترغیب کنندگی پیام های ضد مصرف مواد مخدر بر اساس مدلسازی رایانشی و برای رسیدن به پیام های تاثیرگذارتر و ترغیب کننده تر است. ترغیب کنندگی پیام ها با میزان قوت بحث درک شده آن ها توسط مخاطبان، سنجیده می شود. در این تحقیق، ابتدا با استفاده از رهیافت پژوهش های تکوینی، روشی برای سنجش میزان قوت بحث پیام ها توسعه یافت. سپس از سه نوع پیام با سه نوع بحث و مشخصه های قالبی متفاوت، 2 نوع پیام دووجهی (با ساختار موافق/مخالف و مخالف/موافق) و یک نوع پیام یک وجهی، استفاده شد. پیام ها در قالب پرسشنامه بر خط به مخاطبان که شامل 46 نفر بودند ارایه و توسط آن ها رتبه بندی شد. در بین 46 نفر شرکت کننده در آزمون، 36 نفر بدون تجربه مصرف مواد مخدر و 10 نفر با تجربه مصرف مواد مخدر بودند. در پرسشنامه از شرکت کنندگان درباره قضاوت آن ها نسبت به اثرگذار بودن پیام ها بر خود و یا دوستان نزدیکشان پرسیده شد. میانگین آماری و انحراف معیار قوت بحث 3 نوع پیام برای دو گروه با/بدون تجربه مصرف مواد مخدر مورد مقایسه قرار گرفت و برای مدلسازی تاثیر سایر عوامل دخیل در ترغیب کننده بودن پیام ها (به غیر از نوع پیام و سابقه مصرف داشتن/نداشتن) از مدل بندی اثرات آمیخته استفاده شد. نتایج نشان داد که پیام های دووجهی ترغیب کننده تر از پیام های تک وجهی است و پیام های دووجهی با ساختار موافق/مخالف بیشترین تاثیر را بر افراد، چه با سابقه مصرف مواد مخدر و چه بدون سابقه مصرف مواد مخدر دارد. در این نوع پیام های دو وجهی، وجه اول پیام چنانچه موافق باورهای افراد باشد، نقش لنگر ذهنی را بازی کرده و در افزایش تاثیرگذاری پیام بسیار موثر است.

    کلیدواژگان: پیام های ترغیب کننده، مدلسازی رایانشی، پیام های دو وجهی، ترغیب
  • رضا خجسته مهر*، مژگان داتلی بگی، ذبیح الله عباس پور صفحات 13-27

    مدارا نقش تاثیر گذاری در ایجاد آرامش و سازگاری در زندگی مشترک ایفا می کند و موجب ثبات زندگی زناشویی می شود. براساس آموزه های اسلامی، مدارا بهترین روش برخورد با تفاوت ها در عرصه روابط زوجین است. هدف این پژوهش، ساخت و اعتباریابی مقیاسی برای سنجش مدارا در روابط همسران بود. ماده های این مقیاس با بهره گیری از متون دینی (آیات قرآن ، احادیث، و دیدگاه مفسرین) تهیه شد و همچنین، تعدادی از متخصصان دینی و روانشناسان خانواده، روایی محتوایی آن را تصدیق کردند. ساخت و ارزیابی ویژگی های روان سنجی این مقیاس در 5 مطالعه جداگانه انجام شد. در مطالعه اول، پایایی مقیاس مقدماتی به روش آلفای کرونباخ و با نمونه ای80 نفری از زنان و مردان متاهل برابر 93/0 به دست آمد. درمطالعه دوم با نمونه ای560 نفری از مردان و زنان متاهل و با بهره گیری از تحلیل عامل اکتشافی (EFA)، ساختار4 عاملی و20 ماده ای این مقیاس کشف شد. 4 عامل آن عبارت اند از: 1. همدلی و پذیرش همسر؛ 2. کنترل هیجانی و صبر و تحمل؛ 3. تسهیل فرایند رشد و شکوفایی همسر؛ 4. احسان و گذشت نسبت به همسر. همچنین، در مطالعه دوم پایایی هر یک از عوامل مدارا به روش آلفای کرونباخ محاسبه شد و همگی نشانگر همسانی درونی مناسب مقیاس بود. در مطالعه سوم، روایی سازه هم زمان با نمونه ای 100 نفری از مردان و زنان متاهل و در مطالعه چهارم، پایایی مقیاس به روش بازآزمایی با نمونه ای 30 نفری تایید شد. در مطالعه پنجم با نمونه ای 369 نفری از مردان و زنان متاهل و با بهره گیری از تحلیل عامل تاییدی (CFA) ساختار 4 عاملی مقیاس تایید شد. براساس نتایج این پژوهش می توان مقیاس مدارا در روابط همسران (TSRS) را  به عنوان ابزاری معتبر برای سنجش مدارا در روابط زن و شوهر به کار گرفت.

    کلیدواژگان: مقیاس مدارا، رویکرد اسلامی، ازدواج، کیفیت زناشویی
  • سمانه ایزد خواست، فاطمه گلشنی* صفحات 29-39
    هدف

     این پژوهش مقایسه کمال‎گرایی، سبک‎های فرزندپروری و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به وسواس فکری- عملی و زنان سالم بود.

    روش

    پژوهش توصیفی از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مبتلا به وسواس منطقه 5، 11، 13 و 19 تهران در سال 1397 بود که از بین این افراد 44 نفر از مراجعه کنندگان به کلینیک های مشاوره و روانشناسی  با استفاده از مصاحبه بالینی ساختار یافته و پرسشنامه وسواس مادزلی به صورت در دسترس انتخاب شدند. همچنین 40 فرد غیر مبتلا به وسواس فکری- عملی که از لحاظ ویژگی های جمعیت شناختی با گروه وسواس همتا شده بودند با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس نیز انتخاب شدند. آزمودنی های دو گروه به پرسشنامه وسواس مادزلی، مقیاس کمال‎گرایی هیل، مقیاس سبک‎های فرزندپروری بامریند و پرسشنامه کیفیت زندگی پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده‎ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) در  SPSS-18 استفاده شد.

    یافته‎ ها

    نشان دادند که بین دو گروه در متغیرهای کمال‎گرایی و کیفیت زندگی تفاوت معناداری وجود داشت (05/0>P) . اما بین سبک‎های فرزندپروری در دو گروه تفاوت معنادار مشاهده نشد (05/0<p).

     نتایج

     این پژوهش لزوم توجه به کمال گرایی و کیفیت زندگی در تشخیص و طرح ریزی الگوی درمان برای اختلال وسواس را خاطر نشان می سازد.

    کلیدواژگان: وسواس فکری- عملی، کمال‎گرایی، سبک‎های فرزندپروری، کیفیت زندگی
  • الهه قدبرزاده، محسن گل پرور صفحات 41-52

    تلاش گروهی برای ارتقاء سرمایه عاطفی در ارتقاء نیرو و نشاط افراد در محیط های کار نقشی بی بدیل بازی می کند. این پژوهش با هدف تعیین رابطه سرمایه گذاری جمعی عاطفی با کارآمدی حل تعارض با توجه به نقش واسطه ای سرمایه عاطفی و منابع کارآمدی حل تعارض انجام شد. در یک طرح همبستگی مبتنی بر مدل سازی معادله ساختاری، 194 نفر ار کارکنان صنایع شیر آلاس از طریق نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندکان به پرسشنامه سرمایه گذاری جمعی عاطفی (1397/2018)، پرسشنامه سرمایه عاطفی (1395/2016)، پرسشنامه کارآمدی حل تعارض (2000) و پرسشنامه منابع کارآمدی حل تعارض (2007) پاسخ دادند. نتایج نشان داد بین سرمایه گذاری جمعی عاطفی با سرمایه عاطفی، کارآمدی حل تعارض و منابع کارآمدی حل تعارض رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. تحلیل بوت استراپ و مدل سازی معادله ساختاری نشان داد که به ترتیب سرمایه عاطفی و منابع کارآمدی حل تعارض متغیر واسطه کامل در رابطه سرمایه گذاری جمعی عاطفی با کارآمدی حل تعارض هستند. به نظر می رسد از طریق سرمایه گذاری جمعی عاطفی می توان زمینه را برای ارتقاء سرمایه عاطفی و منابع کارآمدی حل تعارض و سپس کارآمدی حل تعارض کارکنان در محیط کار فراهم نمود.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری جمعی عاطفی، سرمایه عاطفی، کارآمدی حل تعارض، منابع کارآمدی حل تعارض، کارکنان صنایع
  • نسرین بقائی، محمدرضا صفاریان طوسی*، غلامرضا خوی نژاد، غلامرضا خدیوی صفحات 53-67
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثر میانجی گری احساس تنهایی بر رابطه ناگویی هیجانی با بهزیستی روانشناختی در ننوجوان دختر با مشکلات روان- تنی بود.

    مواد و روش ها

    از بین کلیه دانش آموزان دختر نوجوانی که در مقطع متوسطه دوره دوم در ناحیه 2 آموزش پرورش شهر مشهد در سال تحصیلی 97-96 مشغول به تحصیل بودند و به دفاتر مشاوره ندارس خود مراجعه کرده بودند به روش نمونه گیری خوشه ای در مرحله اول و  گام دوم غربالگری با مقیاس شکایات روان-تنی (تاکاتا و ساکاتا)  ،   103 نفر انتخاب شدند.این گروه نمونه ابزارهای دیگر پژوهش حاضر یعنی مقیاس های بهزیستی روانشناختی (ریف)، ناگویی هیجانی (تورنتو) ، احساس تنهایی (دهشیری و همکاران) را پاسخ دادند.. جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای Spss24 و Smartpls2 و بر مبنای روش معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ناگویی هیجانی دارای رابطه معنی داری با بهزیستی روان شناختی دختران نوجوان با مشکلات روان تنی می باشد و احساس تنهایی در این رابطه نقش میانجی گری جزیی دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش حاضر اهمیت برنامه ریزی و ارایه بسته های آموزشی و درمانی مناسب به منظور افزایش بهزیستی  روان شناختی در راستای کاهش مشکلات روان تنی دانش آموزان را با مدنظر قرار دادن احساس تنهایی و مشکل ناگویی هیجاpls2نی دانش آموزان به مسیولین آموزش وپرورش یادآور می شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، احساس تنهایی، ناگویی هیجانی، مشکلات روان تنی، نوجوانان دختر
  • فائزه صلایانی، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد*، سید کاظم رسول زاده طباطبائی، مریم مشتاقی، مهسا رزمگر صفحات 69-82

    طلاق عاطفی مرحله ای از زندگی یک زن و شوهر است که در آن احساسات و عواطف مثبت زوجین برای یکدیگر کمرنگ شده و احساسات منفی جایگزین احساسات مثبت می شوند. این پژوهش با هدف تعیین نقش واسطه ای رضایت جنسی در رابطه سبک های عشق ورزی با طلاق عاطفی انجام گرفت. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بود. شرکت کنندگان در پژوهش 418 نفر (97 مرد و 321 زن) بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های طلاق عاطفی گاتمن، فرم کوتاه مقیاس نگرش های عشق (LAS) و مقیاس رضایت جنسی(ISS) را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر صورت گرفت. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین سبک های عشق ورزی رمانتیک،  دوستانه، واقع گرایانه، شهوانی و فداکارانه و نیر رضایت جنسی با طلاق عاطفی همبستگی معناداری وجود دارد (0.05 >p). نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد که رضایت جنسی نقش واسطه ای معناداری بین سبک های عشق ورزی و طلاق عاطفی دارد. براساس یافته های تحقیق، رضایت جنسی و سبک های عشق ورزی بر طلاق عاطفی تاثیر می گذارند و توجه به این دو متغیر در پیشگیری از طلاق عاطفی مهم و ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، سبک های عشق ورزی، رضایت جنسی
  • عباس بخشی پور رودسری، تورج هاشمی نصرت آباد، افسانه جوربنیان*، مجید محمودعلیلو، رضا عبدی صفحات 83-98

    اختلال اضطراب اجتماعی یکی از شایع ترین اختلالات روانشناسی به شمار می رود. هدف از اجرای این پژوهش بررسی روابط ساختاری عوامل روانی- اجتماعی موثر بر اضطراب اجتماعی بوده است که در آن مولفه هایی همچون سبک والدگری مستبدانه، تنظیم هیجان، حساسیت اضطرابی، اجتناب رفتاری، حمایت اجتماعی ادراک شده و نشخوار ذهنی در قالب یک مدل مورد مطالعه قرار گرفته اند.  مطالعه حاضر از نوع همبستگی با رویکرد تحلیل مسیر بود که در آن متغیرهای مورد مطالعه با اجرای پرسشنامه های علایم اضطراب اجتماعی، سبک های فرزند پروری، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان، مقیاس حساسیت اضطرابی، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده، مقیاس اجتناب شناختی رفتاری و مقیاس پاسخ های نشخواری روی 410 (210 دختر و 200 پسر) دانشجوی مشغول به تحصیل دانشگاه تبریز موردبررسی قرار گرفته اند و داده های به دست آمده از طریق نرم افزارهای آماری  SPSS21 و AMOS23 تحلیل شدند. نتایج تحلیل ها نشان داد که اضطراب اجتماعی با درصد بالایی از معناداری (001/0>P) از سبک والدگری مستبدانه، ضعف در تنظیم هیجان و حساسیت اضطرابی اثر می پذیرد و بر احساس فقدان حمایت اجتماعی، اجتناب رفتاری و نشخوار ذهنی اثر می گذارد، همچنین احتساب شاخص های برازش مدل نهایی نشان از برازندگی مطلوب مدل مورد مطالعه داشت. طبق نتایج مشخص می شود که سبک والدگری مستبدانه به عنوان یک عامل زمینه ای تا چه اندازه می تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم پیامدهای مخرب کوتاه و بلندمدتی در زمینه های مربوط به تنظیم هیجان، حساسیت اضطرابی، رفتارهای اجتنابی، احساس حمایت اجتماعی و مهم تر از همه، اضطراب اجتماعی ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، روابط ساختاری، والدگری
  • حمیدرضا حسن آبادی، هومن رجبی، مسعود غلامعلی لواسانی، جواد اژه ای صفحات 99-122

    دیسلکسیا یا آسیب واژگانی یک ناتوانی یادگیری ویژه است که بوسیله دشواری‌های غیر منتظره در تشخیص کلمات، روان خوانی، رمزگشایی و هجی کردن مشخص می شود. شواهد پژوهشی نشان می‌دهند که تقریبا 80 درصد از دانش‌آموزانی که به صورت ناتوان در یادگیری تشخیص داده می‌شوند در ابتدا نقص‌هایی در مهارت‌های خواندن دارند. هدف مطالعه حاضر، بررسی کارآمدی آموزش خواندن بر مبنای معماری چند مولفه ای حافظه کاری در 4 دانش آموز دارای اختلال یادگیری ویژه در خواندن در یک طرح آزمایشی تک آزمودنی (AB) بود. آموزش در قالب 20 جلسه ارایه شد و داده‌ها با استفاده از تحلیل دیداری و شاخص‌ اندازه اثر و با بهره‌گیری از نرم افزار (R) تحلیل شدند. تحلیل ناهمپوشانی همه جفت ها (NAP) افزایش معنی دار در عملکرد خواندن 4 شرکت کننده را نسبت به خط پایه نشان داد. به نظر می رسد یافته های این مطالعه پیشرو، نویدبخش ارایه رویکردی چندمولفه ای به درمان اختلالات یادگیری ویژه باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی واج شناختی، اصول الفبایی، دیسلکسیا، طرح آزمایشی تک- آزمودنی، معماری چند مولفه ای حافظه کاری
  • مریم قهرمانی اوچقاز، پروانه محمدخانی، محمد حاتمی، رامین محمدرضایی صفحات 123-136

    تحقیق حاضر با هدف مقایسه درمان مبتنی بر شفقت و درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن برکاهش ترس از شفقت و خودسرزنشگری افراد مبتلا به نارسایی قلبی انجام شد. طرح پژوهش حاضر آزمایشی از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه بیماران مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به کلینیک نارسایی مرکز قلب تهران بودند که از بین آنها 10 نفر برای هر گروه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل به صورت تصادفی منتصب شدند. اعضای هر سه گروه هم در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه های ترس از شفقت و خودسرزنشگری پاسخ دادند. داده های حاصل از این تحقیق با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند که برای این منظور از نسخه ی 21 نرم‌افزار SPSS استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت و شناخت درمانی مبتنی بر حضور ذهن تاثیر معناداری بر کاهش ترس از شفقت و خودسرزنشگری بیماران قلبی دارند(001/0P<). علاوه براین، نتایج آزمون های تعقیبی نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت نسبت به شناخت درمانی مبتنی بر حضور ذهن تاثیر بیشتری در کاهش ترس از شفقت دارد با این حال در کاهش خودسرزنشگری بیماران مبتلا به نارسایی قلبی بین دو درمان تفاوت معناداری یافت نشد. با توجه به یافته های حاصل از این تحقیق کادر درمانی فعال در حوزه بیماری های مزمن بهتر است که مداخلات و درمانهای روانشناختی را در اولویت برنامه های درمانی خود جهت کمک به بیماران مبتلا به نارسایی قلبی قرار دهند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن، ترس از شفقت، خودسرزنشگری، نارسایی قلبی
  • سلمان زارعی* صفحات 137-148

    شناسایی عوامل خطر خودکشی در پیشگیری از آن در بین نوجوانان بسیار مهم است. از این رو پژوهش حاضر باهدف تعیین نقش واسطه ای نشخوار فکری در رابطه بین رخدادهای استرس زا زندگی با ایده پردازی خودکشی انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر نورآباد در سال تحصیلی 2020-2019 / 1399- 1398  بود. از این جامعه تعداد 318 نفر با استفاده از روش نمونه برداری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از سیاهه رخدادهای استرس زا زندگی[1] (پیکل، برجیت، پروسوف و اولنهوث[2]، 1971)، مقیاس پاسخ نشخواری[3] (نولن-هوکسما و مورو[4]، 1991) و مقیاس ایده پردازی خودکشی بک[5] (1979) گردآوری و با استفاده از همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد اثر مستقیم رخدادهای استرس زا زندگی بر نشخوار فکری (49/0=β، 001/0P<)، اثر مستقیم نشخوار فکری بر ایده پردازی خودکشی (68/0=β، 001/0P<) و اثر مستقیم رخدادهای استرس زا زندگی بر ایده پردازی خودکشی (11/0=β، 01/0P<) مثبت معنادار است. همچنین، نتایج نشان داد که نقش واسطه ای نشخوار فکری در رابطه رخدادهای استرس زا زندگی با ایده پردازی خودکشی معنادار است (33/0=β، 01/0P<). بر اساس یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که رخدادهای استرس زا زندگی و نشخوار فکری به عنوان یک متغیر شناختی دو مولفه مهم اثرگذار بر ایده پردازی خودکشی در بین نوجوانان است.

    کلیدواژگان: اندیشه پردازی خودکشی، رخدادهای استرس زا زندگی، نشخوار فکری
|
  • Aziz Alizadeh*, Manouchehr Kelarestaghi, Mehdi Purmohammad, Farzaneh Safavimanesh Pages 1-12

    The aim of this research is studying of 2-sided message’s effects on persuasiveness of anti-drug messages by computational modeling method. It’s been done for getting more effective and more persuasive messages. Persuasiveness of messages is measured be perceived argument strength of them which is determined by audiences. In this research, according to formative researches, a method for measuring the perceived argument strength was developed. Then 3 types of messages with 3 different arguments and frames was used which 2 types of 2-sided messages (Anti/Pro and Pro/Anti) and 1 type of single-side messages was examined. The messages were displayed to the audiences through on-line questionnaires. Audiences were involved 10 persons with drug abusing experiences and 36 persons without any drug related experiences. In the questionnaires, audiences were asked about effectiveness of messages on them and their close friends. The comparison of means and standard deviations was done for 3 types of messages which ranked according their perceived argument strengths by 2 groups (with/without drug experiences) of audiences. In order to modeling the effects of factors other than (types of message and drug experience), mixed effects models were run to the data. The results showed that 2-sided messages are more persuasive than 1-sided messages and 2-sided messages with anti/pro frames are most effective messages to audiences with or without drug abusing experiences. In this type of messages, if first side of message be consistent with audience’s beliefs, then it will act like mental anchor and increases effectiveness of messages.

    Keywords: Persuasive Messages, Computational Modeling, 2-sided Messages, Persuasion
  • Reza Khojasteh Mehr*, Mozhgan Datli Bagi, Zabihollah Abbaspour Pages 13-27

    Tolerance has an influential role in peace making and adjustment in marital life and helps couples to have a stable marital life. According to the Islamic teachings, tolerance is the best way of dealing with couples’ differences in their relationships. The current research aims to develop and validate a scale to measure tolerance in spouses’ relations based on the Islamic approach. The items of the scale were prepared using religious texts (Quranic verses, Sayings, and Religious Interpretatorschr('39') Comments) and the validity of the scale was verified by a number of religious experts and family psychologists. Development and evaluation of psychometric properties of the scale were performed in five studies. In the first study, the reliability of the initial scale was calculated using the Cronbachchr('39')s alpha as .93 in a sample of 80 married men and women. In the second study, using a sample of 540 married men and women, 4 factors (acceptance and empathy toward to spouse,  emotional control and patience, facilitating the process of spousechr('39')s growth and actuation toward spouse, and beneficence and forgiveness toward spouse) and 20 items were discovered using Exploratory Factor Analysis (EFA). In the second study, the reliability coefficients of each factor were calculated using Cronbachchr('39')s alpha coefficient and all of them were indicative of the proper internal consistency of the scale. In the third study, using a sample of 100 married women couples, the concurrent validity of the scale was confirmed, and in the fourth study, using a 30-member sample, the reliability of the scale was confirmed using re-test method. In the fifth study, using a sample of 369 married men and women, the four-factor scale of the scale was confirmed using Confirmatory Factor Analysis (CFA). According to the results, the Tolerance in Spouses’ Relations Scale (TSRS) can be used as a valid tool for measuring tolerance in spouses’ relations.

    Keywords: tolerance scale, Islamic approach, marriage, marital quality
  • Samaneh Ezad Khast, Fatemeh Golshani* Pages 29-39

    This study performed to Comparison of Perfectionism, Parenting styles and Quality of Life in Women with Obsessive-Compulsive Disorder and Healthy women. The design of the study is descriptive-causal comparative. The statistical population included all women with obsessive-compulsive disorder in Tehran's 5th, 11th, 13th and 19th districts in 1397. In this study, 44 patients referring to counseling and psychiatric clinics were selected using a clinical interview and Maudsley Obsessive- Complsive Inventory in- Access convenient . Also, 40 normal individuals who were matched in terms of demographic characteristics with obsessive compulsive group were selected using available sampling method. The subjects of the two groups responded to the Maudsley Obsessive- Complsive Inventory, baumarind parenting styles Scale, Hill’s perfectionism inventory and Quality of Life Questionnaire. Data analysis was performed using multivariate analysis of variance (MANOVA) in SPSS-18. The results showed that there was a significant difference between the two groups in perfectionism and quality of life (P<0.05). However, there was no meaningful difference between parenting styles in two groups (P<0.05). The results of this study point to the importance of perfectionism and quality of life in diagnosing and designing a treatment pattern for obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Obsessive-Compulsive Disorder, Perfectionism, Parenting Styles, Quality of Life
  • Elaheh Ghadirzadeh, Mohsen Golparvar Pages 41-52

    Collective effort to enhance affective capital plays a unique role in promoting people's strength and vitality in work environments. This research was carried out with the aim of determining the relationship between affective-collective investment and conflict resolution efficacy with considering the mediating role of affective capital and sources of conflict resolution efficacy. In a correlation design based on structural equation modeling, 194 employees of Allas Milk Factory in Isfahan, trough convenience sampling participated in this study. The participants responded to the Affective-Collective Investment Questionnaire (1397/2018), Affective Capital Questionnaire (1395/2016), Conflict Resolution Efficacy Questionnaire (2000), and Sources of Conflict Resolution Efficacy Questionnaire (2007). Results revealed that there is a positive significant relationship between affective-collective investment with affective capital, conflict resolution efficacy and sources of conflict resolution efficacy. Results of bootstrap test and structural equation modeling indicated that affective capital and sources of conflict resolution efficacy are complete mediators on the relationship between affective-collective investment and conflict resolution efficacy. It seems that, through the strengthening of affective- collective investment, it is possible to create the context for the promotion of affective capital and sources of conflict resolution efficacy and then the conflict resolution efficacy in the workplace.

    Keywords: affective-‌collective investment, affective capital, conflict resolution efficacy, sources of conflict resolution efficacy, industry workers
  • Nasrin Baghaei, MohammadReza Saffarian Toosi*, Gholamreza Khoy Nezhad, GholamReza Khadivi Rofugar Pages 53-67
    Objectves

    The Aim of this research was the effect of mediation role of loneliness on alexithymia and psychological well-being in adolescent girl with psychosomatic problems.

    Method

    Among all high school female adolescents who in 2017-2018 had reffered to Mashhad education district 2 school counseling centers with psychosomatic problems complaints, 103 adolescents were selected, on the basis of cluster sampling method  and  then by Psychosomatic problems(Takata & Sakata) scale screening.The sample responded to Psychological Well-being (Ryff), Alexithymia Scale(Torento), Fear of negative evaluation (Leary) and Sense of loneliness (Dehshiri et all). After questionaies conducting and data collecting, data analysis was performed in descriptive and inferential statisticsin the way of multivariate analysis and structural equation modeling, using Spss24 and SmartPLS2  .

    Results

    findings demonstrated that alexithymia significantly related negatively to the psychological well-being among female adolescent and loneliness mediated this relation partially.

    Conclusion

    The results of this study remind Education officials the importance of planning and providing appropriate educational and therapeutic packages in order to increase the psychological well-being of students, considering their feeling of loneliness and the problem of alexithymia so as to reduce the students psychosomatic problems.

    Keywords: psychological well-being, alexithymia, loneliness, psychosomatic problems, Adolescent Girls
  • Faezeh Salayani, Mohammadjavad Asghari Ebrahimabad*, Seyedkazem Rasoolzadeh Tabatabaei, Maryam Moshtaghi, Mahsa Razmagar Pages 69-82

    Emotional disengagement is a stage in a couple's life in which the couple's positive feelings fade away and negative feelings replace them. The aim of this study was to determine the mediating role of sexual satisfaction in the association of love styles and emotional disengagement in married individuals. This was a descriptive correlational study. There were 418 participants (97 males and 321 females) selected through convenience sampling and completed the Emotional Disengagement and loneliness Scale, Love attitude scale and sexual satisfaction inventory. Data were analyzed using Pearson correlation and path analysis. The results of Pearson correlation revealed that there were significant relationships between Eros love styles, Storge, Pragma, Mania, Agape and also sexual satisfaction was significantly correlated with emotional disengagement. The results of path analysis also revealed that sexual satisfaction mediated the relationship between love styles and emotional disengagement. According to the results, sexual satisfaction and love styles have an influence on emotional disengagement and attention to these variables seems important and necessary to prevent emotional disengagement.

    Keywords: Emotional Disengagement, Love Styles, Sexual Satisfaction
  • Abbas Bakhshipour Roudsari, Touraj Hashemi Nosrat Abad, Afsaneh Joorbonyan*, Majid Mahmood Alilou, Reza Abdi Pages 83-98

    Social anxiety disorder is one of the most common psychological disorders. The purpose of this study was to investigate the structural relationships between psychosocial factors affecting social anxiety in which elements such as authoritarian parenting, emotion regulation, anxiety sensitivity, behavioral avoidance, perceived social support, and rumination examined. The present study was correlational with path analysis approach in which variables measured through the implementation of social anxiety symptoms questionnaire, parenting styles, difficulty setting in emotion regulation, anxiety sensitivity scale, multidimensional scales of perceived social support, Cognitive-behavioral avoidance scale and ruminal response scale on 410 (210 females and 200 males) students of University of Tabriz. Obtained Data analyzed through AMOS 23 and SPSS 21 statistical software. The analysis shows that the Authoritarian parenting style, weakness in emotion regulation and anxiety sensitivity with a high degree of significance (P <0.001) affect social anxiety and Social anxiety also significantly affects the lack of perceived social support, avoidance of behavior and rumination. Also, the values of fitting indices of the final model showed the optimal fit of the proposed model. According to the finding authoritarian parenting style as a beginning factor how can, directly and indirectly, produce short and long-term maladaptive consequences in areas such as emotion regulation, anxiety sensitivity, behavioral avoidance, perceived social support and most important of all social anxiety.

    Keywords: social anxiety, structural equation, parenting
  • Hamidreza Hassanabadi, Homan Rajabi, Masoud Gholamali Lavasani, Javad Ejei Pages 99-122

    Dyslexia is a special learning disorder that specified by unexpected difficulties in words distinguishing, Reading fluency, spelling and decoding. Research evidence display that almost 80% of student who are distinguishing as learning disability, First, there are defects in reading skills. The purpose of this study was to investigate the efficacy of reading Instruction based on working memory multi-component architecture in 4 students with specific learning disorder in reading in an AB design. Intervention was presented in 20 sessions and data were analyzed using visual analysis and effect size index by R software. The disintegration analysis of all pairs (NAP), reflected a significant increase in the reading performance of the 4 participant than to the base line item. Findings of this initial and pioneer study seem promising to provide a multicomponent approach to treatment of multi-component deficits in specific learning disorders.

    Keywords: working memory Multi-component Architecture, phonological awareness, alphabetic principle, single case experimental design
  • Maryam Ghahremani Ochghaz, Parvaneh Mohammadkhan, Mohammad Hatami, Ramin Mohammadrezaie Pages 123-136

    The present study was conducted with the aim to compare compassion-based therapy and mindfulness-based cognitive therapy to reduce fear of compassion and Self-criticism in people with heart failure. The design of the present study was a quasi-experimental. The statistical population of this study was all patients with heart failure referred to the failure center clinic of Tehran Heart Center, from which 10 people were selected for each group using available sampling method, for one experimental group, compassion-based therapy and for the second experimental group, mind-based therapy were performed, and members of all three groups answered the fear of compassion and Self-criticism questionnaires in two stages of pre-test and post-test. The obtained data from this study were analyzed using multivariate analysis of covariance, for this purpose, SPSS/21 software was used. The results of the present study showed that compassion-based therapy and cognitive therapy based on the presence of mind have a significant effect on reducing the fear of compassion and Self-criticism of heart patients (P <0.001). In addition, the results of the present study showed that compassion-based therapy has a greater effect on reducing fear of compassion than cognitive therapy based on the presence of the mind. However, no significant difference was found between the two treatments in reducing Self-criticism in patients with heart failure. According to the findings of this study, the active medical staff in the field of chronic diseases is better to prioritize psychological interventions and treatments in their treatment programs to help patients with heart failure.

    Keywords: compassion-based therapy, mind-based cognitive therapy, fear of compassion, Self-criticism, heart failure
  • Salman Zarei* Pages 137-148

    Identifying suicide risk factors is important in intervening in suicide among adolescents. So, the aim of current study was to investigate the mediating role of rumination in the relationship between stressful life events and suicide ideation. The research design was descriptive – correlational. From the male adolescents’ population of Nourabad in academic year of 2019-2020, a total of 318 high school students were selected via multistage cluster sampling method and were tested using Stressful Life Events Inventory (Paykel, Brigitte, Prusoff & Uhlenhuth, 1971), Ruminative Response Scale (Nolen-Hoeksema & Morrow, 1991) and Beck Scale For Suicide Ideation (1979). To analyze the data Pearson correlation and structural equation modeling were conducted. The results showed that direct effect of stressful life events on rumination (β = 0.49, P< 0.001), direct effect of rumination on suicide ideation (β = 0.68, P< 0.001), and the direct effect of stressful life events on suicide ideation (β = 0.11, P< 0.01) were significantly positive. Also, results showed that the mediating role of rumination in the relationship between stressful life events and suicide ideation was significant (β = 0.33, P< 0.01). Based on the findings, it can be concluded that stressful life events and rumination as a cognitive element are two important factors affecting adolescents’ suicide ideation..

    Keywords: Rumination, Stressful Life Events, Suicide ideation