فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسماعیل نجفی صفحات 9-31

    با گذشت زمان جرم شناسان متوجه شدند که مکان های خاصی بر میزان وقوع جرم تاثیرگذار می باشند. به نحوی که با گسترش شهرها، در محدوده آن ها کانون هایی شکل می گیرند که جرایم بیشتری نسبت به محدوده های دیگر در آن ها روی می دهد. پژوهش حاضر که با موضوع شناسایی و تحلیل کانون های جرم سرقت مغازه در محدوده جغرافیایی شهر سمنان صورت گرفته است از سامانه اطلاعات جغرافیایی و همچنین نرم افزار SPSS به منظور تحلیل های فضایی مکانی و همچنین زمانی استفاده شده است. در این پژوهش جرایم ارتکابی سرقت مغازه از تاریخ 1/1/1394 تا 29/12/1394 در محدوده قانونی شهر سمنان به عنوان جامعه آماری مورد مطالعه قرار گرفته است. روش تحقیق در پژوهش حاضر تحلیلی و توصیفی و داده ها و اطلاعات مورد نیاز پژوهش با دو روش کتابخانه ای و میدانی تهیه شده است. نتیجه پژوهش نشان داد مهم ترین کانون های سرقت مغازه در محدوده چهارراه مازندران تا میدان امام واقع شده است که جزء محدوده کاملا تجاری شهر سمنان محسوب می شوند، شکل گرفته است. از نظر زمانی نیز خرداد ماه بالاترین میزان وقوع را در بین سایر ماه ها داراست. همچنین از نظر توزیع در طی ایام هفته و ساعات شبانه روز، روزهای ابتدایی هفته و همچنین ساعات اولیه روز بالاترین میزان و اواخر هفته و ساعات شب که مغازه ها تعطیل می باشند کمترین میزان گزارش سرقت انجام شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی زمانی، کانون های جرم خیز، سرقت، مغازه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر سمنان
  • امید طاهریان، میثم عوامی * صفحات 33-49

    باتوجه به اهمیت موضوع پدافند غیرعامل، نبود رویکرد مشخص راهبردی در مورد پدافند غیرعاملدر ترکیب با مولفه های دینی و معنوی و الگوی دفاعی و امنیتی سبب بروز ابهامهایی در فهم اصول پایه ای دفاع غیرعامل شده و اتلاف منابع را به همراه خواهدداشت. نتایج و تجربیات حاصل از جنگ های اخیر در منطقه و سایر نقاط جهان نشانداده است که عدم توجه به پدافند غیرعامل، تلفات و ضایعات جبران ناپذیری رابر جای خواهد گذاشت. اینکه چه رویکرد و یا راهبرد اساسی در این زمینه وجوددارد، چالش عینی برای صاحبنظران عرصه دفاع غیر عامل است. در این راستا تمهیداتطراحانه در معماری ساختمان های عمومی به ویژه مناطق استراتژیک برای حفظ پایداری وحیات و تداوم فعالیت های خود در شرایط بحران ملزم به رعایت معیارهایی خاص میباشند. هدف این مقاله تعیین رویکرد مناسب در خصوص بکارگیری پدافند غیر عامل درمناطق استراتژیک شهری است؛ این پژوهش با روش تحلیلی ترویجی - توصیفی و مطالعاتمکتوب، کتابخانه ای، اینترنت و جمع آوری اطلاعات و به دنبال آن بررسی های میدانیبه کمک روش های ساده سازی اطلاعات ارایه شده در پی الزام بکارگیری پدافند غیرعامل در مناطق استراتژیک شهری می باشد.

    کلیدواژگان: لزوم، پدافند غیر عامل، استراتژیک، مناطق، شهری
  • عباس جلیلی دامناب، عسل عظیمیان صفحات 51-70

    در نظریه فعالیت روزانه، جرم در زندگی روزمره زنان ممکن است ارتکاب پیدا کند و آن ها بزه دیده اعمال مجرمانه شوند، اما آن چه از اهمیت وضرورت برخوردار است این است که چه موقع جرم جرایم جنسی علیه آنان ارتکاب می یابد و چگونه در زندگی روزمره آنان جای می گیرد. سوال اصلی تحقیق این است که نقش زنان در بزه دیدگی خود در وقوع جرایم جنسی در ده سال اخیر چگونه بوده است؟ فرضیه اصلی در پاسخ به سوال فوق این است که زنان به عنوان آماج های جرم، نقش تعیین کننده ای در گذر از اندیشه به عمل مجرمانه و فعلیت یافتن اندیشه مجرمانه ایفاء می کنند. نتایج تحقیق نشان می دهد که زنان بزه دیده در وقوع جرایم جنسی در ده سال اخیر تاثیر داشته است و بین گسترش انحرافات و عوامل جنسی و ارتکاب جرایم جنسی و بین عوامل اجتماعی و اقتصادی و ارتکاب جرایم جنسی رابطه وجود دارد. همچنین بین عوامل فرهنگی و توسعه فرهنگ و ارتکاب جرایم جنسی علیه زنان و بین عدم حمایت و وضع مالی و ارتکاب جرایم جنسی علیه زنان رابطه وجود دارد. افزون بر آن رفتار و گفتار تحریک کننده و اغواءکننده و بی احتیاطی های زنان ممکن است زمینه مناسبی را برای ارتکاب جرایم جنسی علیه آنان فراهم آورد .

    کلیدواژگان: جرم، بزه دیدگی، جرایم جنسی، زنان، شاهرود
  • احمد شه باز صفحات 71-98

    هدف از اجرای این تحقیق دست یابی به وجود یا عدم وجود تفاوت بین هوش هیجانی نوجوانان بزهکار با نوجوانان غیر بزهکار بوده که برای دستیابی به این هدف از جامعه بزهکاران شامل تعدادی از نوجوانان بزهکار شهر سمنان نمونه ای به اندازه 30 نفر شامل 15 دختر و 15 پسر انتخاب شده و همچنان از جامعه غیر بزهکاران که دانش آموزان محصل دوره دوم دبیرستان بوده اند نمونه ای به اندازه 30 نفر ، شامل 15 دختر و 15 پسر برگزیدیم . در این تحقیق سن نواجوانی برابر 18-12 سال بوده که با نمونه ای 60 نفری تحقیق آغاز شده و به وسیله پرسشنامه خود سنجی هوش هیجانی شوت 1998 سه عامل از عوامل هوش هیجانی :تنظیم هیجان - ارزیابی هیجانی و بهره برداری از هیجان و همچنین هوش هیجانی کلی گروه نمونه را به دست آوردیم و با کای اسکوار  تحلیل کرده و نتایج اینچنین بدست آمد که در بین نوجوانان بزهکار و غیر بزهکار سه عامل فوق تفاوتی دیده نشده و همچنین اینگونه حاصل شد که هوش هیجانی نوجوانان بزهکار با غیر بزهکار نیز متفاوت نیست و بزهکاری نوجوانان بزهکار با هوش هیجانی آنان رابطه ندارد. که این نتایج با 9 فرضیه و بررسی آنان با  به دست آمده است .

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، نوجوانان بزهکار، تنظیم هیجان، ارزیابی هیجانی
  • محمود گیلانی صفحات 99-127

    ورود فضای مجازی در چند سال اخیر به جامعه ما مزایا و معایب خاص خود را به همراه داشته است مثل بسیاری از پدیده های مدرن دیگر که به جامعه های سنتی چون ما ورود پیدا می کنند ولی آیا مردم و قشر نوجوانان و جوان  ما فرهنگ استفاده درست و منطقی از فضای مجازی را دارا می باشند؟و یا اینکه ذات فضای مجازی برای دانش آموزان و نوجوانان که امروزه از هر لحاظ تحت فشار فرهنگی هستند خود به خود باعث می گردد که خط قرمزهای فرهنگی و سنتی عبور کنند. فرا مکان و فرازمان بودن اینترنت و در دسترس بودن آن، موجب شکل گیری شیوه جدیدی از تعاملات اجتماعی نسبت به گذشته شد و تغییراتی شگرف در سبک زندگی، تعاملات اجتماعی و حتی شیوه های تربیتی درخانواده ها به وجود آورده است.فضای مجازی با تمام مزیت هایی که دارد می تواند آسیب های فراوانی به اقشار آسیب پذیر مانند نوجوانان که در سنین حساسی هستند بزند، هدف ما در این پژوهش، آسیب شناسی فضای سایبری برای دانش آموزان دبیرستان های شاهرود و راه های پیشگیری از آن بود روش پژوهش میدانی و ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بوده است که بانظر سنجی ازدبیران و دانش اموزان سطوح دبیرستانی شهرستان شاهرود به بررسی آسیبهای مهم فضای مجازی و راهکارهای اساسی مقابله با این آسیب ها پرداختیم. تجزیه و تحلیل داده های ما با استفاده از نرم افزار هایExcel و Expert choice بود. نتایج نهایی پژوهش نیز به این صورت به دست آمد: بین حضور در فضای مجازی و هدف استفاده از آن با آسیبهایی مانند:کاهش روابط دانش آموز با خانواده، کاهش سازگاری با محیط و جامعه، کاهش اعتقادات مذهبی، انزوای اجتماعی، افت تحصیلی دانش آموز، کاهش اعتقادات مذهبی،کاهش به سلامت روحی و روانی دانش آموز، پرخاشگری و خشونت در جامعه و... رابطه وجود دارد.مهمترین راهکارهای بیان شده نیز جایگزینی تفریحات سالم، فرهنگ سازی برای نحوه استفاده از فضای مجازی عنوان شد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی فضای مجازی، نوجوانان ودانش آموزان دبیرستانی، پیشگیری
  • حسین عرب صفحات 129-156

    بدیهی است به موجب قواعد عمومی مسیولیت مدنی، در صورت اثبات رابطه سببیت در زمان ورود ضرر اشخاص مسیول اعمال زیان بار خود بوده و ملزم به جبران خسارت زیان دیده هستند. در این راستا مکن است گاهی بروز فعل زیان بار و ورود خسارت، ناشی از رفتار دو یا چند شخص به معنای اعم است که به مسئله تعدد اسباب معروف است. در این حالت تلاش می شود از میان اسباب متعددی که موجبات ورود خسارت می شوند آن سببی که سزاوار تحمل چنین مسیولیتی است شناسایی و یا میزان مسیولیت آنان مشخص گردد. لذا پرواضح است رابطه سببیت رکن اساسی و عنصر حیاتی مسیولیت مدنی و ضمان قهری در این رابطه باید بین ضرر وارده و تقصیر در عرف رابطه ای وجود داشته باشد به نحوی که اگر آن فعل یا ترک فعل نمی شود به قطع ضرری حاصل نمی شد و این قاعده به عنوان یک قاعده عقلایی در مسیولیت مدنی پذیرفته شده است و اختلاف در آن نیست. احراز رابطه سببیت در موردی که یک سبب خسارتی به بار آورد کار آسانی است اما با توجه به آنکه حوادث اجتماعی مرتبط هستند و معمولا علامت و سبب ضرر بیش از یکی است درنتیجه تعیین مسیول و به تبع آن احراز رابطه سببیت عمل دشواری است که در حقوق ایران مبنای مسیولیت مدنی بیشتر بر پایه نظریه تقصیر بوده و گاهی نیز به سمت وسوی نظریه خطر گرایش داشته است و البته قواعد فقهی (اتلاف، تسبیب و...) توجیه کننده مسیولیت مدنی در حوادث ترافیکی می باشد. معیار مسیولیت مدنی انتصاب عرفی زیان است و عرف زیان را به عامل قوی تر نسبت می دهند، به نظر می رسد در اجتماع اسباب هرکدام از اسباب قوی تر باشد مسیول به حساب می آید، و اگر وجه ترجیهی وجود نداشته باشد هردو مسیول هستند. لذا این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی (تحقیقات پس از وقوع) و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی برای جمع آوری داده ها و اطلاعات موردنیاز استفاده شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت، خسارت، اسباب، تقصیر، ضمان قهری
|
  • Ismail Najafi * Pages 9-31

    Over time, criminologists discovered that certain places are affecting the amount of crime occurring. In such a way that with the expansion of cities, they form the focal points within their range, in which there are more crimes than other areas. The current research, which deals with the identification and analysis of shop stealing cases in the geographical area of ​​Semnan, has been used by Geographic Information System as well as SPSS software for spatial and temporal analysis as well as time. In this study, the crimes committed by the shop stealing from 1/1/1394 to 29/12/1394 were studied in the legal area of ​​Semnan as a statistical society. The method of research in this research is analytical and descriptive, and the data and information required for research is provided by two methods of library and field studies. The result of the study showed that the most important shops for stealing from Mazandaran crossroads to Imam Square, which are considered as a part of the commercial area of Semnan city, have been formed. In terms of time, June also has the highest incidence among other months. Distribution during the week and night hours, the early days of the week, as well as the early hours of the day, the highest rates, and the late hours of the week and the opening hours of the shops, have been the lowest reported in the theft.

    Keywords: Spatial analysis of time, crime scenes, theft, shop, GIS, Semnan city
  • Omid Taherian, Meysam Awami * Pages 33-49

    Given the importance of passive defense, the lack of a robust strategic approach to passive defense combined with religious and spiritual components and defense and security patterns will create ambiguities in understanding the underlying principles of inertial defense and waste of resources. The results and experiences of the recent wars in the region and elsewhere in the world have shown that the lack of attention to passive defense will have irreparable casualties and losses. What a fundamental approach or strategy exists in this regard is the objective challenge for non-operating defense experts. In this regard, designing measures in the architecture of public buildings, in particular the strategic areas, are required to comply with certain criteria in order to maintain their sustainability and maintain their activities in crisis situations. The purpose of this paper is to determine the appropriate approach for using non-operational defense in urban strategic areas; this research is based on analytical-promotional-descriptive and written studies, library, Internet and information gathering, followed by field surveys using simple methods. The information provided is based on the requirement for the use of non-operational defense in urban strategic areas.

    Keywords: Necessity, Inactive, Strategic, Regional, Urban Defense
  • Abbas Jalili Damnab, Asal Azimian Pages 51-70

    In day-to-day activity theory, crime in everyday life of women may be committed and they are victimized by criminal acts, but what is important is when the crime of sexual offenses is committed against them and how they are committed in everyday life They will be replaced. The main question of the research is how has women been involved in their crime of sexual crimes in the last ten years? The main hypothesis in answering the above question is that women as target crime play a decisive role in passing from thought to criminal act and actuality of criminal thought. The results of the research show that women who have been victimized have been affected by the occurrence of sexual crimes in the last ten years, and there is a relationship between the spread of deviations and sexual factors and the commission of sexual crimes, and between socio-economic factors and the commission of sexual crimes. There is also a relationship between cultural factors and the development of culture and the commission of sexual crimes against women, and between the lack of financial support and financial support and the commission of sexual offenses against women. In addition, provocative and seductive behavior and women's negligence may provide a good basis for committing sexual offenses against them.

    Keywords: Crime, victimization, sexual crimes, women, Shahrud
  • Ahmad Shahbaz Pages 71-98

    The purpose of this research is to achieve the existence or absence of a difference between the emotional intelligence of juvenile offenders and non-delinquent adolescents. To achieve this goal, a group of delinquents including a number of juvenile delinquents in Semnan has sampled 30 people including 15 girls and 15 The selected son and still a non-delinquent community who were students of secondary school secondary school was chosen as a sample of 30 people, including 15 girls and 15 boys. In this research, the age of longevity was between 12-18 years old and started with a sample of 60 people. By the 1998 self-assessment questionnaire of emotional intelligence, Shoot 1998, three factors of emotional intelligence factors: emotional regulation - emotional evaluation and emotional exploitation as well as intelligence We obtained the general excitement of the sample group and analyzed it with Chi-Square and found that there were no significant differences among the juvenile offenders and the three above-mentioned factors, and that the emotional intelligence of juvenile delinquents with non-criminal ones was also not different and Delinquent juvenile delinquency is not related to their emotional intelligence. These results are obtained with nine hypotheses and their examination.

    Keywords: Emotional intelligence, delinquent teens, emotional regulation, emotional assessment
  • Mahmood Gilani * Pages 99-127

    The introduction of cybernetics over the last few years has brought our society advantages and disadvantages, as are many other modern phenomena that enter the traditional community, such as us, but whether the people and the corporations of our teens and young people use proper culture. And the logic of cyberspace, or that the essence of cyberspace for students and adolescents who are now under cultural pressure in every way, by themselves, makes it possible to cross the cultural and traditional red lines. The proximity of the Internet and its availability have created a new way of social interaction with the past and have brought about dramatic changes in lifestyle, social interactions, and even family-based education. Virtual space with all the benefits The aim of this study was to determine the cybernetic pathology of high school students in Shahrood and its prevention methods. The method of field research and research tools was questionnaire. The researcher has been constructing an observer for undergraduate and graduate students Eni city anymore to injury cyberspace important and basic strategies to deal with the damage dealt. Our data was analyzed using Excel and Expert choice software. The final results of the study were as follows: the presence of cyberspace and the purpose of using it with such damages as: reducing student-family relationships, reducing the compatibility with the environment and society, reducing religious beliefs, social isolation, student drop-outs , Reduction of religious beliefs, decrease in mental health of the student, aggression and violence in the society, etc. The most important stated solutions are the replacement of healthy recreations, culture building for the use of cyberspace.

    Keywords: Cyberspace Pathology, Adolescents, High School Students, Prevention
  • hossein arab * Pages 129-156

    Based on general liability principals, people are liable to their prejudicial actions. Often, when a damage occur, two or more persons have important role to occurrence it that is associate with multiplicity causes concept. In this case, lawyers trying to identify great cause between multiplicity causes. Causation relation is important and pillar basis of civil liability and obligation malefaction must exist between damage and crime as If action or non-action not occur so damage not produced and this principle as a rational principle without any difference accepted in civil liability. Authentication of causation relation is very simple when a case that damage occur by a damage cause. But according to this concept that social accidents or damages are associated together and damage cause are multiple, the identification of damage liable and the authentication of causation relation is very hard. In multiplicity causes, Iranian scientists make some thesis in law.

    Keywords: Liability, damages, punitive damages