فهرست مطالب
نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 92 (تابستان 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/12/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 7-32
در طول سه دهه گذشته یکی از مباحث سیاسی روز در عرصه رسانه ها، احزاب و افکار عمومی، بحث خصومت های قدرت های غربی با جمهوری اسلامی ایران بوده است. از این رو دلایلی در این خصومت و انگاره سازی منفی رسانه ای غرب درباره جمهوری اسلامی ایران نهفته است که در این پژوهش به دنبال آن هستیم که به این دلایل دست یابیم. هدف این پژوهش بررسی این انگاره سازی در حوزه امنیتی و نظامی و طبقه بندی دلایل آن در دو دسته تاثیرگذار و تاثیرپذیر می باشد. جامعه آماری برای این پژوهش متخصصین حوزه های علوم ارتباطات و علوم سیاسی می باشد. اشباع نظری در این مطالعه از طریق مصاحبه های تیم ساختاریافته با 10 نفر حاصل شد. روش نمونه گیری در این تحقیق نمونه گیری هدفمند بود. تجزیه و تحلیل داده ها براساس رهیافت نظریه داده بنیاد و تکنیک دیمتل فازی شهودی انجام گرفت. نتایج نظریه داهد بنیاد نشان داد که مقوله های نظامی- امنیتی (تفاوت نیروهای مسلح، حمایت از محور مقاومت، پیشرفت های نظامی و موشکی، توان دفاعی، قدرت نظامی، موقعیت ژیوپلیتیکی، ایران هراسی، چالش جدید و پیروی از سیاست) بر انگاره سازی منفی رسانه ای غرب تاثیرگذار می باشند. نتایج تکنیک دیمتل فازی شهودی جهت طبقه بندی دلایل استخراج شده نشان داد که موقعیت ژیوپلیتیکی ایران، تاثیرگذارترین دلیل انگاره سازی رسانه های غربی در حوزه امنیتی و نظامی ایران می باشد. همچنین ایران هراسی دومین دلیل تاثیرگذار شناخته شد. تاثیرپذیرترین دلیل انگاره سازی منفی غرب در حوزه امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی ایران، توان دفاعی ایران شناخته شد. در پایان نیز پس از مقایسه نتایج حاصل شده با نظریات موجود، به جمع بندی و ارایه نتایج پرداخته شد.
کلیدواژگان: انگاره سازی، ایران هراسی، برچسب زنی، جایگاه نظامی، دیمتل فازی شهودی -
صفحات 33-64
مسئله حفظ وگسترش امنیت مناطق مرزی، و به ویژه در کشورهایی که دارای مرزهای مشترک طولانی با همسایگان خود هستند همواره مورد توجه و حساسیت مسیولان امور بوده است انسان ذاتا میل به بقا و نیز میل به بهزیستی دارد که وی را به سمت توسعه پایدار رهنمون می سازد. بنابراین، تفاوت های توسعه ای بین مکان های جغرافیایی مورد پسند بشر نبوده و آسیب به محیط زیست برای توسعه، مشکلات عدیده ای را برای آیندگان به وجود خواهد آورد. بنابراین، این تحقیق، با هدف بررسی فرصت ها و تنگناهای پیش روی امنیت پایدار استان بوشهر انجام شده است. در این پژوهش محقق داده های مورد نیاز خود را به شیوه کتابخانه ای و اسنادی گردآوری نموده است. با عنایت به یافته های پژوهش مشخص می گردد که در استان بوشهر فرصت های توسعه امنیت پایدار عبارتند از موقعیت جغرافیایی مطلوب، منابع هیدروکربوری مطلوب، منابع دریایی، توانایی تولید انرژی های نو و همچنین تنگناهای استان در حوزه امنیت پایدار تمرکز مراکز نظامی، تمرکز منابع اقتصادی، بیکاری، قاچاق و مشکلات منابع آبی را می توان نام برد. همچنین استفاده نادرست از منابع منجر به آسیب محیط زیست و محرومیت ساکنین از خدمات متناسب با پتانسیل های منطقه شده است.
کلیدواژگان: امنیت پایدار، استان بوشهر، نواحی مرزی -
صفحات 65-99
پیوند میان امنیت ملی و آب در عصر حاضر یکی از ارکان اصلی مسایل دولت ها در روابط منطقه ای و بین المللی شده است. در وابستگی امنیتی که کشورهای مجموعه های امنیتی باهم دارند و قابل اغماض هم نیست، منابع آب مشترک، این وابستگی امنیتی را تحت الشعاع قرار داده است. با تهدیدات زیست محیطی که به دلایل سوءمدیریتی، افزایش جمعیت، کاهش منابع و... نمایان گشته است، منابع آب و نحوه برداشت و دسترسی به آن، دغدغه ای مهم برای دولت هایی که با بحران کم آبی مواجه هستند بدل گشته است. این مهم در مجموعه هایی هیدروپولیتیکی، امنیت ملی را بیشتر درگیر می کند. با هر نوع چالش در روابط میان کشورهای این مجموعه ها، نحوه بهره برداری از منابع آب مشترک مانند رودخانه ها، تحت تاثیر قرار می گیرد؛ به ویژه برای کشورهایی که در بالادست یا پایین دست قرار دارند، نوع برداشت و بهره برداری متفاوت خواهد شد. این مساله باعث شده تا این مقاله به این موضوع بپردازد. هدف اصلی مقاله، واکاوی مسایل هیدروپولیتیکی در روابط ایران و عراق در محدوده استان های کرمانشاه و ایلام است که با روش کیفی و با رویکرد و ماهیت روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایت های اینترنتی انجام گرفته است. پرسش اصلی مطرح شده این است که تهدید امنیت آبی در منطقه غرب کشور به تهدید امنیت ملی دو کشور ایران و عراق می انجامد؟ نتایج یافته های مقاله نشان می دهند نیاز استان های مرزی کرمانشاه و ایلام در ایران به منابع آب برای کشاورزی که به عنوان شغل اصلی و راه درآمد مردم این استان ها می باشد، وابستگی زیاد مردم عراق به آب رودهای دجله و فرات و همچنین چالش هایی که با دولت های ترکیه و سوریه دارد و کاهش سطح آب های زیرزمینی در حوضه استان های ایلام و کرمانشاه مجموعه عواملی را شکل می دهند که روابط هیدروپولیتیکی را چالش زا نشان می دهند. همچنین باید به این نکات نیز اشاره کرد که وضعیت آینده روابط هیدروپولیتیکی دو کشور، متاثر از ثابت بودن میزان ذخایر آب تجدیدپذیر، افزایش جمعیت، بالا رفتن کیفیت زندگی، توسعه صنایع و کشاورزی و خشکسالی خواهد بود که رودخانه های مرزی، نقشی به مراتب بیشتر در تامین منابع آبی پیدا خواهند کرد. بنابراین، منطقه غربی کشور به عنوان یکی از حوضه های آبریز ایران در مجموعه هیدروپولیتیکی حوضه دجله و فرات، با چالش هایی در بهره برداری از منابع آب روبه رو است و روابط هیدروپولیتیک ایران و عراق، امنیت ملی دو کشور را تهدید می کند.
کلیدواژگان: امنیت ملی، هیدروپولیتیک، مجموعه های هیدروپولیتیک، مناطق مرزی، ایران، عراق -
صفحات 99-123
خلیج فارس در چند دهه اخیر دو نوع نهادهای امنیتی را به خود دیده است: نهادهای امنیتی فرامنطقه ای که به این ناحیه نفوذ کرده اند، مثل پیمان سنتو و نهادهای امنیتی درون منطقه ای. طرح توسعه فعالیت های ناتو در این منطقه به اواسط دهه 1980 برمی گردد و ترامپ خواستار فعالیت جدی تر این سازمان در خلیج فارس شده بود. با توجه به وضعیت پیچیده منطقه از نظر تراکم انواع بحران ها بین کشورها و استقبال کشورهای عربی از این سازمان، امکان شکل گیری چارچوب کار امنیتی جدیدی در منطقه وجود دارد که می تواند معادله باز دارندگی بین کشورهای عربی در مقابل ایران را تغییر دهد. به ویژه اینکه بایدن نیز مایل به این راهبرد است. این مساله به ویژه برای ایران مهم است که اغلب ترتیبات جمعی و امنیتی منطقه حول تهدید تلقی کردن این کشور تداوم یافته است. گسترش ناتو به منطقه خلیج فارس چه تاثیری بر بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران دارد؟ به نظر می رسد حضور این سازمان موازنه تهدید را علیه ایران و به نفع کشورهای عرب خلیج فارس تغییر می دهد. چرا که ایران با حضور ناتو با یک چرخه بازدارندگی فرامنطقه ای مواجه خواهد شد که موازنه تهدید را به سود کشورهای عرب خلیج فارس می کند. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی این موضوع می پردازد.
کلیدواژگان: ناتو، موازنه نظامی، بازدارندگی، خلیج فارس، ایران -
صفحات 125-149
پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که تهدیدات سایبری چه نقشی در تضعیف امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران داشته است؟ برای پاسخ به سوال، از میان روش های کیفی، از روش تحلیل مضمون بهره گرفته شده است. داده های پژوهش با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته از 25 نفر از خبرگان حوزه صلح و امنیت سایبری که با استفاده از روش نمونه گیری نظری انتخاب شده اند، گردآوری گردید و مدل، با کاربست روش تحلیل مضمون از نوع شبکه مضامین مورد تحلیل و مدل مفهومی اندازه گیری شبکه ای برساخته شد. یافته های این پژوهش نشان داد که مدل معطوف به تاثیر تهدیدات سایبری شامل دو مضمون فراگیر تهدیدات داخلی و تهدیدات خارجی می باشد. علاوه بر آن، برای «اعتبارسنجی» مضامین و مدل برساخته شده، از دو روش ارزیابی اعتبار به شیوه ارتباطی و نیز روش ممیزی و برای «پایایی سنجی» از دو روش قابلیت تکرارپذیری و نیز قابلیت انتقال یا تعمیم پذیری استفاده شده است.
کلیدواژگان: تهدیدات سایبری، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، تحلیل مضمون -
صفحات 151-179
با وجود استقلال دولت های محلی قفقاز جنوبی و مناطق تحت کنترل آن ها از قواعد حاکمیتی اتحاد جماهیر شوروی با آغاز دهه 90 میلادی، همچنان به مسئله قره باغ به مانند آتش زیر خاکستر نگاه می شود و با وصف اینکه این آشفتگی ژیوپلیتیک و سیاسی از یک قضیه صرفا داخلی در حوزه مرزهای شوروی به رویدادی منطقه ای بدل شده است، اما نه تنها فرصت و راه حل تازه ای پیش روی جمهوری آذربایجان و ارمنستان قرار نگرفته است، بلکه به تعمیق بحران و پیچیده تر شدن تنش با ورود جدی تر بازیگران منطقه ای و بین المللی، انجامید. تاجاییکه در ادامه سلسله درگیری های نظامی دیرین در قره باغ، چهارمین نبرد هم در این منطقه که به مراتب وسیع تر و دارای تبعات بیشتر بود، شکل گرفت. انگیزه ها و دلایل متنوعی وجود دارد که پیش زمینه و انگیزه لازم جهت گسترش و ضریب دهی به درگیری های سپتامبر 2020 در قره باغ را از سوی جمهوری آذربایجان فراهم آورد و ما در مقاله پیش رو تلاش داریم با تکیه بر آراء واقع گرایی تهاجمی و مولفه ها و منابع موجود، همچنین با بررسی اجمالی رویکرد جمهوری اسلامی ایران در قبال قره باغ، آن ها را مورد واکاوی قرار دهیم.
کلیدواژگان: قفقاز جنوبی، قره باغ، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، واقع گرایی تهاجمی
-
Pages 7-32
For the past three decades, one of the current political issues in the field of media, parties, and public opinion has been the issue of hostilities between Western powers and the Islamic Republic of Iran. Therefore, there are reasons for this hostility and negative perception of the Western media about the Islamic Republic of Iran which we sought to find based on the present study to achieve these reasons. The purpose of this study was to investigate this ideation in the field of security and military and classify its reasons into two categories of effective and influential. The statistical population for this study were experts in the fields of communication sciences and political science. Theoretical saturation in this study was obtained through structured team interviews with 10 people. Sampling method in this study was purposive sampling. Data analysis was performed based on the grounded theory and intuitive fuzzy Dematel technique. The results of the grounded theory showثی that military-security categories(differences in the armed forces, support for the resistance axis, military and missile advances, defense capability, military power, geopolitical position, Iranophobia, a new challenge, and policy were based on negative media perceptions. The West was influential. The results of intuitive fuzzy Dematel technique to classify the extracted reasons showed that Iran's geopolitical position was the most effective reason for the Western media's negative image making of Iran's security and military. Iranophobia was also recognized as the second most influential reason. The most influential reason for the negative image making of the West in the security and military field was Iran's defense capability. At the end, after comparing the results with the existing theories ,the conclusion were summarized and presented.
Keywords: Negative Image Making, Iranophobia, Labeling, Military Position, Intuitive Fuzzy Dematel -
Pages 33-64
The issue of maintaining and expanding security in border areas, especially in countries that have long common borders with their neighbors, has always been the concern and sensitivity of those in the charge . Therefore, developmental differences between geographical locations are not the interest of human and damage the environment for development will create many problems for the future. Consequently, this study was conducted to investigate the opportunities and obstacles facing sustainable security in Bushehr province. In this research, the researcher has collected the required data in the form of libraries and documents. Based on the research findings, it is clear that in Bushehr province, opportunities for sustainable security development are favorable geographical location, favorable hydrocarbon resources, marine resources, the ability to produce new energy and also the province's bottlenecks in the field of sustainable security, military centers, economic resources, unemployment, Smuggling and problems of water resources can be mentioned. Improper use of resources has also led to environmental damage and deprivation of residents of services commensurate with the potential of the region
Keywords: Rapid Reaction Force, combined warfare, Strategy, penetration -
Pages 65-99
The link between national security and water has become one of the main pillars of government issues in regional and international relations Strategic supervision along with control and evaluation plays a fundamental and decisive role in leading stability and proper management. From the Islamic Perspective, monitoring is one of the basic issues in the religious, political and social fields. This study has examined the situation of realization of general policies of the system in the defense industry, considering the strategy of the Supreme Leader, based on organizing the issue of monitoring the implementation of policies, while examining the paradigms and models of strategic monitoring of policy implementation at the national and transnational levels. The main purpose of this study was to provide a model of strategic oversight of the implementation of the system's general policies in the defense industry. In terms of purpose, application and development and its research method, this research, is a mixed method. In this research, first qualitative data then quantitative data have been collected. The combination of qualitative and quantitative data is also exploratory; Thus, in the first stage, qualitative approaches have been used to achieve the main elements of the model of monitoring and controlling the implementation of general policies of the system (during implementation) in the defense industry, and in the second stage, the identified elements and variables have been completed and validated with a quantitative approach. The presented model consists of 7 dimensions, 33 components and 86 indicators, which systematically include in-situ monitoring. Dimensions include overseeing the development of policy-making translators, overseeing policy-making contexts, and overseeing policy implementation requirements.
Keywords: Controlling Sample, General Policy, Defensive Industry -
Pages 99-123
The Persian Gulf has seen two types of security institutions in recent decades: trans-regional security institutions that have infiltrated the area, such as the SEATO Pact, and intra-regional security institutions. The plan to expand NATO activities in the region dates back to the mid-1980s, and Trump called for more serious activity in the Persian Gulf in 2020. Given the complex situation in the region in terms of the density of crises among countries and the Arab countries' acceptance of this organization, it is possible to form a new security framework in the region that can change the equation of deterrence among Arab countries against Iran. Especially since Biden also wants this strategy. This is especially important for Iran, for which most of the region's collective and security arrangements have been continued as deeming it a threat. What will be the consequences of the development of NATO activities in the Persian Gulf for Iran and how will it affect its deterrence strategy? It seems that the presence of this security organization will increase the context of increasing confrontation within the region and increase movements against Iran. Because with the presence of NATO, Iran will face a cycle of trans-regional deterrence that intensifies the balance of threat.
Keywords: NATO, Military Balance, deterrence, Persian Gulf, Iran -
Pages 125-149
The present study seeks to model the role of cyber threats in undermining the national security of the Islamic Republic of Iran from a geopolitical perspective. To process the problem, a qualitative research method and content analysis have been used. Research data using semi-structured interviews of 25 experts in the field of cyber peace and security who were selected using theoretical sampling method; and using the content analysis method of the network of themes analyzed and modeled. A network measurement concept was developed. The findings of this study showed that the optimal model of security threats Cyber power role analysis includes two comprehensive themes: internal threats and external threats. In addition, in order to "validate" the themes and the model, there are two methods of evaluating the validity of the communication method and also the audit method, and in order to "validate" the reliability of the two methods,reproducibility and transferability or generalizability were also used..
Keywords: Cyber Threats, National Security, Islamic republic of Iran, content analysis -
Pages 151-179
Despite the independence of the local governments of the Southern Caucasus and the regions under their control from the rules of governance of the Soviet Union in the early 1990s, the Nagorno-Karabakh issue is still seen as a fire under the ashes, despite the geopolitical and political turmoil of a mere issue. Internal conflict in the Soviet border region has become a regional event, not only there is no new opportunity and solution for the Republic of Azerbaijan and Armenia, but also the deepening of the crisis and the escalation of tensions with the more serious involvement of regional actors and International achieved as the consequences. As a result of a series of long-standing military conflicts in Nagorno-Karabakh, the fourth battle took place in the region, which was far more extensive and had more consequences. There are various motives and reasons that provided the necessary background and motivation for the expansion and multiplication of the September 2020 conflicts in Nagorno-Karabakh by the Republic of Azerbaijan, and in the forthcoming article we have tried to rely on the views of Offensive realism and component and available sources, as well as an overview of the Islamic Republic of Iran's approach to Nagorno-Karabakh, to analyze them.
Keywords: Southern Caucasus, Nagorno-Karabakh, Republic of Azerbaijan, Armenia, offensive realism