فهرست مطالب

نشریه پژوهش اجتماعی
پیاپی 52 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهره حسومی*، پریسا حسن زاده صفحات 1-37

    هدف پژوهش حاضر شناسایی انحرافات اجتماعی مورد اشاره در قرآن کریم  به منظور ترسیم شبکه معنایی آیات بر اساس گزاره های اجتماعی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر 243 آیه از آیات اجتماعی که با کدگذاری، تفکیک و طبقه بندی مقوله های آیات اجتماعی در موضوع انحراف و کج روی اجتماعی، جامعه شناسی تضاد و جامعه شناسی نفاق انتخاب و مورد تحلیل کیفی قرار گرفت. روش تجزیه و تحلیل  پژوهش حاضر بر اساس نظریه زمینه ی داده ها و بر مبنای  تحلیل مضمونی آیات و به صورت روش آمیخته (کمی و کیفی) جداول تحلیل محتوا تشکیل شد و سپس مفاهیم، مقوله ها و زیر مقوله های هر آیه استخراج شد به عبارت دیگر ابتدا با نگاه تفسیری به هر آیه، گزاره های  تشکیل دهنده مضامین و جهت گیری های هر آیه تفکیک و سوره ها و آیات مرتبط با هر مقوله در ذیل گزاره های خود قرار گرفتند ابزار تحلیل داده ها در بخش کمی نرم افزار Excel   و در بخش کیفی  نرم افزار Maxqda بود نتایج پژوهش نشان داد که بیشترین آیات مربوط به زیر مقوله مجازات و تنبه با 60 آیه (7/24 درصد) از مقوله انحراف و کج روی اجتماعی و کمترین آیات مربوط به خودبرتربینی با 1 آیه از مقوله جامعه شناسی نفاق و مراتب انحراف با 1 آیه(4/0 درصد) از مقوله انحراف و کج روی اجتماعی می باشد. رهاورد پژوهش حاضر ترسیم شبکه معنایی روشی برای بازنمایی اطلاعات مربوط به انحراف و کج روی اجتماعی، جامعه شناسی تضاد و جامعه شناسی نفاق  از آیات اجتماعی قرآن کریم  با رویکرد جامعه شناسی، جهت اثبات وجود نظامی جامع بر مفاهیم اجتماعی قرآن کریم و کارآمدی این نظام در هدایت جامعه بشری است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، شبکه معنایی، انحرافات اجتماعی، کج روی اجتماعی
  • الهه سادات بدری، خلیل میرزایی*، افسانه وارسته فر صفحات 38-61

    پژوهش حاضر با هدف تعیین روند تحرک اجتماعی در میان نخبه گان اقتصادی در سه دهه ی گذشته انجام پذیرفت. روش این پژوهش از نوع توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش نخبه گان اقتصادی شهر تهران (در حدود 100هزار نفر) هستند که بر اساس جدول مورگان حجم نمونه 384 نفر بر اساس نمونه گیری تصادفی نظام مند انتخاب شد بدین صورت که از هر 260 نفر یک نفر انتخاب و به پرسشنامه پاسخ دادند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پژوهشگر ساخته استفاده شده است که اعتبار آن از طریق اعتبار محتوا، اعتبار سازه و پایایی ابزار از طریق روش آلفای کرونباخ مشخص شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک سویه و تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که تحرک اجتماعی در سه دهه ی 70-80- 90 از نظر تحرک عمودی، افقی و جغرافیایی متفاوت است مشخص گردید که تحرک افقی و تحرک جغرافیایی در سه دهه ی 70، 80 و 90 تفاوت معناداری دارند. همچنین، نتایج نشان داد که که نخبگان اقتصادی بیشترین تحرک اجتماعی را در دهه ی 90 داشته اند و کمترین تحرک را در دهه ی 80. همچنین، نخبه گان اقتصادی در دهه ی 90 تمایلی به تحرک جغرافیایی نداشته اند زیرا 97.9 درصد از نخبه گان اقتصادی اعلام کرده اند که تمایلی به خروج از کشور ندارند. همچنین بر اساس نتایج نیز مشاهده شد که افراد تمایل به تحرک افقی دارند. در تحلیل مسیر نیز مشخص گردید که عامل خانواده با مجموع اثر مستقیم و غیر مستقیم 0.291 در اولویت اول، دانش اقتصادی با اثر مستقیم و غیر مستقیم 0.254 در اولویت دوم، رسانه با اثر مستقیم و غیر مستقیم معکوس 0.164- در اولویت سوم، هوش اجتماعی با اثر مستقیم و غیر مستقیم 0.163 در اولویت چهارم، نگرش جنسیتی با اثر مستقیم و غیر مستقیم معکوس 0.153- در اولویت پنجم، ارتباطات کلامی با اثر مستقیم و غیر مستقیم معکوس 0.098- در اولویت ششم، خلاقیت با اثر مستقیم و غیر مستقیم 0.090 در اولویت هفتم و سیاست با اثر مستقیم و غیر مستقیم معکوس 0.077- در اولویت هشتم قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: تحرک اجتماعی، نخبه گان اقتصادی، سه دهه ی گذشته
  • بیتا عزیزی، محمدجواد قائدمحمدی* صفحات 62-76

    کیفیت زندگی مقوله ای که در قرن بیستم بیشتر از هر مقوله ای مورد توجه قرار گرفته است. با توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی کشورها و پیشرفت علوم تکنولوژی انسان ها تدریجا از رفاه بالاتری برخوردار شده است و از آنجا که مساله ای پیچیده، مرکب و چند بعدی توانایی انجام کار، سلامت، رفاه و وضعیت روحی و روانی می باشد، این تحقیق در صدد برآمد تا در حد امکان به سوال اصلی تحقیق تاثیر کیفیت زندگی بر باروری زنان شاغل در سازمان بهزیستی استان تهران پاسخ دهد . برای رسیدن این مهم از روش توصیفی تحلیلی و از پرسشنامه کیفیت زندگی در جامعه آماری ((کلیه زنان شاغل متاهل در سازمان بهزیستی استان تهران که در سنین 15 تا 45 سال قرار دارند)) استفاده گردید. نتایج به دست آمده از تحقیق پیشرو اینست که کیفیت زندگی با باروری رابطه داشته به گونه ای که هرچه کیفیت زندگی افزایش می یابد باروری نیز کمتر شده است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، باروری، زنان شاغل، بهزیستی، استان تهران
  • لیلا گریزان، سید علی اکبر احمدی*، وحید چناری صفحات 77-103

    هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل سازنده برند کارفرما مبتنی بر مسیولیت اجتماعی شرکت بود. در راستای این هدف، به شناسایی عوامل مدل سازی برند کارفرما مبتنی بر مسیولیت اجتماعی و تبیین مدل طراحی شده پرداخته شد. پژوهش مذکور از لحاظ هدف بنیادی، از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی - اکتشافی و از نوع تحقیقات آمیخته بود. جامعه آماری تحقیق را خبرگان، مدیران و کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های تابعه آن می باشد. تعداد خبرگان 37 نفر (که به روش غیراحتمالی قضاوتی انتخاب شدند) و تعداد کارشناسان و مدیران 270 نفر برآورد گردید. از میان خبرگان، تنها 26 نفر تمایل به همکاری در مراحل تحقیق داشتند. در مرحله کیفی به شناسایی عوامل سازنده برند کارفرما و مسیولیت اجتماعی شرکت پرداخته شد که ابتدا براساس مطالعات گذشته و سپس با استفاده از تحلیل محتوا، عوامل مذکور شناسایی شدند. مصاحبه براساس اصل کفایت نظری انجام گرفت. بدین ترتیب مصاحبه با 13 نفر به نتیجه رسید. و با استفاده از آزمون دلفی، عوامل شناسایی شده ارزیابی شدند و عوامل بی اهمیت حذف گردید. براساس نتایج به دست آمده از آزمون تحلیل محتوا و آزمون دلفی متغیر برند کارفرما دارای 8 بعد وفاداری به برند، کارمندگرایی، ارتباطات برند، اخلاق گرایی اجتماعی- فرهنگی، تصویر برند، برندآگاهی، ارزش آفرینی برند و رقابت پذیری برند است و برای متغیر مسیولیت اجتماعی سازمان، 7 بعد مشتریان، بشردوستانه، اقتصادی، کارکنان، الزامات قانونی، پاسخگویی اخلاقی و زیست محیطی شناسایی شد که براساس آن مدل پژوهش طراحی گردید.

    کلیدواژگان: برندسازی، برند کارفرما، مسئولیت اجتماعی، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
  • ایمان جعفری نسب، ماشاالله ولیخانی دهاقانی صفحات 104-126

    در سال های اخیر فعالیت زنان در حوزه کارآفرینی بسیار مورد توجه قرار گرفته است، توجه به حوزه اشتغال زنان از حیث رشد و شکوفایی استعدادهای آنان و استفاده از توانمندی ‌های زنان در عین توجه به ‌‌‌‌نقش ‌های خانوادگی آنان اهمیت ویژه ‌ای دارد. در واقع زنان در کنار کار، معمولا نقش فرزندی، همسری و مدیریت خانواده و مادر بودن را نیز دارند که فعالیت و کنشگری بیشتر را برای آنها در قیاس با مردان سخت تر می کند. اسلام به تساوی زن و مرد در بسیاری از جهات باور دارد و در زمینه اشتغال نیز دستوراتی را داده است تا شان زن در جامعه و در محیط کار حفظ شود. هدف ما در مقاله حاضر این است تا به نوعی مسئله کارآفرینی زنان را در نظام جمهوری اسلامی مورد مطالعه قرار دهیم تا با این واکاوی ضعف ها و قوت های آن مشخص شود. چه اینکه از کارآفرینی زنان در ایران چند سالی بیشتر نگذشته است و نیاز به تحلیل این مهم احساس می شود. همچنین هدف دیگر این پژوهش واکاوی و آسیب شناسی کارآفرینی زنان در جمهوری اسلامی بوده است تا با نگاهی علمی، امکان استفاده از اندیشه و عمل نیمی از افراد جامعه مشخص شود. در این میان پس از انقلاب نیز جمهوری اسلامی تلاش هایی را جهت ورود زنان به بازار کار و البته کارآفرینی و تولید شغل انجام داده است که ما در این مقاله بدان پرداخته ایم. به نظر می رسد که دولت های مختلف جمهوری اسلامی کمتر به مشاغل کلان کارآفرینی برای زنان تمایل نشان داده اند. روش تحقیق ما توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: زن، اشتغال، کارآفرینی کنشگری، خانواده
  • حسن مخلص، اعظم فتاحی اندبیل، عبدالله شفیع آبادی صفحات 127-143

    طلاق به عنوان یک معضل فردی و اجتماعی رو به افزایش است و تبعات منفی بسیاری را بدنبال دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی "زوج درمانی کوتاه مدت راه حل محور" بر بهبود الگوهای ارتباطی زوجین متقاضی طلاق در سال1397 انجام شد.

    روش تحقیق

     طرح پژوهش حاضر نیمه مداخله ای با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به دادگستری شهرستان خوی در سال 1397 بود که متقاضی طلاق بودند. از این بین 20 زوج انتخاب شده و به حکم قرعه به دو گروه مساوی (هر گروه 10 زوج) تقسیم شدند. پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه ی پرسشنامه الگوهای ارتباطی (CPQ) کریستنسن و سالاوی برای جمع آوری داده ها استفاده شدند. روایی پرسشنامه ها با روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. 6 جلسه مداخله "درمان کوتاه مدت راه حل محور" به مدت 60 دقیقه برای زوجین گروه مداخله اجرا شد. سپس از هر دو زوج شرکت کننده در مطالعه خواسته شد تا ابزار ها را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 21 تحلیل شد.

    یافته ها

    "درمان کوتاه مدت راه حل محور" بر بهبود الگوهای ارتباطی زوجین متقاضی طلاق اثربخش است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    "درمان کوتاه مدت راه حل محور" بر بهبود الگوهای ارتباطی زوجین موثر است. پیشنهاد می شود در حوزه زوج درمانی از این مداخله به منظور رفع مشکلات زوجین و ارتقای روابط بین آن ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان کوتاه مدت راه حل، محور الگوهای ارتباطی، طلاق
  • فلورا راداکبری، منوچهر پهلوان، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 144-164

    اشتغال و بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاه ها از مهمترین مسایل در سالهای اخیر بوده است در این مقاله نیروی کار انسانی اصلی ترین سرمایه یک کشور محسوب می گردد و استفاده درست از این سرمایه انسانی در یک سیستم منسجم الزامی می باشد هدف از انجام این پژوهش تعیین ملاک عوامل اجتماعی بر بیکاری و اشتغال فارغ التحصیلان غرب استان مازندران می باشد روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی و جامعه آماری، کلیه فارغ التحصیلان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری رشته های علوم انسانی که در سالهای 1389 تا 1399 در دانشگاه های آزاد اسلامی غرب استان مازندران فارغ التحصیل گردیده شامل می شود و تعداد 10121 نفر پسر و 12113 نفر دختر بودند. جهت برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد نتیجه فرمول برابر با 300 نفر بدست آمد در پژوهش حاضر روش نمونه گیری به صورت خوشه ای دو مرحله ای و تصادفی انجام یافت و برای ابزار گردآوری اطلاعات در فصل دوم (ادبیات و مبانی نظری) از مقالات و کتابها، اینترنت، استفاده گردید و برای بدست آوردن اطلاعات جهت تجزیه و تحلیل آماری و اندازه گیری فرضیه های تحقیق از پرسشنامه استفاده شد پرسشنامه مذکور با 75 سوال جهت بررسی عوامل اجتماعی، اقتصادی، سیاستهای دولت، اختصاصی طراحی گردید که جهت سنجش مولفه های عامل اختصاصی14 گویه، عامل اقتصادی 3 گویه، عامل آموزشی 5 گویه، عامل فردی 8 گویه، عامل سیاست های دولت 5 گویه، در نظر گرفته شد و جهت روایی سازه پرسشنامه از آلفای کرونباخ و با استفاده ازنرم افزار آماری (spss).

    کلیدواژگان: اشتغال، بیکاری، ملاک عوامل اجتماعی، فارغ التحصیلان دانشگاه، نیروی کارانسانی
|
  • Tahereh Hasoomi *, Parisa Hasan Zadeh Pages 1-37

    The purpose of this study is to identify the social deviations mentioned in the Holy Quran in order to draw the semantic network. The statistical society of the present study is 243 verses from social verses coded, categorized and categorized by the categories of social verses On the subject of bias and tilt on social, sociology of conflict and sociology of hypocrisy Qualitative analysis was carried out. The method of analysis of this research is based on the theory of data fields It is based on thematic analysis of the verses and in the form of mixed (quantitative and qualitative) methods.After creating content analysis tables, the categories and sub categories of each verse were extracted In other words, first, with an interpretive look at each verse. The propositions of the content and orientations of each verse are divided and surahs and verses related to each category are presented below. The data analysis tool is in the small part of Excel software  And in quality section is the Maxqda software.The results of the research showed that the most verses related to the category of punishment and punishment with 60 verses (24.7%)   From the category of deviation and tilting on the social And the least verses related to self-reliance with 1 verse of the sociology of dissociation and degree of diversion with 1 verse (0.4 percent) are from the category of deviation and bias on the social. The present research of the semantic network is a way of representing the information in the subject matter in order to prove the existence of a comprehensive military system on the social concepts of the Holy Qur'an and the effectiveness of this system in guiding the human society.

    Keywords: social concepts, Holy Qur'an, social deviation, distortion, semantic network
  • Elaheh Sadat Badri, Khalil Mirzaei *, Afsaneh Varasteh Far Pages 38-61

    The current research was done with the goal of determining the social mobility procedure among economic elites in the past three decades. The method of this study was a type of descriptive research. The statistical populations of this study were the economic elites in Tehran (about one hundred thousand people) and according to Morgan table, the sample size was 384 people, which was chosen by systematic random selection. In this method, from every 260 people, one person was selected and answered the questioner. To collect the data, the researcher-made questioner was used, the validity of which is determined by content validity, structural validity, and reliability of instruments through Alpha Cronbach formula. In order to analyze the data, one-way ANOVA test, and path analysis method was used. The findings indicate that social mobility was different in the three 70-80-90 decades, regarding vertical, horizontal, and geographic mobility. It was determined that horizontal mobility and geographic mobility in the three 70-80-90 decades had a significant difference. Furthermore, the results showed that economic elites had the most social mobility in the 90 decade, and the least mobility in the 80 decade. Also economic elites in the 90 decade didn’t have the tendency to geographic mobility, because 97,9 percent of the economic elites announced that they didn’t have a tendency to leave the country. Furthermore, it was clear that based on the results, people did not have the tendency toward sufficient mobility. It was also clear in path analysis that the family factor was in the first priority by the sum of direct and indirect effects of 0,291, in the second priority economic knowledge by direct and indirect effects of 0,254, in the third priority media by direct and indirect effects of -0,164 with transition, in the fourth priority, social intelligence by the direct and indirect effects of 0,163 with reverse transition, in the fifth priority, sexual attitude by direct and indirect effects of -0,153 with reverse transition, in the sixth priority, vocal communication by direct and indirect effects of -0,098, in the seventh priority, creativity by direct and indirect effects of -0,90 with transition, and in the eighth priority politics by direct and indirect effects of -0,077 with reverse transition were located.

    Keywords: Social Mobility, Economic Elites, The Past Three Decades
  • Bita Azizi, Mohammad Javad Ghaedmohammady * Pages 62-76

    Quality of life is a topic that has been considered the most important issue in the twentieth century. With the socio-economic development of countries and the twentieth century. With the socio- economic development of countries and the advancement of humanities, technology has gradually become more prosperous, and since it is a complex, complex and multidimensional issue capable of doing work, health, well- being, and mental well- being, this research it sought to answer, as far as possible, the main research question of the impact of quality of life on fertility of women working in welfare organization of Tehran province. To achieve this, a descriptive- analytic method was used and the quality of life questionnaire was used in the statistical population (all married women in the welfare organization of Tehran province (aged 15 to 45 years).  The results of the current research suggest that quality of life is associated with fertility, so that as quality of life increased, beliefs are reduced.

    Keywords: quality of life, reproduction, working women, welfare of Tehran province
  • Leila Gorizan, Seyed Aliakbar Ahmadi *, Vahid Chenari Pages 77-103

    The purpose of this study was to design an employer brand model based on corporate social responsibility. In line with this goal, the factors were identified; the employer's brand modeling based on social responsibility and the designed model were explained. The research was descriptive-exploratory and mixed research in terms of basic-applied purpose, in terms of data collection. The statistical population of the study consisted of experts, managers and experts of the National Company of Southern Oilfields and its subsidiaries. The number of experts was 37 (who were randomly selected) and the number of experts and managers was 270. Among the experts, only 26 were willing to cooperate in the research process. In the qualitative stage, the constituent factors of the employer brand and the company's social responsibility were identified, which were first identified based on previous studies and then using content analysis. The interview was conducted based on the principle of theoretical adequacy. Thus, the interview with 13 people was concluded. In a quantitative step, using Delphi test, the identified factors were evaluated and the insignificant factors were removed. Based on the results of content analysis test and Delphi test, the employer brand has 8 dimensions of loyalty, employee orientation, brand communication, socio-cultural ethics, brand image, brand awareness, value creation and competitiveness. For the organizational social responsibility variable, 7 dimensions of customers, humanitarian, economic, staff, legal requirements, ethical and environmental accountability were identified, based on which the research model was designed.

    Keywords: Branding, Employer Brand, Social responsibility, National Company of Southern Oilfields
  • iman jafarinasab, mashalah valikhani dehaghani * Pages 104-126

    In recent years women in entrepreneurial activity is very considerable, given the scope of the employment of women in terms of growth and development of their talents and abilities of women, but also according to their family roles is very important. In fact, women in the work, usually as children, spouses and family management activity and activism and being a mother to have more to them than men harder. Islam believes in equality of the sexes in many directions and instructions given on the employment status of women in society and in the workplace is to be maintained. The aim of this paper is to sort the issue of women's entrepreneurship in the Islamic Republic examine to determine its strengths and weaknesses with this analysis. What the Iranian women's entrepreneurship few years ago and felt the need to analyze this matter.In the meantime, after the revolution, the Islamic Republic's efforts for entry of women into the labor market and, of course, has done entrepreneurship and job creation that we've discussed in this article. It seems that the government of the Islamic Republic of fewer jobs for women have shown great entrepreneurship. The aim of this study was to analyze the pathology of women's entrepreneurship in the Islamic Republic with a view to scientific thought and action take advantage of half of the population to be determined. Our research is descriptive-analytic method.

    Keywords: Woman, employment, entrepreneurship, activism, family
  • hasan mokhles, Azam Fattahi Andbil *, Abdollah Shafiabady Pages 127-143
    Introduction

    Divorce is on the rise as an individual and social problem and has many negative consequences. The aim of this study was to determine the effectiveness “Solution-Focused Brief Couple Therapy” on Couples' Communication patterns in divorce applicant couples.

    Methods

    The method of the present study was a semi-intervention with pretest, posttest and follow-up and control group. The statistical population of this study included all couples who referred to the judiciary of Khoy city in 2018 who were seeking divorce. From this, 20 pairs were selected and divided into two equal groups (10 pairs in each group) by lot. Demographic questionnaire, The questionnaire of Christensen & Salavi Communication Patterns Questionnaire (CPQ)” were used to collect data. The validity of the questionnaires was measured by content validity by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. 6 sessions of “Solution -Focused Brief Therapy” intervention was performed for 60 minutes for the intervention couple. Both couples in the study were then asked to complete the instruments. Data were analyzed using SPSS. 21.

    Results

    The “Solution -Focused Brief Couple Therapy” is effective in improving Couples' Communication patternsin divorce applicant.(P <0.05).

    Conclusion

    “Solution -Focused Brief Couple Therapy” is effective in improving Couples' Communication patterns. It is suggested that in the field of couple therapy, this intervention be used to solve the problems of couples and improve the relationship between them.

    Keywords: Solution -Focused Brief Therapy, Couples' Communication patterns, Divorce
  • flora radakbari, Manouchehr Pahlavan, AliAsghar Abbasi Esfajir Pages 144-164

    The employment and unemployment of university graduates has been one ofthe most important issues in recent years. In this article, the workforce is the main capital of a country and the proper use of this human capital in a coherent system is required. The research method of the research is descriptive-analytical. The statistical population of the present study includes all undergraduate, graduate and doctoral graduates of humanities who graduated from Islamic Azad universities in the west of Mazandaran province in 2010-2020. Factors were identified in each of the items. The size of the study population was 22,234 graduates, of which 10,121 were boys and 12,113 were girls. Cochran's formula was used to estimate the sample size. The result of the formula was equal to 300 people, so we determined the sample size to be300 people. In the present study, the sampling method was two-stage cluster and randomly method. In order to collection statistics and information in the second chapter (literature and theoretical foundations), articles and books, Internet, were used. To obtain information for statistical analysis and measurement of research hypotheses, a questionnaire was used. The questionnaire with 75 questions to examine social, economic, personally, government policies were designed .to measure the components 13 general questions for descriptive statistics and 62 inferential statistics questions for data collection, which were considered for the specific factor of 14 items economic factor 3 items, educational agent 5 items, individual agent 8 items, government policy agent 5 items. .The validity and reliability of the questionnaire were approved by the professors and faculty members of the Department of Social Sciences and Sociology.

    Keywords: Employment, young, unemployment, social factor criteria, university grladuateshuman abor