فهرست مطالب

کاوش های فلسفه دین - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه کاوش های فلسفه دین
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عین الله خادمی صفحات 7-26

    سعادت از مسایل چندتباری است: که در علوم متعدد درباره آن از حیثیات مختلف بحث می شود. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی است. مراد از سعادت قصوی در این پژوهش بالاترین مرحله سعادت از دیدگاه فخر رازی است. او در آثار متعدد خویش به ویژه در مجلدات مختلف و نفیس "التفسیرالکبیر " از ملاک های متعددی برای دست یابی به سعادت معنوی سخن گفته است که اهم آن ها عبارت اند از: ترک امور ناشایست و انجام امور بایسته، فنای محض از هستی خویش، حصول صفات چهارگانه (ایمان، هجرت، جهاد با مال و نفس)، حصول محبت خدا، معرفت ذات، صفات و افعال الهی، شناخت حق لذاته، خیر و عمل به خیر، معرفت به درجه عالی جلال و اکرام الهی، تجلی جلال الهی برای بنده، استغراق در معرفت الهی، معرفت نسبت به ربوبیت و عبودیت به نحواتم، استغراق در عبودیت و عبادت الهی و اعراض از غیر خدا. فخر در این ملاک های قطعا از متفکران بزرگ سلف خویش در سنت اسلامی مثل فارابی، مسکوییه و ابن سینا متاثر بوده است اما تاثیرش از غزالی بیشتر از متفکران دیگر بوده است.

    کلیدواژگان: سعادت قصوی، فخر رازی، معرفت، محبت، عبودیت
  • علی الله بداشتی صفحات 27-44

    یکی از مسایل مهم در معرفت شناسی دینی تاثیرمبانی معرفتی در دین شناسی است، واختلاف در مبانی معرفتی درکثرت ادیان به ویژه کثرت مذاهب نقش داشته است. این مقاله در پی اثبات این مدعا است که هریک از روش های معرفتی، گونه ای از دین شناسی را به دست می دهدو دین شناسی جامع رهین نگرش جامع به روش های درست معرفت دینی است؛ در این پژوهش در آغاز کلید واژه های تحقیق مانند دین - معرفت شناسی، معرفت دینی تعریف، سپس روش های معرفت دینی مانند معرفت عقلی، معرفت شهودی فطری و عرفانی، معرفت وحیانی و معرفت نقلی یعنی معرفتی که دین شناس از کتاب و سنت به دست می آورد بررسی شده است؛ در نهایت این نتیجه حاصل شد که عالیترین مرتبه معرفت دینی معرفتی است که از راه وحی حاصل شود؛ که ویژه انبیاء و اولیای خاص خداست که علمشان از جانب خدا و مشاهده بی واسطه حقایق است؛ اما سایر روش های بشری در معرفت دینی هر کدام مارا به مرتبه ای از دین شناسی می رسانند و دین شناسی هرکس متاثر از روش معرفتی اوست وکمال معرفت دینی در تلفیق عقل و عرفان و تعمق درکتاب و سنت قطعی و تعبد به نصوص آن دو است، چرا که دین از نگاه هستی شناختی یک حقیقت وجودی ذو ابعاد و ذومراتب است و یکسو نگری مانع دست یابی به تمام حقیقت و یکی ازاسباب پیدایش کثرت دینی و مذهبی است.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی، دین، معرفت دینی، روش های معرفت دینی
  • محمد مهدی گرجیان عربی*، رقیه یوسفی سوته صفحات 45-59

    قوه خیال به عنوان مرتبه ای از وجود انسان از جهتی دارای وجه خدایی و از جهتی دیگر دارای وجه خلقی است که نقش سترگی در تشبه انسان به خدا ایفاء می کند. این ویژگی قوه خیال، آن را در مستوایی قرار می دهد که بتواند حد فاصل میان دو قوس یلی الخلقی و یلی الحقی را به نیکی طی نموده و به غایت القصوای انسانی که همان تشبه به حضرت باری است نزدیک گردد. در این راستا دیدگاه جناب علامه طباطبایی و متفکرین همسوی ایشان راجع به نقش قوه خیال در تشبه انسان به حق سبحانه موردبررسی قرار می گیرد. از نظر ایشان، وجود انسان به دلیل کون جامع بودن، از جهت بدن با عالم ماده و از جهت قوه خیال با عالم مثال (خیال منفصل) و از جهت عقل با عالم عقول مجرد تام تطابق دارد بنابراین می تواند به عوالم مافوق ماده، ارتقاء یابد و موفق به خلاقیت گردد. . . .

    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، قوه خیال، قرب نوافل و فرائض، تشبه انسان به خدا
  • عبدالله صلواتی*، محمدرضا مروجان صفحات 61-77

    معرفت، فضیلت و سعادت؛ مسایلی که همواره در نظام فلسفی افلاطون جایگاه مهمی را به خود اختصاص داده اند، چنان که افلاطون در بنای آرمان شهر خود برای این مسایل سهمی عظیم قایل است. پرسش پایه ی این جستار عبارت است از این که: چه رابطه ای میان معرفت، فضیلت، و سعادت به روایت افلاطون وجود دارد؟. دستاوردهای این مقاله از این قرار است: روح فلسفه ی افلاطون موید پیوند و هم سویه بودن جهت فضیلت و معرفت با یکدیگر است و به گونه ای که به نظر می رسد در تفکر افلاطونی، هجوم رذایل اخلاقی به فرد فضیلت مند موجب تنزل مراتب معرفتی در او خواهد شد. همچنین معرفت به عنوان یکی از مبانی سعادت انسان، نقش مهمی در نیکبختی او خواهد داشت. معرفت و سعادت به این سبب با یکدیگر در پیوندند که آدمی در ساحت معرفت، باید برای تشبه به خدا به واسطه ی تفکر در مثل، در مرتبه ی معرفتی «نوس» قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خدا، معرفت، فضیلت، سعادت، افلاطون
  • شهناز شایان فر*، سیده سمانه حسینی صفحات 79-93

    با توجه به اینکه مسیولیت پذیری در تمام ابعاد مختلف زندگی تاثیر بسزایی داشته و نگاه اندیشمندان و فلاسفه را نیز همواره در تمام ادوار زندگی به خود معطوف داشته است. نگاه پدیدارشناسانه به مساله مسیولیت پذیری به ما کمک میکند تا با تاریکسازی و بداهتزدایی از مسیولیت پذیری به چهره جدیدی از مساله و لوازم متفاوتی از آن دست یابیم و جهانی که در آن، مسیولیت پذیری شکل میگیرد ترسیم شود. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است و به دنبال پاسخ به این پرسش است که «مولفه های پسینی جهان مسیولیت پذیری در نهج البلاغه چیست؟» دستاوردهای این پژوهش عبارت است از: مسیولیت پذیری محفوف به دو نحوه وجود است؛ 1. وجود مولفه های پیشینی که پیش از مسیولیت پذیری و فارغ از آن حضور دارند همانند: خدا، سلامت روح، انسان کامل به مثابه الگو، و وحی؛ 2 وجود مولفه های پسینی که پس از مسیولیت پذیری و برآمده از آن هستند همانند وجود اصیل آدمی، آرامش وجودی، شادی وجودی، و تعامل وجودی. مسیولیت پذیری نه فضیلتی در ردیف فضایل و کمالات، بلکه کانون شکلگیری کمالات و فضایل دیگر است و ما برای دین ورزی اصیل، سخت به مسیولیت پذیری نیاز داریم.

    کلیدواژگان: مسئولیت وجوداصیل، شادی، آرامش، تعامل، نهج البلاغه
  • عباس نیکزاد*، سید باقر حسینی کریمی صفحات 95-111

    در متون دینی، معارف عقلی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. تبیین دقیق نقش عقل در هدایت انسانها و رابطه آن با وحی، مورد بررسی های فراوانی قرار گرفته است. این پژوهش تاملاتی است انتقادی دربرخی ازمطالب کتاب منزلت عقل درهندسه معرفت دینی حضرت آیت الله جوادی آملی دامت برکاته. معظم له دراین کتاب درصددتبیین جایگاه عقل وعلم دردین ومعرفت دینی است. این کتاب هرچند واجد نکاتی است ارزشمند ومفید، اما به نظر می رسد پاره ای ازنکات آن جای تامل جدی دارد. دراین مقاله به پاره ای از این نکات و تاملات ذیل پرداخته شده است. نکاتی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است به شرح زیر است: نسبت علم و دین ، راهکار حل تعارض عقل و نقل ، مصباح بودن عقل و علم برای شریعت ، آگاهی از علوم شرط استنباط فقهی، پرده نشینی حقیقت وحیانی دین ، تشبیه کشف معصوم به اصل امتناع تناقض، اسلامی شدن علوم رهاورد نظریه کتاب،راهکار اسلامی کردن علوم، مصباح بودن عقل و نقل ، پرسش استیضاحی از خدا.

    کلیدواژگان: منزلت عقل، علم، دین، معرفت دینی، عقل و نقل
  • رمضان مهدوی آزادبنی، مصطفی رضازاده * صفحات 113-128

    هرچند ادیان و جوامع مختلف در طول حیات خود و تاثیر پذیری از هم، استقلال خود را حفظ کرده اند، اما به نظر می رسد کاوش در منشا هسته ی اولیه ی بعضی از گرایش ها و تفکرات به سرانجامی قطعی و دقیق نرسد. نوشتار حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای، منشا و خاستگاه عرفان را در ادیان بزرگ مورد بررسی قرارداده و به یافته های مشترکی در بین ادیان دست پیدا کرده است. بدون شک هرجا در سرزمینی دین و آیینی باشد که وحیانی و توحیدی است، رگه هایی از عرفان را می توان در آن یافت، حتی ادیانی که به نظر ریشه ی وحیانی ندارند نیز از این موضوع مستثنا نیستند. عرفان به عنوان مسلکی خاص با بینشی عمیق و فلسفی، به اشیاء و پیرامون خود نظر دارد و به جهت نگرش خاصی که به پیرامون خود دارد، همه چیز را دارای معنا و مفهوم می داند و بزرگ ترین دغدغه اش پیداکردن انسان است به دست خود او. بنابراین می توان گفت عرفان به مثابه ی قالبی است که هر دین و آیینی در آن ریخته شود رنگی عرفانی و هم شکل با آن می-گیرد. نگرش عرفانی به آموزه های دینی دارای استقلالی فرا زمانی است و در فطرت هر دینی وجود داشته و حیات آن با حیات بشر برابری می کند و به طور کلی نمی توان آبشخور آن را دین اسلام و یا اختصاصا دین خاصی دانست.

    کلیدواژگان: عرفان، تاریخ ادیان، مفاهیم مشترک، ادیان عصر نزول
  • سید رحمان مرتضوی*، مهدی محمدخانی صفحات 129-141

    فریتیوف شوان به عنوان یکی از برجسته ترین نمایندگان سنت گرایی، رویکردی متفاوت در حوزه فلسفه دین و فلسفه هنر عرضه می کند. این رویکرد دربردارنده نگاهی نوین به مفاهیم کهن دینی، متافیزیکی و هنری است. در این میان، دو مفهوم مهم و اثرگذار صورت و ماده در طرح بندی های وی از دین و هنر نقشی مهم ایفا می کنند؛ این دو مفهوم همچون حلقه ای واسط، دین و هنر را به یکدیگر پیوند می دهند و از این منظر اهمیتی فراوان دارند.برای شوان تناسب و شکل صورت و ماده در دین، نمایانگر وحدت در عین کثرت و کثرت در عین وحدت ادیان است و در هنر نشان دهنده اصالت و حقیقی بودن آن.این کردوکار دیالکتیکی پیش و بیش از آنکه ناظر به فرم باشد از دل محتوا برمی خیزد لیکن هیچ گاه آن را فدای محتوا نمی کند بلکه همیشه بر یک هماهنگی پیشین بنیاد تاکید می ورزد. بر این مبناست که در هنر قدسی فرم همراه با محتوا و ماده به تعالی می رسد و به اندازه دومی مخاطب خویش را به ساحتی مینوی رهنمون می سازد.این مقاله، با تکیه بر آرای فریتیوف شوان، به بررسی ابعاد مختلف صورت و ماده در دین و هنر و نسبت صورت و ماده دینی و هنری خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: شوان، ماده، صورت، دین، هنر
  • یاسر طاهررحیمی، موسی ملایری صفحات 143-160

    «آیا این جهان به سوی هدف و غایتی در حرکت است یا رها و بدون مقصدی مشخص است؟» این سوال، همواره یکی از اصلی ترین مسایل فکری بشر از ابتدای مواجه با جهان طبیعت بوده است. امروزه ریشه بسیاری از اختلاف نظرهای بنیادین در جهان شناسی، انسان شناسی و حتی نظامات حقوقی و اخلاقی اختلاف در هدفمندی بودن یا نبودن انسان و نظام کلی طبیعت است. در این مقاله ابتدا سعی شده ریشه فلسفی اختلاف در هدفمندی خلقت، میان حکیمان مسلمان و فلاسفه غربی واکاوی شده و ادله قایلان به هدفمندی مبتنی بر مبادی تصوری و تصدیقی آن به شکل ضابطه مندی احصا و صورتبندی گردد و سپس به شکل مبسوط تری آثار نفی هدفمندی خلقت در چالش های ایجاد شده برای انسان معاصر غربی در چند حوزه مهم مانند بحران خانواده، بحران محیط زیست، بحران هویت و تنظیم نظامات حقوقی مورد ارزیابی قرار گیرد.به عبارت دیگر سوال اصلی این مقاله عبارت است از اینکه ادله قایلان به هدفمندی طبیعت چیست و این ادله بر چه پایه ای استوار است و نفی غایتمندی چه تاثیر عملی در زیست فردی ؛ خانوادگی و اجتماعی بشر معاصر گذاشته است.»

    کلیدواژگان: علت غایی، طبیعت، هدفمندی، محیط زیست، خانواده
  • محمد صادق بدخش، محمد محمدرضایی صفحات 161-177

    در فقه شیعی شرایطی برای عالمی که محل رجوع عموم مردم قرار می گیرد بیان شده است که منحصر در ویژگی های علمی و معرفتی نیست بلکه برخی خصوصیات غیر معرفتی نیز برای مرجعیت ذکر شده است، آیا این شرایط، تعبدی اند یا بر اساس نتایج معرفتی ای که به دنبال دارند وضع شده اند؟ اگر تاثیر معرفتی این عوامل ثابت شود ممکن است با توجه به ملاک فوق، شرایط مرجعیت را مورد بازنگری قرار داد؟ به نظر می رسد با توجه به تاثیر این شرایط در باورها می توان گفت این عوامل علاوه بر اینکه از رجوع به افرادی که تعمدا در فقه انحراف بوجود می آورند جلوگیری می کند مانع از این می شود که فقیه تحت تاثیر این عوامل، از حقیقت دور شده و باورهای نادرستی پیدا کند هرچند در این اشتباه تعمد نداشته باشد. بررسی نقش عوامل مختلف بر معرفت فقیه، زاویه جدیدی را در تعیین و تنقیح شرایط مرجعیت و احراز اعلمیت می گشاید.

    کلیدواژگان: مرجعیت، تقلید، اجتهاد، معرفت، عوامل غیر معرفتی
  • ابراهیم راستیان صفحات 179-194

    انسان در فرآیند تکامل خود مراحلی را طی می کند که هر مرحله از مراحل دارای ویژگی های خاص به خودش هست. یکی از مهم ترین دوران رشد و تکامل زندگی انسان، مراحل کودکی است که می توان آن را از موثرترین دوران تربیت انسان نام برد. در آیات و روایات مراحل تکامل انسان مخصوصا مراحل کودکی به خوبی بیان شده است. بر اساس آیات و روایات، انسان در فر آیند تکامل هفت مرحله را طی می کند که دوران کودکی دو مرحله از این هفت مرحله را در بر می گیرد. از سوی دیگر علامه طباطبایی ماجرای هبوط انسان به دنیا را پس از نفخ روح و دارای دو مرحله می داند که این دو مرحله با مراحل رشد کودک قابل تطبیق است. در این مقاله فرآیند تکامل انسان در دوران کودکی مبتنی بر ماجرای هبوط انسان به دنیا تقریر می شود. کودک در مرحله اول تکامل، به اوج کثرات دنیوی و عالم اعتبارات وارد می شود و در مرحله دوم مخاطب شریعت الهی قرار می گیرد. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته است.

    کلیدواژگان: تکامل انسان، دوران کودکی، هبوط، علامه طباطبایی
  • مهناز تبرایی*، محمد علی عباسیان چالشتری، سید علی علم الهدی صفحات 195-210

    در فلسفه ابن سینا خدا مفهومی کلی است به این معنا که واجب الوجود در عرض سایر موجودات و همسان و هم ردیف با آن ها نیست. لذا با اسناد هرگونه وصف یا ویژگی که مستلزم هم عرض قرار دادن واجب الوجود در کنار سایر موجودات باشد مخالف است. او عالی است که به انسان سافل توجه ندارد لذا فارغ از انسان، امیال و احساسات اوست از سوی دیگر انسان نیز از خدا تهی است و با واسطه می تواند او را بشناسد وحتی انسان اموری مانند عبادت و مناجات را به این دلیل انجام می دهد که قصد شباهت به عالی را دارد. ابن سینا علی رغم آنکه همواره خدای اسلام و قرآن را پیش رو داشته است اما تنها به جنبه قدسیت و تعالی خداوند توجه کرده است و به تعامل بین خدا و انسان توجه اندکی نشان داده است لذا خدا تاثیر گذاری مستقیم در زندگی انسان ندارد، ارتباط تاریخی بین خدا و انسان وجود ندارد و مداخله خدا در عالم توسط عقول انجام می شود. بر خلاف خدای قرآن که علی رغم اینکه خدا در راس یا کانون هستی، برترین حقیقت ماورای طبیعی، مسلط و محیط به همه هستی و تدبیر و اداره هستی به دست اوست. بر این اساس، وجود خدا در مقام خالق، مالک حقیقی و مدبر آسمان ها و زمین، امری تردید ناپذیر است اما شخصی که به انسان توجه و لطف دارد؛ دست یافتنی است؛ انسان با او ارتباط برقرار می کند؛ منجی انسان از ضلالت و گمراهی به نور و هدایت است؛ پاداش دهنده و کیفر دهنده است؛ همه انسان ها را در روز معاد گرد می آورد؛ نیکوکاران را پاداش، و بدان را کیفر می دهد.

    کلیدواژگان: خدا، واجب الوجود، انسان، قرآن، ابن سینا
|
  • Einollah Khademi Pages 7-26

    Happiness is a multifaceted issue which is discussed in various sciences from different perspectives. The research method in this article is descriptive-analytical. The purpose of this study is to investigate the ultimate happiness as the highest stage of happiness from the perspective of Fakhreddin Razi. In his various works, and in particular in Al-Tafsir al-Kabir, he has spoken of various criteria for achieving spiritual happiness, the most important of which are abandoning evil deeds and doing necessary things, pure annihilation of one's being, attaining the four attributes of faith, migration, jihad with wealth and soul, attaining God's love, gaining knowledge of the essence, divine attributes and deeds, knowing the right acts such as goodness and good deeds, gaining knowledge of the highest degree of divine glory and honor, manifestation of divine glory for the servant, immersion in divine knowledge, immersion in worship of God and turning away from those other than God. Fakhreddin has certainly been influenced by the great thinkers of his time in the Islamic tradition such as al- Farabi, al-Muskawiyyah, and Ibn Sina. However, he has been more influenced by al-Ghazali than other thinkers.

    Keywords: Ultimate happiness, Fakhreddin Razi, Knowledge, Love, Worship
  • Ali Allahbedashti Pages 27-44

    One of the important issues in religious epistemology is the influence of epistemological foundations on theology. Differences in epistemological foundations have played a role in the multiplicity of religions. This article seeks to prove the claim that each epistemological method provides a form of theology and that comprehensive theology depends on a comprehensive understanding of the religious knowledge. In this research, at the beginning, the keywords of research, e.g., religion, epistemology, and religious knowledge are defined, and then the methods of religious knowledge such as rational knowledge, innate and mystical intuitive knowledge, revelatory knowledge and narrative knowledge (obtained from books and traditions). The findings show that the highest level of religious knowledge is obtained from revelation, and such knowledge is specific to the prophets and special saints of God, whose knowledge is from God and the direct observation of truths. However, other methods in religious knowledge each bring us to a level of theology, and everyone's theology is influenced by his epistemological method, and a perfect religious knowledge is obtained through a combination of reason and mysticism and contemplation in the book and tradition. From the ontological point of view, religion is an existential truth with many dimensions and one- sidedness prevents the attainment of the whole truth and is one of the reasons for the emergence of religious pluralism.

    Keywords: epistemology, religion, religious knowledge, methodsof religious knowledge
  • Mohammad Mehdi Gorjian Arabic *, Roghayeh Yousefi Soteh Pages 45-59

    Imagination, as a level of human existence, has a divine aspect in one sense and a creativity aspect in another sense, which plays a major role in man's likeness to God. This characteristic of the imagination puts it in a orbit that can cross the distance between God and creators in order to reach to the ultimate purpose which is the man`s exemplifying toward God. In this regard, the views of Mr. Allameh Tabatabai and his fellow thinkers on the role of imagination in the likeness of man to God are examined. According to him, human existence, due to its comprehensiveness, corresponds to the material world in terms of body, to the world of Form (separate imagination) in terms of imagination, and to the world of complete incorporeal intellects in terms of intellect. Therefore, it can be promoted to the supernatural worlds and succeed in creativity.

    Keywords: Allameh Tabatabai, imagination, nearness andduties, human resemblance toGod
  • Abdullah Salavati*, Muhammadreza Moravvejan Pages 61-77

    Knowledge, virtue, and happiness as issues that have always been of great importance in Plato's philosophical approaches, were used in constructing his utopia. The fundamental question of this paper is about the relationship between knowledge, virtue, and happiness according to Plato. The spirit of Plato's philosophy affirms the connection and alignment of virtue and knowledge with each other, and as it seems in Platonic thought, the onslaught of moral vices on the virtuous person will degrade his epistemology. Also, knowledge, as one of the foundations of human happiness, plays an essential role in his happiness. Knowledge and happiness are related to each other because, in the field of knowledge, human must be in the epistemological level of "Nous" to be like God by thinking in ideas.

    Keywords: God, Knowledge, Virtue, Happiness, Plato
  • Shahnaz Shayanfar*, Seyyedeh Samaneh Hoseini Pages 79-93

    Considering that accountability has had a great impact on all different aspects of life and has always attracted the attention of thinkers and philosophers in all periods of life, a phenomenological view of it helps us to achieve a new understanding of the issue and get familiar with its different aspects to draw a world in which accountability is formed. The present descriptive-analytical study seeks to answer the question: "What are the posterior components of the world of accountability in Nahj al-Balaghah?" The findings of this study indicate that responsibility is limited in two ways: the existence of a-priori components that emerge before assigning a responsibility, such as belief in God, soul health, modeling a perfect man, and revelation; the existence of the posteriori components that arise from a responsibility, such as the original human existence, existential peace, existential happiness, and existential interaction. Responsibility is not a virtue along with other virtues and perfections, but the center of the formation of other perfections and virtues, and we desperately need responsibility for genuine religiosity.

    Keywords: responsibility, genuineexistence, happiness, tranquility, interaction, Nahjal-Balaghah
  • Abas Nikzad*, Seyyed Bagher Hosseini Karimi Pages 95-111

    In religious texts, intellectual knowledge has a special importance. The precise explanation of the role of reason in guiding human beings and its relationship with revelation has been studied extensively. This research is a critical reflection on some of the contents of the book Dignity of Reason in the Geometry of Religious Knowledge by Ayatollah Javadi Amoli. In this book, he seeks to explain the position of reason and science in religion and religious knowledge. Although this book has valuable and useful points, only some of its points seem to be seriously considered. In this article, some of the points and reflections are discussed as follows: the relationship between science and religion, the solution to the conflict between reason and narration, the validity of reason and science for the Shari'a, knowledge of science, the condition of jurisprudential inference, the revelatory truth of religion, the similitude of infallible discovery, he principle of rejecting contradiction, the Islamization of sciences, the result of book theory, the solution of Islamization of sciences, the Mesbah of reason and narration, as well as the interrogative question of God.

    Keywords: Status of intellect, science, religion, religious knowledge, intellect, narration
  • Ramazan Mahdavi Azadboni, Mostafa Rezazadeh Pages 113-128

    Although different religions and societies have maintained their independence throughout their lives, they have influenced each other as well. It seems that the search for a primary nuclear origin for some of the tendencies and ideas does not lead to a definite and precise conclusion. The present article uses the library method to study the origin of mysticism in the major religions. Undoubtedly, wherever there is a religion that is revelatory and monotheistic, traces of mysticism can be found in it, even religions that do not seem to have any revelatory roots. Mysticism, as a special profession looks at objects and its surroundings with a deep and philosophical insight. It has a special attitude and tries to consider the meaning and concept of thigs, and its greatest concern is to find the man by himself. Therefore, it can be said that mysticism is a mold in which every religion and ritual is poured and takes the same form. Mystical view of religious teachings has a timeless independence and exists in the nature of any religion and its life span is equal to humans’ life span. In general it can not be considered the source of Islam or a particular religion.

    Keywords: Mysticism, history ofreligions, common concepts, the religions of the age ofrevelation
  • Seyed Rahman Mortazavi*, Mehdi mohammadkhani Pages 129-141

    Frithjof Schuon, as one of most distinguished representatives of traditionalism, proposes a different approach in philosophies of religion and art. This approach includes a new insight in old religio-metaphysical concept. In this era, form and matter, as two of the oldest and most important religo-metaphysical concepts, has an important role in Schuon’s understanding of religion and art. This two connect religion to art and vice versa. For Schuon, the contribution of the form and matter are representatives of unity in diversity and diversity in unity in religions and their authenticity. This dialectical procedure first and foremost can be seen in the light of the form, steaming from content. However, it cannot be reduced to the content while emphasizing a pre-established harmony. It is so that in sacred art, the form is transcended with matter and content and refers the addressed to divinity. We try in this paper to show some aspects of the relationship of religious form and matter in Schuon’s viewpoint and its implications for the study of sacred art.

    Keywords: Schuon, form, matter, religion
  • Yaser Taherrahimi *, Moosa Malayeri Pages 143-160

    "Is this world moving towards a goal or an end, or is it abandoned and without a clear destination?" This question has always been one of the main problems of humans from the beginning of facing the natural world. Today, the root of many fundamental differences in cosmology, anthropology, and even legal and moral systems is the difference in the purposefulness or purposelessness of man and the general system of nature. In this article, first, the philosophical roots of the difference in the purposefulness of creation between Muslim sages and Western philosophers are examined and then, the arguments of those who believe in purposefulness based on its imaginary and affirmative principles are calculated and formulated in a disciplined manner and then the effects of negation of purposefulness of creation are studied in the challenges posed to the contemporary Western man in several important areas such as family crisis, environmental crisis, identity crisis and regulation of legal systems. The main research question in this article addresses the arguments of those who believe in the purposefulness of nature and the basis of such arguments as well as the practical effects of denial it on the contemporary man, family and society.

    Keywords: Ultimate cause, nature, purposefulness, movement, environment, family, absurdism
  • Mohammad Sadeq Badakhsh *, Mohammad Mohammad Rezaie Pages 161-177

    In Shi’a jurisprudence, conditions have been expressed for a jurisprudent, as a reference of the public, which are not limited to scientific and epistemological properties, i.e., some non- epistemological properties are also mentioned for authorities. Are these conditions embedded or based on the epistemic results that they have? If the epistemic influence of these factors is proven, considering the above criteria, is it possible to revise the conditions of authority? It seems that considering the effect of these conditions in beliefs, this can be said such factors prevent referrals to those who purposely create distortions in jurisprudence, and also prevent the jurisprudent from being influenced by these factors, getting away from the truth and going towards false beliefs. Investigating the role of various factors on the knowledge of the jurisprudents introduces a new insight into the determination and enrichment of the conditions of authorities and authentication.

    Keywords: Authority, imitation, Ijtihad, knowledge, non-epistemological factors
  • Ebrahim Rastian Pages 179-194

    Childhood is one of the most significant levels that could be recognized as the most effective period of human being's nurture. According to the verses of the Quran and the narrations of the Prophet and Masumin, human being goes through seven levels during the process of evolution, and childhood includes two of those levels. Allameh Tabatabaei believes that the story of human being's descent (Hobout) has occurred after breathing God's spirit into human's body and it includes two levels. These two levels are in line with the childhood's growing stages. Descent of human being doesn't mean a physical displacement from heaven to the earth as the way rain falls down on the earth. The world (Dunya) is not a static reality which human being is placed in during the descent. However, it is a new perspective to human being and a new perception which appears to him. Descent differs from physical creation, so that the story of breathing spirit into physical body is not recognized as descent. The fact is that human being is present in the spiritual level of the existence, and the divine covenant (Mithaq) and Adam's paradise are meaningful for him even in the fetal period.By approaching the forbidden tre,e human being wished to achieve both levels of unity and plurality and wanted to become eternal. However, since he had not the capacity of such a level, he was distracted from unity and became concentrated on plurality. Therefore, descent is a change of infant's perception from transcendental world to the physical world. During this process, child will gradually get acquainted with the levels of his perceptions and his body's requirements and look for fulfillment of his needs through conventional perceptions (Itibariat) mechanism. The present research has been done using a descriptive-analytical method.

    Keywords: Human’s evolution, childhood, descent, AllamehTabatabaie
  • Mahnaz Tabarai*, Mohama Ali Abbasian, Sayed Ali Alamalhoda Pages 195-210

    In Avicenna’s (Ibn Sina’s) philosophy, God is a general concept in the sense that it does not need to exist in the presence of other beings and is not equal to them. Therefore, it is opposed to the documents of any description or feature that requires placing Vajib Al-Vojud next to other beings. If, like other beings, he is countable and quantifiable, he is also a finite and quantitative being, while he is beyond other beings and free from their limitations. He is so great that he does not pay attention to the poor man. Thus, he is independent from man, his desires and feelings. On the other hand, man is devoid of God and can know him through intermediaries, and even man does things such as worship and prayers because it intends to look great.Ibn Sina has always considered the God of Islam and the Qur'an. He mostly worked on God's holiness and transcendence while paying less attention to the interaction between God and man believing that God has no direct influence on human’s life. There is no relationship between God and man because the Vajib Al-Vojud is the existential cause of possibilities. However, it is different from other beings. It does not pay attention to them. God's intervention in the universe is done by the intellects. Unlike the God of the Qur'an, who is at the head or center of the universe and has the supreme supernatural truth, dominates and surrounds the whole universe and is managing and controlling it. Accordingly, the existence of God as the creator, the true owner and mastermind of the heavens and the earth is unquestionable. God saves humans from faults and misguidance, he rewards and punishes, gathers all human beings on the Day of Resurrection, rewards the righteous, and punishes the villains. He is aware of his creatures.

    Keywords: God, Vajib Al-Vojud, man, the Quran, Ibn Sina