فهرست مطالب
نشریه فقه، حقوق و علوم جزا
سال ششم شماره 22 (زمستان 1400)
- جلد دوم
- تاریخ انتشار: 1400/12/14
- تعداد عناوین: 5
-
صفحات 1-18
چکیده مقاله به فارسی : نقش حاج قاسم سلیمانی در پیروزی های جبهه مقاومت در مبارزه با استکبار جهانی، صهونیسم بین الملل و ارتجاع منطقه یک نقشی اثرگذار می باشد که موجب شد خلافت خودخوانده داعش در عراق و سوریه از بین رود و از وی به عنوان نمادی از مبارزه به تروریسم در جهان مطرح شود. این تحقیق با هدف بررسی نقش سردار سپهبد قاسم سلیمانی در محور مقاومت با استفاده از جستجوی اینترنتی و مرور سایر منابع مرتبط صورت پذیرفت. نتایج بدست آمده نشان می دهد که فرمانده شجاع و دلاور نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با داشتن تفکری نظامی، اندیشه استراتژیک و به مانند یک دیپلمات زیرک، به عنوان نیروی فعال در سیاست خارجی کشورمان نقشی مهم ایفا می کرد. قاسم سلیمانی برای جمهوری اسلامی تنها یک فرمانده نظامی نبود، او نماد «محور مقاومت» بود که پایه های جمهوری اسلامی بر آن بنا شده است. سوال اصلی ما در این پژوهش که به روش توصیفی و تحلیلی می باشد این است که نقش شهید سردار سپهبد قاسم سلیمانی در محور مقاومت در منازعات امنیتی رژیم اشغالگر صهیونیستی چه بوده است؟ یافته ها نشان می دهد که فرمانده شجاع و دلاور نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با داشتن تفکری نظامی، اندیشه استراتژیک و به مانند یک دیپلمات زیرک، به عنوان نیروی فعال در سیاست خارجی کشورمان نقشی مهم ایفا می کرد. قاسم سلیمانی برای جمهوری اسلامی تنها یک فرمانده نظامی نبود، او نماد محور مقاومت» بود که پایه های جمهوری اسلامی بر آن بنا شده است.
کلیدواژگان: منازعات امنیتی شهید حاج قاسم سلیمانی، تروریسم، رژیم اشغالگر صهیونیستی، داعش -
صفحات 19-27
مسئله ی آلودگی اتمی محیط زیست که امروزه یافتن راه حل هایی برای مقابله و کاهش این پدیده امری اجتناب ناپذیر است، یکی از معضلات امروزی بشر است. همین امر موجب شده اسناد بین المللی زیست محیطی، تعهدات و نیز مسولیت هایی را برای دولت ها در زمینه حفاظت از محیط زیست در برابر پسماند های اتمی به وجود بیاورند . این تحقیق با هدف بررسی مسیولیت بین المللی دولت ها در قبال دفع زباله های هسته ای صورت گرفته بنابراین با استفاده از روش تحلیلی – توصیفی در صدد پاسخ گویی به این سوال است که آیا دولت ها در قبال خسارات زیست محیطی ناشی از زباله های هسته ای مسولیت بین المللی دارند؟ با توجه به مجموع اسناد بین المللی در خصوص مسولیت بین المللی این امر بدیهی به نظر می رسد.
کلیدواژگان: آلودگی اتمی، مسولیت بین المللی، حقوق بین الملل، محیط زیست -
صفحات 28-44
مقاله ی حاضر به بررسی روابط ایران و آلمان از آغاز دوره پهلوی تا پایان مقطع جنگ جهانی دوم (1324-1304 ه ش) می پردازد. در این میان، ایران از جمله این کشورها به شمار می آمد که هم دارای منابع عظیم نفتی بود و هم از نظر استراتژیکی از جایگاه والایی برخودار بود. در این بین نگاه دولت مردان ایرانی به کشوری همچون آلمان و امیدهایی که به این کشور بسته بودند. در این که به روش توصیفی و تحلیلی میباشد در صدد پاسخ به دلایل اصلی عدم موفقیت دو کشور در بهره برداری از این رابطه چه بوده است؟ به طورکلی بعد از روی کارآمدن رضاشاه و در نتیجه ی اتخاذ سیاست گرایش به نیروی خارجی سوم و اجرای برنامه های نوسازی ازسوی وی و نیز مسئله بازسازی خرابی های ناشی از جنگ جهانی اول در آلمان، روابط دو کشور در زمینه های مختلف گسترش یافت، تا این که در مقطع زمانی جنگ جهانی دوم به قطع روابط انجامید. در این پژوهش، ابتدا خلاصه ای از روابط ایران و آلمان تا قبل از به قدرت رسیدن رضاشاه بیان می شود، سپس این روابط در دوره حکومت این پادشاه مورد بررسی قرار می گیرد و در ادامه، به چگونگی روابط دو کشور در مقطع زمانی جنگ جهانی دوم پرداخته می شود.
کلیدواژگان: ایران، آلمان، رضا شاه، هیتلر، جمهوری وایمار -
صفحات 45-59
ضمانتنامههای بانکی یکی از انواع معاملات اسنادی هستند که نقش به سزایی در تسریع تجارت بینالملل داشته که با صدور و به گردش در آمدن آنها در اقتصاد و تجارت، مشکلات و معضلات مالی پروژه های سبک و سنگین بخشهای مختلف دولتی و خصوصی مرتفع میگردد. امروزه به دلیل حجیم و پیچیده بودن اغلب پروژهها، مدت زمان انجام اکثر این معاملات غالبا به طول کشیده و ممکن است زنجیره وسیعی از حوادث مانع اجرای آنها گردد که ریسک عدم اجرا یا اجرای ناقص تعهد را افزایش می دهد. در حقوق تجارت بینالملل امکان کاهش ریسک عدم اجرای تعهد یا اجرای ناقص آن، از طریق ابزارهای سنتی تضمین مانند انعقاد عقد ضمان وجود ندارد، زیرا در این نوع تضمینها، نه تنها امکان وصول فوری وجه الضمان وجود ندارد، بلکه مکانیزم اجرای آنها به گونهای است که متعهدله را مجبور مینماید تا در کشور محل انعقاد ضمان که ممکن است کشور متبوع متعهدله نباشد، اقدام به طرح دعوایی بنماید که صرف نظر از زحمت و هزینه آن، در صورت صدور حکم به نفع متعهدله نیز اجرای آن به آسانی میسر نمیباشد. به منظور اجتناب از این نقصانها بوده که در تجارت بینالملل، ضمانت نامههای مستقل بنا نهاده شده است و اکنون به وسیله ضامنین قابل اعتماد و از نظر مالی مطمینی، مانند بانکها، صادر میگردد و مفهوم ساده آن این است که بانک در مقابل ذی نفع تعهد مستقلی بر عهده دارد؛ تعهدی که تشکیل، موجودیت و اجرای آن منوط و تابع تشکیل، موجودیت و اجرای تعهدات ناشی از روابط پایه اطراف ضمانت نامه نبوده و در صورتی که شروط مطالبه این نوع ضمانت نامه محقق شده باشد، پرداخت وجه آن فوری و به محض مطالبه از سوی ذی نفع صورت میپذیرد.
کلیدواژگان: ضمانت نامه، اصل استقلال، بانک، معاملات، تجارت بین الملل -
صفحات 60-81
55هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی جهل قصوری و تقصیری در فقه و قوانین موضوعه ی ایران و فرانسه می باشد. به نظر می رسد که حقوق ایران و فرانسه در خصوص مقوله ی اشتباه و تاثیر آن بر مسیولیت کیفری، مواضعی نزدیک به هم دارند. البته در این بین در برخی موارد، تفاوت دیدگاه هایی وجود دارد که نمی توان به سادگی از کنار آن گذشت. برای مثال، هر چند در حقوق ایران و فرانسه اصل بر عدم تاثیر اشتباه حکمی بر مسیولیت کیفری است، ولی حقوق ایران اثر آن را بسی گسترده تر از حقوق فرانسه پذیرفته است و به عنوان استثنای اصل مذکور، علاوه بر پذیرش اثر اشتباه حکمی غیر قابل اجتناب در خصوص عموم جرایم به سان حقوق فرانسه، در رابطه با گروهی از جرایم (جرایم حدی) حتی اشتباه حکمی اجتناب پذیر را در فرض حدوث رافع مسیولیت کیفری دانسته است. همچنین، اگرچه هر دو نظام حقوقی مذکور، اشتباه موضوعی در جرایم عمدی را اصولا موثر بر مسیولیت کیفری مرتکب می دانند، لیکن حقوق فرانسه حدوث چنین اشتباهی را چنانچه ناظر به پیش بینی نتایج عمل دیگری باشد، یعنی در فرض اشتباه معاون در نتایج عمل مباشر را مطلقا بر مسیولیت کیفری معاون بی تاثیر می داند.
کلیدواژگان: جهل قصوری، تقصیری، فقه و قوانین، ایران، فرانسه