فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 113، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید ابهری، مهرداد پاکزاد*، محمد مهدی پور صفحات 1-21

    انسان موجودی ارادی است و داشتن این خصوصیت باعث می شود که مسیولیت هایی برانسان بار شود و در صورتی که فرد تحت تاثیر اکراه، اراده اش مخدوش شود مسیول دانستن او تا حدودی امکان پذیر نیست. البته این نظر در بحث قواعد عمومی قراردادها و مسیولیت کیفری درقوانین دو کشور ایران و فرانسه، پیش بینی شده ولی قانون گذار ایران در حقوق مسیولیت مدنی، سکوت کرده است. دانشمندان علوم اسلامی، در کتاب های فقهی به این موضوع پرداخته و در بعضی موضوعات از جمله مبحث قتل اکراهی، اختلاف نظر دارند، در قانون مجازات اسلامی، در خصوص مجازات شخص اکراه شده، قانونگذاری شده است، ولی در مبحث حقوقی، حقوقدانان ایرانی، در کتب مسیولیت مدنی خود، به طور مختصر، با اشاره به کتب فقهی و قوانین مرتبط به آن پرداخته، ولی قاعده خاصی برای آن پیش بینی نکرده اند. با دقت در قوانین دو کشورایران و فرانسه، ضرورت پیش بینی مواد مجزایی برای موضوع اکراه در مسیولیت مدنی ایران به دلیل اهمیت روزافزون مسیولیت مدنی و جلوگیری از اختلاف نظر در رویه قضایی احساس شده و مواد پیشنهادی هم ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: اکراه، مسئولیت مدنی، اتلاف، تسبیب، حقوق ایران و فرانسه
  • فرزاد جاویدی آلسعدی*، محمدعلی خورسندیان، حجت مبین، حبیب طالب احمدی صفحات 23-47

    بر اساس اصل آزادی قراردادی، طرفین قرارداد می توانند، شرط دلخواه خود را در قرارداد درج نمایند. در این راستا شرط بهترین تلاش برای اجرای تعهدات از جمله شروطی است که می توان در قرارداد ذکر نمود تا به موجب آن، متعهد تمام توان خود را در اجرای تعهد به کار گیرد. چنین شرطی سبب می شود تا متعهد تنها در اندیشه رفع تکلیف از خود نباشد. علی رغم فراوانی استفاده از چنین شرطی در قراردادهای آمریکایی در مورد صحت آن اتفاق نظر وجود ندارد. در این نظام حقوقی برخی شرط مذکور را به دلیل کلی و مبهم بودن نپذیرفته و نامعتبر می دانند، و در مقابل گروهی آن را صحیح می شمارند. اخیرا در اسناد بین المللی همچون اصول قراردادهای تجاری بین المللی و اصول حقوق قراردادهای خدماتی اروپایی نیز شرط بهترین تلاش مورد شناسایی قرار گرفته و معتبر اعلام شده است. در حقوق ایران نیز این شرط در برخی از قوانین همچون قوانین بیمه ای و حقوق پزشکی صراحتا مورد پذیرش قرار گرفته است. این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی، پس از تشریح مفهوم شرط بهترین تلاش، به بررسی جایگاه شرط مذکور در نظام های حقوقی ایران و امریکا و همچنین برخی از اسناد حوقی بین المللی می پردازد.

    کلیدواژگان: حداکثر تلاش، بهترین تلاش، حداعلی حسن نیت، تعهد به وسیله، تعهد به نتیجه
  • سعید رحمت زاده، ابراهیم عبدی پور فرد*، ابراهیم دلشاد معارف صفحات 49-81

    سیستم های پرداخت برای تضمین عملکرد مطلوب خود نیازمند حمایت قانونگذاران با ترسیم یک ساختار قانونی منسجم و مستحکم می باشند. یکی از عوامل مهم در کارآیی این سیستم ها مدیریت ریسک های قانونی یعنی زیان ناشی از اجرای غیرمنتظره یا نامطمین یک قانون است. در سیستم های پرداخت بین المللی بدلیل وجود عناصر خارجی امکان تعارض قوانین حاکم بر این سیستم ها بسیار محتمل و از این میان تعارض قوانین ورشکستگی در فرض ورشکستگی یک از طرفین، امری اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش بصورت تحلیلی- توصیفی و با بهره گیری از مطالعات تطبیقی، رویکرد های مختلف نظام های حقوقی در حل تعارض قوانین ورشکستگی و تعارض صلاحیت دادگاه ها و تاثیر این قوانین بر عملکرد مطلوب سیستم های پرداخت ، بویژه آثاری که این قوانین بر اصل برگشت ناپذیری دستور پرداخت های اجراشده و اصل قطعیت و نهایی بودن تسویه خواهند داشت، مورد بررسی قرارمی گیرد. براساس نتایج این پژوهش، تقدم قانون حاکم بر سیستم پرداخت و تسویه بر قانون حاکم بر ورشکستگی، وضع مقررات ماهوی با هدف حمایت قانونی از سیستم های پرداخت به گونه ای که اعتبار دستورات پرداخت اجراشده و تسویه های انجام شده قبل از شروع ترتیبات ورشکستگی و اعتبار دستور پرداخت هایی که بدون اطلاع از حکم ورشکستگی و پس از شروع ترتیبات ورشکستگی اجراشده اند، با حذف مقررات راجع به عطف بماسبق شدن احکام ورشکستگی و کنار گذاشتن قاعده ساعت صفر در خصوص سیستم های پرداخت، حفظ شود، از مهمترین راهکارهای پیشگیری از آثار سوء تعارض قوانین ورشکستگی بر عملکرد سیستم های پرداخت و کاهش ریسک قانونی این سیستم هاست.

    کلیدواژگان: تعارض قوانین، سیستم پرداخت، سیستم تسویه، ورشکستگی، نهایی بودن تسویه
  • میلاد سلطانی*، بهرام تقی پور، علیرضا صالحی فر صفحات 83-108

    به علت به صرفه نبودن طرح دعوا در دادگاه ملی از جهت گرانی هزینه دادرسی، وقت گیر بودن و ناچیز بودن مبلغ خسارت، مسافران پروازهای هوایی در بسیاری مواقع علیه متصدیان حمل ونقل به سبب خسارات ناشی از تاخیر، لغو و حتی جراحت بدنی، طرح دعوا نمی کنند که البته منجر به قهر مسافران با این صنعت شده و با حقوق مصرف کننده هم در تعارض است. بنابراین سازوکاری لازم است تا از این افراد حمایت شود. در کشورهای اروپایی این حمایت و سازوکار از طریق اتاق های داوری حاصل شده است، هرچند براساس ماده 34 کنوانسیون مونترال همچون سند مادر، کنوانسیون ورشو (ماده 32)، داوری به عنوان شیوه ای برای حل و فصل دعاوی ناشی از مسیولیت متصدی حمل کالا انحصارا مورد تایید قرار گرفت. از این رو پرسش مهم آن است که آیا دعاوی مربوط به حمل مسافر هم قابلیت ارجاع به داوری را دارد؟ در این راستا براساس گرایش به داوری پذیری و با توجه به وارسی گفتگوهای مقدماتی، قلمرو موضوعی آن را علاوه بر حمل کالا، به حمل مسافر توسعه داده و اثبات می شود در حقوق ایران از این جهت منعی وجود ندارد؛ علی الخصوص که ترک دعوا یا رجوع به سیستم قضایی ایران که در حل وفصل این نوع دعاوی ناتوان می باشد، مطلوب نیست. از این رو با پذیرش اصل داوری پذیری این دسته از دعاوی، با اقتباس از پیشرفت های اروپاییان مدلی جهت تاسیس اتاق داوری برای حل وفصل دعاوی مربوط به مسیولیت متصدیان حمل ونقل در مقابل مسافران از جهت ساختار و سازوکار (میزان هزینه، زبان رسیدگی، مدت رسیدگی و ..) در ایران ارایه می شود.

    کلیدواژگان: تاخیر و لغو پرواز، خسارت بدنی، اتاق داوری، حمایت از مسافر.، داوری پذیری
  • سید حسین طباطبایی* صفحات 109-135

    با توجه به تحولات سه دهه گذشته و برخاستن چین به عنوان یک قدرت جهانی، نقش این کشور در مناسبات بین المللی و جایگاه تجاری-اقتصادی این کشور در منطقه ما، و تعاملات و معاملات بالفعل و بالقوه فیمابین ایران و چین که جنبه حقوقی-قراردادی نیز داراست، ضرورت توجه دانشکده های حقوق به مطالعات حقوقی چین احراز شده است. میزان آثار حقوقی خلق شده در این حوزه نشان از عدم توجه کافی جامعه حقوقی کشور به این حوزه است. به همین جهت، این پژوهش تلاش می کند تا از خلال آثار حقوق تطبیقی به تبیین جایگاه سنت حقوقی چین در نسبت با دیگر سنت های حقوقی پرداخته و با تبیین بنیادهای سنت حقوقی چین در پرتو مقایسه تطبیقی این بنیادها با بنیادهای دیگر سنت های حقوقی مانند سنت حقوقی رومی-ژرمنی و سنت حقوقی کامن لا، زمینه را برای برداشتن گام های نخستین در حوزه مطالعات حقوقی چین فراهم نماید. در همین راستا، این پژوهش اولا نشان می دهد سنت حقوقی چین را بایست در عرض دیگر سنت های حقوقی مورد توجه قرار داد و نه در ذیل آنها، و ثانیا بدون توجه به بنیادهای این سنت حقوقی یعنی هماهنگی، پذیرش، خدمت و سلسله مراتب نمی توان به درک کاملی از مسایل حقوقی چین چه در داخل این کشور چه در عرصه بین المللی نایل شد.

    کلیدواژگان: مطالعات حقوقی چین، سنت های حقوقی، نظام های حقوقی، بنیادهای حقوق چین
  • عباسعلی کدخدایی، مرسده مظلومی* صفحات 137-161

    در شرایط عادی، امنیت و آزادی به عنوان دو حق بشری باید در هر جامعه ای برقرار باشد تا ارزش ها و اصول انسانی مورد حراست قرار گیرند؛ اما دولت ها در مواجهه با شرایط اضطرار ناشی از تروریسم ممکن است برای جمع میان دو حق بشری آزادی و امنیت دچار چالش شوند. رویکرد غالب اتخاذی توسط کشورها رویکرد امنیت محورانه است. در این جستار ابتدا، قوانین و آراء قضایی کشورهای انگلستان، فرانسه و آمریکا مورد بررسی قرار می گیرد و تبیین می گردد که دولت ها در این شرایط، اغلب آزادی را برای برقراری امنیت نادیده  می گیرند. در مقابل، رویکرد آزادی محورانه قرار دارد که در مواجهه با تروریسم با برقراری آزادی، امنیت را تا حدودی نادیده می گیرد و این رویکرد به دلیل تمایل به رویکرد امنیت محورانه از سوی دولت ها اصولا توسط دولت ها قابل اتخاذ نیست و تنها می توان صبغه هایی تاریخی از اتخاذ این رویکرد توسط دولت ها یافت. سرانجام با بررسی های بیشتر در این خصوص می توان به این نتیجه رهنمون شد که در برقراری تعادل میان امنیت و آزادی جانب تعدیل را نگه داشته و در شرایط اضطرار ناشی از تروریسم، حتی الامکان به محدود سازی حق های بشری تخطی پذیر اقدام نمود؛ به گونه ای که هیچ یک از دو حق بشری امنیت و آزادی به بهانه برقراری دیگری دچار خدشه نشود.

    کلیدواژگان: تروریسم، رویکرد، امنیت، آزادی، مقابله
|
  • Hamid Abhary, Mehrdad Pakzad*, Mohammad Mehdipour Pages 1-21

    Man is a voluntary being, and having this quality causes human responsibilities to be borne And if a person is reluctantly influenced by her will, it is not possible to hold her responsible to some extent. Of course, this view is foreseen in the discussion of the general rules of contracts and criminal liability in the laws of Iran and France, but the Iranian legislator has been silent on civil liability law. Scholars of Islamic sciences have addressed this issue in jurisprudential books and disagree on some issues, including the issue of reluctant murder. The Islamic Penal Code legislates the punishment of the reluctant person, but in the legal field, Iranian jurists, in their books on civil liability, briefly refer to the books of jurisprudence and related laws, but a special rule for It has not been predicted. Carefully in the laws of Iran and France, the need to provide separate materials for the issue of reluctance in civil liability of Iran due to the growing importance of civil liability and to prevent disagreement in the judicial process has been felt and the proposed materials have been presented.

    Keywords: Reluctance, civil liability, waste, causation, Iranian, French law
  • Farzad Javidi Alsaadi*, MohammadAli Khorsandeyan, Hojjat Mobayen, Habib Talebahmadi Pages 23-47

    According to the principle of Freedom of contract the parties to the contract can include their preferred condition in the contract. In this way the condition of the best effort to fulfill the obligations is one of the conditions that can be mentioned in the contract, according to which, the obligor will do his best to fulfill the obligation. Such a condition causes the obligor not to think only of relieving himself. Despite the frequent use of such a condition in US contracts, there is no consensus on its validity. In this legal system, Some lawyers do not accept the mentioned condition due to its generality and ambiguity and consider it invalid, and on the other hand, they consider it correct. Recently, in international documents such as Unidroit Principles of International Commercial Contracts and Principle of European Law Service Contract  the condition of the best effort has been recognized and declared valid. In Iranian law, this condition is explicitly accepted in some laws, such as insurance laws and medical law. This article, using a descriptive-analytical method, after explaining the concept of the best effort condition, examines the position of this condition in the legal systems of Iran and the United States, as well as some international legal documents.

    Keywords: maximum effort, best effort, Principal of utmost good faith, obligtion means, obligtion to achieve a certain result
  • Saeid Rahmatzadeh, Ebrahim Abdipour Fard*, Ebrahim Delshad Ma'aref Pages 49-81

    Proper functioning of payment systems mainly requires a legislative support by establishment a strong and cohesive legal framework. One of the important factors in the efficiency of these systems is the management of legal risks, i.e. losses due to unexpected or uncertain implementation of a law. Presence of foreign elements in international payment systems makes laws, governing these systems, conflict more likely and through those laws the conflict between bankruptcies laws, in cases which one of the parties gets bankrupt, is inevitable. Analytically-Descriptive in manner and by comparative studies the present research discusses various approaches of different legal systems in resolving conflicts between bankruptcy laws and jurisdictional competences and also considers the impact of these laws on proper functioning of payment systems, especially those effects related to the principle of performed payment order’s irrevocability and the settlement finality principle. According to the results of this study, preference of the law governing the payment and settlement system to the law governing bankruptcy affairs, establishing substantive regulations in support of payment systems in a manner that the validity of performed payment orders and settlements, which had been taken place before the commencement of bankruptcy processes, and also the validity of payment orders, which are taken place without awareness of bankruptcy sentence and after bankruptcy process commencement, would be maintained by elimination of provisions regarding the retroactivity of bankruptcy sentences and also elimination of any zero hour rule regarding payment systems, are crucial for avoiding adverse effects of bankruptcy laws conflicts on payment.systems.proper.functioning.as.well.as.to.reduce.legal.risks.of.such.systems.

    Keywords: conflict of laws, payment system, settlement system, collateral, bankruptcy., Settlement Finality
  • Milad Soltani*, Bahram Taghipour, Alireza Salehifar Pages 83-108

    Airline passengers in many cases do not sue against the carriers because of damages caused by delays, cancellations and bodily injury, which, of course, has led to the dissatisfaction of passengers with industry and is also in conflict with consumer rights. It is by the fact that Is is not worth taking claims to a national court due to the high cost of litigation, time consuming and insignificant amount of compensation. Therefore, a mechanism is needed to support passengers. In European countries, this support and mechanism has been achieved through arbitration chambers, However based on Article 34 of the Montreal Convention like the Warsaw Convention (Article 32), arbitration as a means of resolving litigation arising from the liability of the carriage of cargo was approved exclusively. The important question is arisen, then, is whether passenger claims can also be referred to arbitration. In this regard, based on the tendency to arbitration and according to the examination of preliminary talks, in addition to the carriage of cargo, to the carriage of passengers is developed and it is proved that there is no prohibition in Iranian law in this regard; In particular, it is not desirable to abandon litigation or refer to the Iranian judicial system, which is incapable of resolving such litigation. Therefore, by accepting the principle of arbitrability of this category of lawsuits, based on the progress of Europeans

    Keywords: delay, cancellation of flight, bodily injury, arbitration center, assistance to passengers., Arbitrability
  • Seyed Hossein TABATABAEI* Pages 109-135

    In accordance with the developments of the last three decades and the rise of China as a world power, its role in international relations and its trade and economic position in our region, and the actual and potential transactions between Iran and China that also have the legal and contractual aspects, the need to pay attention to Chinese legal studies by law schools has been clarified. The quantity of legal works created in this field shows the lack of sufficient attention of the legal community of the country to this field. Therefore, this study firstly, by considering comparative law attempts to explain the position of the Chinese legal tradition in relation to other legal traditions, and secondly by listing the foundations of the Chinese legal tradition, tries to take the first steps in the field of Chinese legal studies.

    Keywords: Chinese Legal Studies, Legal Traditions, Legal Systems, Foundations of Chinese Law
  • Abbasali Kadkhodaii, Mersedeh Mazloumi* Pages 137-161

    Under normal circumstances, security and freedom as two human rights must be established in every society in order to protect human values ​​and principles; But in the face of terrorism emergencies, governments may be challenged to combine the two human rights of freedom and security. The predominant approach adopted by countries is a security-oriented approach. This paper first examines the laws and judgments of the United Kingdom, France, and the United States, and explains that governments often ignore freedom of expression in these circumstances. In contrast, there is a freedom-oriented approach that in the face of terrorism with the establishment of freedom, security to some extent ignores this approach and this approach due to the desire for a security-oriented approach by governments can not be adopted by governments and only historical aspects of this approach can be adopted. Found by governments. Finally, further investigation in this regard can lead to the conclusion that in balancing security and freedom, moderation can be maintained and, in times of emergency caused by terrorism, restrictive human rights can be restricted as much as possible; In such a way that neither of the two human rights of security and freedom is violated under the pretext of establishing another.

    Keywords: terrorism, approach, security, freedom, challenge