فهرست مطالب

مطالعات ساختار و کارکرد شهری - پیاپی 30 (بهار 1401)

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 30 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فیروز جعفری*، حسن بهادری، حسن احمدزاده، علی پناهی صفحات 7-28

    روندها نشان می دهد که شهرها و کلان شهرها در حال تبدل شدن به بازیگران اصلی در بین نواحی جغرافیایی به جای کشورها هستند. رقابت بین شهرها برای نشان دادن و متمایزکردن خود به عنوان بهترین انتخاب برای گردشگران آینده نگر، سرمایه گذاران، دانشجویان و بازرگانان و همچنین افراد مستعد هر روز شدت می گیرد و شهرها تمرکز خود را بر این می گذارند که چطور در این رقابت گوی سبقت را از سایر رقبا بربایند. در زمینه ی رقابت های روزافزون دنیای امروز، برندها باارزش ترین دارایی ها تلقی می شوند و مدیران و مسوولان در شهرها و سازمان های مختلف از شاخص محبوبیت برند خود به عنوان عاملی برای موفقیت استفاده می کنند. در این راستا، یکی از گام های کلیدی و آغازین برای خلق برند برای هر شهر، ارزیابی تصویر شهر موجود و عوامل موثر بر آن است. در این گام باید ابعاد و عوامل مهم و تاثیرگذار بر تصویر شهری شناخته و ارزیابی شوند. باید توجه داشت که در فرایند برندینگ شهری و شناخت ابعاد تصویر شهری باید به مزیت رقابتی شهر توجه شود. با عنایت به این امر، در این پژوهش با رویکرد آینده پژوهی به شناسایی مهم ترین پیشران های موثر بر برندسازی کلان شهر تبریز و تدوین سناریوهای محتمل پرداخته شده است. براساس نتایج حاصل از تحلیل های نرم افزار میک مک از مجموع 31 عامل اولیه، 10 عامل به عنوان پیشران های کلیدی تاثیرگذار شناسایی شدند. همچنین، براساس تحلیل های کمی نرم افزار سناریو ویزارد، 3 سناریوی قوی، 16 سناریوی باورکردنی و 250 سناریوی ضعیف به دست آمد. در بین این سه گروه سناریو، بالاترین روایی مربوط به سناریوهای گروه اول، یعنی سناریوی طلایی بود.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، برندسازی، برنامه ریزی سناریو مبنا، کلان شهر تبریز
  • مصطفی شاهینی* صفحات 33-58

    شهرهای کوچک در کشورهای درحال توسعه یکی از ضعیف ترین حلقه های توسعه ی ناحیه ای محسوب می شوند. چنانچه توسعه ای بخواهد ابزاری برای پایداری نواحی محسوب شود، به ناچار برای حفظ زنجیره ی توسعه ی نواحی، منطقی است که به ضعیف ترین حلقه ها توجه بیشتری کند. در ایران و ازجمله شهرستان کرمانشاه به عنوان یک ناحیه ی سیاسی و طبیعی نیز شهرهای کوچک دارای جایگاه بسیار ضعیفی در قیاس با شهرهای بزرگ هستند. کانون توجه برنامه ریزی های توسعه ی اقتصادی، اجتماعی و فضایی شهرهای بزرگ بوده است. این توجه ویژه در پرتو نظریات رشد اقتصادی نظیر قطب رشد تاکنون معطوف به شهرهای بزرگ بوده است. در این راستا، پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی، ضمن تاکید بر رویکرد کاربردی، بر آن است تا نقش تعادل بخشی شهرهای کوچک را در نظام فضایی منطقه با رویکرد توسعه ی یکپارچه ی ناحیه ای مورد بررسی قرار دهد. شیوه ی جمع آوری اطلاعات اسنادی و میدانی است و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش های تحلیل تصمیم گیری چندمعیاره بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بخش عمده ای از توان های اقتصادی شهرستان کرمانشاه در نواحی روستایی متمرکز شده است. این توان ها به دلیل فقدان شهرهای کوچکی که می تواند واسط توسعه ی بین نواحی شهرهای بزرگ و نواحی روستایی باشد، تاکنون به طور مناسبی مورد بهره برداری قرار نگرفته اند؛ ازاین رو، در این پژوهش نقش شهرهای کوچک از اولویت های اصلی برای سرمایه-گذاری در راستای توسعه ی منطقه ای شناسایی شدند و براساس یافته های پژوهش، شهر «قلعه» دارای بیشترین توان برای سرمایه گذاری به عنوان شهر میانی ناحیه است.

    کلیدواژگان: شهرکوچک، روش های تصمیم گیری، وایکور، شهرستان کرمانشاه
  • مهدی غفوری، آرین رضایی خنکدار*، حسین ذبیحی صفحات 59-95

    روند شتابان شهرنشینی در کشورهای درحال توسعه با افزایش آمار جرم و جنایت در این کشورها همراه بوده است. ایران نیز مانند بسیاری ازکشورها وضعیت سختی دارد. یکی از جدیدترین رویکردها در مطالعات ساختار شهری توجه به نسل های متفاوت پیشگیری از جرم ازطریق طراحی محیطی است. تاثیر الگوهای رفتاری ساکنین (انزوا، قرابت، مدارا و گمنامی) بر امنیت و سنجش رابطه ی بین خصوصیات محیط کالبدی و رفتار ساکنین با توجه به رویکرد  CPTEDکه منجر به بالارفتن امنیت محیطی می-شود، ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر، ازنظر روش شناسی در دسته ی تحقیقات توصیفی و اکتشافی با رهیافت پژوهش های کمی قرار می گیرد. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه ی بین محیط کالبدی و رفتار ساکنین درجهت ارایه ی فاکتورهای تعیین-کننده در طراحی محیط های مسکونی امن و به طور جزء آمار توصیفی در تایید یا رد فرضیه های تحقیق به کاربست مدل تحلیل عاملی، استفاده ازآمار استنباطی (از طریق معیارGOF وآزمون (F و استفاده از آزمون کولموگروف- اسمرینوف است. محله ی سعدی ساری به سان مصداق بارزی از محله های امن واجد امنیت محیطی است که متاسفانه رو به ناامنی می رود. برای مدل حاضر  GOF برابر 64/ 0محاسبه شد که نشان از برازش کلی بسیار قوی مدل دارد. متغیرهای وابسته و مستقل تحقیق، بدون درنظرگرفتن مقدار متوسط انحراف درحد متوسط و متغیر الگوهای رفتاری ساکنین درحد بالا قرار دارد. کلیه ی فرضیه های تحقیق تایید شد و نتیجه ی تحقیق، ارایه ی مدل های مفهومیCPTED  با چالش در نسل های این مفهوم است.

    کلیدواژگان: تحلیل رابطه بین طراحی محیطی و امنیت شهری
  • حسین حسینی خواه*، سلیمان محمدی دوست، علی صادقی صفحات 97-126

    ناپایداری منابع درآمدی شهرداری ها در ایران ازجمله چالش های مدیریت شهری است. هدف پژوهش حاضر، تحلیل ساختار درآمدی شهرداری شهر یاسوج ازنظر منابع مالی پایدار و ناپایدار، همچنین ارایه ی راهبردها و استراتژی های مناسب جهت تامین منابع درآمدی پایدار برای شهرداری است. پژوهش حاضر، کاربردی و روش پژوهش، شبه ریاضی است. نمونه ی آماری پژوهش، منابع درآمدی شهرداری شهر یاسوج بین سال های 98-1394 است. تعداد 19 نفر از کارشناسان و خبرگان متخصص جهت شناسایی منابع درآمد جدید شهرداری شهر یاسوج به صورت هدفمند انتخاب شدند. نمونه برداری به صورت طبقاتی و نمونه برداری هدفمند است. روش های تجزیه وتحلیل داده ها و اطلاعات مورد نیاز در پژوهش حاضر مبتنی بر دو بخش کیفی (تحلیل های تطبیقی و مقایسه ای) و کمی- کیفی (مدل اثرات متقاطع  و مدل سایب) است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد در بین سال های 98- 1394، منابع مالی ناپایدار وصول شده توسط شهرداری نسبت به منابع مالی و درآمدی پایدار در حال افزایش بوده است. لذا در سال های 1397 و 1398، منابع مالی ناپایدار وصول شده توسط شهرداری نسبت به سال های قبل، افزایش و به ترتیب به 45/48 و 58/51 درصد رسیده است. درواقع می توان گفت که در طول سال های 1398- 1395، محور اصلی شهرداری جهت تامین منابع مالی خود مبتنی بر درآمدهای ناپایدار (معادل 41 درصد) بوده است. لذا بخش اساسی درآمدزایی شهرداری از منابع مالی ناپایدار و براساس تخلفات ساختمانی و ساخت وسازهای غیرقانونی ازجمله (جرایم و تخلفات ساختمانی، فروش تراکم، جریمه ی کمیسیون ماده صد شهرداری، درآمد حاصل از تغییر کاربری ها و جریمه ی سد معبر) بوده است. نتایج چشم انداز جامع حاصل از پژوهش نشان داد که مهم ترین الگوریتم های خلاق استخراج شده جهت درآمدزایی پایدار شهرداری شهر یاسوج شامل مدیریت جامع دکل ها و آنتن ها، مشارکت و سرمایه گذاری شهرداری از شرکت های دانش بنیان و همچنین استارت آپ ها،... مبتنی بر راهبرد BOT مانند احداث پارکینگ طبقاتی، مجمع تجاری و... خواهد بود.

    کلیدواژگان: اقتصاد شهری، شهر خلاق، منابع درآمدی پایدار، منابع درآمدی ناپایدار، شهرداری یاسوج
  • کرامت الله زیاری*، امید لطیفی صفحات 127-147

    بوم شناسی سیمای سرزمین، ساختار منطقه شهری را مجموعه ای از شبکه بوم سیستم ها می پندارد و رابطه متقابل شهر و فرآیندهای طبیعی و بستر به وجود آورنده محیط زیستی آن را مورد ارزیابی و طرح ریزی قرار می دهد چنین رویکردی در گرو ایجاد نگرش سیستمی به ساختار بوم شناختی منطقه های شهری است. در این پژوهش به ارزیابی شبکه های بوم شناختی سیمای سرزمین در سطح شهر ایذه پرداخته می شود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف توسعه ای کاربردی و از لحاظ روش شناسی توصیفی تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. برای دستیابی به اهداف تحقیق، 5 شاخص با 17 زیر شاخص استخراج شد. برای ارزیابی شبکه های بوم شناختی سیمای سرزمین در سطح شهر ایذه از طریق الگوریتم رقابت استعماری (درخت پوشای مینیمم MST) در محیط نرم افزار Matlab 2016 استفاده گردیده است و برای فضایی سازی شاخص های موردمطالعه در سطح شهر ایذه از روش (Tracking Analyst Tools) در فرآیند تحلیل شبکه (Network Analyst Tools) در محیط نرم افزار ArcGIS استفاده شد. نتایج نشان می دهد: بیشترین قسمت سیمای سرزمین منطقه مورد مطالعاتی را لکه های ساخته شده و کمترین مساحت را لکه های آبی تشکیل می دهند در پهنه ساخت وساز در سال 1365 از 100 درصد پهنه موجود در سطح شهر ایذه 44/42 درصد، در سال 1385 این عدد به 27/49 درصد و در سال 1397 به 02/59 درصد رسیده است در پهنه سبز در سال 1365 54/18 درصد، در سال 1385 این عدد به 63/14 درصد و در سال 1397 به 66/13 درصد رسیده است و در پهنه فضاهای باز و آبی در سال 1365 به ترتیب 56/37 درصد و 45/1 درصد در سال 1385 این عدد به ترتیب  12/35 درصد و 98/0 و در سال 1397 به ترتیب 34/26 درصد و 98/0 رسیده است.

    کلیدواژگان: شبکه، بوم شناختی، سیمای سرزمین، ایذه، رقابت استعماری
  • سیده الهام داوری، محمد اجزا شکوهی*، برات علی خاکپور صفحات 149-178

    رشد سریع شهرها در سراسر جهان، زمانی اتفاق افتاد که شهرها توانایی ارایه ی خدمات را به جمعیت شهری به سرعت در حال رشد خود نداشتند و این امر موجب پراکنده رویی و از بین رفتن اراضی لبه ی شهرها، افزایش شهرک های غیرقانونی و حاشیه ای شد. توجه به توسعه ی کالبدی شهر، یک ضرورت اساسی در برنامه های توسعه ی شهری محسوب می شود. در ایران گسترش سریع فیزیکی شهرها در قالب رشد بدون برنامه و ناموزون در راستای علل مختلف ازجمله مهاجرت های بی رویه یکی از مشکلات اساسی شهرها محسوب شده که پدیده ای تحت عنوان پراکنده رویی از نتایج رشد این گونه است. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل عوامل تاثیرگذار بر توسعه ی کالبدی- فضایی ساری است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی است و با توجه به ماهیت، توصیفی تحلیلی است. داده های نظری با روش اسنادی و داده های تجربی به روش پیمایشی تهیه شده است. در تهیه ی پیشران های توسعه از روش مطالعات اسنادی و داده های تجربی روش پیمایشی براساس روش دلفی استفاده شده است. با توجه به معیارهای فوق، تعداد 20 نفر از خبرگان و متخصصان مراکز دانشگاهی و پژوهشی برای شرکت در پژوهش انتخاب شده اند. در پردازش اطلاعات از روش تحلیل اثرات متقابل ساختاری در نرم افزار MICMAC استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده مهم ترین عوامل موثر بر رشد فرم فضایی ساری به ترتیب عواملی چون ناکارآمدی مدیریت شهری، وجود اراضی مرغوب کشاورزی، قیمت زمین، ضعف و عدم رعایت سلسله مراتب شبکه ی ارتباطی، سیاست واگذاری زمین و مسکن، مرکزیت استان و تجهیز آن به خدمات برتر منطقه ای هستند.

    کلیدواژگان: رشد شهری، پراکنده رویی، رشد هوشمند، ساری
  • محسن احدنژاد روشتی*، ابوالفضل مشکینی، مهدی اشلغی صفحات 179-212

    هویت مکان ترکیبی از سه ضلع «مکان به مثابه محیط مادی»، «مکان به مثابه فضامندی اجتماعی»، و «مکان به مثابه تفاوت تجربی و روانی افراد از فضا» است، نوشتار پیش رو کوشیده است که در تبیین هویت مکان فضای خیابانی از منظر پوزیتیویستی و پدیدارشناختی بر مولفه نخست آن یعنی فضا به مثابه محیط مادی که خود آفریننده تعامل اجتماعی و شناخت فضایی است را از منظر جین جیکوبز و کوین لینچ دو تن از متفکران برجسته شهری این مهم را مورد واکاوی و تحلیل قرار دهد. در راستای این هدف، پژوهش حاضر در پی شناخت میزان تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم مولفه های مختلف فیزیکی و ذهنی هویت مکان در متن فضای خیابانی آبرسان تبریز مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، در ابتدا به تاثیر فرم فضایی از طریق ویژگی کاربری های بزرگ مقیاس، تنوع و اختلاط کاربری ها، ویژگی های بافت شهری منطقه (میزان تراکم مسکونی و جمعیتی)، تعداد طبقات ساختمان ها، دانه بندی قطعات ساختمانی، امکان نفوذپذیری در بین ساختمان ها، امکان دسترسی آسان به فضای عمومی از فضای خیابانی آبرسان، مورد تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل این مولفه ها، از روش توصیفی تحلیلی و همبستگی و بر مبنای مدل های تابع فاصله اقلیدسی، شبکه های عصبی، و آمار فضایی در محیط ArcGIS استفاده گردید. همچنین برای بررسی میزان تاثیر مولفه های کالبدی خیابان بر هویت مکان، داده های میدانی از طریق پرسشنامه گردآوری و سپس با استفاده از مدل رگرسیون چندمتغیره خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بررسی و تجزیه و تحلیل نقشه ها نشان می دهد که خیابان آبرسان تبریز دارای ویژگیهای کالبدی باکیفیت و قابل قبول است که می بایست در تحقیقات برنامه ریزی و مدیریت شهری مورد توجه عمیق قرار گیرد؛ بدین معنا که نقشه ها نشان دادند که ویژگی های کالبدی و فضایی خیابان آبرسان تبریز می توانند به عنوان عوامل ایجاد و توسعه هویت مکان نسبت معناداری در تحلیل فضایی در خود بازنمایی می کنند؛ همچنین نتیجه مدل رگرسیون چندگانه نشان داد که مولفه های کالبدی با ضریب تعیین 78 درصد، نقش زیادی در توسعه هویت مکان خیابان آبرسان تبریز ایفا می کند. از این بین، متغیر تصویر ذهنی و خوانایی با ضریب بتای 45 درصد، بیشترین تاثیر مثبت را در شکل گیری هویت مکان دارد.

    کلیدواژگان: هویت مکان، ساختار فیزیکی، شناخت فضایی، فضاهای عمومی، خیابان، آبرسان، شهر تبریز
  • رحیم بردی آنامرادنژاد*، علی شجاعیان صفحات 213-234
    یکی از مهمترین پیامدهای رشد شتابان شهرنشینی و توسعه فیزیکی شهرهای کشور در دهه های اخیر، از هم پاشیدگی نظام توزیع مراکز خدمات شهری بوده که زمینه ساز نابرابری اجتماعی شهروندان در برخورداری از این خدمات شده است؛ بنابراین هدف اصلی این تحقیق رتبه بندی شهرستان های استان مازندران به عنوان یکی از متراکم ترین مناطق کشور، از جهت برخورداری از خدمات شهری نمونه و مقایسه آنها با یکدیگر می باشد. در این تحقیق با استفاده از منابع آماری استان مازندران و مطالعات کتابخانه ای به سطح بندی بیست و دو گانه شهرستان های استان مازندران از لحاظ برخورداری از شاخص خدمات شهری در دوازده مولفه منتخب از زیر گروه خدمات شهری اقدام گردید. در این راستا از داده های سازمان ملی آمار و سازمان و مدیریت و برنامه ریزی استان مازندران استفاده شده تا پس از تعیین وزن هریک با استفاده از شاخص ویژگی و مدل استورگس، در نرم افزار VP با یکدیگر مقایسه گردند. نتایج بدست آمده نشان می دهد که تفاوت فاحشی بین شهرستان های این استان از نظر مقادیر جریان خروجی خالص شاخص های مورد مطالعه وجود دارد به شکلی که شهرستان های میاندورود و آمل با 0.7460- و 0.9087 به ترتیب کم برخوردار و برخوردارترین شهرستان های مازندران از نظر مولفه های بیست و دو گانه خدمات شهری بوده اند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، شاخص ویژگی، استورگس، خدمات شهری، شهرستان های استان مازندران
  • فاطمه صفایی، نازنین تبریزی*، مهدی رمضان زاده لسبویی صفحات 235-253

    گردشگری سالمندان به عنوان بخش مهمی از صنعت گردشگری در بسیاری از اقتصاد های توسعهیافته به رسمیت شناخته شدهاست. لازمه این که یک منطقه گردشگری بتواند از این ظرفیت ها بهره گیرد این است که تحقیقات جامع و کاملی در این زمینه داشته باشد. این بخش از بازار گردشگری برای رشد و ارتقاء و جذب هرچه بیشتر گردشگران به مقصد هایی نیاز دارد که امکانات موردنیاز از هر لحاظ برای سهولت و راحتی سالمندان برایشان در آنجا فراهم شود. برای تحقق این امر در توسعه شهرهای مقصد گردشگری سالمندان تحولاتی صورت می گیرد که در برخی موارد میتوان از آن به عنوان خلاقیت نام برد که در نتیجه ظهور شهرهای خلاق را درپی دارد. هدف از این مقاله سنجش رابطه میزان رونق گردشگری نقرهای در ایجاد شهر خلاق است. در بخش توصیف مفاهیم و مبانی نظری تعدادی از مقالات داخلی و خارجی موردمطالعه قرارگرفت و در نهایت تعداد 380 پرسش نامه طراحیشد که توسط شهروندان شهر رامسر در ارتباط با این مقصد پاسخدادهشده و مورد بررسی قرارگرفته است. در این پژوهش از نرم افزار اسمارت پی ال اس 3   برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شده است. برای سنجش پایایی داده ها نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که تمامی متغیرها از آلفای کرونباخ بالای 7/0 داشته اند. باتوجه به نتایج به دست آمده این طور مشاهده شد که حضور گردشگران نقره ای بر شاخص های شهر خلاق تاثیرگذار است و این تاثیرگذاری در جهت مثبت نیز می باشد. بیشترین تاثیر گردشگری نقره ای بر شاخص کیفیت زندگی می باشد. زیرساخت های شهری محرک توسعه اقتصادی و اجتماعی است باتوجه به نتایج حاصل از آزمون ها مشاهده شده است که گردشگری نقره ای بر میزان مشارکت و فعالیت جامعه محلی در شهر رامسر تاثیرگذاری ضعیف تری دارد. این امر می تواند ناشی از این باشد که باتوجه به انجام برنامه ریزی ها از سوی سازمان ها، نقش افراد در مشارکت در این زمینه کم رنگ بوده است، برای افراد بومی در طرح ها جایگاهی معین نشده است، در نتیجه مشارکت ندادن جامعه بومی در فرایند برنامه ریزی، این خود یک عدم شفافیت و پاسخگویی محسوب می شود که افراد سازمان ها ناچار به پنهان کاری می شوند.

    کلیدواژگان: گردشگری نقره ای، شهر خلاق، سالمندان، شهر رامسر
  • محمد معتقد، حسن سجادزاده* صفحات 255-279

    رشد روزافزون جمعیت شهری،گسترش فقر و مهاجرت، شکل گیری پدیده حاشیه نشینی در شهرها را گسترش داده است. در مواجهه با این پدیده، فعالیت ها و اقدامات مختلفی در کشورهای گوناگون از نادیده گرفتن، تخلیه، تخریب و تا نهایتا ارتقاء و توانمندسازی این محلات صورت گرفته است.  این پژوهش بر آن است تا از منظر کیفیت محیطی و براساس نقطه نظرات ساکنین، نسبت به ارزیابی طرح پیشنهادی و اجراء شده توانمندسازی محله حاشیه نشین خضر شهر همدان،  اقدام نماید . براساس مطالعات نظری و میدانی مهمترین شاخص ها و معیارهای مورد سنجش در ارتباط با کیفیت محیطی شامل: ابعاد کارکردی، انسانی، کیفیت مراقبت، سلامت محیطی و مکانی می باشد. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی  و شیوه جمع آوری داده ها به روش پیمایشی بوده و از ابزار پرسش نامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. از طریق فرمول کوکران، تعداد 360 نفر با توجه به جامعه آماری درنظر گرفته شده است. برای بررسی سطح معناداری معیار های پنج گانه و زیر معیارهای آن ها و همچنین تحلیل یافته ها با روش تحلیل آماری از دستگاه SPSS و آزمون های فریدمن، همبستگی اسپیرمن، واریانس یکطرفه، آزمون تی و همچنین من ویتنی استفاده شده است. ارزیابی ساکنان نسبت به طرح توانمدسازی محله  نشان از رابطه مستقیم بین  ابعاد کارکردی، انسانی و کیفیت مراقبت با کیفیت محیطی سکونتگاه های غیر رسمی حکایت دارد. درحالی که وجود خدمات تجاری متنوع در سطح محله و همچنین ارتباطات اجتماعی بالای افراد در محله از جمله رویکردهای مثبت طرح توانمندسازی محله خضر اشاره شده است، لکن، ایجاد فضاهای عمومی مناسب، ارتقاء خدمات تفریحی و فرهنگی و همچنین ایجاد زیرساخت های فضای سبز، از جمله مواردی می باشد که معمولا در طرح های توانمندسازی سکونت گاه های غیر رسمی کمتر بدان توجه شده است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، ارزیابی، سکونتگاه غیر رسمی، کیفیت محیطی، محله خضر
|
  • Firouz Jafari *, Hasan Bahadori, Hasan Ahmadzade, Ali Panahi Pages 7-28

    Nowadays, cities and metropolises are becoming major players in geographical areas instead of countries. The cities compete seriously to show and differentiate themselves as the best choice for prospective tourists, investors, students and businessmen as well as talented people. In today's increasingly competitive world, brands are considered the most valuable assets, and managers and officials in various cities and organizations use their brand popularity index as a factor for success. In this regard, one of the key and initial steps to create a brand for each city is to evaluate the image of the existing city and the factors affecting it. In this step, important dimensions and factors affecting the urban image must be identified and evaluated. It should be noted that in the process of urban branding and recognizing the dimensions of the urban image, the competitive advantage of the city should be considered. Given that, in this research, with a future research approach, the most important drivers of Tabriz Metropolis branding have been identified and possible scenarios have been developed. Based on the results of Mic Mac Software analysis, out of 31 primary factors, 10 factors were identified as key effective drivers. Also, based on the quantitative analysis of Scenario wizard Software, 3 strong scenarios, 16 plausible scenarios and 250 weak scenarios were obtained. Among these three groups of scenarios, the highest validity was related to the first group scenarios, namely the golden scenarios.

    Keywords: Future, Branding, Scenario-Based Planning, Tabriz Metropolis
  • Mostafa Shahinifar * Pages 33-58

    Small cities in developing countries are one of the weakest segment in regional development. If development is a tool for the sustainability of areas, to maintain the development chain, it is necessary to pay more attention to the weakest segments. In Iran, including the county of Kermanshah as a political and natural area, small cities have a very weak position compared to large cities. Metropolises have been the focus of economic, social and spatial development plans. This special attention has been focused on large cities in the light of economic growth theories such as the growth pole. In this regard, the present applied research, using a descriptive-analytical method, intends to investigate the balancing role of small cities in the spatial system of the region with an integrated regional development approach. The data has been collected through documentary and field research and multi-criteria decision analysis methods have been used to analyze the data. The results show that most of the economic potential of Kermanshah is concentrated in rural areas. These capabilities have not been used properly due to the lack of small cities that can mediate development between large urban areas and rural areas. Therefore, in this study, the small cities have been identified as one of the main priorities for investment in the development of regions. According to the findings, Qale City has the most investment capacity as the mediator in this district.

    Keywords: Small city, decision making methods, VIKOR, Kermanshah County
  • Mehdi Ghafouri, Arian Rezaei Khonakdar *, Hossein Zabihi Pages 59-95

    The rapid urbanization trend in developing countries has been accompanied with increasing number of crimes. Similar to other developing countries, Iran is in a difficult situation regarding the number of crimes. One of the newest approaches to confront the city safety crisis and study the urban structure is addressing the link between environment and practices, as well as hypotheses and processes through Crime Prevention through Environmental Design (CPTED) Approach. It seems essential to examine the effect of behavioral patterns of residents (isolation, affinity, tolerance and anonymity) on security as well as the relationship between physical environment features and behavioral characteristics of residents based on CPTED approach in favor of environmental security. The present quantitative research is methodologically in the category of descriptive-exploratory research and tries to investigate the association between physical environment and residents’ behavior to provide determinant factors in designing safe residential environment and using factor analysis model, inferential statistics (using GOF index and F-value), and descriptive statistics to accept or reject research variables. In this regard, Kolmogorov-Smrinov Test has been employed to analyze the data obtained through distributing 384 questionnaires during 2019-2020. Saadi Neighborhood in Sari has been one of the safe places with environmental security, which is unfortunately becoming insecure. The output GOF obtained was 0.64, indicating the high robust fit of the model. Dependent and independent variables of the study were on an average level while behavioral patterns of residents were placed on a high level. The results showed that Saadi Neighborhood inhabitants' behavior component was the main indicator of safety in this neighborhood. All research hypotheses were confirmed and CPTED conceptual models along with challenges in the next generations were presented.

    Keywords: City structure studies, physical attributes, behavioral patterns, Saadi Neighborhood, CPTED Approach, Sari
  • Hossein Hosseinikhah *, Solaiman Mohamadidoost, Ali Sadeghi Pages 97-126

    The results of the analysis of the revenue structure of Yasuj Municipality in terms of financial resources and stable and unstable income between 2015-2017 show that the sources of unstable income received by Yasuj Municipality have increased compared to the unstable financial sources and income. Therefore, in 2018 and 2019, unstable financial resources and income received by Yasuj Municipality increased and reached 48.45% and 51.58%, respectively. It can be said that during the years 2017-2019, unsustainable revenues were the main source of supplying Yasuj Municipality finances (equivalent to 41%). Therefore, the main part of revenue generation of Yasuj Municipality was from unstable financial resources and based on construction violations and illegal constructions such as urban construction crimes and compensations, the fine of Article 100 of Municipal Commission, the revenue from the change of uses and also the fine of the roadblock. Also, the results of the research showed that the roadmap and one of the most important strategies for managing the financial costs of Yasuj Municipality is to develop a comprehensive plan and financial vision of Yasuj Municipality

    Keywords: Future Research, Branding, Scenario-Based Planning, Tabriz Metropolis
  • Keramatollah Ziyari *, Omid Latifi Pages 127-147

    Landscape ecology considers the structural complex of an urban area as a set of ecosystem networks and evaluates and designs the interrelationship between the city and natural processes and the environment that creates it. Such an approach depends on creating a systemic evaluation of the ecological structure of urban areas.  In this research, the ecological networks of the land landscape in the city of Izeh are evaluated. The present applied research is descriptive-analytical and uses library and field studies to collect data.  To achieve the research objectives, 5 indicators with 17 sub-indicators were extracted. To evaluate the ecological networks of the land landscape in Izeh City, Colonial Competition Algorithm (MST minimum coverage tree) was used in Matlab 2016 Software environment and to spatialize the studied indicators in Izeh City, Tracking Analyst Methodwas used. The Network Analyst Tools process was put in ArcGIS Software environment.  The results show that the most part of the landscape of the study area is made up of spots and the least part of the area is made up of water spots. In 1986, area in Izeh City, 42.44% of the total area was allocated to construction zone while2006, this amount reached 49.27% and in 2018, it reached 59.02%. In 1986, 18.54% of the total area of Izeh City was allocated to green space zone while in 2006, this amount reached 14.63% and in 2018, it reached 13.66%. Furthermore, in 1986, 37.56% of the total area was allocated to open spaces and 1.45%, was allocated to water zone. This is while in 2006, these numbers reached 35.12% and 0.98%, respectively, and in 2018, they reached 26.34% and 0.98%, respectively.

    Keywords: Network, Ecology, Landscape, Colonial Competition, Izeh city
  • Seyedeh Elham Davari, Mohammad Ejza Shokoohi *, Barat Ali Khakpour Pages 149-178

    The rapid growth of cities around the world occurred at a time when cities were unable to provide services to their rapidly growing urban population, leading to the dispersal of land on the edge of cities, the proliferation of illegal and marginal settlements. Considering the physical development of the city is a basic necessity in urban development programs. In Iran, the rapid physical expansion of cities in the form of unplanned and unbalanced growth for various reasons, including involuntary migration, is one of the main problems of cities, as a result of which the phenomenon of urban sprawl occurs. The purpose of this study is to identify and analyze the factors affecting the physical-spatial development of Sari. The present applied research is analytical-descriptive. Theoretical data have been prepared through documentary method and experimental data have been prepared through survey method. In preparing the development drivers, the Delphi method has been used. According to the above criteria, 20 experts and specialists of academic and research centers have been selected to participate in the research. In data processing, structural interaction analysis method has been used in MIC MAC Software. Based on the obtained results, the most important factors affecting the growth of Sari spatial form include factors such as inefficient urban management, high quality agricultural land, land price, weakness and non-observance of communication network hierarchy, land and housing transfer policy, as well as being the center of the province and equipped it with superior regional services.

    Keywords: Urban growth, scattered surface, smart growth, Sari
  • Mohsen Ahadnejad Reveshty *, Abolfal Meshkini, Mehdi Eshlaghi Pages 179-212

    If we classify place identity under the categories of "place as a material environment", "place as a social space", and "place as an experiential and psychological difference of people from space", the present article has tried to explain place identity of street space from a positivist and phenomenological perspective toward its first component, “space as a material environment”, which is in turn the creator of social interaction and spatial cognition, as referred to by Jane Jacobs and Kevin Lynch. In line with this goal, the present research is an attempt to identify the direct and indirect effects of various physical and mental components of place identity on the context of Tabriz Abresan Street space. For this purpose, using the theories of Jane Jacobs and Kevin Lynch, two prominent urban thinkers, first the effect of spatial form on the characteristics of large-scale land uses, diverse and mixed land uses, the characteristics of the urban fabric of the region (population density and Net Residential Density (NRD)), number of building floors, graining of building parcels, possibility of permeability between buildings, ease of access to public space, and proximity was studied according to the characteristics of adjacent uses in street space from the point of view of Jane Jacobs. In addition, the map of people's mental image was drawn according to the point of view of Kevin Lynch and based on the interview conducted with ten informed users of the street space of Abresan Area. To analyze these components in the street space of the Abresan Area of Tabriz, models of Euclidean distance function, neural networks, and spatial statistics in ArcGIS Software environment were used. To draw a mental image map, ten non-specialist users aware of the space were interviewed.  The results showed that considering physical and mental dimensions from the perspective of positivist and phenomenological geography provides the basic basis for a broader qualitative analysis of the causes of attractiveness, high social value in people's minds and the overall identity of street spaces. Basically, to draw the scientific boundaries of geography, knowledge of these matters will provide a strong theoretical basis for the next steps of representing the place identity in public spaces of cities, implying that quantitative geography along with qualitative geography give a more comprehensive analysis of place identity.

    Keywords: Place Identity, Physical Structure, Spatial Cognition, Public Spaces, Abresan Street, Tabriz
  • Rahimberdi Anamoradnejad *, Ali Shojaian Pages 213-234
    One of the most important consequences of the rapid growth of urbanization and physical development of the cities in recent decades has been the disintegrated distribution of urban service centers, paving the way for social inequality in accessing them. Therefore, the main purpose of this study is to compare and rank the cities of Mazandaran Province as one of the densest regions of the country, in terms of access to urban services. In this study, using statistical sources of Mazandaran Province and library studies, twenty-two levels of cities of Mazandaran Province were ranked in terms of access to twelve components selected from the urban services. In this regard, the data of the National Statistics Organization and the Organization of Management and Planning of Mazandaran Province have been used to compare the cities to each other after determining their weight using the feature index and Sturgess’ model in VP software. The results show that there is a huge difference between the cities of this province in terms of net output current values of the studied indicators, so that the cities of Miandorood and Amol with -0.7460 and 0.9087, respectively, are the least and the most prosperous cities of Mazandaran in terms of access to the twenty-two components.
    Keywords: ranking, feature index, Sturgess’ model, Urban Services, cities of Mazandaran Province
  • Fatemeh Safaei, Nazanin Tabrizi *, Mehdi Ramzanzadeh Lesboei Pages 235-253

    Elderly tourism is recognized as an important part of tourism industry in many developed economies. A prerequisite for a tourism region to be able to take advantage of these capacities is to have comprehensive and thorough research in this field. This part of the tourism market needs destinations that provide the necessary facilities in every way for the convenience and comfort of the elderly to grow, promote and attract as many tourists as possible. To achieve this, changes are taking place in the development of tourism destinations for the elderly, which in some cases can be called creativity, resulting in the emergence of creative cities. The purpose of this article is to assess the relationship between the prosperity of silver tourism in creating a creative city. In the section describing the concepts and theoretical foundations, a number of domestic and foreign articles were reviewed and 380 questionnaires were designed to be answered by the citizens of Ramsar. In this research, Smart PLS 3 Software was used to analyze the data. To measure the reliability of the data, Cronbach's alpha coefficient was used and all the variables had a Cronbach's alpha above 0.7. According to the results of data analysis, the presence of silver tourists in the city of Ramsar improves the indicators of the creative city and has the greatest impact on the quality of life component.

    Keywords: Silver Tourism, Creative city, Elderly, Ramsar City
  • Mohamd Motaghed, Hasan Sajadzadeh * Pages 255-279

    The growing urban population and the resulting challenges as well as the spread of poverty and migration have caused the formation of the phenomenon of marginalization in cities. The purpose of this study is to evaluate the implemented plan from the perspective of environmental quality and based on the opinion of residents. Indicators and criteria to be measured regarding the environmental quality of this settlement include functional, human, preservation quality, environmental quality and spatial health. Through Cochran's formula, 360 statistical samples have been chosen from the statistical community. The research method was descriptive-analytical and the data was collected through survey method and using questionnaires. To evaluate the significance level of the five criteria and their sub-criteria and analyze the findings in the SPSS Software, Friedman test, one-way Spearman correlation and t-test as well as Mann-Whitney test were used. The results show a direct relationship between functional, human and preservation quality and the environmental quality of the informal settlements. The results also indicated the existence of high-quality commercial services, high communication between the people in the neighborhood and protection of positive and efficient features in the neighborhood had the most priorities. Moreover, in the fields of creating urban planning and architectural spaces, creating and developing recreational and cultural services as well as green space infrastructure must be properly planned.

    Keywords: Empowerment, Evaluation, Informal Settlement, Environmental Quality, Kheer Neighborhood