فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1400)

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید بخردی نسب، احسان کمالی*، خدیجه ابراهیمی کهریزسنگی صفحات 1-34

    ظهور نظریه نوین «حسابداری کلان» با موج جدیدی از پژوهش های حسابداری طی دهه اخیر سعی در تبیین و به کارگیری اطلاعات حسابداری در پیش بینی های اقتصادی دارد. نظریه حسابداری کلان پیشنهاد می کند اقتصاددانان و پیش بینی کنندگان شاخص های کلان اقتصادی از اطلاعات تجمعی حسابداری در سطح اقتصاد کلان استفاده کنند؛ برای مثال، از سود حسابداری برای پیش بینی تولید ناخالص داخلی، از چسبندگی هزینه برای پیش بینی نرخ بیکاری، از نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار برای پیش بینی نرخ تورم و از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای برای رشد اقتصادی استفاده شود. بر اساس این، در پژوهش حاضر، با تکیه بر نظریه حسابداری کلان، آزمون دقت پیش بینی تولید ناخالص داخلی با تکیه بر اطلاعات مقایسه ای سود حسابداری تجمعی متورم و تورم زدایی شده بررسی شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. گردآوری داده ها به صورت فصلی و مشاهدات شامل 40 دوره زمانی (1387: 1 تا 1396: 4) است. روش انجام پژوهش، الگوی سری زمانی چند متغیره و رگرسیون غلتان است. همچنین، به منظور بررسی دقت پیش بینی از روش های میانگین قدرمطلق خطا، میانگین مجذور خطا و معیار میانگین درصد قدرمطلق خطا استفاده شده است. نتایج حاصل از انجام این پژوهش نشان دادند سود حسابداری تجمعی و همچنین، سود حسابداری تورم زدایی شده، دقت پیش بینی تولید ناخالص داخلی را طی دوره های آتی افزایش می دهد. از دیگر یافته های پژوهش، کارایی دقت پیش بینی سود حسابداری تجمعی متورم نسبت به سود حسابداری تجمعی تورم زدایی شده است؛ درنتیجه، پراکندگی رشد سود حسابداری تجمعی، خطای ارایه مجدد پیش بینی تولید ناخالص داخلی را کاهش و با سرعت بالا ارایه مجدد تولید ناخالص داخلی را کاهش می دهد. افزایش یک واحد در انحراف معیار پراکندگی رشد سودهای فصلی حسابداری سه ماهه قبل، ارایه مجدد تولید ناخالص داخلی اسمی را به میزان 9% و تولید ناخالص حقیقی را به میزان 10% برای دوره های آتی پیش بینی می کند. همچنین، نتایج نشان دادند پیش بینی تولید ناخالص داخلی با استفاده از سود تورم زدایی شده با ا 7% خطا و سود متورم با 10% خطا مناسب ترین پیش بینی را برای تولید ناخالص داخلی دارد.

    کلیدواژگان: دقت پیش بینی، تولید ناخالص داخلی اسمی و تولید ناخالص داخلی حقیقی، سود حسابداری تجمعی، تورم، حسابداری کلان
  • امید محمدی، ابراهیم گیوکی، محمدتقی کبیری*، آذر مسلمی صفحات 35-64

    نظام راهبری شرکتی عبارت است از فرایند نظارت و کنترل برای تضمین عملکرد مدیریت شرکت مطابق با منافع سهامداران. همچنین، مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت به عنوان تعهد یک سازمان نسبت به قالب جامعه درک می شود؛ اما مسیر و جهت آتی آنها را تصمیم هایی تعیین می کنند که مدیران در شرکت ها می گیرند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر اختلالات ادراکی و رفتاری مدیرعامل بر مکانیزم های نظام راهبری شرکتی و مسیولیت اجتماعی در قالب سه معیار فرااعتمادی، خوش بینی و کوته بینی است. نمونه بحث شده در این پژوهش شامل 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1398-1391 است که با بهره گیری از نرم افزار Eviewse10 بررسی شد. نتایج پژوهش نشان می دهند فرااعتمادی مدیرعامل بر کیفیت حسابرسی مستقل تاثیر منفی و معناداری دارد. خوش بینی و کوته بینی مدیرعامل بر کیفیت حسابرسی مستقل تاثیر معناداری ندارد. همچنین، فرااعتمادی و کوته بینی مدیرعامل بر میزان مالکیت نهادی تاثیر معناداری ندارد. خوش بینی مدیرعامل بر میزان مالکیت نهادی تاثیر منفی و معناداری دارد. فرااعتمادی مدیرعامل بر تمرکز مالکیت، تاثیر مثبت و معنادار و خوش بینی مدیرعامل بر تمرکز مالکیت تاثیر منفی و معنادار دارد و کوته بینی مدیرعامل بر تمرکز مالکیت تاثیر معناداری ندارد. فرااعتمادی و کوته بینی مدیرعامل بر مسیولیت اجتماعی تاثیر منفی و معنادار و خوش بینی مدیرعامل بر مسیولیت اجتماعی تاثیر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: نظام راهبری شرکتی، مسئولیت پذیری اجتماعی، خوش بینی، فرااعتمادی، کوته بینی
  • لیلا ترکی*، سعید فتحی، فرشید محمودی صفحات 65-88

    با توجه به نقش مهم بازارهای مالی در رشد و توسعه کشورها پژوهشگران و اقتصاددانان سال های سال است که جذب موضوعات مختلف مربوط به بازارهای مالی، به خصوص کارایی شده اند؛ زیرا بازارها در صورتی به نحو مناسب عمل می کنند که کارا باشند. در ایران پژوهش های زیادی در رابطه با کارایی بازار بورس اوراق بهادار صورت گرفته است؛ اما با اینکه بیش از یک دهه از راه اندازی بازار قراردادهای آتی سکه در بورس کالا گذشته، پژوهش دانشگاهی درخور توجهی درباره کارایی این بازار انجام نشده است. بازار قراردادهای آتی سکه که به منظور یکسان سازی معاملات طلا، جلوگیری از معاملات موهوم و رواج سکه های تقلبی و پوشش ریسک ناشی از نوسانات قیمت در سال 1387 تاسیس شد، به شفافیت اطلاعات، کشف قیمت موثر و جذب بخشی از سرمایه و پس اندازهای سرگردان اقتصاد کمک می کند؛ اما معاملات این بازار در بورس کالا به دلیل نوسانات شدید قیمت سکه در سال 1397 متوقف شد.  بنابراین، هدف مطالعه حاضر این است که با استفاده روش های اقتصادسنجی و آزمون های لازم، کارایی بازار آتی سکه طلای ایران را در حدود یک دهه فعالیت بررسی کند. در پژوهش حاضر، کارایی 35 روز قبل از سررسید به صورت جداگانه در قالب 35 مدل بررسی شده است. نتایج نشان دادند برای کارایی بلندمدت بازار که با استفاده از روش حداقل مربعات خطی (OLS) بررسی شده، محدودیت های لازم در سطح خطای 5 درصد برقرار بوده است و تمام مدل ها دارای کارایی بلندمدت اند. همچنین، برای کارایی کوتاه مدت نیز که در قالب الگوی تصحیح خطا (ECM) بررسی شده، محدودیت های لازم برای تمام مدل ها به استثنای مدل 25 تا 28 روز قبل از سررسید در سطح خطای 5 درصد رد نشده است و این مدل ها در کوتاه مدت نیز کارا هستند؛ بنابراین، به طور کلی کارایی بازار آتی سکه طلا ایران در یک دهه فعالیت رد نشده است.

    کلیدواژگان: بازار مالی، بورس کالا، قرارداد آتی، کارایی، روش حداقل مربعات، الگوی تصحیح خطا
  • روزبه هدایت مظهری، مهدی خرم آبادی*، سهیلا لشگرآراء صفحات 89-110
    نسبت های مالی، نمایی از وضعیت و عملکرد شرکت را به استفاده کنندگان از صورت های مالی نشان می دهند. با وجود این، استفاده از روش های سنتی مبتنی بر نسبت های مالی به منظور سنجش و محاسبه کارایی به واسطه تک بعدی بودن، محدودیت ها و نارسایی های نسبت های مالی، توام با انتقاداتی است و محاسبه کارایی مبتنی بر این روش به تنهایی، ممکن است از دقت و عینیت کمتری برخوردار باشد و موجب گمراهی استفاده کنندگان شود. در این پژوهش، به منظور برطرف کردن خلا مزبور، با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده های متکی بر متغیرهای منفی، به محاسبه کارایی و رتبه بندی تعداد 210 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی بازه زمانی 12 ساله، پرداخته شده است. در ادامه با استفاده از آزمون معادلات ساختاری واریانس محور، میزان ارتباط تعداد 8 نسبت مالی مهم که با استفاده از روش های دلفی فازی و تحلیل سلسله مراتبی فازی برگزیده شده اند، با عدد کارایی به دست آمده شرکت ها اقدام شده است. نتایج نشان دادند از میان نسبت های مالی، دو نسبت آنی و حاشیه سود، بیشترین ضرایب اهمیت را داشته اند. این الگو علاوه بر پوشش محدودیت های نسبت های مالی، می تواند با ارایه اطلاعات جامع تر و با دقت بیشتری به عنوان مکملی برای تحلیل نسبت های مالی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، کارایی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، نسبت های مالی
  • فردین نظری، زادالله فتحی*، حسین شفیعی صفحات 111-128

    فرآیند خلق ایده نوآورانه و عرضه آن، نیازمند برنامه ریزی و توجه همه جانبه به تمام عوامل موثر است که بدون وجود الگویی مناسب محقق نمی شود؛ ازاین رو، هدف پژوهش حاضر، ارایه الگویی برای تبیین ارتباط ویژگی های شرکتی با شاخص های نوآوری با استفاده از روش دلفی است. پژوهش حاضر، با حذف متغیرهای فردی و افزودن متغیرهای جدید و تعیین میزان اهمیت در دو مرحله انجام شده است. در مرحله نخست، پژوهش ها و منابع مختلف به صورت کتابخانه ای، بررسی و شاخص های اولیه مرسوم در ارزیابی استخراج شدند و در مرحله دوم، از روش دلفی برای تدوین و وزن دهی به شاخص ها استفاده شد و شاخص های تاثیرگذار پس از دو مرحله انتخاب شدند. همچنین، در این پژوهش، با استفاده از روش نمونه گیری حذفی، داده های 104 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1390 تا 1399 آزمون شدند. به منظور آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون چندمتغیره و داده های ترکیبی استفاده شده است. یافته های پژوهش، حاکی از تاثیر مثبت و معنادار سودآوری، کیفیت سود و اندازه شرکت و ارتباط معکوس متغیرهای اهرم مالی، عمر شرکت و سود تقسیمی با شاخص های نوآوری است. علاوه بر این، ارتباط معناداری بین سایر متغیرهای ویژگی های شرکتی شامل پایداری سود، رشد شرکت، ریسک، ریسک بازار (بتا)، بازده سهام و نقدینگی با نوآوری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: مدل دلفی، ویژگی های شرکتی، درصد رشد سود، نوآوری
  • موسی بزرگ اصل، سهراب استا *، هادی شیخی صفحات 129-146

    حسابرسان همواره به دنبال شناخت عواملی‌اند که با استفاده از آن بتوانند برآورد صحیح‌تری از خطر تحریف بااهمیت در سطح صورت‌های مالی داشته باشند. در همین راستا، این مطالعه بررسی می‌کند آیا تصمیمات استخدام و یا تعدیل نیروی کار (به‌منزله بخش مهمی از فعالیت شرکت) به پیش‌بینی تحریف‌های حسابداری کمک می‌کند و درنتیجه، آیا این کار بر زمان ارایه گزارش حسابرس، حق‌الزحمه حسابرس و تجدید ارایه صورت‌های مالی تاثیر دارد یا خیر. دوره زمانی پژوهش سال‌های 1392 الی 1398 بوده که تعداد 105 شرکت پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران به‌عنوان نمونه، انتخاب و فرضیه‌های پژوهش نیز با استفاده از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی و رگرسیون باینری آزمون شدند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه‌های پژوهش حاکی از آن بود که تاثیر سرمایه‌گذاری غیرعادی در نیروی کار بر تاخیر در زمان ارایه گزارش حسابرس و تجدید ارایه صورت‌های مالی پذیرفته‌نشده و تاثیر سرمایه‌گذاری غیرعادی در نیروی کار بر حق‌الزحمه حسابرس پذیرفته می‌شود. همچنین، نتایج پژوهش نشان می‌دهند حسابرس شرکت‌های نمونه توانسته است به‌درستی خطر تحریف بااهمیت (ناشی از سرمایه‌گذاری غیرعادی در نیروی کار و سایر عوامل) را برآورد کند و ازطریق برنامه‌ریزی درست و به‌موقع، رسیدگی‌های خود را با خطر تحریف بااهمیت برآورد‌شده هماهنگ کند. نتایج این پژوهش شواهدی را فراهم می‌کند که نشان می‌دهد حسابرسان هنگام بررسی صورت‌های مالی، به پرچم‌های قرمز در گزارشگری مالی توجه می‌کنند.

    کلیدواژگان: تجدید ارائه صورت های مالی، تحریف بااهمیت، حق الزحمه حسابرسی، زمان ارائه گزارش حسابرس، سرمایه گذاری غیرعادی در نیروی کار
|
  • Vahid Bekhradi Nasab, Ehsan Kamali *, Khadije Ebrahimi Kahrizsangi Pages 1-34

    The emergence of a new theory of "Macroaccounting" with a new wave of accounting research over the last decade tries to explain and apply accounting information in economic forecasts. The Macroeconomic theory suggests that economists and macroeconomic forecasters use accounting aggregate information at the macroeconomic level. For example, from accounting earnings to forecast GDP, from cost stickiness to forecast unemployment, from the ratio of book value to market value to predict inflation, and from the pricing model of capital assets Used for economic growth. The present study investigates the accuracy of GDP forecasting based on the comparative information of inflated and non-inflated accounting earnings aggregate. The statistical population of this research includes all companies listed in Tehran Stock Exchange. Macro accounting emphasizes economists' view of seasonal accounting for financial accounting. So the data are collected seasonally and observations are 40 times (2007:Q1-2017:Q4). The method is multivariable time series model with rolling regression. Also, for estimating the prediction accuracy, the methods of mean error magnitude, mean squared error and mean error percentage criterion are used. Evidence show that accounting earnings aggregate as well as depreciated accounting earnings increase the accuracy of GDP forecasts over future periods. Another finding of the study is the efficiency of predicting the accuracy of accounting earnings aggregate relative to accounting earnings depreciation. As a result, the spread of aggregate accounting erning growth reduces the forecasting error of GDP and reduces the high-speed GDP. A one-unit increase in the standard deviation of the quarterly growth of quarterly accounting earnings forecasts 0.94 GDP for future periods. The results also showed that GDP forecasts using depreciated Ernings with 7% error and inflated ernings with 10% error are the most appropriate forecasts for GDP.

    Keywords: Forecasting accuracy, GDP, Erning Aggregate, Inflation, Macro accounting
  • Omid Mohammadi, Ebrahim Givaki, Mohammadtaghi Kabiri *, Azar Moslemi Pages 35-64

    Corporate governance system is considered as the supervision and control process to guarantee performance of company’s management consistent with the shareholder’s interest. Corporate social responsibility is perceived as a community commitment towards most people in the society. However, their future paths and directions will be determined by the decisions made by managers at the core system of companies. This research was performed with the aim of studying the effects of perceptual and behavioral disorders on the mechanisms related to corporate governance system, as well as social responsibility, based on the criteria of overconfidence, optimism, and shortsightedness. The sample in this research included 110 companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) for the period of 2012-2019, which were studied via EViews 10 software package. The research results showed that the overconfidence of managing director had a significant negative effect on the independent audit; optimism while shortsightedness of managing director had no significant impacts on the independent audit; overconfidence and shortsightedness of managing director had no significant effect on the level of institutional ownership; optimism of managing director had a significant negative impact on the level of institutional ownership; overconfidence of managing director had a significant positive effect on the ownership concentration; optimism of managing director had a significant negative impact on the ownership concentration; shortsightedness of managing director had no significant effect on the ownership concentration; overconfidence and shortsightedness of managing director had significant negative impacts on social responsibility; and optimism of managing director had no significant effect on the social responsibility.

    Keywords: corporate governance system, Social Responsibility, Optimism, Overconfidence, myopia
  • Leila Torki *, Saeed Fathi, Farshid Mahmodi Pages 65-88

    The future of coin market as one of the tools of the financial market established in 2008 aims to unify gold transactions and prevent imaginary transactions, prevalence of counterfeit coins, and risk of price fluctuations. Also, given the importance of gold trading in the country, future contracts can help transparency of information in this market, be effective in detecting prices, and attract some wandering capital of the economy. Yet, they can be achieved only if the market is efficient. Evaluating market efficiency helps to identify the existing constraints, correct future directions, and improve market efficiency. Thus, many studies have been done about the financial market in Iran. Despite the launch of Iran's future market, not much has been done in this regard. Therefore, the aim of this research was to investigate market efficiency by using the model of Ordinary Least Squares (OLS) and Error Correction Model (ECM). For the long-term efficiency of the market, which was studied by using the OLS method, the required limitation was 5% and all the models had efficiency. Also, for its short-term efficiency, which was examined by using the ECM, the restrictions for all the models, with the exception of the model of 25-28 days before maturity, were not rejected at the level of 5%, indicating the models were effective.

    Keywords: Financial Market, Commodity Exchange, Futures Market, Ordinary Least Squares (OLS), Error Correction Model (ECM)
  • Roozbeh Hedayat Mazhari, MEHDI KHORAMABADI *, Soheila Lashgar Ara Pages 89-110
    Financial ratios provide a view of a company's status and performance for users of financial statements. However, they have limitations and setbacks that may mislead users. In this research, their efficiency and ranking were calculated for 210 companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) based on negative variables by using a Slacks-Based Measure (SBM) of efficiency in Data Envelopment Analysis (DEA) model over a 12-year period. In the next step, using the variance-based Structural Equation Modeling (SEM) test, the selected 8 financial ratios were evaluated through Fuzzy Delphi Method (FDM) and Fuzzy Hierarchical Analysis (FHA). The results indicated that the quick ratio and profit margin had the highest regression coefficients. In addition to covering the limitations of financial ratios, this model can be applied as a complement to analysis of financial ratios.
    Keywords: Data Envelopment Analysis (DEA), Efficiency, Fuzzy Hierarchical Analysis (FHA), Financial ratios
  • Fardin Nazari, Zadallah Fathi *, Hossein Shafiei Pages 111-128

    The process of creating an innovative idea and presenting it requires planning and comprehensive attention to all the effective factors. This goal cannot be achieved without using a proper model. Therefore, the purpose of this study was to provide a model to explain the relationship between the components of corporate characteristics and innovation indicators by using the Delphi method. The current research was performed by removing individual variables, adding new variables, and determining their importance in two stages. In the first stage, various studies and sources were reviewed in a library and the indicators commonly used in the evaluations were extracted. In the second stage, the Delphi method was utilized to compile and weight the indicators. The effective indicators were selected after these two stages. Also, using the sampling method, the data of 104 companies active in Tehran Stock Exchange (TSE) during the period of 2011-2020 were assessed. To test the hypotheses, the multivariate regression model and combined data were employed. The findings indicated the positive and significant effects of profitability, profit quality, and firm size, as well as the inverse relationship of the variables of financial leverage, firm life, and dividend profit with the innovation indicators. In addition, no significant relationships of other variables of corporate characteristics, including profit stability, firm growth, risk, market risk (beta), stock returns, and liquidity with innovation were observed.

    Keywords: Delphi model, Corporate Characteristics, percentage change in profit growth, innovation
  • Moses Bozorgas, Sohrab Osta *, Hadi Sheikhi Pages 129-146

    Auditors are always looking to identify factors that can be used for estimating the risk of material misstatement more accurately at the level of financial statements. In this regard, this study examined whether decisions to hire or fire the staffs that make an important part of the company's operations help to anticipate accounting misstatements and, consequently, whether this affect the timing of auditor's reporting of auditor's fee and resubmission of financial statements.The research period of 1392-1398 was considered, during which 105 companies listed on Tehran Stock Exchange (TSE) were selected as the samples and the research hypotheses were tested by using Ordinary Least-Squares (OLS) regression and binary regression. The results of testing the research hypotheses indicated that the effect of abnormal investment in the staffs on the delay in submitting the auditor's report and restatement of financial statements was not accepted, but its effect on auditor's fee was accepted. Our results showed that the auditors of the sample companies were able to correctly estimate the risk of material misstatement caused by abnormal investment in labor and other factors and plan their proceedings to cover the risk of material misstatement through proper and timely planning. The results of this study provided evidence that auditors pay attention to red flags in financial reporting when reviewing financial statements.

    Keywords: restatement of financial statements, material misstatement, audit fees, auditor reporting time, abnormal investment in labor