فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 63 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نوشین کبیری، حسن زارعی متین، جبار باباشاهی* صفحات 1-37

    هدف از پژوهش حاضر فهم فرایند شکل گیری امیدواری سازمانی بود. روش پژوهش استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد متنی بود. داده ها از پژوهش‏هایی که درباره این مفهوم انجام شده بود از 76 مقاله و 2 رساله دکتری و 2 کتاب گردآوری و با فن کدگذاری تحلیل شدند. 186 کد شناسایی شده در قالب 61 مفهوم و نهایتا 6 مقوله طبقه بندی شدند. نتایج نشان داد امیدواری سازمانی به منزله مقوله محوری در الگوی پارادایمی پژوهش قرار می گیرد و سایر مفاهیم به دست آمده در قالب مقولات شرایط علی، شرایط زمینه‏ای، شرایط مداخله گر، استراتژی‏ها، و پیامدها در الگو قرار گرفتند. شرایط علی اثرگذار بر امیدواری سازمانی به دو دسته کلی فردی و سازمانی تقسیم شدند؛ از جمله ذهن‏آگاهی و تعامل با چالش‏ها و ویژگی‏های شغلی. از عوامل مداخله گر سازمانی موثر بر استراتژی‏ها نیز می‏توان به سبک رهبری، حمایت اجتماعی و سازمانی ادراک شده، شفافیت سیاست‏های سازمانی، و عدالت سازمانی ادراک شده اشاره کرد. برخی عوامل زمینه ای شناسایی شده نیز عبارت اند از محیط معنوی، فضای صمیمانه سازمان، همچنین فرهنگ و محیط خانوادگی و سازمانی. استراتژی‏ها و پیامدها نیز به دو دسته استراتژی‏ها و پیامدهای فردی و استراتژی‏ها و پیامدهای سازمانی تقسیم شدند.

    کلیدواژگان: امیدواری سازمانی، سرمایه روان شناختی، نظریه داده بنیاد
  • مرتضی سلطانی*، حسین خنیفر، سعیده صیادی صفحات 39-69

    تحقیق حاضر به بررسی عکس العمل مخاطب فعالیت های بازاریابی سبز با لحاظ نقش ادراک از شخصیت برند خرده فروشی پرداخته است. نمونه آماری شامل 458 نفر از مشتریان هایپراستار بودند که در معرض و مخاطب فعالیت های بازاریابی سبز شرکت بوده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد و پایایی پرسشنامه با یک مرحله پیش آزمون در یک نمونه 30 تایی اندازه گیری شد. جهت بررسی مدل های اندازه گیری متغیرهای تحقیق و آزمون فرضیات از نرم افزار 22Amos و روش های آماری تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. در این تحقیق متغیرهای نگرش، اعتماد، رضایت، و قصد خرید تحت عنوان سازه عکس العمل مخاطب مفهوم سازی شد. نتایج تحقیق نشان داد بازاریابی سبز با واسطه ادراک از شخصیت بر عکس العمل تاثیر دارد. اما تاثیر مستقیم و بدون واسطه بازاریابی سبز بر عکس العمل مورد تایید قرار نگرفت. همچنین در الگوی روابط بین متغیرهای عکس العمل مخاطب، تاثیر رضایت بر اعتماد، اعتماد بر نگرش و قصد خرید، و بالاخره نگرش بر قصد خرید تایید و تاثیر رضایت بر نگرش رد شد.

    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی سبز، ادراک از شخصیت، عکس العمل مخاطب
  • رضا سپهوند، امیرهوشنگ نظرپوری، مسعود سپهوند*، محسن عارف نژاد صفحات 71-100

    با افزایش حساسیت جوامع به مباحث محیطی، اقداماتی همچون مسیولیت اجتماعی شرکت، حفاظت محیط زیست، عملکرد پایدار، و تولید ناب مورد توجه استراتژیست ها و ذی نفعان کلیدی شرکت ها قرار گرفته است. به عبارت دیگر آلودگی محیط زیست به یکی از چالش های مهم جهانی تبدیل شده و شرکت های فرآوری ضایعات به منزله صنایع با ارزش افزوده بالا و آینده دار شناخته می شوند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز بر نوآوری سبز با نقش میانجی فرهنگ سازمانی سبز بود. جامعه آماری پژوهش مدیران و کارشناسان شرکت های فرآوری ضایعات در شهرک های صنعتی استان تهران بودند که بر اساس جدول مورگان از میان آن ها نمونه ای با حجم 165 نفر به روش طبقه ای متناسب انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی به تایید رسید و برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار pls استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز در شرکت های فرآوری ضایعات هم به صورت مستقیم و هم از طریق فرهنگ سازمانی سبز بر نوآوری سبز تاثیر مثبت و معنادار دارد. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که مقصود از اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز آموزش کارکنان در جهت ارتقای سطح توانایی ها و مهارت ها و دانش سبز و ایجاد انگیزه به منظور به کار بردن آن مهارت ها و توانایی ها در جهت اهداف سازمانی است. این اقدامات آموزشی و تشویقی، که توسط مدیران سطوح بالای سازمانی صورت می پذیرند، به مرور به جزیی از فرهنگ سازمان تبدیل خواهند شد که خروجی آن کاهش مصرف انرژی، کاهش آلودگی، استفاده کارآمد از مواد بازیافت، و ارایه محصولات حامی محیط زیست خواهد بود.

    کلیدواژگان: اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز، فرهنگ سازمانی سبز، نوآوری سبز
  • فرانک معصومی نژاد، بهزاد فرخ سرشت*، سید مهدی الوانی، محمدجواد تقی پوریان گیلانی صفحات 101-117

    هدف پژوهش حاضر شناسایی پیشران های موثر بر نشاط سازمانی کارکنان بود که به روش فراترکیب و با رویکرد ساندلوسکی و باروسو انجام گرفت. جامعه آماری شامل همه مقالات و پایان نامه های علمی و پژوهشی در حوزه نشاط بود که با مرور سیستماتیک تعداد 36 نمونه انتخاب و اعتبار آن ها با برنامه مهارت های ارزیابی حیاتی (CASP) مشخص شد. یافته های پژوهش با تحلیل محتوا و استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه 2018 در قالب مدل پیشران های نشاط کارکنان، مشتمل بر 46 شاخص و 10 مولفه (شغلی، مدیریت و رهبری، رفاهی، زمینه ای، فیزیولوژیکی، شخصیتی، اعتقادی، مهارتی، ارتباطات، رفتارهای شهروندی سازمانی) و 3 بعد (فردی، سازمانی، اجتماعی) به دست آمد. بر اساس نتایج حاصله مولفه زمینه ای با 58/10 درصد، مولفه شخصیتی با 73/6 درصد، و شاخص معنادار بودن کار با 85/3 درصد دارای بیشترین فراوانی بودند. برای سنجش اعتبار مطالعه از ضریب کاپای کوهن استفاده شد. امید است مدیران با به کارگیری نتایج پژوهش حاضر سهمی در ایجاد نشاط و سلامت روح و جسم کارکنان سازمان ها در جهت تحقق وظیفه مسیولیت اجتماعی خود داشته باشند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تکنیک فراترکیب، نشاط سازمانی، نشاط کارکنان
  • محمدحسین مهرآراد، کریم حمدی*، مریم خلیلی عراقی صفحات 119-141

    شناخت پیشران‏های توسعه فرهنگی باعث می‏شود ایده‏ ها و نگرش‏های تازه جریان یابد و روحیه سازمان تغییر پیدا کند و همین امر سازمان را در دستیابی به اهداف ازپیش تعیین شده مصمم سازد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت‏ بندی پیشران‏های توسعه فرهنگ سازمانی در شرکت ملی گاز ایران با استفاده از روش دلفی فازی انجام پذیرفت. این پژوهش کاربردی و از نوع پژوهش‏های اکتشافی است که از نظر ماهیت در زمره پژوهش‏های آمیخته قرار می گیرد و از نظر فلسفه پژوهش قیاسی استقرایی است. جامعه آماری پژوهش خبرگان، متشکل از مدیران شرکت ملی گاز ایران، بودند که با استفاده از روش نمونه‏گیری گلوله برفی و بر اساس اصل کفایت نظری 30 نفر از آنان به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن ها به ترتیب با استفاده از شاخص روایی محتوا و آزمون کاپای کوهن و روایی محتوایی و پایایی آزمون مجدد تایید شد. در این پژوهش داده ‏های کیفی با نرم افزار انویوو و روش کد‏گذاری و داده‏های کمی با روش دلفی فازی تحلیل شد. نتایج نشان داد مهم ترین پیشران‏های توسعه فرهنگ سازمانی در شرکت ملی گاز ایران به ترتیب اولویت فرهنگ نوآوری و خلاقیت، فرهنگ دانایی محوری، جمع گرایی، فرهنگ ماموریت گرایی، فرهنگ رقابت پذیری، اخلاق مداری، حفظ کرامت انسانی، و تقید مذهبی و مکتبی است.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، توسعه فرهنگ سازمانی، روش دلفی فازی، فرهنگ
  • وحید وثوقی راد*، علی رضائیان، ولی الله نقی پورفر صفحات 143-164

    یکی از مسایل پیش روی کارگزاران اداره جامعه، در سطح خرد و کلان، نهادینه سازی باورها و ارزش ها و رفتارهای مطلوب و مورد پسند آن هاست. بدین منظور در مباحث نهادینه سازی فرهنگ مورد نظر پیشنهادهای متفاوتی ارایه شده است که غالبا برگرفته از رویکردهای معرفتی حاکم بر جوامع غربی است. یکی از وظایف اصلی پژوهشگران فعال در حوزه علوم انسانی اسلامی تبیین نظری و بیان الزامات نهادینه سازی متناسب با مبانی و پیش فرض های اسلامی است. از این رو هدف اصلی این تحقیق بررسی الزامات نهادینه سازی فرهنگ متناظر و مرتبط با فرد در مقام مخاطب نهادینه سازی از منظر قرآن است. در این تحقیق از روش اجتهاد جامع، با توجه به راهبرد ظاهرشونده داده بنیاد، استفاده شد. یافته های این تحقیق نشان دهنده آن بود که می توان الزامات اصلی نهادینه سازی در سطح تحلیل فرد را در سه گروه تقسیم کرد که عبارت اند از: «بینشی» شامل ایمان به محتوا و پایبندی به اصول و عدم سازش کاری و ایمان به همه متعلقات دین، «گرایشی» شامل عدم پذیرش ولایت کافران و دوراندیشی و گذشت از منافع زودگذر، «رفتاری عملی» شامل اسلام آوردن و عمل به آن و تعیین خطوط قرمز و شناسایی اهداف.

    کلیدواژگان: الزامات، فرهنگ، قرآن، نهادینه سازی
  • محمد ایدی*، زهرا حیدرنژاد، فاطمه فاضل پور صفحات 165-191

    این پژوهش با هدف تبیین و تحلیل مولفه ‏های ارتباطی مدیران با زیردستان در رویکرد دینی انجام شد. روش تحقیق کیفی بود که از رویکرد تحلیل مضمون به منظور استخراج مضامین مورد نیاز از منابع دینی مرتبط با ارتباطات استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کتب (قرآن کریم و نهج البلاغه) و مقالات در حوزه اسلام و سیره معصومین(ع) بود. نمونه آماری نیز کتب و مقالات علمی در حوزه یادشده بودند. در مرحله نخست کدگذاری توصیفی به عنوان مضامین پایه‏ ای صورت گرفت و در مرحله کدگذاری تفسیری مضامین پایه طبقه بندی شد که آن ها را مضامین سازمان دهنده گویند. آخرین مرحله، تعیین مضمون فراگیر بود که همه مضامین پیش گفته را در بر می گیرد. در نهایت این پژوهش منجر به شناسایی 56 مضمون توصیفی و 18 مضمون سازمان‏دهنده و 6 مضمون فراگیر شد. از مولفه‏ های اصلی به تقویت سعه صدر، شایسته سالاری، و دوری از تکبر می‏توان اشاره کرد.

    کلیدواژگان: ارتباطات، ارتباطات اسلامی، ارتباطات موثر، شایسته سالاری
  • سمانه کریمی قرطمانی، ناصر خانی*، علی نصراصفهانی صفحات 193-227

    کندذهنی سازمانی اصطلاحی نوظهور است که سهم بسیار کمی از تحقیقات را به خود اختصاص داده است. از این رو این پژوهش در پی بررسی این مفهوم و شناسایی علل و پیامدهای آن با رویکردی کمی و طراحی مدلی برای کندذهنی سازمانی است. کندذهنی سازمانی بیان کننده انجام دادن کار بدون فکر کردن در سازمان است که منجر به کاهش تفکر انتقادی و عدم انعطاف پذیری سازمان می شود و می تواند سازمان را به سمت نابودی بکشاند. از این رو بررسی این مفهوم و شناسایی ابعاد آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این پژوهش طراحی الگویی برای کندذهنی سازمانی با رویکرد کیفی تحلیل داده بنیاد است. روش تحقیق از لحاظ هدف جزء تحقیقات توسعه ای، از جنبه جمع آوری داده ها جزء تحقیقات اکتشافی، و از حیث روش شناسی کیفی است. بر اساس روش شناسی کیفی، پس از جمع آوری داده ها از طریق تحلیل داده بنیاد و مصاحبه، مولفه ها به صورت باز و انتخابی و محوری کدگذاری شدند و مدل پژوهش بر اساس چارچوب تیوریک طراحی شد. در نهایت مدل مفهومی پژوهش با کمک تکنیک دلفی مورد تایید خبرگان قرار گرفت و یافته های پژوهش منجر به شناسایی شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبرها، و پیامدهای کندذهنی سازمانی شد.

    کلیدواژگان: تحلیل داده بنیاد، رویکرد کیفی، کندذهنی سازمانی
|
  • Nooshin Kabiri, Hassan Zarei Matin, Jabbar Babashahi * Pages 1-37

    The purpose of this study was to provide a conceptual analysis of the process of hope in organizations. The research method of this study was the textual strategy of grounded theory. Data from the previous research on this concept was collected from 76 papers, 2 doctoral dissertations, and 2 books, and was analyzed by coding technique. The identified 186 codes were categorized in the form of 61 concepts and 6 categories. The results showed that organizational hope was considered as a core category in the paradigmatic model of study, and the other obtained concepts were categorized as causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, strategies, and consequences in the model. The causal conditions affecting organizational hope were divided into the two general categories of individual and organizational conditions, including mindfulness, interaction with challenges, and occupational characteristics. The organizational intervening conditions that influence strategies involved leadership style, perceived social and organizational support, the transparency of organizational policies, and perceived organizational justice. Some of the contextual factors identified included spiritual environment, the intimate atmosphere of the organization, as well as familial and organizational culture and environment. Strategies and consequences were divided into the two groups of individual and organizational strategies and consequences.

    Keywords: Psychological capital, Organizational hope, Grounded theory
  • Morteza Soltanee *, Hossein Khanifar, Saeedeh Sayyadi Pages 39-69

    This research investigates the reaction of green marketing activities audience to suchlike activities considering the mediating role of retailer brand personality perception. The sample consisted of 458 customers of Hyperstar that were exposed to and audited by the company's green marketing activities. A questionnaire was used to collect data, the reliability of which was measured by a pre-test taken by a sample of 30 customers. The measurement models were examined and the hypotheses were tested using statistical techniques including confirmatory factor analysis and structural equation modeling in Amos 22 software. The variables of attitude, trust, satisfaction, and purchase intention were conceptualized as audience reaction construct. The results of the study showed that green marketing affects reaction indirectly through personality perception; however, the direct impact of green marketing on the reaction was not confirmed. Moreover, in relationships among audience reaction variables, the impacts of satisfaction on trust, trust on attitude and purchase intention, and attitude on purchase intention were confirmed, while the impact of satisfaction on attitude was rejected.

    Keywords: green marketing mix, personality perception, audience reaction
  • Reza Sepahvand, Amirhosang Nazarpoori, Masood Sepahvand *, Mohsen Arefnezhad Pages 71-100

    With the increase in the sensitivity of communities to environmental issues, activities such as corporate social responsibility, protection of natural environment, sustainable performance, and lean manufacturing have grabbed the attention of strategists and key stakeholders of companies. In other words, the environmental pollution has turned into one of the most important global challenges, and the waste processing companies have come to be known as prosperous and high added-value industries. The purpose of this study was to examine the effects of human resource management measures on green innovation through the mediating role of greet organizational culture. The statistical population of the study was comprised of the managers and office clerks of the waste processing companies in the industrial towns of Tehran province, out of which a sample of 165 individuals was selected based on Morgan’s table using proportionate stratified sampling. Questionnaires were used to measure the research variables. The reliability of questionnaires was confirmed using Cronbach’s alpha and combined reliability, and the obtained data was analyzed using statistical equation modeling and PLS software. The results of the study show that the green human resource management measures in the waste processing companies have positive, significant effects on green innovation both directly and through green organizational culture. The findings indicate that the purpose of implementing green human resource management measures is to train the staff in order to enhance their green abilities, skills, and knowledge and to encourage them to use these skills and abilities for the organizational purposes. These educational and persuasive measures that are carried out by the high-ranking organizational managers will gradually turn into a part of the organizational culture, the outcome of which is the reduction of energy consumption, the reduction of pollution, the efficient use of recyclable materials, and the provision of environment-friendly products.

    Keywords: green human resource management measures, Green organizational culture, green innovation
  • Faranak Masouminezhad, Behzad Farrokhseresht *, Seyyed Mehdi Alvani, Mohammad Javab Taghi Pourian Gilani Pages 101-117

    The purpose of this study was to identify the drivers of employees’ organizational happiness using Sandelowski and Barroso approach to meta-analysis. The statistical population of the study included all scientific-research articles and theses in the happiness domain. Through systematic literature review, 36 cases were selected and their validity was confirmed using Critical Appraisal Skills Program (CASP). The data was analyzed using content analysis in MAXQDA software (version 2018). The results led to designing the model for the happiness drivers of organizations’ employees, which included 46 indices, 10 components (related to profession, management and leadership, welfare, context, physiology, personality, doctrines, skills, communications, and organizational citizenship behaviors), and 3 dimensions (i.e.,  individual, organizational, and social). Based on the obtained results, the context, personality, and job meaningfulness components had the highest frequency (10.58, 6.73, and 3.85 percent, respectively). In order to measure the validity of the study, Cohen’s kappa index was used. The findings of this study might be used by managers to create happiness and improve the mental and physical healthfulness of the organizations’ employees in order to fulfill their social responsibility.

    Keywords: Meta-Synthesis Technique, Content analysis, Organizational happiness, Employee happiness
  • Mohammad Hosein Mehrarad, Karim Hamdi *, Maryam Khalili Araghi Pages 119-141

    The identification of the cultural development drivers brings about novel ideas and attitudes, and brings about changes in the organizational spirit. This makes the organization determined to achieve its predetermined goals. The present study was carried out to identify and prioritize the organizational culture development drivers in the National Iranian Gas Company using Delphi fuzzy method. This applied study was an exploratory research project. It was a mixed-methods study in terms of nature and inductive-comparative in terms of research philosophy. The statistical population of the study was comprised of the managers of National Iranian Gas Company, from which 30 individuals were selected as the study sample based on the theoretical adequacy and using snowball-sampling method. The data collection was done using interviews in the qualitative phase and questionnaires in the quantitative phase, the validity and reliability of which were confirmed using CVR index, Cohen’s Kappa test, content validity, and test-retest reliability. The obtained qualitative data was analyzed using coding method in Nvivo software, while the quantitative data was analyzed using Delphi Fuzzy method. The results showed that the most important drivers of organizational culture development in the National Iranian Gas Company were innovation and creativity culture, wisdom-oriented culture, collectivism, mission-oriented culture, competitiveness culture, morality, preservation of human dignity, and religious and doctrinal observance.

    Keywords: Culture, cultural development, organizational culture development, Delphi Fuzzy Method
  • Vahid Vosooqirad *, Ali Rezaeian, Valiollah Naghipoorfar Pages 143-164

    One of the problems that the public officials face at micro and macro levels is the institutionalization of their desired beliefs, values, and behaviors. Various suggestions have been made in the related literature for the institutionalization of the intended culture, which are mostly taken from the epistemic approaches common in the Western societies. One of the main duties of the researchers of the Islamic humanities domain is to put forth theories about and express the requirements of institutionalization based on the Islamic principles and premises. Therefore, the main purpose of this study was to examine the requirements of institutionalization of culture related to the individuals (as the addressee of institutionalization) from the viewpoint of the Quran. In this study, the comprehensive free-investigation method was used based on emerging grounded theory. The findings of this study indicate that the main requirements of institutionalization at individual level can be classified into three groups, namely “insight” (including belief in the content; observance of principles and avoidance of compromise; and belief in all religious teachings), “inclination” (including not accepting the guardianship of disbelievers, and being farsightedness and disregarding the transient interests), and “practical behaviors” (including believing in Islam and practicing it, determining redlines, and identifying goals).

    Keywords: requirements, Culture, Institutionalization, perspective of the Quran
  • Mohammad Aidi *, Zahra Heidarnejad, Fatemeh Fazelpour Pages 165-191

    This study was carried out to explain and analyze the components of manager-subordinate communication from Islamic perspective. A qualitative thematic analysis was adopted to extract the required communication-related themes from religious sources. The statistical population of this study was comprised of books (including the Quran and Nahj al-balagha) and articles in the domain of Islam and the Infallibles’ (a) conduct, from which a sample of books and research articles were selected. In order to extract the themes, first the descriptive coding of basic themes was carried out. Then, in the interpretive coding stage, the basic themes were categorized into organizing themes. Finally, the determination of comprehensive themes – which covered all previous themes – was done. Data analysis led to the identification of 56 descriptive themes, 18 organizing themes, and 6 comprehensive themes. The main components included the enhancement of tolerance, meritocracy, and avoidance of arrogance.

    Keywords: Communications, Meritocracy, Islamic communications, effective communications
  • Samaneh Karimi-Ghartemani, Naser Khani *, Ali Nasr Isfahani Pages 193-227

    Organizational stupidity is a new term that has received scant attention in the literature. Considering this point, the study at hand was carried out to examine this concept and identify its causes and consequences through a quantitative approach, with the ultimate goal of designing a model for it. Organizational stupidity refers to doing tasks in organizations without thinking about them. It causes the reduction of critical thinking and the lack of flexibility in the organization, and can lead to the destruction of the organization. Therefore, the investigation of this concept and the identification of its dimensions are of special importance. The purpose of this study was to design a model for organizational stupidity using grounded theory. The study was developmental in terms of purpose, exploratory in terms of data collection method, and qualitative in terms of methodology. After collecting the data through grounded theory and interviews, the components were coded in open, selective, and axial coding stages, and the study model was designed based on the theoretical framework. At the end, the conceptual model of the study was confirmed by the experts using Delphi technique. The findings of the study led to the identification of causal, contextual, and intervening conditions as well as the drivers and consequences of organizational stupidity.

    Keywords: organizational stupidity, qualitative approach, Grounded theory