فهرست مطالب

دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 75، پاییز 1400)

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 75، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمد مصدق راد، مهدیه حیدری، پروانه اصفهانی* صفحات 237-258
    زمینه و هدف

    نظام مراقبت های بهداشتی اولیه جامع ترین، عادلانه ترین و کارآمدترین روش ارتقای سلامت افراد و رفاه اجتماعی از طریق ارایه خدمات پیشگیری، درمانی و بازتوانی در محلی نزدیک به محیط زندگی مردم است. نظام مراقبت های بهداشتی اولیه ایران با چالش هایی مواجه است که اثربخشی و کارایی آن را محدود کرده است. این پژوهش با هدف شناسایی راهکارهای تقویت نظام مراقبت های بهداشتی اولیه ایران انجام شد.

    روش کار

    برای انجام این پژوهش از روش مرور واقع گرایانه استفاده شد. مقالات منتشر شده در زمینه راهکارهای تقویت نظام مراقبت های بهداشتی اولیه در بازه زمانی 1978 تا پایان ژوین سال 2021 میلادی در 8 پایگاه اطلاعاتی و موتور جستجوگر Google scholar جستجو و جمع آوری شد. در نهایت، تعداد 29 مقاله شرایط ورود به این مطالعه را داشت که با روش تحلیل چارچوبی با استفاده از نرم افزار MAXQDA 10 تحلیل شدند.

    نتایج

    تعداد 29 راهکار برای تقویت نظام مراقبت های بهداشتی اولیه شناسایی شد. نظام مراقبت های بهداشتی اولیه دارای اهداف متعالی و استراتژی های مناسب، مجهز به منابع لازم و کافی، سازماندهی شده در قالب تیم های چند تخصصی با وظایف مشخص برای کارکنان بهداشتی، که مراقبت های بهداشتی جامع، با کیفیت و قابل پرداخت را هماهنگ با سایر خدمات سلامت ارایه می دهند (برنامه مداخله)، در صورت تقویت عناصر حاکمیت و رهبری، تامین مالی، نیروی انسانی، تجهیزات و دارو، سیستم های اطلاعاتی و ارایه خدمات سلامت و تطبیق بهینه با محیط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فناوری پیرامون (زمینه)، موجب افزایش رضایت، تعهد، پاسخگویی و مسیولیت پذیری مدیران و کارکنان بهداشتی؛ اعتماد، مشارکت و رضایت بیماران و مردم (ساز و کار) و در نهایت، تامین، حفظ و ارتقای سلامتی مردم جامعه (نتیجه) خواهد شد.

    نتیجه گیری

    نظام مراقبت های بهداشتی اولیه قوی و منسجم پیش نیاز تقویت نظام سلامت است. تقویت مدیریت و رهبری، بهبود ساختار سازمانی، بهبود سیستم اطلاعاتی، توانمندسازی نیروی انسانی و افزایش پوشش جمعیت می تواند منجر به تقویت برنامه مراقبت های بهداشتی اولیه شود. عوامل تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی موثر بر نظام سلامت باید در بازطراحی و تقویت نظام مراقبت های بهداشتی اولیه مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مراقبت بهداشتی اولیه، نظام سلامت، اصلاح نظام سلامت، مرور واقع گرایانه
  • کوروش هلاکویی نائینی*، محمدعلی منصورنیا، شهرزاد نعمت الهی، مهین نوملی، مهدی حارث آبادی، محمداسحاق محمدی، طناز ولدبیگی صفحات 259-274
    زمینه و هدف

    هدف تعیین عوامل خطر اختلال رشد کودکان یک سال در مناطق حاشیه نشین بندرعباس بر اساس کوهورت مبتنی بر جمعیت جنوب ایران تحت اجرای ایستگاه تحقیقات بهداشتی بندر عباس، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران بود.

    روش کار

    در این مطالعه همگروهی آینده نگر در سال 1400، از اطلاعات رشد یک سالگی540 شیرخوار در کوهورت بررسی مواجهات دوران بارداری بر سلامت مادر و کودک در مناطق حاشیه نشین بندرعباس استفاده شد. پیامدها، اختلال رشد قد و وزن و دور سر یک سالگی بود. آنالیزها با نرم افزار14  STATA و آماره های توصیفی و رگرسیون لجستیک تک متغیره و چندگانه انجام شد.

    نتایج

    وزن کم بدو تولد نسبت به وزن بدو تولد طبیعی، شانس اختلال رشد وزن یک سالگی را 05/3 برابر نمود (نسبت شانس تطبیق داده شده: 05/3 با فاصله اطمینان91/8-04/1). وضعیت اقتصادی اجتماعی پایین نسبت به وضعیت خوب اقتصادی اجتماعی، شانس اختلال رشد دور سر را 59% کاهش داد (نسبت شانس تطبیق داده شده: 41/0 با فاصله اطمینان 89/0- 19/0) و وزن کم بدو تولد نسبت به وزن طبیعی بدو تولد، شانس اختلال رشد دور سر 46/2 برابر بود (نسبت شانس تطبیق داده شده: 46/2 با فاصله اطمینان 97/5- 01/1). هیچ یک از عوامل مادری و کودکی با اختلال رشد قد یک سالگی ارتباطی نداشت.

    نتیجه گیری

    وزن کم بدو تولد نسبت به وزن طبیعی، شانس اختلال رشد وزن و دور سر یک سالگی را بیشتر نمود. وضعیت اقتصادی اجتماعی پایین نسبت به وضعیت خوب، شانس اختلال رشد دور سر را کاهش داد. هیچ یک از عوامل مادری و کودکی با اختلال رشد قد یک سالگی ارتباطی نداشت.

    کلیدواژگان: عوامل خطر، اختلال رشد، شیرخوار، کوهورت مبتنی بر جمعیت
  • زینب زارعی، آذر طل، رویا صادقی*، کمال اعظم، مریم صبوری صفحات 275-292
    زمینه و هدف

    عملکرد مادران در مورد تغذیه انحصاری با شیر مادر تابعی از سطح آگاهی و نحوه نگرش آنان به این موضوع می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله مبتنی بر مدل فرانظری برآگاهی، نگرش و عملکرد جهت شیردهی انحصاری در مادران سه ماهه سوم بارداری مراجعه کننده به بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی گلستان سال 1399-1400 طراحی و اجرا گردید.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مداخله ای نیمه تجربی با دوگروه مداخله و کنترل بر 120 مادر باردار در سه ماهه سوم بارداری که به صورت تخصیص تصادفی با روش بلوک های چهارتایی تصادفی شده در دو گروه 60 نفری مداخله و کنترل انجام شد. پرسشنامه  شامل مشخصات دموگرافیک، اطلاعات مامایی و پرسشنامه محقق ساخته بر اساس مدل فرانظری بود. برنامه آموزشی به دلیل پاندمی کرونا ، بخشی به صورت حضوری به مدت5 جلسه آموزشی (30 دقیقه ای) سه بار در هفته و با رعایت پروتکل های بهداشتی و بقیه به صورت مجازی از طریق پیام رسان واتساپ و تلگرام به صورت (پادکست، فیلم آموزشی، پمفلت و پوسترالکترونیکی) برگزار گردید. داده ها یک و شش ماه بعد از مداخله با استفاده از نرم افزار SPSS16 با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    قبل از مداخله، میانگین نمرات در حیطه آگاهی، نگرش، عملکرد و سازه های مدل فرانظری در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی دار آماری با یکدیگر نداشتند اما بعد از مداخله آموزشی میانگین آگاهی، نگرش، عملکرد و سازه های مراحل تغییر، منافع درک شده و موانع درک شده در موازنه تصمیم گیری و خودکارآمدی یک و شش ماه بعد از مداخله تفاوت معناداری داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تغییر برنامه شیردهی در مادران باردار بر اساس مدل فرانظری قادر باشد آگاهی، نگرش و عملکرد آنان را در شیردهی انحصاری بهبود ببخشد.
    بخشی به صورت حضوری به مدت5 جلسه آموزشی (30 دقیقه ای) سه بار در هفته و با رعایت پروتکل های بهداشتی و بقیه به صورت مجازی از طریق پیام رسان واتساپ و تلگرام به صورت (پادکست، فیلم آموزشی، پمفلت و پوسترالکترونیکی) برگزار گردید. داده ها یک و شش ماه بعد از مداخله با استفاده از نرم افزار SPSS16 با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    قبل از مداخله، میانگین نمرات در حیطه آگاهی، نگرش، عملکرد و سازه های مدل فرانظری در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی دار آماری با یکدیگر نداشتند اما بعد از مداخله آموزشی میانگین آگاهی، نگرش، عملکرد و سازه های مراحل تغییر، منافع درک شده و موانع درک شده در موازنه تصمیم گیری و خودکارآمدی یک و شش ماه بعد از مداخله تفاوت معناداری داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تغییر برنامه شیردهی در مادران باردار بر اساس مدل فرانظری قادر باشد آگاهی، نگرش و عملکرد آنان را در شیردهی انحصاری بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: شیردهی، آگاهی، نگرش، عملکرد، بارداری، مدل فرانظری
  • رسول نصیری*، سعید متصدی زرندی، محمداسماعیل مطلق صفحات 293-314
    زمینه و هدف

    در حال حاضر تغییرات اقلیمی کره زمین سریعتر از هر زمان دیگری در تاریخ بشر تغییر می کند و شهرها به شدت در معرض اثرات تغییرات اقلیمی قرار دارند، به همین منظور مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات اقلیمی در کلانشهر تهران طی سال های 2020-1991 و کمک به درک بهتری از محدودیت هایی که شهرها در موضوع تغییرات اقلیمی با آن ها مواجه هستند، انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی تحلیلی با استفاده از اطلاعات ایستگاه های سینوپتیک در کلانشهر تهران انجام شد که در گام نخست شاخص های مورد مطالعه با استناد به نظرات خبرگان و بررسی متون اخذ شد؛ و پس از آن برای آنالیز و توصیف آماری داده های اقلیمی از نرم افزار EXCEL 2016  بهره گرفته شد، در نهایت با توجه به مرور، بازبینی مطالعات و تحلیل داده های اقلیمی کلانشهر تهران به پروتکلی واحد برای بررسی و مطالعه تغییرات اقلیمی در سطح شهر (ریز اقلیم) و همچنین نحوه کاهش اثرات تغییرات اقلیم در شهرها و سازگاری با آن ها منتج شد.

    نتایج

    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که کلانشهر تهران با افزایش دما و کاهش رطوبت طی 30 سال گذشته مواجه بوده است، به طوری که میانگین ماهانه دما نزدیک به 5/1 درجه سانتی گراد افزایش و میانگین ماهانه رطوبت نزدیک به 15% کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    کلانشهر تهران با افزایش دما و کاهش سطح رطوبت مواجهه بوده که در آینده نیز بر شدت آن افزوده می شود که نواحی پرتراکم شهری به علت به وجود آمدن جزایر حرارتی با شدت بیشتری با تغییرات آب و هوایی روبرو می شوند. که برای مقابله با آن باید برنامه ریزان شهری توسعه اقتصادی-اجتماعی شهری را در چارچوب سازگاری با تغییرات اقلیمی و کاهش اثرات آن بر حوزه های مختلف شهری مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیم، اقلیم شهری (ریزاقلیم)، سازگاری، تهران
  • علی نیک فرجام، حسن عجم، ربابه انصاری طرقی، هاجر علی محمدی، یوسف علی محمدی*، الهه حصاری صفحات 315-328
    زمینه و هدف

    روند شناسایی موارد کووید-19 میتواند اطلاعات ارزشمندی در مورد پوشش برنامه های تشخیصی و غربالگری در طول زمان در اختیار قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی روند موارد سرپایی کووید-19 در مراکز خدمات جامع سلامت منتخب تحت پوشش معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت مقطعی توصیفی انجام شد. داده های موجود شامل تعداد مراجعین و نمونه های PCR  (Polymerase Chain Reaction) مثبت از 25 فرودین تا 5 دی ماه 1399 وارد مطالعه شدند. از شاخص های مرکزی و پراکندگی (میانگین، میانه، و انحراف معیار و دامنه میان چارکی) برای توصیف داده های کمی و همچنین از نمودارهای خطی و میله ای نیز به جهت توصیف روند متغیرهای مورد بررسی در طول زمان استفاده شد. کلیه آنالیزها توسط نرم افزار  Excel 2016 و SPSS22 صورت گرفت.

    نتایج

    بیشترین تعداد موارد مشکوک کووید-19در ماه های اردیبهشت، تیر و آبان بود. 2 مورد پیک در روند موارد مثبت کووید 19 وجود داشت و بیشترین نسبت موارد مثبت روزانه کووید19 در اواخر خرداد و اوایل تیرماه، همچنین اواخر شهریور و هفته اول آبان و میانه آذر ماه دیده شد. بیشترین تعداد افراد مراجعه کننده و تست شده در مرکز بهداشت جنوب تهران بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود دو موج اپیدمی در طول دوره مورد مطالعه، در صورت عدم برنامه ریزی و تمرکز بر خدمات بهداشت همگانی و مراقبت های اولیه بهداشتی توسط مسیولین و سیاستگزاران سلامت پیشگیری از بروز موج های بعدی غیرقابل اجتناب است.

    کلیدواژگان: کووید19، روند، تشخیص، مراکز سلامت، تهران
  • کبری شریفیان، محمدجعفر تارخ*، سید علیرضا هاشمی گلپایگانی صفحات 329-340
    زمینه و هدف

    یکی از فرآیندهای پیچیده در وزارت بهداشت فرآیند ثبت ملزومات دارویی است. اکنون فرآیند ثبت به صورت پراکنده در سامانه های مختلف انجام می شود و این موجب ارایه خدمات موازی، اتلاف زمان و ھزینه می شود. لذا ارایه یک سامانه یکپارچه در قالب سرویس ها موجب بهبود در ارایه خدمات می شود. هدف تحقیق حاضر شناسایی مجموعه فعالیت هایی است که بتوان آنها را به صورت یک سرویس یا خدمت در نظر گرفت تا توسط آنها سامانه یکپارچه را ایجاد نمود.

    روش کار

    این پژوهش کاربردی است. ابتدا فعالیت های ثبت 20 محصول مختلف گردآوری شد، سپس برای شناسایی سرویس ها یا خدمات سامانه یکپارچه ثبت ملزومات دارویی، ابتدا الگوریتم بهینه سازی چند هدفه گرگ خاکستری Gray Wolf Algorithm  (GWO) پیشنهاد شد. سپس مقادیر پارامترهای الگوریتم با روش مدلسازی تحلیل نیازهای هدف محور Goal-Based Requirements Analysis Method (GBRAM)، استخراج و الگوریتم پیاده سازی شد. در ادامه بهترین سرویس ها با فرآیند تحلیل سلسله مراتبی Analysis Hierarchical Process (AHP) استخراج شد.

    نتایج

    با پیاده سازی الگوریتم پیشنهادی 7 سرویس استعلام کلاس محصول، ثبت مدارک، بررسی مدارک بر حسب  نوع مجوز و کلاس محصول، صدور مجوز، آزمایشگاه، مطالعات بالینی و سرویس پرداخت شناسایی شد. سپس این سرویس ها با دقت 3/97 مورد تایید کارشناسان وزارت بهداشت و درمان قرار گرفتند. چارچوب پیشنهادی ارایه شده برای ثبت ملزومات دارویی اثربخش است و می تواند تا  90% موجب سهولت فرآیند، 80% کاهش زمان فرآیند و 65% کاهش هزینه فرآیند شود.

    نتیجه گیری

    ایجاد سیستم یکپارچه به عنوان یکی از چالش های مهم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می باشد. این هدف زمانی محقق می شود که سرویس ها یا خدمات را شناسایی و یک سامانه یکپارچه را با ترکیب این سرویس ها ایجاد شود.

    کلیدواژگان: سامانه یکپارچه، ملزومات داروئی، الگوریتم گرگ خاکستری(GWO)، فرآیند تحلیل سلسه مراتبی(AHP)، مدلسازی تحلیل نیازهای هدف محور(GBRAM)
  • احمد دراهکی*، نیلوفر کوشککی صفحات 341-352
    زمینه و هدف

    تقلیل باروری به پایین تر از حد جانشینی و پیشگیری از پیامدهای منفی آن منجر به تغییر سیاست های جمعیتی کشور شده است، که نیاز به شناخت دلایل کاهش باروری و سیاستگذاری در راستای افزایش آن را برای محققان و سیاستگذاران حوزه های مختلف اجتماعی و سلامت بیش از هر زمانی لازم و ضروری می سازد. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر ابعاد مختلف حمایت اجتماعی ادراک شده-حمایت ابزاری، حمایت مادی و حمایت عاطفی-بر قصد باروری زنان می باشد. 

    روش کار

    روش مورد استفاده در این تحقیق روش پیمایش است. با بهره گیری از نمونه گیری خوشه ایی چند مرحله 600 زن 18 تا 44 ساله واجد شرایط در نقاط شهری استان بوشهر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. سوالات مورد استفاده برای سنجش قصد باروری و ابعاد حمایت اجتماعی از پرسشنامه استاندارد مورد استفاده در تحقیقات بین المللی استخراج شده است.

    نتایج

    نتایج این تحقیق نشان دهنده آن بود؛ حدود 89% از کسانی که یک فرزند داشته اند قصد خود را به داشتن فرزند دوم اعلام کرده اند. برای کسانی که 2 فرزند داشته اند حدود 38% قصد رفتن به فرزند سوم را بیان داشته اند. همچنین نتایج تحلیل چند متغیره با استفاده از رگرسیون لجستیک بیانگر آن بود با افزایش حمایت ابزاری احتمال قصد باروری زنان- با کنترل متغیرهای تعداد فرزندان در حال حاضر زنده، تحصیلات و وضعیت اشتغال آنها به نسبت 445/1 افزایش می یابد.
    نتیجه گیری: حمایت ابزاری و حمایت هایی که در این رابطه توسط اعضای شبکه اجتماعی می توان دریافت کرد، انتقال به توالی بالاتر باروری را تسهیل می کند.  

    زمینه و هدف

    تقلیل باروری به پایین تر از حد جانشینی و پیشگیری از پیامدهای منفی آن منجر به تغییر سیاست های جمعیتی کشور شده است، که نیاز به شناخت دلایل کاهش باروری و سیاستگذاری در راستای افزایش آن را برای محققان و سیاستگذاران حوزه های مختلف اجتماعی و سلامت بیش از هر زمانی لازم و ضروری می سازد. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر ابعاد مختلف حمایت اجتماعی ادراک شده-حمایت ابزاری، حمایت مادی و حمایت عاطفی-بر قصد باروری زنان می باشد. 

    روش کار

    روش مورد استفاده در این تحقیق روش پیمایش است. با بهره گیری از نمونه گیری خوشه ایی چند مرحله 600 زن 18 تا 44 ساله واجد شرایط در نقاط شهری استان بوشهر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. سوالات مورد استفاده برای سنجش قصد باروری و ابعاد حمایت اجتماعی از پرسشنامه استاندارد مورد استفاده در تحقیقات بین المللی استخراج شده است.

    نتایج

    نتایج این تحقیق نشان دهنده آن بود؛ حدود 89% از کسانی که یک فرزند داشته اند قصد خود را به داشتن فرزند دوم اعلام کرده اند. برای کسانی که 2 فرزند داشته اند حدود 38% قصد رفتن به فرزند سوم را بیان داشته اند. همچنین نتایج تحلیل چند متغیره با استفاده از رگرسیون لجستیک بیانگر آن بود با افزایش حمایت ابزاری احتمال قصد باروری زنان- با کنترل متغیرهای تعداد فرزندان در حال حاضر زنده، تحصیلات و وضعیت اشتغال آنها به نسبت 445/1 افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    حمایت ابزاری و حمایت هایی که در این رابطه توسط اعضای شبکه اجتماعی می توان دریافت کرد، انتقال به توالی بالاتر باروری را تسهیل می کند.

    کلیدواژگان: باروری، قصد باروری، حمایت اجتماعی ادراک شده، شبکه های اجتماعی، استان بوشهر
  • اکبر بهمنی*، الهه ملایی، صبا بابایی صفحات 353-364
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با موضوع بررسی ارتباط استرس شغلی با خستگی احساسی با توجه به نقش میانجی تاب آوری به انجام رسیده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نظر هدف، جزء تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد. در پژوهش حاضر جامعه آماری عبارت است از کلیه کارکنان بیمارستان شهید مدرس شهرستان ساوه که تعداد آن ها 360 نفر است و جهت تعیین حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و با روش تصادفی ساده 186 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. برای  گردآوری دادهای میدانی از پرسشنامه استاندارد استفاده شد.

    نتایج

    تحلیل داده نشان داد استرس شغلی با  خستگی احساسی با ضریب (514/0) رابطه مثبت و معناداری دارد، همچنین استرس شغلی روی تاب آوری با ضریب (503/0-) و تاب آوری روی خستگی احساسی با ضریب (395/0-) رابطه منفی دارد. همچنین یافته ها نشان داد در رابطه بین استرس شغلی و تاثیر آن بر خستگی احساسی، تاب آوری نقش میانجی ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که استرس شغلی ارتباط مثبت و مستقیم با خستگی احساسی و رابطه معکوس با تاب آوری دارد، تاب آوری نیز رابطه معکوس با استرس شغلی در میان کارکنان دارد

    کلیدواژگان: استرس شغلی، خستگی احساسی، تاب آوری
|
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Mahdiyeh Heydari, Parvaneh Esfahani* Pages 237-258
    Background and Aim

    The Primary Health Care (PHC) system is the most comprehensive, equitable and efficient way to promote people's health and social welfare by providing preventive, curative, rehabilitative and palliatvie services in a place close to where people live and work. Iran's PHC system faces challenges that limit its effectiveness and efficiency. The aim of this study was to identify strategies to strengthen Iran's PHC system.

    Materials and Methods

    A realistic review method was used in this research. Published articles on strategies to strengthen the PHC system between 1978 and 2019 were searched in eight databases and Google scholar search engine. Finally, 29 articles were found to be eligible for inclusion in this study; framework analysis was done using the MAXQDA-10 software. 

    Results

    Twenty-nine strategies were identified for strengthening the PHC system. A well designed PHC system is one with the following characteristics: realistic goals and appropriate strategies  equipped with necessary resources, organized in multidisciplinary teams that provide comprehensive and quality health services (intervention program), with strong governance and leadership, financing, work force, equipment and medicines, information systems and robust health services delivery processes and well adpated to the external environment (context). Such a PHC system will increase healthcare providers’ satisfaction and commitment, as well as the  patients’ trust, participation and satisfaction (the mechanism) and, finally, promotes, restores, and maintains the people health (result).

    Conclusion

    A strong PHC system is a pre-requisite for strengthening a health system. Various strategies such as strengthening management and leadership, improving organizational structure and culture, improving the information system, empowering human resources and increasing population coverage can lead to an improved PHC system. Historical, social, cultural and economic factors affecting the health system should be considered in redesigning and stregtening a PHC system.

    Keywords: Primary Health Care, Health System, Health System Reform, Realistic Review
  • Kourosh Holakouie-Naieni*, Mohammad Ali Mansournia, Shahrzad Nematollahi, Mahin Nomali, Mehdi Hareabadi, Mohammad Isaq Mohammadi, Tanaz Valadbeigi Pages 259-274
    Background and Aim

    The aim of this study was to determine the risk factors of growth failure of one-year old children in the suburban regions of Bandar-e-Abbas City based on a population-based cohort study conducted by Bandar Abbas Health Research Station, affiliated to School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences in the south of Iran.

    Materials and Methods

    In this prospective cohort study in 2021, data on the growth of 540 one-year old infants obtained in a cohort study aiming to identify contributors to mother and child health in the suburbs of Bandar-e-Abbas City, Iran were used. The outcomes included weight, height, and head circumference growth failures among one-year infants. Data analysis was performed using the STATA software version 14, the statistical tests being descriptive statistics and univariate and multiple logistic regressions.

    Results

    Low birth weight was found to increase the odds of one-year-old children’s weight growth failure 3.05 times (the adjusted odds ratio, OR = 3.05; 95% CI: 8.91-1.04). A low socioeconomic status reduced the odds of head circumference growth failure 59% (the adjusted OR = 0.41; 95% CI: 0.19-0.89), and a low birth weight increased the odds of head circumference growth failure 2.46 times (adjusted OR = 2.46; 95% CI: 1.01-5.97). None of the maternal and childhood factors were related to the one-year-old child height growth failure.

    Conclusion

    The findings of this study show that low birth weight increases the odds of normal body growth and head circumference growth failures at the age on one year, while a low socioeconomic status reduces the odds of head circumference growth failure. There are no relations between any of the maternal and childhood factors and height growth failure at the age of one year.

    Keywords: Risk Factors, Growth Failure, Infant, Population-Based Cohort
  • Zeynab Zarei, Azar Tol, Roya Sadeghi*, Kamal Azam, Maryam Sabouri Pages 275-292
    Background and Aim

    The practice of breastfeeding among mothers is affected by their knowledge of, and attitude to, it. Therefore, this study aimed to determine the effect of intervention, using the transtheoretical model (TTM), on the knowledge, attitude and practice of exclusive breastfeeding among pregnant women in the third trimester referred to Golestan University of Medical Sciences in hospitals in 2021.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental intervention was conducted on 120 pregnant women in the third trimester of pregnancy randomly assigned to an intervention (n = 60) or a control (n = 60) group using the permuted block randomization. The data collection tools were a two-part questionnaire to collect data on demographic and obstetric characteristics and a researcher-made questionnaire based on the TTM. Due to the coronavirus Epidemic the education was conducted partly face-to face in five 30-minute sessions three times a week observing the health protocols and partly virtually via WhatsApp and Telegram messenger (audio file, video tutorial, electronic pamphlets and posters). The data collected one and six months after the intervention were analyzed using the SPSS software version 16, the tests being descriptive and inferential tests.

    Results

    The mean scores of knowledge, attitude, practice and the TTM constructs were not statistically significant between the intervention and control groups before the education intervention. One and six months after the intervention the mean scores of knowledge, attitude and practice and the TTM constructs, as well as perceived barriers and benefits in decision-making and self-efficacy were found to be significantly different between the intervention and control groups (p< 0.001).

    Conclusion

    Based on the findings it seems that breastfeeding education of pregnant women based on the transtheoretical model can improve their knowledge, attitude and practice as regards exclusive breastfeeding.

    Keywords: Breastfeeding, Knowledge, Attitude, Practice, Pregnancy, Transtheoretical Model
  • Rasul Nasiri*, Saeed Motesaddi Zarandi, Mohammad Esmaeil Motlagh Pages 293-314
    Background and Aim

    Climate change on the earth is changing faster than ever before in the history. Cities are highly vulnerable to this climate change. Therefore, the present study aimed to investigate climate change in the metropolis of Tehran during the period 1991-2020 and help understand the limitations that cities may have in confronting climate change.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was performed based on the information obtained from the synoptic stations in the Tehran metropolis. First the relevant indicators were determined based on the opinions of experts and the existing literature, followed by analyzing the descriptive and analytical data on climate using the EXCEL-2016 software. Finally, based on reviewing the studies in the literature and analysis of climate data in the metropolis of Tehran, a single protocol was arrived at to study climate change in the city (microclimate) and how to reduce, and adapt with, the impacts of climate change in cities.

    Results

    Analysis of the data showed that the metropolis of Tehran had been facing an increase in temperature and a decrease in humidity over the preceding 30 years. The average monthly temperature increase and humidity decrease had been about 1.5° C and nearly 15%, respectively.

    Conclusion

    Tehran metropolis is faced with an increase in temperature and a decrease in humidity levels, the intensity of both of which will further increase in the future. Dense urban population areas will experience more intense climate change due to the formation of heat islands. To deal with this problem urban planners must consider urban socio-economic development in the context of adapting to climate change and reducing its impacts in various urban areas.

    Keywords: Climate Change, Urban Climate (Microclimate), Adaptation, Tehran
  • Ali Nikfarjam, Hassan Ajam, Robabeh Ansari Torghii, Hajar Alimohammadi, Yousef Alimohammadi*, Elahe Hesari Pages 315-328
    Background and Aim

    The process of identifying Covid 19 cases over time (the trend) can provide valuable information about the coverage of diagnostic and screening programs over time. This study aimed to investigate the outpatient trend of Covid-19 in selected comprehensive health service centers of Tehran University of Meical Sciences, Tehran, Iran.

    Materials and Methods

    This was a descriptive cross-sectional study. The data collected inculded the number of referalls and Polymerase Chain Reaction (PCR)-positive individuals between April 13 and December 25, 2020. Central and dispersion indices (mean, median, standard deviation and interquartile range) were used to describe quantitative variables. In addition, linear and bar charts were used to describe the trend of the variables over time. All analyses were performed using the Excel 2016 and SPSS 22 software.

    Results

    The highest numbers of suspected cases of Covid-19 were found to be in April, June and October. There were 2 peaks in the trend of positive cases of Covid 19, and the highest proportions of daily positive cases of Covid 19 was seen in late June and early July, as well as in late September, October, and December. The highest numbers of individuals referred and tested were observed in the South of Tehran Health Center.

    Conclusion

    Considering the occurrence  of two epidemic peaks during the study period, the occurrence  of further epidemic peaks is almost certain to occur if there is no proper planning for public health services and primary health care by the responsible health authorities and policy-makers.

    Keywords: COVID- 19, Trend, Diagnosis, Tehran, Health Centers
  • Kobra Sharifiyan, Mohammadjafar Tarokh*, Seyed Alireza Hashemi Golpayegani Pages 329-340
    Background and Aim

    One of the complex processes in the Ministry of Health and Medical Education in Iran is the process of registering pharmaceutical supplies. Currently the registration process is a multi-stage process, resulting in parallel services, a waste of time and unnecessary expenses. Therefore, an integrated system will improve the relevant service delivery. The purpose of this study was to identify a set of activities that could be collectively considered as a single service to create an integrated system for registering pharmaceutical supplies in the Ministry of Health and Medical Education, Iran.

    Materials and Methods

    This was an applied research, beginning with collecting information about the registration processes for 20 different products. In order to identify the services/steps of an integrated system for recording pharmaceutical supplies, first the Gray-Wolf multi-objective optimization (GWO) algorithm was proposed. Then the values of the algorithm parameters were extracted by the goal-based requirements analysis method and the algorithm was implemented. Finally the best services were extracted by the hierarchical analysis process.

    Results

    Through the proposed algorithm seven services were identified, including product class inquiry, document registration, document review according to license type and product class, licensing, laboratory services, clinical studies and payment service. These services were carefully approved with a precision of 97.3 by the experts of the Ministry of Health. The proposed framework for recording drug requirements was found to be effective and could facilitate the process by up to 90%, reduce the processing time by 80% and reduce the processing costs by 65%.

    Conclusion

    Creating an integrated system for registering pharmaceutical supplies is one of the important challenges of the Ministry of Health and Medical Education. This can be achieved by identifying services and combining these services to create an integrated system.

    Keywords: Integrated System, Pharmaceutical Supplies, Gray-Wolf Optimizer (GWO), Hierarchical Analysis Process (AHP), Goal-Based Requirements Analysis Method (GBRAM)
  • Ahmad Dorahaki*, Niloofar Koshkaki Pages 341-352
    Background and Aim

    Fertility declining to a level too low for replacement and preventing its negative consequences have led to changes in the country's population policies. Understanding the causes of declining fertility and proper policymaking to increase it requires prompt action on the part of researchers and policymakers in different social and health fields. The purpose of this study was to investigate the effect of different components of perceived social support  ̶  instrumental support, material support and emotional support  ̶  on women's fertility intention. 

    Materials and Methods

    This was a survey conducted in the suburban areas of Bushehr Province, Iran. Using multi-stage cluster sampling a total of 600 eligible women aged 18-44 years old were selected. The questions used to measure fertility intention and social support dimensions of the women were extracted from the standard questionnaire used in international research.

    Results

    The data showed that about 89% of those women who had had one child declared their intention to have a second child, while only 38% of those with 2 children had the intention to have a third child. Multivariate analysis using logistic regression indicated that increased instrumental support will, through controlling the number of currently living children, their education and employment status, increase the likelihood of women's fertility intentions to 1.445.

    Conclusion

    The instrumental support and the relevant support that can be obtained from social network members can facilitate the transition to higher fertility sequences.t about 89% of those women who had had one child declared their intention to have a second child, while only 38% of those with 2 children had the intention to have a third child. Multivariate analysis using logistic regression indicated that increased instrumental support will, through controlling the number of currently living children, their education and employment status, increase the likelihood of women's fertility intentions to 1.445.

    Conclusion

    The instrumental support and the relevant support that can be obtained from social network members can facilitate the transition to higher fertility sequences.

    Keywords: Fertility, Fertility Intention, Perceived Social Support, Social Networks, Bushehr Province, Iran
  • Akbar Bahmani*, Elahe Mollaei, Saba Babaei Pages 353-364
    Background and Aim

    The present study was conducted to investigate the relationship between job stress and emotional fatigue with due consideration of the mediating role of resilience in an organization.

    Materials and Methods

    This applied research project was a descriptive survey, the statistical population being all the staff (n = 360) of Shahid Modarres Hospital in Saveh, Iran. The sample size, using the Krejcie and Morgan table, was 186 individuals selected by a simple random method. The field data were collected using a standard questionnaire.

    Results

    Analysis of the data showed a statistically significant positive relationship between job stress and emotional fatigue (coefficient +0.514), as well as negative relationships between resilience on the one hand and job stress (coefficient -0.503) and emotional fatigue (coefficient -0.395) on the other. The findings also showed that resilience played a mediating role in the relationship between job stress and its effect on emotional fatigue.

    Conclusion

    In can be concluded that job stress has a direct positive relationship with emotional fatigue and an inverse relation with resilience; resilience is also inversely related to job stress among employees.

    Keywords: Job Stress, Emotional Fatigue, Resilience