فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 81 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی اسدی* صفحات 1-28

    برخی از اشکال هایی که اندیشمندان غربی به وجود ذهنی وارد کرده اند نزد فیلسوفان مسلمان هنوز ناشناخته است. مثلا یک نقد هوسرل اشکال تسلسل در ابژه و مطابق خارجی است:ابژه ←← «ایده ی ابژه» ←← «ابژه ی «ایده ی ابژه»» ←← «ایده ی «ابژه ی «ایده ی ابژه»»» ←← «ابژه ی «ایده ی «ابژه ی «ایده ی ابژه»»»» ←⁞ما می کوشیم به روش عقلی و برپایه ی برخی از مبادی فلسفه ی اسلامی راه حلی برای این اشکال - که وجود ذهنی را رد می کند - بیابیم. اندیشمندان مسلمان گرچه درست با همین تسلسل روبه رو نبوده اند، با مواردی مانند آن بسیار درگیربوده اند و گفته اند: چنین تسلسل هایی در ذهن اعتبارکننده ی ما پدید می آید و بنابراین با انقطاع اعتبار ذهنی منقطع می شود و از بین می رود. بدین سان، در این جا نیز بر پایه ی آن مبانی خلاصه ی پاسخ این است که: به جز ابژه و مطابق نخست، بقیه هنگامی پدید می آید که با اعتبار ذهن ما آن امور زنجیروار در ذهن ما پدید آید. پس هرگاه ما اعتبار خود را متوقف سازیم، آن ها نیز متوقف می شوند و تسلسلی پدید نمی آید. در پایان به مناسبت به تسلسل مطابق در رد نفس الامر بودن عقل فعال نزد برخی از اندیشمندان مسلمان نیز اشاره ای می کنیم. نشان می دهیم این تسلسل مطابق نیز نقدی ناکارآمد است.

    کلیدواژگان: تسلسل، وجود ذهنی، ابژه، اعتبار ذهن، هوسرل
  • مصطفی سلطانی*، هادی یعقوبی هیزنی صفحات 29-52

    اخلاق عرفانی که بازتاب داستان سالکانه ی انسان کامل است، راه را برای رسیدن به مرتبه ی وصول هموار می سازد و ملکات اخلاقی حاصله از این باریابی به بارگاه قدس ربوبی نیازمند به شناخت دقیق مبانی آن و تاثیر آن مبانی بر خلقیات توحیدی انسان دارد. در این میان علامه فیض کاشانی و علامه طباطبایی بر اساس اندیشه های توحیدی خود، شکل اخلاقی زیستن و ضمانت زیست کرد اخلاقی را توحید و عشق به ذات حق بیان نموده اند و در این نوشتار با روش توصیفی و تحلیلی، مبانی خاص انسان شناسی اخلاق عرفانی از دیدگاه علامه طباطبایی و فیض کاشانی به روش تطبیقی تبیین نموده و نتیجه اینکه: اصلی ترین مبانی خاص انسان شناسی اخلاق عرفانی، ذو مراتب بودن وجودی آدمی است که تجلی«الظاهر و الباطن» خداوند است. انسان با نفی خودیت و گذر از عوالم وجودی خود، مقیم عوالم توحیدی گردیده و مظهر تام اسمای الهی می شود و در هر موطن وجودی، متصف به صفات همان موطن شده و ملکات اخلاقی را در خود مستقر می نمایاند و منظومه اخلاقی خود را بر همین گذر و استقرارها ترسیم می کند.

    کلیدواژگان: اخلاق عرفانی، عرفان اسلامی، انسان شناسی، فیض کاشانی، علامه طباطبایی
  • اسماعیل علی خانی* صفحات 53-76

    از مهم ترین موضوعات الاهیات و بلکه فلسفه، سخن در باب وجود، اوصاف و عمل کرد خداوند یا امر متعال است. یکی از مباحث مهم مرتبط با این موضوع، که سابقه اش به قدمت تاریخ انسان است، خداناباوری است. در بحث خداناباوری، مهم ترین موضوع این است که، با توجه به دلایل گوناگون و پیامدهای ناگوار بی خدایی، آیا امکان حذف خداوند از عالم وجود دارد یا خیر؟ این نوشتار با بررسی ناسازگاری های درونی و پیامدهای گسترده و غیرقابل انکار حذف خداوند از عالم و نیز شواهد بیرونی، با روش تحلیل عقلی به بررسی چرایی ناممکن بودن الحاد پرداخته است و دیدگاه مقابل، یعنی امکان الحاد آسان و بی دغدغه را با رویکرد تحلیلی _ انتقادی به چالش کشیده است. دستاوردهای مهم این نوشتار عبارت اند از: الف) با توجه به ناسازگاری ها و پیامدهای گسترده کنار نهادن خداوند از عالم، امکان الحاد حقیقی وجود ندارد. ب) اندکی از ملحدان به لوازم الحاد حقیقی آگاه هستند. ج) بسیاری از بی خدایان به ادعای الحاد خویش پای بند نیستند و از نیمه راه الحاد مسیر خود را تغییر می دهند. د) بی خدایان به زبان و بیانی دیگر، باورها و آموزه های دین داران را تکرار می کنند.

    کلیدواژگان: «الحاد حقیقی»، «بی خدایی»، «الحاد سخت»، «الحاد نرم»، «نیست انگاری»
  • مرتضی طباطبائیان نیم آورد، محمدمهدی مشکاتی*، عبدالرسول عبودیت صفحات 77-102

    در باره پیشینه نظریه اصالت وجود، از اشخاص متعدد و مکتب های فکری متنوعی سخن به میان آمده ولی هیچ سخنی از قطب الدین رازی به میان نیامده است، در حالیکه وی پیش از صدر المتالهین این نظریه را مطرح کرده است. وی در کتاب «لوامع الاسرار فی شرح مطالع الانوار» بدون اینکه از اصطلاحات خاص این نظریه استفاده کرده باشد تقریری خاص از آن ارایه می دهد و در کتاب «المحاکمات بین شرحی الاشارات» تعابیری در تقریر و تبیین اصالت وجود دارد که صدرالمتالهین بعینه از آن تعبیرات برای تقریر و تبیین اصالت وجود استفاده کرده است. بر اساس تقریر قطب الدین رازی از اصالت وجود، ماهیت حقیقتا و بالذات بر واقعیت خارجی صدق می-کند ولی به هیچ وجه ماهیت در خارج موجود نیست. تقریر خاص قطب الدین رازی از اصالت وجود، پس از حدود دو قرن در آثار صدرالمتالهین با اصطلاحاتی جدید و به نحوی جدی تر به وجود آمد و باز پس از گذشت حدود سه قرن همین تقریر با برهانی جدید که تصویر گر مدعاست و با بیانی تحلیلی تر در آثار مولی علی نوری و آقا علی مدرس تحقق یافت. این تقریر از نظریه اصالت وجود، در مقابل سایر تقریرهایی است که در دوره معاصر از این نظریه شکل گرفته است

    کلیدواژگان: اصالت وجود، قطب الدین رازی، صدرالمتالهین
  • علی اکبر ناسخیان*، مریم یخچالی صفحات 103-124

    نسبت میان علم و فلسفه از وجوه گوناگونی قابل بررسی است؛ یکی از این وجوه، پرسش از نسبت میان توصیف علمی و تعلیل فلسفی است. پیروان دیدگاه تجربه گرا بر این باور اند که میان پرسش از چرایی پدیده ها در مقام تعلیل، و چگونگی آن ها، در مقام توصیف، نسبتی وجود ندارد و مرزهای علم طبیعی، مستقل از فلسفه است. در این میان بازخوانی اندیشه حکیمانی چون ابن سینا، که توامان از دانش حکمت و علوم طبیعی بهره مند بودند، می تواند برای رهیافت های جدید در نسبت میان علم و فلسفه راهگشا باشد. در نظام حکمت سینوی، مقام تعلیل از مقام توصیف تمایزاتی دارد، اما از آن مستقل نیست. شیوه تعلیل فلسفی، چه در فلسفه الهی و چه در فلسفه طبیعی، در شیوه توصیف علمی اثرگذار است و از حیث روش شناختی، توصیف در برابر تجویز قرار می گیرد و نه تعلیل. بر این اساس بدون داشتن الگوی مشخص از روابط علی - معلولی، نمی توان توصیف روشمندی از پدیده های طبیعی و علمی ارایه داد. ویژگی های اساسی در این الگوی علی شامل: تمایز علیت بالذات از بالعرض، علیت قریب از بعید، علیت مرکب از بسیط، علیت بالقوه از بالفعل و همچنین اثرگذاری نسبت میان علل، در اسناددهی و استدلال آوری علمی است.

    کلیدواژگان: تعلیل فلسفی، توصیف علمی، ابن سینا، افعال دارویی
  • پروین نیک سرشت*، قاسم کاکائی، صبورا حاجی علی اورک پور صفحات 125-149

    دوگانه انگاری جوهری، یکی از نظریات مهم پیرامون نفس و بدن است که با اظهارات دکارت مشهور گردید. دکارت با طرح این مسیله، بین نفس و بدن تمایز قایل می شود و یکی را از عالم روحانی و دیگری را متعلق به عالم جسمانی می داند. از آنجا که دکارت نفس و بدن را دو جوهر از دو عالم متفاوت می داند، در حل مشکل ارتباط بین این دو بعد ناموفق می شود، به گونه ای که بعد از مدتی دیدگاه وی به عنوان دیدگاهی غیرعلمی از سوی برخی اندیشمندان طرد می شود. ادوارد جاناتان لو به دنبال بررسی دیدگاه دکارت، درصدد برمی آید که با ایجاد برخی تغییرات در نظر دکارت، بار دیگر دوگانه انگاری جوهری را احیا بخشد. وی از یک طرف، مانند دکارت، نفس را از بدن متمایز می داند و قایل است که نفس همان بدن یا بخشی از بدن مانند مغز نیست و از طرف دیگر بر این عقیده است که نفس مالک برخی از خصوصیات جسمانی مانند داشتن مکان و سرعت است. بنابراین لو با نسبت دادن برخی خصوصیات فیزیکی به نفس، از عهده ی مشکل ارتباط نفس و بدن برمی آید، اگرچه که وی با چالش های دیگری برای اثبات نظر خود روبه رو است.

    کلیدواژگان: دوگانه انگاری جوهری دکارتی، دوگانه انگاری جوهری غیردکارتی، ادوارد جاناتان لو، تعامل گرایی، علیت ذهنی
|
  • Mahdi Assadi * Pages 1-28

    Some objections to the mental existence that are proposed by the western thinkers are unknown to Muslim philosophers. For example, Husserl says that if we accept the mental existence, then there will be an infinite regress in object:object  “idea of object”  “object of “idea of object””  “idea of “object of “idea of object”””  “object of “idea of “object of “idea of object”””” ⁞We will try to find a resolution to the objection – that refutes the mental existence – by means of a rational method and based on some of the principles of Muslim Philosophy. Although Muslim philosophers have not been engaged in the very infinite regress objection, they have been done in similar ones and said that: such infinite regresses are found due to the consideration of our minds and therefore they would cease to exist following the cessation of the consideration of mind. Thus, based on the very principles, here too, outline of the resolution is as follows: except for the first object, the rest are found when the infinite regress is found in our minds by means of the consideration of our minds. So, whenever we stop our consideration, they would stop as well and therefore there will be no infinite regress. Finally, we will have a glance at the infinite regress in object objection of some Muslim philosophers that refutes the active intellect to be the truth-maker. We will show that this infinite regress in object objection too is an unsatisfactory criticism.

    Keywords: mental existence, infinite regress, object, consideration of mind, Husserl
  • Hadi Yaghubi Hizani, Mostafa Sultani* Pages 29-52

    Mystical ethics, which reflects the story of perfect man’s mystical journey, paves the way for reaching the level of mystic union, and the acquisition of moral properties resulting from this access to the holy court of the Divine lordship, requires accurate knowledge of its fundamentals and its effect on the monotheistic morality of man. Meanwhile, Allameh Feyz Kashani and Allameh Tabatabai, based on their monotheistic ideas, have expressed the monotheism and love of the Divine as a moral form of living and the guarantee of moral lifestyle. In this article, we will explain the specific principles of anthropology of mystical ethics from the perspective of Allameh Tabatabai and Feyz Kashani, with a descriptive and analytical method in a comparative way. Finally, we conclude that the main special anthropological foundation of mystical ethics is the hierarchical existence of human beings, which is the manifestation of the "Outward and Inward" of God. By denying himself and passing through his existential worlds, man becomes a resident of the monotheistic worlds and becomes the full manifestation of the divine names. In every existential homeland, He is characterized by the attributes of the same homeland and establishes its moral properties in himself, and he draws his moral system on these passages and establishments.

    Keywords: Mystical ethics, Islamic mysticism, Anthropology, FeyzKashani, Allameh Tabatabai
  • Ismail Alikhani * Pages 53-76

    One of the most important topics in theology and philosophy is the existence, attributes and actions of God or the Transcendent. One of the important issues related to this theme is atheism. The main question here is that, given the unfortunate consequences of atheism, is it possible to claim that there is no God or is not? This article examined the internal inconsistencies and the extensive and undeniable consequences of removing God from the world and by using the method of rational analysis it has argued why atheism is impossible. This paper has challenged the possibility of soft-core atheism by an analytical-critical approach. The important achievements of this article are that few atheists are aware of the consequences of true atheism. Many atheists do not adhere to their claim and change their path from halfway. They repeat beliefs and doctrines of religious people in other words. So, given the inconsistencies and consequences of excluding God from the universe, there is no way to true atheism.

    Keywords: real atheism, atheism, hard-core atheism, soft-core atheism, nihilism
  • Mortaza Tabatabaeyan Nim Avard, Mohammad Mahdi Meshkati *, Abd Al-Rasul Obudiyyat Pages 77-102

    Several thinkers from various thought schools have speculated on the history of the theory of originality of existence; however, none have mentioned Quṭb al-Din al-Razi while he raised this theory even before Mulla Sadra. In his book titled “Lavame al-Asrar fi Sharh Matale al-Anvar”, he presents a particular exposition of the theory without using technical terminology in the field. There are several expressions to approve and elaborate on originality of existence in another book of his titled “Al-Mohakemat bein Sharhi al-Esharat” which are particularly utilized by Mulla Sadra to approve and elaborate on his theory of originality of existence. According to Quṭb al-Din al-Razi’s exposition of the originality of existence, quiddity inherently and genuinely applies to external reality; yet, quiddity does not exist in the extern. His unique exposition of originality of existence emerged in a more serious form and with novel jargon after two centuries in the works of Mulla Sadra was depicted three centuries later with newer arguments and was realized with a further analytical expression in the works of Mulla Ali Noori and Agha Ali Modares. However, this exposition of the theory of originality is in contrast with the modern expositions developed recently

    Keywords: originality of existence, Quṭb al-Din al-Razi, Mulla Sadra
  • Aliakbar Nasekhian *, Maryam Yakhchali Pages 103-124

    The relationship between science and philosophy can be examined from various aspects; One of them is the question of the relationship between "scientific description" and "philosophical explanation." empiricists believe that there is no relation between the question of why phenomena are in the position of explanation, and how they are in the position of description and that the boundaries of natural science are independent of metaphysical and physical philosophy. In the meantime, paying attention to the thoughts of Avicenna, who was familiar with both philosophy and natural science, can be useful. In the Avicennian philosophy, explanation differs from the description, but it is not independent. The method of philosophical explanation, both in metaphysical philosophy and in physical philosophy, is effective in the method of scientific description. Thus, methodologically, description is the opposite of prescription, not explanation. Accordingly, without having any model of causal relations, it is not possible to provide a methodical description of natural and scientific phenomena. The main features of this causal model include: distinguishing between causal and intrinsic causality, near and far causality, simple and compound causality, potential and actual causality, and also the effect of causal relations in scientific attribution and reasoning.

    Keywords: Philosophical explanation, Scientific Description, Avicenna, Medicinal functions
  • Parvin Nickseresht *, Ghasem Kakaie, Saboura Hajialiorakpour Pages 125-149

    Substantial dualism is one of the most important theories about the soul and the body, which became famous with Descartes' statements. By expressing this issue, Descartes distinguishes between the soul and the body, and considers one to belong to the spiritual world and the other to belong to the physical world. Because Descartes sees the soul and the body as two substances from two different worlds, he fails to solve the problem of the connection between them. , So that after a while his view is rejected as unscientific by some thinkers. Following a study of Descartes' point of view, Edward Jonathan Lowe seeks to revive the substantial dualism by making some changes to Descartes. On the one hand, he, like Descartes, distinguishes the soul from the body and believes that the soul is not the same body or a part of the body as the brain and on the other hand, he believes that the soul possesses some physical characteristics such as space and speed. Thus, by attributing some physical properties to the soul, Lowe overcomes the problem of the relationship between the soul and the body, although he faces other challenges in proving his point.

    Keywords: Cartesian Substantial Dualism, Non-Cartesian Substantial Dualism, Edward Jonathan Lowe, Interactionism, Mental Causation