فهرست مطالب

برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای - پیاپی 19 (زمستان 1400)

نشریه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای
پیاپی 19 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شادی شکری یزدان آباد، محمدرضا پورجعفر*، مجتبی رفیعیان صفحات 1-32
    رشد سریع جمعیت شهرنشین باعث بروز مشکلات شده است. یکی از این رویکردهای نوین برای حل مشکلات، شهرهای هوشمند هستند. هدف این پژوهش بررسی میزان سازگاری شهرهای هوشمند با زمینه و بستر آن ها است. پژوهش بنیادی -کاربردی است. از فراترکیب که یکی از روش های فرا مطالعه است و تحلیل محتوا استفاده شده است. رویکرد روش شناسی آمیخته (کمی- کیفی) بوده و داده های حاصل از این پژوهش که شامل 70 منبع (عمدتا 2011 تا 2021) است، کتابخانه ای است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اغلب منابع بررسی شده به لحاظ عناوین، فاقد عنوان مشابه با موضوع پژوهش بوده و به لحاظ زمینه محوری، تعداد زیادی از منابع دارای نمونه مطالعاتی هستند اما تنها به پیاده سازی اصول عام هوشمندسازی در نمونه مطالعاتی اکتفا کرده اند. همچنین به لحاظ محتوایی تعداد اندکی از منابع به موضوع بستر در شهرهای هوشمند توجه کرده اند و به ضرورت پرداختن به این موضوع تاکید کرده اند. در پژوهش های پیشین فقط به ضرورت موضوع سنجش میزان سازگاری شهرهای هوشمند با بسترهای شکل گیری آن تاکید شده است و همین نکته نشان دهنده این است که چالش معطوف به زمینه گرایی در شهرهای هوشمند به صورت مستدل و مستند نیازمند پرداختن بیشتر است و نتایج پژوهش، تاییدی بر این مدعا است که موضوع مورد بحث محمل مهمی در ادبیات برنامه ریزی شهری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: شهر هوشمند، زمینه محوری، فراترکیب، سازگاری
  • محمد کاظمی، عالیه کاظمی* صفحات 33-58

    مدل های ارزیابی آسایش حرارتی برای تعیین شرایط حرارتی قابل قبول محیط همچون محدوده دما، رطوبت و جریان هوا بکار می روند. میزان سوخت وساز بدن و پوشش افراد، عوامل مختلف محیطی همچون دما و رطوبت و عوامل روان شناختی بر ارزیابی آسایش حرارتی تاثیر می گذارند. اغلب، دشواری اندازه گیری عوامل روان شناختی باعث نادیده گرفتن آن ها می شود. بر اساس نظریه هایی همچون نظریه رنگ- حرارت این عوامل بر ادراک آسایش حرارتی اثر محسوس می گذارند. نظریه رنگ- حرارت تاثیر نور و رنگ های گرم و سرد بر ادراک ذهنی از دما را مشخص می کند. در این تحقیق تاثیر این عوامل بر ادراک افراد از دما، رطوبت و جریان هوا بررسی شده است. در این راستا از مدل نظرسنجی احساس حقیقی و از پرسشنامه استفاده شده است. 65 فروشنده از واحدهای تجاری منطقه 2 تهران به سوالات پرسشنامه ها پاسخ داده اند. برای کنترل عوامل موثر دیگر و اعتبارسنجی تحقیق، از آزمون کرونباخ آلفا استفاده شده است. نتایج نشان داده اند که در فصل زمستان، میزان رضایت از وضعیت حرارتی، رطوبتی و جریان هوای داخلی در فضا های گرم بیشتر است. همچنین در فصل تابستان در فضا های سرد، ادراک آسایش حرارتی مخصوصا از لحاظ رطوبتی و جریان هوا بهتر است. ضمنا احساس ناراحتی از شرایط حرارتی بیشتر در سر، گردن و قفسه سینه بوده است. بنابراین فضا های گرم از لحاظ نور و رنگ برای زمستان و فضا های سرد برای تابستان مناسب هستند.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، مدل نظرسنجی احساس حقیقی، عوامل روان شناختی، دمای رنگ همبسته
  • محمدحسین قادی، محمدصالح شکوهی بیدهندی*، ولی عابدی بیزکی صفحات 59-85

    گسترش شهرها به واسطه ی افزایش میزان شهرنشینی به امری ضروری تبدیل شده و وابستگی به وسیله نقلیه و به تبع آن گسترش شبکه های حمل ونقلی را به یک ضرورت، و نه یک انتخاب تبدیل کرده است. همین موضوع سبب ایجاد مشکلات عدیده ای در محلاتی که راه های جدید از آن عبور کرده اند، می شود. هدف این پژوهش ارزیابی تاثیرگذاری پروژه تکمیلی کنارگذر شمالی شهر ساری بر ساکنان کوی 22 بهمن می باشد. در این پژوهش روش گردآوری داده ها، میدانی و آماری (ترکیبی از روش های کمی و کیفی) است. به منظور جمع آوری اطلاعات از مشاهدات میدانی، مصاحبه های عمیق فردی و گروهی و همچنین ابزار پرسشنامه با 3 معیار اصلی (دسترسی و خدمات، کالبدی، اجتماعی) و زیرمعیارها جهت سنجش تاثیرگذاری راه ارتباطی جدید بر وضعیت زندگی کوی 22 بهمن استفاده شده است. با استفاده از تکنیک (تحلیل سلسله مراتبی AHP) به وزن دهی به معیار ها پرداخته شده است. وزن معیار ها باکمک متخصصان و کارشناسان با نرم افزار (Expert choice) تعیین شد و نهایتا وضعیت هر یک از معیار ها ارزیابی گردید. نتایج نشان داد تکمیل کنارگذر شمالی مشکلات فراوانی را برای ساکنان کوی 22 بهمن ایجادکرده است. احداث کنارگذر شمالی بیشترین تاثیر را به ترتیب دسترسی و خدمات، اجتماعی و کالبدی بر ساکنان کوی 22 بهمن داشته است. طبق بررسی های صورت گرفته به نظر می آید تکمیل پروژه کنارگذر شمالی شهرستانی لازم بود، اما نیاز بود که روش اجرای پروژه اصلاح شود تا کوی مسکونی 22 بهمن را به دو قسمت مجزا تبدیل نکند و مردم ساکن در محله با مشکلات کمتری مواجه شوند.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات، کنارگذر، کوی 22 بهمن ساری، کیفیت زندگی
  • مرضیه شهریاری*، فاطمه حمیدی صفحات 87-135
    اسکان غیررسمی شکل رایج رشد شهری در اکثر کشورهای در حال توسعه است و شکلی از نحوه زیست که نه شهرنشین اند و نه روستانشین را سامان داده اند. براین اساس هدف پژوهش حاضر بررسی فرآیند شکل گیری تجربه حاشیه نشینی در محلات حاشیه نشین شهرستان هویزه در استان خوزستان می باشد. روش تحقیق در این پژوهش مبتنی بر روش کیفی به شیوه نظریه داده بنیاد و تکنیک گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و مشاهدات میدانی مشارکتی بوده است. برای دستیابی به اهداف تحقیق 20 نفر از ساکنان مناطق هویزه، به شیوه هدفمند انتخاب شده اند. مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه داشتند. بعد از کدگذاری، 21 مقوله اصلی از داده ها پدیدار شد. در بعد شرایط شامل (فقدان حمایت و مهارت، بی توجهی به عدالت فضایی، ضرورت تغییر فضا به تغییر اجتماعی، حس رهاشدگی، تجربه مستقیم جنگ، بسترهای ذهنی کنشگران، انتقاد تاریخی به فضای تولیدشده، و...)، در بعد کنش- تعامل (تقابل، تعارض و مقایسه، احساس استیصال در تغییر وضعیت، چرخه فقر) و در بعد پیامدها (حاشیه نشین شدن حاشیه نشینان، اصول حق به شهر به عنوان حلقه مفقوده، تلفیق هراس و روایت، تکنیک خودحمایتی) است که حول یک مقوله هسته به نام (زیست لاکچری- فقیرانه و بازگشت به عادت واره) شکل گرفته ا ند. همچنین طبق نتایج حاصل از تحلیل فضایی، در بین مولفه های آسیب پذیری، آسیب پذیری امنیتی و روحی در اکثر مناطق هویزه وجود دارد.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، نظریه داده بنیاد، سامانه اطلاعات جغرافیایی، هویزه، عادت واره
  • محمد غفاری*، سید علیرضا کیایی، احمد عباسی، مینا خوشرو صفحات 137-164
    یکی از مولفه های موثر بر رشد مقاصد گردشگری کیفیت ادراک شده از برند مقصد است که می تواند زمینه جذب گردشگران را فراهم آورد. لذا پژوهش حاضر به تدوین چارچوب جامعی برای سنجش ابعاد کیفیت ادراک شده و رتبه بندی آن ها در مقاصد گردشگری پرداخته است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل گردشگران خارجی سفرکرده به تهران در تابستان 1398 خورشیدی است که از این جامعه نمونه ای به حجم 265 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه ای محقق ساخته استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مطابق تحلیل عاملی کیفیت ادراک شده از مقصد گردشگری از شش بعد تشکیل شده است که بر طبق آزمون رتبه بندی فریدمن به ترتیب عبارتند از: کیفیت ادراک شده از روابط انسانی، کیفیت ادراک شده از جاذبه های گردشگری، کیفیت ادراک شده از جاذبه های دیداری گردشگری، کیفیت ادراک شده از مدیریت مقصد گردشگری، کیفیت ادراک شده از تسهیلات فیزیکی و کیفیت ادراک شده از استانداردهای بهداشتی مقصد.
    کلیدواژگان: کیفیت، کیفیت ادراک شده، کیفیت ادراک شده از مقصد گردشگری، تهران
  • باقر رضایی، محمدرضا پاکدل فرد*، حسن ستاری ساربانقلی، شبنم اکبری نامدار صفحات 165-200

    مسکن مهر یکی از راه حل های کمبود مسکن برای تامین مسکن افراد کم درآمد جامعه می باشد؛ اما به لحاظ معماری از همه ابعاد فضایی، کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و رضایتمندی ساکنین دچار مشکلات بی شماری است. هدف پژوهش حاضر بررسی مسکن مهر از بعد عوامل کالبدی و اجتماعی می باشد. نتایج مطالعات نشان داد که آسایش و امنیت بیشترین تاثیر را در معماری مسکن مهر شهر جدید سهند دارد. بین مولفه های کالبدی از قبیل از قبیل فرم فضا، اندازه فضا، آسایش بصری و محیطی، سازمان فضایی و مکان یابی و احساس امنیت رابطه معناداری قایل شده اند که متاسفانه در طراحی مسکن مهر به این موضوع توجه نشده است. زیبایی منظر به عنوان معیار تاثیرگذار بر کیفیت اجتماعی زندگی ساکنین تا به امروز نتیجه ای جز تولید فضاهای بی هویت، بی شکل، فاقد قلمرو، بی روح، یکنواخت و فاقد سازمان مشخص فضایی، دربر نداشته است. همچنین عوامل استحکام بنا در مسکن مهر یکی از چالش هایی بوده است که در تحقیقات مختلف با بحث های اجتماعی پیوند خورده است چنانکه با توجه به عدم اعتماد ساکنین مسکن مهر نسبت به این مجتمع ها و با توجه به زلزله های اخیر و نقشی که این مجتمع ها در تلفات جانی و مالی شهروندان در پی داشته است، شهروندان مسکن مهر نیز اعتماد عمومی خود را نسبت به این مجتمع ها سلب نمودند.

    کلیدواژگان: مسکن مهر، عوامل کالبدی و اجتماعی، معماری، شهر جدید سهند
|
  • Shadi Shokri Yazdan Abad, Mohammadreza Pourjafar *, Mojtaba Rafieian Pages 1-32
    The rapid growth of the urban population has caused problems. One of the new approaches to problem-solving is smart cities. This study aims to investigate the compatibility of smart cities with their context. Research is a fundamental-applied study; where the meta-analysis method as one of the meta-study methods, and the content analysis method have been used. The methodological approach is mixed (quantitative-qualitative) and the data obtained this research, including 70 sources (mainly from 2011 to 2021), has been library datasets. Findings show that most of the reviewed resources in terms of titles, do not have a title similar to the research topic and in terms of the content, a small number of resources have paid attention to the issue of context in smart cities. some previous studies have emphasized the need to do this issue, and this indicates that the challenge of contextualization in smart cities needs to be further substantiated and documented, and the results of this study confirms the claim that the subject under discussion will have an important implication in urban planning literature.
    Keywords: Smart City, context-oriented, meta-synthesis, compatibility
  • Mohammad Kazemi, Aliyeh Kazemi * Pages 33-58

    The thermal comfort analysis models specify the acceptable thermal condition such as temperature, humidity, and air movement. Personal, measurable environmental, and psychological factors affect thermal comfort. Psychological factors are often overlooked because they are difficult to quantify. These factors based on different hypotheses such as the hue-heat hypothesis affect the human perception of thermal comfort. The hue-heat hypothesis indicates the relationship between warm and cool colours and subjective evaluation of thermal comfort. This paper used a questionnaire (Actual Sensation Vote) to examine the association between these factors and thermal sensation, humidity sensation, and draught sensation. Totally 65 volunteers from commercial buildings in district 2 of Tehran answered the questionnaires. Cronbach’s alpha is calculated and showed the consistent reliability of the questionnaires. Results indicated that in winter, thermal sensation votes increase in hot spaces (warm colour and low lighting colour temperature) compared to two other spaces. Likewise, in summer, thermal sensation votes decrease in cold spaces (cool colour and high lighting colour temperature) compared to two other spaces. In addition, results clarified that discomfort sensation in the head, neck, and chest is more than in other parts of our bodies. Therefore, regarding thermal comfort, hot spaces are better in winter, and cold spaces are better in summer.

    Keywords: Thermal Comfort, Actual Sensation Vote (ASV), psychological factors, Correlated Colour Temperature
  • MohamadHosein Ghadi, Mohammadsaleh Shokouhi bidhendi *, Vali Abedi Bizaki Pages 59-85

    The expansion of cities has become a necessary matter due to urbanization. Thus, the expansion of transportation networks has become a necessity. This is causing a lot of problems in the neighborhoods which have been crossed by new roads. The purpose of this study is to evaluate the effectiveness of the supplementary project of the northern belt of Sari city to the residents of the 22 Bahman neighborhood. In this research, the data collection method is field and statistical (a mixture of quantitative and qualitative methods). The Criteria of "access and services", "physical conditions" and "social situation" have been defined to measure the impact of the new communication path on the living conditions of the 22 Bahman neighborhood. Using the software of Expert Choice, an AHP technic has been applied to wight the criteria and subcriteria, and finally, the status of each of the criteria was evaluated. The results showed that the completion of the northern belt has created problems for the residents of the 22 Bahman neighborhood. The construction of the northern belt has the most effects on the criterion of access and services, then social status, and at last, physical conditions of the neighborhood. According to the studies, it seems that the completion of the northern belt project of the city was necessary, but it was vital to improve the method of project implementation so that the 22 Bahman residential neighborhood would not be divided into two separate parts and people living in the neighborhood would have fewer problems.

    Keywords: Impact Evaluation, Intercity-Road, The 22 Bahman Neighborhood of Sari, Quality of life
  • Marziyeh Shahryari *, Fatemeh Hamidi Pages 87-135
    Informal housing is a common style of urban growth in most developing countries and is organized somehow which is neither urban nor rural. This study aimed to understand the daily life experience of citizens in the suburbs of Hoveyzeh city in Khuzestan province. The research method in this research was based on the qualitative method in the form of data theory and the data collection technique was semi-structured interviews and participatory field observations. To achieve the research objectives, 20 residents of these areas have been purposefully selected. Interviews continued until the saturation of data. After coding, 21 main categories of data emerged, each of which was analyzed based on the text of the interviews. In terms of conditions including (lack of support and skills, disregard for spatial justice, the need to change the space for social change, sense of abandonment, direct experience of war, actors' mental contexts, historical criticism of the produced space, marginalized lifestyle, acceptance and normal Marginal life, destiny and heredity, local dependence on interests and connections, combination of fear and narrative) and in the action-interaction dimension (confrontation, conflict, comparison, feeling of despair in changing the situation, the blind cycle of poverty) and in Then there are the consequences (marginalization of the marginalized, the principles of the right to the city as a missing link, the combination of fear and narrative, self-reliance) that have formed around a core category called (bio-luxury and return to habit). Finally, after extracting the findings, using the GIS, the relationship between location and the incidence of injuries is discussed and the results are expressed analytically and graphically. Also, the results of the spatial analysis show that among the vulnerability components, most of Hoveyzeh's areas are exposed to security and psychological vulnerabilities.
    Keywords: Marginalization, Grounded Theory, Habitual, GIS, Hoveyzeh
  • Mohammad Ghaffari *, Seyyed Alireza Kiayi, Ahmad Abbasi, Mina Khoshroo Pages 137-164
    One of the effective components of the growth of tourism destinations is the perceived quality of the destination brand, which can attract tourists. Therefore, the present study has developed a comprehensive framework for measuring the dimensions of perceived quality and ranking them in tourism destinations. The present research is applied research using descriptive-survey method. The statistical population of this study includes foreign tourists who traveled to Tehran in the summer of 2019. From this population, a sample of 265 people was selected by the available sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect the research data. SPSS software was also used to analyze the data. The research findings show that the factor analysis of perceived quality of tourism destination consists of six dimensions which according to the Friedman ranking test are as follows: Perceived quality of human relations, perceived quality of tourist attractions, perceived quality of tourist attractions, perceived quality of tourism destination management, perceived quality of physical facilities and perceived quality of destination health standards.
    Keywords: Quality, Perceived Quality, Perceived Quality of Tourism Destination, Tehran
  • Bagher Rezai, Mohammadreza Pakdelfard *, Hasan Sattari Sarbangoli, Shabnam Akbari Namdar Pages 165-200

    Mehr housing is one of the solutions to the housing shortage to provide housing for low-income people in the community. But in terms of architecture, from all spatial, physical, economic, and social dimensions, and residents' satisfaction, it suffers from numerous problems. This study aims to investigate Mehr housing in terms of physical and social factors. The results of studies showed that comfort and security have the greatest impact on the housing architecture of the new city of Sahand. There is a significant relationship between physical components such as space form, space size, visual and environmental comfort, spatial organization and location, and sense of security, which unfortunately has not been considered in the design of Mehr housing. The beauty of the landscape as a criterion affecting the social quality of life of residents to date has resulted in nothing but the production of anhydrous, shapeless, uninspired, inanimate, monotonous, and without a specific spatial organization. Also, the factors of building strength in Mehr housing have been one of the challenges that have been linked to social debates in various studies, such as the lack of trust of Mehr housing residents in these complexes and the recent earthquakes and the role of these complexes in casualties. The lives and finances of the citizens have been lost, and the citizens of Mehr Housing have also lost their public trust in these complexes.

    Keywords: Mehr housing, Physical, Social Factors, Architecture Sahand New City