فهرست مطالب

ناتوانی های یادگیری - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، بهار 1401)

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیده اداوی، عزت الله قدم پور*، محمد عباسی صفحات 1-14

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش روش فنوگرافیکس بر کارکرد اجرایی و عمکلرد خواندن در دانش آ موزان دارای مشکلات خواندن بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری شامل کلیه دانش آموزان (دختر و پسر) پایه های چهارم و پنجم دوره ی ابتدایی دارای مشکلات خواندن شهر الیگودرز بود که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند که از میان آن ها تعداد 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) به عنوان حجم نمونه و به طریق تصادفی انتخاب گردید. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه های کارکردهای اجرایی کولیج و همکاران (2002) و آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) کرمی نوری و مرادی (1384) بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش روش فنوگرافیکس باعث افزایش عملکرد خواندن و بهبود کارکردهای اجرایی در دانش آموزان دارای مشکلات خواندن شد (001/0>P). بنابراین می توان گفت از آنجایی که خواندن یکی از مهارت های اصلی است، شناسایی دانش آموزان پایه های پایین تر دوره ابتدایی که دارای مشکلات خواندن هستند، برای حل مشکل آنها بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: فنوگرافیکس، کارکرد اجرایی، عملکرد خواندن، مشکلات خواندن
  • علی افشاری* صفحات 15-29

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روش آموزش ایفای نقش بر خودکارآمدی تحصیلی، سازگاری اجتماعی و انگیزه تحصیلی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری انجام شده است. بدین منظور با استفاده از طرح آزمایشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل از بین دانش آموزان با اختلال یادگیری شهر مراغه در سال تحصیلی 98-1399 و نمونه گیری در دسترس 40 نفر انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه انگیزه تحصیلی هارتر، مقیاس خودکارآمدی تحصیلی مورگان و مقیاس سازگاری اجتماعی کالیفرنیا به عنوان پیش آزمون و پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. و گروه آزمایشی از آموزش به شیوه ایفای نقش استفاده کردند. برای مقایسه پس آزمون در هر دو گروه از روش تحلیل کواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (001/0= P). بنابراین، از آموزش به روش ایفای نقش می توان برای افزایش بهبود انگیزه تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی و سازگاری اجتماعی استفاده کرد. نتیجه گیری به کارگیری روش آموزش ایفای نقش می تواند در بهبود انگیزه تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی و سازگاری اجتماعی تاثیر بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: ایفای نقش، انگیزه تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، سازگاری اجتماعی
  • زهرا بابازاده*، شیرین مجاور، کامروز فتحی، سوسن جباری صفحات 30-44
    هدف

    مهارت های اجتماعی، خودکارآمدی اجتماعی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان با اختلالات یادگیری در مقایسه با دانش آموزان عادی دچار مشکل است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش شفقت نسبت به خود بر مهارت اجتماعی ، خودکارآمدی اجتماعی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان با اختلال یادگیری بود.

    روش ها

     پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه کنترل و آزمایش انجام گرفت. جامعه ی آماری مطالعه شامل دانش آموزان با اختلال یادگیری در شهر شیراز در سال 1399-1398 بود. افراد نمونه در مرحله ی نخست به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و پس از تکمیل مقیاس مهارت اجتماعی، خودکارآمدی اجتماعی و سازگاری اجتماعی به صورت تصادفی 30 نفر در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر برای هر گروه) گمارده شدند. گروه آزمایش10 جلسه آموزش شفقت نسبت به خود را به صورت گروهی دریافت نمودند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. داده های حاصل با آزمون تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزانی که آموزش شفقت نسبت به خود را دریافت کرده بودند، در مهارت اجتماعی (05/0<p)، خودکارآمدی اجتماعی (05/0<p) وسازگاری اجتماعی (05/0<p) در مقایسه با گروهی که آموزش شفقت نسبت به خود را دریافت نکرده بودند، نمره ی بیشتری کسب کرده اند.

    نتیجه گیری

    بنابراین، یافته های مطالعه نشان داد که آموزش شفقت نسبت به خود بر مهارت اجتماعی، خودکارآمدی اجتماعی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان با اختلال یادگیری تاثیر مثبت دارد. پیشنهاد می شود در برنامه های درسی این کودکان محتوای لازم در زمینه آموزش شفقت نسبت به خود برای مربیان جهت آموزش آن به دانش آموزان با اختلال یادگیری تهیه گردد.

    کلیدواژگان: آموزش شفقت نسبت به خود، مهارت اجتماعی، سازگاری اجتماعی، خودکارآمدی اجتماعی، دانش آموزان با اختلال یادگیری
  • بنفشه حسین زاده کلسری*، سید موسی کافی ماسوله، عباس ابوالقاسمی صفحات 45-61

    هدف هدف پژوهش حاضر مقایسه سبک های یادگیری دانش آموزان دارای اختلال یادگیری، نقص توجه / بیش فعالی و بهنجار بود. روش ها روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود و جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر ابتدایی شهر رشت و دانش‎آموزان مراجعه کننده به مرکز اختلال یادگیری در سال تحصیلی 98-1397 بود از این میان تعداد 50 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس در گروه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری، 50 نفر با روش نمونه گیری در دسترس از مدارس ابتدایی به عنوان دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه / بیش فعالی و 50 دانش آموز بهنجار به صورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از مدارس ابتدایی شهر رشت انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، مقیاس درجه بندی کانرز فرم معلم (1969)، آزمون اختلال در خواندن شفیعی و همکاران (1387)، پرسشنامه سبک های یادگیری کلب (1985) بود. یافته ها نتایج با استفاده از آزمون کروسکال والیس و یومن ویتنی تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین دانش آموزان دارای اختلال یادگیری، نقص توجه/ بیش فعالی و بهنجار در زمینه سبک های یادگیری تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0>p)؛ دانش آموزان دارای اختلال یادگیری در مشاهده تاملی و سبک یادگیری واگرا میانگین بیشتری نسبت به دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و بهنجار کسب کردند. درحالی که دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه / بیش فعالی در آزمایشگری فعال و سبک یادگیری انطباق یابنده از دو گروه دیگر نمره بیشتری کسب کردند. دانش آموزان بهنجار نیز در مفهوم سازی انتزاعی و سبک یادگیری همگرا میانگین بیشتری بدست آوردند. نتیجه گیری دانش آموزان دارای سبک یادگیری ترجیحی خاص خودشان هستند که می تواند بر عملکرد تحصیلی آن ها تاثیرگذار باشد

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، سبک های یادگیری، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • لیلی رخشنده*، ناصر صبحی قراملکی صفحات 62-77

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه بیانگری هیجانی، اجتناب شناختی و مهارت های اجتماعی در دانش آموزان با و بدون ناتوانی های یادگیری خاص انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. کلیه دانش آموزان دختر پایه ی ششم ابتدایی با و بدون ناتوانی های یادگیری مدارس شهر تهران در سال تحصیلی 97-1398 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 100 دانش آموز (50 دانش آموز با ناتوانی های یادگیری خاص و 50 دانش آموز بدون ناتوانی های یادگیری خاص) به عنوان نمونه انتخاب شد و به پرسشنامه های ابرازگری هیجانی کینگ و امونز، اجتناب شناختی داگلاس و سکستون و مهارت های اجتماعی ماتسون پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که دانش آموزان با ناتوانی های یادگیری خاص بیانگری هیجانی و مهارت های اجتماعی پایین تری نسبت به دانش آموزان بدون ناتوانی های یادگیری خاص برخوردارند. همچنین اجتناب شناختی دانش آموزان با ناتوانی های یادگیری خاص بالاتر از دانش آموزان بدون ناتوانی های یادگیری خاص بود (05/0>p)؛ بنابراین، می توان نتیجه گرفت بهبود بیانگری هیجانی، اجتناب شناختی و مهارت های اجتماعی ممکن است بتواند شرایط بهتری را برای بهبود عملکرد دانش آموزان با ناتوانی های یادگیری به وجود آورد.

    کلیدواژگان: بیانگری هیجانی، اجتناب شناختی، مهارت های اجتماعی
  • فرهاد شیویاری*، محمد نریمانی، سیف الله آقاجانی، نادر حاجلو صفحات 76-89

    هدف مطالعه حاضر، مقایسه اثربخشی توانبخشی شناختی و راهبردهای یادگیری چند حسی بر عملکرد خواندن دانش آموزان دو زبانه دارای اختلال نارساخوانی بود.روش پژوهش، نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه بود و جامعه آماری آن متشکل از کلیه دانش آموزان دبستانی دو زبانه دارای اختلال نارساخوانی شهر میانه در سال تحصیلی 1399-1400 بودند. از بین این جامعه نمونه به حجم 45 نفر در سه گروه، گروه آزمایش 1 (توانبخشی شناختی)، گروه آزمایش 2 (راهبردهای یادگیری چند حسی) و گروه گواه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده، با استفاده از مقیاس هوشی وکسلر برای کودکان (1974)، چک لیست نشانگان نارساخوانی (1382) و آزمون خواندن و نارساخوانی (1387) اقدام به جمع آوری داده ها شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه مورد بررسی مداخله توانبخشی شناختی و مداخله راهبردهای یادگیری چند حسی در عملکرد خواندن تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0<p). همچنین بین اثربخشی مداخله توانبخشی شناختی و مداخله راهبردهای یادگیری چند حسی در عملکرد خواندن دانش آموزان دو زبانه دارای اختلال نارساخوانی تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<p).این یافته ها نشان می دهند از هر دو مداخله توانبخشی شناختی و مداخله راهبردهای یادگیری چند حسی برای بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان دو زبانه دارای اختلال نارساخوانی می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، راهبردهای یادگیری چند حسی، عملکرد های خواندن، اختلال نارساخوانی
  • حسن غریبی*، بهزاد احمدی، هیوا محمودی، عدالت کریمیان، جلال غریبی صفحات 90-102

    هدف نارساخوانی یکی از مشکلات دانش آموزان در دوران تحصیل است. این اختلال در زمینه های مختلف، تاثیرات منفی بر جای می گذارد و مانع پیشرفت تحصیلی می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اثربخشی بازی های توجهی بر توانایی خواندن کودکان مبتلا به نارساخوانی بود. روش ها روش پژوهش حاضر، آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش-آموزان مبتلا به اختلال نارساخوانی مدارس ابتدایی شهرستان سقز در سال تحصیلی 95-94 بود که از میان آنها تعداد 30 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب پس از جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل آزمون اختلال خواندن و نارساخوانی بود. گروه آزمایش به مدت 10جلسه 45 دقیقه ای طی یک ماه تحت آموزش بازی توجهی قرارگرفت و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد.یافته ها نتایج با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد. با کنترل اثرات پیش آزمون نتایج تحلیل کوورایانس نشان داد که آموزش بازی های توجهی به تفاوت معنادار بین خرده مقیاس های گروه آزمایش و کنترل منجر شده است (001/0=P). یعنی آموزش بازی های توجهی بر بهبود توانایی خواندن کودکان مبتلا به نارساخوانی تاثیر داشته است. نتیجه گیری می توان گفت بازی درمانی می تواند عامل موثری در کاهش اختلال خواندن باشد. بر این اساس توجه ویژه معلمان و دست اندرکاران امر آموزش را می طلبد.

    کلیدواژگان: آموزش بازی توجهی، توانایی خواندن، نارساخوانی
|
  • Hamideh Adavi, Ezatolah Ghadampour *, Mohammad Abbasi Pages 1-14

    The aim of this research was to investigate The effect of teaching phenographix method on the level of executive function and reading performance of students with reading difficulties. The study was a quasi experimental pretest-posttest with control group. The statistical population includes all students (boys and girls) with reading difficulties, fourth and fifth grades of elementary school in Aligudarz, who are studying in the academic year 2019-2020, of which 30 students (15 in the experimental group and 15 in the control group was selected as the sample size and randomly. Research tools included The executive functions questionnaire of Koolij et al. (2002) and the reading and dyslexia test (Nema) Kormi Nouri and Moradi (2005). Data using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of covariance) were analyzed. research results show that teaching phenographix techniques increased reading performance and improving the executive function in students with reading difficulties (p<0/001). Therefore, it can be said that reading is one of the main skills identifying lower elementary students with reading difficulties is essential to solving their problem.

    Keywords: Phono-Graphix, Executive Function, Reading performance, reading difficulties
  • Ali Afshari * Pages 15-29

    The purpose of this study was to determine the Effectiveness of Role Playing Training on Academic Self-efficacy, Social Adjustment and Academic Motivation in Elementary School Students in Bonab City.The Semi-experimental method research method was pre-test and post-test with control group. The sample consisted of 40 students in two groups (20 students as experimental group and 20 students as control group) selected by Multi-stage cluster sampling.Research tools include the Harter Academic Motivation Scale, the Morgan Academic Self-Efficacy Scale, and the California Social Adjustment Scale. In the experimental group, training was used in the role play method and in the control group the traditional teaching method was used. To analyze the data, Covariance analysis was used to analyze the data. The results showed that role-playing training improved academic motivation; intrinsic motivation (F = 97.980, P = 0.000), extrinsic motivation (F = 16.1991, P = 0.000), and academic self-efficacy (F = 61.059, P = 0.000) and social adjustment (F = 301.077, P = 0.000) had a significant effect on students Conclusion Implementation of role-playing educational method can have a significant effect on improving academic motivation, academic self-efficacy and social adjustment.

    Keywords: role playing, Academic motivation, academic self-efficacy, social adjustment
  • Zahra Babzadeh *, Shirin Mojaver, Kamrooz Fati, Susan Jabbari Pages 30-44
    Objective

    Social skills, social self-efficacy, and social adjustment of students with learning disabilities are more difficult than those of normal students. The aim of this study was to investigate the effectiveness of self-compassion training on social skills, social self-efficacy and social adjustment of students with learning disabilities.

    Methods

    The present study was performed by quasi-experimental method with pre-test and post-test with two control and experimental groups. The statistical population of the study included students with learning disabilities in Shiraz in 2009-2010. In the first stage, the sample was selected by purposive sampling and after completing the scale of social skills, social self-efficacy and social adjustment, 30 people were randomly assigned to the experimental and control groups (15 people for each group). The experimental group received 10 sessions of compassion training as a group and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by analysis of covariance.

    Results

    The results showed that students who received compassion training in themselves, in social skills (p<0.05), social self-efficacy (p<0.05) and social adjustment (p<0.05) compared to the group that received compassion training. They received a higher score than they did not receive.

    Conclusion

    Therefore, the findings of the study showed that self-compassion training has a positive effect on social skills, social self-efficacy and social adjustment of students with learning disabilities. It is suggested that in the curricula of these children, the necessary content in the field of self-compassion training be provided for educators to teach it to students with learning disabilities.

    Keywords: Self-compassion training, social skills, social adjustment, social self-efficacy, Students with learning disabilities
  • Banafsheh Hosseinzadeh Kolesari *, Seyed Mosa Kafi Masouleh, Abbas Abolghasemi Pages 45-61

    Objective The aim of this study was to compare the learning styles of students with learning disabilities, attention deficit / hyperactivity disorder and normal.Methods The method of the present study was descriptive-causal-comparative and the statistical population of this study included all male and female primary school students in Rasht and students referring to the Center for Learning Disabilities in the academic year 1397-98, of which 50 Available sampling In the group of students with learning disabilities, 50 people were selected by available sampling method from primary schools as students with attention deficit / hyperactivity disorder and 50 normal students were selected by multi-stage cluster sampling from primary schools in Rasht. Data collection tools were Connors Form Teacher Rating Scale (1969), Reading Disorder Test by Shafiee et al. (2008), and kolb Learning Styles Questionnaire (1985).Results The results were analyzed using Kruskal-Wallis and u man Whitney tests. The results showed that there was a significant difference between students with learning disabilities, attention deficit / hyperactivity disorder and normal learning styles (p <0.001); that students with learning disabilities in reflective observation and divergent learning style scored higher on average than students with attention deficit / hyperactivity disorder and normal. Students with Attention Deficit / Hyperactivity Disorder scored higher in Active Experimentation and Adaptive Learning Style than the other two groups. Normal students also scored higher on abstract conceptualization and convergent learning styles.Conclusion Students have their own preferred learning style that can affect their academic performance.

    Keywords: learning disorder, learning styles, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Leyli Rakhshandeh *, Nasser Sobhi Gharamaleki Pages 62-77

    The aim of this study was to express emotional expression, appropriate cognition and social skills in students with and without special learning disabilities. The research method was descriptive-causal-comparative. All sixth grade female students who started with and without learning disabilities in Tehran schools in the academic year 2019-2018 constitute the statistical population of this study, of which 100 students (50 students) are available using the sampling method. With special learning abilities and 50 students without special learning disabilities) were selected as the sample and answered the King and Emmons Emotional Expression Questionnaire, Douglas and Sexton Cognitive Function, and Matson Social Social Skills. Multivariate analysis of variance was used to analyze the data. The findings showed that students with special learning disabilities showed lower emotional and social skills than students without special learning disabilities. Also, avoiding recognizing students with special learning disabilities more than students without special learning disabilities budget (p <0.05); It may, therefore, be able to express emotion, cognition and social skills may create the conditions for improving the performance of students and students by reminding them of existing disabilities.

    Keywords: Emotional Expression, cognitive avoidance, social skills
  • Farhad Shivyari *, Mohammad Narimani, Sefola Ahghajani, Nader Hajloo Pages 76-89

    The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive rehabilitation and multisensory learning strategies on the reading performance of bilingual students with dyslexia. The research method was quasi experimental with pretest, post test and control group. The statistical population of this study included all bilingual primary school students with dyslexia in Miyaneh city in the academic year 2019-2020. Of these, 45 people were selected in three groups: experimental group 1 (cognitive rehabilitation), experimental group 2 (multisensory learning strategies) and control group using random sampling method. The measuring instruments were the revised Wechsler Intelligence Scale for Children (1974), the Dyslexia Syndrome Checklist (2003) and the Reading and Dyslexia Test (2008). Research data were analyzed by analysis of covariance and Bonferroni post hoc test. The results showed that cognitive rehabilitation intervention and intervention of multisensory learning strategies were effective in reading performance (p<0.05). Also, there was no significant difference between the effectiveness of cognitive rehabilitation intervention and the intervention of multisensory learning strategies in the reading performance of bilingual students with dyslexia (p<0.05). Therefore, both cognitive rehabilitation intervention and multisensory learning strategies intervention can be used to improve the reading performance of bilingual students with dyslexia.

    Keywords: cognitive rehabilitation, Multisensory Learning Strategies, reading function, dyslexia
  • Hassan Gharibi *, Behzad Ahmadi, Hiva Mahmoodi, Edalat Karimian, Jalal Gharibi Pages 90-102
    Objective

    Dyslexia is one of the problems facing students at school. This type of disorder has adverse effects on various areas, hindering academic achievement. This study aimed to evaluate the effectiveness of attention games on the reading ability of dyslexic children.

    Methods

    The research method used for the present study was experimental with pretest-posttest control group design. The statistical population included all dyslexic students at elementary schools in Saqqez in the academic year 2015-2016. 30 students were selected by simple random sampling and were studied after they were randomly allocated to experimental and control groups (15 subjects in each group). The data were collected using a reading disorder test and dyslexia test. The experimental group underwent attention training for 10 sessions (45 minutes each) for one month and the control group did not receive any training.

    Results

    The results were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA). By controlling the pre-test effects, the results of the analysis of covariance showed that teaching attention games led to a significant difference between the subscales of the experimental group and those of the control group (P = 0.001). That is, attention game training has improved the reading ability of dyslexic children.

    Conclusion

    It can be concluded that play therapy can be an effective factor in reducing reading disorders. Therefore, it requires the special attention of teachers and practitioners of education.

    Keywords: Attention Game Training, reading ability, dyslexia