فهرست مطالب

نشریه آمایش سیاسی فضا
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ساجد بهرامی جاف، ناصر نصیریان*، مریم تک روستا صفحات 70-86

    موضوع مدیریت و برنامه ریزی برای حریم شهرها در کشورهای مختلف به دلیل آنکه در دوره های زمانی وابسته به تحولات سیاسی، اقتصادی و نهادی است، همواره رویکردهای متفاوتی را تجربه می کنند. نگرش هایی که به صورت کلی در قالب حفاظت و یا توسعه حریم و نواحی پیرامونی خود را نشان می دهد. به همین دلیل در میان کشورهای مختلف تعریف یکسان و رسمی از حریم شهر وجود ندارد. شهر تهران در طی پنج دهه گذشته در برنامه ها و طرح های تهیه شده برای حریم آن، سیاست های متفاوتی را تجربه کرده است که در تهیه و اجرا متفاوت بودند. در مطالعه حاضر به بررسی و تحلیل پنج دهه برنامه ریزی برای حریم پایتخت پرداخته شده است و در آن سعی شده برنامه های مذکور از دو بعد سیاست و کیفیت مورد بررسی و تحلیل قرار گیرند. روش مطالعه حاضر براساس هدف و ماهیت از نوع کاربردی و براساس روش استفاده، تحلیل محتوا و از نوع رهیافت تفسیری غیر سرزده است. ابزار گردآوری اطلاعات نیز مطالعات کتابخانه ای و استفاده از روش اسنادی و به کارگیری منابع و متون مختلف بوده که با بررسی و تحلیل آن ها مبادرت به تدوین مقولات و زیر مقولات تحقیق شده است. یافته های مطالعه برای تحلیل سیاست ها پنج دسته مقوله (مدیریت، برنامه ریزی، ساماندهی، حفاظت، توسعه) و برای تحلیل کیفیت هفت دسته مقوله (ارایه برنامه، اثر واقعیت، مشارکت مردمی، ظرفیت زیرساخت، وضعیت زمین، نحوه اجرا و سازگاری) را شناسایی کرده است. نتایج حاصله از تحلیل برنامه ها نشان می دهد در برنامه های تهیه شده رهیافت و سیاست اصلی عمدتا مبتنی بر حفاظت از حریم است که برای دستیابی به آن باید صداقت (ناشی از نحوه اجرا) و مشروعیت (ناشی از کمبود مشارکت عمومی) برنامه ها بهبود پیدا کند.

    کلیدواژگان: حریم، حفاظت، توسعه، سیاست، کیفیت، تحلیل محتوا
  • ایلیا سادات وجدانی طباطبایی، فریبا محمدیان*، زهرا نوبخت رمضانی صفحات 87-98

    هدف این پژوهش آزمون مدل رفتار سیاسی بر تصمیم گیری مدیران با نقش میانجی هویت سازمانی و نقش تعدیلگر اعتماد سازمانی در سازمان های ورزشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مدیران میانی فدراسیون ها، وزارت ورزش و جوانان، ادارات کل ورزش و جوانان استان ها و نیز روسای هییت های ورزشی استان ها به تعداد 250 نفر بودند از این افراد 104 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. پژوهش حاضر، توصیفی- همبستگی از نوع پژوهش های پیمایشی و از جمله پژوهش های کاربردی است که به صورت میدانی انجام شد. جمع آوری داده‎ها از طریق چهار پرسشنامه رفتار سیاسی (17‎سوال)، تصمیم گیری مدیران (14سوال)، اعتماد سازمانی (12سوال) و ‎هویت سازمانی (16سوال) بود. روایی و پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفت. همچنین پایایی نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ (رفتار سیاسی=89/0، تصمیم گیری مدیران=92/0، اعتماد سازمانی=85/0 و هویت سازمانی=90/0) گزارش شد. همه تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم‎افزارهای SPSS، SPSS Sample power،Smart SPSS  انجام گردید. نتایج نشان داد که اعتماد سازمانی اثر مثبت و معناداری بر تصمیم گیری مدیران دارد. رفتار سیاسی اثر مثبت و معناداری بر تصمیم گیری مدیران دارد. رفتار سیاسی اثر مثبت و معناداری بر هویت سازمانی دارد. هویت سازمانی اثر مثبت و معناداری بر تصمیم گیری مدیران دارد. همچنین رفتار سیاسی بر تصمیم گیری مدیران از طریق هویت سازمانی اثر مثبت و معناداری دارد. در نهایت نتایج نشان داد که اعتماد سازمانی می تواند به صورت اثر مثبت و معناداری رابطه بین رفتار سیاسی و تصمیم گیری مدیران را تعدیل کند. با توجه به نتایج پیشنهاد می شود هنگام تعیین مدیران، افرادی برگزیده شوند که به نقش و نظر کارمندان در تصمیم گیری های سازمانی اهمیت داده و مشورت با آنها را در فعالیت های خود مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: رفتار سیاسی، تصمیم گیری مدیران، هویت سازمانی، اعتماد سازمانی
  • احمد طیبی صفا، عزت الله عزتی*، فرهاد حمزه صفحات 99-111

    آمایش سرزمین؛ طبقه بندی فعالیت انسان در فضای جغرافیایی است تفکری است که تمامی جنبه های توسعه یک کشور را مدنظر قرار می دهد، یک برنامه ریزی استراتژیک و راهکار کاملا جغرافیایی برای توسعه پایدار کشورها است. اهمیت این موضوع برای استان کرمانشاه در همسایگی کشور عراق بیشتر می باشد زیرا وجود طیف گسترده ای از تهدیدات بالقوه و بالفعل در دو کانون عراق و اقلیم کردستان سبب شده اجرای هرگونه طرح آمایشی با تحلیل اوضاع امنیتی پیرامون مرز همراه باشد. تحقق این امر، نیازمند شناخت امکانات ژیواستراتژیکی، تحلیل محیط پیرامونی، دسته بندی انواع تهدیدات و شناسایی منبع و منشا آن ها است. این مقاله نیز با این هدف یعنی ارایه شاخص های آمایش مراکز و استقرارگاه های نظامی استان کرمانشاه و با روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها به صورت اسنادی و کتابخانه ای بوده و بدین منظور داده های موردنیاز در محدوده موردنظر از اسناد و منابع مکتوب گردآوری شدند، روش تجزیه و تحلیل یافته ها نیز به صورت تحلیل محتوی بوده است. نتایج بررسی ها نشان داد که آمایش مراکز و استقرارگاه های نظامی در استان کرمانشاه خیلی جامع و کارآمد نیست، دارای رویکرد سنتی است و بدون توجه به شاخص های طبیعی، انسانی و مبادی تهدید انجام گرفته است لذا تاثیر چندانی در اثربخشی طرح ها، کاهش آسیب پذیری ها و افزایش قابلیت های دفاعی نخواهند داشت و با مسایلی همچون بی توجهی به تهدیدات داخلی و خارجی، ساماندهی نامتعادل فضایی در نحوه استقرار و مکان یابی مراکز نظامی، تمرکز بیش از حد اماکن و مراکز سیاسی، اداری، جمعیتی، صنایع و تاسیسات مهم در مرکز استان کرمانشاه و... مواجه است.

    کلیدواژگان: آمایش، تهدیدات، مراکز نظامی، استان کرمانشاه
  • حسن صدرانیا*، مراد کاویانی راد، صدیقه نصری فخرداود صفحات 112-125

    موقعیت جغرافیایی عراق به گونه ای است که بسیاری از رودهای فصلی و دایمی کشورهای پیرامونی به این کشور سرازیر می شوند. عراق خود فاقد منابع آبی پایدار کافی برای رفع نیازمندی های توسعه ای و زیرساختی است. از این رو، آینده امنیت و توسعه عراق به رویکرد هیدروپلیتیک کشورهای پیرامونی وابسته است. طی یک و نیم دهه گذشته نیز ایران در قالب طرح ساماندهی و توسعه منابع آب و خاک غرب کشور به مهار آب های خروجی از مرزهای غربی کشور پرداخته است که بازتاب آن از حجم آب ورودی به عراق کاسته، موضوعی که مورد پیگیری مقامات ملی و محلی این کشور بوده است. مقاله حاضر ماهیتی کاربردی دارد، روش شناسی حاکم بر متن توصیفی- تحلیلی و روش تیوری بنیان داده استفاده شده و درون‎دادهای مورد نیاز آن به روش کتابخانه ای و بهره گیری از نظریه داده بنیاد گرداوری شده و بر این فرضیه استوار است که هیدروپلیتیک در جهت‎دهی به سیاست خارجی عراق در تعامل با ج.ا.ایران بازتاب بیشتری خواهد یافت. نتیجه پژوهش نشان داد با نگرش به محدودیت فزاینده منابع آبی، افزایش مصرف آب و کاهش آب ورودی رودهای مرزی ایران به عراق که با تهدید بخشی از امنیت آبی و غذایی این کشور همراه است. از این پس، هیدروپلیتیک در قالب تنش در جهت‎دهی به سیاست خارجی عراق در تعامل با ج.ا.ایران بازتاب بیشتری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: بحران کم آبی، هیدروپلیتیک، ایران، عراق و حوضه آبریز دجله
  • تاج محمد صادقی، لیلا رئیسی*، مسعود راعی صفحات 126-139

    اگر چه همگرایی اروپایی با هدف گسترش همکاری منطقه ای و اتحاد بیشتر میان کشورهای عضو تشکیل گردید اما کرونا اهداف اصلی آن را تهدید کرده است. غایت این جستار، تحلیل تبعات احتمالی گسترش کرونا بر همکاری اروپایی و استراتژیک مشترک اروپایی جهت مدیریت آن بوده است. پژوهش فوق بر این فرضیه استوار بود که ضعف، درماندگی و عدم همکاری اعضای اتحادیه در مواجه با کرونا ویروس باعث تشدید رویکرد یک جانبه گرایی و واگرایی میان اعضای اتحادیه اروپا شده است. نویسنده با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی به دنبال عواقب و پیامدهای کرونا در همگرایی اروپایی بوده و یافته های تحقیق نشان داد که کرونا باعث تشدید شکاف در بین کشورهای شمال و جنوب و ظهور جنبش های پوپولیستی گردید و همچنین یاس، ناامیدی و بی اعتمادی شهروندان اروپایی نسبت به همگرایی اروپایی؛ بیکاری و فقر در میان اعضای اتحادیه اروپا را افزایش داده است. اتحادیه اروپا در واکنش به این بحران با نگاه به تجربه قبلی به تقویت حکمرانی خود پرداخته و با سرمایه گذاری در بخش بهداشت به عنوان راهی برای افزایش تاب آوری، انعطاف پذیری و پایداری اقتصاد کشورهای عضو اقدام کرده است.

    کلیدواژگان: بحران، کرونا ویروس، اتحادیه اروپا، مکانیسم اتحادیه اروپا، همگرایی
  • سید عبدالکریم هاشمی نخل ابراهیمی، محمدرضا شهبازبگیان*، زینب فیض الهی صفحات 140-158

    هدف پژوهش حاضر تحلیل سیستمی کارایی سیاست های آمایش سرزمین برای کاهش آسیب پذیری دشت میناب نسبت به کم آبی می باشد. روش انجام این تحقیق نظری- تحلیلی و مبتنی بر دانش تحلیل سیستمی و پویایی سیستم ها می باشد و با بررسی سازمان فضایی شهرستان و دشت میناب بوده و اطلاعات مورد نیاز از مراکز اداری و سازمان های مربوط جمع آوری شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که تاثیرگذارترین سیاست ها در خصوص کاهش آسیب پذیری دشت میناب و احیا مجدد دشت، سیاست های مربوط به مدیریت تقاضای آب می باشد و این موضوع مربوط به دو منطقه (مدیریت تقاضای آب در شهرستان میناب و شهرستان های بندرعباس، سیریک و جاسک) می باشد. با کاهش میزان مصرف آب کشاورزی از طریق اصلاح الگوی مصرف و توسعه فعالیت های تجاری و آبزی پروری به میزان 4000 هکتار اراضی جدید در منطقه و کاهش وابستگی به آب دشت میناب و تامین نیاز آب شرب میناب و روستاها از طریق سد استقلال، میزان برداشت آب از دشت به کمترین میزان ممکن کاهش می یابد. همچنین با تامین آب مورد نیاز بندرعباس، روستاها و مناطق ساحلی میناب، سیریک و جاسک از طریق آبشیرین کن و اصلاح الگوی مصرف آب در بندرعباس میزان وابستگی و انتقال آب از دشت میناب کاهش داده و به صفر برسانیم. تلفیق این اقدامات همراه با اصلاح نقش شهر میناب به عنوان مرکز منطقه و ایجاد منطقه ویژه اقتصادی یا آزاد تجاری جهت ارایه انواع خدمات تجاری- بازرگانی و بندری، بهداشتی و درمانی، گردشگری و آموزش عالی به مناطق پیرامون و شهرستان های منطقه باعث گسیل نیروی کار به این فعالیت ها شده و درآمد و اشتغال منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد و از اتکا بیش از اندازه اقتصاد منطقه به کشاورزی کاسته و میزان مصرف آب کشاورزی را کاهش داده و تعدیل نماید.

    کلیدواژگان: تحلیل سیستمی، آمایش سرزمین، آسیب پذیری، دشت
|
  • Sajed Bahrami Jaf, Nasser Nasirian*, Maryam Tak Rosta Tak Rosta Pages 70-86

    The issue of management and planning for urban fringe in different countries always experience different approaches, attitudes that are generally in the form of protection or development of urban fringe and surroundings areas, because it depends on political, economic and institutional developments over time. For this reason, there is no uniform and formal definition of urban fringe among different countries. Over the past five decades, city of Tehran has adopted different policies in the plans and provided projects which were different in the preparation and implementation. In the present study, five decades of planning for the Urban Fringe of Tehran are investigated and analyzed, and these programs have been studied and analyzed from two dimensions of policy and quality. The paper is applied and is based on a non-intrusive interpretive approach. The information gathering tools are library studies and use of various sources and texts. The study's findings for policy analysis identified five categories (management, planning, organization, conservation, development) and for analyzing the quality of the seven categories (program presentation, effect of reality, popular participation, infrastructure capacity, land status, implementation and adaptability). The results of the analysis of the programs show that in the developed programs the main approach and policy is based on the protection of Urban Fringe, which in order to achieve it should improve the integrity (due to the way of implementation) and legitimacy (due to lack of public participation) of the programs.

    Keywords: Urban Fringe, Protection, Development, Policy, Quality, Content Analysis
  • Iliya Sadat Vajdani Tabatabaii, Fariba Mohammadian*, Zahra Nobakht Ramezani Pages 87-98

    The purpose of this study was to test the political behavior model on managers' decisions with the mediating role of organizational identity and the moderating role of organizational trust in sports organizations. The study sample was all middle managers Federations, Youth and Sports Ministry, Office of Sport and Youth Sports provinces and provincial heads of 250 people, of whom 104 subjects were randomly selected. The present study is a descriptive-correlational survey research and applied research that was conducted in the field. Data collection was through four questionnaires of political behavior (17 questions), managers' decision making (14 questions), organizational trust (12 questions) and organizational identity (16 questions).Validity and questionnaires were confirmed. Reliability was also reported through Cronbach's alpha coefficient (political behavior =0.89, managers' decision = 0.92, organizational trust =0.85 and organizational identity =0.90). SPSS software, SPSS sample power and Smart PLS were used to analysis the data. The results showed that organizational trust has a positive and significant effect on managers' decisions. Political behavior has a positive and significant effect on managers' decisions. Political behavior has a positive and significant effect on organizational identity. Organizational identity has a positive and significant effect on managers' decisions. Political behavior also has a positive and significant effect on managers' decisions through organizational identity. Finally, the results showed that organizational trust can moderate the relationship between political behavior and managers' decisions as a positive and significant effect. According to the results, it is suggested that when appointing managers, persons should be selected who care about the role and opinion of employees in organizational decisions and consider consulting in their activities.

    Keywords: Political Behavior, Managers' Decisions, Organizational Identity, Organizational Trust
  • Ahmad Tayebi Safa, Ezatullah Ezzati*, Farhad Hamze Pages 99-111

    Land use planning, classification of human activity in geographical space, is a thinking that considers all aspects of a country's development, and is a strategic planning and a purely geographical solution for the sustainable development of countries. This issue is more important for Kermanshah province which is neighboring with Iraq, because the existence of a wide range of potential and actual threats in both Iraq and the Kurdistan region have led the implementation of any plan to be corresponded with the analysis of the security situation around the border. Achieving this requires recognizing geostrategic features, analyzing the environment, categorizing the types of threats and identifying their source and origin. This article also serves this purpose, namely presentation of indicators of military centers and bases in Kermanshah province using descriptive-analytic method. The data collection tool is based on documentary and library findings. For this purpose, the required data were collected from documents and written sources and content analysis method is used to analyze the data. The results showed that the arrangement of military centers and bases in Kermanshah province is not very comprehensive and efficient, and it has a traditional approach and has been done regardless of natural and human indicators and threat points, so it has little effect on the effectiveness of projects, decrease in vulnerabilities and increase in defensive capabilities. Also, it is faced with ignoring internal and external threats, unbalanced spatial organization in the manner of establishing and locating military centers, excessive concentration of political, administrative, demographic places and centers, important industries and facilities in the center of Kermanshah province, etc

    Keywords: Planning, Threats, Military Centers, Kermanshah Province
  • Hasan Sadrania*, Morad Kaviani Rad, Sedighe Nasri Fakhrdavod Pages 112-125

    Iraq's geographical location is such that many seasonal and permanent rivers of the surrounding countries flow into it. Iraq itself lacks sufficient sustainable water resources to meet its development and infrastructure needs. Hence, the future of Iraq's security and development depends on the hydropolitical approach of the surrounding countries. Over the past decade and a half, Iran has controlled the outflow of water from the western borders of the country as part of a plan to organize and develop water and soil resources in the west of the country, which has reflected on the volume of water entering Iraq have been. The present article is of a practical nature, the methodology of descriptive- analytical text and data- based theory method is used and the required input is used by the library method and the use of data-based theory is based on the hypothesis that hydropolitics is policy-oriented. Iraqi foreigners will be more reflected in their interaction with the Islamic Republic of Iran. The results showed that with regard to the increasing limitation of water resources, increasing water consumption and reducing the inflow of Iranian border rivers to Iraq, which is associated with a threat to part of the country's water and food security, hydropolitics in the form of tension in the direction of Iraq's foreign policy in dealing with the Islamic Republic of Iran will be more reflected.

    Keywords: water shortage crisis, Hydropolitics, Iran, Iraq, Tigris Basin
  • Tajmohammad Sadeghi, Leila Raisi*, Massoud Raii Pages 126-139

    Although European integration was aimed at expanding regional co-operation and greater integration between member states, but the Corona Virus has threatened its main objectives. The purpose of this inquiry is to analyze the potential consequences of the spread of the Corona Virus on European co-operation and European strategic co-operation to manage this crisis. The present study was based on the hypothesis that weaknesses and failure of the EU members in the face of Corona Virus has intensified unilateralism among members of the European Union. The author using descriptive- analytic method looks consequences of Corona Virus in European countries. The research findings indicated that the Corona Virus triggered cracking of the gap between the states of the north and south and the emergence of populist movements. Also, hopelessness and mistrust, unemployment and poverty have been increased among EU members. In response to the crisis, the European Union has begun to strengthen its governance by looking at the previous experience and with investments in the health sector as a way to enhance the swing, flexibility and stability of the member countries economy.

    Keywords: Crisis, Corona Virus, European Union, Union Mechanism, Convergence
  • Seyed Abdolkarim Hashemi Nakhl Ebrahimi, Mohammadreza Shahbazbegian*, Zenab Feizolahi Pages 140-158

    The purpose of this study is to systematically analyze the effectiveness of land management policies to reduce the vulnerability of Minab plain to water shortage. Based on the systematic analysis of land management policies, after analyzing the causal links related to different economic and social sectors of Minab city and water-related areas of Dasht and Minab cities, it can be said that the most effective policies to reduce vulnerability of Minab plain and rehabilitate plain related policies is the water demand management, which is related to two areas (Water demand management in Minab County and Bandar Abbas, Sirik and Jask Counties). By reducing the amount of agricultural water consumption by modifying the consumption pattern and developing commercial and aquaculture activities by 200 hectares of new lands in the region and reducing dependence on water in Minab plain and meeting the drinking water needs of Minab and villages through Esteghlal dam, the amount of water withdrawal from the plain is reduced to a minimum level. Also, by exploiting the wastewater collection and treatment plan of Minab city, about 84 million cubic meters of water can be used annually through open turf in agriculture in the region and injected into Minab plain. By supplying the required water of Bandar Abbas, villages and coastal areas of Minab, Sirik and Jask through desalination plant and modifying the pattern of water consumption in Bandar Abbas, we can reduce the dependence and transfer of water from Minab plain to zero. Decreased water abstraction from the aquifer over a period of 25 to 30 years has led to the restoration of the aquifer and the groundwater level has risen and is again resistant to possible droughts. Combining these measures with reforming the role of Minab city as the center of the region and creating a special economic or free trade zone to provide a variety of commercial and port services, health, tourism and higher education to surrounding areas and cities of the region will attract labor forces to these activities and will affect the income and employment of the region and reduces the over-reliance of the region's economy on agriculture and will reduce and adjusts the amount of agricultural water consumption.

    Keywords: System Analysis, Land Management, Vulnerability, Plain