فهرست مطالب

مجله شهرسازی ایران
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • داود عین اللهی*، عبدالحمید قنبران صفحات 1-20

    در سال‌های اخیر بازآفرینی فرهنگ مبنا به عنوان راهکاری نوین توانسته با بهبود توسعه ویژگی‌های منحصربه‌فرد مکان، پاسخگوی از دست رفتن معانی مکان‌ها و تفاوت‌ها و تمایزات، به شکل‌گیری تصویری دوباره و قوی‌تر از قبل و تا حد ممکن منحصربه‌فرد، برای برون‌رفت از مشکلات موجود در مراکز شهری و بافت‌های با ارزش تاریخی کمک ‌نماید. در این پژوهش نیز سعی شده است تا جایگاه بازآفرینی فرهنگ مبنا در امر کیفیت بخشی به محدوده تاریخی و فرهنگی شهر تکاب شناسایی گردد و متناسب با آن به ارایه راهکارهای طراحی در این مکان اقدام شود.
    روش تحقیق این مطالعه، بصورت توصیفی-تحلیلی می‌باشد. گردآوری داده‌ها بر اساس شیوه‌های میدانی و کتابخانه‌ای بوده و ابزارهای لازم برای این امر شامل: مطالعه کتب، مقالات، اسناد و طرح‌های توسعه شهری، مصاحبه ژرف‌کاوانه با اهالی، پرسشنامه و مشاهده بوده و برای نظرخواهی از کارشناسان و بومی‌سازی معیارهای مربوطه، تکنیک دلفی به کار برده شده است. در ادامه به منظور تدقیق معیارها و انتخاب سیاست‌های مناسب از تکنیک سوات نیز بهره گرفته شده است. در پایان اطلاعات به دست آمده دسته‌بندی و توسط نرم‌افزارهای آماری همچون SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته‌اند. بر اساس نتایج بدست آمده به ارایه چارچوب طراحی شهری و راهنمای طراحی شهری مبتنی بر بازآفرینی فرهنگ مبنا در محدوده مورد نظر اقدام گردیده است.

    کلیدواژگان: بازآفرینی فرهنگ مبنا، مرکز شهر، عناصر تاریخی و هویتی، شهر تکاب
  • پیمان نقی پور* صفحات 21-32

    در فضای کاربرد فناوری معماری از یک طرف پاسخگوی الگوهای فرهنگی خویش و از طرف دیگر مسیول الگوهای علم فناوری می‌باشد اما در اظهار و تبیین فرم، وی مجاز است که مفاهیم و شخصیت خویش را بیان نماید. هندسه یک ایده شکل دهنده در معماری است که در تعیین پلان و شکل سه بعدی بنا مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مبحث شبکه‌ها از تکرار اشکال ساده هندسی به‌واسطه تکثیر، ترکیب، تقسیم و جابجایی گسترش می‌یابند. هندسه به عنوان یک ابزار طراحی از زمان‌های قدیم در تاریخ معماری مورد استفاده قرار می‌گرفته هندسه متعارف‌ترین ماخذ یا مختصات در یک ساختمان می‌باشد و می‌تواند در دامنه وسیعی از سطوح، فرم یا فضا بکار رود استفاده از شکل‌های هندسی ساده، فرم‌های متغیر، سیستم‌های تناسب و فرم‌های پیچیده را در بر می‌گیرد. قلمرو هندسه به عنوان ایجاد کننده فرم معماری مرتبط با اندازه گیری و تعیین مقدار آن می‌باشد. هندسه علم بنیادین فرم‌ها و نظم موجود در آنهاست. اشکال هندسی، فرم‌ها و تغییر شکل‌ها بدنه اصلی طراحی معماری را شکل می‌دهند. در تاریخچه معماری، قواعد هندسی بر اساس نظریه‌های تناسب و تقارن، ابزار معینی را برای طراحی معماری شکل داده‌اند. هدف از انجام این پژوهش، در این مقاله یک تمرین را ارایه می‌دهد که هدف از آن تحریک خلاقیت دانشجویان معمار، افزایش آگاهی در مورد امکانات رسمی بر اساس اشکال هندسی و نشان دادن این است که چگونه دانش نظری می‌تواند عملا در یک برنامه معماری خاص اعمال شود. به عنوان اطلاعات اولیه برای این تمرین، انواع و مشخصه‌های اشکال اصلی هندسی ساختاری محسوب می‌شوند در حالی که کار دانشجویان در یک مورد خاص استفاده آن‌ها را نشان می‌دهد.

    کلیدواژگان: فرم، هندسه، ساختاری، معماری، کانسپت
  • علی مردانی* صفحات 33-47

    ساختمان ها و کلیه فضاها و بافت های تاریخی شهرها، ارایه کننده هویت، تاریخ و فرهنگ آنها هستند و حتی اهمیت این موضوع گاه در سطح هویت ملی مطرح می شود. اما در سال های اخیر و با پیشرفت روزافزون علوم و فنون و توسعه صنعتی، شهرهای تاریخی بیش از سایر شهرها تحت تاثیر نتایج متاثر از این پدیده بوده اند، چنانکه این تحولات سریع و ناگهانی و نیز گسترش و توسعه شهر سبب شده است که نوعی عدم تعادل و تناسب میان روابط اجتماعی یک شهر به وجود آید و ارتباط بین این دو ، به تدریج در حال ضعیف شدن و گسیختگی باشد. از طرفی واقعیت های زندگی مدرن امروزی و تاثیر آن بر علایق و نیازهای انسانی و متعاقبا بالا رفتن سطح مطلوب زندگی باعث شده است که بافت های تاریخی شهرها، رفته رفته رونق گذشته خود را از دست بدهند و به مکان هایی ناامن و نامطلوب و عاری از کیفیت های مناسب برای زندگی شهری امروزی تبدیل گردند. شهر دزفول به عنوان یکی از مهم ترین شهرهای تاریخی ایران، دارای پیشینه ای غنی از تاریخ و فرهنگ است. از این رو فضاهای بافت تاریخی این شهر ، گونه ای هدفمند از فضای با تعاملات اجتماعی است که در لابه لایه این بافت مشاهده می شود. از آنجا که ادراک  انسان از فضا نقش مهمی در روابط اجتماعی افراد دارد و به مثابه شرط لازم برای ارتباط آنان با محیط می باشد، باید با شناخت و درک عواملی که در ایجاد این روابط اجتماعی در این شهر تاریخی و تبدیل عینیت فضا به ذهنیتی زیبا و قابل قبول نقش دارند،در جهت تامین بخشی از نیازهای امروز، به تبیین و بازآفرینی بافت تاریخی این شهر و ایجاد پیوند بین فضاهای آن پرداخت. این مقاله به روش میدانی و توصیفی- تحلیلی و با مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و چندگانگی روش های کنترل و استنتاج، نتایج حاصله در نظامی مقایسه های تطبیقی مورد بررسی قرار داده و ضمن تشریح مباحث مطرح شده به مطالعات نظری و میدانی به بازار و ومسجد که در بافت قدیم دزفول باعث ایجاد روابط اجتماعی فعال می شود می پردازد .

    کلیدواژگان: بافت تاریخی-بازار- مسجد- روابط اجتماعی- دزفول
  • الهه مقتدایی خوراسگانی *، بهناز امین زاده گوهرریزی، حمیدرضا سپهری صفحات 48-67

    سلامتی از جمله مسایلی است که در طول تاریخ همواره مورد توجه بوده و انسان جهت دست‌یابی و ارتقای آن تلاشی بی‌وقفه نموده ‌است. اما آنچه شیوه‌های درمانی نوین را از دوره‌های قبلی متمایز می‌کند، توجه روز افزون به بهداشت روانی مردم در جهت ارتقای سطح سلامت عمومی آن‌هاست. طراحی شهری به عنوان علمی میان‌رشته‌ای که با هدف ارتقای کیفیت زندگی از طریق ارتقای کیفیت فضای همگانی فعالیت می‌کند، می‌تواند به عنوان عاملی مهم در راستای سلامت جسمی و روانی شهروندان نقش قابل توجهی ایفا نماید. بنابراین پژوهش پیش‌رو با تکیه بر ارتباط میان طراحی شهری و سلامت روان در نظر دارد، چارچوبی برای طبقه‌بندی کیفیات طراحی شهری موثر بر سلامت روان در فضای شهری را پیشنهاد دهد که از منظر این حیطه علمی، قابلیت کاربرد در فضای شهری را داشته باشد. در این رابطه با بررسی مبانی نظری و ادبیات پژوهش پیرامون رابطه میان سلامت روان و طراحی شهری مجموعه‌ای از کیفیات طراحی شهری موثر بر سلامت روان و نحوه‌ی سنجش آن‌ها استخراج گردیده ‌است. کیفیات مذکور در 6 دسته کالبدی، عملکردی، زیست‌محیطی، ادراکی، اجتماعی و بصری دسته‌بندی شده‌اند. پس از استخراج کیفیات طراحی شهری موثر بر سلامت روان، به منظور سنجش این کیفیت‌ها و تحقق‌بخشی به آن‌ها در فضای شهری، خیابان حافظ واقع در منطقه 3 اصفهان و در مجاورت میدان نقش‌جهان به عنوان نمونه‌موردی پژوهش انتخاب شد. این خیابان که در سال‌های اخیر به علت پیاده‌راه شدن میدان نقش‌جهان، به روی سواره مسدود شده ‌است، با مشکلات متعدد کالبدی و عملکردی روبه‌رو بوده و به علت مجاورت با میدان نقش جهان و گره خوردن با خاطره جمعی شهروندان اصفهان، پتانسیل طراحی به منظور ارتقای سلامت روان شهروندان را دارا می‌باشد. لذا پس از شناخت و تحلیل کیفیات مذکور در خیابان از دیدگاه کارشناسانه و از دیدگاه استفاده‌کنندگان از فضا، به ارایه راهکارهایی در جهت طراحی خیابان به منظور ارتقای سلامت روان شهروندان پرداخته شده ‌است.

    کلیدواژگان: طراحی شهری، سلامت روان، کیفیات طراحی شهری، خیابان حافظ اصفهان
  • سعید صادقی * صفحات 69-82

    یکی از مفاهیم جدید، جهت مقابله با چالش‌های کنونی شهرها در عرصه ی برنامه‌ریزی شهری، توسعه شهر هوشمند است که در طول سال‌های اخیر بیش از پیش مورد مطالعه و توجه قرار گرفته است. شهر بابلسر نیز با دارا بودن کارکردهای گردشگری-توریستی و دانشگاهی، در حوزه مدیریت شهری دارای مشکلات متعددی در این زمینه است که با بکارگیری مولفه های شهر هوشمند می تواند به بخشی از آن موارد پاسخگو باشد. لذا هدف این تحقیق بررسی مولفه های شهر هوشمند در ارتقاء کیفیت زندگی شهری در بابلسر می باشد. روش شناسی تحقیق مبتنی بر رویکردهای توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات و داده های مورد نیاز از طریق مراجعه به داده های اسنادی و توزیع پرسشنامه (بدلیل گسترش اپیدمی ویروس کرونا19 - Covid  ) به صورت مجازی در سایت های معتبر شهری صورت پذیرفته است. پس از کدگذاری و ورود داده ها به نرم افزار SPSS ، تحلیل داده ها توسط این نرم افزار و آزمون های فریدمن، کندال و کولموگرف-اسمیرنوف انجام شد. نتایج حاصل از آزمون دبلیو کندال نیز طبق بررسی مهمترین مولفه های شهر هوشمند در بابلسر نشان می دهد حکمروایی هوشمند با امتیاز 8722/2 و sw: 2/90  در رتبه و اولویت اول و محیط زیست هوشمند با امتیاز 1/4001و sw: 1/21 در رتبه و اولویت ششم و آخر از دیدگاه کارشناسان می باشد و این در صورتی است که شهروندان شهر بابلسر زندگی هوشمند را با امتیاز 1/3854و sw: 2/29 رتبه و اولویت اول و حکمروایی هوشمند را با امتیاز 1/0033 و sw: 1/20 به عنوان رتبه و اولویت آخر خود موثر دانسته اند. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی پاسخ جامعه هدف تحقیق و اعمال امتیاز بر اساس ضریب آلفا کرونباخ در بررسی تاثیر مولفه های شهر هوشمند در کیفیت زندگی شهری بابلسر نشان می دهد، حکمروایی هوشمند با میانگین ارزیابی 99/2 وضعیت: قابل قبول، اقتصاد هوشمند با میانگین ارزیابی 90/1 وضعیت: ضعیف، محیط زیست هوشمند با میانگین ارزیابی 50/1 وضعیت: ضعیف، تحرک هوشمند با میانگین ارزیابی 47/2 وضعیت: قابل قبول، مردم هوشمند با میانگین ارزیابی 69/2 وضعیت: قابل قبول و زندگی هوشمند با میانگین ارزیابی 18/3 وضعیت مطلوبی را در تاثیر خود بر کیفیت زندگی شهری به خود اختصاص داده است .

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، مولفه های شهر هوشمند، برنامه ریزی شهری، بابلسر
  • طرلان صادقی پور* صفحات 83-96

    در دیدگاهی کلی  و جامع، سنجش میزان تحقق و تناسب برنامه ریزی در جوامع انسانی، ارتباط تنگاتنگی با روش های کاربست اقدامات و میزان همگام سازی مردم در راستای ایجاد تحول و تغییر پیشرو خواهد داشت. در راستای حرکت زیستگاه های اصلی انسانی، یعنی شهر ها، به سمت توسعه و ارتقا، راهکار های پیشین فاقد اعتبار و ارزش شده و می بایست به عنوان برنامه ریزان شهری، به دنبال راه حل های نوین در زمینه ارایه و اجرای موفق طرح ها باشیم. با ظهور مباحثی همچون آزادی در ابراز عقاید توسط انسان ها به عنوان بهره برداران اصلی عناصر و فضاهای شهری، حال توجه به نیاز ها و خواسته ها اولیه، از ارکان اصلی و جدا نشدنی برنامه ریزی شهری گردیده است. مفهوم برنامه ریزی ارتباطی که توسط هابرماس مطرح گردید، به اهمیت مباحثی همچون مشارکت، گفت و گو و همکاری میان تصمیم سازان و حاضرین در جوامع پرداخته و بر این باور است که دلیل ناکامی و کاهش میزان تحقق پذیری طرح ها و برنامه های پیشنهادی، بی توجهی به جایگاه و نیاز های انسانی و ممانعت مسیولان در راس قدرت از مشارکت مردم در ابعاد گوناگون می باشد. پژوهش پیش رو، در نظر دارد تا به تبیین اصول برنامه ریزی ارتباطی و کاربست آن در برنامه ریزی شهری بپردازد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی ارتباطی، هابرماس، برنامه ریزی عقلانی، مشارکت
  • محمود شاطریان*، جواد یحیی زاده صفحات 97-112

    شهر و شهرسازی پدیده‌ای حیرت‌انگیز و برآیند مولفه‌های گونه‌گون سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و تاریخی است که در بستری طبیعی و جغرافیایی جلوه‌گر می‌شود. مطالعه این محصول شگفت‌انگیز انسان متمدن، نیازمند استمداد از دانش‌ها و علوم مختلف است. از همین‌رو، هدف اصلی از این مقاله، تبیین وضعیت شهرسازی یک قرن اخیر در ایران با رویکرد حقوقی _ تاریخی است. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش میان‌رشته‌ای، کتابخانه‌ای و تدقیق در اسناد رسمی و قوانین و مقررات و شیوه تجزیه و تحلیل داده‌ها، از نوع توصیفی _ تحلیلی است. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد ناامنی و هرج و مرج و ناآگاهی شهروندان از حقوق شهری و شهروندی خویش در دوره قاجار، فقدان مشارکت مردم، اتخاذ تدابیر نادرست اقتصادی، غفلت از نقاط محروم و شهرسازی آمرانه در دوره پهلوی و بالاخره جنگ تحمیلی، تحریم اقتصادی، نظام اداری دیوان‌سالار متکی به نفت و کم اعتناء به مردم، طراحی نظام حقوقی ناکارآمد، غفلت از تخصص‌گرایی در واگذاری مسیولیت‌ها و البته مدیریت ناهمگون شهری در دوره جمهوری اسلامی، از مهمترین عوامل اختلال در کارکردهای نظام شهری و شهرسازی در ایران معاصر، متکی بر رویکردی حقوقی _ تاریخی است که تلاش برای حل و فصل آن‌ها در راستای تقویت حقوق شهری و شهرسازی را ضروری ساخته است.

    کلیدواژگان: شهر، شهرسازی، ایران معاصر، قوانین و مقررات
  • علی اتحادی*، علی آقازاده خاتونی صفحات 113-127

    شکل‌گیری و توسعه بسیاری از شهرهای سنتی ایران برپایه اعتقادات دینی و باورهای مذهبی و عقیدتی بوده است. این فرآیند پس از ورود اسلام به ایران با شدت بیشتری دنبال شد و اماکن مذهبی مانند مساجد، امامزاده ها و حسینیه ها که مشخصه اصلی مذهب تشیع بودند به عنوان عامل محرک شکل گیری و رشد و توسعه شهرهای ایرانی – اسلامی مطرح شدند. بنابراین شناسایی تاثیرات اماکن مذهبی، امری ضروری در تحلیل مولفه های اثرگذار بر شهرها تلقی می‌شود. برای دستیابی به این هدف ابتدا با مطالعه متون نظری شاخص های اصلی اثرگذار توسط هریک از اماکن مذهبی بر شهرها شناسایی شد. سپس میزان تاثیرات اماکن مذهبی بر شهر از دید ساکنان منطقه3 شهر اصفهان سنجیده شد. جامعه آماری در این تحقیق جمعیت 110هزار و 368 نفری منطقه 3 شهر اصفهان است که با استفاده از روش کوکران 383 نمونه برای انجام پرسشنامه بصورت تصادفی انتخاب شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روش والتز و باسل و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. یافته های این مطالعه نشان می‌دهد که بر مبنای نظر ساکنان منطقه، مساجد با تفاوت میانگین 0.805، امامزاده ها با تفاوت میانگین 0.690 و حسینیه ها با تفاوت میانگین 0.545 نسبت به میانگین معیار، بر مولفه های اجتماعی،اقتصادی و کالبدی منطقه3 شهر اصفهان تاثیر می‌گذارند.

    کلیدواژگان: شهرسازی اسلامی، اماکن مذهبی، مسجد، شهرسازی ایرانی، منطقه سه اصفهان
  • دلبر اژدری*، عماد کتابچی صفحات 128-149

    در سالهای اخیر، توجه به منابع فرهنگی به عنوان موتور محرک بازآفرینی شهری به طور فزاینده ای به یک موضوع اصلی در مطالعات شهری تبدیل شده است؛ بطوریکه محققان زیادی به مشارکت راهبردهای فرهنگی در بازآفرینی شهری تاکید کرده اند؛ ولی هنوز به تجربه موفقیت آمیزی از استفاده منابع فرهنگی جوامع محلی در پروژه های بازآفرینی شهری دست نیافته اند؛ در حقیقت راز موفقیت استفاده از منابع فرهنگی در بازآفرینی شهری در بسیج جامعه و آموزش های حمایتی نهفته است، نه یک رویکرد فرهنگی توسط متخصصین و مدیریت شهری. در این تحقیق به تحلیل کاربست رویکرد بازآفرینی فرهنگ مبنا در محله فرسوده کوشک عباسعلی و نیازسنجی مشارکتی ساکنین پرداخته می شود. این تحقیق از نظر هدف توصیفی- تحلیلی و از لحاظ نتایج کاربردی است. گرد آوری اطلاعات از طریق بررسی منابع کتابخانه ای/ اسنادی؛ روش میدانی و پرسشنامه کسب شده است. حجم نمونه بر طبق فرمول کوکران 105 خانوار تعیین شده است. روش تحلیل براساس الگوی تلفیقی SWOT-QSPM می باشد؛ به این صورت که پس از سنجش وضعیت محله، راهبردهای مورد نظر در ماتریس SWOT تدوین شده و راهبرد های تدوین شده با استفاده از مدل QSPM و ضریب نرمال شده هریک از عوامل داخلی و خارجی براساس امتیازدهی و نیاز سنجی ساکنین محله اولویت بندی شدند. با توجه به امتیازات راهبردها، راهبرد های بعد عملکردی در اولویت بالاتری قرار دارند. بنابراین طبق نتایج اولویت بندی راهبردها در این مطالعه می توان اذهان داشت؛‌ رویکرد بازآفرینی فرهنگ مبنا در محله کوشک عباسعلی، از طریق بسترسازی، مقدمه سازی و استفاده مستمر از سلیقه و فرهنگ ساکنین و پیش بینی پروژه های پیشگام فرهنگی به موفقیت می انجامد. همچنین کاربرد مدل های تلفیقی در نیازسنجی مشارکتی و تشخیص درست و به موقع نیازهای محلی، افزون بر تصمیم سازی مناسب می تواند تسهیلگر اجرای طرح های توسعه محلی باشد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی فرهنگ مبنا، تکنیک SWOT، نیازسنجی مشارکتی، اولویت بندی، مدل QSPM، محله کوشک عباسعلی
  • حسین حاتمی نژاد، مهدی آسیایی، فاطمه گهرخواه صفحات 150-170

    یکی از مهمترین موضوعاتی که در سالهای اخیر در مدیریت شهری مطرح است، ایجاد شهرهای تاب آور در برابر مخاطرات طبیعی می باشد استان خراسان رضوی بعنوان یکی از مهمترین استانهای کشور هرساله تحت تاثیر مخاطرات طبیعی می باشد و بطبع شهر جدید گلبهار نیز به دلیل موقعیت جغرافیایی و ویژگی های محیطی خود تحت تاثیر می باشد، از لحاظ بعد منطقه ای نیز این شهر بعنوان یکی از شهرهای اقماری کلانشهر مشهد  از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. روش تحقیق در این مقاله تحلیلی- کاربردی است.  نمونه آماری پژوهش با استفاده از روش تصادفی ساده 30 نفر از خبرگان، کارشناسان و متخصیصین مسایل برنامه ریزی شهری و شهرسازی است که به صورت هدفمند انتخاب و مورد پرسشگری قرار گرفته اند. متغیرهای این پژوهش ابعاد تاب آوری و 66 مولفه وابسته به آن می باشد. روایی پرسشنامه نیز توسط متخصیصین و خبرگان مسایل برنامه ریزی شهری و شهرسازی بررسی و تایید شده است. در خصوص پایایی نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که برابر با 727/0 می باشد و حاکی از پایایی بالای ابزار تحقیق است. در بخش استنباطی از تحلیل های آماری، آزمون T-Test تک نمونه ای و فریدمن کمک گرفته شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که شهرگلبهار با 3.02 نظر تاب آوری در مقابل مخاطرات طبیعی در حد متوسط است. نتایج حاصل از جدول آماره های توصیفی تاب آوری شهری نیز بیانگر این است که در میان ابعاد تاب آوری ، بعد محیطی کالبدی بیشترین و بعد اقتصادی کمترین تاثیر را در تاب آوری شهر جدید گلبهار در برابر مخاطرات محیطی دارند. در خصوص سطح متغیر تاب آوری شهری نیز شهر جدید گلبهار در دامنه متوسط ارزیابی می شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بحران، مخاطرات طبیعی، آسیب پذیری، شهر جدید گلبهار
  • مریم ابراهیم پور *، ابوالفضل منصوری اطمینان صفحات 171-188

    شهر به‌عنوان سیستم پیچیده ای که در دل بسترش به پایداری رسیده است، موجود زنده ای است که دایما در حال تغییر و تحول است. این پویایی و حرکت، تعیین‌کننده بسیاری از رفتارها و واکنش های شهر است. سیما و منظر شهر، یکی از صورت های واکنش به نیروهای بستر است. واکنش به نیروهای بستر، تجسم‌یافته تعریف «تاب آوری» است. هدف از انجام پژوهش حاضر ارایه مدل مفهومی منظر تاب آور مبتنی بر مدل مکان پایدار می باشد. پژوهش حاضر از نوع کیفی و به لحاظ نوع شناسی مورس "تک‌روشی موازی" است. لذا جهت تحلیل داده های کیفی از روش فرا ترکیب (تحلیل پایه) و تحلیل محتوا (تحلیل مکمل) به‌صورت هم‌زمان استفاده‌شده است. روش جمع آوری اطلاعات مطالعه اسنادی و مصاحبه نیمه ساختارمند می‌باشد. جهت تحلیل داده های کیفی و کدگذاری از نرم‌افزار Nvivo استفاده شد. جامعه آماری در پژوهش حاضر 37 نفر اساتید و صاحب نظر در امر طراحی شهرسازی می باشند. بر این اساس مصاحبه با 37 نفر انجام گردید که در فرایند تحقیق، 167 کد اولیه (باز) استخراج گردید. با بازبینی متعدد و ادغام کدها بر اساس تشابه در طی چندین مرحله، درنهایت 10 درون‌مایه و 25 زیر درون‌مایه اصلی استخراج گردید. 10 درون‌مایه عبارت‌اند از: کیفیت قرارگاه های رفتاری، کیفیت سازگاری فرم با کاربری ها، کیفیت ایمنی و امنیت، کیفیت محیط فضایی – کالبدی، کیفیت محیط ادراکی حسی، کیفیت تدارک ذهنی، کیفیت اقلیم خرد فضاهای شهری، کیفیت اصوات بو و رایحه محیط، کیفیت طراحی شهری پایدار و تعادل اکوسیستم ها. پس از بررسی درون‌مایه ها و زیر درون‌مایه و کشف روابط علی و معلولی " معنا در حس مکان" و " پایداری و تاب آوری" را می توان به‌عنوان دو مولفه تاثیرگذار جهت ایجاد منظر تاب آور دانست.

    کلیدواژگان: منظر و سیمای شهر، تاب آوری، پایداری، گراندد تیوری
  • زهرا یارمحمودی*، فاطمه نیکنهاد صفحات 189-211

    اهمیت دوره زندیه، روند شکل‌گیری تاریخ معماری ایران، تا پیش از دوره قاجار، از آنجاست که هنوز هنر و معماری ایران از منابع و پدیده‌های محیطی چون: عوامل اقلیمی و ریشه‌های فرهنگی- بومی تاثیر می‌پذیرفته است. بر این مبنا، این دوره به عنوان آخرین دوره تا پیش از تحولات فرهنگی ایران مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف این تحقیق شناخت جنبه‌های اثرگذار درون‌مایه‌های فرهنگی دوره زندیه در شکل‌گیری هنر و معماری این دوره با در نظر گرفتن این موضوع که نشانه و نماد گرایی یکی از قدیمی ترین ابزرارهای ارتباطی بین مردم محسوب می شود که شاهد این امر در دوره های مختلف از آغاز شروع تمدن ها و یک جانشینی در اولین سکونت گاهای انسان های اولیه(غارها) تا بنهای مختلف و مدرن امروزی می باشیم.بر اساس دیدگاه و نظریه های خاص موجود در اسلام نماد ها و نشانه ها دارای ویژگی ها و خصوصیات خاص مربوط به خود می باشند که برای به نمایش گذاشتن آنها در آثار معماری از خصوصیات ظاهری و معنوی آنها در قالب تمثیل نیز استفاده می شود. با توجه به قابلیت‌ها و ظرفیت‌های معناکاوانه معماری مساجد، با استفاده از روش نشانه‌شناسی به تحلیل مفاهیم نمادین و معانی روحانی این آثار هنری پرداخته شده است. ماهیت پژوهش از نوع کیفی و روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و از مطالعات اسنادی و میدانی جهت گردآوری اطلاعات استفاده شده است. نشانه‌شناسی نقوش و نگاره‌های مسجد وکیل حاکی از آن است که در معماری بنا، نگرش قوی عرفانی دوران صفویه با حرکت به سمت محتوای فرهنگ و هنر قومی ساده‌تر شده و از ذهنیت‌های طبیعت‌گرای هنر زندیه ساختار یکدست و ساده شده‌ای از الگوی معماری مساجد ایرانی را شکل داده است. با بررسی نشانه ها به عنوان یک هنر  در دوران زندیه در مسجد وکیل شیراز می توان دریافت که نقوش موجود به سه دسته، نقوش خطاطی، هندسی و گیاهی (انتزاعی و واقع گرا) تقسیم می‌شوند.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، معماری مذهبی، دوره زندیه، مسجد وکیل، شیراز
|
  • Davood Eynollahi*, Hamid Ghanbaran Pages 1-20

    Urban spaces are one of the main elements of urban space construction, which, with the history of a nation in different periods, are created and transformed. Meanwhile the center of the city and especially the center of historical cities, are consist of strategic importance, Since it is the representation of the culture and cultural characteristics of the people of that city, which is physical substantiate throughout history. Therefore, in recent years,the regeneration of the basis culture has been considered as a new solution to emerging present problems in urban centers and urban, with improving the development of unique features of place such as historical and cultural values, using architectural heritage and providing a platform for accepting cultural events and culture - based activities to form a stronger and stronger image than before and as unique as possible. In this thesis, we have tried to identify the position of the regeneration of the based culture in order to be identified as the historical and cultural range of the city of Takab and be tailored to the provision of design solutions in this place.
    The research method of this study is descriptive - analytic. data collection is based on the field and library methods and required tools for this, include: study of different sources (books, articles, theses and documents), documents and urban development plans, interviews with residents and interviews with pundits, questionnaires and observation. Since the implementation and adaptation of the final cultural regeneration model in the regeneration of the central and historical context of Takab city was not easily possible, so it was done to measure this from a survey technique of relevant experts and localization of relevant criteria with the Delphi technique. In this regard, the questionnaire includes the expert questions in the delphi method. In the next step, we use the techniques of the SWOT technique and exploratory factor analysis to study criteria and choose appropriate policies. In the end, the obtained data after classification have been analyzed by statistical software such as Spss. Based on the results, urban design framework and urban design guide based on recreation of the baseline culture have been presented and finally three-dimensional designs have been introduced in the area.

    Keywords: Culture-led Regeneration, Downtown, Historical, Identity Elements, Takab City
  • Peyman Naghipour Pages 21-32

    In the application of architectural technology, on the one hand, he is responsible for his cultural patterns and on the other hand, he is responsible for the patterns of science and technology, but in expressing and explaining the form, he is allowed to express his concepts and personality. Geometry is a shaping idea in architecture that is used to determine the plan and three-dimensional shape of a building. In this case, networks expand from the repetition of simple geometric shapes through reproduction, composition, division, and displacement. Geometry has been used as a design tool since ancient times in the history of architecture. Geometry is the most common source or coordinate in a building and can be used in a wide range of surfaces, forms or spaces. Includes complex forms. The realm of geometry as the creator of the architectural form is related to its measurement and quantification. Geometry is the basic science of forms and the order in them. Geometric shapes, forms and deformations form the main body of architectural design. In the history of architecture, geometric rules based on theories of proportionality and symmetry have formed certain tools for architectural design. The purpose of this study is to present an exercise in this paper that aims to stimulate the creativity of architect students, increase awareness of formal possibilities based on geometric shapes, and show how theoretical knowledge can be practically applied in a particular architectural program. Be. As basic information for this exercise, the types and characteristics of the main structural geometric shapes are considered, while the students' work in a particular case shows their use.

    Keywords: Form, Geometry, Structure, Architecture, Concept
  • Ali mardani Pages 33-47

    Increased in recent years with advances in science and technology and industrial development, historic cities than other cities affected by the consequences of this phenomenon have been affected As urban development has caused an imbalance in the city there is a balance between social relations. Besides the fact of modern life has caused the tissues of historic towns, gradually losing its former glory. And give to the places unsafe and unsatisfactory and devoid of quality suitable for urban life of today become Dezful city as one of the most important historical cities of India, with a history rich in history and culture. Hence the spaces of the historic fabric of the town, in a way that is meaningful social interactions among layers of the atmosphere can be seen in this context. Since the human perception of Must understand the social factors that make the city beautiful and good mentality and To explain and reproduce the historical context and linking the payments space. become involved in object space the role of space in social relationships and their relationship with the environment is an essential condition for This paper describes the theoretical studies and discussions on the old market square and masque Branch is an active social deals.

    Keywords: historical context, Market, Mosque, social relations, Dezful
  • Elaheh Moghtadaei Khorasgani, Behnaz Aminzadeh Goharrizi, Hamidreza Sepehri Pages 48-67

    Health is one of the issues that always has been considered as an important subject throughout history and human beings have made an incessant effort to achieve and promote it. But what distinguishes modern therapies from the previous ones is the growing focus on people's mental health to improve their general health.
    Urban design, as an interdisciplinary science that aims to improve the quality of life by improving the quality of public space, can play an important role in the physical and mental health of citizens. Therefore, the present study, relying on the relationship between urban design and mental health, proposes a framework for classifying the qualities of urban design that affects mental health, which from the perspective of this scientific field, can be used in urban space. In this regard, a set of urban design qualities affecting mental health has been extracted by searching and evaluating the theoretical foundations and research literature on the relationship between mental health and urban design. These qualities are categorized into six categories: physical qualities, functional qualities, environmental qualities, perceptual qualities, social qualities and visual qualities.
    After extracting the qualities, in order to measure and achieve them in urban space, Hafez Street located in Isfahan-District 3 adjacent to Naghshe-Jahan Square was selected as a case study. This street, which has been blocked in recent years due to the pedestrianization of Naghshe-Jahan Square, has faced many physical and functional problems. In addition, Hafez street has always been tied to the collective memory of the citizens of Isfahan due to its proximity to Naghsh-Jahan Square. Therefore, it has the potential for designing in order to promote the mental health of its users. After recognizing and analyzing the mentioned qualities in Hafez street from an expert point of view and from users point of view, solutions, ideas and suggestions has been provided to design the street in order to improve the mental health of citizens.

    Keywords: Urban Design, Urban Space Design, Mental Health, Therapeutic Environment, Hafez Street in Isfahan
  • Saeed Sadeghi * Pages 69-82

    One of the new concepts to address the current challenges of cities in the field of urban planning is the development of smart cities, which has been studied and considered more than in recent years.The city of Babolsar, with its tourism-and university functions, has several problems in the field of urban management in this field, which can be responsible for some of them by using the components of a smart city.Therefore, the purpose of this study is to investigate the components of smart city in improving the quality of urban life in Babolsar. The research methodology is based on descriptive-analytical approaches.The required information and data have been provided virtually on reputable and related urban sites and channels through reference to documentary data and distribution of questionnaires (due to the spread of the coronavirus epidemic - Covid 19).After encoding and entering the data into SPSS software, data analysis was performed by this software and Friedman, Kendall and Kolmogorov-Smirnov tests. The results of the W. Kendall test according to the most important components of the smart city in Babolsar show that smart governance with a score of 8722.2 and sw: 90.2 in the first rank and priority and smart environment with a score of 40000.1 and sw: 1 / 21 is in the sixth and last rank and priority from the point of view of experts And this is in case the citizens of Babolsar city lead smart life with a score of 1/3854 and sw: 2/29 rank and first priority and intelligent governance with a score of 1/0033 and sw: 1/20 as their last rank and priority. They have known. Also, the results of evaluating the response of the target population of the research and applying points based on Cronbach's alpha coefficient in examining the impact of smart city components on the quality of urban life in Babolsar show, Smart Governance with an average rating of 99.2 Status: acceptable, Smart Economy with an average rating of 90.1 Status: poor, Smart environment with an average rating of 50.1 Status: Poor, Intelligent mobility with an average rating of 47.2 Status: acceptable, smart people with an average rating of 69.2 Status: acceptable and smart life with an average rating of 18.3 has a favorable position in its impact on the quality of urban life.

    Keywords: Smart city, components of smart city, urban planning, Babolsar
  • Tarlan Sadeghipour Pages 83-96

    As societies move toward progress over time, previous responses to human needs have become obsolete and we must adapt theories. With the introduction of issues such as freedom of expression, human beings as an important member of society seeks to achieve their desires and improve their quality of life, and this will be possible only with the cooperation of urban planners and designers. Habermas communication planning came into being by emphasizing the importance of partnership and dialogue and the two-way relationship between people in communities and decision makers. Habermas believed that one of the main reasons for the failure of urban projects and plans is the lack of participation and consultation with stakeholders and operators in the city. By involving people in decision-making seats, the planner can discuss issues from a broader perspective and provide a more optimal response that encompasses all aspects of human life, especially the social, cultural, and environmental dimensions. Leading research intends to address issues in communication planning and its roots in urban planning.

    Keywords: Communication planning, Habermas, Rational planning, Participation
  • Mahmood Shaterian*, Javad Yahyazadeh Pages 97-112

    City and urban planning is an amazing phenomenon and the result of various political, economic, social and historical components that are manifested in a natural and geographical context. The study of this wonderful product of civilized man requires the help of various sciences and sciences. Therefore, the main purpose of this article is to explain the urban planning situation of the last century in Iran with a legal-historical approach. The method of data collection in this interdisciplinary research, library and research in official documents and laws and regulations and the method of data analysis is descriptive-analytical. The findings of this study show the insecurity, chaos and ignorance of citizens about their civil rights and citizenship in the Qajar period, lack of public participation, incorrect economic measures, neglect of deprived areas and authoritarian urban planning in the Pahlavi period and finally imposed war, economic sanctions, Bureaucratic administrative system based on oil and disregard for the people, inefficient legal system design, neglect of professionalism in delegating responsibilities and of course heterogeneous urban management during the Islamic Republic, are the most important factors in disrupting the functions of urban system and urban planning in contemporary Iran. Legal - is a history that has made it necessary to try to resolve them in order to strengthen urban rights and urban planning.

    Keywords: City, urban planning, contemporary Iran, laws, regulations
  • Ali Ettehadi*, Ali Aghazadeh Khatoni Pages 113-127

    The formation and development of many traditional cities of Iran has been based on religious beliefs and religious beliefs. This process was pursued more intensively after the arrival of Islam in Iran, and religious places such as mosques, shrines and Husseiniyah, which were the main characteristics of the Shiite religion, were introduced as a stimulus for the formation and growth of Iranian-Islamic cities. Therefore, identifying the effects of religious places is considered necessary in analyzing the components affecting cities. To achieve this goal, first by studying the theoretical texts, the main indicators influencing each of the religious places were identified. Then, the effects of religious places on the city were measured from the perspective of the residents of District 3 of Isfahan. The statistical population in this study is the population of 110 thousand and 368 people in the 3rd district of Isfahan, which was randomly selected using a Cochran's method of 383 samples to conduct a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed using Waltz and Basel method and the reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. One-sample t-test was used to analyze the data. Findings of this study show that according to the residents of the region, mosques with an average difference of 0.805, shrines with an average difference of 0.690 and Hosseiniyahs with an average difference of 0.545 compared to the average, affect the social, economic and physical components of Isfahan Region 3.

    Keywords: Islamic urban planning, religious places, mosque, Iranian urban planning, region three of Isfahan
  • Delbar Azhdari*, Emad Ketabchi Pages 128-149

    In recent years, attention to cultural resources as a driving force for urban regeneration has become increasingly a major issue in urban studies; As many researchers have emphasized the participation of cultural strategies in urban regeneration; But they have not yet had a successful experience of using the cultural resources of local communities in urban regeneration projects; In fact, the secret of the success of using cultural resources in urban regeneration lies in community mobilization and supportive education, not a cultural approach by experts and urban management. In this research, the application of the culture-led regeneration approach and participatory needs assessment of the residents in neighborhood of Kushk Abbas Ali are analyzed. This research is descriptive-analytical in terms of purpose and applied in terms of results. Gathering information by reviewing library / documentary resources; Field method and questionnaire are obtained. The sample size is determined according to the Cochran's formula of 105 households. The analysis method is based on the integrated SWOT-QSPM model; in this way, after assessing the situation of the neighborhood, the strategies were developed in the SWOT matrix and the strategies were prioritized using the QSPM model and the normalized coefficient of each of the internal and external factors based on scoring and needs assessment of neighborhood residents. Due to the score of strategies, components of activity strategies have a higher priority. Therefore, according to the results of prioritizing strategies in this study, it can be considered; the approach of culture-led regeneration succeeds by laying the groundwork, introducing and continuously using the tastes and culture of the residents and anticipating the pioneering cultural projects. Also, the application of integrated models in participatory needs assessment could provide proper identification of local needs; appropriate decision-making and facilitate the implementation of local development plans.

    Keywords: Culture-led regeneration, SWOT Technique, Participatory Needs Assessment, Prioritization, QSPM Model, Kooshak Abbas Ali Neighborhood
  • Hossein Hataminejad, Mehdi Asiai, Fatemeh Goharkhah Pages 150-170

    One of the most important issues in urban management in recent years is the creation of cities resilient to natural hazards. Khorasan Razavi province as one of the most important provinces in the country is affected by natural hazards every year and of course the new city of Golbahar due to geographical location And its environmental characteristics are affected, in terms of regional dimension, this city is one of the most important satellite cities in the metropolis of Mashhad. The research method in this article is analytical-applied. The statistical sample of the research is a simple random method of 30 experts, experts and specialists in urban planning and urban planning issues who have been purposefully selected and questioned. The variables of this research are resilience dimensions and 66 related components. The validity of the questionnaire has been reviewed and confirmed by specialists and experts in urban planning and urban planning issues. Regarding reliability, Cronbach's alpha coefficient was used, which is equal to 0.727, which indicates the high reliability of the research instrument. In the inferential part of statistical analysis, one-sample t-test and Friedman test were used. The results show that Golbahar city with 3.02 views of resilience against natural hazards is moderate. The results of the table of descriptive statistics of urban resilience also indicate that among the dimensions of resilience, the physical environmental dimension has the most and the economic dimension has the least impact on the resilience of the new city of Golbahar against environmental hazards. Regarding the variable level of urban resilience, the new city of Golbahar is evaluated in the medium range.

    Keywords: Resilience, Crisis, Natural Hazards, Vulnerability, Golbahar New Town
  • Maryam Ebrahimpour*, Abolfazl Mansouri Atminan Pages 171-188

    The city, as a complex system that has become stable in its heart, is a living being that is constantly changing and evolving. This dynamism and movement determines many behaviors and reactions of the city. The appearance of the city is one of the forms of reaction to the forces of the bed. Reaction to bed forces is the embodiment of the definition of "resilience". The purpose of this study is to present a conceptual model of resilient landscape based on sustainable location model. The present study is of qualitative type and in terms of Morse typology "parallel single method". Therefore, in order to analyze qualitative data, the meta-combined method (basic analysis) and content analysis (complementary analysis) have been used simultaneously. The data collection method is documentary study and semi-structured interview. Nvivo software was used for qualitative data analysis and coding. The statistical population in the present study is 37 professors and experts in urban design. Based on this, interviews were conducted with 37 people and in the research process, 167 initial (open) codes were extracted. After multiple revisions and integration of codes based on similarity in several stages, 10 themes and 25 main themes were finally extracted. The 10 themes are: quality of behavioral sites, quality of form compatibility with uses, quality of safety and security, quality of spacephysical environment, quality of sensory perceptual environment, quality of mental perception, quality of microclimate of urban spaces, quality of smells and aromas of environment , Sustainable urban design quality and ecosystem balance. After examining the themes and sub-themes and discovering the causal relationships, "meaning in the sense of place" and "stability and resilience" can be considered as two effective components to create a resilient landscape.

    Keywords: Cityscape, resilience, sustainability, grounded theory
  • Zahra Yarmahmoodi*, Fatemeh Niknahad Pages 189-211
    Aims

    Religious architecture of Iran, after Islam, with new concepts and essence, expresses the most beautiful and complex examples of the spatial system, decorations and the level of perception and perception of space. Zandieh period is one of the pleasant and calm days in the social life of the Iranian people and one of the good memories of Persian history. The importance of this period, the formation of the history of Iranian architecture, before the Qajar period, is that Iranian art and architecture are still influenced by environmental sources and phenomena such as: climatic factors and cultural-indigenous roots. Architecture that precedes the cultural developments of the Qajar period, which according to most existing texts in comparison with the works of the period before and after, has a simplistic structure and background without ancient art and architecture (Achaemenid) and some techniques of the Safavid period. Based on this, this period has been studied as the last period before the cultural developments in Iran. The purpose of this study is to identify the effective aspects of the cultural content of the Zandieh period in the formation of art and architecture of this period.

    Methods

    The nature of the research is qualitative and the research method is descriptive-analytical, interpretive and documentary, library and field studies have been used to collect information.

    Findings

    The semiotics of the motifs and drawings of Vakil Mosque indicate that in the architecture of the building, the strong mystical attitude of the Safavid era has been simplified by moving towards the content of ethnic culture and art and has formed a uniform and simplified structure of the architectural pattern of Iranian mosques.

    Conclusion

    The concepts of motifs and drawings are important in explaining the values of the ethnic art of the Zand dynasty and as a potential context for the emergence and display of the aesthetic components of Zandieh art.

    Keywords: Semiotics, Religious Architecture, Zandieh Period, Vakil Mosque, Shiraz