فهرست مطالب

مجله بیومکانیک ورزشی
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی فتاحی، راضیه یوسفیان ملا*، میترا عاملی، داوود خضری صفحات 162-171
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرینات ترکیبی و ثبات مرکزی همراه با رعایت پروتکل های بهداشتی بر متغیرهای منتخب آمادگی جسمانی والیبالیست های نوجوان و جوان در دوران همه گیری ویروس کرونا بود. 

    روش ها

     پانزده والیبالیست نوجوان و جوان مرد (1/06±18 سال) پس از پایان دوران قرنطینه اول و به دنبال آن پس از یک دوره برنامه تمرینی دوازده هفته ای ترکیبی و ثبات مرکزی با تاکید بر تمرینات آمادگی جسمانی همراه با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی، به عنوان پیش آزمون و پس آزمون فاکتورهای کلیدی منتخب آمادگی جسمانی شامل توان اندام تحتانی، استقامت اندام فوقانی و تنه و نیز انعطاف پذیری را انجام دادند. از آمار توصیفی، آزمون شاپیرو ویک و آزمون تی زوجی برای تجزیه و تحلیل های آماری استفاده شد (0/05≤P). 

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان دادند که در متغیرهای استقامت اندام فوقانی و عضلات شکمی و نیز انعطاف پذیری عضلات تفاوت آماری معنادار، اما در متغیر توان اندام تحتانی، این تفاوت در دو سطح پیش آزمون و پس آزمون مشاهده نشد. 

    نتیجه گیری

    مربیان و بازیکنان والیبال می توانند از تمرینات ترکیبی و ثبات مرکزی تنه با رعایت پروتکل های بهداشتی برای حفظ و ارتقای سطح آمادگی در دوران همه گیری ویروس کرونا بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: کرونا، تمرین ترکیبی، ثبات مرکزی، آمادگی جسمانی، والیبال
  • علی اصغر نورسته، رسول بیاتی* صفحات 172-187
    مقدمه

     افزایش فشار تمرینات و مسابقات، سبب ایجاد خستگی و متعاقب آن سبب بروز ایمبالانس های عضلانی و در نتیجه ظهور ناهنجارهای وضعیتی در کشتی گیران می شود. از این رو آشنایی با این سازوکارها و تغییرات ، می تواند در جلوگیری از بروز آسیب های عضلانی - اسکلتی و ورزشی در کشتی گیران موثرباشد؛ بنابراین، هدف از این مطالعه انجام یک جمع بندی مطلوب و ارایه اطلاعات مناسب تری از تحقیقات پیشین در بررسی جامع از بررسی شیوع تغییرات وضعیتی کشتی گیران آزاد و فرنگی کار بود.

    روش

    در این مطالعه، بررسی جامعی از شیوع تغییرات وضعیتی کشتی گیران آزاد و فرنگی کار صورت گرفت. جستجو در پایگاه ها PubMed/MEDLINE, EBSCO, Web of Science, Science Direct, Cochrane Central Register of Controlled Clinical Trials, Google Scholar, and Scopus از آغاز تا مارس 2020 صورت گرفت. علاوه بر این، جستجوی دستی و بررسی کامل منابع مقالات نیز انجام گردید. پس از گردآوری نتایج جستجو، ابتدا عنوان و سپس خلاصه مقالات مطالعه شد. چنانچه مقالات با معیار ورود و خروج همخوانی داشت؛ از نتایج آن در مطالعه مروری استفاده و در غیر این صورت کنار گذاشته می شد.

    یافته ها

    بر اساس معیارها و اهداف تحقیق، 11 مقاله پس از مراحل ارزیابی انتخاب گردید. 4 مقاله به صورت کلی به بررسی بروز تغییرات وضعیتی در کشتی گیران پرداخته بودند. 2 مقاله زاویه کیو و کف پای صاف را مورد بررسی قرار داده بودند و 5 مقاله به بررسی مقایسه ای بین دو نوع سبک از کشتی پرداخته بودند.

    نتیجه گیری

     با مرور مطالعات، می توان این طور نتیجه گیری کرد در کشتی گیران میزان تغییرات کایفوزیس، لوردوزیس، شانه به جلو، سر به جلو، کف پای صاف و زاویه کیو بیشتراست. در مقایسه بین دو سبک، کشتی گیران آزادکار، زاویه کایفوز بیشتری نسبت به فرنگی کاران و کشتی گیران فرنگی کار زاویه لوردوز بیشتری نسبت به آزادکاران دارند. همچنین میزان صافی کف پا بیشتر و زاویه کیو بالا در پای غالب کشتی گیران آزادکار با سابقه ورزشی طولانی دیده می شود. اما در مورد زاویه سر به جلو و شانه به جلو بین دو سبک گزارش های متناقضی ارایه شده است و نیاز به مطالعات بیشتری می باشد.

    کلیدواژگان: تغییرات وضعیتی، کشتی گیر آزادکار، کشتی گیر فرنگی کار، کشتی گیر
  • الهام عطاری*، فائزه معصومی، عباس علایی مقدم، اعظم عبدالله پور صفحات 188-200
    هدف

     در دنیای پرشتاب فناوری که با  تغییر در سبک زندگی مردم و کاهش تحرک همراه است، زنان روستایی که روزی الگوی تحرک بودند از این قافله بی صیب نمانده اند. هدف این پژوهش، بررسی میزان شیوع ناهنجاری های اسکلتی عضلانی اندام فوقانی و تحتانی در بانوان روستایی استان قزوین است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی مقایسه ای بود. جامعه آماری این تحقیق، بانوان روستایی استان قزوین با دامنه سنی 65-15 سال و میانگین سنی (70/15±88/41) بود که در این پژوهش 3023 نفر شرکت کردند و در چهار گروه با دامنه سنی مختلف تقسیم شدند. آزمودنی ها به صورت در دسترس و با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و به صورت داوطلبانه در تحقیق شرکت کردند. ابزار گردآوری شامل فرم رضایت نامه، فرم ثبت ناهنجاری اسکلتی عضلانی، کولیس، خط شاقولی، صفحه شطرنجی و آزمون نیویورک بود. برای نشان دادن میزان شیوع ناهنجاری ها از آمار توصیفی و برای مقایسه بین گروهی از آزمون کروسکال والیس در نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    آزمون کروسکال والیس نشان داد که در متغیرهای سر به جلو (0/001=P)، کج گردنی (0/001=P)، شانه به جلو (0/008=P)، شانه نابرابر (0/001=P)، کایفوز (0/001=P)، لوردوز (0/001=P)، پشت صاف (0/003=P)، اسکولیوز (0/001=P)، چرخش قدامی لگن (0/001=P)، زانوی پرانتزی (0/001=P)، زانوی ضربدری (0/001=P)، زانوی عقب رفته (0/001=P)، کف پای صاف (0/008=P)، کف پای گود (0/004=P) و شست کج (0/001=P) تفاوت معناداری بین گروه های پژوهش وجود داشت. همچنین بیشترین شیوع ناهنجاری های اندام فوقانی مربوط به شانه نابرابر، سر به جلو و لوردوز و بیشترین شیوع ناهنجاری اندام تحتانی مربوط به چرخش قدامی لگن، زانوی ضربدری و کف پای صاف بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده این است که شیوع ناهنجاری های اسکلتی عضلانی اندام فوقانی و تحتانی در بانوان روستایی استان قزوین شیوع بالایی داشته و در دامنه سنی 35-21 سال و 50-36 سال بیشتر بوده است؛ بنابراین محققین بر این باور هستند که فراهم کردن اطلاعات در مورد شیوع ناهنجار ی های وضعیتی می تواند در طراحی برنامه های پیشگیرانه موثر باشد و بر لزوم تدوین برنامه های تمرین اصلاحی و توان بخشی برای این قشر از جامعه تاکید دارد.

    کلیدواژگان: روستایی، بانوان، ستون فقرات، ناهنجاری اسکلتی عضلانی، شیوع
  • کمال محمدخانی*، یوسف مقدس تبریزی، محمد کریمی زاده اردکانی، محمدهانی منصوری صفحات 202-213
    هدف

     ضعف در گیرنده های حسی عمقی کف پایی به عنوان یکی از عوامل مهم در اختلال حرکتی اندام تحتانی و تعادل نابینایان است؛ بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی مقایسه اثر و ماندگاری روش های ماساژ کف پایی روی تعادل نابینایان است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع یک سویه کور و با طرح پیش آزمون پس آزمون بود. نمونه آماری سی پسر بیست تا سی ساله نابینا بوده که به صورت تصادفی در سه گروه ده نفری تقسیم شدند. پروتکل روش های ماساژ به مدت 21 روز، روی نمونه ها انجام شد. برای ارزیابی تعادل از سیستم تعادل سنج بایودکس استفاده شد. نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون شاپیرو ویلک و برای تجزیه و تحلیل تفاوت درون گروهی از روش آنالیز واریانس با اندازه گیری تکراری و برای بررسی تفاوت بین گروهی از آزمون آنووا در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون درون گروهی نشان داد که هر سه روش ماساژ کف پایی باعث بهبود تعادل ایستا و پویا در نابینایان شده است (0/001> P). نتایج آزمون آنوا برای مقایسه بین گروهی نشان داد که بین سه روش ماساژ کف پایی بر روی تعادل ایستا و شاخص قدامی خلفی سطح داینامیک و شاخص داخلی خارجی سطح داینامیک تفاوت معناداری وجود ندارد (0/05< P) و فقط روی شاخص کلی سطح داینامیک در ماساژ با دست نسبت به دو ماساژ دیگر تفاوت معناداری وجود دارد (0/001> P).

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود اثر معنادار روش های ماساژ کف پایی در تعادل نابینایان، می توان از ماساژ کف پایی به عنوان عاملی اثرگذار در تقویت گیرنده های حسی کف پایی و در نهایت بهبود تعادل افراد نابینا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نابینایان، روش های ماساژ، تعادل
  • سجاد هاشمی میمندی*، حسن دانشمندی صفحات 214-224
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط میان نیم رخ ساختاری و عملکرد ورزشی بازیکنان گلبال نخبه کشور انجام شد. 

    روش ها

    برای انجام این مطالعه سی نفر از بازیکنان مرد حاضر در مسابقات قهرمانی کشور تیم های دسته یک گلبال کشور انتخاب شدند. سپس شاخص های آنتروپومتریکی آزمودنی ها اندازه گیری و عملکرد بازیکنان با فیلم برداری از مسابقات ارزیابی شد. پس از اتمام ارزیابی ها از آزمون شاپیرو ویلک برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها استفاده شد و با توجه به نرمال نبودن توزیع داده ها از آزمون های ناپارامتریک ضریب همبستگی اسپیرمن برای بررسی فرضیه ها استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج حاصل از بررسی فرضیه ها نشان داد ارتباط معناداری بین ترکیب بدنی و سوماتوتیپ با شاخص های عملکردی وجود ندارد .0/05

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد که با وجود اهمیت ویژگی های آنتروپومتریک، تجربه، تکنیک، تمرین و تلاش در بهبود عملکرد در این رشته بسیار مهم تر است.

    کلیدواژگان: شاخص های آنتروپومتریک، سوماتوتایپ، عملکرد ورزشی، اختلال بینایی
  • فائزه زندی*، حمیده خداویسی صفحات 226-237
    هدف

    کمردرد یکی از شایع ترین معضلات بهداشتی جوامع مختلف دنیا بویژه درکشورهای صنعتی است. هدف از این تحقیق مقایسه فعالیت الکترومایوگرافی عضلات شکمی و همسترینگ در زنان دارای کمردرد طی وضعیت های مختلف بلند کردن بار بود.  

    روش‏ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی و آزمایشگاهی انجام شد. نمونه آماری شامل 10 زن دارای کمردرد و 10 زن سالم بودند با استفاده از سیستم EMG 16 کاناله و الکترود سطحی فعالیت الکترومایورافی عضلات سمت راست (راست شکمی، مورب داخلی، مورب خارجی، و دو سررانی و نیم وتری) درطی بلند کردن بار با سه روش اسکات و استوپ و فری استایل ثبت شد. تحلیل داده‏ها با  نرم افزار SPSS آزمونهای آنالیز واریانس با اندازه گیری تکراری و تی مستقل در سطح معنی داری (P≤0.05) انجام شد.   

    یافته ‏ها

    در مرحله بالا بردن بار عضله مورب داخلی افراد سالم در تکنیک اسکات فعالیت بیشتری نسبت به فری و استوپ داشت و عضله نیم وتری افراد بیمار در تکنیک فری فعالیت کمتری نسبت به اسکات داشت اما در مرحله پایین آوردن بار عضلات نیم وتری افراد بیمارکمردردی در تکنیک فری استایل فعالیت بیشتری نشان داد. 

    نتیجه گیری

    در پژوهش حاضر روش فری استایل در بیماران مبتلا به دردکمری روش ایمن تری جهت برداشتن بار نسبت به دو روش دیگر است. همچنین باید برای باز توانی ورزشی در افراد دچار دردکمری به نقش و تقویت عضلات همسترینگ توجه خاصی شود تا فرد بیمار عملکرد بهتری برای فعالیت‏های برداشتن بار داشته باشد.

    کلیدواژگان: الکترومایوگرافی، عضلات شکمی، عضلات همسترینگ، بلند کردن بار
|
  • Ali Fatahi, Razieh Yousefian Molla*, Mitra Ameli, Davood Khezri Pages 162-171
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of a combined and core stability training program with protective measures on selected variables of physical fitness of junior and young volleyball players during the coronavirus pandemic.

    Methods

    15 male volleyball players [18±1.06 yrs.] after the end of the first quarantine period and then after a 12 weeks period of combined and core stability training program emphasizing on physical fitness exercises in compliance with all health protocols, as pre-test and post-test of selected key factors, performed physical fitness including lower limb strength, upper limb and abdomen endurance, as well as flexibility tests. Descriptive statistics, Shapirovik test and paired t-test were used for statistical analysis (p≤ 0.05).

    Results

    The results of the present study showed that there was a statistically significant difference in the variables of upper limb and trunk muscle endurance as well as muscle flexibility, but in the lower limb strength variable, this difference was not observed in both pre-test and post-test levels.

    Conclusion

    Volleyball coaches and players can benefit from combination and core stability training with health protocols to maintain and improve fitness during the coronavirus epidemic.

    Keywords: Coronavirus, Combined training, Core stability training, Physical fitness, Volleyball
  • AliAsghar Norasteh, Rasoul Bayati* Pages 172-187
    Objective

     Intense training and competition lead to fatigue and muscular imbalance in wrestlers that cause postural abnormalities. Thus, it is essential to identify these changes and the related mechanisms to prevent musculoskeletal and sports injuries among wrestlers. The present study is a comprehensive review of the literature on postural changes in freestyle and Greco-Roman wrestlers.

    Methods

     This paper offers a thorough review of the literature on changes in freestyle and Greco-Roman wrestlers. It encompasses a series of search queries from inception to Mar 2020 from existing databases including PubMed/MEDLINE, EBSCO Web of Science, Science Direct, Cochrane Central Register of Controlled Clinical Trials, Google Scholar, and Scopus. A host of other publications were also reviewed manually. Once candidate papers were extracted, the title and abstract were studied, those meeting the inclusion criteria were selected for further analysis, and the others were discarded. 

    Results

     A total number of 11 articles were selected. Overall, 4 articles studied postural changes in wrestlers, 2 studied Q angle and flat foot, and 5 compared the two wrestling styles.

    Conclusion

     Results show that estimated changes in kyphosis, lordosis, forward shoulder, forward head, Q angle, and flat foot were more significant among wrestlers. However, the kyphosis angle was higher among freestyle wrestlers, while a higher lordosis angle was observed for Greco-Roman wrestlers. Moreover, a higher degree of flat foot and Q angle was observed in the dominant leg of experienced freestyle wrestlers. Results of forwarding shoulder and forward head were contradictory, and more studies need to be done.

    Keywords: Postural changes, Freestyle wrestlers, Greco-Roman wrestlers, Wrestling
  • Elham Attari*, Faezeh Masoumi, Abbas Alaei Moghadam, Azam Abdollahpour Pages 188-200
    Objective

     In a fast-paced world of technology that is changing people’s lifestyles and reducing mobility, rural women who were once a model of mobility have not been spared. This study aimed to investigate the prevalence of musculoskeletal abnormalities of the upper and lower limbs in rural women in Qazvin province.

    Methods

     The present study was a descriptive-comparative study. The statistical population of this study was rural women in Qazvin province with an age range of 15-65 years and an average age (41.88±15.70). In this research, 3023 people participated and were divided into four groups with different age ranges. Subjects were selected by snowball sampling method and participated in the study voluntarily. The collection tools included consent form, musculoskeletal abnormalities registration form, caliper, vertical line, checkerboard, and New York test. Descriptive statistics were used to show the prevalence of anomalies, and the Kruskal-Wallis test was used for group comparison in SPSS software v. 24.

    Results

     Kruskal-Wallis test showed that in the variables head forward (P=0.001), torticollis (P=0.001), shoulder forward (P=0.008), uneven shoulder (P=0.001), kyphosis (P=0.001), lordosis (P=0.001), flat back (P=0.003), scoliosis (P=0.001), anterior pelvic rotation (P=0.001), genu Varum (P=0.001), genu valgum (P=0.001), genu recurvatum (P=0.001), flat foot (P=0.008), Pes cavus (P=0.004) and hallux valgus (P=0.001). There was a significant difference between groups. Also, the highest prevalence of upper limb deformities was related to uneven shoulder, head forward, and lordosis. The highest prevalence of lower limb deformities was related to anterior pelvic rotation, genu valgum, and flat foot.

    Conclusion

     The results show that the prevalence of musculoskeletal abnormalities of the upper and lower limbs in rural women in Qazvin province is highly prevalent in the age range of 35-31 years and 50-36 years. Therefore, researchers believe that providing information about the prevalence of postural disorders can effectively design preventive programs and emphasize the need to develop corrective exercise and rehabilitation programs for this segment of society.

    Keywords: Rural, Women, Spinal cord, Musculoskeletal abnormalities, Prevalence
  • Kamal Mohammadkhani*, Yousef Moghaddas Tabrizi, Mohammad Karimizadeh Ardakani, MohammadHani Mansouri Pages 202-213
    Objective

     Weakness in the sensory-deep receptors of the sole is one of the essential factors in lower limb movement disorders and balance in blindness. Therefore, this study aimed to compare the effect and durability of foot massage techniques on the balance of the blindness

    Methods

     The present study was a one-way blind with a pretest-posttest design. The statistical sample consisted of 30 blind boys aged 20-30 years randomly divided into three groups of 10 people. The protocol of massage methods was performed on the samples for 21 days. Biodex balance system was used to evaluate the balance. The normality of the data was analyzed using the Shapiro-Wilk test. The analysis of variance with repeated measures was used to analyze the differences within the group. The ANOVA test was used to examine the differences between the groups at the significance level of 0.05.

    Results

     The results of the intra-group test showed that all three methods of foot massage improved static and dynamic balance in the blind (P<0.001). The results of the ANOVA test for comparison between groups showed no significant difference between the three methods of foot massage on static balance and posterior-anterior index of dynamic surface and internal-external index of dynamic surface (P>0.05) only on the general surface index. There is a significant difference in the dynamics of hand massage compared to the other two massages (P<0.001).

    Conclusion

     Due to the significant effect of foot massage methods on the balance of the blind, foot massage can be used as an effective factor in strengthening the sensory receptors of the foot and ultimately improving the balance of the blind.

    Keywords: Blindness, Massage techniques, Postural control
  • Sajad Hashemi Meymandi*, Hassan Daneshmandi Pages 214-224
    Objective

    This study aimed to investigate the relationship between Structure profile and sports performance of the elite goalball players.

    Methods

     The participants of this study were 30 goalball players competing in Iran’s men’s premium goalball league. Their anthropometric properties were measured. The performance of the players was assessed by filming and evaluating the matches. The Shapiro–Wilk test assessed the normality of data distribution. Due to the abnormality of the data distribution, the Spearman correlation coefficient test was used. 

    Results

     The results showed no significant relationship between body composition and somatotype with performance indices (P>0.05). However, significant relationships were seen between the efficiency of defense with weight (P=0.03) and body mass index (P=0.03) and also between the efficiency of penalty shots with the height of defense (P=0.005), the total length of the hand (P=0.02), and the length of two open arms (P=0.02). Furthermore, the relationships between the length of the foot and the efficiency of shots leading to the goal (P=0.009) and the efficiency of penalty shots (P=0.001) were significant. However, no significant relationship was observed between other anthropometric indices and the sports performance of the players.

    Conclusion

     The present study results showed that despite the importance of anthropometric features, at the elite level; Experience, technique and practice and effort to improve performance in this field are much more important.

    Keywords: Anthropometric indices, Somatotype, Exercise performance, Visual impairment
  • Faezeh Zandi*, Hamideh Khodaveisi Pages 226-237
    Objective

     back pain is one of the most common health problems in different societies, especially in industrialized countries. This study aimed to compare the electromyography activity of abdominal muscles and hamstrings in women with low back pain in different lifting positions. 

    Methods

     The present study was a quasi-experimental and laboratory study. The statistical sample consisted of 10 women with back pain and 10 healthy women for whom using 16-channel EMG system and surface electrode, electromyography activity of the right muscles (Rectus Abdominis, Internal Abdominis, External Abdominis, and Biceps Femoris muscle and semitendinosus) while lifting with three Squat, Stoop and freestyle methods were recorded. Data analysis was performed using SPSS software. Analysis of variance was performed by repeated measures and independent t-test at a significant level (P≤0.05).

    Results

     In the stage of lifting weight, the Internal Abdominalis muscle, healthy individuals were more active in the squat technique than in Frees and Stoops, and the patients, Semitendinosus muscle was less involved in the freestyle technique than in the squat technique, but in lowering, weight Semitendinosus muscle of back-pain patients showed more activity in freestyle technique. 

    Conclusion

     In the present study, the freestyle method in patients with back pain is safer for lifting the load than the other two methods. Also, for sports rehabilitation in people with back pain, special attention should be paid to the role and strengthening of the hamstring muscles so that the patient has better performance for lifting activities.

    Keywords: Electromyography, Abdominal muscles, Hamstring muscles, Lifting load