فهرست مطالب

تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی - سال پنجاه و پنجم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1400)

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و پنجم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید جواد زرقانی*، فریده مداحی صفحات 1-20
    روش شناسی

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی است که به روش پیمایشی انجام گرفت. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه ای محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری تمامی دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری هستند. نمونه گیری به صورت تصادفی انجام شد و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برابر با 374 نفر است. روایی ابزار به روش روایی محتوایی تایید شد.

    یافته ها

    نتایجی که با استفاده از مدل ساختاری به دست آمد، بیانگر این است که بین متغیر "نگرش به آینده شغلی" و متغیر "رفتار اطلاع جویی " دانشجویان ارتباط معناداری وجود دارد. نتایج آزمون کروسکال والیس و یومن ویتنی نشان داد که نگرش دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا نسبت به آینده شغلی شان با یکدیگر تفاوتی ندارد، همچنین بین نگرش دانشجویان گروه های مختلف نسبت به آینده شغلی شان تفاوتی مشاهده نشد. دانشجویان در گروه های مختلف تحصیلی، رفتارهای اطلاع جویی مشابهی را از خود نشان دادند، این در حالی است که بین رفتارهای اطلاع جویی دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا تفاوت معنادار وجود دارد.

    اصالت

     این نخستین پژوهشی است که نشان می دهد بین رفتار اطلاع جویی و نگرش دانشجویان به آینده شغلی شان ارتباط معناداری وجود دارد و با بهبود نگرش به آینده شغلی و ایجاد انگیزه در دانشجویان می توان امیدوار بود که رفتار اطلاع جویی ایشان بهبود یابد. وجود اختلاف در رفتارهای اطلاع جویی دانشجویان ارشد و دکترا گویای این است که دانشگاه ها و به شکل تخصصی تر کتابخانه های مرکزی می توانند نقش بیشتری در ارتقاء مهارت های اطلاع یابی و افزایش سطح سواد اطلاعاتی دانشجویان ایفا کنند.

    کلیدواژگان: نگرش شغلی، رفتار اطلاع جویی، دانشگاه تربیت مدرس، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • مریم فلاح*، مریم ناخدا، میترا صمیعی، فاطمه فهیم نیا صفحات 21-39
    زمینه و هدف

    هدف این مقاله شناسایی شاخص های ارزیابی مخازن سازمانی و بررسی میزان انطباق مخزن سازمانی دانشگاه الزهرا با آن است.

    روش شناسی

     این پژوهش از روش کیفی استفاده نموده است که در بخش کیفی برای ایجاد شاخص ها، از روش فراترکیب استفاده شده است و بررسی جامع از ادبیات برای شناسایی شاخص های موجود برای ارزیابی مخازن انجام شد و پنل خبرگان جهت پالایش شاخصها شناسایی شده است و در ادامه از چک لیست محقق ساخته استفاده شده است تا میزان تحقق شاخص های انتخاب شده را با استفاده از آمار توصیفی بررسی کند.

    یافته ها

    در مجموع 70 عنصر تقسیم شده به شش دسته (فناوری، خطی و مشی و رویه، محتوا، بازاریابی، پرسنل و کاربرو کاربرد) جز شاخص های ارزیابی هستند که از فرا ترکیب بدست امده و مخزن سازمانی دانشگاه الزهرا مطابق با این شاخصها مورد ارزیابی قرار گرفت

    نتیجه گیری

    طبق یافته های پژوهش شاخص های مخزن سازمانی در6 بعد فناوری، رویه، محتوا، بازاریابی،پرسنل و کاربرو کاربرد مفهوم سازی شدکه در خدمت تجزیه و تحلیل مخازن سازمانی است. وضعیت مخزن دانشگاه الزهرا از لحاظ استاندارد با 4|3 استاندارد منطبق است. و ضعف کمی در برخی از قسمت ها مانند رویه و خطی و مشی و مدیریت محتوا و فناوری و پرسنل دیده می شود. که باید در حوزهای مضعوف بازنگری و بررسی دقیق صورت گیرد و سعی در ارتقا کیفیت مخزن سازمانی با تطبیق آن با موسسات پیشرو و منطبق با استاندارد و یا با استانداردهای حامی مخزن سازمانی مانند اسپارک داشته باشد.

    کلیدواژگان: مخزن سازمانی، شاخصهای مخزن سازمانی، میزان انطباق مخزن سازمانی دانشگاه الزهرا با شاخصها، ارزیابی مخزن سازمانی
  • عیسی نوروزیون، مریم ناخدا، شیرین زاهدی* صفحات 40-55
    هدف

    این پژوهش با هدف طراحی الگوی تولید منابع آموزشی باز برای سیستم آموزش مجازی دانشگاه تهران انجام شده است.

    روش‏ شناسی

     روش پژوهش پیمایشی-تحلیلی است. از پرسشنامه محقق ساخته 20 سوالی مستخرج از مطالعات پیشین، با ضریب آلفای کرون باخ 753/0 استفاده شده است. جامعه آماری شامل 81 نفر از اساتید و کارشناسان آموزش مجازی دانشگاه تهران است. پس از تکمیل پرسشنامه با استفاده از نرم ‏افزارهای اس پی اس اس و ایموس به تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده پرداخته شد.

    یافته ها

     اجزای الگوی تولید منابع آموزشی پیشنهادی براساس اولویت اهمیت شامل: مدل ‏های یادگیری، اصلاح؛ تغییر و ادغام، معتبر بودن، کیفیت منابع، رایگان بودن، مجوزها، آرشیو یکپارچه و دسترسی و بازنویسی است. الگو به وسیله آزمون میانگین، آزمون کیسر-میر-اولکین)کی ام او) و بارتلت در سطح اعتماد 95 درصد اعتبارسنجی شده و همبستگی هر یک از اجزای الگو توسط آزمون خی‏دو مورد تایید قرارگرفته است. آزمون واریانس نشان می‏ دهد که هر یک از اجزای الگو از سایر اجزا مستقل ‏است. میزان بار عاملی هر یک از عوامل با شاخص‏های کای‏دو بر درجه آزادی برابر 786/1، شاخص نیکویی برازش برابر 917/0، شاخص ریشه میانگین مربعات خطای تخمین برابر 069/0 و برازش تطبیقی برابر 901/0 ارتباط بین عوامل و الگو نشان می ‏دهد.

    کلیدواژگان: منابع آموزشی باز، مدل &rlm، های یادگیری، اصلاح منابع آموزشی، آرشیو یکپارچه، دانشگاه&rlm، تهران
  • علی رضایی شریف*، حسین تقوی، رامین غریب زاده، اسماعیل افقهی صفحات 56-71
    هدف

    تقید به اخلاقیات علمی با یادگیری و درونی سازی نرم ها، ارزش ها و اصول نویسندگی ممکن است. مقوله ای که می توان آن را تحت عنوان هویت یابی نویسندگان مطرح کرد. چیونگ و همکاران با ادراک نیاز به تبیین و سنجش این مقوله، ابزاری را توسعه داده اند. پژوهش حاضر با هدف رواسازی و اعتباریابی ابزار مذکور با عنوان مقیاس هویت نویسنده انجام پذیرفت.

    روش

    طرح استفاده شده از نوع همبستگی بود که در آن روش ماتریس کوواریانس با هدف تحلیل عاملی تاییدی به کارگرفته شد. جامعه آماری موردمطالعه شامل کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 98-1397 بود که تعداد 384 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون مدل موید هویت نویسندگی و برازش مدل با داده ها بود و مدل هویت نویسندگی از طریق آیتم های 17 گانه که نماینده ابعاد سه گانه هستند، تبیین می شود که از بین آنها 8 آیتم مربوط به بعد اعتماد نویسنده، 5 آیتم مربوط به بعد ارزش قایل شدن برای نوشتن و 4 آیتم مربوط به بعد معرفی خود به عنوان نویسنده است. پایایی مقیاس هویت نویسنده بر اساس آلفای کرونباخ 86/0 و با استفاده از روش دو نیمه کردن، 75/0به دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که پرسش نامه هویت نویسنده ابزاری قابل اعتماد و روا برای اندازه گیری هویت نویسندگان و پژوهشگران دانشگاهی است.

    اصالت

     این مطالعه نخستین مطالعه در خصوص بررسی خصوصیات فنی مقیاسی است که می تواند ادراک و نگرش های دانشجویان و پژوهشگران دانشگاهی در مورد هویت نویسندگی را اندازه گیری کند.

    کلیدواژگان: هویت نویسنده، اعتبارسنجی، روایی، پایایی، نگارش دانشگاهی
  • فرهاد یوسفی مقدم، نادر نقشینه*، میترا دیلمقانی، مهشید التماسی صفحات 72-92
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر " طراحی مدل ارزیابی پاسخگویی خدمات کتابخانه های دانشگاهی ایران " است.

    روش شناسی

     در این پژوهش با استفاده از روش کیفی به تدوین مدل ارزیابی پاسخگویی خدمات کتابخانه ای در کتابخانه های دانشگاهی کشور پرداخته شد. جامعه مورد مطالعه شامل 15 نفر ازمدیران کتابخانه های دانشگاهی و خبرگان کتابداری است که به روش گلوله برفی انتخاب شده اند. جهت جمع آوری داده ها در این پژوهش از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شده است.

    یافته ها

    با توجه به وزن بدست آمده در مراحل کدگذاری، شاخص های رضایت کاربران، سواد اطلاعاتی کارکنان، استفاده از نوآوریهای خدماتی، کاربرد فناوری، ارایه خدمات به عنوان فرایند زیر بنایی، دسترسی به اطلاعات، برگزاری دوره های آموزشی در راستای اهداف و سنجش مداوم و منظم کیفیت خدمات توانستند بیشترین وزن را به خود اختصاص دهند. در راستای طراحی مدل مربوطه 9 مولفه شناسایی شدند که 1- رهبری2- خط مشی3- نتایج کارکنان 4- نتایج کاربران 5- کارکنان 6- فرایندها 7- نتایج جامعه 8-نتایج کلیدی عملکرد و 9- شراکت و منابع می باشند.

    نتیجه گیری

    با توجه به مدل طراحی شده به نظر می رسد مولفه های رهبری، خط مشی و استراتژی و همچنین فرایندها بر کارکنان و شراکت و منابع تاثیر خواهد داشت و از این طریق بر نتایج کارکنان و کاربران تاثیرگذار می باشند. نتایج مدل همچنین نشان می دهد نتایج کارکنان و کاربران بر نتایج جامعه و در نهایت بر نتایج کلیدی عملکرد تاثیرگذار است.این مدل برای مقایسه کیفیت پاسخگویی خدمات یک کتابخانه با دیگر کتابخانه های دانشگاهی مفید است.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، خدمات، ارزیابی، کتابخانه های دانشگاهی. ایران
  • الهام میرزائی*، نجلا حریری، داریوش مطلبی صفحات 93-111
    هدف

    هدف پژوهش حاضر فراتحلیل مطالعات رفتار اطلاع یابی دانشجویان و اعضاء هییت علمی در پایگاه های اطلاعاتی ISC و Proquest و همچنین کشف میزان عوامل موثر بر رفتار اطلاع یابی و تعیین اثرگذاری متغیرهای تعدیل گر است.

    روش شناسی

    این مقاله با روش فراتحلیل کوپر (1994) انجام شد. 44 مقاله در زمینه رفتار اطلاع یابی از دو پایگاه علمی ISC و ProQuest انتخاب شد و وارد فراتحلیل شدند. پژوهش های انتخاب شده به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسش نامه در جوامع متفاوت و برحسب سنجه های پایا انجام شدند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار جامع فراتحلیل نسخه 2 انجام شد.

    یافته ها

    تعداد 16 مولفه و عامل موثر بر رفتار اطلاع یابی برای دانشجویان و اعضای هییت علمی در پژوهش های این حوزه شناسایی شدند. نتایج کلی فراتحلیل نشان داد که اندازه اثر یا ضریب تاثیر مولفه ها و عوامل موثر بر رفتار اطلاع یابی 593/0 است که برحسب نظام تفسیری کوهن، در حد زیاد ارزیابی می شود. همچنین، میزان اندازه اثر متغیرها و عوامل موثر بر رفتار اطلاع یابی بر اساس دو متغیر گروه نمونه (دانشجویان و اعضای هییت علمی) و میدان مطالعه (پژوهش های داخلی و خارجی) متفاوت است و این دو متغیر، متغیرهای تعدیلگر عوامل موثر بر رفتار اطلاع یابی هستند.

    نتیجه گیری

     مقاله حاضر به دنبال فراتحلیل پژوهش های پیشین و ارایه شواهد لازم برای عملکرد مبتنی بر شواهد در حوزه مطالعات رفتار اطلاع یابی است. یافته های این پژوهش در کل نشان داد مولفه هایی وجود دارند که رفتار اطلاع یابی را تحت تاثیر قرار می دهند و اثرات این مولفه ها با توجه به گروه های مختلف جامعه و بافت محلی متفاوت است.

    کلیدواژگان: دانشجویان، اعضا هیئت علمی، رفتاراطلاع یابی، فراتحلیل
|
  • Saied javad Zarqani *, Farideh Madahi Pages 1-20
    Methodology

    In terms of objective and collecting data (made by systematic approach), this research is placed in sort of applied and descriptive research respectively. in order to collect data, we used a researcher-made questionnaire.The statistical population is all students of Tarbiat Modares University in both master and doctoral degrees. Sampling was done randomly and the sample size, according to Cochran formula, is 374 persons

    Findings

    The results obtained by structural model indicated that there is a meaningful relation between the variable defined as attitude towards jobs future and the variable information-seeking behavior of students. The results of Kruskal-Wallis and Uman- Whitney tests showed that there was no difference between postgraduate and PhD students in terms of attitude towards jobs future. In addition, there was no difference among students of various groups given the variable towards to job future. while he reaction of students of various groups towards information-seeking behaviors was similar, there exist a significant difference between master and doctoral students in terms of information-seeking behavior

    Originality

    As far as the results of this research is concerned, there is a meaningful relation between the information-seeking behavior and the attitudes of students toward their job future. Improving the attitudes to job future and motivating them, we can expect their information-seeking behavior would be improved. The discrepancy between graduate and doctoral students in terms of information-seeking behaviors indicates that universities, or more accurately, central libraries can play a greater role to enhance information-seeking skills of students as well as their level of information knowledge.

    Keywords: job attitude, Information seeking behavior, Tarbiat Modares University, graduate students
  • Maryam Falah *, Maryam Nakhoda, Mitra Samiei, Fatima Fahimnia Pages 21-39
    Objective

    The purpose of this article is to identify the institutional repository evaluation indicators and to evaluate the compliance of the institutional repository of Al-Zahra University with it.

    Methodology

    This research has used the qualitative method., the meta-combined method has been used to create the indicators. And the panel of experts has been identified to refine the criteria and a last part of the researcher-made checklist has been used to check the realization of the selected criteria using descriptive statistics.

    Findings

    The findings showed that a total of 70 elements divided into six categories (technology, policy, content, marketing, personnel and user application) are among the evaluation indicators which was obtained from the meta-synthesizing and the institutional repository of Al-Zahra University was evaluated according to these criteria.

    Conclusion

    According to the research findings, institutional repository indicators were conceptualized in 6 dimensions of technology, procedure, content, marketing, personnel and user, which serves the analysis of institutional repositories. The result is that the condition of Al-Zahra University repository corresponds to 3/4 standards in terms of standards. And a slight weakness is seen in some areas such as procedure and line and policy and content management and technology and personnel. Which should be carefully reviewed in weak areas and try to improve the quality of the institutional repository such as Spark.

    Keywords: : institutional repository, indicators of institutional repository, the degree of compliance of the institutional repository of Al-Zahra University of Tehran with indicators, Evaluation institutional repository
  • Isa Noruzyoun, Maryam Nakhoda, Shirin Zahedi * Pages 40-55
    Objectives

    The purpose of the research was conducted to design a model for producing open educational resources (OER) for the virtual education system of University of Tehran.

    Methodology

    The research method of this study was a survey. A researcher-made a 20 item questionnaire extracted from earlier studies with a Cronbach's alpha coefficient of 0.753 was used. The statistical population of the study includes 81 professors and experts in e-learning at the University of Tehran. After completing the questionnaire, the obtained data were analyzed using SPSS software and Amos software.

    Results

    The components of the proposed production model of educational resources based on rank importance include learning models, modification; Change and merge, validity, resource quality, being free, licenses, integrated archives, and access and rewrite. The template was validated by mean test, Kaiser Meyer Olkin test (KMO), and Bartlett's Test at 95% confidence level, and the correlation of each part of the template was confirmed by the Chi square test. The components of the model are independent of other components: the reason loads of each reason with chi-square indices of the degree of freedom equal to 1.786, the goodness of fit index equal to 0.917, root mean square index of estimation error equal to 0.069, and A comparative fit equal to 0.901 shows the relationship between the factors and the model. It can be concluded that the proposed model is approved as a suitable model for an open educational resource.

    Keywords: Open educational resources, Learning model, Modification of educational resources, Integrated archive, University of Tehran
  • Ali Rezaeisharif *, Husein Taqavi, Ramin Gharibzade, Esmaeil Afghahi Pages 56-71
    Objective

    Adherence to scientific ethics is possible through learning and understanding the norms and internalizing the principles of writing. Something that can be called author identification. Cheung et al. Have developed a scale by understanding the need to explain and measure this concept. The current study was done in order to evaluate and validate the author's identity scale.

    Methodology

    The present study was conducted by using a correlational design in which the method of covariance matrix was used for the purpose of confirmatory factor analysis. the population under study consisted of all masters and Ph.D. students of Mohaghegh Ardebili university and a number of 384 people were chosen using the Stratified Random Sampling method.

    Findings

    the survey determining the content and construct validity confirmed the validity of the questionnaire. Cronbach’s alpha coefficient for the reliability of the author’s indentity questionnaire was 0.86, and using the half-split method it was calculated to be 0.75. Confirmatory Factor Analysis, similar to the main form, confirmed the three factors of awareness in writing, writer’s comprehension and sufficient knowledge to prevent plagiarism. According to the results, we can say that identity questionnaire is a reliable and valid tool to assess the identity of writers and university researchers.

    Originality

     This study is the first study to examine the technical characteristics of the scale that can measure the perceptions and attitudes of students and academic researchers about the identification of the authors.

    Keywords: Author identity, validation, Validity, reliability, Academic Writing
  • Farhad Yousefi Moghadam, Nader Naghshineh *, Mitra Dilmaghani, Mahshid Eltemasi Pages 72-92
    Purpose

    The purpose of this study is to "design a model for evaluating the responsiveness of Iranian university library services".

    Methodology

    In this research, a qualitative model for evaluating the responsiveness of library services in the university libraries of the country was developed using a qualitative method. The study population consisted of 15 university library managers and librarianship experts who were selected by snowball method. Semi-structured interviews were used to collect data in this study.

    Findings

    according to the weight obtained in the coding stages, user satisfaction indicators, employee information literacy, use of service innovations, application of technology, service delivery as an underlying process, access to information, holding training courses In line with the goals and continuous and regular assessment of service quality, they were able to gain the most weight. In order to design the relevant model, 9 components were identified, which are 1- Leadership 2- Policy 3- Employee Outcomes 4- User Outcomes 5- Employees 6- Processes 7- Community Outcomes 8- Key Performance Outcomes and 9- Partnerships and Resources.

    Conclution

     According to the designed model, it seems that the components of leadership, policy and strategy, as well as processes will affect employees, partnerships and resources, and thus affect the results of employees and users. The results of the model also show that the results of employees and users affect the results of the community and ultimately the key results of performance. This model is useful for comparing the responsive quality of a library service with other academic libraries.

    Keywords: Responsiveness, services, Evaluation, University libraries, Iran
  • Elham Mirzaei *, Nadjla Hariri, Dariush Matlabi Pages 93-111
    Objective

    A review of studies in the information seeking behavior of students and faculty members in ISC and Proquest databases through meta-analysis study.

    Methodology

    This paper was meta-analyzed by the method introduced by Cooper (1994). To collect data, first all studies on information seeking behavior in Iran and the world up to 1399 in two scientific databases ISC and ProQuest were searched

    Findings

    In the studies carried out in this field (which included in the meta-analysis), a total of 16 variables and factors affecting information seeking behavior were identified in subgroups of students and faculty members. The overall results of the meta-analysis showed that the effect size or the coefficient of influence of the components and factors affecting the information seeking behavior is 0.593, which is rated as high according to Cohen's interpretive system. In addition, the extent of the effect of variables and factors affecting information seeking behavior is different in term of the two variables of sample group (students, faculty members, medical staff and citizens) and the field of study (internal and external research), and both variables are moderating variables affecting information-seeking behavior.

    Conclusion

    The information seeking behavior of individuals is influenced by factors, and the 16 factors identified in this study considerably affect how individuals seek information. Furthermore, in addition to the independent factors and variables of the variable, information seeking behavior is different depending on different groups of society and their local context and language.

    Keywords: students, Faculty Members, information behavior, Meta-analysis