فهرست مطالب

دامپزشکی ایران - سال هفدهم شماره 73 (زمستان 1400)

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال هفدهم شماره 73 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سارا بصیری*، کرامت اساسی، حمیدرضا هاشمی تبار، سعید خالدیان، سید شهرام شکرفروش صفحات 5-15

    این تحقیق به منظور مقایسه ی حساسیت روش های پلیت هفت گانه و کیت تجاری در تشخیص آنتی بیوتیک ها در شرایط آزمایشگاهی و لاشه ی طیور انجام شد.  در مرحله ی اول غلظت های مختلف پنج آنتی بیوتیک پرکاربرد در پرورش طیور، تهیه و حساسیت هر دو روش در تشخیص آن ها مورد بررسی قرار گرفت.  در مرحله ی بعد، جوجه های گوشتی 20روزه پس از طی دوره ی تطبیق پذیری و تغذیه با جیره ی پایه ی فاقد آنتی بیوتیک، به 5 گروه تقسیم و تحت تجویز دوزهای درمانی آنتی بیوتیک های اکسی تتراسایکلین، انروفلوکساسین، فلورفنیکل و فسفومایسین از طریق آب آشامیدنی قرار گرفتند و یک گروه نیز به عنوان کنترل در نظر گرفته شد.  روز قطع آنتی بیوتیک (روز صفر) و روز های 1، 2، 3، 4، 5 و 6 پس از آن، از هر گروه، 3 جوجه ذبح شدند و از عضله ران، کبد و کلیه نمونه برداری شد و وجود باقی مانده ی آنتی بیوتیکی در آن ها با دو روش ذکر شده مورد ارزیابی قرار گرفت.  نتایج نشان داد که حساسیت کیت تجاری در تشخیص بقایای آنتی بیوتیک های مورد بررسی در شرایط آزمایشگاهی بیشتر از لاشه طیور است.  در روش پلیت هفت گانه، قابلیت تشخیص باقیمانده ها در کبد و کلیه بیشتر بود.  کیت تجاری تنها تا 24 ساعت پس از قطع دارو قادر به تشخیص بود و پس از آن تقریبا همه ی نمونه ها را منفی تشخیص داد.  پلیت هفت گانه تا سه روز پس از قطع دارو اکثر نمونه ها را مثبت تشخیص داد.  این تحقیق نشان داد که کارآیی روش پلیت هفت گانه بیش از کیت تجاری می باشد و به منظور افزایش کارایی در لاشه مرغ، ، پیشنهاد می شود این روش بر روی کبد و کلیه چهار لاشه از هر گله انجام شود (جمعا 8 نمونه) و در صورت مثبت شدن حداقل چهار نمونه، گله از نظر بقایای آنتی بیوتیک مثبت در نظر گرفته شده و به منظور تایید نمونه ها، از روش HPLC استفاده گردد.

    کلیدواژگان: پلیت هفت گانه، کیت تجاری، بقایای آنتی بیوتیکی، جوجه های گوشتی
  • ابتسام بوعذار، سمیه سالاری*، نعیم عرفانی مجد، سید کاظم موسوی فخر صفحات 16-29

    این تحقیق به منظور بررسی اثر شکل خوراک و منابع مختلف فیبر بر بافت شناسی روده ی کوچک جوجه های گوشتی به صورت طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 5×2 با 10 تیمار و 4 تکرار به مدت 42 روز انجام شد.  تیمارهای آزمایشی شامل منابع مختلف فیبر (3 درصد پوسته آفتابگردان، 3 درصد سبوس گندم، 3 درصد تفاله چغندر قند و نیم درصد آربوسل) به همراه جیره شاهد و دو شکل خوراک (پلت و آردی) بودند.  نتایج آزمایش نشان داد در اثرات مقابل، تفاله چغندرقند به شکل آردی ارتفاع کرک در دوازدهه و ژژنوم را افزایش داد.  در ارتباط با نوع منبع فیبر، در دوازدهه تفاله چغندر قند و در ژژنوم پوسته آفتابگردان باعث افزایش ارتفاع کرک شدند.  ارتفاع کرک دوازدهه در پرندگان تغذیه شده با جیره آردی نسبت به پلت به طور معنی داری افزایش یافت.  تیمار پوسته آفتابگردان در بخش ژژنوم باعث افزایش قطر کرک، بافت پوششی، ضخامت طبقه عضلانی شد.  در ژژنوم تیمار شاهد به شکل پلت باعث افزایش قطر و ضخامت بافت پوششی و در دوازدهه، پوسته آفتابگردان، تفاله ی چغندر قند و آربوسل به شکل آردی، باعث کاهش عمق کریپت شدند.  در دوازدهه تیمار سبوس گندم به شکل پلت به طور معنی داری باعث افزایش نسبت ارتفاع کرک به عمق کریپت شد.  می توان نتیجه گیری نمود استفاده از منابع فیبری به شکل آردی در مقایسه با پلت باعث بهبود فراسنجه های بافتی در روده ی کوچک می شود.

    کلیدواژگان: فرم خوراک، فیبر، بافت شناسی، جوجه گوشتی
  • محمدمهدی جریده دار، وحید نعمان*، یاسر پیرعلی، حمیدرضا عزیزی صفحات 30-40

    هدف از این مطالعه تعیین گونه های بابزیا در گاوهای شهرستان شهرضا، در جنوب استان اصفهان بود.  در مجموع تعداد 253 نمونه خون از طریق ورید وداج گاوهای به ظاهر سالم به طور تصادفی اخذ شد.  در ابتدا DNA استخراجی از نمونه های خونی با جفت آغازگری که قطعه حدود 400 جفت بازی از ژن 18S rRNA جنس بابزیا را تکثیر می کرد، تکثیر شد.  تمامی نمونه های مثبت گاوی با nested-PCR semi اختصاصی از نظر وجود بابزیا بایجمینا و بابزیا بوویس بررسی شدند و آلودگی نمونه های گاوی از نظر بابزیا بایجمینا و بابزیا بوویس به ترتیب صفر و 2/65 درصد تشخیص داده شد.  آزمون مربع کای جهت مقایسه میزان شیوع نسبت به فصل سال، نوع دامداری، بهداشت دامداری، ناقلین بندپا، استفاده از سرسوزن مجزا، سن دام و تولید شیر انجام شد.  در مقایسه فراوانی گونه بابزیا بوویس در گاو بین دو فصل نمونه گیری شده و حضور ناقلین اخلاف معنی داری مشاهده شد.  در آنالیز لجستیک تک متغیره فصل، بهداشت دامداری و ناقلین بندپا به عنوان عوامل خطر مهم برای ابتلا به بابزیا بوویس مشخص شدند.  در مدل لجستیک چند متغیره تنها فصل به عنوان مهم ترین عامل در ابتلا به بابزیا بوویس معرفی شد.  در مقایسه با آزمون ملکولی، حساسیت و ویژگی آزمون میکروسکوپی به ترتیب 39/59 و 100 درصد تعیین گردید.  محاسبه ضریب کاپا بین آزمون ملکولی و میکروسکوپی بابزیا (50 فیلد) نشان دهنده سطح متوسط توافق دو آزمون بود (Kappa= 0.504).  این مطالعه اولین مطالعه تشخیص ملکولی گونه های بابزیا در گاوهای منطقه جنوب اصفهان است.  تحقیقات دیگری در جهت شناسایی ناقلین، اثر متقابل میزبان- ناقل و شناسایی واریته های ژنتیکی که ممکن است حضور و گسترش گونه های بابزیا را در گاوهای ایران تحت تاثیر قرار دهند مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: استان اصفهان، ایران، گونه های بابزیا، گاو، تشخیص ملکولی
  • مهسا جعفریان دهنوی، سید جواد احمدپناهی*، شهرام جمشیدی، یاسمین والی، سارنگ سروری صفحات 41-53
    پریودنتیت از بیماری های التهابی دهان است که می تواند منجر به از دست رفتن دندان شود.  ماست سل ها سلول های التهابی هستند که می توانند در بروز آن سهیم باشند، اما نتایج قطعی در این خصوص وجود ندارد.  مطالعات موجود نیز نتایج متفاوت و متناقضی را در خصوص این سلول ها و ارتباط آن ها با پریودنتیت ارایه نموده اند.  در این مطالعه تعداد ماست سل ها در گربه های مبتلا به پریودنتیت و ارتباط آن ها با شدت التهاب و حد چسبندگی بالینی بررسی گردید.  این مطالعه بر روی 75 قلاده گربه بالغ مو کوتاه اهلی، از هر دو جنس نر و ماده و در 5 گروه، و هر گروه متشکل از 15 قلاده گربه صورت گرفت به طوری که چهار گروه به عنوان چهار مرحله پریودنتیت و یک گروه به عنوان کنترل (سالم) در نظر گرفته شدند.  نمونه های بیوپسی از لثه تهیه و متعاقب آماده سازی با روش های استاندارد بافت شناسی، توسط تولوییدین بلو و هماتوکسیلین و ایوزین رنگ آمیزی شدند.  تعداد ماست سل ها در بین گروه های مورد مطالعه از اختلاف معنی دار برخوردار بوده و با پیشرفت بیماری، تعداد آن ها نیز افزایش یافت به گونه ای که در گربه های سالم کم ترین (37/0 ± 07/1) و در مرحله چهارم پریودنتیت بیشترین (61/1 ± 21/25) بود.  همچنین تعداد ماست سل ها با شدت التهاب و حد چسبندگی بالینی واجد ارتباط مستقیم و معنی دار بود.  شدت التهاب و لیز استخوانی نیز در مراحل سوم و چهارم بیماری واجد اختلاف معنی دار بود.  با توجه به ارتباط مستقیم و معنی دار ماست سل ها با شدت التهاب و مراحل مختلف پریودنتیت، می توان گفت که این سلول ها در پاتوژنز بیماری پریودنتال نقش بسیار مهمی دارند.
    کلیدواژگان: ماست سل، پریودنتیت، ژنژیویت، لیگامنت پریودنتال، گربه
  • کمیل رمضانی، محمدرضا یوسفی*، محدثه ابوحسینی طبری صفحات 54-60

    تریکومونیازیس از بیماری های شایع در کبوتران بوده که عامل آن تک یاخته تریکوموناس گالینه می باشد.  مترونیدازول داروی انتخابی در درمان تریکومونیازیس است، ولی موارد متعدد از بروز مقاومت نسبت به این دارو گزارش شده است.  با در نظر گرفتن اثرات ضدباکتری و ضد قارچی سینامالدهید به عنوان ماده ی موثره گیاه دارچین، مطالعه ی حاضر به بررسی اثر آن بر تک یاخته تریکوموناس گالینه در شرایط آزمایشگاه پرداخته است.  پس از جداسازی انگل از محوطه ی دهانی پرندگان آلوده و کشت آن، نمونه ها در دمای 37 درجه ی سانتی گراد نگهداری شدند تا در فاز لگاریتمی رشد قرار بگیرند.  برای بررسی اثر سینامالدهید بر این تک یاخته از میکروپلیت های 96 چاهکی استفاده شد.  به هر کدام از چاهک ها 100 میکرولیتر محیط کشت حاوی 104×1 انگل اضافه شد.  سپس مقادیر سینامالدهید و مترونیدازول تا رسیدن به غلظت های نهایی 25، 50 و 100 میکروگرم بر میلی لیتر اضافه شدند.  تیمارها با ده تکرار انجام شده و پس از 24 ساعت میزان مرگ و میر انگل ها از طریق مشاهده مستقیم زیر میکروسکوپ نوری و شمارش توسط لام هموسیتومتر ارزیابی گردید.  نتایج نشان داد که میزان کشندگی سینامالدهید با غلظت µg/mL100، 100 درصد بوده که در مقایسه با داروی مترونیدازول تفاوت معنی دار نداشت.  همچنین میان درصد مهار رشد در تیمار با غلظت های 100 و µg/mL 50 از سینامالدهید و مترونیدازول اختلاف معنی دار مشاهده نشد.  این تحقیق نشان دهنده اثرات قابل قبول سینامالدهید بر تک یاخته تریکوموناس گالینه است.  می توان با بررسی بیشتر و مطالعه ی اجزای موثر گیاه دارچین از ترکیبات آن برای ساخت داروهای جدید آنتی تریکومونیایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سینامالدهید، تریکوموناس گالینه، دارچین، کبوتر، داروهای سبز
  • کیوان عبدالهی، علی هاشمی*، مختار غفاری، روناک صالحی صفحات 61-71

    ژن گیرنده ی پروتیین مورفوژنتیک استخوان BMPR1B)) یکی از ژن های بزرگ اثر است که نقش مهمی در افزایش میزان تخمک گذاری در گوسفندان دارد.  در مطالعه ی حاضر از تعداد 100 راس گوسفند نژاد سنجابی ایستگاه پرورش مهرگان استان کرمانشاه، 60 راس گوسفند نژاد قزل و 40 راس از گوسفندان نژاد ماکویی ایستگاه پرورش گوسفند دانشگاه ارومیه خون گیری به عمل آمد.  استخراج DNA از نمونه های خون به روش کیت استخراج شرکت سیناژن و واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) جهت تکثیر یک قطعه 190جفت بازی از اگزون 6 ژن BMPR1B با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی انجام گرفت.  چند شکلی فضایی تک رشته ای SSCP محصولات PCR با استفاده از ژل پلی آکریل آمید و رنگ آمیزی نیترات نقره به دست آمد.  نتایج نشان داد که ناحیه ی مورد بررسی از ژن BMPR1B در دو نژاد سنجابی و قزل دارای چندشکلی بوده و در نژاد ماکویی بدون هیچ جهشی مشاهده گردید.  در نمونه های مورد مطالعه سه الگوی باندی مختلف 1، 2 و3 برای نژاد سنجابی به ترتیب با فروانی 27/49، 23/36 و 49/14 و سه الگوی باندی مختلف 1، 2 و 3 برای نژاد قزل به ترتیب با فراوانی 55/55، 33/33 و 11/11مشاهده شد.  ارتباط الگوهای مشاهده شده در نژاد سنجابی و قزل روی صفت چندقلوزایی معنی دار بود.  نتایج نشان داد که این چندشکلی در گوسفند نژاد سنجابی و قزل می تواند به عنوان یک نشانگر برای صفت دوقلوزایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: : چندقلوزایی، ژن BMPR1B، گوسفند، PCR- SSCP
  • فرنوش فخاری، سیاوش مکتبی*، علی فضل آرا، ندا باورصاد، مهدی پورمهدی بروجنی صفحات 71-86

    مواد نگهدارنده طبیعی امروزه به طور گسترده در صنایع غذایی استفاده می شوند.  در این مطالعه اسانس گیاه چویر با استفاده از روش اولتراسونیک در فشار بالا به نانوامولسیون قابل پخش در آب (قطر ذرات 42 نانومتر) تبدیل گردید.  آنالیز ترکیبات اسانس نشان داد که هیدروکربن های مونوترپنی و مونوترپن های اکسیژنه بیشترین ترکیبات اسانس را تشکیل می دهند.  فعالیت ضدمیکروبی اسانس و نانو امولسیون با اندازه گیری حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) و همچنین به روش انتشار دیسک در آگار بر روی 4 باکتری و دو قارچ مهم بیماری زای مواد غذایی بررسی شد.  علاوه بر این فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از روش رادیکال آزاد DPPH و کاتیون زدایی رادیکال ABTS+ اندازه گیری گردید.  نتایج نشان داد که فعالیت ضدمیکروبی اسانس زمانی که به نانوامولسیون تبدیل می شود، به دلیل دسترسی آسان تر نانوامولسیون به سلول باکتری افزایش می یابد.  به طور کلی باکتری های گرم مثبت در مقایسه با باکتری های گرم منفی حساسیت بیشتری به نانوامولسیون گیاه نشان دادند.  لیستریا مونوسایتوژنز حساس ترین باکتری در برابر فعالیت ضدباکتریایی اسانس و نانوامولسیون بود.  علاوه بر این اسانس و نانوامولسیون دارای اثرات قابل توجهی بر روی مهار رشد آسپرژیلوس نایجر و کاندیدا البیکنز بودند.  بررسی مقادیر DPPH و +ABTS اسانس و نانوامولسیون نشان داد که گرچه فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس و نانوامولسیون به وضوح از گروه استاندارد (BHT) پایین تر است اما فعالیت آنتی اکسیدانی نانوامولسیون در هر دو روش بیشتر از اسانس گیاه است.  نتایج این مطالعه نشان داد که با تبدیل اسانس به نانوامولسیون اسانس گیاه چویر می توان خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی آن را افزایش داد.

    کلیدواژگان: اسانس چویر، آنتی اکسیدانی، فعالیت ضدمیکروبی، نانوامولسیون
  • حسن مروتی*، فرشته مرشدی، حجت عنبرا، ملیکا سابقی صفحات 87-102

    سرترالین ازجمله داروهای ضدافسردگی می باشد که در رابطه با عوارض این دارو بر غدد فوق کلیوی اطلاعات زیادی در دسترس نیست.  مطالعه ی حاضر به منظور ارزیابی اثرات محافظتی ویتامین E در برابر آسیب های ناشی از سرترالین بر سرم و ساختار بافتی غدد فوق کلیوی در موش انجام پذیرفت.  40 سر موش نر بالغ به صورت تصادفی به هشت گروه پنج سری تقسیم شدند.  چهار گروه از موش ها ویتامین E را به میزان 100 واحد بین المللی به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی به مدت 42 روز دریافت نمودند.  به سه گروه از گروه های فوق بعد از دریافت ویتامین E به ترتیب داروی سرترالین به میزان 5، 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی تجویز گردید.  سه گروه باقی مانده سرترالین را به میزان 5، 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن دریافت نمودند و یک گروه نیز به عنوان کنترل در نظر گرفته شد.  24 ساعت پس از آخرین تیمار، نمونه های خونی به منظور سنجش میزان MDA و TAC از طریق قلب جمع آوری گردیدند.  غدد فوق کلیوی از محوطه ی شکمی خارج و تغییرات هیستولوژی و هیستومورفومتری به وسیله ی میکروسکوپ نوری و دوربین دیجیتال مورد بررسی قرار گرفتند.  رنگ آمیزی های اختصاصی شامل تولوییدین بلو، پریودیک اسید شیف و تری کروم ماسون جهت مشخص کردن ماست سل ها، کربوهیدرات ها و میزان فیبروزی شدن در بافت غدد فوق کلیه انجام پذیرفت.  سرترالین به میزان 20 میلی گرم بر کیلوگرم باعث کاهش معنی داری در میزان TAC و افزایش معنی داری در قطر سلول های اسفنجی، میزان MDA و نیز ضخامت لایه های فاسیکولاتا و رتیکولاریس نسبت به گروه کنترل گردید.  در حالی که در ضخامت کپسول و لایه گلومرولوزا تغییرات معنی داری مشاهده نگردید.  در رنگ آمیزی های اختصاصی سرترالین باعث افزایش بافت فیبروزی شده ولی تغییر محسوسی در رابطه با میزان کربوهیدرات ها در بین گروه ها ایجاد نکرد.  تجویز ویتامین E به شکل قابل ملاحظه ای تغییرات مشاهده شده در فراسنجه های مذکور را بهبود بخشید.  چنین به نظر می رسد که ویتامین E با بهبود شاخص های بافتی و سرمی موجب کاهش سمیت سرترالین در غدد فوق کلیوی موش می گردد.

    کلیدواژگان: ویتامین E، سرترالین، هیستوپاتولوژی، فوق کلیه، موش
  • عبدالواحد معربی*، محمدقاسم حنفی، بهمن مصلی نژاد، پریا علیمردانی صفحات 103-110

    اولتراسونوگرافی داپلر یک روش بسیار مهم برای تشخیص بیماری های کلیوی است.  اطلاعات به دست آمده در مورد آناتومی عروق و همودینامیک، در تشخیص بسیاری از ناهنجاری ها کمک کننده می باشد.  بیماری های کلیوی در گربه های من شایع هستند.  کاهش جریان خون کلیوی به عنوان اولین نشانه اختلال است که می تواند با اولتراسونوگرافی داپلر ارزیابی شود.  هدف از انجام تحقیق حاضر، به دست آوردن تصاویر طبیعی داپلر رنگی و محاسبه شاخص های سرعت جریان خون در سرخرگ های کلیوی، سرخرگ های بین لوبی و آیورت شکمی توسط داپلر پالسی در گربه های بالغ بود.  بدین منظور 20 قلاده گربه سالم از نظر بالینی (10 قلاده نر و 10 قلاده ماده)، از نژاد موکوتاه اهلی، با میانگین سنی 18 ماه و میانگین وزنی 7/2 کیلوگرم انتخاب شدند.  در این مطالعه شاخص های عروقی (آیورت شکمی و عروق کلیوی) شامل حداکثر سرعت جریان خون در سیستول (PSV)، سرعت جریان خون در دیاستول (EDV)، متوسط سرعت جریان خون (MV)، شاخص مقاومت شریانی (RI)، شاخص ضربان شریانی (PI)، حجم خون (VF) و منحنی طیفی داپلر پالسی اندازه گیری شدند.  در این مطالعه میانگین PSV و EDV سرخرگ آیورت شکمی در گربه های مورد مطالعه به ترتیب 70/72 و 14 سانتی متر/ ثانیه به دست آمد.  میانگین RI ،PI، MV و VF آیورت شکمی به ترتیب 91/0، 07/2، 78/32 و 54/3 بود.  مقادیر PSV، EDV و RI در سرخرگ اصلی کلیه راست 25/12، 85/33 و 72/0 و در سرخرگ اصلی کلیه چپ 80/11، 83/33 و 73/0 به دست آمد.  مقادیر PSV، EDV و RI عروق بین لوبی در کلیه راست 72/9، 26/22 و 58/0 و در عروق بین لوبی کلیه چپ 26/9، 12/22 و 59/0 اندازه گیری شد.  مقادیر عددی به دست آمده هیچ گونه اختلاف معنی داری را بین گروه های مختلف (از نظر جنسیت و نیز بین کلیه های سمت راست و چپ) نشان ندادند.  از نتایج به دست می توان به عنوان شاخص های طبیعی، در تشخیص بیماری های مرتبط در گربه ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، داپلر، عروق کلیوی، آئورت شکمی، گربه
  • نسرین موسوی تاشار، مریم کریمی دهکردی*، محمدرضا ناظم صفحات 111-120

    یکی از ناهنجاری های متابولیکی که در اثر اختلال در متابولیسم انرژی در اوایل دوره ی شیردهی به وجود می آید، بیماری کتوز است. جمعیت مورد مطالعه، 45 راس گاو شیری پر تولید نژاد هلشتاین بین 3 تا 5 شکم زایش از مزارع پرورش گاوهای شیری در توابع استان اصفهان می باشد. نمونه خون هر گاو 21-7 روز بعد از زایمان اخذ و نمونه های سرمی تهیه گردید. اندازه گیری بتاهیدروکسی بوتیرات (hydroxybutyrate; BHBA -β) توسط کیت رندوکس، فعالیت سوپراکسید دسموتاز به روش nitroblue tetrazolium (NBT) و فعالیت کاتالاز سرم به کمک شیوه ی پیشنهادی Goth (1991) انجام شد. پس از انجام تست کلین و تایید سلامت دستگاه تناسلی به روش اولترا سونوگرافی، برنامه ی همزمانی تخمک گذاری برای همه ی گاوها اجرا شد.  در 45 تا 50 روز بعد از زایمان، اولین تلقیح انجام و در همین زمان با استفاده از دستگاه سونوگرافی تونیسیته رحم و وضعیت تخمدان ها از نظر قطر فولیکولی ارزیابی گردید. همچنین حضور یا عدم حضور علایم فحلی هم در تمامی گاوها ثبت شد. در 32 روز پس از تلقیح نیز وضعیت آبستنی گاوها توسط دستگاه اولترا سونوگرافی تشخیص و ثبت گردید. نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که غلظت سوپراکسید دسموتاز (04/0 =P) و کاتالاز (08/0 =P) در گاوهای شیری مبتلا به کتوز تحت بالینی نسبت به گاوهای سالم کاهش داشته است، همچنین میزان BHBA در گاوهای آبستن با اولین تلقیح به طور معنی داری کمتر از گاوهای غیر آبستن بود. به طور کلی می توان چنین نتیجه گرفت که شاخص های استرس اکسیداتیو می تواند به عنوان بیومارکرهای امیدوار کننده ای برای پیشگویی کتوز تحت بالینی در گاوهای شیری در دوره ی پس از زایمان باشد.

    کلیدواژگان: کتوز، گاو شیری، آنتی اکسیدان، استرس اکسیداتیو
  • سید صدرالدین موسوی نسب، سید محمدمهدی کیایی*، محمدحسن بزرکمهری فرد، صادق رهبری، سعید چرخکار صفحات 121-131

    کوکسیدیوز مهم ترین بیماری انگلی روده ای طیور است.  به دلیل مقاومت این انگل در برابر ترکیبات ضدکوکسیدی شیمیایی و وجود باقی مانده های دارویی در گوشت و تخم مرغ، یافتن ترکیبات ضدکوکسیدیایی جدید ضروری است.  عصاره های گیاهی، جایگزین های بی خطری هستند زیرا باعث مقاومت دارویی و باقی مانده در گوشت و تخم مرغ نمی شوند.  این مطالعه به مقایسه ی تاثیرات دو عصاره ی گیاهی مرزنجوش و درمنه به تنهایی و ترکیب آن ها با داروی ضدکوکسیدیوز سالینومایسین بر روی شاخص های عملکردی طیور گوشتی در طی چالش کوکسیدیوزی پرداخته است.  تعداد 216 قطعه جوجه ی گوشتی یک روزه راس 308 به صورت کاملا تصادفی به شش گروه تقسیم شدند.  دو نوع عصاره ی گیاهی و سالینومایسین به همراه گروه های کنترل مثبت و منفی مورد آزمایش قرار گرفتند.  تمام گروه ها به جز کنترل منفی، در سن 21 روزگی با مخلوطی از ااسیست های اسپوروله شده ایمریا از راه خوراکی آلوده شدند.  افزایش وزن بدن، مصرف خوراک، ضریب تبدیل و تلفات به طور هفتگی اندازه گیری شدند.  میزان دفع ااسیست ها و درجه بندی ضایعات روده ای، تا سه هفته پس از آلوده سازی به صورت هفتگی بررسی شد.  شاخص های تولید پرندگان آلوده شده با ایمریا در مقایسه با پرندگان غیرآلوده، کاهش یافت.  بهترین نتایج برای گروه درمان شده با ترکیب دو عصاره و گروه سالینومایسین بود که از نظر وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل نتایج بهتری داشتند و به طور معنی داری بهتر از کنترل مثبت بودند.  دفع ااسیست ها در هر گرم از مدفوع در گروه های درمان شده با عصاره های گیاهی به طور بارزی در مقایسه با گروه کنترل مثبت کاهش یافته بود.  به نظر می رسد برای دستیابی به نتایج مطلوب تر در کنترل و پیشگیری از کوکسیدیوز، عملکرد تولیدی بالاتر و بهبود ضایعات روده ای در جوجه های گوشتی، استفاده از ترکیب عصاره های اوریگانوم وولگار و آرتیمیزیا سیبری سودمندتر از مصرف هر یک از آن ها به تنهایی است.  در نهایت، مطالعات بیشتری با ترکیب این عصاره های گیاهی با دزهای متفاوت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مرزنجوش، درمنه، سالینومایسین، کوکسیدیوز، جوجه گوشتی
  • فریدون حسنی*، رحیم پیغان، طاهره عبیاوی، داریوش غریبی، تکاور محمدیان صفحات 132-140

    لاکتوکوکوس گارویه باکتری گرم مثبت، بی هوازی اختیاری، اکسیداز و کاتالاز منفی، متعلق به باکتری های گروه اسید لاکتیک است.  این باکتری عامل لاکتوکوکوزیس، یک بیماری فوق حاد با سپتی سمی هموراژیک در ماهیان قزل آلای رنگین کمان است و باعث خسارت های اقتصادی فراوانی به صنعت آبزی پروری می گردد.  در این مطالعه از تعداد 10 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان مشکوک به لاکتوکوکوزیس از یکی از مزارع استان خوزستان واقع در مسجدسلیمان نمونه برداری و از کلیه قدامی و مغز آن ها کشت باکتریایی انجام گردید.  با استفاده از تست های بیوشیمیایی و روش مولکولی (با پرایمرهای اختصاصی ژن16S rRNA) ایزوله های به دست آمده مورد بررسی بیش تر قرار گرفتند.  همچنین نمونه گیری از اندام های مختلف انجام و برای بررسی هیستوپاتولوژی در فرمالین 10 درصد قرار داده شد.  جهت بررسی ضایعات، از بافت ها مقاطع 5 میکرون تهیه و با روش هماتوکسیلین-ایوزین رنگ آمیزی و بررسی گردیدند.  نتایج کشت، تست های بیوشیمیایی و PCR موید وجود بیماری لاکتوکوکوزیس در مزرعه مورد بررسی بود.  در بررسی ماکروسکوپی ضایعاتی در کبد، کلیه ها و روده ی ماهیان مبتلا مشاهده گردید.  کبد رنگ پریده و کلیه ها نسبتا متورم بودند.  عوارض و ضایعات دیگر از جمله آب آوردگی شکم در ماهیان مبتلا مشاهده نگردید.  در بررسی هیستوپاتولوژیک کبد، دژنرسانس خفیف و نکروز کانونی سلول های کبدی مشهود بود.  در کلیه ها دژنره سانس لوله های کلیوی به همراه افزایش مراکز ملانوماکروفاژ و در مواردی ادم خفیف گلومرول ها مشاهده گردید.  در روده ها التهاب و تجمع سلول های التهابی در مخاط مشاهده گردید.  با توجه به تایید حضور لاکتوکوکوزیس لازم است اقدامات مناسب در خصوص پیشگیری از بیماری (خصوصا واکسیناسیون) انجام گردد.

    کلیدواژگان: لاکتوکوکوس گارویه، قزل آلای رنگین کمان، تست های بیوشیمیایی، PCR، هیستوپاتولوژی
|
  • Sara Basiri *, Keramat Asasi, Hamidreza Hashemitabar, Saeed Khaledian, Seyed Shahram Shekarforoush Pages 5-15

    This study was performed to compare the sensitivity of seven plate methods and commercial kits for the detection of antibiotics in vitro and in poultry carcasses. In the first step, different concentrations of five commonly used antibiotics in poultry breeding were prepared and the sensitivity of both methods in antibiotic residue detection was evaluated. Subsequently, 20 days old broilers were divided into 5 groups. After an adaptation period and feeding non-antibiotic diet, groups were treated with therapeutic doses of Oxytetracycline, Enrofloxacin, Florfenicol, and Fosfomycin through drinking water. One group was considered as a control. At antibiotic discontinuation day (day 0) and days 1, 2, 3, 4, 5, and 6 thereafter, 3 chicks from each group were slaughtered and thigh muscle, liver and kidney were sampled and residual antibiotics were evaluated by both methods. The results showed that sensitivity of commercial kits was higher in in-vitro condition than that of poultry carcass. In the seven plate method, the residuals were more detectable in the liver and kidney. The commercial kit was able to detect antibiotics only up to 24 hours, after which almost all specimens were negative. The seven plate method was positive for most of the specimens up to three days after discontinuation.  This study showed that the efficacy of the seven-plate method was more than commercial kits, and in order to increase the efficiency of detection methods, it is recommended to perform it on the liver and kidney of four carcasses from each herd (total of 8 samples). If at least four samples are positive, the herd is considered as infected and the HPLC method is used to confirm the specimens.

    Keywords: Seven plate, Commercial kit, Antibiotic residue, broilers
  • Ebtesam Boazar, Somayyeh Salari *, Naeem Erfanmi Majd, Seyed Kazem Moosavi Fakhr Pages 16-29

    This experiment was conducted to determine the effect of feed form and various sources of fiber on small intestine histology of broiler chickens in completely randomized design with factorial arrangement 2×5 with 10 treatments and 4 replicates for 42 days. Treatments consisted of different sources of fiber (3% sunflower hull (SFH), 3% wheat bran (WB), 3% sugar beet pulp (SBP) and 0.5% Arbocel) with control diet and 2 feed forms (mash vs. pellet).  The results showed that SBP in mash form increased villus height of duodenum and jejunum. In the duodenum, SBP and in the jejunum, SFH increased villus height. Duodenal villus height increased significantly in birds fed with mash form compared to the birds fed with pellet form of diet. SFH increased the villus diameter, epithelial thickness, and mscle thickness. In the jejunum, control treatment in pellet increased the villus diameter and epithelial thickness and in the duodenum SFH, SBP and Arbocel in mash form decreased crypt depth. WB in pellet form significantly increased the villus height-to-crypt depth ratio in the duodenum.  According to the results of this experiment, it can be concluded that the use of fiber sources in mash form in compare to the pellet form, improved histlogical parameters of small intestine in broiler chickens.

    Keywords: Feed form, Fiber, histology, broiler chickens
  • Mohammad-Mehdi Jaridehdar, Vahid Noaman *, Yaser Pirali, Hamid-Reza Azizi Pages 30-40

    This study aimed to determie the variety of Babesia species among cattle of shahreza city in the south part of Isfahan Province. A total of 253 blood samples were collected via the jugular vein from healthy cattle, randomly. The extracted DNA from blood cells was amplified by Babesia-all primers, which amplify an approximately 400bp DNA fragment from the region of the 18S rRNA gene from various members of the genus Babesia. All cattle positive samples were further analysed for the presence of B. bigemina and B. bovis by specific semi-nested PCR. B. bigemina and B. bovis were identified by specific semi-nested PCR in 0% and 65.2% of cattle blood samples, respectively. Chi-square tests were used to compare molecular prevalence values relative to Season, Farm, Type, Hygiene, Vectors, Use a disposable needle, Age, and Milk Yield. Among these factors, seasons and vectors were found to have significantly different in the prevalence. The significant major risk factors of B. bovis in cattle were identified as season, hygiene, and vectors by the univariate analysis. Moreover, multivariable logistic regression analysis revealed a statistically significant association of the prevalence of B. bovis with the season. The examination of 50 microscopic fields showed 59.39% sensitivity and 100% specificity compared to molecular examination. The Kappa coefficient between molecular and microscopy (50 fields) techniques indicated a moderate level of agreement (Kappa= 0.504). This study is the first molecular detection of Babesia species from cattle in the south of Isfahan Province, Iran. Further researches are needed to determine the vectors, vector-host interactions and genotypic variants that may affect the presence and distribution of Babesia species in Iran.

    Keywords: Iran, Isfahan Province, Babesia species, Cattle, Molecular Detection
  • Mahsa Jafarian Dehnavi, Seyed Javad Ahmadpanahi *, Shahram Jamshidi, Yasmin Vali, Sarang Soroori Pages 41-53
    Periodontitis is an inflammatory disease that can lead to tooth loss. Mast cells are inflammatory cells that can contribute to the occurrence of periodontal disease. Other studies had different and contradictory results of mast cells and their relationship with periodontitis. In this study, the number of mast cells in cats with periodontitis, as well as their relationship with the severity of inflammation and clinical attachment loss were investigated. This study was conducted on 75 adults DSH cats of both male and female in five groups, and each group consisted of 15 cats. Four groups were considered according to four stages of periodontitis and one group as control (healthy). Biopsy specimens were prepared from the gums, were processed by standard histological methods, and were stained with Toluidine blue and Hematoxylin and Eosin. There was a significant difference in the number of mast cells among the studied groups. The number of these cells was increased with disease progression. It was the lowest in healthy cats (1.07±037) and was highest in the fourth stage of periodontitis (25.21±1.61). The number of mast cells with the severity of inflammation and clinical attachment loss had a direct and significant relationship. The severity of inflammation and bone lysis had a significant difference in the third and fourth grades of the disease. The direct and significant relationship between the number of mast cells and the severity of inflammation and the various stages of periodontitis revealed that these cells play an important role in the pathogenesis of periodontal disease.
    Keywords: mast cells, Periodontitis, Gingivitis, Periodontal ligament, Cat
  • Komeil Ramezani, Mohammad Reza Youssefi *, Mohadeseh Abouhosseini Tabari Pages 54-60

    Trichomoniasis is a common disease in local chickens and pigeons whose causative agent is Trichomonas gallinae protozoan. Metronidazole is the drug of choice in trichomoniasis treatment, but several cases of resistance to this drug have been reported. Considering antibacterial and antifungal effects of cinnamaldehyde as the main component of cinnamon, the present study investigated its effect on Trichomonas gallinae protozoan in vitro conditions. After isolation of parasite from buccal cavity of infected pigeons and culturing in Diamond medium, samples were kept at 37ºC to reach logarithmic growth phase.  For evaluation of toxic effect of cinnamaldehyde on this protozoa, 96 well microplates were used. To each well 100 µL of culture medium containing at least 1×104 parasites was added. Then amounts of cinnamaldehyde and metronidazole to reach final concentrations of 25, 50, and 100 µg/mL were added. Treatments were done with 10 replicates, and after 24 h mortality rate of parasites were evaluated by direct observation under light microscope and counting by haemocytometer slide.  Results showed that mortality rate of cinnamaldehyde at 100 µg/mL was 100% which did not differ significantly in comparison to metronidazole. In addition, in growth inhibition rate at 50 and 100 µg/mL of cinnamaldehyde and metronidazole, significant difference was not observed. This study demonstrated promising effects of cinnamaldehyde on T. gallinae protozoa. By further research and study on effective components of cinnamon, they can be used for making novel antitrichomonal drugs.

    Keywords: Cinnamaldehyde, Trichomonas galline, Cinnamon, Pigeon, green drugs
  • Keyvanabdolahi Abdollahi, Ali Hashemi *, Mokhtar Ghaffari, Ronak Salehi Pages 61-71

    The bone morphogenetic protein receptor gene (BMPR1B) is one of the major affect genes that plays an important role in increasing the rate of ovulation in sheep. In this study, Blood samples were collected from 100 sheep of Sanjabi in Mehregan breeding station in Kermanshah province, 60 sheep Ghezel and 40 Makui  breeding station of Urmia University. DNA was extracted, using extraction kit of Sinnagen co. After DNA extraction specific primers used for amplification of 190 bp fragment of Exon 6 BMPR1B gene. Then single strand conformation polymorphism (SSCP) of PCR products was performed and genotypic patterns were obtained using acrylamid gel and silver staining. . The results showed that the strips appearing on the acrylamide gel in two Sanjabi and Ghezel breeds were polymorphic and in the Makavi breed in a shape. Three different banding patterns in samples 1, 2 and 3 for Sanjabi breed  49.27% ,36.23% and 14.49% respectively, Three different band pattern The frequency were 1, 2 and 3  for Ghezel breed 55.55% ,33.33%. and 11.11% respectively, The association of observed patterns on the multiplicity trait was significant in Sanjabi  and  Ghezel breed (P <0.05).The results showed that this polymorphism in Sanjabi and Ghezel sheep could be used as a marker for twin traits.

    Keywords: Twin traits, BMPR1B gene, Sheep, PCR- SSCP
  • Farnosh Fakhari, Siavash Maktabi *, Ali Fazlara, Neda Bavarsad, Mehdi Pourmehdibrojeni Pages 71-86

    Natural preservatives are widely used in the food industry, today. In this study, the essential oil of Chavir plant (Ferulago angulate) was formulated as a water-dispersible nano-emulsion (diameter = 42 nm) using high pressure ultrasonic method. Analysis of essential oil composition showed that monoterpene hydrocarbons and oxygen monoterpenes comprised the main compounds of essential oil. The antimicrobial activity of essential oil and Nano-emulsion oil was evaluated with determination of the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum biocidal concentration (MBC) as well as the disc diffusion agar methods on four pathogenic bacterial strains and two important fungi that cause foodborne illness. In addition, antioxidant activity was measured using DPPH free radical scavenging method and ABTS+ radical cation. The results showed that the antimicrobial activity of the essential oil increases when it is converted to Nano-emulsion due to easier access of Nano-emulsion to the bacterial cell membrane. In general, gram-positive bacteria displayed more susceptibility to the Nano-emulsion than gram-negative bacteria. Listeria monocytogenes was the most susceptible bacteria to the antibacterial activity of essential oils and Nano-emulsion. In addition, essential oils and Nano-emulsion had significant effects on inhibiting the growth of Aspergillus niger and Candida albicans. Although the antioxidant activities of essential oils and Nano-emulsion were significantly lower than the standard group (BHT), the antioxidant activity of Nano-emulsion was higher than in free essential oils using both methods. The results of this study showed that by converting essential oil to the Nano-emulsion of Chavir essential oil, its antimicrobial and antioxidant properties can be increased.

    Keywords: Antimicrobial activity, Antioxidant, Chavir, Ferulago angulata, Nano-emulsion
  • Hassan Morovvati *, Fereshte Morshedi, Hojat Anbara, Melika Sabeghi Pages 87-102

    Sertraline is one of the antidepressants that little information about the side effects of this medication on the adrenal glands is available. The present study was conducted in order to evaluate the protective effects of vitamin E against sertraline-induced injuries on serum and tissue structure of adrenal glands in mice. 40 adult male mice were randomly divided into eight groups, each five. Four groups of mice received vitamin E at the dose of 100 IU/kg body weight orally for 42 days. Three groups of these, following the vitamin E administration, received sertraline at 5, 10 and 20 mg/kg body weight, respectively. The remaining three groups, received sertraline at 5, 10 and 20 mg/kg body weight. And one group was considered as the control. 24 hours after the last treatment, blood samples were collected to measure MDA and TAC levels from the heart. The adrenal glands were removed from the abdominal cavity and histological and histomorphometric changes were examined by light microscope and digital camera. Specific staining methods including toluidine blue for identifying mast cells, periodic acid-Schif to determine carbohydrates and masson's trichrome for determining fibrosis in adrenal tissue were performed. Sertraline at 20 mg/kg, significantly decreased in TAC level and significantly increased the sponge cell diameter, MDA level and thickness of fasciculata and reticularis zones compared to the control group. Although, no significant changes in the thickness of capsule and glomerulosa zone were observed. Specific staining showed that sertraline induced an increase in the fibrosis tissue, but did not change significantly the amount of carbohydrates between the groups. The administration of vitamin E markedly improved the changes observed in these parameters. It could be deduced that Vitamin E reduces the toxicity of sertraline in mice adrenal glands by improving tissue and serum indices.

    Keywords: Vitamin E, Sertraline, histopathology, Adrenal gland, Mice
  • Abdolvahed Moarabi *, Mohammad Ghasem Hanafi, Bahman Mosallanejad, Paria Alimardani Pages 103-110

    Doppler ultrasonography is an important method in diagnosis of renal diseases. Obtained resalts about vascular anatomy and hemodynamic are helpful in diagnosis of many abnormalities. Renal diseases are common in old cats. Decreased renal blood flow may be the first sign of dysfunction and can be evaluated by doppler ultrasound. The purpose of the present study was to detect the normal images of color doppler and measurement of blood flow velocity parameters of renal arteries, interlobar arteries and abdominal aorta in adult cats. Therefore, twenty clinical healthy cats (10 male and 10 female) were selected of DSH (Domestic Short Hair), with an age mean of 18 months and a weight mean of 2.7 kg. In the present survey, indices of vascular (abdominal aorta and renal arteries) included PSV, EDV, RI, PI, MV, VF and pulsed Doppler spectral were measured. The mean of PSV and EDV of the abdominal aorta artery in the studied cats were 72.77 and 14 Cm/second respectively. The mean of RI, PI, MV and VF of abdominal aorta were 0.91, 2.7, 32.78 and 3.4 respectively. The values of PSV, EDV, and RI were 12.25, 33.85 and 0.72 in the artery of right kidney and 11.80, 33.83 and 0.73 in the artery of left kidney. The values of PSV, EDV, and RI were 9.72, 22.26 and 0.58 in the interlobar arteries in the right kidney and 9.26, 22.12 and 0.59 in the left renal interlobar vasculatures. There were no significant difference between different groups (due to gender and right and left kidneys). The obtained results can be used as a natural indicator in the diagnosis of related diseases in cats.

    Keywords: Ultrasonography, Doppler, Renal artery, Abdominal aorta, Cat
  • Nasrin Mousavi Tashar, Maryam Karimi Dehkordi *, Mohamadreza Nazem Pages 111-120

    Today, the most important factor in the occurrence of metabolic and reproductive diseases in dairy cattle is the disturbance of natural process in the body’s cellular-molecular events that occurs after increasing of oxidants and the formation of oxidative stress. Ketosis is one of the most important metabolic abnormalities caused by disruption of energy metabolism early in lactation. This study was carried out on 45 Holstein dairy cows (between 3 and 5) and high-yielding dairy farms of Isfahan province. Blood samples of each cow were taken 21-27 days after Parturition and serum samples were obtained. BHBA, catalase and superoxide dismutase, were measured. Ovulation synchronization protocol was performed for all cows after the Clean Test and confirmation of genital health by B-mode ultrasound. The first Artificial Insemination was performed at 45-50 days postpartum and at the same time, follicular diameter, ovarian status, and uterine tonicity were assessed by using rectal ultrasonography. Also, the presence or absence of estrus was recorded in all cows. At 32 days after artificial insemination, the cows were pregnancy diagnosed by rectal ultrasound. The results of the present study showed that the concentration of superoxide dismutase (P=0.04) and catalase (P=0.08) decreased in subclinical ketosis dairy cows compared to healthy cows, Also, BHBA concentration was lower significantly in pregnant cows than nonpregnant (P = 0.008). Finally, the results of this study confirm that oxidative stress biomarkers can be promising biomarkers for the prediction of subclinical ketosis in postpartum dairy cows.

    Keywords: Ketosis, dairy cow, Antioxidant, oxidative stress
  • Seyed Sadraddin Mousavinasab, Seyed Mohammad Mahdi Kiaei *, Mohammad Hasan Bozorgmehrifard, Sadegh Rahbari, Saeed Charkhkar Pages 121-131

    Coccidiosis is the most important intestinal parasitic disease of poultry. The safe alternative of anticoccidial drugs are herbal extracts, because they don’t results drug resistance and residues in meat and eggs. The present study compared the effects of two herbal extracts, Origanum vulgare and Artemisia sieberi, as well as their combination with the salinomycin sodium anticoccidial drug on the broilers’ performance parameters during the coccidiosis challenge. A total of two hundred and sixteen, one-day-old Ross 308 broilers were randomly divided into six groups. Two types of herbal extracts and an ionophore anticoccidial drug were investigated with positive and negative control groups. The birds in of groups, except negative control group, were inoculated with a mixture of Eimeria sporulated oocysts at 21 days of age. Body weight gain, feed intake, feed conversion ratio, and mortality rates were assessed weekly. The rate of oocyst per gram and the lesion scoring were assessed weekly up to three weeks after challenge. Growth parameters of the birds that were challenged with Eimeria were reduced when compared to the uninfected birds. The best results were obtained in the groups that were treated with salinomycin sodium and a mixture of two herbal extracts, which had better results in terms of body weight, food intake and feed conversion ratio, which was significantly better than the positive control group. The OPG in groups treated with herbal extracts had significantly reduced compared to the positive control group. It seems that using a combination of Origanum vulgare and Artemisia sieberi extracts is more efficient than using any of them alone for achieving better results in controlling and preventing coccidiosis, having more productive function and preventing intestinal lesions in broiler chickens. Finally, further studies are recommended with the combination of these herbal extracts with different dosages.

    Keywords: Origanum vulgare, Artemisia siberi, salinomycin, Coccidiosis, broiler
  • Fredun Hassani *, Rahim Peyghan, Tahere Abyavi, Dariush Gharibi, Takavar Mohammadian Pages 132-140

    Lactococcus garviea is a gram positive, facultative anaerobic, oxidase and catalase negative that belong to the lactic acid group bacteria. This bacterium is the cause of Lactococcosis, an acute disease with hemorrhagic septicemia in rainbow trout and causes a lot of economic damage to the aquaculture industry. In this study, 10 diseased rainbow trout were bacteriologically sampled from head kidney and brain in one of fish farms of Khuzestan province, Located in Masjed Soleyman. The obtained isolates were further evaluated by biochemical tests and molecular method (with 16S rRNA specific primers). Samples were also taken from different organs and fixed in formalin 10% for pathological examination. To investigate the lesions, sections were prepared from 5 μm and stained with Hematoxylin-Eosin. The results of bacterial culture, biochemical tests and PCR confirmed the presence of Lactococcosis in the studied farms. Macroscopic examination revealed lesions in the liver, kidneys and intestine of affected fish. The liver was pale and the kidneys were relatively swollen. No other complications or lesions, including abdominal discharge, were observed in affected fish. In histopathologic examination of liver, degeneration, and focal necrosis were seen. In kidneys, tubules degeneration and melanomacrophage cells accumulation were seen. In intestines, moderate inflammation and inflammatory cells aggregation was seen. According to the confirmation of the presence of lactococcosis, it is necessary to take measures to prevent lactococcosis (especially vaccination).

    Keywords: Lactococcus garvieae, rainbow trout, Biochemical tests, PCR, histopathology