فهرست مطالب
مجله تولیدات دامی
سال بیست و چهارم شماره 1 (بهار 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/02/06
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-11
هدف از پژوهش حاضر، بررسی عملکرد هیبریدهای حاصل از تلاقی شش لاین کرم ابریشم ژاپنی IRA1، IRA3، IRA5، IRA7، IRA9 و IRA11 با شش لاین کرم ابریشم چینی IRA2، IRA4، IRA6، IRA8، IRA10 و IRA12 بود. هیبریدهای جدید حاصل از تلاقی لاین های مذکور به همراه هیبریدهای تجاری موجود (به عنوان شاهد) برای شش صفت وزن پیله، وزن قشر پیله، درصد قشر پیله، وزن پیله های خوب، درصد شفیرگی و درصد شفیرگی پیله های خوب در بهار 1399 پرورش یافته و عملکرد آن ها ثبت شد. هیبریدهای IRA7×IRA6 و IRA7×IRA12 برای صفات تولیدی وزن پیله و وزن قشر پیله عملکرد بالاتری نسبت به هیبریدهای تجاری داشتند (01/0P<)، اما هنگامی که صفات تولیدی همراه با صفات ماندگاری (درصد شفیرگی و درصد شفیرگی پیله های خوب) در شاخص ارزیابی لحاظ شدند جزو هیبریدهای منتخب قرار نگرفتند. وزن قشر پیله و درصد قشرپیله در هیبرید تجاری 32×31 بیش تر از سایر هیبریدها (جدید و تجاری) بود (01/0P<). میانگین های صفات درصد شفیرگی و درصد شفیرگی پیله های خوب تفاوت معنی دار بین هیبریدها داشتند (01/0P<)، و ترکیبات IRA5×IRA12، IRA1×IRA10 و IRA11×IRA6 کم ترین میانگین را برای هر دو صفت نسبت به سایر هیبریدها از خود نشان دادند (01/0P<). نتایج حاصل نشان داد که هفت هیبرید IRA9×IRA2، IRA11×IRA2، IRA3×IRA6، IRA3×IRA2، IRA7×IRA4، IRA7×IRA10، IRA7×IRA8 از میزان حداقل تعیین شده برای هر شش صفت بیش تر بودند.لذا می توان از آن ها در خط تولید تجاری جهت تامین تخم نوغان موردنیاز کشور استفاده نمود.
کلیدواژگان: آمیخته گری، صفات تولیدی، صفات ماندگاری، کرم ابریشم ایرانی، هیبرید برتر -
واکاوی ژنتیکی و فنوتیپی دوشکلی جنسی در پاسخ ایمنی همورال در سویه های وحشی و خالدار ایتالیایی بلدرچینصفحات 13-21
هدف از این پژوهش، بررسی پاسخ ایمنی همورال علیه گلبول قرمز گوسفند (SRBC) و ویروس بیماری نیوکاسل (NDV) در دو جنس نر و ماده از دو سویه وحشی و خالدار ایتالیایی بلدرچین بود. برای مقایسه فنوتیپی دو جنس از مدل واکاوی یک طرفه و برای واکاوی ژنتیکی یک مدل دام ساده با فرض وجود تفاوت مولفه های واریانس بین دو جنس از بسته نرم افزاری MCMCglmm نرم افزار R استفاده شد. مقایسه فنوتیپی در دو جنس نر و ماده در هیچ یک از سویه ها تفاوت معنی داری نشان نداد. در هر دو سویه، وراثت پذیری پاسخ های ایمنی همورال در نرها بالاتر از ماده ها برآورد شد. در سویه وحشی برآورد وراثت پذیری IgT در نرها (187/0) و IgY در ماده ها (177/0) بالاتر از سایر پاسخ های علیه SRBC بود. بالاترین وراثت پذیری مربوط به پاسخ ایمنی علیه NDV بود، به طوری که در جنس نر و ماده سویه وحشی به ترتیب 214/0 و 268/0 برآورد شد. براساس نتایج حاصل، انتخاب ژنتیکی برای پاسخ سیستم ایمنی علیه نیوکاسل موجب بهبود عملکرد سیستم ایمنی می شود. با توجه به برآورد بالاتر وراثت پذیری پاسخ های ایمنی در نرها، انتخاب ژنتیکی این صفات به ویژه علیه NDV در نرها موجب پیشرفت ژنتیکی بیش تری می شود.
کلیدواژگان: آنتی ژن، پارامتر ژنتیکی، پاسخ ایمنی، نیوکاسل، وراثت پذیری -
صفحات 23-33
به منظور بررسی اثر متقابل فصل و اندازه ذرات علوفه جیره بر تولید و ترکیبات شیر گاوهای شیرده پرتولید، از تعداد 100 راس گاو هلشتاین اوایل دوره در دو فصل بهار و تابستان (هر فصل از 50 راس) در قالب دو تیمار حاوی علوفه یونجه با اندازه ذرات درشت (میانگین هندسی 7/7 میلی متر) و تیمار حاوی علوفه یونجه با اندازه ذرات ریز (با میانگین هندسی 2/4 میلی متر) استفاده شد. مقدار ماده خشک مصرفی گاوها به صورت گروهی و هم چنین تولید شیر گاوها به صورت انفرادی ثبت شد. نتایج نشان داد که میزان تولید شیر، درصد پروتیین، لاکتوز و کل مواد جامد شیر در فصل بهار در مقایسه با فصل تابستان بیش تر بود (01/0 <P). تولید شیر خام و نیز درصد لاکتوز شیر گاوهای تغذیه شده با جیره حاوی علوفه ریز در مقایسه با جیره حاوی علوفه درشت، تمایل به افزایش داشت (01/0 <P). مقدار مصرف ماده خشک از جیره حاوی علوفه با اندازه ذرات درشت در مدت زمان صفر الی دو ساعت پس از خوراک دهی صبح در فصل تابستان بیش تر از فصل زمستان بود (01/0 <P). به طور کلی گاوهایی که با خوراک حاوی علوفه با اندازه ذرات ریز تغذیه می شوند الگوی مصرف خوراک یکنواخت تری در طول فصول بهار و تابستان دارند.
کلیدواژگان: اندازه ذرات علوفه، تنش حرارتی، شیر، گاوهای هلشتاین، اوایل شیردهی -
صفحات 35-45
اثر مخمر ساکرومایسس سرویسیه بر عملکرد رشد، شاخص سلامتی، گوارش پذیری مواد مغذی، متابولیت های سرم و رفتار مصرف خوراک گوساله های شیرخوار با استفاده از 18 راس گوساله نر شیرخوار نژاد سیمنتال با سن حدودا 20 روز و وزن بدن اولیه 4/2±47 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و شش تکرار بررسی شد. تیمارها شامل 1- گروه شاهد (بدون مخمر)، 2- تیمار حاوی 5/2 گرم مخمر ساکرومایسس سرویسیه در روز و 3- تیمار حاوی پنج گرم مخمر ساکرومایسس سرویسیه در روز بود. طول دوره آزمایشی 60 روز که شامل هفت روز دوره عادت پذیری بود. مصرف ماده خشک و افزایش وزن روزانه اندازه گیری و ضریب تبدیل خوراک محاسبه شد. گوارش پذیری مواد مغذی و متابولیت های خون اندازه گیری شد. گوساله هایی که پنج گرم مخمر در روزدریافت کردند افزایش وزن بالاتر و ضریب تبدیل بهتری داشتند (05/0<P). میزان غلظت گلوکز، کلسترول، تری گلیسیرید و نیتروژن اوره ای خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. قابلیت هضم ماده خشک در گوساله هایی که پنج گرم مخمر مصرف کردند، بالاتر از گروه شاهد بود (05/0<P). با توجه به نتایج این پژوهش، استفاده از مخمر باعث بهبود افزایش وزن روزانه و بهبود ضریب تبدیل خوراک و نیز افزایش معنی دار قابلیت هضم ماده خشک می شود، بنابراین می توان از مخمر ساکرومایسس سرویسیه در جیره های گوساله های شیرخوار در سطح پنج گرم در روز استفاده نمود.
کلیدواژگان: عملکرد، قابلیت هضم، گوساله شیرخوار، متابولیت های خون، مخمر ساکرومایسس سرویسیه -
صفحات 47-58
اثر سطوح مختلف پرو بیوتیک بتاپلاس بر عملکرد رشد و ریخت شناسی بافتی ژژنوم بلدرچین ژاپنی با استفاده از تعداد 288 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی، با شش تیمار چهار تکرار و 12 پرنده در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی از سن یک تا 42 روزگی بررسی شد. تیمارها شامل گروه شاهد (بدون افزودنی)؛ سه جیره حاوی سطوح 5/0، یک و 5/1 گرم در کیلوگرم جیره پروبیوتیک بتاپلاس؛ جیره با کمبود پروتیین و جیره با کمبود پروتیین و حاوی یک گرم در کیلوگرم بتاپلاس بود. مصرف خوراک، وزن بدن و افزایش وزن بدن به صورت هفتگی اندازه گیری و ضریب تبدیل محاسبه شد. در 42 روزگی دو پرنده از هر تکرار به طور تصادفی انتخاب، کشتار و صفات مربوط به تفکیک لاشه مورد سنجش قرار گرفت. به منظور بررسی صفات ریخت سنجی بافت روده، از ژژنوم نمونه برداری شد. استفاده از پروبیوتیک بتاپلاس در میزان یک گرم در کیلوگرم جیره، مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل و برخی ریخت سنجی ژژنوم را بهبود داد (05/0>P). در پرندگانی که با جیره حاوی سطح 5/1 گرم بر کیلوگرم پروبیوتیک بتاپلاس تغذیه شدند ضخامت پرز، قطر کریپت و تعداد سلول های جامی کاهش یافت (05/0>P). براساس نتایج حاصل، استفاده از بتاپلاس در جیره در سطح یک میلی گرم بر کیلوگرم، فراسنجه های عملکرد رشد و بافتی ژژنوم را در بلدرچین ژاپنی بهبود می بخشد.
کلیدواژگان: بافت روده، بلدرچین، پروبیوتیک، عملکرد، لاشه -
صفحات 59-65
این پژوهش به منظور بررسی ارتباط بین قابلیت هضم ماده معدنی منیزیم با وزن بدن، مصرف خوراک و آنزیم فیتاز با 120 قطعه جوجه گوشتی نر لاین B آرین پرورش یافته به صورت انفرادی انجام شد. به پرند گان دو جیره استاندارد و جیره مکمل شده با یک گرم آنزیم فیتاز (FTU/Kg500) اختصاص داده شد. خوراک مصرفی روزانه، افزایش وزن هفتگی، ضریب تبدیل غذایی در دوره پرورش و قابلیت هضم منیزیم در بازه 28 تا 30 روزگی اندازه گیری شدند. با استفاده از مدل گامپرتز، نرخ رشد، وزن اولیه و حداکثر ظرفیت رشد بررسی شد. نرخ رشد و حداکثر ظرفیت رشد در گروه مصرف کننده آنزیم فیتاز بیش تر بود (05/0<P). افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر جیره های مکمل شده آنزیم فیتاز بهبود یافت (05/0<P). قابلیت هضم منیزیم در جیره های آنزیم فیتاز نسبت به جیره های پایه استاندارد بیش تر بود (05/0<P). میزان نرخ رشد مدل سازی شده بر قابلیت هضم منیزیم تاثیرگذار بود، به طوری که قابلیت هضم منیزیم در پرند گان با نرخ رشد بالاتر (ظرفیت رشدی سریع تر)، بیش تر بود (05/0<P). همبستگی بین قابلیت هضم منیزیم و افزایش وزن بدن مثبت بود و با افزایش هضم منیزیم، افزایش وزن بهبود یافت (05/0<P). براساس نتایج حاصل، پرند گان با پتانسیل رشد بالاتر، توانایی بیش تری در هضم منیزیم دارند و این قابلیت هضم در اثر استفاده از آنزیم فیتاز بیش تر می شود. بنابراین می توان در برنامه های اصلاح نژاد جوجه های آرین توجه بیش تری به ارتباط بین استفاده از ماده معدنی منیزیم و پارامتر نرخ رشد نمود.
کلیدواژگان: قابلیت هضم، لاین B آرین، مدل گامپرتز، منیزیم، نرخ رشد -
صفحات 67-80
تاثیر مکمل والین بر عملکرد، ایمنی و شاخص های رفتاری جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی با 420 قطعه جوجه گوشتی سویه راس-308 (مخلوط مساوی نر و ماده) در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار و 14 جوجه در هر تکرار بررسی شد. گروههای آزمایشی عبارت بودند از شاهد مثبت (جیره پایه در دمای توصیه شده سویه راس)؛ شاهد منفی (جیره پایه تحت تنش گرمایی)؛ و گروههای تحت تنش گرمایی و تغذیه شده با جیره پایه مکمل شده با پنج، 10، 15 و 20 درصد والین مازاد بر نیاز سویه راس. تنش گرمایی سبب کاهش وزن بدن، خوراک مصرفی و شاخص کارایی اروپایی، تیتر آنتی بادی علیه ویروس نیوکاسل، درصد لنفوسیت، غلظت پروتیین کل سرمی، فعالیت آلکالین فسفاتاز سرمی و فعالیت لاکتات دهیدروژناز سرمی و افزایش درصد هتروفیل، افزایش نسبت هتروفیل به لنفوسیت، افزایش دمای مقعدی و افزایش زمان لازم برای ایستادن جوجه ها بعد از تست عدم تحرک شد، ولی پنج درصد مکمل والین سبب بهبود افزایش وزن در دوره رشد و کل دوره و افزایش شاخص کارایی اروپایی در کل دوره، مکمل 10 درصد والین منجر به بهبود وزن نسبی ران و سینه، مکمل 15 و 20 درصد والین منجر به افزایش درصد لنفوسیت و کاهش هتروفیل شد (05/0>P). براساس نتایج حاصل، افزودن پنج درصد مکمل والین وزن بدن و ضریب تبدیل جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی را بهبود می دهد و در سطوح بالاتر (15 و 20 درصد) سبب بهبود درصد سلول های ایمنی می شود، اما بر فراسنجه های ایمنی همورال و تست عدم تحرک جوجه های گوشتی تاثیر ندارد.
کلیدواژگان: پاسخ ایمنی، تنش گرمایی، جوجه گوشتی، عملکرد، والین -
صفحات 81-95
اثر سطوح مختلف کلسیم (6/0 و 3/0 درصد)، آنزیم فیتاز (صفر و 1500 واحد) و اسیدسیتریک (صفر و یک درصد) در جیره های حاوی 15/0 درصد فسفر غیرفیتات، بر عملکرد رشد، صفات لاشه و خصوصیات شیمیایی استخوان با استفاده از 882 قطعه جوجه گوشتی نر 10روزه از سن 11 تا 40 روزگی در یک آرایش فاکتوریل 2×2×2 در قالب طرح کاملا تصادفی با نه تیمار (کنترل مثبت و هشت جیره بدون منبع معدنی فسفر) و هفت تکرار بررسی شد. افزودن فیتاز افزایش وزن روزانه و بازده خوراک را افزایش داد، اما اثر فیتاز در جوجه های دریافت کننده جیره حاوی 6/0 درصد کلسیم در 25 تا 40 روزگی آشکارتر بود (01/0>P). با کاهش غلظت کلسیم، افزایش وزن روزانه (24-11روزگی) و بازده خوراک (24-11 و 42-25 روزگی) کاهش یافت. هم چنین استفاده از اسیدسیتریک در جیره های حاوی 3/0 درصد کلسیم تاثیر منفی بر این صفات داشت (01/0>P). افزودن هم زمان فیتاز و اسیدسیتریک به جیره حاوی 6/0 درصد کلسیم در مقایسه با جیره 3/0 درصد بازده خوراک را افزایش داد (01/0>P). افزودن فیتاز به جیره، سبب افزایش درصد خاکستر انگشتان و سدیم استخوان و کاهش غلظت کلسیم و فسفر استخوان شد (01/0>P). با کاهش سطح کلسیم و افزودن فیتاز، فسفر استخوان کاهش یافت (01/0>P). وزن نسبی قلب و پانکراس با افزودن فیتاز به جیره کاهش یافت (05/0>P). با کاهش سطح کلسیم، وزن نسبی کبد و پانکراس افزایش و درصد چربی شکمی و قلب کاهش یافت (05/0>P). براساس نتایج حاصل، افزودن فیتاز و اسیدسیتریک به جیره حاوی 6/0 درصد کلسیم، سبب بهبود عملکرد رشد جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره حاوی فسفر غیرفیتات پایین می شود.
کلیدواژگان: آنزیم فیتاز، اسید سیتریک، اسید فایتیک، فسفر، کلسیم، معدنی شدن استخوان -
صفحات 97-107
به منظور بررسی اثر مدت زمان های مختلف تیمار حرارتی در دوره جوجه کشی بر مقاومت گرمایی، قابلیت جوجه درآوری و بیوشیمی خون جوجه های گوشتی سویه راس (308)، تعداد 608 عدد تخم مرغ نطفه دار در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار استفاده شد. گروه های آزمایشی شامل مدت زمان های مختلف تیمار حرارتی(شاهد (صفر)، شش، 12 و 18 ساعت) بود که در روزهای هفت تا 16 دوره جنینی در دمای 5/39 درجه سلسیوس و رطوبت 65 درصد قرار گرفتند. روز هفتم تخم مرغ های بدون نطفه یا مرده پس از نورسنجی حذف شدند. نتایج نشان داد سطح هورمون های تیروییدی و دمای سطح صورت به عنوان شاخص متابولیسم پایه و مقاومت گرمایی در گروه های 6، 12 و 18 ساعت کاهش یافت (05/0>P). میزان جوجه درآوری در تخم مرغ هایی صفر (شاهد)، شش و 12 ساعت در معرض تیمار حرارتی قرار گرفتند بیش تر از سایر گروه ها بود (05/0>P) و در تیمار 18 ساعت کاهش جوجه درآوری مشاهده شد. مدت زمان جوجه کشی تخم مرغ هایی که در معرض تیمار حرارتی قرار گرفتند بیش تر بود (05/0>P). درحالی که اثر تیمارهای آزمایشی بر وزن، طول و کیفیت جوجه معنی دار نبود. درصد کیسه زرده در همه گروه ها نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (05/0>P). افزایش مدت زمان تیمار باعث افزایش معنی داری نسبت جنس ماده شد (05/0>P). اسید اوریک و پروتیین تام در گروه شش، 12 و 18 ساعت کاهش معنی داری در مقایسه با شاهد داشت (05/0>P). در مجموع بر اساس نتایج این پژوهش تیمار حرارتی شش و 12 ساعت بدون داشتن اثر منفی بر جوجه درآوری، باعث القای مقاومت گرمایی شده است.
کلیدواژگان: تغییرات فیزیولوژیکی، تیمار حرارتی، جوجه گوشتی، سویه راس، مقاومت گرمایی -
صفحات 109-116
این طرح با هدف بررسی تغییرات در برخی از فراسنجه های خونی در 15 راس میش نژاد لری طی آبستنی و مقایسه آن با یک ماه قبل از آبستنی و دوره شیردهی انجام شد. نمونه های خون قبل از جفت گیری طبیعی به عنوان شاهد، پایان هر سه ماه آبستنی و دو هفته بعد از زایش در دوره شیردهی از ورید وداج اخذ شدند و به وسیله دستگاه سل کانتر دامپزشکی، شمارش کامل سلول های خونی هر نمونه ارزیابی شد. رنگ آمیزی گیمسا و شمارش تفریقی لکوسیت ها در گسترش های خونی انجام شد و مقادیر پروتیین تام پلاسما به روش رفرکتومتری ارزیابی شد. تعداد گلبول های قرمز و درصد هماتوکریت ها در دوره شیردهی نسبت به دوره آبستنی کاهش معنی دار داشتند (05/0˂P). میزان حجم متوسط گلبولی در همه دوره ها در یک طیف گزارش شد. کاهش مقادیر متوسط میزان هموگلوبین گلبول های قرمز، غلظت متوسط هموگلوبین در گلبول های قرمز و تعداد پلاکت ها در آبستنی نسبت به پیش از جفت گیری مشاهده شد. تعداد لکوسیت ها و نوتروفیل ها در حوالی زایمان افزایش و بعد از زایمان کاهش یافتند. طی آبستنی تعداد ایوزینوفیل ها به صورت معنی دار افزایش و بعد از زایمان کاهش یافتند (05/0˂P). تعداد مونوسیت ها و لنفوسیت ها در اواخر آبستنی افزایش و در دوره شیرواری کاهش یافتند (05/0˂P). میزان پروتیین تام پلاسما در بازه روزهای 150-100 آبستنی به صورت معنی دار کاهش یافت (05/0˂P). بنابراین با توجه به نتایج حاصل، نظارت بر تغییرات فراسنجه های خونی میش های لری، تنظیم جیره غذایی و اقدامات پیشگیرانه برای ممانعت از اختلالات خونی نظیر کم خونی و ترومبوسیتوپنی الزامی می باشد.
کلیدواژگان: آبستنی، پروتئین تام، فراسنجه های خونی، لکوگرام، میش آبستن، نژاد لری
-
Pages 1-11
The aim of the present study was to investigate the performance of the hybrids obtained by crosses of the six Japanese silkworm lines named IRA1, IRA3, IRA5, IRA7, IRA9, and IRA11 and six Chinese silkworm lines named IRA2, IRA4, IRA6, IRA8, IRA10, and IRA12. The new hybrids derived from these lines along with available commercial hybrids (as control groups) for six traits including cocoon weight, cocoon shell weight, cocoon shell percentage, best cocoon weight, pupation rate and best cocoon pupation rate were measured and recorded in spring 2020. The IRA7×IRA6 and IRA7×IRA12 hybrids had more performance in comparison with commercial hybrids in terms of productive traits including cocoon weight and cocoon shell weight (P < 0.01), but, when productive and viability traits (pupation rate and best cocoon pupation rate) were considered together in an evaluation index, they were not among the selected hybrids. Commercial 31×32 hybrid in terms of cocoon shell weight and cocoon shell percentage had more performance in comparison with the other hybrids (new and commercial) (p<0.01). Hybrids had a significant difference for pupation rate and best cocoon pupation rate (P < 0.01), and the IRA5×RA12, IRA1×IRA10 and IRA11×IRA6 hybrids showed the lowest mean for both traits in comparison to other hybrids (P < 0.01). The results obtained from the present study indicated that seven hybrids including IRA9×IRA2, IRA11×IRA2, IRA3×IRA6, IRA3×IRA2, IRA7×IRA4, IRA7×IRA10 and IRA7×IRA8 were greater than the minimum set for every six traits. Therefore, they can be used to supply the country's required silkworm eggs.
Keywords: Crossbreeding, Iranian silkworm, Productive traits, Superior hybrid, Viability traits -
Pages 13-21
The aim of this research was to investigate the immune system responses against sheep red blood cells (SRBC) and Newcastle disease virus (NDV) in two sexes of both wild and Italian speckled quails. To compare phenotypic differences of two sexes for humoral immune responses a one-way analysis was applied, and a simple animal model using the MCMCglmm package of R software was used for genetic analysis, assuming variance components between the two sexes are different. Phenotypic comparison between males and females did not show a significant difference in any of the strains. In both strains, heritability of humoral immunity in males was higher than females. Results indicated that heritability of IgT in males (0.187), and IgY in females (0.177) were higher than other estimates in wild strain. The highest heritability was related to the NDV, which was estimated to be 0.214 and 0.268 in males and females, respectively. Therefore, genetic selection for IgN can be expected to improve the performance of the birds’ humoral immune system. Likewise, according to the higher estimates of immune responses in males, genetic selection of humoral immune responses for IgN, leads to higher genetic progression.
Keywords: antigen, genetic parameters, heritability, immune response, newcastle -
Pages 23-33
To evaluate the interaction effects of season and dietary forage particle size on milk yield and composition, 100 early lactation Holstein cows in two seasons of spring and summer (each season with 50 heads) in the form of two treatments containing alfalfa forage with large particle size (geometric mean 7.7 mm) and fine particle size (with a geometric mean of 4.2 mm) were used. The amount of dry matter intake of cows was recorded in groups and the milk production of cows was recorded individually.The results showed that milk yield, protein, lactose and total solid percentage of milk were higher within spring compared to summer (P< 0.01). Milk yield (P= 0.09) and milk lactose percentage (P = 0.08) for cows fed fine forage particle size trended to be higher than cows fed long forage particle size. The amount of dry matter intake within two hours after feeding for summer was higher than spring (P< 0.01). Overall, results of the predent study indicated that cows fed with fine forage particle size had more homogeneous feeding behavior pattern within both studied season than cows fed long forage particle size.
Keywords: Early lactating, Holstein cows, forage particle size, heat stress, Milk -
Pages 35-45
Effect of Saccharomyces cerevisiae on growth performance, health index, nutrient digestibility, serum metabolites and feed intake behavior of dairy calves using 18 Simmental dairy male calves aged about 20 days and initial body weight 47±2.4 kg was studied in a completely randomized design with 3 treatments and 6 replications. Treatments included: 1- control group (without yeast), 2- treatment containing 2.5 grams of Saccharomyces cerevisiae yeast per day and 3- treatment containing 5 grams of Saccharomyces cerevisiae yeast per day. The experimental period lasted 60 days, which the first 7 days were considered as adaptation period. Dry matter intake and daily weight gain were measured, and feed conversion ratio was calculated. Digestibility of nutrients and blood metabolites were also determined. The calves received 5 grams of yeast had higher weight gain and better feed conversion ratio (P<0.05). Blood glucose, cholesterol, triglyceride, and nitrogen urea concentrations were not affected by experimental treatments. The digestibility of dry matter was higher in dairy calves consuming 5 grams of yeast than the control group (P< 0.05). According to the results of the present study, the use of yeast increased daily weight gain and dry matter digestibility and improved feed conversion ratio. Therefore, Saccharomyces cerevisiae yeast can be used in dairy calf diets at a level of 5 grams per day.
Keywords: Blood metabolites, Dairy calf, nutrient digestibility, Performance, Saccharomyces cerevisiae yeast -
Pages 47-58
The effect of Betaplus probiotic in the diet on growth performance and histomorphometry of Japanese quail jejunum was investigated by using 288 broiler chicks with 6 treatments, 4 replications and 12 birds per each in a completely randomized design from 1 to 42 days of age. The experimental treatments included: control group (without additives); three diets containing levels of 0.5, 1 and 1.5 g/kg of Betaplus probiotic; diet with deficient in protein, and diet with deficient in protein and contained 1 g/kg of Betaplus. Feed intake, and body weight gain were measured weekly and feed conversion ratio was calculated. At 42 days of age, two birds were randomly selected from each replicate and the traits related to carcass dissection were assessed. For histomorphometrical evaluation of the intestine, the jejunum samples were collected. The utility of Betaplus probiotic at level 1 g/kg improved food intake, weight gain, conversion factor and some histomorphometrical parameters of jejunum (P< 0.05). In birds were fed with level of 1.5 g/kg Betaplus, the villi thickness and crypt diameter and number of the goblet cells were decreased (P< 0.05). According to the results, the use of Betaplus probiotic at level 1 g/kg in the diet improves the growth performance and histological parameters of the jejunum in Japanese quail.
Keywords: Carcass, Intestinal tissue, Performance, Probiotic, quail -
Pages 59-65
This study was performed to investigate the relationship between apparent digestibility of magnesium (Mg) with body weight, feed intake and phytase enzyme with 120 individual B-line Arian male broilers. Birds were assigned two standard diets and a diet supplemented with one gram of phytase (FTU / 500 kg). Daily feed intake, weekly weight gain, feed conversion ratio during rearing and Mg digestibility were measured at 28 to 30 days. Using Gompertz model, growth rate (c), initial weight (b) and maximum growth potential (m) were analyzed. Growth rate and maximum growth potential were higher in the group fed phytase enzyme (P <0.05). Weight gain and feed conversion ratio improved under the effect of phytase supplemented diets (P <0.05). Magnesium digestibility was higher in phytase enzyme diets than standard basal diets (P <0.05). The results showed that the modeled growth rate affected the Mg digestibility, so that birds with higher growth rate (faster growth potential) had more potential for Mg digestion (P<0.05). The relationship between Mg digestibility and body weight gain was positive and with increasing Mg digestion, weight gain improved (P<0.05). Birds with higher growth potential have the ability to digest more Mg, and this digestibility is increased by the use of the phytase enzyme. Therefore, in the breeding programs of Arian chickens, more attention can be paid to the relationship between the use of Mg and the growth rate parameter.
Keywords: Arian broiler, digestibility, Gompertz model, growth rate, Magnesium -
Pages 67-80
The effects of valine supplementation on performance, immunity and behavioural indices of broiler chickens under heat stress condition was evaluated. Total of 420 male and female Ross-308 broiler chickens were allocated to 6 treatments with 5 replicates in a completely randomized design. Experimental groups were as fallows: positive control (fed basal diet and reared under Ross-308 recommended rearing temperature), nagative control (fed basal diet and reared under heat stress (HS)), and four treatment groups fed basal diet supplemented with 5, 10, 15 and 20% valine above the Ross-308 valine recommendation and reared under HS. Heat stress significantly decreased feed intake, body weight and European production efficiency factor (EPEF), antibody titer against NewCastle, lymphocyte percentage, serum total protein concentration and alkaline phosphatase and lactate dehydrogenase activities and increased heterophile percentage, heterophile to lymphocyte ratio, rectal temperature and tunic immobility of broiler chickens (P< 0.05). Supplementation of5% valine improved BW of broiler chicken at the end of grower and BW and EPEF at the end of total period. Addition of 10% valine increased relative weight of breast and thigh muscle and 15 and 20% valine supplementation increased lymphocyte and decreased heterophile percentage as compared to control group (P< 0.05). In conclusion, 5% valine supplementation improved final body weight and feed convertion ratio of heat-stressed broiler chikens and 15 and 20% valin inclusion improved blood immune cell percentages but had no effect on humoral immune response and tunic immobility test of HS broiler chickens.
Keywords: Broiler chickens, Heat stress, Immunity, Performance, Valine -
Pages 81-95
Effect of different levels of calcium (0.3 and 0.6%), phytase (0 and 1500 FTU/kg), and citric acid (0 and 1%) in diets containing 0.15% of non-phytate phosphorus, on growth performance, carcass traits, and bone chemical properties were investigated using 882 10-day-old male broilers from 11 to 40 days of age in 2×2×2 factorial arrangements based on a completely randomized design including 9 treatments (positive control and eight diets without any inorganic phosphorus) and 7 replications. The supplementation of phytase increased average daily gain and gain to feed ratio, but the effect of phytase was more apparent in broiler chickens received diets containing 0.6% calcium at 25 to 40 days of age (P< 0.01). Reducing dietary calcium levels decreased average daily gain (11 to 24 days) and gain to feed ratio (11 to 24 and 25 to 42 days). Also, the inclusion of citric acid in diets containing 0.3% calcium had a negative effect on these traits (P< 0.01). The combination of phytase and citric acid in diets containing 0.6% Ca increased the feed efficiency compared to the 0.3% diet (P< 0.01). Phytase supplementation increased toe ash and bone sodium percentage and decreased bone calcium and phosphorus concentration (P< 0.01). Bone phosphorus decreased by reducing dietary calcium levels and phytase supplementation (P < 0.01). The relative heart and pancreas weight decreased with phytase supplementation (P< 0.05). Reducing dietary calcium levels increased the relative liver and pancreas weight and decreased abdominal fat and heart percentage (P< 0.05). According to the results, the combination of phytase and citric acid in diets containing 0.6% calcium was more effective in improving growth performance of broilers fed diets containing low non-phytate phosphorus.
Keywords: Bone mineralization, Calcium, Citric acid, Phosphorus, Phytase enzyme, Phytic acid -
Pages 97-107
In order to investigate the effects of different periods of thermal manipulation during embryogenesis on thermotolerance, hatchability and blood parameters of Ross (308) broilers strain, 608 fertile eggs were used in a completely randomized design of 4 treatments with 4 replicates. Experimental groups with different thermal manipulation (for control (0 h), 6, 12 and 18 hours) where incubated at 65% humidity and 39.5°C from 7 to 16 days of incubation. At 7 d of incubation, the infertile and undeveloped eggs were removed after the candling. The result showed that thyroid hormones and facial surface temperature, as metabolism and thermotolerance index, decreased significantly in 6-, 12- and 18-hour-treated groups compared to the control group (P< 0.05). The hatchability was higher in the eggs exposed to 0, 6- and 12-hour thermal manipulation than in the other groups, and a reduction of hatchability was observed in the 18-hour treatment group (P< 0.05). Hatching time increased significantly in the thermal-treated groups (P< 0.05), whereas experimental treatments did not affect body weight, body length, and quality of chickens. Yolk sac percentage was higher in the treated groups than in control (P< 0.05). Increasing the length of thermal manipulation increased the female sex ratio (P< 0.05). The blood concentration of uric acid and total protein significantly decreased in 6-, 12- and 18-hour treatment groups (P< 0.05). In conclusion, based on the results of this study, 6 and 12 hours of thermal manipulation induced thermotolerance without adverse effects on hatchability.
Keywords: broiler, Physiological change, Ross strain, Thermal manipulation, Thermotolerance -
Pages 109-116
The aim of this study was to investigate the changes in some blood parameters in 15 Lori ewes during pregnancy and compare it with one month before pregnancy and lactation. Blood samples were taken from the jagulur vein before normal mating as a control, at the end of every three months of pregnancy and two weeks after delivery during lactation, and the complete blood cell count of each sample was evaluated by a veterinary cell counter. Giemsa staining and differential white blood cell count were performed on blood smears and total plasma protein values were evaluated by refractometry. The number of red blood cells and the percentage of hematocrits during lactation were significantly reduced compared to pregnancy (P˂0.05). Mean cellular volume was reported in all periods in one spectrum. The Decrease in the mean hemoglobin levels of red blood cells, mean hemoglobin concentrations in red blood cells and platelet count in pregnancy were observed compared to before mating. The number of leukocytes and neutrophils increased around parturition and decreased after parturition. During pregnancy, the number of eosinophils increased significantly and decreased after parturition (P˂0.05). The number of monocytes and lymphocytes increased in late pregnancy and decreased during lactation (P˂0.05). The amount of total protein in the plasma decreased significantly from 100-150 days of pregnancy (P˂0.05). Thus, base on the results of the present study monitoring of changes in blood parameters of Lori ewes, dietary adjustment and preventive measures are necessary to prevent blood disorders such as anemia and thrombocytopenia.
Keywords: Blood parameters, Lori breed, Loukogram, pregnancy, pregnant ewes, total protein