فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 45 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهمن نزهت، افسانه رحیمیان* صفحات 13-41

    قصه یکی از بهترین و رساترین شیوه های بیانی قرآن برای انتقال مفاهیم و تبیین آموزه های دینی است. قصه های قرآنی نوعی از روایت به شمار می روند و بسامد بالایی از این روایت ها مربوط به مقاطع مختلف زندگی پیامبران است. با توجه به اینکه شخصیت یکی از اصلی ترین عناصر روایی است و نیز از آنجا که شخصیت ابراهیم (ع) پس از موسی (ع) بیشترین بسامد تکرار در قصص قرآنی را دارد، جستار حاضر براساس منابع کتابخانه ای و با روش توصیفی و تحلیل محتوا به بررسی چگونگی اثرگذاری رویکرد تاویلی چهار تفسیر عرفانی حقایق التفسیر، لطایف الاشارات، کشف الاسرار و عده الابرار، و روض الجنان و روح الجنان بر تحول شخصیت ابراهیم (ع) و شکل گیری شخصیت نمادین ایشان پرداخته است. نگارندگان نشان داده اند قصه حضرت ابراهیم به دلیل فراوانی رویدادهای پیش آمده برای ایشان محمل مناسبی برای بررسی عنصر شخصیت فراهم کرده است. همچنین رویکرد تاویلی تفاسیر عرفانی در تحول ابراهیم (ع) از شخصیت پیامبری الهی به شخصیتی نمادین کاملا اثرگذار بوده است. در این تفاسیر شخصیت بدل به عاملی پویا و تحول پذیر در مسیر روایت شده است، به طوری که در مواجهه با تفسیر آیات مربوطه، ابراهیم (ع) گاه در قالب سالک و رهرو، گاه در هییت عاشق و محب پاک باخته در مقامات عرفانی راه می پیماید و در نهایت سلوک روحانی اش به انس و قرب و شهود حق تعالی نایل می شود.

    کلیدواژگان: قصه ابراهیم(ع)، تاویل، تفسیر عرفانی، روایت، شخصیت نمادین
  • محمدیوسف پورموسی، کورس کریم پسندی* صفحات 42-72

    بن مایه هستی آدمی بر اساس تقابل های دو وجهی ساحت بیرونی و درونی او است و مهم ترین کارکرد ذهن آدمی محسوب می شود و همان است که ابعاد متناقض وجود انسان و هستی را نمایان می سازد. فیض کاشانی از یک سو تحت تاثیر آموزه های قرآنی و تعالیم اسلامی و از دیگر سو تحت تاثیر تفکرات فلسفی و کلامی عصر خویش قرار دارد. وی با درآمیختن بن مایه های علمی با مبانی معرفتی و کشف و شهودی، گویی به سخنانی تازه و بدیع در واکاوی لایه های پیدا و روان کاوی لایه های پنهان آدمی می پردازد. کشف مبانی روانشناختی و جنبه های پنهان آدمی در لایه های اشعار این شاعر به روشن شدن بینش او در زمینه تقابل های دوگانه انسان کمک می کند. با توجه به این ضرورت و اهمیت، نویسندگان این پژوهش، نخست به بررسی جایگاه انسان و ارتباط او با عالم لایزال الهی می پردازند؛ سپس جنبه های متناقض وجود آدمی را در شعر فیض کاشانی بر اساس مولفه هایی همچون درد و لذت، جبر و اختیار، شک و یقین و... با رویکرد عرفانی- روان شناختی مورد بررسی و تحلیل قرار می دهند. از این پژوهش درمی یابیم عرفان که سرچشمه تعادل و تکامل و به مثابه علم روان شناسی در دوره معاصر است، به شعر و اندیشه فیض کاشانی استواری و ثبات خاصی بخشیده است.

    کلیدواژگان: روان کاوی، تقابل های ذهنی، عرفان، فیض کاشانی
  • جواد آقاجانی کشتلی*، حبیب الله صادقی، مهدی پوررضاییان، علیرضا فولادی صفحات 73-89

    مباحث مربوط به نقد هنر، فلسفه هنر و زیبایی شناسی هنر، بیشتر در نوشته های متفکران و اندیشمندان غیر ایرانی دیده می شود. در برخی از متون و منابع کهن ایرانی، می توان مطالب و مباحثی درباره اثر هنری، هنرمند و مخاطب اثر یافت. یکی از این منابع، مثنوی معنوی مولانا جلال الدین محمد بلخی است. در این کتاب به صورت پراکنده و نامنسجم، ابیاتی وجود دارد که می توان از آن، مباحث مربوط به اثر هنری و هنر را استخراج کرد. هدف از نگارش این مقاله، تحلیل ابیات مثنوی معنوی، برای تبیین مبانی نقد حکمی هنر است. در این مقاله که به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است، ابتدا ابیات مرتبط با هنر و هنرمندی از مثنوی استخراج و سپس، رمزگذاری و تحلیل شده است. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و ابزار آن، شناسه برداری بوده است. جامعه پژوهش، ابیات مثنوی مولانا جلال الدین محمد بلخی است، که به روش هدفمند، نمونه گیری شده است. نتایج حاصل از این مقاله نشان می دهد که هنرمند، به عنوان سرچشمه اثر هنری نیز مطرح است. هنرمند در خلق اثر، با دو مرحله درون تابی و برون تابی سر و کار دارد. در مرحله دریافت (درون تابی)، او باید دل خود را صیقلی کند تا نقوش را دریافت کند و در مرحله آفرینش (برون تابی)، باید آموزش ببیند و با مواد و مصالح آشنایی کامل داشته باشد. هنرمند باید اهل ابداع باشد؛ یعنی دارای شیوه ای شخصی باشد و از تقلید بپرهیزد.

    کلیدواژگان: نقد هنری، نقد حکمی هنر، هنرمند، مثنوی مولوی
  • سارا حسینی* صفحات 90-115

    شالوده شکنی، نخستین بار در اندیشه های ژاک دریدا و به عنوان روشی برای خوانش دوباره متون و مورد تردید قرار دادن پیش فرض های آن مطرح گردید. این نوع نقد با یافتن تقابل های دوگانه متن و در هم ریختن برتری و تسلط یکی از طرفین بر دیگری، به دنبال یافتن معانی جدید است و از سوی دیگر با واکاوی شکاف ها و گسست هایی که به رغم میل نویسنده در متن پدید آمده اند، کشف معانی نوین در خوانش های بعدی را با توسل به نشانه های درون متنی فراهم می سازد. کتاب رونق المجالس یکی از آثار تصوف اسلامی است که در این پژوهش سعی شده است با بررسی یکی از حکایت های آن و یافتن برخی از مدلول های محتمل برای دال های مطرح در متن، معانی دیگرگونه آن مورد بررسی قرار گیرد؛ معنایی که یکی از ده ها معنی محتمل برای متن است.

    کلیدواژگان: شالوده شکنی، تقابل های دوگانه، ژاک دریدا، رونق المجالس، عرفان
  • نسرین امیدی، مرتضی رزاق پور، سیاوش مرادی* صفحات 116-142

    عقل یکی از منابع معرفتی در وجود آدمی و از قوای انسانی است که سبب تمایز میان خیر و شر یا حق و باطل می شود. همین امر دانشمندان و عارفان بسیاری را به تامل و پرداختن به این مقوله واداشته است و ابن‎سینا و مولانا از این جمله اند. هدف این پژوهش، بررسی ماهیت عقل، ارتباط آن با عشق و دین، عوامل و موانع رسیدن به کمال عقل و در نهایت پی بردن به وجوه افتراق و اشتراک آن در اندیشه استاد فلسفه یعنی ابن سینا و استاد عشق یعنی مولاناست. حاصل این جستار که به شیوه توصیفی- تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای انجام شده، بیانگر این است که اختلاف میان ابن سینا و مولوی در مبحث عقل، بیش از اشتراکات شان است و این بدان دلیل است که استاد فلسفه، عقل را عقل فعال می داند و به عنوان یکی از قوای انسانی و نفسانی بدان می نگرد، ولی استاد عشق آن را نخستین آفریده حق تعالی و قلب آدمی را سرچشمه آن می داند.

    کلیدواژگان: عقل، عشق، ابن سینا، مولوی، عقل فعال، کمال عقل
  • محی الدین قنبری*، فاطمه مبارکی صفحات 143-160

    آموزه های عبید زاکانی در اخلاق الاشراف از دامنه گسترده ای از دانش مانند آثار ادبی، تاریخی، تفاسیر قرآن و متون عرفانی، کتب اخلاقی و آثار فلسفی سرچشمه گرفته و عبید در ترسیم اخلاق «مذهب منسوخ» و «مذهب مختار» در رساله خود با خلاقیت و آزادی از آن ها بهره برده است. او گاه این منابع را چنان دگرگون کرده که از آن ها تنها صورتی ضعیف برجای مانده است و گاهی هم به ویژه در بهره گیری از منابع اخلاقی، نهایت دقت را در رعایت امانت به کار برده است. عبید زاکانی از متن هایی اخلاقی و عرفانی و ادبی مانند تهذیب الاخلاق ابن مسکویه، احیاء علوم الدین غزالی، اخلاق ناصری خواجه نصیر طوسی و گلستان سعدی بیشترین تاثیر را پذیرفته است.

    کلیدواژگان: عبید زاکانی، اخلاق الاشراف، متون عرفانی و اخلاقی، تاثیرپذیری
|
  • Bahman Nozhat, Afsaneh Rahimian* Pages 13-41

    Story is one of the best and most accessible ways which Qur'an uses for conveying the concepts and explaining its religious teachings. Quranic stories are considered as narrations a large proportion of which is devoted to the lives of the prophets. As character is one of the main elements of a narrative and also, since after Moses, the prophet Ibrahim is the most frequent character in Quranic stories, the present article studies how the application of an exegesis approach to the four famous theosophical interpretations of Haghayegh-ol- Tafsir, Latayef-ol-Esharat, Kashf-ol-Asrar, and Rouz-ol-Jenan can detect the formation of the symbolic character of Ibrahim. The study uses library and documentary sources and conducts a descriptive method based on content analysis. The authors have shown that the exegesis approach has been effectively used in tracing the transformation of Ibrahim from the character of a divine prophet to a symbolic figure in theosophical interpretations written between the first to the sixth century. The element of character in these interpretations becomes a dynamic and evolving factor in the narrative plot line in such a way that about the interpretation of the Quran verses related to Ibrahim, we are sometimes faced with a seeker and sometimes with a traveller on the path where his experiences in spiritual conduct are evolving in the path of progress, that is, approaching the truth. From the point of view of mystic commentators, the frequency of divine afflictions in different stages of Ibrahim's life should form a perfect model for his followers.

    Keywords: Ibrahim, Exegesis, Theosophical Interpretations, Narration, Symbolic personality, Story
  • MohammadYousof Pourmoosa, Koros Karimpasandi* Pages 42-72

    The basis of human existence is based on the binary opposition of the external and internal spheres. These are the most important functions in the mind which reveal the contradictory dimensions of human existence. On the one hand, Feyz Kashani, was influenced by Quranic and Islamic teachings and on the other, he was inspired by philosophical and theological thoughts of his age; therefore by combining these scientific foundations with epistemological ones, he tries to the discover the psychological foundations and hidden aspects of humanity in the layers of human characters which helps clarify his vision of the dual confrontations of human. Given necessity and importance of this agenda, in the present study, the authors firstly focus on the status of human and his relationship with the eternal divine source, then based on the contradictory aspects of human existence in Feyz Kashani’s poetry such as pain and pleasure, authority, doubt and certainty, such aspects are analyzed and studies based on a mystical-psychological approach. What distinguishes the achievement of this research from other achievements, is that mysticism as a source of balance and evolution and as a science of contemporary psychology has given mental stability to the poetry of Feyz Kashani.

    Keywords: Feyz Kashani, Mysticism, Psychoanalysis, Mental Confrontations
  • Javad Aghajnai Kashtali*, Habibollah Sadeghi, Mehdi Purrezaian, Alireza Fouladi Pages 73-89

    Discussions about art criticism, philosophy of arts and esthetics are most often present in the works of non-Iranian thinkers and scholars. In some ancient Iranian texts and sources, one can find articles and discussions about the work of art, the artist and the audience. One of these sources is the spiritual Masnavi of Maulana Jalaluddin Mohammad Balkhi. In this book, there are scattered and incoherent verses from which topics related to works of art and art can be extracted. The purpose of the present article is to analyze certain parts of Masnavi Manavi in order to explain the philosophical basics of art criticism. In this article, which has been done based on a qualitative content analysis method, first the verses related to art and artistry have been extracted from Masnavi and then encoded and analyzed. The method of data collection was library and its tool has been identification. The research community is the Masnavi verses of which have been sampled purposefully. The results of this article show that the artist is also considered as the source of the work of art, too. In creating the work, the artist deals with two stages of inbound and outbound creation. In the stage of receiving (inner radiance), he must polish his heart to receive the designs, and in the stage of creation (outer radiance), he must be trained and be fully acquainted with materials. The artist must be creative; that is, he should have a personal style and avoid imitation.

    Keywords: Art, Art Criticism, Artist, Rumi's Masnavi
  • Sara Hosseini* Pages 90-115

    Deconstruction was first introduced in the thought of Jacques Derrida as a way of re-reading texts and questioning its presuppositions. This type of critique seeks to find new meanings by finding binary oppositions in the text and disrupting the superiority and domination of one side over the other, and on the other hand, by discovering gaps and discontinuities that have arisen in the text against the author's will, and discovering new meanings in later re-readings supported by in-text cues. The book of Ronaq al-Majalis is one of the works of Islamic Sufism which in this research, one of its anecdotes would be examined for finding some possible signifieds for the signifiers mentioned in the text and assigning them different meanings that are among dozens of possible meanings which the text might have.

    Keywords: Deconstruction, binary oppositions, Jacques Derrida, Ronaq al-Majalis, Mysticism
  • Nasrin Omidi, Morteza Razaghpour, Siavash Moradi* Pages 116-142

    Reason is one of the sources of knowledge in human existence and human forces that distinguishes between good and evil or right and wrong. This has led many scientists and mystics to reflect on this issue among whom are Ibn Sina and Rumi. The purpose of this study is to study the nature of reason, its relationship with love and religion, factors and obstacles to reaching the perfection of reason and finally to find its differences and similarities in the thought of the master of philosophy, Ibn Sina and the master of love, Maulana. The results of this research, which has been done in a descriptive-analytical way and based on library resources, shows that the difference between Ibn Sina and Rumi in the subject of intellect is more than their commonalities, and this is because the master of philosophy considers intellect as an active intellect and considers it as one of the human and carnal powers, but the master of love considers it as the first creation of the Almighty and the human heart as its source.

    Keywords: intellect, love, Ibn Sina, Rumi, active intellect, perfection of intellect
  • Mahiyoddin Ghanbari*, Fatemeh Mobaraki Pages 143-160

    Obaid Zakani's teachings in The Ethics of the Nobility originated from a wide range of knowledge such as literary, historical works, interpretations of the Qur'an and mystical texts, moral books and philosophical works. And Obied in formulating the ethics of “Obsolete religion” and “Religion of Mokhtar”, has freely used them in the composition of his Ethics of the Nobility. Sometimes he has transformed these sources in such a way that only a weak form of them remains, and sometimes, especially in the use of moral sources, he has used the utmost care in observing the trust. Sometimes he has transformed these sources in such a way that only a weak form of them remains, and sometimes, especially in the use of moral sources, he has applied the utmost care in observing the trust. Obaid Zakani has received the most influence from moral, mystical and literary texts such as Tahzib al-Akhlaq Ibn Muskawiyyah, Revival of the Sciences of Al-Ghazali, Nasiri Ethics of Khajeh Nasir Tusi and Golestan by Saadi

    Keywords: Obaid Zakani, The Ethics of Nobility, Mystical, Ethical Texts, Influence